НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): На 27 септември в Македония започва процесът на мониторинг за преговорите с ЕС

„Телма“ (Македония): На 27 септември в Македония започва процесът на мониторинг за преговорите с ЕС

23 Септември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 27 септември започва подготвителният период за процеса на присъединяване на Македония към Европейския съюз, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Вицепремиерът и председател на делегацията на Македония за преговорите с ЕС Буяр Османи в неделя обяви, по време на пресконференция, че ще предвожда македонската делегация в Брюксел, когато на 27 септември ще започне мониторинг процесът за глава 23 – съдебна система и основни права. В делегацията, която наброява 40 лица от повечето институции в страната, ще бъде и министърът на правосъдието Рената Десковска.
Мониторингът на всички глави трябва да бъде завършен до юни 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Около 1000 души ще бъдат част от процеса на мониторинг за членството на Македония в ЕС

„ТВ 21“ (Македония): Около 1000 души ще бъдат част от процеса на мониторинг за членството на Македония в ЕС

1 Август 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония формулира преговорната структура за процеса на мониторинг. Начело ще стои координационно тяло за членство в Европейския съюз, в чийто състав ще бъде министър-председателят Зоран Заев и няколко други министри, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Едно ниво по-надолу ще бъде делегация, която ще ръководи преговорите. Тя ще се оглави от вицепремиера Буяр Османи в ролята на главен преговарящ, а негов заместник ще бъде министърът на външните работи Никола Димитров. Третото ниво в тази структура ще бъде преговарящата група водена от Боян Маричич, който ще бъде отговорен за техническата част на всички глави от преговорите.
Въпреки поисканата подкрепа от опозицията, Буяр Османи не заяви конкретно дали за нея ще има място в структурата на процеса, в която общо ще има 35 работни групи. Част от тях ще се формират до началото на септември, докато формирането на останалите групи трябва да бъде завършено до края на октомври.
Боян Маричич заяви, че има човешки капацитети за тази цел, но добави че е нужна и подкрепа за тях. Общият брой хора, които ще бъде включени в цялостния процес, се очаква да достигне бройка от над 1000. Техните имена все още са неясни, тъй като в момента е установен само моделът на структурата.
Колкото до разходите, Османи не представи конкретни цифри, но поясни че правителството ще финансира процеса, независимо колко ще струва той. Част от парите ще бъдат предоставени от фондовете на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПА).
Процесът на мониторинг трябва да завърши до юни месец следващата година. Тогава Съветът на ЕС ще се събере отново. Паралелно с процеса, Македония трябва да работи и за имплементиране на договора с Гърция и реализация на реформите, които са най-приоритетни според план 18. Освен това, в страната се очаква и референдум през септември, конституционни промени и президентски избори в първите месеци на 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Виктор Орбан  поздрави в писмо Зоран Заев за постигнатото споразумение с Гърция

Макфакс: Виктор Орбан поздрави в писмо Зоран Заев за постигнатото споразумение с Гърция

21 Юли 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави в писмо македонския си колега Зоран Заев за постигнатото споразумение за името с Гърция, предава македонската агенция Макфакс.
В писмото, което Орбан подписа от името на Вишеградската четворка, той приветства решението, което Македония и Гърция са намерили по отношение на въпроса за името.
Орбан в писмото подчертава, че унгарското правителство постоянно, чрез всички форуми, се застъпва за ускоряване на евро-атлантическата интеграция на целия регион на Западните Балкани, така и на Република Македония и добавил, че Унгария е подкрепила приемането на резолюцията на Европейския съюз, с което позволява започването на преговорите за членство на Македония в ЕС.
Пресслужбата на правителството заяви, че Орбан в писмото до Заев е подчертал, че Унгария подкрепя поканата за членство, която нашата страна получи от НАТО на 11 юли.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Парламентът прие промените в изборния закон, ВМРО-ДПМНЕ не присъства на гласуването

„ТВ 21“ (Македония): Парламентът прие промените в изборния закон, ВМРО-ДПМНЕ не присъства на гласуването

17 Юли 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. По предложение на правителството, македонският парламент прие законодателните промени на изборния закон, с които ще се изисква само абсолютно мнозинство, вместо такова от две трети, за избирането на членове на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
62-ма депутати са гласували със „За“ потвърждавайки необходимостта за приемане на новите членове на ДИК по съкратена процедура.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поиска този законопроект да бъде премахнат от дневния ред. Но председателят на парламента Талат Джафери, позовавайки се на член 117 от парламентарния правилник, предложи комисията по европейски въпроси да дебатира по закона. Координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев заяви, че този законопроект трябва да се отстрани, тъй като няма достатъчен политически консенсус между опозицията и властта.
Координаторът на СДСМ Томислав Тунтев заяви, че ВМРО-ДПМНЕ преди четири месеца е имала предложение за обявяване на конкурс за членове на ДИК.
Против промените в изборния закон е била и партията на Билял Касами, движението БЕСА.
Промените ще влязат в сила в деня на публикуването им в „Държавен вестник“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Талат Джафери не даде думата на Илия Димовски, депутатите на ВМРО-ДПМНЕ удряха по масите

„Макфакс“ (Македония): Талат Джафери не даде думата на Илия Димовски, депутатите на ВМРО-ДПМНЕ удряха по масите

17 Юли 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски няколко минути убеждаваше председателят на парламента Талат Джафери да му даде думата по време на пленарното заседание във вторник, на което се обсъжда предложението на правителството за промяна на изборния закон. Джафери, обаче, отказа да му даде думата с мотива, че Димовски вече не е координатор на парламентарна група. След това депутатите на ВМРО-ДПМНЕ започнаха да викат и удрят по масите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Парламентарният председател продължи работата, след като парламентът одобри необходимостта от приемане на изменения на изборния закон по съкратена процедура.
По-рано през деня заместник-министърът на правосъдието Оливер Ристовски предложи промяна на изборния закон, обяснявайки пред депутатите, че се работи за промяна на член 27 с цел да се деблокира процеса за избор на Държавна избирателна комисия (ДИК). Предложението включва промяната за гласуване за ДИК от мнозинство с две трети, до абсолютно мнозинство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Властта и опозицията да променят манталитета си?

„Телма“ (Македония): Властта и опозицията да променят манталитета си?

17 Юли 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията се съмнява в капацитета на институциите за реформи. Председателят на Националния съвет за евроинтеграция Никола Попоски, който е и бивш министър от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, във вторник, пред еврокомисаря Йоханес Хан заяви, че Македония има добри закони, но няма институции, които да ги прилагат. Той допълни, че правителството е представило политика на равенство, а всъщност прави каквото си иска, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Попоски подчерта и че покрай властта, опозицията също трябва да си смени манталитета и вместо само да седи, да предлага решения. Мониторингът, т.е. диагнозата, според него, е трябвало да започне още преди 2005-та година. Той го сравни с дете, което ако се е родило тогава, сега е щяло да бъде юноша, а всички имат отговорност да му помогнат да промени матрицата си и да не затъва още повече. Попоски допълни и че няма причини за концерти и празненства, а трябва да се гледа, че хората, които са за разширяване на ЕС, полека става малцинство, а мнозинството в ЕС са неутрално негативни.
Обръщението на Попоски беше проследено с усмивка от посланика на ЕС Самуел Жбогар, а докладчикът за Македония в ЕП Иво Вайгъл му аплодира.
Еврокомисарят Йоханес Хан призова всички да се захващат за работа, защото, както каза той, Македония има среща с историята


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Властта надхитри ВМРО-ДПМНЕ, за да сформира ДИК без гласовете на опозицията

„Фокус“ (Македония): Властта надхитри ВМРО-ДПМНЕ, за да сформира ДИК без гласовете на опозицията

17 Юли 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малко преди започването на парламентарната сесия във вторник, правителството предложи промени в избирателния закон, с които членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК) биха се избирали с абсолютно мнозинство, е не с такова от две трети. По този начин, твърдят от правителството, би се преодоляла блокадата в парламентарната комисия по назначенията и въпросите по имунитета на депутатите, председателствана от Илия Димовски, който вече няколко пъти отказва да насрочи заседание, предава македонската електронна медия „Фокус“.
След като работата на комисията е блокирана, правителството се опитва с политически натиск да принуди опозицията да се откаже от този подход. Правителството предлага да се премахне от избирателния закон думите „две трети“ при гласуването за членове на ДИК.
„За да се разреши проблемът, който се появи с блокирането на процеса за избор на Държавна избирателна комисия, се предлага съответна промяна с която ще се разрешат обективно настаналите събития. Конституцията на Република Македония регламентира необходимото мнозинство за вземане на решения, което варира в зависимост от правната материя или избраната позиция, за която се взема решение. Целта на тези механизми, а особено на мнозинството от две трети при взимане на решение, е да се осигури по-широка легитимност и участие на всички политически субекти, представени в парламента. Допълнително, освен тези конституционни решения, определени закони предвиждат мнозинство от две трети за избор на членове на органи, в конкретния случай мнозинство от две трети за избори на членове в Държавната избирателна комисия според изборния закон. Въпреки това, подобно решение и покрай доброто намерение при неговото вземане, не трябва да се превръща в своя противоположност, давайки възможност на парламентарната опозиция цялостно да блокира процеса на вземане на решения, по-специално на избора на председател, заместник-председател и членове на Държавната избирателна комисия“, се казва в предложението за промените на правителството.
Отговаряйки на това предложение, депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагираха като заявиха, че властта действа недемократично. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев заяви, че с това правителството обижда интелекта на гражданите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Парламентът няма да бъде заложник на партийни интереси

Талат Джафери: Парламентът няма да бъде заложник на партийни интереси

17 Юли 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че партиите в парламента са постигнали съгласие и са предложили промяна на изборния закон, за да бъде деблокиран процеса за избор на Държавна избирателна комисия (ДИК), без която не може да функционира нито една институция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Париите обещаха, че няма да блокират процеса и затова гласуваха с мнозинство от две трети. По неизвестни причини партиите бяха тактични. Парламентът не може да бъде заложник на волята на някои партии. Няма никаква пречка да се излезе с това предложение за закон, без значение кой как го тълкува. Парламентът няма пречка да се обяви за предложението на правителството. Това не е пречка за партиите да продължат с дебата за консенсусно решение. Предложението може да бъде оттеглено, но нека да бъде ясно, че парламентът няма да бъде заложник на партийните интереси“, заяви Джафери.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мониторингът на ЕС над Македония започна със скандал (ОБЗОР)

Мониторингът на ЕС над Македония започна със скандал (ОБЗОР)

17 Юли 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е на еднодневно посещение в Скопие, с което официално се дава старт на Мониторинга на ЕС над югозападната ни съседка. Австрийският политик да присъства на 79-то заседание на правителството на Република Македония, чиято единствена дневна точка трябваше да бъде информацията за концепцията и структурата на преговорите за присъединяване на страната към Общността. „В Скопие съм прекарал много нощи, някои от които безсънни, но днес мога да кажа добри новини за европейската перспектива на страната“, подчерта Хан.
„Искам да Ви поздравя за поканата, която получихте миналата седмица за започване на преговори за присъединяване към НАТО. Гражданите ще получат повече сигурност. Хората в тази страна са показали съпротива и издръжливост и служат като пример за целия регион, което би трябвало да насърчи всички страни, които имат двустранни проблеми, да ги решат. Благодарение на Вашата решителност и тази на правителството постигнахте нещо, което изглеждаше невъзможно. Сега Вие ще решавате бъдещето на страната си. Вратата на ЕС е широко отворена и Вие можете да се възползвате от тази възможност. Призовавам гражданите да се възползват от тази възможност, особено младите хора. Успешният референдум ще покаже зрелостта на Вашата страна", допълни австрийският политик.

На свой ред докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл, който също е в Скопие, предупреди, че страната се намира в ключов, исторически момент от съществуването си, който трябва да се оцени като първа конкретна стъпка към членство в Общността. „Това не е формалност, това е възможност за прогрес. Членството в ЕС и НАТО е историческа възможност за Македония. Няма да има втори шанс. Искам да предам посланието, че няма да има втори шанс за решаване на откритите въпроси, които блокират процеса на присъединяване на Македония към ЕС. Никой не може да си представи по-добри условия, за да бъдат започнати и успешно приключени преговорите“, увери докладчикът на ЕП, като същевременно призова
депутатите да работят заедно и да поставят държавните пред партийните интереси.

Началото на Мониторинга на ЕС над Македония не мина без скандал. Правителството на премиера Зоран Заев внесе в парламента предложение за промени в правилника за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), който предвижда да бъдат назначавани с обикновено мнозинство от 61 депутати, а не с квалифицирано мнозинство, както до този момент. Това стана причина за негодуванието на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - по искане на координатора на парламентарната група Драган Данев бе обявена едночасова пауза. Данев реагира гневно на ситуацията: веднага след като комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е напуснал заседанието, е „подхвърлено“ предложението за промени, без при това да са проведени консултации и без да е дадено съгласието на опозицията, коментира координаторът на фракцията на ВМРО-ДПМНЕ.
Същевременно бе обявено, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е поискал среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която - съгласно думите му – ще бъде с цел ускоряване на процесите за организиране на референдума за името.

Промените в правилника за ДИК са предложени, след като ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членовете й с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със създаването на служебно правителство. Поради тази причина формирането на ДИК е блокирано – крайният срок за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Вайгъл, докладчик за Македония в ЕП: Сега е ключовият момент за страната, няма да има втори шанс

Иво Вайгъл, докладчик за Македония в ЕП: Сега е ключовият момент за страната, няма да има втори шанс

17 Юли 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл предупреди, че страната се намира в ключов, исторически момент от съществуването си, който трябва да се оцени като първа конкретна стъпка към членство в Общността, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Съответното изявление Вайгъл направи в рамките на заседанието на Националния съвет за интеграция в македонския парламент, на която присъства и комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. С него бе даден официален старт на Мониторинга на ЕС над Македония.
„Това не е формалност, това е възможност за прогрес. Членството в ЕС и НАТО е историческа възможност за Македония. Няма да има втори шанс. Искам да предам посланието, че няма да има втори шанс за решаване на откритите въпроси, които блокират процеса на присъединяване на Македония към ЕС. Никой не може да си представи по-добри условия, за да бъдат започнати и успешно приключени преговорите“, увери докладчикът на ЕП.
Той призова депутатите да работят заедно и да поставят държавните пред партийните интереси.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ негодува: Щом Йоханес Хан напусна заседанието, подхвърлиха предложение за промени в Изборния кодекс

ВМРО-ДПМНЕ негодува: Щом Йоханес Хан напусна заседанието, подхвърлиха предложение за промени в Изборния кодекс

17 Юли 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Още в самото начало на 53-тото заседание на парламента на Република Македония бе обявена едночасова пауза по искане на координатора на парламентарната група на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев, който реагира на измененията в дневния ред с включването на точка с предложения за промени в правилника за избирането на ДИК, отбелязва скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съгласно думите на Данев, веднага след като комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан е напуснал заседанието, е „подхвърлено“ предложението за промени, без при това да са проведени консултации и без да е дадено съгласието на опозицията.
По-рано бе съобщено, че проектоизмененията са били приети на 80-то заседание на правителството и са внесени за обсъждане в парламента. Очаква се те да бъдат включени в дневния ред на сесията, насрочена за обедните часове на сряда, 18 юли.
Промените в правилника са предложени, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членове на ДИК с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със създаването на служебно правителство. Поради тази причина формирането на ДИК е блокирано – крайният срок за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.
По-рано македонският министър-председател поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Основна тема на разговорите помежду им ще бъде въпросът за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Правителството на Македония предложи ДИК да бъде избирана с обикновено мнозинство

„НОВА“ (Македония): Правителството на Македония предложи ДИК да бъде избирана с обикновено мнозинство

17 Юли 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на премера Зоран Заев внесе в парламента предложение за промени в правилника за избирането на членовете на Държавната избирателна комисия (ДИК), който предвижда да бъдат назначавани с обикновено мнозинство от 61 депутати, а не с квалифицирано мнозинство, както до този момент, съобщава скопското електронно издание „НОВА“.
По данни на медията проектоизмененията са били приети на 80-то заседание на правителството и вече са внесени за обсъждане в парламента. Очаква се те да бъдат включени в дневния ред на сесията, насрочена за обедните часове на сряда, 18 юли.
Промените са предложени, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членове на ДИК с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със създаването на служебно правителство. Поради тази причина формирането на ДИК е блокирано – крайният срок за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, тъй като тя е компетентната институция, отговорна за провеждане на референдума за договора за името. Той би трябвало да се състоив края на септември или началото на октомври тази година.
По-рано македонският министър-председател поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Основна тема на разговорите помежду им ще бъде въпросът за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Йоахнес Хан призова гражданите на Македония да покажат зрелост и да гласуват на референдум за името

МКД (Македония): Йоахнес Хан призова гражданите на Македония да покажат зрелост и да гласуват на референдум за името

17 Юли 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан призова гражданите на югозападната ни съседка да демонстрират зрелост, като излязат и гласуват на референдума за името, насрочен за есента, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Австрийският политик е на на еднодневно посещение в Скопие, с което официално се дава старт на мониторинга на ЕС над Македония. „В Скопие съм прекарал много нощи, някои от които безсънни, но днес мога да кажа добри новини за европейската перспектива на страната“, отбеляза Хан.
„Искам да Ви поздравя за поканата, която получихте миналата седмица за започване на преговори за присъединяване към НАТО. Гражданите ще получат повече сигурност. Хората в тази страна са показали съпротива и издръжливост и служат като пример за целия регион, което би трябвало да насърчи всички страни, които имат двустранни проблеми, да ги решат. Благодарение на Вашата решителност и тази на правителството постигнахте нещо, което изглеждаше невъзможно. Сега Вие ще решавате бъдещето на страната си. Вратата на ЕС е широко отворена и Вие можете да се възползвате от тази възможност. Призовавам гражданите да се възползват от тази възможност, особено младите хора. Успешният референдум ще покаже зрелостта на Вашата страна", подчерта Хан.
В рамките на пресконференцията в Скопие, премиерът Зоран Заев заяви, че австрийският политик е определил следващите стъпки за проверка и подготовка за преговори между Македония и ЕС. „Утвърдихме обща динамика на преговорите, като установихме структурата им от наша и от тяхна страна. Днес Хан представи основния план за мониторинг и направихме някои заключения", допълни Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поиска среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

17 Юли 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев ще поиска среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която - съгласно думите му – ще бъде с цел ускоряване на процесите за организиране на референдума за името, отбелязва скопското електронно издание „Фокус“.
„Имам информация, че опозиционният лидер Християн Мицковски ще пътува в четвъртък следобед, днес (вторник, 17 юли – бел.р.) ще проведем консултации за лидерска среща, която вероятно ще се проведе в сряда, за да се ускорят процесите за предстоящия референдум“, поясни Заев в рамките на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването, Йоханес Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Мониторингът на ЕС над Македония започва с посещение на Йоханес Хан

„Сител“ (Македония): Мониторингът на ЕС над Македония започва с посещение на Йоханес Хан

16 Юли 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан пристига на посещение в Скопие, с което официално ще бъде даден старт на мониторинга на ЕС над Македония, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Предвидено е във вторник Хан да проведе срещи с премиера Зоран Заев, а след това и с председателя на парламента Талат Джафери и с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Целта е на правителствено заседание да стартираме процесите, а това значи, че много бързо трябва да подготвим страната и с рамката за преговори, и с преговарящите екипи за следващия процес", поясни Заев.
На последното заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС-Македония в Брюксел австрийският политик констатира забавяне в реформата в публичната администрация, в тайните служби и в съдебната система. Той призова всички опозиционни партии да бъдат конструктивни при приемането и осъществяването на реформите.
Следващата седмица започва и мониторингът на ЕС над Албания, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Формирането на ДИК е част от реформените закони

Християн Мицковски: Формирането на ДИК е част от реформените закони

14 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отхвърли твърденията, че формирането и избора на Държавна избирателна комисия (ДИК) е обусловено от опозицията с приемането на Закон за амнистията за обвинените в миналогодишните сблъсъци в македонския парламент, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Мицковски посочи, че амнистията е отделен процес, за който е било внесено предложение в парламента.
Говорейки за избора на ДИК лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че той е част от по-голям пакет, започнат с реформените закони, които са били приети през март и април тази година и че преди те да бъдат изведени на дневен ред е било нужно да се приемат и други закони.
„Второто нещо, внесено и прието от парламента, е Закона за финансирането на партиите и измененията в Закона за правителството, където трябва да се определят същите условия, които имаше опозицията по време на предсрочните парламентарни избори през 2016 година. Едва тогава на дневен ред идва формирането и избирането на ДИК“, поясни Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.