НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): На 27 септември в Македония започва процесът на мониторинг за преговорите с ЕС

„Телма“ (Македония): На 27 септември в Македония започва процесът на мониторинг за преговорите с ЕС

23 Септември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 27 септември започва подготвителният период за процеса на присъединяване на Македония към Европейския съюз, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Вицепремиерът и председател на делегацията на Македония за преговорите с ЕС Буяр Османи в неделя обяви, по време на пресконференция, че ще предвожда македонската делегация в Брюксел, когато на 27 септември ще започне мониторинг процесът за глава 23 – съдебна система и основни права. В делегацията, която наброява 40 лица от повечето институции в страната, ще бъде и министърът на правосъдието Рената Десковска.
Мониторингът на всички глави трябва да бъде завършен до юни 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Около 1000 души ще бъдат част от процеса на мониторинг за членството на Македония в ЕС

„ТВ 21“ (Македония): Около 1000 души ще бъдат част от процеса на мониторинг за членството на Македония в ЕС

1 Август 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония формулира преговорната структура за процеса на мониторинг. Начело ще стои координационно тяло за членство в Европейския съюз, в чийто състав ще бъде министър-председателят Зоран Заев и няколко други министри, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Едно ниво по-надолу ще бъде делегация, която ще ръководи преговорите. Тя ще се оглави от вицепремиера Буяр Османи в ролята на главен преговарящ, а негов заместник ще бъде министърът на външните работи Никола Димитров. Третото ниво в тази структура ще бъде преговарящата група водена от Боян Маричич, който ще бъде отговорен за техническата част на всички глави от преговорите.
Въпреки поисканата подкрепа от опозицията, Буяр Османи не заяви конкретно дали за нея ще има място в структурата на процеса, в която общо ще има 35 работни групи. Част от тях ще се формират до началото на септември, докато формирането на останалите групи трябва да бъде завършено до края на октомври.
Боян Маричич заяви, че има човешки капацитети за тази цел, но добави че е нужна и подкрепа за тях. Общият брой хора, които ще бъде включени в цялостния процес, се очаква да достигне бройка от над 1000. Техните имена все още са неясни, тъй като в момента е установен само моделът на структурата.
Колкото до разходите, Османи не представи конкретни цифри, но поясни че правителството ще финансира процеса, независимо колко ще струва той. Част от парите ще бъдат предоставени от фондовете на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПА).
Процесът на мониторинг трябва да завърши до юни месец следващата година. Тогава Съветът на ЕС ще се събере отново. Паралелно с процеса, Македония трябва да работи и за имплементиране на договора с Гърция и реализация на реформите, които са най-приоритетни според план 18. Освен това, в страната се очаква и референдум през септември, конституционни промени и президентски избори в първите месеци на 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Виктор Орбан  поздрави в писмо Зоран Заев за постигнатото споразумение с Гърция

Макфакс: Виктор Орбан поздрави в писмо Зоран Заев за постигнатото споразумение с Гърция

21 Юли 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави в писмо македонския си колега Зоран Заев за постигнатото споразумение за името с Гърция, предава македонската агенция Макфакс.
В писмото, което Орбан подписа от името на Вишеградската четворка, той приветства решението, което Македония и Гърция са намерили по отношение на въпроса за името.
Орбан в писмото подчертава, че унгарското правителство постоянно, чрез всички форуми, се застъпва за ускоряване на евро-атлантическата интеграция на целия регион на Западните Балкани, така и на Република Македония и добавил, че Унгария е подкрепила приемането на резолюцията на Европейския съюз, с което позволява започването на преговорите за членство на Македония в ЕС.
Пресслужбата на правителството заяви, че Орбан в писмото до Заев е подчертал, че Унгария подкрепя поканата за членство, която нашата страна получи от НАТО на 11 юли.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Талат Джафери не даде думата на Илия Димовски, депутатите на ВМРО-ДПМНЕ удряха по масите

„Макфакс“ (Македония): Талат Джафери не даде думата на Илия Димовски, депутатите на ВМРО-ДПМНЕ удряха по масите

17 Юли 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски няколко минути убеждаваше председателят на парламента Талат Джафери да му даде думата по време на пленарното заседание във вторник, на което се обсъжда предложението на правителството за промяна на изборния закон. Джафери, обаче, отказа да му даде думата с мотива, че Димовски вече не е координатор на парламентарна група. След това депутатите на ВМРО-ДПМНЕ започнаха да викат и удрят по масите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Парламентарният председател продължи работата, след като парламентът одобри необходимостта от приемане на изменения на изборния закон по съкратена процедура.
По-рано през деня заместник-министърът на правосъдието Оливер Ристовски предложи промяна на изборния закон, обяснявайки пред депутатите, че се работи за промяна на член 27 с цел да се деблокира процеса за избор на Държавна избирателна комисия (ДИК). Предложението включва промяната за гласуване за ДИК от мнозинство с две трети, до абсолютно мнозинство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Властта и опозицията да променят манталитета си?

„Телма“ (Македония): Властта и опозицията да променят манталитета си?

17 Юли 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията се съмнява в капацитета на институциите за реформи. Председателят на Националния съвет за евроинтеграция Никола Попоски, който е и бивш министър от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, във вторник, пред еврокомисаря Йоханес Хан заяви, че Македония има добри закони, но няма институции, които да ги прилагат. Той допълни, че правителството е представило политика на равенство, а всъщност прави каквото си иска, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Попоски подчерта и че покрай властта, опозицията също трябва да си смени манталитета и вместо само да седи, да предлага решения. Мониторингът, т.е. диагнозата, според него, е трябвало да започне още преди 2005-та година. Той го сравни с дете, което ако се е родило тогава, сега е щяло да бъде юноша, а всички имат отговорност да му помогнат да промени матрицата си и да не затъва още повече. Попоски допълни и че няма причини за концерти и празненства, а трябва да се гледа, че хората, които са за разширяване на ЕС, полека става малцинство, а мнозинството в ЕС са неутрално негативни.
Обръщението на Попоски беше проследено с усмивка от посланика на ЕС Самуел Жбогар, а докладчикът за Македония в ЕП Иво Вайгъл му аплодира.
Еврокомисарят Йоханес Хан призова всички да се захващат за работа, защото, както каза той, Македония има среща с историята


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Властта надхитри ВМРО-ДПМНЕ, за да сформира ДИК без гласовете на опозицията

„Фокус“ (Македония): Властта надхитри ВМРО-ДПМНЕ, за да сформира ДИК без гласовете на опозицията

17 Юли 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малко преди започването на парламентарната сесия във вторник, правителството предложи промени в избирателния закон, с които членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) биха се избирали с абсолютно мнозинство, е не с такова от две трети. По този начин, твърдят от правителството, би се преодоляла блокадата в парламентарната комисия по назначенията и въпросите по имунитета на депутатите, председателствана от Илия Димовски, който вече няколко пъти отказва да насрочи заседание, предава македонската електронна медия „Фокус“.
След като работата на комисията е блокирана, правителството се опитва с политически натиск да принуди опозицията да се откаже от този подход. Правителството предлага да се премахне от избирателния закон думите „две трети“ при гласуването за членове на ДИК.
„За да се разреши проблемът, който се появи с блокирането на процеса за избор на Държавна избирателна комисия, се предлага съответна промяна с която ще се разрешат обективно настаналите събития. Конституцията на Република Македония регламентира необходимото мнозинство за вземане на решения, което варира в зависимост от правната материя или избраната позиция, за която се взема решение. Целта на тези механизми, а особено на мнозинството от две трети при взимане на решение, е да се осигури по-широка легитимност и участие на всички политически субекти, представени в парламента. Допълнително, освен тези конституционни решения, определени закони предвиждат мнозинство от две трети за избор на членове на органи, в конкретния случай мнозинство от две трети за избори на членове в Държавната избирателна комисия според изборния закон. Въпреки това, подобно решение и покрай доброто намерение при неговото вземане, не трябва да се превръща в своя противоположност, давайки възможност на парламентарната опозиция цялостно да блокира процеса на вземане на решения, по-специално на избора на председател, заместник-председател и членове на Държавната избирателна комисия“, се казва в предложението за промените на правителството.
Отговаряйки на това предложение, депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагираха като заявиха, че властта действа недемократично. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев заяви, че с това правителството обижда интелекта на гражданите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Парламентът няма да бъде заложник на партийни интереси

Талат Джафери: Парламентът няма да бъде заложник на партийни интереси

17 Юли 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че партиите в парламента са постигнали съгласие и са предложили промяна на изборния закон, за да бъде деблокиран процеса за избор на Държавна избирателна комисия (ДИК), без която не може да функционира нито една институция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Париите обещаха, че няма да блокират процеса и затова гласуваха с мнозинство от две трети. По неизвестни причини партиите бяха тактични. Парламентът не може да бъде заложник на волята на някои партии. Няма никаква пречка да се излезе с това предложение за закон, без значение кой как го тълкува. Парламентът няма пречка да се обяви за предложението на правителството. Това не е пречка за партиите да продължат с дебата за консенсусно решение. Предложението може да бъде оттеглено, но нека да бъде ясно, че парламентът няма да бъде заложник на партийните интереси“, заяви Джафери.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мониторингът на ЕС над Македония започна със скандал (ОБЗОР)

Мониторингът на ЕС над Македония започна със скандал (ОБЗОР)

17 Юли 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е на еднодневно посещение в Скопие, с което официално се дава старт на Мониторинга на ЕС над югозападната ни съседка. Австрийският политик да присъства на 79-то заседание на правителството на Република Македония, чиято единствена дневна точка трябваше да бъде информацията за концепцията и структурата на преговорите за присъединяване на страната към Общността. „В Скопие съм прекарал много нощи, някои от които безсънни, но днес мога да кажа добри новини за европейската перспектива на страната“, подчерта Хан.
„Искам да Ви поздравя за поканата, която получихте миналата седмица за започване на преговори за присъединяване към НАТО. Гражданите ще получат повече сигурност. Хората в тази страна са показали съпротива и издръжливост и служат като пример за целия регион, което би трябвало да насърчи всички страни, които имат двустранни проблеми, да ги решат. Благодарение на Вашата решителност и тази на правителството постигнахте нещо, което изглеждаше невъзможно. Сега Вие ще решавате бъдещето на страната си. Вратата на ЕС е широко отворена и Вие можете да се възползвате от тази възможност. Призовавам гражданите да се възползват от тази възможност, особено младите хора. Успешният референдум ще покаже зрелостта на Вашата страна", допълни австрийският политик.

На свой ред докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл, който също е в Скопие, предупреди, че страната се намира в ключов, исторически момент от съществуването си, който трябва да се оцени като първа конкретна стъпка към членство в Общността. „Това не е формалност, това е възможност за прогрес. Членството в ЕС и НАТО е историческа възможност за Македония. Няма да има втори шанс. Искам да предам посланието, че няма да има втори шанс за решаване на откритите въпроси, които блокират процеса на присъединяване на Македония към ЕС. Никой не може да си представи по-добри условия, за да бъдат започнати и успешно приключени преговорите“, увери докладчикът на ЕП, като същевременно призова
депутатите да работят заедно и да поставят държавните пред партийните интереси.

Началото на Мониторинга на ЕС над Македония не мина без скандал. Правителството на премиера Зоран Заев внесе в парламента предложение за промени в правилника за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), който предвижда да бъдат назначавани с обикновено мнозинство от 61 депутати, а не с квалифицирано мнозинство, както до този момент. Това стана причина за негодуванието на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - по искане на координатора на парламентарната група Драган Данев бе обявена едночасова пауза. Данев реагира гневно на ситуацията: веднага след като комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е напуснал заседанието, е „подхвърлено“ предложението за промени, без при това да са проведени консултации и без да е дадено съгласието на опозицията, коментира координаторът на фракцията на ВМРО-ДПМНЕ.
Същевременно бе обявено, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е поискал среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която - съгласно думите му – ще бъде с цел ускоряване на процесите за организиране на референдума за името.

Промените в правилника за ДИК са предложени, след като ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членовете й с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със създаването на служебно правителство. Поради тази причина формирането на ДИК е блокирано – крайният срок за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Вайгъл, докладчик за Македония в ЕП: Сега е ключовият момент за страната, няма да има втори шанс

Иво Вайгъл, докладчик за Македония в ЕП: Сега е ключовият момент за страната, няма да има втори шанс

17 Юли 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл предупреди, че страната се намира в ключов, исторически момент от съществуването си, който трябва да се оцени като първа конкретна стъпка към членство в Общността, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Съответното изявление Вайгъл направи в рамките на заседанието на Националния съвет за интеграция в македонския парламент, на която присъства и комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. С него бе даден официален старт на Мониторинга на ЕС над Македония.
„Това не е формалност, това е възможност за прогрес. Членството в ЕС и НАТО е историческа възможност за Македония. Няма да има втори шанс. Искам да предам посланието, че няма да има втори шанс за решаване на откритите въпроси, които блокират процеса на присъединяване на Македония към ЕС. Никой не може да си представи по-добри условия, за да бъдат започнати и успешно приключени преговорите“, увери докладчикът на ЕП.
Той призова депутатите да работят заедно и да поставят държавните пред партийните интереси.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ негодува: Щом Йоханес Хан напусна заседанието, подхвърлиха предложение за промени в Изборния кодекс

ВМРО-ДПМНЕ негодува: Щом Йоханес Хан напусна заседанието, подхвърлиха предложение за промени в Изборния кодекс

17 Юли 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Още в самото начало на 53-тото заседание на парламента на Република Македония бе обявена едночасова пауза по искане на координатора на парламентарната група на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев, който реагира на измененията в дневния ред с включването на точка с предложения за промени в правилника за избирането на ДИК, отбелязва скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съгласно думите на Данев, веднага след като комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е напуснал заседанието, е „подхвърлено“ предложението за промени, без при това да са проведени консултации и без да е дадено съгласието на опозицията.
По-рано бе съобщено, че проектоизмененията са били приети на 80-то заседание на правителството и са внесени за обсъждане в парламента. Очаква се те да бъдат включени в дневния ред на сесията, насрочена за обедните часове на сряда, 18 юли.
Промените в правилника са предложени, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членове на ДИК с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със създаването на служебно правителство. Поради тази причина формирането на ДИК е блокирано – крайният срок за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.
По-рано македонският министър-председател поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Основна тема на разговорите помежду им ще бъде въпросът за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Правителството на Македония предложи ДИК да бъде избирана с обикновено мнозинство

„НОВА“ (Македония): Правителството на Македония предложи ДИК да бъде избирана с обикновено мнозинство

17 Юли 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на премера Зоран Заев внесе в парламента предложение за промени в правилника за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), който предвижда да бъдат назначавани с обикновено мнозинство от 61 депутати, а не с квалифицирано мнозинство, както до този момент, съобщава скопското електронно издание „НОВА“.
По данни на медията проектоизмененията са били приети на 80-то заседание на правителството и вече са внесени за обсъждане в парламента. Очаква се те да бъдат включени в дневния ред на сесията, насрочена за обедните часове на сряда, 18 юли.
Промените са предложени, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членове на ДИК с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със създаването на служебно правителство. Поради тази причина формирането на ДИК е блокирано – крайният срок за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състоив края на септември или началото на октомври тази година.
По-рано македонският министър-председател поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Основна тема на разговорите помежду им ще бъде въпросът за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Йоахнес Хан призова гражданите на Македония да покажат зрелост и да гласуват на референдум за името

МКД (Македония): Йоахнес Хан призова гражданите на Македония да покажат зрелост и да гласуват на референдум за името

17 Юли 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан призова гражданите на югозападната ни съседка да демонстрират зрелост, като излязат и гласуват на референдума за името, насрочен за есента, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Австрийският политик е на на еднодневно посещение в Скопие, с което официално се дава старт на мониторинга на ЕС над Македония. „В Скопие съм прекарал много нощи, някои от които безсънни, но днес мога да кажа добри новини за европейската перспектива на страната“, отбеляза Хан.
„Искам да Ви поздравя за поканата, която получихте миналата седмица за започване на преговори за присъединяване към НАТО. Гражданите ще получат повече сигурност. Хората в тази страна са показали съпротива и издръжливост и служат като пример за целия регион, което би трябвало да насърчи всички страни, които имат двустранни проблеми, да ги решат. Благодарение на Вашата решителност и тази на правителството постигнахте нещо, което изглеждаше невъзможно. Сега Вие ще решавате бъдещето на страната си. Вратата на ЕС е широко отворена и Вие можете да се възползвате от тази възможност. Призовавам гражданите да се възползват от тази възможност, особено младите хора. Успешният референдум ще покаже зрелостта на Вашата страна", подчерта Хан.
В рамките на пресконференцията в Скопие, премиерът Зоран Заев заяви, че австрийският политик е определил следващите стъпки за проверка и подготовка за преговори между Македония и ЕС. „Утвърдихме обща динамика на преговорите, като установихме структурата им от наша и от тяхна страна. Днес Хан представи основния план за мониторинг и направихме някои заключения", допълни Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

17 Юли 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев ще поиска среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която - съгласно думите му – ще бъде с цел ускоряване на процесите за организиране на референдума за името, отбелязва скопското електронно издание „Фокус“.
„Имам информация, че опозиционният лидер Християн Мицковски ще пътува в четвъртък следобед, днес (вторник, 17 юли – бел.р.) ще проведем консултации за лидерска среща, която вероятно ще се проведе в сряда, за да се ускорят процесите за предстоящия референдум“, поясни Заев в рамките на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването, Йоханес Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан дава старт на Мониторинга на ЕС над Македония

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан дава старт на Мониторинга на ЕС над Македония

17 Юли 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан пристига на еднодневно посещение в Скопие, с което официално ще бъде даден старт на мониторинга на ЕС над югозападната ни съседка, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Предвидено е австрийският политик да присъства на 79-то заседание на правителството на Република Македония. Единствена точка в дневния ред е информацията за концепцията и структурата на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз. След това Хан ще проведе срещи с премиера Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
На последното заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Македония в Брюксел австрийският политик констатира забавяне в реформата в публичната администрация, в тайните служби и в съдебната система. Той призова всички опозиционни партии да бъдат конструктивни при приемането и осъществяването на реформите.
Следващата седмица започва и мониторингът на ЕС над Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Мониторингът на ЕС над Македония започва с посещение на Йоханес Хан

„Сител“ (Македония): Мониторингът на ЕС над Македония започва с посещение на Йоханес Хан

16 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан пристига на посещение в Скопие, с което официално ще бъде даден старт на мониторинга на ЕС над Македония, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Предвидено е във вторник Хан да проведе срещи с премиера Зоран Заев, а след това и с председателя на парламента Талат Джафери и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Целта е на правителствено заседание да стартираме процесите, а това значи, че много бързо трябва да подготвим страната и с рамката за преговори, и с преговарящите екипи за следващия процес", поясни Заев.
На последното заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Македония в Брюксел австрийският политик констатира забавяне в реформата в публичната администрация, в тайните служби и в съдебната система. Той призова всички опозиционни партии да бъдат конструктивни при приемането и осъществяването на реформите.
Следващата седмица започва и мониторингът на ЕС над Албания, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска; По-добре е да сме заобиколени от съюзници

Радмила Шекеринска; По-добре е да сме заобиколени от съюзници

15 Юли 2018 | 05:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. По-добре е да сме заобиколени от съюзници заяви Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония пред IBNA, цитирана от македонският телевизионен канал ”TB 21”.
"Последствията от "не" (на референдума) са сериозни. Хората не се нуждаят от нас, за да изготвим тази тъмна картина, защото я видяха в реалния си живот. Считам, че трябва да направим кампания, която да се съсредоточи върху положителните неща. И не вярвам, че единствените позитивни неща са поканата за членството в НАТО или в ЕС. Аз не съм фалшив идеалист, когато казвам, че ако погледнеш и видиш съседите си като съюзници, ще бъдеш много по-добре. Ще бъдете по-силни. Ще бъдете по-стабилни. Затова вярвам, че може би основният аргумент за нашето споразумение с Гърция не е само ЕС и НАТО, а фактът, че можем да кажем, че "сме избрали друг курс", казва Шекеринска.
"Въз основа на многобройните разговори и дискусии, които имам с много хора в Македония, виждам, че те имат известна критика по отношение на аспектите на споразумението, дори към цялата идея, че трябва да преговаряме за подобно нещо, за да продължим напред. Но дълбоко ценят стабилността. Те ценят дълбоко решенията които водят към нея. Те дълбоко оценяват лидерите, които казват "трудно е, но ще успеем", пред онези, които се оплакват от другите, пред онези, които създават врагове около нас. Така че, да, ще има критици на споразумението, но не се съмнявам, че мнозинството от гражданите на нашата страна се чувстват по-добре и по-безопасно да видят това различно бъдеще, което се простира пред тях", подчертава Шекеринска

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Формирането на ДИК е част от реформените закони

Християн Мицковски: Формирането на ДИК е част от реформените закони

14 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отхвърли твърденията, че формирането и избора на Държавна избирателна комисия (ДИК) е обусловено от опозицията с приемането на Закон за амнистията за обвинените в миналогодишните сблъсъци в македонския парламент, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Мицковски посочи, че амнистията е отделен процес, за който е било внесено предложение в парламента.
Говорейки за избора на ДИК лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че той е част от по-голям пакет, започнат с реформените закони, които са били приети през март и април тази година и че преди те да бъдат изведени на дневен ред е било нужно да се приемат и други закони.
„Второто нещо, внесено и прието от парламента, е Закона за финансирането на партиите и измененията в Закона за правителството, където трябва да се определят същите условия, които имаше опозицията по време на предсрочните парламентарни избори през 2016 година. Едва тогава на дневен ред идва формирането и избирането на ДИК“, поясни Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Няма да позволим Русия да попречи на Договора с Гърция

Радмила Шекеринска: Няма да позволим Русия да попречи на Договора с Гърция

14 Юли 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Загреб. Македония няма да позволи на Русия да пречи на Договора за името с Гърция, с който Скопие отвори вратата за членство в НАТО, заяви днес в Загреб министърът Радмила Шекеринска, пише македонският вестник “Нова Македония“.
"Винаги сме казвали, че се надяваме на добро сътрудничество с Русия, но ние си запазваме правото да взимаме решения. Македония прие решение“, каза Шекеринска пред журналисти след срещата на министрите на отбраната от региона с американския министър на отбраната Джеймс Матис, което предоха хърватската агенция ХИНА и сръбските медии.
Шекеринска добави, че съжалява за решението за експулсиране на руски дипломати от Гърция, както и, че македонското правителство "ще остане фокусирано" върху прилагането на споразумението с Атина.
„Референдумът и взетите решения са в полза на гражданите и няма да допуснем ничия намеса този път“, подчерта министърът на отбраната Шекеринска.
Според нея отлагането на присъединяването на Македония към НАТО от 2008 г. насам е предизвикало тежка политическа, икономическа и финансова криза в страната.
„Няма да позволим това да се случи отново“, каза македонският министър на отбраната.
Медиите от Хърватия и Сърбия напомнят, че Македония получи покана за членство в НАТО, както и на вчерашната реакция на Москва, според която Русия смята, че Македония на сила е въвлечена в НАТО, ход, който само задълбочава разделението и напрежението в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): След срещата на високо равнище на НАТО лидерите на македонските партии ще обсъдят референдума за името

Press 24 (Македония): След срещата на високо равнище на НАТО лидерите на македонските партии ще обсъдят референдума за името

11 Юли 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че след срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел ще насрочи среща с всички лидери на политически партии, за да поиска становище по въпроса за референдума за името. Същевременно той допълни, че очаква гражданите да гласуват положително на предложенията, предава македонската електронна медия Press 24 (Македония).
„След срещата на високо равнище на НАТО ще проведа заседание в парламента с всички партии, за определяне на датата на референдума, въпроса и характера му. Вероятно ще се проведе в края на септември или началото на октомври. Надявам се, че всички ще бъдат мотивирани да допринесат за успеха на процеса на референдума“, заяви Заев.
Официално от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заявяват, че не са получили покана за такава среща, но и че нямат нищо против срещите и разговорите със Заев. От нам посочиха, че все още не са решили за участието си в допитването.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Нов протест срещу Договора за името в сряда вечерта в Солун

Protothema: Нов протест срещу Договора за името в сряда вечерта в Солун

11 Юли 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Солун. В сряда, 11 юли, вечерта ще се проведе нов протест срещу Договора за името между Гърция и Македония в Солун, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Демонстрацията ще започне в 20:00 край Бялата кула. Организаторите призоваха гражданите да се присъединят към акцията във „Фейсбук“ със следното послание:
„Мълчанието значи съучастничество, Македония значи Гърция“.
Инициативата е организирана от „Непартийната самоорганизация на гръцките патриоти“ и Федерацията на патриотите и православните асоциации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Единодушна европейска подкрепа за Договора между Македония и Гърция

„Локално“ (Македония): Единодушна европейска подкрепа за Договора между Македония и Гърция

11 Юли 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани на завършилата вчера среща на върха в Лондон в рамките на Берлинския процес изразиха единодушна подкрепа за Договора между Македония и Гърция за името и неговото прилагане, а освен това посочиха куража на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас като пример за решаване на сложни двустранни въпроси, пише скопското електронно издание „Локално“.
Македонският премиер Заев, който беше начело на правителствената делегация, имаше обръщение на панела на тема „Външна политика, двустранни въпроси и наследство от миналото“, председателстван от британския премиер Тереза мей. Основна тема на конференцията беше точно Договорът за името и стратегическото партньорство между двете страни, подписан на 17 юни край Преспанското езеро.
„С премиерът Ципрас оставим тези решения като следа зад нас. Решения за нашите граждани и за нашите общества, а не за нас и за нашите политически партии. Такива са лидерите на Европа. Какво щеше да бъде Европа днес, ако нямаше лидери, които напуснаха политическата сцена, оставяйки зад себе си следи, следи, чиито плодове сега берем? Какво ще бъде Европа днес, ако на политическата сцена излизаха само самодоволни и късогледи политици без визия?" - подчерта министър-председателят Заев.
Той изрази благодарност за твърдата поддръжка, която е получил от европейските лидери и лидерите на страните от Западните Балкани в хода на този процес. Същевременно, Заев призова страните от региона да се обединят около сътрудничеството помежду си и около факта, че историята формира значителен дял от идентичността им, но никога не може да замести бъдещето.
„Локално“ отбелязва, че на срещата опитните дипломати и политици, както и представителите на всички международни организации са отбелязали историческата важност на постигнатия договор с Гърция, който е отворил вратите на Скопие за членство в НАТО и за получаване на дата за започване на присъединителни преговори с Европейския съюз. Те са заявили, че пред страната се открива единствения й шанс за трайно стабилизиране и реализиране на стратегическите й цели и членство в международните организации, които гарантират икономически напредък и демократически институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонските партии не могат да постигнат споразумение за ДИК

„Сител“ (Македония): Македонските партии не могат да постигнат споразумение за ДИК

10 Юли 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските партии не могат да постигнат споразумение за състава на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Председателят на парламентарната комисия за избори и назначавания Илия Димовски (ВМРО-ДПМНЕ) ще чака постигането на споразумение между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, преди да свика органа,който трябва да започне процедурата за избор на състав на ДИК.
Правителството и опозицията трябва да постигнат съгласие за закона за финансирането на политическите партии и законовите промени за техническото правителство.
„Събранието трябва да гласува с мнозинство от две трети и това е третият път, в който политическите партии трябва да постигнат съгласие. Ако не бъде постигнато такова, а комисията свика заседание, то процедурата ще бъде обречена на неуспех“, поясни Димовски, като поясни, че в случая са необходими гласовете на опозиционните депутати от ВМРО-ДПМНЕ.
Политическите анализатори обясняват, че предвид сроковете за референдума, партиите ще трябва да формират ДИК до края на месеца. Председателят на парламента Талат Джафери вече обяви, че възнамерява да насрочи заседанието за ДИК за 17 юли.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ намери ефективен способ да блокира усилията на македонското правителство за промяна на името на страната

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ намери ефективен способ да блокира усилията на македонското правителство за промяна на името на страната

10 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ отново иска амнистия за осъдените за насилието в парламента в Скопие на 27 април м.г по същото време, когато трябва да се избират членовете на Държавната избирателна комисия (ЦИК) за провеждането на референдума за името. За запознатите, коментира македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“, това е опит на опозицията да прокара амнистия в замяна на отключване на процесите в парламента, а според други - ефективен начин да блокира ратификацията на Договора за промяна на името на страната с Гърция.
Повторното актуализиране на искането за амнистия на замесените в насилието в македонския парламент от страна на ВМРО-ДПМНЕ е опит за пазарени в хода на важните процеси, които предстоят на Македония, като например, изборът на членове на ЦИК, от който зависи провеждането на референдума за името, казват запознатите.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, след края на протестния марш в Струмица, заяви, че амнистията е нужна, за да може страната да върви напред и да се сложи край на политическия реваншизъм, а не да живее в миналото. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски отговори, че никой не трябва да се надява на амнистия за извършените престъпления.
„Със сигурност тук става дума за политическо пазарене от страна на ВМРО-ДПМНЕ и поставяне в позиция, в която за определена постъпка ще се получи нещо. Така че искането на опозицията е легитимно, но остава да видим дали от другата страна ще искат да говорят по този въпрос. Вчера, в течение на деня бяхме свидетели на изяви от страна на министъра на вътрешните работи, че не може да има пазарлъци във връзка със събитията от 27 април. Мисля, че това, което иска ВМРО-ДПМНЕ е трудно изпълнимо, защото ако не се накажат виновните за това, което се случи, ще се получи лош пример за бъдещи действия на индивидуалности или групи от обществото“, заяви политологът от Факултета за обществени науки Митко Гаджовски.
Изборът на членовете на ЦИК е неясен, тъй като ВМРО-ДПМНЕ протака работата на Комисията за изборите и назначенията, която е отговорна по този въпрос. Председателят на комисията от редиците на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски заяви, че няма да назначи заседание, докато не се договорят всички партии. Опозицията иска предварително да бъдат приети Законът за финансиране на партиите и Законът за правителството.
Университетският професор Арсим Синани смята, че искането на ВМРО-ДПМНЕ е очаквано, тъй като бившето ръководство на партията се опитва да намери начини да бъде амнистирано.
„Това е опит да се размени едно нещо за друго. Това показва, че ВМРО-ДПМНЕ, под идеята за патриотизъм, иска да прокара идеята за амнистия за всички дела, които е извършила в миналото“, заяви Синани.
Гаджовски не изключва възможността ВМРО-ДПМНЕ да бойкотира, но не очаква интересите на партията да победят.
„Мисля, че натискът от домашната и международната общественост ще се увеличава все повече, защото това е много важен процес за интересите на Македония и е много по-важен от интересите на ВМРО-ДПМНЕ“, допълва Гаджовски.
Парламентът има срок до 17 юли да избере новия състав на ЦИК. За избора на комисията се изисква мнозинство от две трети, т.е. – съгласие от опозицията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): „Долу ръцете от Македония“ – протест във Вергина против Договора за името

„МКД“ (Македония): „Долу ръцете от Македония“ – протест във Вергина против Договора за името

10 Юли 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Вергина. Стотици граждани, между които представители на църквата и префектът на гръцката област Централна Македония Апостолос Сисикостас, се събраха в понеделник на централния площад във Вергина, на 50 км западно от Солун, за да протестират против Договора за името между Атина и Скопие, пише скопското електронно издание „МКД“.
С гръцки знамена и скандирания „Македония е гръцка“, „Този договор е предателство“, „Долу ръцете от Македония“, „Гърция, Гърция, Македония“, „Няма да отстъпим“, „Няма да продадем Македония“, гражданите изпратиха своето послание, че не приемат договора.
Пред присъстващите се изказа и митрополитът на Верия, Науса и Кабания Пантелеймон, който заяви, че Договорът е против интересите на гръцкия народ и че другата страна взима всичко, а Гърция не поличава нищо.
„Ако нашите съседи са македонци, тогава какви сме ние?“ – попита гръцкият митрополит.
Малко преди да настъпи обявеният час на демонстрацията, организаторите обявиха, че поради лошите климатични условия той се отлага, но в последствие премислиха и митинга все пак се състоя, съобщи кореспондентът на МИА от Атина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Алексис Ципрас определи договора за промяна на името на Македония като най-добрия вариант за Гърция

ТАСС: Алексис Ципрас определи договора за промяна на името на Македония като най-добрия вариант за Гърция

9 Юли 2018 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Солун. Договорът между Гърция и Македония за промяна на името е най-добрият вариант, на който гръцкото правителство е могло да се надява в последните 25 години, заяви в понеделник министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, говорейки пред Асоциацията на индустриалците в Северна Гърция, предава ТАСС.
„Благодарение на този договор, и без да се отклоняваме от нашите национални (външнополитически) линии, формирани в течение на повече от две десетилетия, ние се хванахме за историческия шанс да решим проблем, който усложняваше отношенията между двете държави на много нива. Тези, които са запознати с позициите на двете страни на масата на преговорите в последните 25 години, разбират, че настоящото споразумение върви в положителна посока. Това е най-добрият вариант, който е попадал в ръцете на гръцкото правителство за тези 25 години“, заяви Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Кризата в Македония продължава с пълна сила

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Кризата в Македония продължава с пълна сила

9 Юли 2018 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Главният редактор на аналитичния център „Геополитика.ру“, генерален директор на Фонда за мониторинг и прогнозиране на развитието на културно-териториалните пространства, ръководител на администрацията на Международното „Евразийско движение“ и автор на редица книги на геополитическа тематика Леонид Савин, свързван с прочутия Александър Дугин (наричан "идеолога на Кремъл") продължи серията си от материали на тема Македония с коментар за ситуацията в страната след повторната ратификация на Договра с Гърция за промяна на името на страната. Статията е публикуван от електронното издание на руското списание "Фонд за стратегическа култура".

В четвъртък, на 5 юли, парламентът на Македония повторно разгледа въпроса за промяна на името на страната. Социалистите на Зоран Заев и албанците отново гласуваха „за“, а депутатите от основната опозиционна партия ВМРО-ДМНЕ бойкотираха гласуването. Сега решението ще бъде пратено отново за подпис на президента Георги Иванов, който, вероятно, отново ще наложи вето, както се случи със Закона за употреба на езиците, с който се дава на албанският статутът на втори държавен.

Прозападните сили в Македония открито изразяват недоволството си от действията на президента. Разпространяват се слухове за проблеми със здравето му (включително душевното), чуват се намеци, че той трябва да напусне заемания пост.

В същия ден, 5 юли, пред сградата на парламента се състоя митинг, който беше поредния протест срещу смяната на името на страната и израз на подкрепа за държавния глава Иванов за последователната му позиция. В навечерието му полицията задържа много известни лидери на общественото мнение в Македония (например ръководителят на Християнско братство Зарко Гроздановски) и затова на митинга дойдоха и техните последователи.

Преди повторното гласуване на депутатите, в посолството на САЩ в Скопие се състоя прием по случай Деня на независимостта на САЩ. Почетни гости бяха премиерът Зоран Заев и Али Ахмети, един от създателите на албанското сепаратистко движение в Югославия в края на 80-те и началото на 90-те.

След едногодишен престой в затвора в Югославия за нелегална дейност, Ахмети заминава за Швейцария, където получава убежище, а през 1996 година става един от основателите на „Армията за освобождение на Косово“. В Македония той оглавява т.нар. „Армия за национално освобождение“. На неговата съвест лежат множество терористични актове и началото на шестмесечния въоръжен конфликт през 2001 година. След Охридския договор, който предвижда амнистия на всички страни в конфликта, албанските бойци създават партия „Демократически съюз за интеграция“ (ДСИ), начело на която застава Ахмети. След декември 2016 година и привикването му в Тирана, той и неговата партия влизат в коалиция със Заев.

Независимо от легализацията на част от бойците, албанският терор в Македония продължава, а политиката за тях е удобен инструмент. След идването на Заев на власт от затвора и следствените арести са пуснати на свобода около 1500 престъпници (основно албанци), включително осъдени за тежки престъпления. Албанските групировки действат най-активно в Куманово и Скопие. Едновременно с това, албанците взаимодействат със западните дипломатически мисии, създавайки си образ на „гражданско общество“.

Тук си струва да се отбележи, че посланик на САЩ в Македония Джес Бейли. През 2011 година той застава начело на американската дипломатическа мисия в Турция, а през 2013 година при него там започват масови протестни акции на площад Таксим в Истанбул, предизвикали ефект на доминото по цялата страна. Ролята на проповедника Фетулах Гюлен, който се намира в САЩ и американското посолство в тези протести се проследяват чак до опита за държавен преврат в Турция през юли 2016 година. Бейли се появява в Македония през 2014 година – и в страната веднага започват интриги срещу премиера Никола Груевски, прелели в протестни акции през 2015 година, а в крайна сметка и довели до оставката на министър-председателя. Джес Бейли е човек на Хилъри Клинтън.

От началото на 90-те години македонските албанци участват във въоръжените конфликти и на Балканите, и по други части на света. През последните години те редовно прескачаха до Сирия, където получиха боен опит и установиха връзки с други джихадистки групировки.

На срещата между Зоран Заев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 29 юни в Брюксел последният отбеляза, че без „финализиране на споразумението (с Гърция за отказ от името „Македония“) Македония не може да влезе в Алианса“. Освен това генералният секретар изрази надежда, че на предстоящата среща на върха на НАТО на 11-12 юли, Македония ще бъде поканена да започне присъединителни преговори.

Заев, лобиращ за влизане на Македония в НАТО, не се притеснява да дава всевъзможни обещания, включително и да лъже откровено. В този ред на мисли, на 6 юли канцеларията на президента Георги Иванов решително опроверга лъжата на Зоран Заев в интервю пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, че уж държавният глава ще подкрепи договора с Гърция. „Премиерът Заев продължава да лъже и манипулира не само македонската, но и гръцката и международната общественост, изказвайки своите противоречиви и сбъркани възгледи... Президентът на Македония не е съгласен със споразумението (с Гърция), което вреди на македонската национална идентичност и интересите на Република Македония. Позицията на президента Иванов не се е променила и той не приемам никакъв натиск, шантаж и заплахи“.

От това заявление е видно, че простият вариант за демонтаж на македонската държава (например, нейното разделяне между Албания, Гърция и България) на Запада няма да мине. И до срещата на върха на НАТО въпросът за промяна на името на Македония няма да бъде решен. Съгласно анкетите, провеждането на референдум в Македония също няма да донесе резултатите, от които е заинтересован Запада.

Сега съвсем не е ясно, накъде ще тръгне този конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Франгос Франгулис: Договора за името трябва да мине през референдум

Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Франгос Франгулис: Договора за името трябва да мине през референдум

9 Юли 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият началник на генералния щаб на гръцката армия и бивш министър на отбраната Франгос Франгулис призова подписаният наскоро Договор с Македония да бъде подложен на референдум, пише електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.
В отворено писмо, публикувано в понеделник, Франгулис също засегна и въпроса за предоставяне на възможност на живеещите в чужбина гърци да гласуват на парламентарните избори, което не влиза в плановете на управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и бе предложено от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): НАТО ще повтори, че финализирането на договора с Гърция е ключът за членство на Македония

„Канал 5“ (Македония): НАТО ще повтори, че финализирането на договора с Гърция е ключът за членство на Македония

9 Юли 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. На днешният брифинг в македонския парламент националният координатор за НАТО Стево Пендаровски посочи, че страната, съдейки по проектоверсията на заключението, ще получи същата формулировка като тази, с която бяха поканени последните страни-членки на Алианса, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
А ето и какво ще представлява тя:
• НАТО кани Македония да започне преговори за членство
• Поканата, най-вероятно, ще бъде със същата формулировка, както и за Черна Гора и преди това за Хърватия и Албания на срещата на върха в Букурещ през 2008-а година, смята координаторът Пендаровски
В правителството са убедени, че периодът от започването на преговорите до окончателното влизане на Македония в НАТО ще е от три до шест месеца, което съвпада и със срока за финализиране на Договора с Гърция до края на годината. Разговорите ще бъдат предшествани от план за присъединяване, който ще изготви генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг и ще изпрати до македонското правителство, което на свой ред трябва да отговори с писмо за намерение и проект на тримесечни програми за членство. Правителството вярва, че процесът не трябва да бъде удължен, предвид несигурността, която изборите в Гърция през 2019 г. биха могли да донесат. 29-те страни-членки на НАТО ще трябва да дадат последната дума, след което протоколът за членство ще бъде официално подписан.
„Щом всички 29 страни-членки на НАТО са дали подкрепа за започване на преговори за приемане Македония в НАТО, очакваме, че те ще направят същото и когато ще трябва да ратифицират Протокола за членство“, заявиха от правителството на страната, в отговор на въпрос дали очакват някой да се опита да блокира процеса.
Междувременно, гръцкото издание „Катимерини“ обяви, че се очаква в Брюксел НАТО само да потвърди, че членството на Македония ще зависи от реализацията на Договора с Гърция, условие, което ще бъде вписано в членове 59 и 60 от декларацията. Позовавайки се на проектоверсията, която има предвид „Катимерини“, това решение е взето в хода на телефонните разговори между вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Покана за членство в НАТО в сряда, със същата формулировка като тази за Черна гора, Албания и Хърватия

„Независен“ (Македония): Покана за членство в НАТО в сряда, със същата формулировка като тази за Черна гора, Албания и Хърватия

9 Юли 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония ще получи официална покана за присъединяване към НАТО на първия ден от двудневната среща на върха на Алианса в Брюксел – сряда, 11 юли, съобщава скопското електронно издание „Независен“.
По последни данни поканата най-вероятно ще бъде със същата формула като тази за Черна гора, последната нова страна-членка на НАТО. Същата е използвана и за поканите към Албания и Хърватия през 2008 г.
Съответната информация в навечерието на отпътуването на македонската делегация за Брюксел обясни националният координатор за НАТО Стево Пендаровски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): На прага на НАТО – в четвъртък покана, през януари – членство

„Независен“ (Македония): На прага на НАТО – в четвъртък покана, през януари – членство

9 Юли 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започва нова седмица на още една ключова фаза за евроатлантическата интеграция на Македония, отбелязва скопското електронно издание „Независен“.
Правителствената делегация на Скопие ще отпътува с големи надежда за Брюксел, където в сряда започва двудневната среща на върха на НАТО. Очакванията са Македония да получи покана да стане 30-тия член на Алианса.
В Скопие се надяват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да предаде поканата за членство на премиера Зоран Заев в четвъртък, на втория ден от срещата на високо равнище. В Брюксел той ще бъде придружен от министрите на отбраната, външните работи и европейската интеграция на Македония - Радмила Шекеринска, Никола Димитров и Буяр Османи.
Договорът за името с Гърция, а преди това и нормативните реформи в съдебната система и службите за сигурност би трябвало да гарантират поканата за членство на Македония, след десетилетна блокада от страна на Гърция. Това, което не се случи в Букурещ през 2008 г. трябва да се случи тази седмица в Брюксел, а очакванията на македонското правителство са, че целият процес на присъединяване към НАТО ще бъде завършен за половин година.
След получаване на поканата, според вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска, Македония ще седне на масата с Алианса и до януари следващата година ще присъединителният процес ще бъде финализиран. Шекеринска сподели, че не очаква никакви допълнителни проблеми по време на процеса. Според нея предстоящата среща на върха в Брюксел ще коригира несправедливостта от Букурещ.
Това, което се изплъзна от ръцете на нашата държава преди 10 години, сега трябва да го вземем, да се възползваме и да предоставим нов шанс за Македония. Поканата за членство в НАТО отваря един процес, който е кратък, доста интензивен, но завършва с една от двете стратегически цели на тази държава - пълноправно членство в най-мощния съюз в света“, припомни Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Солун и на Крит протестираха срещу договора за името

A1 On (Македония): В Солун и на Крит протестираха срещу договора за името

9 Юли 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Солун. В северния пристанищен град Солун и в градовете Ханя и Ираклио на остров Крит бяха организирани протести срещу договора за името на Македония и срещу политиката на правителството на премиера Алексис Ципрас, предава скопското електронно издание А1 On, като отбелязва, че демонстрациите са преминали спокойно.
Според местните медии около 500 души са протестирали във вечерните часове на неделя в Солун. С препоръка „Ципрас, предателю, дай си оставката“ и плакати с лозунги срещу правителството, участниците в демонстрацията са се събрали пред паметника на Александър Велики в града, откъдето са започнали протестно шествие.
Под засилени мерки за сигурност протестираха и на остров Крит. Демонстрантите бяха категорични, че „Македония е гръцка“ и с огромни национални знамена преминаха по улиците на Хана.
В понеделник се очаква да бъдат организирани нови протести – в Солун и във Вергина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Приемът на Македония в НАТО зависи от договора за името

Kathimerini: Приемът на Македония в НАТО зависи от договора за името

8 Юли 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Скопие. Крайната декларация на срещата на върха на НАТО в Брюксел през тази седмица се очаква да потвърди, че приемът на Македония в Алианса зависи от ратификацията на договора за името, подписан с Атина през изминалия месец, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, позовавайки се на информация от чернова, до която вестникът е получил достъп.
Условията за приема ще бъдат отбелязани в член 59 и 60 на декларацията, според информацията на Kathimerini.
Правителствени източници твърдят, че Атина и партньорите ѝ са на едно мнение по този въпрос, а казусът беше обсъден и от американския вицепрезидент Майк Пенс по време на телефонни разговори с премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев.
Имайки предвид условията за прием, се очаква Зоран Заев да задейства в следващите десет дена процедурите за организиране на референдума.
В интервю на 5 юли за гръцката държавна радио и телевизия „ERT“, Заев обяви че референдумът ще бъде проведен в една от неделите между 23 септември и 7 октомври.
Според информации, правителството на Зоран Заев е взело решение, преди референдума, да работи по програма, която да информира гласоподавателите, че без ратификацията на договора за името с Гърция, Македония няма да може да се присъедини към НАТО.
Съветниците на македонския премиер вярват, че договорът ще бъде одобрен на референдум от поне половината население на страната.
Въпреки усилията на Заев да ратифицира договора, президентът на Македония Георги Иванов направи изявление в петък, заявявайки че „никакъв размер на натиск и изнудване“ няма да го принудят да промени мнението си и да подкрепи договора.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска в интервю за Радио „Свободна Европа“ (Македония): Очакваме да се присъедим към НАТО за шест месеца

Радмила Шекеринска в интервю за Радио „Свободна Европа“ (Македония): Очакваме да се присъедим към НАТО за шест месеца

8 Юли 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. След получаването на покана за членство в НАТО, Македония очаква да седне на масата за преговори и процесът за приемането на страната в Алианса да не продължи повече от шест месеца. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска в интервю за македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Шекеринска подчерта, че Скопие не очаква допълнителни проблеми в хода на процеса за присъединяване на страната към западния отбранителен съюз.
„На тазгодишната среща на върха на НАТО през юли очакваме да коригираме несправедливостта и грешката от 2008 г. Това, което се изплъзна от ръцете на нашата държава преди 10 години, сега трябва да го вземем, да се възползваме и да предоставим нов шанс за Македония. Поканата за членство в НАТО отваря един процес, който е кратък, доста интензивен, но завършва с една от двете стратегически цели на тази държава - пълноправно членство в най-мощния съюз в света. Този процес - получаване на покана за НАТО, означава, че експертните екипи на НАТО много бързо ще дойдат в Македония, ще поговорим за някои преходни задължения, които ще трябва да свършим, не очакваме проблеми. В случаите с Черна гора, Албания и Хърватия, които по-рано се присъединиха към НАТО, този период обикновено продължи около шест месеца, три до шест месеца, и ние очакваме, че и в нашия случай няма да има груби въпроси, които допълнително трябва да се решават“, коментира Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Следващата седмица ще получим покана за членство в  НАТО

Радмила Шекеринска: Следващата седмица ще получим покана за членство в НАТО

4 Юли 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Следващата седмица ще получим покана за членство в НАТО, а след няколко месеца ще започне процеса по ратификация на протоколите, заяви във вторник министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, цитирана от Македонската информационна агенция .
„Преди една година Черна гора стана членка (на НАТО) и аз и честитих, като казах, че нашата цел е да станем 30-тата членка. Тогава това звучеше като добро пожелание, днес само една година по-късно това е реалност. Следващата седмица Македония ще получи поканата за членство и след няколко месеца ще започне процеса по ратификация на протоколите“, заяви Шекеринска и добави , че след получаването на поканата на срещата на върха в Брюксел на 11 и 12 юли, експертни екипи на НАТО ще дойдат в Македония и заедно с македонските експерти ще започнат работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Никой от ЕС не е искал от Македония да изгражда лагери за мигранти

Радмила Шекеринска: Никой от ЕС не е искал от Македония да изгражда лагери за мигранти

3 Юли 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Никой от Европейския съюз не е поискал или съобщавал, че в Македония ще бъдат построени бежански лагери. Това са неверни новини за манипулиране на обществеността, каза днес министърът на отбраната Радмила Шекеринска, цитирана от македонското електронно издание Фокус.
„Никой не е излизал с инициатива или искане за бежански лагери. Често този проблем е бил използван като възможност за манипулиране на емоциите на гражданите ", каза Шекеринска, отговаряйки на журналистически въпрос на днешната пресконференция, като информира за приетия Стратегически преглед на отбраната.
Документи от правителствените решения, които се разпространяват от медиите, също са опровергани от министерствата, които обясняват, че това е журналистическо изкривяване на реалността.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Полицията в Македония залови 18 мигранти, превозващият ги шофьор избяга

B92 (Сърбия): Полицията в Македония залови 18 мигранти, превозващият ги шофьор избяга

3 Юли 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полицията в Македония залови 18 мигранти от Пакистан и Афганистан в превозно средство, движещо се по регионалния път Неготино-Радовиш, предава сръбското радио B92. Уточнява се, че превозното средство е било с регистрационни номера от град Щип. Водачът му е избягал, но е в ход издирването му.
След залавянето им мигрантите са били отведени до полицейското управление в Неготино.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.