НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Washington Post: Сърбия и Косово може да преначертаят границите си, но ще ги избави ли това от война?

The Washington Post: Сърбия и Косово може да преначертаят границите си, но ще ги избави ли това от война?

13 Септември 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Миналия месец Джон Болтън, съветникът на президент на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност, заяви, че САЩ „няма да пречат" на сделката за размяна на територии между Сърбия и Косово. Според последните доклади двете страни са близо до споразумение, което ще разреши един от най-предизвикателните политически конфликти в Европа след края на Студената война, пише Картър Джонсън* в статия за американското издание The Washington Post. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Планът предвижда преначертаване на границите между Сърбия и Косово, което ще позволи на сръбскоговорящата територия в северната част на Косово да се присъедини към Сърбия, а албаноговорящия регион в южната част на Сърбия – да стане част от пределите на най-младата държава на Балканите. Залозите са високи: излизането от тази безизходица вероятно ще проправи пътя на Косово към членство в ООН. Ще бъде увеличена и вероятността както Косово, така и Сърбия да се присъединят към Европейския съюз и евентуално - към НАТО.
Изявлението на Болтън контрастира с тези на множество европейски лидери, които имат опасения, че реализирането на подобна идея ще бъде дестабилизираща за региона. Но би ли могла корекцията на границите да доведе до мир? Ето какво трябва да знаете.

Някои видове подялба работят по-добре от други

Предишните ми изследвания върху размяната на територии като решение за предотвратяване на етническата гражданска война предполагат, че отделянето на територии и етнически групи значително увеличава шансовете за мир - в сравнение с разделянията, които се фокусират само върху териториите. Използвайки набор от данни на Световната банка, разгледах 17-те подялби, които са съвпаднали с края на етническите граждански войни между 1945 и 2004 г.
Създадох индекс, който да проследява степента, в която отделянето на етнически групи е довело до нови конфликти между тях. Това се е случило само в осем от 17 случая. От тези осем, нито един не е пример за възобновяване на насилие в първите пет години след размяната на територии – критичен брой, тъй като рискът от нова ескалация е най-голям в първите години.
Това е неудобен резултат за повечето от нас, които се ангажират с концепцията за мултиетнически държави, защото предполага, че за предотвратяване на етническите войни един от най-добрите начини за постигане на мир може би е отделянето на конкретна територия.

Етнически групи след разделянето на Косово

Как ще проработи разделянето на Косово? Отделянето му през 1999 г. от състава на Сърбия (тогава Югославия) получи средночестотен индекс - значителни малцинства останаха от двете страни на границата. Насилието се повтори точно в регионите, в които има етническите малцинства, най-вече през 2000-2001 г. в Прешевската долина в Сърбия и през 2004 г. в Митровица в Косово. Тези сблъсъци завършиха с десетки убити и десетки хиляди разселени, с обновени кампании за етническо прочистване. Изследванията ми показват, че ако през 1999 г. при отделянето на Косово от Сърбия бяха взети предвид по-точно демографските данни в страната, вместо сляпо да бъдат следвани границите, установени през 1947 г., може би насилието щеше да е значително по-ограничено.

Дали Косово трябва да бъде разделено в настоящия момент?

Не е задължително. Изследването, проведено от мен по отношение на микро-механизмите на насилието след отцепванията в Грузия и Молдова, показва, че причините за него не са предизвикани от етническата омраза, а по-скоро от липсата на адекватна власт, което е широко разпространено явление в страните, излезли от граждански конфликт. Когато държавите успеят или да поддържат своята инфраструктура и да възстановят капацитета си, шансът за възобновяване на насилието е много по-малък - дори когато разселените малцинства се завръщат по домовете си.
Това предполага, че представителите на етническите групи, които воюват помежду си в гражданска война, могат да живеят мирно заедно, докато държавата е достатъчно силна (дали държавата има политическата воля да позволи връщането на малцинствата е отделен въпрос). Възможно е да има етническа омраза, но насилието може да бъде сведено до минимум - окуражаващ резултат за следвоенното, мултиетническо укрепване на мира.

Как може Сърбия и Косово да постигнат мир?

Докато Прешевската долина, в която има мнозинство от албанско население, е твърдо контролирана от централната власт в Белград, няма вероятност живущите в региона да се бунтуват, освен ако не получат значителна външна подкрепа от страна на Косово. Това обаче е малко вероятно с оглед стремежите на Прищина за членство в ЕС и НАТО.
Сърбия твърдо контролира територията след споразумението от Конкул от 2001 г., а жителите на долината няма вероятност да се бунтуват в бъдеще без значителна външна подкрепа от страна на Косово, което е малко вероятно, на интеграцията в Европейския съюз и НАТО. Макар албанското малцинство да предпочете да живее под управлението на Прищина, най-вероятно ще продължи да съжителства мирно със сърби дотогава, докато държавните институции останат силни.
Това предполага, че е логично Прешевската долина да остане част от Сърбия. Предаването на контрола над този мирен регион върху Косово сега може да доведе до дестабилизиране, тъй като сръбските сили за сигурност ще се оттеглят от региона и сърбите в него – около 15 хил., вертоятно ще го напуснат.
Северна Митровица до границата със Сърбия е различна история. Тази територия е почти изцяло сръбск и от 1999 г. насам де факто е отделена от Косово. Макар споразумението от Брюксел от 2013 г. да предвижда стъпки за интегриране на региона, той все още е сегрегиран етнически и функционира автономно. Етническите сърби все още контролират сигурността на региона.
Реинтегрирането на тази територия в Косово днес може да стане само с насилие и вероятно то ще е масово, ако правителството в Прищина се опита да контролира или да изгони квазидържавните сръбски сили за сигурност. Сърбия със сигурност ще подкрепи анклава в такъв конфликт, открито или неофициално - сценарий, подобен на онзи, който виждаме в примера с руснаците в източната част на Украйна.
Един от начините за поддържане на мира следователно ще бъде Косово да отстъпи на Сърбия контрола над региона, като приеме подялбата. Ако това би могло да бъде завършено в замяна на признаването на Прищина от официален Белград, то шансът за дългосрочен мир би бил още по-висок.
Критиците на промените в границите твърдят, че подобно решение ще отвори кутията на Пандора в целия регион. Но тази позиция не взима предвид способността на международната общност да приема непоследователни позиции, за да избегне нестабилност. Същите рискове например бяха отчетени, когато десетки държави се събраха, за да признаят независимостта на Косово през 2008 г. Същевременно те не признаха същото право на Република Сръбска – субект в Босна и Херцеговина със сепаратистки амбиции. И все пак нямаше нестабилност.
Промяната на границата между Косово и Сърбия може да предизвика много разисквания, но не е необходимо да отваря вратата за по-нататъшни промени другаде.

*Картър Джонсън е доцент по политически науки в Националния изследователски университет - в Москва. Той завършва работата си по книга, озаглавена „Когато разделянето работи: Разделяне на страни и народите в преследването на мира".

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

10 Септември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи. Това каза за Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи. По думите му и двете страни следват плътно политическия си план през последните 10 години. Според Червенков основната задача пред Косово е да получи формално признаване на независимостта си от Сърбия, с което да си проправи път към ЕС, включвайки се в процеса на интеграция на Балканите. „Териториите в Косово, населени със сърби, биха могли единствено да създадат проблеми за най-младата балканска държава и корекцията на границите е способна да я освободи от това бреме“, каза още ген. Червенков. „И ако това се осъществи и ако те, в същото време, присъединят към своята територия тези общини от южна Сърбия – от т.нар. „Прешевската долина“, ще им даде възможност за допълнителен контрол. Защото през Прешево минава магистралата „Белград-Ниш-Скопие-Солун“, която в момента е под сръбски контрол. И изведнъж там на границата ще се появи Контролно-пропускателен пункт, митница с всичките последствия“, коментира ген. Чавдар Червенков. Той добави, че всички плюсове са на страната на Косово, докато Сърбия се опитва да минимизира щетите, излизайки с достойнство от ситуацията. Той предположи, че цялостната обстановка на Западните Балкани разкрива дълъг път, който трябва да се извърви към интеграцията на региона. Според него ситуацията днес много прилича на онази от 1998 година – на сръбска територия се виждат надписи „Косово е Сърбия“, докато от другата страна се разчитат албански лозунги, твърдящи обратното.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да се отхвърля

Йоханес Хан: Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да се отхвърля

7 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да бъде отхвърляна веднага, въпреки опасностите в региона и извън него, заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, предава скопското електронно издание „Курир“.
„На този етап ние би трябвало да позволим на двете страни да разглеждат тази и други идеи и с подкрепата на ЕС да преговарят за тях“, заяви Хан за германския вестник „Die Welt“ преди разговорите в Брюксел в петък.
Той добави, че осъзнава, че това е „емоционален процес“, но отхвърли страховете, че промени на границата биха могли да доведат до някакъв вид етническо прегрупиране. „Това няма да се случи“, изтъкна той.
Еврокомисарят изрази увереност, че „правителствата на Сърбия и Косово ще работят отговорно“ и добави, че всеки договор ще получи международна подкрепа, само ако изпълни регионалните изисквания и донесе повече стабилност в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина е главната пречка пред компромисното решение

Ивица Дачич: Прищина е главната пречка пред компромисното решение

6 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Прищина е главната пречка да се стигне до компромисно решение, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, добавяйки че не се знае какво може да се очаква от петъчния диалог в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, предава скопското електронно издание „Курир“.
Дачич заяви за белградския телевизионен канал „Първи“, че в „Прищина властва политическата агония и Европа и светът призовават да се стигне до споразумение и законово обвързваща спогодба, а косовските власти са главната пречка за това“.
Сръбският дипломат добави, че международната общност постоянно говори за компромисно решение, но когато Сърбия направи предложение за такова, поддръжниците на косовската независимост изразяват грижа за зачитането на териториалния принцип.
„Ясно казвам на всички – вие сте лицемери“, заяви Дачич, добавяйки че не знае какво може да се очаква от диалога в петък в Брюксел.
Той напомни, че „договорът за трайно решение трябва да бъде направен бързо, поради което са насрочени и тези срещи“ и добави, че в Прищина не желаят да говорят за една, втора, трета тема и че не знаят всъщност за какво искат да говорят.
Както Дачич повтори, той е сигурен само в едно – а това е, че в Брюксел няма да се разговаря за двете опции, които се споменават, а това са опцията на Прищина, която смята, че цяло Косово трябва да бъде независимо и че Сърбия трябва да го признае, и втората опция, според него, е тази на косовската автономия в рамките на Сърбия.
„Нито една от тези две теми няма да бъде предмет на тези разговори. Нито Прищина, Нито Белград желаят да говорят за това. Ако се иска договор, трябва да се направи компромис“, смята първият дипломат на Сърбия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовските сили за сигурност са готови да се превърнат в косовска армия, заяви Рамуш Харадинай

Gazeta Express: Косовските сили за сигурност са готови да се превърнат в косовска армия, заяви Рамуш Харадинай

6 Септември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай се срещна в сряда с генерал Салваторе Фарина, началник на щаба на италианската армия. По време на срещата Харадинай заяви, че Косовските сили за сигурност (КСС) са готови да се превърнат в редовна армия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Харадинай запозна Салваторе Фарина с прогреса на Косово и укрепвано на върховенството на закона. Той добави и че КСС са готови да се трансформират в редовна армия, като професионална сила базирана на стандартите на НАТО. Италианският генерал оцени прогреса на Косово и заяви, че Италия ще продължи да подкрепя Прищина във всички процеси.
Срещата между Харадинай и Фарина беше посетена и от италианския посланик в Косово Пиеро Кристофоро Сарди, както и от министъра на КСС Рустем Бериша.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: В петък няма да има споразумение между Хашим Тачи и Александър Вучич

Йоханес Хан: В петък няма да има споразумение между Хашим Тачи и Александър Вучич

5 Септември 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан не очаква президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич да постигнат споразумение на преговорите в Брюксел в петък, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)”.
Според Хан, постигането на споразумение ще отнеме няколко месеца. По информация на вестник Shqip, комисарят е заявил, че е прекалено рано за финализация на диалога. Той е добавил, че и двете страни трябва да продължат да работят в тази посока.
По думите на Хан, има много проблеми по отношение на публичния дебат за корекцията на границите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай призова парламента на Косово да подкрепи новия екип за преговори със Сърбия

Gazeta Express: Рамуш Харадинай призова парламента на Косово да подкрепи новия екип за преговори със Сърбия

4 Септември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово се събира на извънредно заседание, за да обсъди предложението на министър-председателя Рамуш Хардинай за състава на новия екип за преговори („Екип на единството“) в диалога със Сърбия. Това съобщава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazetta Express.
Харадинай създаде правителствен екип за преговорите за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград, които трябва да бъдат възобновени в Брюксел на 7 септември. Негов ръководител ще бъде вицеприемиерът Фатмир Лимайа, а за негов заместник е определен другият вицепремиер на Косово - Енвер Ходжай. Членове на делегацията са министърът на външните работи Беджет Пацоли, министърът на държавната администрация Махир Якчилар, министърът на диаспората Дардан Гаши и настоящият главен представител на правителството на Косово в диалога – Авни Арифи.
Харадинай предлага в състава на делегацията, която ще преговаря в Брюксел, да има и по един представител на четирите опозиционни партии в парламента - Демократичния съюз на Косово, „Самоопределение“, Социалдемократическата партия на Косово (СДП) и партията „Алтернатива“, както и експерт от неправителствения сектор. Опозиционните партии са оставени да избират свои представители сами.
Опозицията обаче бойкотира заседанието и заяви, че „Екипът на единството“ е опит да бъде оправдана водещата роля на Тачи в диалога със сръбския президент Александър Вучич. Опозиционните партии обвиниха правителството и затова, че предлага извънредното заседание в ден, когато депутатите трябва да гласуват резолюция, целяща да забрани на преговарящите да обсъждат промяна на границите на Косово в диалога със Сърбия. Миналата седмица опозиционните партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛКД), Движение „Самоопределение“ и Социалдемократическата партия (ПСД) отправиха официално искане до народното събрание за провеждане на извънредно заседание за преговорите между Косово и Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

4 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан не отхвърли възможността за размяна на територии като една от опциите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Австрийският политик подчерта, че каквото и да е решението на Сърбия и Косово, то не трябва да поставя под въпрос стабилността на Западните Балкани. Все пак той не отхвърли опцията за размяна на територии между двете държави, която в последно време се обсъжда широко не са в региона, но и в държавите извън него.
Според Хан е твърде рано да се вадят заключения дали евентуална размяна на територии би имала негативен ефект върху Босна и Херцеговина, Македония и страните от Източното партньорство.
На въпрос дали Белград и Прищина биха могли да постигнат споразумение преди изтичането на мандата на Европейската комисия, Хан отговори: „Не заради мандата на ЕК – би било полезно, ако може да бъде завършени, да речем, до лятото на следващата година, за да продължим с нови стъпки“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Подготвя се "Дейтънско споразумение II" за Косово

Ивица Дачич: Подготвя се "Дейтънско споразумение II" за Косово

4 Септември 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че разплитането на „косовския възел“ може да се случи в рамките на международна конференция, отбелязва електронното издание на белградския вестник „Политика“
„Предпоставката за това е двете страни да сближат позициите си", подчерта Дачич в изявление местна медия, като добави, че към настоящия момент не може да се твърди, че ситуацоята между Белград и Прищина позволява организирането на подобно събитие.
Позовавайки се на външния министър, вестникът пише, че заради модела подобно решение би могло да се нарече „Дейтън II“. Припомня се, че тя и трябвало да се проведе до май 2019 г. , когато изтича мандатът на настоящия състав на Европейската комисия.
Ръководителят на сръбската дипломация посочва, че разграничаването с албанците е единственият въпрос, който ще бъде включен в дневния ред на „новия Дейтън“

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Парламентът в Прищина ще заседава извънредно за предложението на Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия

Gazeta Express: Парламентът в Прищина ще заседава извънредно за предложението на Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия

4 Септември 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово ще заседава извънредно за предложението на държавния глава Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия, в рамките на диалога, воден под егидата на Европейския съюз, съобщава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Заседанието бе насрочено от председателя на законодателния орган Кадри Весели, който поясни, че решението е взето по настояване на опозицията, която миналия вторник настоя за извънредна сесия на парламента за открито обсъждане на идеята на Тачи.
Изданието припомня, че опозиционните партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), движението „Самоопределение“ и Социалдемократическата партия (ПСД) миналата седмица отправиха официално искане към парламента в Прищина за провеждане на парламентарен дебат на 4 септември. По време на сесията се очаква опозиционните партии да предложат резолюция, с която да се забрани на държавния глава Тачи да обсъжда размяна на територии със Сърбия в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Ивица Дачич заяви, че засега няма друга идея за Косово, освен за промяна на границите

„Алсат-М“ (Македония): Ивица Дачич заяви, че засега няма друга идея за Косово, освен за промяна на границите

3 Септември 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че се търси решение на косовския въпрос и че корекцията на границите е само една идея, но засега други такива няма. Той добави, че вратата за диалог е отворена, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според него може да се очаква, че на Сърбия ще продължи да се увеличава натискът, за да признае Косово.
„Този натиск ще се прояви като забавяне по пътя към ЕС“, заяви Дачич, добавяйки, че това също може да доведе до възможността някой в Косово да направят планове за косовски вариант на операция „Буря“, след което Сърбия ще трябва да реагира и да влезе в конфликт с КФОР, а след това Белград да потърси помощ от Русия. Той допълни, че онези, които се противопоставят на коригирането на границите, трябва да знаят, че цялостното Косово е възможно само като независима държава.
„Никога няма да дадем севера, няма спор. Какво друго можем да направим? Всички сръбски населени места да останат в Сърбия“, смята Дачич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily:  Черногорските сърби започват събиране на подписка за отмяна на признанието на Косово

Eurasia Daily: Черногорските сърби започват събиране на подписка за отмяна на признанието на Косово

3 Септември 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Политическите представители на сърбите в Черна Гора обявиха, че започват инициатива по събиране на подписи под петиция за отмяна на признаването на независимостта на Косово от властите на страната, предава Eurasia Daily.
Както заявява председателят на „Демократическата народна партия на Черна гора“ и член на президиума на опозиционния „Демократически фронт“ Милан Кнежевич неговите политически съратници имат намерение да съберат повече от 50 хил. подписа, след което инициативата ще бъде представена в черногорския парламент.
„За нас е най-важно на 1 декември, когато се отбелязва столетието от формирането на Кралството на сърби, хървати и словенци да подадем на сръбския народ ясен знак, че трябва да се обединим около важните национални идеологически въпроси на идентичността“, заяви Кнежевич.
Черна гора е една от първите страни, признали независимостта на Косово – още през 2008 г. Както заяви през февруари тази година министър-председателят Душко Маркович, Подгорица прави това въпреки волята на 85% от населението, защото още тогава черногорското правителство „предвижда“ бъдещето на региона.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Премиерът на Косово формира нов екип за преговорите с Белград, Хашим Тачи запазва ръководната си роля

A1 On (Македония): Премиерът на Косово формира нов екип за преговорите с Белград, Хашим Тачи запазва ръководната си роля

3 Септември 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай създаде правителствен екип за преговорите за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград, които трябва да бъдат възобновени в Брюксел на 7 септември, предава македонската електронна медия A1 On, като уточнява, че държавният глава Хашим Тачи ще запази ръководната си роля.
Според документа, обявен от медиите в Прищина, ръководител на правителствения екип от ще бъде вицеприемиерът Фатмир Лимай. За негов заместник е определен другият вицепремиер на Косово - Енвер Ходжай, а членове на делегацията са министърът на външните работи Беджет Пацоли, министърът на държавната администрация Махир Чгчилар, министърът на диаспората Дардан Гаши и настоящият главен представител на правителството на Косово в диалога – Авни Арифи.
Харадинай предлага в състава на делегацията, която ще преговаря в Брюксел, да има и по един представител на четирите опозиционни партии в парламента - Демократичния съюз на Косово, „Самоопределение“, Социалдемократическата партия на Косово (СДП) и партията „Алтернатива“, както и експерт от неправителствения сектор. Опозиционните партии са оставени да избират свои представители сами.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина ще проведе извънредно заседание във връзка с предложението за „корекция на границите“ между Косово и Сърбия

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина ще проведе извънредно заседание във връзка с предложението за „корекция на границите“ между Косово и Сърбия

3 Септември 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели потвърди извънредното заседание на народното събрание на 4 септември, вторник, на което ще бъде обсъдено предложението на президента Хашим Тачи за размяна на територии, което той описва като „корекция на границите“ със Сърбия в рамките на диалога, който се провежда с посредничеството на Европейския съюз, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
По думите на Весели, срещата на косовското политическо ръководство миналия вторник се е провела по инициатива на опозиционни депутати, които са поискали също и извънредната сесия на парламента за открито обсъждане на идеята на Тачи.
„Действахме по искане на опозицията и ще проведем извънредно заседание“, заяви председателят на парламента пред журналистите.
Изданието обяснява, че опозиционните партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), Движение „Самоопределение“ (на алб. – „Ветевендосие“) и Социалдемократическата партия (ПСД) миналата седмица отправиха официално искане към деловодството на народното събрание за провеждане на парламентарен дебат на 4 септември. По време на сесията се очаква опозиционните партии да предложат резолюция, с която да се забрани на държавния глава Тачи да обсъжда размяна на територии със Сърбия в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Зетят на Доналд Тръмп Джаред Къшнър пристига лично в Белград във връзка с преговорите между Сърбия и Косово

„Вечер“ (Македония): Зетят на Доналд Тръмп Джаред Къшнър пристига лично в Белград във връзка с преговорите между Сърбия и Косово

3 Септември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Двама високопоставени американски представители ще посетят Сърбия през този месец. Първо, сенатор Рон Джонсън ще пристигне в Белград на 11 септември, а някъде около тази дата се очаква и визитата на зетят на Доналд Тръмп и един от най-доверените му съветници Джаред Къшнър, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Според информацията на изданието, поканата за посещението на Къшнер в Сърбия е отправена от външния министър на страната Ивица Дачич, когато те са се срещнали във Вашингтон в края на юли. Съветникът на американския президент, който е женен за дъщеря му Иванка и се ползва с голямо доверие от държавния глава, е похвалил сърбите като народ и е заявил, че би искал да отиде в Белград. Очаква се скоро визитата да бъде потвърдена официално.
„Вечер“ отбелязва, че това ще бъде второ важно посещение на американски представители в Белград в контекста на усилията на САЩ за ускоряване на процеса за решаване на косовския проблем. В Сърбия вече беше един от най-влиятелните хора във Вашингтон, сенатор Рон Джонсън, който отново ще бъде там на 11 септември.
Както коментира вестникът, разговорите в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич може да са от голямо значение, защото Джонсън е председател на Подкомисията за Европа на Комисията за външни работи на американския Сенат и е открит застъпник за възможно най-добри отношения между Белград и Прищина. Освен това сенаторът е близък приятел на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който пък е практически изпълнител на най-важните практически задачи, когато става въпрос неформалното американско участие в преговорите около Косово.
„Вечер“ смята, че посещението на Къшнър, най-довереният човек на американския президент, може да се смята за знак, че в американската администрация има конфликт около косовския въпрос и Тръмп иска да контролира лично действията по него и в крайна сметка лично да вземе решение. В полза на това твърдение, както отбелязва вестникът, е и неотдавнашният политически прецедент, когато американският посланик в Белград Кайл Скот имаше разговор с косовските власти в Прищина, „за да чуе тяхната политическа позиция“, независимо че САЩ имат друг посланик в Косово – Грег Делауие.
Изданието припомня, че от декември м.г. до юни т.г. Делауие говореше, че Косово не може да бъде разделено, нито могат да бъдат променяни границите, защото това е опасно, но след това той промени позицията си през юли, когато в емисията „Рубикон“ на косовската телевизия коментира, че нищо не е изключено и че „корекцията на границите“ трябва да бъде предмет на преговори, в които ще се включат, колкото е възможно повече косовски субекти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Председателят на косовската опозиционна партия „Самоопределение“ призова към протести срещу намерението за размяна на територии

„Локално“ (Македония): Председателят на косовската опозиционна партия „Самоопределение“ призова към протести срещу намерението за размяна на територии

2 Септември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на косовското опозиционно „Движение Самоопределение“ Албин Курти призова партийната маса да се мобилизира, за „граждански и мирни протести, за да се застане на пътя на престъпността, която се извършва върху Косово и косовския народ“ , както той определя идеята за размяна на територии със Сърбия, предава македонската електронна медия „Локално“.
Курти, коментирайки идеите на косовския президент Хашим Тачи за „корекция на границите“, т.е. обмен на територии със Сърбия, заяви, че „страната преминава през много труден период“, поради което е необходима пълна мобилизация.
„Криминалното държавно ръководство, оглавявано от Тачи се пазари за територията на Косово, за да се сдобие с лична неприкосновеност. Ние това не можем и няма да го позволим, защото имаме историческо и морално задължение. Политическата ситуация изисква от нас да укрепим организацията и в следващите дни и седмици ще застанем начело на граждански мирен протест, за да спрем престъплението, което се извършва върху Косово и нашия народ“, заяви Курти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Тачи представи плана си за договор със Сърбия пред посланиците в Прищина

„А1 Он“ (Македония): Тачи представи плана си за договор със Сърбия пред посланиците в Прищина

2 Септември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи в събота се е срещнал с посланиците на САЩ, страните-членки на Европейския съюз и представителите на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), КФОР и ЕУЛЕКС в Прищина и е посочил, че сега е моментът за голям исторически договор между Сърбия и Косово, който предвижда и „корекция на границите“. Независимо от съпротивата на Германия и повечето косовски политически партии, държавният глава е оценил, че ако през следващите няколко месеца не се сключи такъв договор, двете страни ще продължат да имат нерешени отношения, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„Не можем да стоим на място, в патова позиция. Няма какво да чакаме. Изоставането и изчакването за решаването на отношенията между Косово и Сърбия наистина ще представлява предпоставка за напрежение, дестабилизация и големи проблеми, не само между нас, но и в целия регион“, е заявил Тачи.
Според косовския президент, договорът би предвиждал взаимно признаване на двете държави, за да може Косово да получи дългоочакваното сръбско признание на неговата независимост и с това място в ООН. Президентът на Сърбия Александър Вучич, който заедно с Тачи отвори въпроса за промяна на границите, не е казвал, че това ще се случи, но се предполага, че двамата държавни глави разговарят за размяна на населеното предимно със сърби Северно Косово за Прешевската долина, която се намира в Южна Сърбия. Тачи отхвърли вероятността това да предизвика по-голямо напрежение в региона и искания за промяна и на други граници.
„Ние имаме отлични добросъседски отношения с Македония, Черна гора и Албания, а искаме в бъдеще да имаме и много добри съседски отношения и със Сърбия“, е заявил косовският президент пред дипломатите. Той е посочил, че има множество противници на това предложение, както в Косово, така и в Сърбия и че прилагането на такъв договор би било съпътствано с много рискове, но по-голям риск е ако Косово и в бъдеще не напредва като държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Трудно е да се намери решение за Косово

Александър Вучич: Трудно е да се намери решение за Косово

1 Септември 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в събота, че вече става все по-ясно, че ще бъде трудно да се стигне до каквото и да е решение за Косово, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
„Ние ще продължим да предлагаме мир и компромисно решение и да търсим онова, което е възможно, реално, справедливо и рационално за сръбския народ и сръбската държава“, заяви Вучич по време на откриването на Жежелевия мост в Нови Сад, където гост беше и еврокомисарят Йоханес Хан.
Според думите на сръбския президент, „тези в Сърбия, които търсят ‚нищо‘ и се надяват, че Сърбия получава ‚едно голямо нищо‘, трябва да продължат да се радват, защото всичко е насочено към успеха на Сърбия по въпроса с Косово“.
„Когато чуете за какво се застъпват хърватският премиер Андрей Пленкович, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и някои други, тогава на всички сърби и граждани на Сърбия е ясно кой се бори за запазване и отстояване на нашите национални и държавни интереси“, добави сръбският президент.
Той заяви, че е очаквал политическите му опоненти в Сърбия да организират празненства заради изявленията на отделни официални лица от Европа и Албания, че границите няма да се променят, но според него те са забравили да кажат, че това се отнася само за границите на независимо Косово.
„Те умишлено работиха за целостта на независимо Косово и само се правиха, че привидно защитават нашите държавни и национални интереси. Това представлява голям проблем за нас“, заключи Вучич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Мостът в Нови Сад е символ, който представя европейската интеграция

Йоханес Хан: Мостът в Нови Сад е символ, който представя европейската интеграция

1 Септември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Президентът на Сърбия Александър Вучич и еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан в събота в Нови Сад откриха новия мост, който е изграден на мястото на стария Жежелев мост на Дунава, който беше разрушен по време на бомбардировките на НАТО през 1999 година, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Не мога да се сетя за по-добър символ от мост, който представя значението на европейската интеграция. Интеграция означава изграждането на мостове между гражданите, народа, между миналото и бъдещето. Този хубав, древен мост свързва вашия град с другия бряг на реката, но и вашата страна с ЕС, с европейското семейство“, заяви Хан.
Той добави, че е дошъл в Нови Сад със сръбския президент не само заради откриването на инфраструктурния обект, но и поради това, че мостът е част от пътя на Сърбия към Европа.
Новият мост е част от железопътния Коридор 10 и ще бъде част от скоростната железопътна линия Белград – Будапеща. Първите влакове по моста започнаха да се движат през март тази година, а от събота по моста ще могат да се движат и автомобили, велосипеди и пешеходци.
Изграждането на моста е струвало 54 милиона евро, от които 25 милиона са били осигурени от Европейския съюз, 25 милиона от Войводина и от общината в Нови Сад, а четири милиона са били от сръбската държава. Мостът е с дължина 474 метра и ширина 31.45 метра. Има два железопътни коловоза, по които пътническите влакове могат да се движат с бързина от 160 километра в час, а товарните със 120 километра в час.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Имах много добра среща с Ана Бърнабич

Йоханес Хан: Имах много добра среща с Ана Бърнабич

1 Септември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан по време на срещата си в събота с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич е разговарял за бъдещите стъпки в присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, за диалога Белград-Прищина, както и за други теми, предава скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
Хан написа в социалната мрежа „Туитър“, че е имал „много добра“ среща със сръбския премиер. Той добави, че са разговаряли за „предстоящите стъпки в присъединителните преговори на Сърбия, диалога между Белград и Прищина, върховенството на закона, както и преразглеждането на конституцията в областта на правосъдието“.
„Приветствам създаването на съвместна работна група за медийна стратегия“, написа още еврокомисарят.
Той пристигна в Белград в петък вечерта и се срещна със сръбския президент Александър Вучич. В събота те ще присъстват на откриването на мост в Белград, в чието изграждане ЕС е вложил 30 милиона евро.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Наблюдава се напредък в диалог между Сърбия и Косово, но е твърде рано да се говори за подробности

Йоханес Хан: Наблюдава се напредък в диалог между Сърбия и Косово, но е твърде рано да се говори за подробности

1 Септември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Виена. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че всяко споразумение между Сърбия и Косово трябва да допринесе за мира и стабилността на Западните Балкани и че е постигнат напредък в диалога между Белград и Прищина, въпреки че е твърде рано да се говори за подробности, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Хан направи това изявление преди неформалната среща на външните министри на ЕС във Виена, на която ще присъстват представители на страните кандидатки за членство в Съюза.
„Споразумението между Сърбия и Косово трябва да бъде развито от лидерите на двете страни. Напредъкът е постигнат, но е твърде рано да се обсъждат подробностите. Ясно е, че всяко споразумение трябва да допринесе за мира и стабилността в региона на Западните Балкани“, заяви Хан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Великобритания се противопоставя на промяната на границите на Балканите

„МКД“ (Македония): Великобритания се противопоставя на промяната на границите на Балканите

1 Септември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания заяви, че се противопоставя на промяната на границите на Балканите и че Сърбия и Косово трябва да разрешат проблема помежду си с взаимно признаване, предава скопското електронно издание „МКД“.
Прессекретар на британското министерство на външните работи заяви, че „нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за сигурността, стабилността и напредъка на тези страни и на целия регион“.
„Правителството смята, че това трябва да бъде основата за признаване на суверенитета на държавите в рамките на сегашните им граници“, заяви говорител на британското външно министерство.
По-рано срещу промените на границите се обяви и германския ганцлер Ангела Меркел.
Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън миналата седмица заяви, че САЩ не изключват териториални корекции между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Според сръбски депутат „е неразбираемо заради какво Вучич води преговори по Косово“

Eurasia Daily: Според сръбски депутат „е неразбираемо заради какво Вучич води преговори по Косово“

1 Септември 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Според лидера на сръбската опозиционна партия „Двери“ Бошко Обрадович през последните няколко месеца президентът на страната Александър Вучич е направил толкова много противоречиви заявления по Косово, че „вече е неразбираемо заради какво води преговорите, предава Eurasia Daily. Така той коментира думите на държавния глава, че Белград, по всяка вероятност, „няма да получи нищо“ на преговорите с Прищина.
„За последните две години, откакто съм депутат в парламента на Сърбия, темата за Косово никога не е попадала на дневен ред на заседанията. Никой в него не е одобрявал никаква платформа за водене на преговори с Прищина“, подчерта Обрадович.
Според сръбския политик Вучич още преди да дойде на власт е обещал на западните си партньори да признае независимостта на Косово и сега „търси начин да представи това като победа и отговорна политика пред сръбската общественост“.
„За „Двери“ това е неприемливо, защото ние искаме съблюдаване на конституцията на Сърбия и на резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН, против всяка форма на признаване на Косово сме“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Никола Димитров заяви, че Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

„Канал 5“ (Македония): Никола Димитров заяви, че Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

1 Септември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Виена. Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви, че страната няма друга алтернатива, освен членството в ЕС. Междувременно и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини отбеляза, че членството на страните от Западните Балкани в Съюза е основен приоритет за Брюксел, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„В връзка с предстоящия референдум на 30 септември в Македония, ние даваме пълна подкрепа, както дадохме подкрепа и за договора между Скопие и Атина, постигнат на 17 юни“, заяви Федерика Могерини.
За външния министър Димитров единствената жизнеспособна визия за стабилен Балкански полуостров е Европа без граници.
- Единствената подходяща и устойчива визия за стабилен Балкански полуостров е европейската. Все още можем да разрешим всички двустранни въпроси, последният беше въпросът с Гърция. Ние сме твърдо решени да успеем, защото сме загубили цяло поколение в чакане. По-добре и по-евтино е ЕС да инвестира и да направи региона по-скоро европейски, отколкото да го пренебрегва, което би било по-скъпо“, убеден е министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Хардинай: Промяна на границите значи война, а това би било изгодно само за Владимир Путин

Рамуш Хардинай: Промяна на границите значи война, а това би било изгодно само за Владимир Путин

1 Септември 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Промяна на границите значи война, а това би било изгодно само за Владимир Путин, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай пред ирландския вестник The Irish Times, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Вестникът оценява, че Харадинай е потвърдил, че тази негова позиция е в противоречие с позицията на косовския президент Хашим Тачи", който, както отбелязва изданието, заедно със сръбския президент Александър Вучич е отворен по въпроса за промяна на границата, като част от споразумение за нормализиране на отношенията.
Ирландският вестник припомня, че през последните години високопоставени представители на ЕС и САЩ са казвали, че не биха били против такъв договор, ако той не причинява проблеми в други части на Балканите.
"Това би означавало война. Ако отново отворим това, което е договорено, това означава възобновяване на миналото, а в нашия регион отваряне на миналото означава започване на войни ", каза Харадинай.
"Това ще означава отваряне на кутията на Пандора и заплашване не само на нашата стабилност, но и стабилността на нашите съседи. Мисля, че е грешна посока, която би позволила обсъждане и реторика относно границите и територията. Надявам се, че световните лидери ще се отзоват (около този въпрос), колкото е възможно по-бързо и ще бъдат кристално ясни в искането до всички страни да спазват предишните споразумения и да спрат да говорят за това ", каза Харадинай, за когото ирландският вестник посочва, че е бил "Командир на бунтовниците по време на Косовската война".
Запитан кой би спечелил от подобно развитие, Харадинай отговори кратко: "Само един човек - Путин".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

Никола Димитров: Македония няма друга алтернатива, освен членството в ЕС

31 Август 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Виена. Членството на държавите от Западните Балканите в Европейския съюз е главен приоритет на Брюксел, заяви на пресконференция върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини след края на неформалната среща на външните министри във Виена, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
На министерската среща е станало на въпрос и за предстоящия референдум за името в Македония на 30 септември.
„Във връзка с предстоящия референдум в Македония, ние даваме цялата си подкрепа, както подкрепиха и договора, който Скопие и Атина сключиха на 17 юни“, заяви Могерини.
За министъра на външните работи на Македония Никола Димитров, който присъстваше на срещата във Виена, единствената издръжлива визия за стабилни Балкани е Европа, без ограничения.
„Единствената подходяща и издръжлива визия за стабилни Балкани е европейската. Още малко и ще разрешим всички двустранни въпроси, последният от които беше въпросът с Гърция. Твърдо сме решени да успеем, защото изгубихме цяло поколение, чакайки. По-добро и по-евтино е ЕС да инвестира и да направи целия регион европейски, отколкото да го игнорира, защото това би било по-скъпо“, заяви Димитров.
На срещата във Виена очаквано доминираше въпроса около възможната промяна на границите между Белград и Прищина. За Могерини и за по-голяма част от европейските лидери всяко решение е приемливо, ако не излиза от рамките на международното право и не предвижда чисти етнически територии.
„Разговорите между Косово и Сърбия за размяна на територии не вървят в правилната насока. Смятаме, че това ще отвори много стари рани сред гражданите и затова сме скептични“, заяви германският външен министър Хайко Маас.
„Много е рано да се говори кога и дали ще се стигне до компромис, защото не съм сигурен че и другата страна иска това“, заяви сръбският първи дипломат Ивица Дачич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Както и да се договорят Сърбия и Косово, ще имат подкрепата на ЕС

Федерика Могерини: Както и да се договорят Сърбия и Косово, ще имат подкрепата на ЕС

31 Август 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Виена. Върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини, заяви че Блокът ще подкрепи всякакъв договор между Белград и Прищина, който е в съответствие с международното право и европейските правни норми, предава скопската електронна медия A1 On.
Могерини заяви във Виена, че Европейската комисия иска да завърши преговорите между Белград и Прищина в идните месеци, преди края на мандата си, но че решението трябва да бъде в съгласие с европейските ценности, които са против етнически чистите държави.
„Всеки договор, който бъде постигнат на базата на взаимно съгласие, ще има нашата подкрепа, ако, както в момента се дискутира, е в съответствие с международното право и европейските правни норми“, заяви Могерини след неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС, на която присъстват и представители на страните кандидати за членство.
Тя изтъкна, че европейската история се състои от надпреварване и спречкване на всякакви идеи за етнически чисти национални държави.
„Надявам се, че това ще разубеди всички онези, които са притеснени във връзка с идеите, които циркулират. Работим сериозно върху нещо, което е тежко, предизвикателно, но не и невъзможно и което все още не е постигнато“, заяви тя.
На въпрос на журналистите, след неформалната среща, към външните министри на ЕС за позицията към промяна на границите и размяна на територии, Могерини отговори, че няма да коментира специфичните елементи на диалога.
Тя добави, че е важно да се предпазят онези, които работят по договора. „Затова няма да коментирам позициите, които бяха разкрити извън закритите разговори“, добавяйки, че няма да разкрие нито това, което е било обсъждано на неформалната среща.
Могерини поясни, че има трудности в диалога и че това никога не се е криело, но че е видяла министрите да оценяват „посветеността и решителността за възможността окончателно да се реши един от най-сложните и най-болни и пълен с последици въпрос за самия регион“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Предупреждения от Виена: Размяната на територии е опасна

Deutsche Welle (Македония): Предупреждения от Виена: Размяната на територии е опасна

31 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Виена. Размислите за размяна на територии между Сърбия и Косово като евентуално решение на проблемите в региона се натъкнаха на предупреждения от Европейския съюз, предава Deutsche Welle в македонската си редакция.
Германия отхвърли размяната на територии като решение на десетилетния конфликт между Сърбия и Косово. „Смятаме, че по този начин биха се отворили прекалено много стари рани сред населението. Затова сме скептични по този въпрос“, заяви в петък германският министър на външните работи Хайко Маас във Виена, по време на неформалната среща с колегите си от ЕС и кандидатите за влизане в Блока от Западните Балкани.
Скептичен е и председателят на ЕС, Австрия. „Постоянно сме свидетели, че промените на граници създават проблеми“, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсл.
За предпазливост споменават и Люксембург и Финландия. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, предупреди че по този начин страните „се делят на парчета“. Такива планове „биха могли да се отразят много, много негативно на други страни в региона“, заяви той. Финландският първи дипломат Тимо Сойни призова да се постъпва предпазливо и „да не се създават нови проблеми“. Размяна на територии, според Сойни, би могла да бъде „рискова, ако не е добре подготвена“. В основата си, обаче, е добре че двете страни си разговарят една с друга, добави финландският министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

31 Август 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пътят към корекция на границите между Сърбия и Косово е изпълнен с опасности и дава самоувереност и подкрепа на онези, които желаят да разбият Босна и Херцеговина, заяви за „Радио Свободна Европа“ британският политик и бивш висшестоящ представител в БиХ Пади Ешдаун, предава скопското електронно издание „Курир“.
Ешдаун е убеден, че решението за отношенията между Сърбия и Косово не може да се вземе чрез унищожаване на основните принципи на ЕС за мултиетническите общности, а не, както той ги нарича, „моноетнически джобове“, които биха се създали на Балканите.
Федерика Могерини е тази, която подкрепя тази идея в рамките на ЕС, смята британският политик, който е убеден, че руският президент Владимир Путин ще бъде най-доволен от реализация на корекция на границите, като след това би я приложил и в украинската криза.
„Тук не се работи за създаване на прецедент, а за териториална размяна, но който познава Балканите, както аз мисля че ги познаваме, съвършено добре знае, че това ще даде самоувереност и подкрепа на онези, които искат да разбият Босна и Херцеговина“, заяви Ешдаун.
Той посочи като пример Македония, където скоро ще се проведе много важен референдум за нейното бъдеще и може да се отвори възможността за нейно влизане в ЕС.
„Аз нямам дилема, обаче, ако Прешево се присъедини към Косово, тогава албанците в Тетово и Гостивар може да кажат, че и те искат да се присъединят към Косово. Всичко това би подкопало досегашните усилия в интеграцията на Западните Балкани“, изтъкна Ешдаун.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Рано е да се говори дали и кога ще постигнем компромис с Косово

Ивица Дачич: Рано е да се говори дали и кога ще постигнем компромис с Косово

31 Август 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Виена. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в петък, че е прекалено рано да се каже дали въобще ще се постигне компромисно решение между Белград и Прищина, предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
Преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз във Виена, където присъстват и представители на страните-кандидати, Дачич заяви, че Сърбия е посветена на това да се постигне компромисно решение между Белград и Прищина.
„Въпреки това, много е рано да се говори кога ще бъде това и дали въобще ще се стигне до компромисно решение, тъй като не съм убеден, че и другата страна иска това“, изтъкна Дачич.
Той добави, че компромисът е в най-добрия интерес и на сръбския, и на албанския народ.
„Вярваме, че това ще допринесе за стабилността на целия регион. Това, разбира се, ще означава и откриване на пътя към европейската интеграция и членството в ЕС“, добави сръбският първи дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново предложение на масата за преговори между Белград и Прищина? (ОБЗОР)

Ново предложение на масата за преговори между Белград и Прищина? (ОБЗОР)

31 Август 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. В последните седмици засилено се дискутират идеите за „корекция“ и „делинеация“ на границите на Косово, чуха се и коментари за „подялба“ на най-младата държава на полуострова. Така по всичко изглежда, че на Балканите – поне вербално, бе нарушено табуто за размяна на територии като възможно решение на косовския въпрос и нормализацията на двустранните отношения между Белград и Прищина.
Броени дни преди възобновяването на срещите на високо в равнище, бяха дадени индикации, че следващата седмица на масата за преговори в Брюксел ще има ново предложение: признаването на Косово от страна на официален Белград в замяна на предоставяне на автономни права на сърбите северната част на страната.

Представители на властите в Прищина са представили в посолствата на западните страни решение за статута за независимост на Косово. В него се предвижда сърбите да бъдат управлявани по модела на Южен Тирол в Италия, съобщи ексклузивно електронното издание на авторитетния сръбски ежедневник Vecernje Novosti. Информацията се появи на фона на съобщението, че президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай са постигнали съгласие в рамките на предстоящите в началото на септември преговори в Брюксел с представители на официален Белград да не бъде повдигана темата за промяна на границите между двете държави. При започването на преговорите между Белград и Прищина южнотиролският модел бе споменат като опция - но за цялата територия на Косово по отношение на централната власт на Сърбия, припомни изданието.

По-късно новината се появи и в друга, този път западна медия. Признаването на Косово от страна на официален Белград в замяна на предоставяне на автономни права на северната част на страната, населена предимно със сърби, може би е истинският план за разрешаване на проблема, коментираха в редакцията на британското издание The Economist.
В статията бе подчертано, някои от политиците в двете страни отдавна предпочитат да бъде извършена размяна на територия, но съвсем доскоро Европейският съюз и САЩ обезсърчаваха енергично тази идея. Сега обаче ситуацията е коренно различна: Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини вече даде индикации, че ще се стреми към постигне споразумение за признаването на Косово до края на мандата й през следващата година. Размяната на територии може да се окаже един от начините за постигането на тази цел, предположиха в редакцията на изданието. САЩ също вече не се противопоставят на идеята – или поне ако съдим по думите на съветника на американския президент по националната сигурност – Джон Болтън.
Според The Economist подобно решение на косовския въпрос няма да се понрави нито на Белград, нито на Прищина, но поне няма да доведе до промяна на граници. А мнозина са категорични, че преначертаването на границите на Балканите ще доведе единствено до отприщването на нови конфликти.

Следва да се припомни, че Южен Тирол е автономна област в Североизточна Италия, който се намира в сърцето на Алпите. Състои се от две провинции - Трентино, където се говори италиански език, и Болцано, в която живее германското национално малцинство. Според мирния договор, който слага край на Първата световна война, Южен Тирол е предадена на Италия. Последваха десетилетия на вражда между Виена и Рим, докато бъде взето решение за предоставяне на автономни права на Южен Тирол. Това се случи през 1971 г. В замяна на предоставянето на широки автономни права на Южен Тирол, Австрия се ангажира с ненамеса във вътрешните работи на Италия.

Официален коментар на информацията, разпространена в медиите, все още няма, но по-рано в петък европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан увери, че е постигнат напредък около договора за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия. От Виена, където се провеждаше неформална среща на европейските министри, австрийският политик подчерта, че е твърде рано да се говори за детайлите.

Междувременно и официален Лондон се присъедини към публичния дебат за преговорите между Белград и Прищина, като отбеляза, че Великобритания се противопоставя на идеята за промяна на границите на Балканите. От Министерството на външните работи в Лондон поясниха, че косовският въпрос следва да бъде разрешен с взаимно признаване от страна на Белград и Прищина. Подчертано бе, че от гледна точка на Обединеното кралство отношенията между Косово и Сърбия са ключови за сигурността, стабилността и напредъка не само на двете съседни страни, но и на по-широкия регион.

По-късно президентът на Сърбия Александър Вучич отново увери, че официален Белград никога няма да приеме решение на косовския въпрос, което би било унизително за страната и гражданите й. Съответното изявление той направи в рамките на разговор с посланика на Обединеното кралство в Белград Денис Кифу за състоянието на диалога с Прищина. На свой ред министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич отново подчерта, че все още остава неясно кога и дали двете държави ще успеят до достигнат до компромис.

Същевременно политическият климат в Прищина остава нажежен до червено. Нападките срещу държавния глава и ръководната му роля в диалога бяха подновени с пълна сила. Депутатът от опозиционната партия „Алтернатива“ Илид Деда подчерта, че Тачи е постигнал това, което сръбската дипломация не е успяла за повече от три десетилетия – да раздели Запада на два лагера – противници и привърженици на идеята за корекция на границата. Съгласно думите му, единственото решение на ситуацията са масовите протести и пълното противопоставяне на парламента в Прищина на предложението на Тачи за размяна на територии със Сърбия. „Пред нас има само един път: абсолютен вот срещу лудостта на Тачи на 4 септември и масови граждански протести; отстраняването му от длъжност и избирането на нов президент; споразумение за нови парламентарни избори; пълен консенсус за продължаването на диалога със Сърбия, което ще доведе новото правителство на Косово заедно с новото парламентарно мнозинство“, обясни Деда в социалната мрежа „Фейсбук".

Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия няма да приеме унизително решение за Косово

Александър Вучич: Сърбия няма да приеме унизително решение за Косово

31 Август 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич увери, че официален Белград никога няма да приеме решение на косовския въпрос, което би било унизително за страната и гражданите й, съобщава електронното издание Vesti Online, като уточнява, че съответното изявление е направено в рамките на разговор с посланика на Обединеното кралство в Белград Денис Кифу за състоянието на диалога с Прищина.
Двамата са обсъдили и двустранните отношения, ситуацията в региона и резултатите от срещата на върха на Западните Балкани, проведена в Лондон. Вучич е подчертал необходимостта от трайно и справедливо решение за Косово, което обаче не влиза в противоречие с националните интереси на Сърбия.
„Сърбия никога няма да приеме решение, което би било унизително за нашата страна и нашия народ“, категоричен бе Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Economist: Признаване на Косово в замяна на автономия за северната част на страната може би е истинският план

The Economist: Признаване на Косово в замяна на автономия за северната част на страната може би е истинският план

31 Август 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Признаването на Косово от страна на официален Белград в замяна на предоставяне на автономни права на северната част на страната, населена предимно със сърби, може би е истинският план за разрешаване на проблема, коментират в редакцията на британското издание The Economist.
След войните за разпадането на Югославия стотици хиляди хора останаха в държави, които не възприемат като свои. Въпреки това миротворците са категорични: преначертаването на границите на Балканите ще доведе единствено до отприщването на нови конфликти. Резултатите обаче са красноречиви: 120 хил. сърби живеят в доминираното от албанци Косово, ако около 60 хил. албанци живеят в Прешевската долина в Сърбия.
Някои местни лидери отдавна предпочитат да бъде извършена размяна на територия, но съвсем доското Европейският съюз и САЩ обезсърчаваха енергично тази идея. Сега обаче това се промени. Върховният представител на ЕС по политиката за сигурност и въпросите за външните работи Федерика Могерини подчерта, че желанието на Брюксел е да се постигне споразумение за признаването на Косово до края на мандата й през следващата година. Размяната на територии може да се окаже един от начините за постигането на тази цел.
САЩ също вече не се противопоставя на идеята – или поне ако съдим по думите на съветника на американския президент по националната сигурност – Джон Болтън. Сръбските и косовските официални представители също искат да ускорят процеса преди изборите за Европейски парламент следващия май, след които в състава на ЕК може да попаднат далеч по-популистки настроени политици.
В продължение на повече от месец Хашим Тачи, президентът на Косово, и неговият сръбски колега Александър Вучич, правят двусмислени изявления за възможна сделка. Идеята за размяна на територии очевидно се отнася за северната част на Косово и Прешевската долина. Оказва се обаче, че местните са разделени в мнението си дали предложението е добро.
Мнозина анализатори смятат, че Тачи и Вучич всъщност нямат намерение да променят границите на двете държави, а се подготвят за споразумение, което да предвижда автономия за сърбите в Северно Косово в замяна на признаването на най-младата държава на Балканите от страна на официален Белград. Въпреки че и двете страни ще мразят сделката, поне техните лидери ще могат да кажат, че са запазили ценна територия.
Ако границите тук бъдат преначертани, какво ще стане с онези на Македония, където една четвърт от населението е албанско? А какво да кажем за Босна, където местният сръбски лидер Милорад Додик, който иска независимост от Босна, твърди - използвайки умишлено двусмислен език - че сърбите на региона трябва да се разграничат от своите съседи? Запитан за опасността от конфликт, албанският кмет на Буяновац (Прешевската долина) Шайп Камбери в казва: „Това не е отваряне на кутията на Пандора. Ние сме кутията!"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): И Великобритания се противопостави на промяната на границите на Балканите

„Алсат-М“ (Македония): И Великобритания се противопостави на промяната на границите на Балканите

31 Август 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Официален Лондон се присъедини към публичния дебат за преговорите между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, като подчерта, че Великобритания се противопоставя на идеята за промяна на границите на Балканите, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“..
От Министерството на външните работи в Лондон поясниха, че косовският въпрос следва да бъде разрешен с взаимно признаване от страна на Белград и Прищина. Подчертано бе, че от гледна точка на Обединеното кралство отношенията между Косово и Сърбия са ключови за сигурността, стабилността и напредъка не само на двете съседни страни, но и на по-широкия регион.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан от срещата във Виена: Постигнат е напредък около договора между Косово и Сърбия, рано е да разкриваме детайли

Йоханес Хан от срещата във Виена: Постигнат е напредък около договора между Косово и Сърбия, рано е да разкриваме детайли

31 Август 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Виена. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан увери, че е постигнат напредък около договора за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Австрийският политик обаче подчерта, че е твърде рано да се говори за детайлите. Съответното изявление Хан направи в кулоарите на неформалната среща на министрите на външните работи, която се провежда във Виена в рамките на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Канал 5“ припомня, че в нея участват и представителите на страните-кандидати за членство в ЕС от Западните Балкани, включително Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Хашим Тачи постигна това, което сръбската дипломация не успя за три десетилетия, твърди депутат от опозицията в Прищина

МИА: Хашим Тачи постигна това, което сръбската дипломация не успя за три десетилетия, твърди депутат от опозицията в Прищина

31 Август 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи успя да постигне това, което сръбската дипломация не е успяла да постигне за повече от три десетилетия – да раздели Запада на два лагера – противници и привърженици на идеята за корекция на границата. Това твърди депутатът от опозиционната партия „Алтернатива“ Илид Деда, предава Македонска информативна агенцијa (МИА).
Според Деда „когато един дипломатически механизъм се мести от 30-годишни принципни позиции, връщането назад е много трудно. Това прави Косово губещ във всяка вариация, защото се сблъсква с по-малко и по-разединени,западни съюзници“, пише Деда в социалната мрежа „Фейсбук“.
Съгласно думите му, единственото решение на ситуацията са масовите протести и пълното протипоставяне на парламента в Прищина на предложението на Тачи за размяна на територии със Сърбия.
„Пред нас има само един път: абсолютен вот срещу лудостта на Тачи на 4 септември и масови граждански протести; отстраняването му от длъжност и избирането на нов президент; споразумение за нови парламентарни избори; пълен консенсус за продължаването на диалога със Сърбия, което ще доведе новото правителство на Косово заедно с новото парламентарно мнозинство“, обяснява Деда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vecernje Novosti (Сърбия): Планът на албанците: Южен Тирол за сърбите, но в независимата държава Косово

Vecernje Novosti (Сърбия): Планът на албанците: Южен Тирол за сърбите, но в независимата държава Косово

31 Август 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Представители на властите в Прищина са представили в посолствата на западните страни решение за статута за независимост на Косово. В него се предвижда сърбите да бъдат управлявани по модела на Южен Тирол в Италия, съобщава ексклузивно електронното издание на авторитетния сръбски ежедневник Vecernje Novosti във водеща статия, посветена на усилията на Белград и Прищина да постигнат споразумение за нормализиране на двустранните отношения.
Информацията се появи на фона на съобщението, че президентът Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай са постигнали съгласие в рамките на предстоящите в началото на септември преговори в Брюксел с представители на официален Белград да не бъде повдигана темата за промяна на границите между Косово и Сърбия.
Ако албанците получат подкрепата на ключови страни от Запада за реализиране на плана си, то това ще означава, че Сърбия и президентът й Александър Вучич на практика ще бъдат изолирани от продължилите с месеци усилия за постигането на пробив в преговорите за разрешаване на косовския проблем, обясняват от редакцията.
При започването на преговорите между Белград и Прищина южнотиролският модел бе споменат като опция - но за цялата територия на Косово по отношение на централната власт на Сърбия.
„Тази нова маневра също представлява голяма заплаха за стабилността на нашата страна“, категорично е изданието. Защото, ако с помощта на Запада предложението бъде наложено, постигането на споразумение ще бъде практически невъзможно. А вината за провала ще бъде хвърлена на Белград и Вучич. Това би довело до непредвидими последици – както за Сърбия, така и за президента й, уверени са в редакцията на Vecernje Novosti.
Южен Тирол е автономна област в Североизточна Италия, който се намира в сърцето на Алпите. Състои се от две провинции - Трентино, където се говори италиански език, и Болцано, в която живее германското национално малцинство.
Според мирния договор, който слага край на Първата световна война, Южен Тирол е предадена на Италия. Последваха десетилетия на вражда между Виена и Рим, докато бъде взето решение за предоставяне на автономни права на Южен Тирол. Това се случи през 1971 г. В замяна на предоставянето на широки автономни права на Южен Тирол, Австрия се ангажира с ненамеса във вътрешните работи на Италия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Жан Аселборн разкритикува австрийското председателство на Съвета на ЕС: Виена трябва да подкрепи Рим по въпроса за миграцията

Die Presse: Жан Аселборн разкритикува австрийското председателство на Съвета на ЕС: Виена трябва да подкрепи Рим по въпроса за миграцията

31 Август 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн разкритикува австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Според него Виена би трябвало да подкрепи Рим по въпроса за миграцията, отбелязва австрийският национален ежедневник Die Presse във водеща статия, посветена на неформалната среща на европейските министри, която се провежда в столицата на централноевропейската страна, и на темата за справянето с притока на бежанци на Стария континент.
Аселборн е категоричен: Австрия не дава „добър пример“. Виена също може да прояви солидарност и да приеме на територията си част от мигрантите, които слизат на италианския бряг. Люксембургският външен министър отново се изказа в подкрепа на задължителното разпределение на бежанците сред страните-членки на ЕС. Общността се намира в „много труден момент“. Независимо коя държава председателства ЕС, тя трябва да дава „всичко, което може“, а не предлага решения, които „торпилират“ ситуацията – като например това за военна операция в Северна Африка, подчерта Аселборн.
Министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек предложи да бъде изнесен моделът на Виена за охрана на външните граници на ЕС. Той включва военна подкрепа за Фронтекс – граничната агенция на Общността. За тази цел войници от държави-членки на ЕС следва да бъдат разположени в трети държави.
По-рано вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заплаши с изтеглянето на страната му от европейската мисия „София" за борба с трафикантите в Средиземно море, ако партньорите от ЕС не приемат предложението на Рим за изменение на правилата й за действие.
Темата се обсъжда в рамките на провеждащата се във Виена неформална среща на министрите на отбраната на страните от ЕС. „Помолихме за приемане на ротационен принцип на пристанищата и да обсъдим отново правилата на мисията „София" за споделяне на отговорността. Ако не получим поне едно „да“ ще обмислим дали искаме да продължим да се харчат пари за мисия, която е международна само на хартия“, подчерта Салвини в рамките на пресконференция.
„Не трябва само Италия да се справя с извънредно положение, което засяга целия ЕС", написа на свой ред италианският министър на отбраната Елизабета Трента в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Именно тя представлява Рим на неформалната двудневна среща във Виена, поясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Balkan Insight: Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват с „да“ на референдума за името

Balkan Insight: Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват с „да“ на референдума за името

31 Август 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват на референдума, насрочен на 30 септември, за споразумението за името. Той заяви, че положителен резултат от допитването ще бъде „победа за всички политически сили“, предава Balkan Insight.
„Вярвам и призовавам всички албанци в Македония да участват в референдума на 30 септември и да гласуват за споразумението, което ще открие нова глава не само за интеграцията на Македония, но и за бъдещето на страната“, заяви Мета. Той допълни, че положителен резултат от референдума ще е победа за всички политически сили, които подкрепят евроатлантическата интеграция.
Мета посочи, че албанците, които съставят около четвърт от населението на Македония, имат важна роля в процеса страната да се реформира отвътре и да се присъедини към ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Нито дума за „корекция на границите“ след телефонен разговор между Хашим Тачи и Уес Мичъл

„А1 Он“ (Македония): Нито дума за „корекция на границите“ след телефонен разговор между Хашим Тачи и Уес Мичъл

30 Август 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че в четвъртък е провел телефонен разговор с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, с когото са разговаряли за политическите процеси, през които преминава Косово в момента и за диалога Белград – Прищина, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Тачи и Мичъл, по думите на косовския държавен глава, са се съгласили да „интензифицират усилията за постигане на окончателен договор“ между Косово и Сърбия.
„Съгласихме се да интензифицираме усилията за постигане на договор, който веднъж завинаги ще сложи край на враждата между Косово и Сърбия. Договор, който ще отвори пътя за взаимно признаване и ясна перспектива за членство на Косово в НАТО, ЕС ООН и други международни организации“.
Мичъл, от своя страна, е потвърдил, че Косово има пълната подкрепа на САЩ в този процес, написа Тачи.
Включването на САЩ и другите стратегически партньори на Прищина във финалната фаза на диалога с посредничеството на ЕС, според държавния глава, „представлява гаранция за цялостен успех за постигане на един исторически договор“.
В публикацията на Тачи във „Фейсбук“ след разговора с Мичъл, както предава кореспондентът на МИА от Прищина, няма нито дума за идеята, която косовският президент до вчера упорито пропагандираше – за „корекция на границите“ със Сърбия.
Няколко часа по-рано президентът е обявил, че се срещал и с посланиците на САЩ в Прищина и Белград Грег Делауие и Кайл Скот, но в разговорите с тях, според думите на Тачи, не е станало дума за неговата и на сръбския му колега Александър Вучич идея за размяна на територии.
Във връзка с предстоящия на 7 септември пореден кръг от диалога Белград – Прищина в Брюксел, сутринта Тачи участва в среща с останалата част от политическото ръководство на Косово, след която премиера Рамуш Харадинай заяви пред медиите, че е постигната договорка в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия. Косовският президент не коментира тази информация, отбелязва „А1 Он“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбското президентство: САЩ подкрепят изцяло диалога Белград – Прищина

Сръбското президентство: САЩ подкрепят изцяло диалога Белград – Прищина

30 Август 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял по телефона в четвъртък с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който е изразил пълната подкрепа на Вашингтон за продължаващия диалог Белград – Прищина и евроатлантическата интеграция на двете страни, съобщава официалният уебсайт на сръбското президентство.
В съобщението се казва, че Вучич и Мичъл са разговаряли за бъдещото разширяване на двустранните отношения между САЩ и Сърбия и преди всичко за европейския път на Белград и диалога между Сърбия и Косово.
В заявлението на сръбското президентство се посочва, че САЩ са изразили пълната си подкрепа за преговорите в Брюксел между президента на Косово Хашим Тачи и Вучич, както и че Вашингтон се надява да бъде постигнато всеобхватно и дългосрочно решение на косовския проблем.
Държавният глава на Сърбия е подчертал, че е посветен на мира и сътрудничеството в региона и е отбелязал, че, въпреки че смята постигането на споразумение за много трудна задача, той ще продължи да полага максимални усилия, за да постигне трайна стабилност в региона на Западните Балкани, се казва още в съобщението от сръбското президентство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Проведена е още една среща на косовското политическо ръководство – никой не казва за какво се е говорило, присъствал е американският посланик

„А1 Он“ (Македония): Проведена е още една среща на косовското политическо ръководство – никой не казва за какво се е говорило, присъствал е американският посланик

30 Август 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическото ръководство на Косово е провело втора среща в четвъртък, както бе обявено, за дискусии относно предстоящата на 7 септември в Брюксел среща между президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Както съобщава кореспондентът на МИА в Прищина, нито един от участниците в срещата не е коментирал нищо пред медиите след края й.
След срещата в четвъртък сутринта в прищинския парламент, на която присъстваха Тачи, премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши, втората сбирка по обяд се е провела в кабинета на държавния глава, отбелязва медията.
Според информацията на „А1 Он“, на срещата при Тачи не е участвал Пацоли, но се е присъединил американския посланик в Прищина Грег Делауие.
Изданието отбелязва, че след сутрешната среща в народното събрание единствен пред медиите е говорил Харадинай, който обясни, че е договорено в Брюксел да не се повдига темата за размяна на територии между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Промяна на границите значи война, това е от полза на един човек...

Рамуш Харадинай: Промяна на границите значи война, това е от полза на един човек...

30 Август 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай предупреди, че евентуална „промяна на границите със Сърбия ще означава война“, в рамките на интервю пред вестник Irish Times, предава белградското радио „Б92“.
По думите на Харадинай, „отварянето на вече сключени сделки означава отваряне на миналото, което ще навреди на стабилността не само на двете страни, но и на съседните държави също“. „Мисля, че е грешен ход да се позволи подобно обсъждане и риторика“, добави косовският премиер.
Ирландското издание е оценило, че по този начин „Харадинай потвърди, че позицията му е противна на тази на президента на Косово Хашим Тачи, който, заедно със сръбския си колега Александър Вучич, настоява на идеята за демаркация между албанците и сърбите, като част от споразумението за нормализация на отношенията“.
Irish Times припомня, че през последните няколко дни официални лица от Европейския съюз и САЩ са направили изявления, че не са против подобно споразумение, стига то да не доведе до проблеми в други части на Балканите. Изданието описва Харадинай като „командир на бунтовниците по време на конфликта в Косово със Сърбия“.
Попитан кой ще спечели от евентуална промяна на границите, косовският премиер отговори: „Само един човек – Путин“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: След като дълги години ЕС защитаваше мира на Западните Балкани, сега Брюксел навлиза в друга фаза

Федерика Могерини: След като дълги години ЕС защитаваше мира на Западните Балкани, сега Брюксел навлиза в друга фаза

30 Август 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Виена. Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след срещата на министрите на отбраната от страните-членки на Съюза във Виена заяви, че политиката на Брюксел на Балканите дълго време е било защитаване на мира, но сега вече е партньор в общата отбрана и сигурността в региона, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Традиционно гледаме на Западните Балкани като регион на нестабилност, където дълги години, а дори и десетилетия, ЕС играеше роля на защитник на сигурността. Сега преминаваме във фаза, в която сме партньори в общата отбрана и сигурността“, заяви Могерини.
Еврочиновникът участва в неформална среща на министрите на отбраната от ЕС, която започна в сряда във Виена и разкри, че сбирката е започнала именно с разговор за сътрудничеството със Западните Балкани около въпросите, които се отнасят до отбраната и сигурността.
„Разговаряхме заедно с НАТО и ООН и нашите ключови партньори в региона, как да развием сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността, което е интегрална част от нашето сътрудничество със Западните Балкани“, обясни Могерини.
Тя подчерта, че Австрия, която е актуален председател на Съвета на ЕС, е поставила Западните Балкани сред приоритетите в дневния ред на Съюза, както е било и в рамките на преходните шест месеца по време на председателството на България, а същото планира да направи и Румъния, която ще поеме ролята в началото на 2019 година.
От австрийското председателство уточниха, че Югоизточна Европа и Западните Балкани „са във фокуса на отбранителната стратегия на Австрия“ и че работата с региона се основава на настоящата европейска стратегия за Западните Балкани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Договорихме се в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия

Рамуш Харадинай: Договорихме се в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия

30 Август 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай след срещата с политическото ръководство на страната, която се състоя в парламента в Прищина в четвъртък, заяви пред журналистите, че е постигнат договор в Брюксел да не се преговаря за размяна на територии между Косово и Сърбия, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На извънредната среща се събраха членовете на делегацията, която преди няколко седмици беше на официално посещение в Брюксел, в състав Харадинай, президентът на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дадан Гаши.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Референдум за договора с Белград

Хашим Тачи: Референдум за договора с Белград

30 Август 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че гражданите на страната трябва да се изяснят на референдум дали са за мирен договор с Косово, чрез който би станало възможно присъединяването на Прищина към Европейския съюз, НАТО и ООН, или искат да живеят във вражда със съседните държави и в изолация, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Знам, че те ще изберат истинската възможност. Затова и работя в тясна координация с международните съюзници, с цел мирът със съседите и интеграцията да бъдат незаменим избор“, написа Тачи във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

30 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия не е променило позицията си за непроменливостта на границите в Западните Балкани, която бе изказана от канцлера Ангела Меркел на 13 август, докато коментираше евентуалната „корекция на границите“, обсъждана между Белград и Прищина. Тя е повторила същата позиция и в разговора с американския президент Доналд Тръмп, се казва в отговор на германското правителство на въпроса на черногорския вестник „Побjеда“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Освен това в отговорът на Берлин се подчертава, че германското правителство подкрепя изцяло усилията за намиране на устойчиво решение между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Участниците в извънредната среща в Прищина са постигнали съгласие: В Брюксел няма да се обсъжда размяната на територии със Сърбия

„Алсат-М“ (Македония): Участниците в извънредната среща в Прищина са постигнали съгласие: В Брюксел няма да се обсъжда размяната на територии със Сърбия

30 Август 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши, които по-рано през деня проведоха извънредна среща в сградата на законодателния орган в Прищина, са постигнали съгласие в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Медии съобщиха, срещата не е била обявена предварително, нито темите, които ще бъдат обсъждани в рамките й. Уточнено бе обаче, че преди няколко седмици същите тези лидери бяха включени в състава на косовската делегация в Брюксел за преговорите с представителите на Белград.
Интернет порталът „Коссев“, цитиран от скопската телевизия, твърди, че участниците в срещата в парламента в Прищина са се съгласили на предстоящата среща в Брюксел да не обсъждат размяната на територии между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Матео Салвини заплашва с изтеглянето на Италия от мисията „София"

ORF: Матео Салвини заплашва с изтеглянето на Италия от мисията „София"

30 Август 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Рим/Виена. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заплаши с изтеглянето на страната му от европейската мисия „София" за борба с трафикантите в Средиземно море, ако партньорите от ЕС не приемат предложението на Рим за изменение на правилата й за действие, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
Темата ще бъде обсъдена в рамките на провеждащата се във Виена неформална среща на министрите на отбраната на страните от ЕС.
„Помолихме за приемане на ротационен принцип на пристанищата и да обсъдим отново правилата на мисията „София" за споделяне на отговорността. Ако не получим поне едно „да“ ще обмислим дали искаме да продължим да се харчат пари за мисия, която е международна само на хартия“, подчерта Салвини в рамките на пресконференция.
„Не трябва само Италия да се справя с извънредно положение, което засяга целия ЕС", написа на свой ред италианският министър на отбраната Елизабета Трента в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Именно тя представлява Рим на неформалната двудневна среща във Виена, поясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Разговорът между Доналд Тръмп и Ангела Меркел доказва, че нещата за променят в полза на Сърбия

Ивица Дачич: Разговорът между Доналд Тръмп и Ангела Меркел доказва, че нещата за променят в полза на Сърбия

30 Август 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Фактът, че германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп са обсъдили косовския въпрос и са изразили подкрепа за преговорите за разрешаването му, са важна стъпка и доказателство, че нещата са се променили и то в полза на Сърбия. Това подчерта първият дипломат на Белград Ивица Дачич пред сръбското електронно издание Blic, цитирано от македонската електронна медия A1 On.
„Важна стъпка напред и доказателство, че нещата са се променили. Въпреки това ни предстои тежка борба, а от тези, на които и в бъдеще ще влияят, най-важна е Германия“, подчерта Дачич.
Ръкодоводителят на сръбската дипломация коментира изявлението на косовския президент Хашим Тачи, с което подчерта, че се противопоставя на етническите граници. Според Дачич държавния глава на най-младата държава на Балканите не е наивен и много добре знае, че „Сърбия не бърза с неизбежното признаване на Косово“.
„Прищина загуби подкрепа, вече няма позиция, че всичко е решено. Те не разбират това и затова трагично преживяват тези изявления от света, както и оттеглянето на признаването на Косово“, заяви Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Държавното ръководство на Косово се събра на извънредно заседание

МИА (Македония): Държавното ръководство на Косово се събра на извънредно заседание

30 Август 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши се събраха на среща в сградата на законодателния орган в Прищина, предава Македонска информативна агенцијa (MIA).
Кореспондент на агенцията пояснява, че срещата не е била обявена предварително, нито темите, които ще бъдат обсъждани в рамките й. Уточнява се, че преди няколко седмици същите тези лидери бяха включени в състава на косовската делегация в Брюксел за преговорите с представителите на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.