НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Асоциация на индустриалния капитал в България ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. на официална церемония в София на 17 юли

Асоциация на индустриалния капитал в България ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. на официална церемония в София на 17 юли

16 Юли 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. на официална церемония на 17 юли в София Хотел Балкан. Това съобщиха от пресцентъра на Асоциация на индустриалния капитал в България. Сред гостите на събитието, което ще започне в 18.00 часа, ще бъдат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.
Целта на ежегодния и добил вече популярност конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към сивата икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АИКБ отчете 3,07% спад на сивата икономика през 2017 г., делът й достига до 25,2% (ОБЗОР)

АИКБ отчете 3,07% спад на сивата икономика през 2017 г., делът й достига до 25,2% (ОБЗОР)

13 Юли 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. С 3,07% е намаляла сивата икономика през 2017 г., делът й достига до 25,2%. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бе представен Композитният индекс „Икономика на светло“. В нея взеха участие председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев, проф. д-р Стефан Петранов – ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“ и д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и ръководител на проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“.
Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който АИКБ измерва светлата част на българската икономика, се е повишил с над 3 пункта до 74.78 за 2017 г. От АИКБ отчитат ясна тенденция на ускоряване на динамиката на свиване на неформалната икономика през последните три години. АИКБ изчислява Композитният индекс „Икономика на светло“ от 2011 г. От началото на изчисленията до 2013 г. той нараства плавно. За 2014 г. бележи спад от 1,2 пункта, а през 2015 г. нараства с 1,26 до 68,92 пункта и компенсира спада от 2014 г. През 2016 г. индексът нарасна с 2,96 пункта и достигна стойност от 71,88 пункта. За 2017 г. отчетеният ръст от 3.07 пункта е рекорден.
Повишаването на стойността за изминалата година отразява не само обективни положителни явления и процеси в икономиката, които се отчитат от статистическия под-индекс, но и положителна промяна в оценките на бизнеса и служители за динамиката и дела на неформалната икономика, което се отчита от социологическия под-индекс (макар и в по-малка степен).
Анализът на Композитния индекс показва увеличение на стойността и на двата под-индекса. Статистическият индекс отчита ръст от 2.88 на сто, а социологическият – 0.19%. Сред основните причини за положителните тенденции са финансовата и икономическа стабилност в страната, предприетите мерки за подобряване на бизнес средата и ограничаване на „сивата“ икономика, увеличаване на обема на износа на България, както и общото намаляване на интензивността на основните стресогенни фактори, които създават негативни психологически нагласи сред бизнеса.
От АИКБ отчитат, че през 2017 г. главните причини, задържащи засилването на положителните тенденции в изменението на Композитния индекс „Икономика на светло“, се дължат на две групи основни фактора. Като вътрешни са посочени липсата на квалифицирана работна ръка, липсата на реформи в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност, новото рязко административно повишаване на минималната работна заплата и минимални осигурителни доходи, довело до повече „сиви практики“ в някои икономически дейности.
Сред основните външни фактори, задържащи положителните тенденции на Композитния индекс, са назряващите търговски конфликти от една страна между САЩ и ЕС и от друга - между Китай и САЩ, продължаващите санкции на ЕС срещу Русия и предприетите контра-санкции, както и очертаващите се тенденции за „Европа на две скорости“ и прилаганите двойни стандарти от старите страни-членки на Съюза.
Според проф. д-р Стефан Петранов тенденцията за понижаване на сивата икономика в страната е равномерна и позитивна. По думите му подобряването на европейската икономика води до подобряване и на българската икономика.
На въпроса какви предизвикателства очакват българската икономика при влизането на страната в Еврозоната, Васил Василев, отговори, че има много позитиви и предимства за българските граждани. Според него ползите от членството в еврозоната предстоят. На същия въпрос проф. д-р Стефан Петранов отговори, че влизането на България в Еврозоната ще доведе до изсветляване на българската икономика. По думите му пътят, по който тръгваме показва едно повишаване на доверието към България и ще изисква редица реформи, които ще се отразят благоприятно върху българската икономика.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Василев коментира и вноса на работна ръка от трети страни, като уточни, че държавата трябва да го подпомага.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Стефан Петранов: Влизането на България в Еврозоната ще доведе до изсветляване на българската икономика

Проф. д-р Стефан Петранов: Влизането на България в Еврозоната ще доведе до изсветляване на българската икономика

13 Юли 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Влизането на България в Еврозоната ще доведе до изсветляване на българската икономика. Това каза на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов – ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тенденцията е да се ускори процесът на подобряване на българската икономика вследствие на този процес. Пътят, по който тръгваме показва повишаване на доверието към България. Ще изисква редица реформи, които ще се отразят благоприятно върху българската икономика“, коментира професор Петранов.
По отношение на акциза за бездимните цигари, той коментира, че според него с тази умерена ставка, няма нещо съществено да се промени.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев коментира и вноса на работна ръка от трети страни, като уточни, че държавата трябва да го подпомага. „И след промените режимът в България е много по-обременен с административни и финансови пречки, отколкото при нашите конкуренти като Полша, Чехия, Унгария. Настояваме за двустранни спогодби с Украйна. Текат преговори. Настояваме да започнат и с Виетнам. Недостигът на работна ръка не е само на квалифицирани работници“, каза още Васил Велев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Стефан Петранов: Делът на сивата икономика в страната продължава да е голям

Проф. д-р Стефан Петранов: Делът на сивата икономика в страната продължава да е голям

13 Юли 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Делът на сивата икономика в страната продължава да е голям. Това каза на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов – ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Причините за това са: липса на работна ръка; липса на реформи или недостатъчни реформи в ключови сектори като здравеопазване, вътрешен ред и сигурност (особено МВР); новото рязко административно повишаване на минималната работна заплата, довело до повече „сиви“ практики след нискоквалифицираните работници и служители и дисбаланси между възнагражденията им спрямо средноквалифицираните работници и служители; безпокойството от назряващите търговски конфликти между САЩ и ЕС и съответно между САЩ и Китай и САЩ и партньорите им от NAFTA; очертаващите се тенденции за „Европа на две скорости“ и прилагани двойни стандарти от страните членки на ЕС; продължаващите санкции на ЕС срещу Русия и съответните асиметрични контра-санкции“, коментира проф. Петранов.
Той уточни, че ако се запази такава тенденцията след пет години през 2022 г., индексът „Икономика на светло“ ще стигне до 87 пункта, което означава, че приблизително около 13% от БВП ще остава в сивата икономика. „Горе-долу такъв е сивият сектор в ЕС в момента. Ако правителството го постигне, мисля, че това ще бъде много добър резултат за българската икономика“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: България е готова да влезе в Еврозоната и трябва да го направи по фиксирания курс към еврото

Васил Велев, АИКБ: България е готова да влезе в Еврозоната и трябва да го направи по фиксирания курс към еврото

13 Юли 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Нееднократно сме заявявали, че България е готова да влезе в Еврозоната и трябва да го направи по фиксирания курс към еврото. Това каза на пресконференция председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев във връзка с Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това има много позитиви и предимства за българската икономика и за гражданите. За разлика от всички други страни от ЕС, които не са в Еврозоната, единствено България е във валутен борд. Тя е изконсумирала всички пасиви, но ползите от членството в Еврозоната предстоят. Затова като организация на бизнеса и работодателите насърчихме правителството и БНБ да ускорят процеса и да кандидатстват“, коментира Велев. Той уточни, че са декларирали, че ще защитават такова решение, независимо от резултата. „България отговаря на всички технически изисквания при това много повече от страните, които вече са в Еврозоната. Не виждаме съществени проблеми при съществуващия курс лев-евро за ускорено влизане в Еврозоната. Българският износ за миналата година е нараснал с 12%. Българската икономика е конкурентоспособна, след като има такъв ръст. За миналата година имаме близо 53 млрд. износ, което отнесено към БВП малко над 98 млрд. е 53%. Не очакваме инфлация, породена от влизането в Еврозоната. Ще призовем за етично поведение, за избягване на спекулации по тази тема. Даже да има и икономически предпоставки, да има стремеж за нулева инфлация вследствие на присъединяване към Еврозоната“, каза още Васил Велев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Стефан Петранов: Усещането на хората е, че икономиката изсветлява

Проф. д-р Стефан Петранов: Усещането на хората е, че икономиката изсветлява

13 Юли 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Усещането на хората е, че икономиката изсветлява. Това каза на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов – ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нараснал е делът на явлението, че има хора, които работят без формални договори или частично формални договори. Това са хора, които получават заплатите си неофициално или частично неофициално. Акцизът с тютюневите изделия показва, че в недостатъчна степен са събрани акцизите толкова, колкото трябва да кореспондира на обема на тютюнопушенето в България. И двете явления са свързани с политиките в областта и регулациите. Въпросът за неформално заетите е свързан с това, че в с последните две години продължава политиката на административно определяне на минималната работна заплата и минимално осигурителните прагове“, коментира той. По думите му минималната работна заплата се увеличава с 10% годишно, което не кореспондира с производителността. „Това води до нискоквалифицирани и слабоквалифицирани хора. Потвърждава се виждането, че има проблеми с договорите на пълно възнаграждение. Работодателите считат, че в тази област има леко отстъпление“, добави дой.
„Трябва да видим какви са причините за тенденцията към изсветляване на икономиката. За 2017 г. считаме, че подобрението се дължи на следните причини: финансовата и икономическата стабилност; политическа стабилност; стабилна и предвидима среда, която е благоприятна за инвеститорите; предприети са конкретни мерки за подобряване на бизнес средата в страната и за ограничаване на „сивата икономика“; ръст на европейската и световната икономика, което се отразява в увеличаване на обема на износа на България; общо намаляване на интензивността на основните стресогенни фактори, които създават негативни психологически нагласи сред бизнеса“, посочи проф. Петранов. През 2017 г. се намали напрежение в някои области по отношение на мигрантите, в България мигрантският натиск почти липсва,което е добре. Според него Националният център за ограничаване и превенция „Икономика на светло“ също допринася, тъй като участва в тристранния съвет, провежда в срещи с правителството и други институции.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Стефан Петранов: Приблизително 25% е сивият сектор в момента у нас

Проф. д-р Стефан Петранов: Приблизително 25% е сивият сектор в момента у нас

13 Юли 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Приблизително 25% е сивият сектор в момента у нас. Това каза на пресконференция проф. д-р Стефан Петранов – ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изчисляването на индекса е процес, който започва през месеците май-юни и всяка година се повтаря. Изчислили сме индекса за 2017 г. и са направени някои корекции заради това, че са дошли ревизирани данни за предходни години. Тези данни по-скоро са допълващи и не са съществени, не влияят върху посоката, върху която върви индекса. Колкото по-голяма е стойността на индекса, толкова по-малък е сивият сектор. Сивите практики, когато се оценяват на макроикномическо равнище влизат в една обща категория“, коментира проф. Петранов. Той уточни, че в зависимост от структурата на икономиката, може това да не отговаря на произведения БВП. „26% сива част на българската икономика са по-скоро сиви практики и честота на явлението. Отговаря приблизително на дела на БВП“, уточни проф. Петранов. По думите му тенденцията е позитивна по отношение на сивия сектор. „Не само се изсветлява българската икономика, но тя се изсветлява все по-бързо. Нашият комозитен индекс показва изсветляване на икономиката. Индексът нараства като цяло, но и двете му компоненти също нарастват, което е радващо“, каза още проф. Стефан Петранов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Практикуването на сиви практики води и до лоши условия на труд

Васил Велев, АИКБ: Практикуването на сиви практики води и до лоши условия на труд

13 Юли 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Когато започвахме тази работа по настояване на нашите членове и съставихме Композитния индекс, измерихме с него равнището на сивия сектор през 2010 г., той беше 35%. Това каза на пресконференция председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев във връзка с Композитния индекс „Икономика на светло“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Практикуването на сиви практики води и до лоши условия на труд. Направихме много изследвания, определихме секторите, в които сивите практики са много разпространени – търговия, услуги, селско стопанство. С малки отклонения са секторите като машиностроене, електротехника, електроника, металургия. Установихме ред зависимости между размера на предприятието и сивия сектор. Колкото е по-голямо едно предприятие, толкова по-рядко се срещат сиви практики. Колкото един сектор е по-рентабилен и с по-високи възнаграждения, толкова по-рядко се срещат сиви практики“, коментира Велев. По думите му колкото по-добре се разходват публичните ресурси, толкова желанието заплащане на данъци е по-голямо. „Когато започнахме да мерим сивия сектор, бяхме на опашката, сега картината вече е променена“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло“ организират пресконференция на 13 юли

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло“ организират пресконференция на 13 юли

11 Юли 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Национален център „Икономика на светло“ организират пресконференция, на която ще бъде оповестена стойността на Композитния индекс „Икономика на светло“ за 2017 г., както и ще бъде направен анализ на ситуацията, предизвикателствата и тенденциите на изсветляването на икономиката в България. Това съобщиха от пресцентъра на АИКБ. Събитието ще се състои на 13 юли (петък), от 11.00 часа в Конферентната зала на АИКБ на адрес: 1504 София, ул. „Тракия“ №15.
Участие в пресконференцията ще вземат г-н Васил Велев, председател на УС на АИКБ, проф. д-р Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“ и д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и ръководител на проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“.
Композитният индекс „Икономика на светло“ е иновация в методологията за проследяване и измерване на процесите на неформалната икономика, както у нас, така и на европейско равнище.
Официална церемония за връчването наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. ще се проведе на 17 юли (вторник), от 18.00 ч. в зала „Средец“, София Хотел Балкан (бивш Шератон).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асоциация на индустриалния капитал в България организира конкурс за награди „Икономика на светло“

Асоциация на индустриалния капитал в България организира конкурс за награди „Икономика на светло“

3 Юли 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
София. Асоциация на индустриалния капитал в България организира конкурс за награди „Икономика на светло“. Това съобщиха организаторите от Асоциация на индустриалния капитал в България. В продължение на усилията си за изсветляване на българската икономика през 2009 г. Асоциация на индустриалния капитал в България стартира проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“, изпълняван в тясно сътрудничество със социалните партньори, държавната администрация, гражданското общество, академичната общност, медиите и други заинтересовани страни. Именно изпълнението на проекта насърчи ръководството на Асоциация на индустриалния капитал в България да организира конкурса за награди „Икономика на светло”. Наградите „Икономика на светло“ се връчват от 2013 г. и са първото по рода си признание за постиженията в борбата с неформалната икономика в България.
Ежегодно през месеци юни - юли, успоредно с оповестяването на предварителните стойности на Композитния индекс „Икономика на светло“ за предходната година. Конкурсът цели да популяризира градивната роля, която бизнесът има в обществото по отношение на подобряване на социално-икономическата среда; да сподели стимулиращи примери за партньорство в борбата с неформалната икономика и да поощри предприемането на действия в тази посока; да представи водещи личности с активна позиция против сивата икономика; да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика.
Конкурсът излъчва победители в три категории, които се награждават със статуетка „Икономика на светло“ и грамота:
- За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата. Присъжда се на държавна/общинска администрация или на нейни представители за предлагането/въвеждането на нормативен акт или административна практика, които водят до ефективно ограничаване на сивия сектор и подобряване на бизнес средата.
- За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция. Присъжда се на личност, НПО, научна организация, компания, която има задълбочени изследвания по темата, постоянни и активни медийни изяви, или е генерирала предложения за промени в законови актове и/или административни практики.
- За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика. Присъжда се на журналист или медия за принос в актуалното и многостранно отразяване на проблемите и постиженията, свързани с дейностите по ограничаване и превенция на неформалната икономика, в насърчаване и промотиране на светлия бизнес и формиране на обществена нетърпимост към сивия сектор.
Номиниран може да бъде всеки български гражданин (или организация), който през съответната година е имал открояващ се принос за борбата с неформалната икономика:
- В областта на реалната икономика това може да бъде собственик или мениджър на търговско дружество, ръководител на браншова организация;
- В областта на държавното управление номинирана може да бъде личност (организация/институция), която чрез законодателна инициатива, управленско решение, е допринесла за намаляване на „сивите“ практики;
- В областта на медиите – журналист или медия с активна и последователна позиция за разкриване на сивото поведение;
- В академичната сфера и гражданското общество – изследовател, разкрил новости относно моделите, тенденциите и начините за ограничаване на неформалната икономика.
Конкурсът се провежда в три етапа:
- Първи етап - определяне на номинирани в трите категории на наградите „Икономика на светло“ – УС на АИКБ отправя официално покана за отправяне на номинации до:
- Членовете на АИКБ;
- Всички социални партньори;
- Членовете на Обществения съвет „Икономика на светло“;
- Медиите.
Поканата се отправя посредством електронни писма и специални публикации на интернет страниците на АИКБ (www.bica-bg.org) и Националния център „Икономика на светло“ (www.ikonomikanasvetlo.bg), заедно с електронна форма за номинации. Кандидатите могат да бъдат предложени от фирми, медии, неправителствени организации, държавна и общинска администрация, както и сами да заявят участие. Анкетата ще бъде проведена през месеците април и май 2018 г. Набраните номинации се разглеждат от УС на АИКБ и се прави къса листа, съдържаща не по-малко от 3 и не повече от 5 номинации за всяка категория.
- Втори етап - експертно жури на основата на номинациите избира победителите. Анкетна карта с номинираните в трите категории на конкурса се изпраща на членовете на Експертното жури, съставено от 100 личности, потвърдени от УС на АИКБ, които са дали съгласието да участват в него. Те попълват анонимно онлайн на сайта на АИКБ анкетната карта, където резултатите се преброяват и се обявяват на специална церемония победителите в трите категории на конкурса.
Журито се състои от членовете на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика, както и от изявени личности - други видни икономисти, общественици и представители на медиите.
- Трети етап - специалната церемония по обявяването на победителите в конкурса за награди „Икономика на светло“. Провежда се през месеци юни-юли.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.