НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасан Роухани: САЩ са изолирани за санкциите срещу Иран, дори сред съюзниците си

Хасан Роухани: САЩ са изолирани за санкциите срещу Иран, дори сред съюзниците си

15 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ са по-изолирани от всякога по въпроса за санкциите срещу Иран, дори и сред съюзниците си, пише електронното издание на турски ежедневник Yeni Safak.
Роухани, в свое обръщение, излъчено по иранската държавна телевизия, говори след срещите си с председателя на местния меджлис и председателя на правосъдната система. Той, пише турският вестник, изглежда се опитваше да разсее опасенията на населението, предизвикани от решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от ядрената сделка с Техеран.
Възможното възобновяване на икономическите санкции на САЩ предизвика бързо обезценяване на иранската валута и протести на търговците, коментира „Йени Шафак“.
„Днес, положението е такова, че САЩ са по-изолирани от всякога по въпроса за санкциите. Незаконните действия на Америка... дори я изолираха от нейните собствени съюзници, както видяхме“, заяви Роухани, визирайки протестите на британски активисти срещу посещението на Доналд Тръмп на острова.
„Правителството гарантира на хората, че няма да има проблеми за страната с енергетиката, транспорта, продоволствията и производството“, подчерта държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

14 Юли 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският здравен министър Хасан Хашеми предупредава в събота, че санкциите на САЩ ще възпрепятстват страната му да закупува медикаменти и медицински консумативи и изделия, предава Anadolu Agency.
Хашеми се е изказал на среща с ректори на медицински университети в столицата Техеран. Той предупреждава, че Иран трябва да бъде подготвен срещу санкцията на САЩ, които ще бъдат въведени през ноември.
"Това, че САЩ се грижи за иранците, а лекарствата не са в списъка на санкциите, е лъжа, защото финансовите санкции ще навредят на всеки обикновен гражданин или новородено бебе", казва той.
"Когато банковите транзакции са обект на санкции, фискалните източници са блокирани и затова хората са пряко засегнати, а в този период трябва да работим денонощно и да разбираме факта, че условията ще са много различни от миналото", казва той.
"Трябва да сме наясно, че се приближава буря и трябва да сме подготвени", добавя Хашеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Китай отхвърли  американските обвинения за кражба на интелектуална собственост

Xinhua: Китай отхвърли американските обвинения за кражба на интелектуална собственост

14 Юли 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай отхвърли американските обвинения за кражба на интелектуална собственост, предава китайската агенция Xinhua.
Китай заяви в петък, че отношението му към зачитането и защитата на правата на интелектуална собственост е сериозно и действията му са ефективни, като нарече американските твърдения за така наречената кражба на интелектуална собственост от страна на Китай безпочвени.
"През последните месеци Съединените щати многократно обвиняват Китай в кражба интелектуална собственост, но никога не са били в състояние да излязат със сериозни доказателства", заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин в брифинг пред журналисти, когато коментира изявлението от търговския представител на САЩ по раздел 301, публикувано на 10 юли.
"Фактите говорят по-силно от думите", каза Хуа, отбелязвайки, че Китай е заел второ място като източник на международни патентни заявки, подадени чрез Договора за патентно сътрудничество.
Според доклада на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) през 2017 г. броят на подадените заявки за патент за изобретение, подадени в Държавната служба за интелектуална собственост на Китай, надхвърли 1,3 милиона, като това поставя Китай на първо място в света за седем последователни години.
Хуа каза, че тези факти показват, че Китай се е превърнал в голяма държава, която сама създава интелектуална собственост.
В същото време през 2017 г. външните плащания на Китай за правата върху интелектуалната собственост възлизат на 28,6 милиарда щатски долара, като дефицитът надхвърля 20 милиарда щатски долара, а плащането за използване на интелектуална собственост на САЩ се увеличава с 14% годишно.
Тези данни и факти опровергават един аспект от твърденията на САЩ за така наречената кражба на интелектуална собственост от страна на Китай и показаха, че отношението на Китай към зачитането и защитата на правата на интелектуалната собственост е сериозно и неговите действия са ефективни, каза Хуа.
Китай е сред 20-те най-иновативни икономики в класацията за годишния световен индекс на иновациите (GII), публикувана във вторник от Университета Корнел и Световната организация за интелектуална собственост и единствената икономика със среден доход в списъка.
Хуа заяви, че Китай постепенно се превръща в лидер в иновациите и марките в света.
"Иновациите и интелектуалната собственост по никакъв начин не са изключителни "патенти" на Съединените щати. Използването на правата върху интелектуалната собственост и насърчаването на икономическия и социален прогрес също не са изключителни права на Съединените щати. Иновациите и интелектуалната собственост трябва да служат за напредъка и благосъстоянието на цялото човечество и не трябва да се превръщат в инструмент за САЩ да потискат развитието на други страни и да запазят собствения си интерес", подчерта Хуа.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни

AFP: Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни

13 Юли 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни, разкриват данни, цитирани от AFP.
Общата търговия между двете най-големи световни икономики се е покачила с 13.1 процента през първото полугодие, въпреки напрежението между Вашингтон и Пекин.
„Този търговски спор неминуемо ще окаже влияние върху търговията между Китай и САЩ и ще има негативно въздействие върху глобалната търговия“, заяви говорителят на администрацията на търговското министерство на Китай Хуанг Сонгпин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай заявиха, че търговските обвинения на САЩ са безпочвени

Reuters: Китай заявиха, че търговските обвинения на САЩ са безпочвени

13 Юли 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Пекин. Заместник-външният министър на Китай Жанг Юн заяви в петък, че обвиненията на САЩ срещу Китай относно търговията, са безпочвени и че действията на Вашингтон не са подкрепени от международната общност, предава Reuters.
Жанг говореше пред журналисти по време на брифинг в Пекин.
На 6 юли президентът на САЩ Доналд Тръмп взе окончателно решение да наложи американски мита върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Пекин отговори почти веднага и въведе свои реципрочни мерки.
Няколко дена след това излязоха информации, че САЩ обмислят налагането на нови мита върху китайски стоки на стойност близо 200 милиарда долара.
Според тезата на Вашингтон, Китай печели от несправедливите търговски условия между двете страни и всяка година има търговски позитивен баланс, за сметка на САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Китай призова САЩ да не въвежда мита върху вноса

„Женмин Жибао“ : Китай призова САЩ да не въвежда мита върху вноса

11 Юли 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Заместник-министърът на търговията на Китай Ли Ченганг заяви, че последните предложени мита от САЩ върху китайските вносни стоки на сума от 200 милиарда долара ще засегнат глобализацията и световния икономически ред, пише „Женмин Жибао“.
Той заяви, че митата ще поставят неимоверен натиск върху глобалните компании и върху потребителите. Той допълни, че в търговската война не може да има победители и че сътрудничеството е единственият правилен избор за устойчивите двустранни отношения.
„Китай няма да промени намерението да подобри вътрешната си бизнес-среда, да се противопоставя срещу едностранните мерки и да подкрепя многостранната търговска система“, допълни Ли Ченганг.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пекин заявява, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия

AFP: Пекин заявява, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия

11 Юли 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Пекин. Пекин заяви, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия, предава AFP.
Това изявление идва , след като Вашингтон обяви нови мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.
"Избликът на широкомащабно взаимно налагане на мита между Китай и Съединените щати неизбежно ще унищожи китайско-американската търговия", каза помощник-министъра на търговията Ли Ченгянг на форум в Пекин.
Американската политика "всъщност пречи на процеса на икономическа глобализация" и "вреди на световния икономически ред", заяви Ли Ченгянг.
На 6 юли САЩ наложиха 25-процентни мита на китайски стоки на стойност около 34 милиарда щатски долара, предизвиквайки незабавен отговор от страна на Пекин в същия размер.
Във вторник Вашингтон обяви, че започва процес на налагане на 10-процентни мита на китайски стоки за още 200 млрд. долара през септември.
Анализаторите предупредиха, че спиралата на търговската война между двете финансови сили в света може да окаже отрицателно въздействие върху глобалната икономика.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември

AFP: САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември

11 Юли 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември, предава AFP.
Съединените щати съобщиха, че са започнали процес на налагане на 10 процентни мита за още 200 милиарда долара на китайски стоки от септември, ескалирайки търговската война между двете най-големи световни икономики.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да отговори с увеличаващ се списък на продуктите, след като Китай предприе реципрочни мерки срещу първия тур от 25 процентни мита на стойност 34 млрд. долара, които Вашингтон наложи миналата седмица.
Ако това се случи, ще означава, че хиляди продукти от риба до химикали, метали и гуми ще бъдат обложени с нови мита.
Американският търговски представител Робърт Лайтизер заяви, че Вашингтон прави задълбочено разследване, за да оправдае налагането на мита за внос на стойност 50 млрд. долара, които да компенсират вредите за американската икономика, причинени от несправедливите търговски практики на Китай, включително кражбата на американски технологии.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

11 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран, пише руският ежедневник "Взгляд".
САЩ заплашват напълно да изолират иранския петрол, лишавайки Техеран от основния си източник на доходи, а в света - значително количество въглеводороди. Вашингтон контактува с Индия и Китай, опитвайки се да ги убеди да застанат срещу Иран. Какво би означавало за света, ако Доналд Тръмп постигне целта си?
Вашингтон възнамерява да принуди съюзниците си да спрат изцяло покупката на петрол от Иран до началото на ноември 2018 г. Освен това САЩ искат да принудят Индия и Китай да се откажат от иранския петрол.
Иран изнася вече доста големи обеми, които ще бъдат трудно заменяеми. През април износът възлиза на 2,62 милиона барела на ден, през май нов рекорд от 2,7 милиона, през юни - 2,61 милиона. От юни, в Китай, Индия, Япония и Южна Корея от Иран са внесени общо 1 , 8 милиона барела. Това означава, че азиатските страни представляват почти 70% от целия износ на Иран.
Отказа от износ на ирански петрол ще означава огромен дефицит на пазара, цената на барел ще се покачи. Спирането на целия износ ще бъде катастрофално за Иран и за целия му управляващ елит ", казва Игор Юшков, водещ експерт в Националната фондация за енергийна сигурност.
Не е изненадващо, че Техеран извади последната карта от ръкава си и започна да заплашва с радикални мерки - затварянето на Ормузкия пролив, през който преминават най-малко 20% от световния петрол. Разбира се, Иран ще направи това само в най-крайния случай, защото последиците ще бъдат ужасни.
"Иранските заплахи за блокиране на Ормузкия пролив (изхода на Персийския залив - б.ред.) са оправдани. Ако износът на ирански петрол бъде блокиран, Иран няма да има какво да губи. Тъй като цялата икономика и политиката на страната вече се разпадат. Под заплахата от унищожаване на държавата Иран наистина може да блокира Ормузкия пролив. Това ще доведе до огромен дефицит на световния петролен пазар. Енергийната криза ще бъде по-лоша от първата енергийна криза от 1973 г. Светът ще загуби не само иранския петрол. Нефт и втечнен газ няма да могат да излязат от персийския залив ", каза Юшков.
Експертите обаче не вярват в пълната изолация на иранския петрол. "Азиатските държави продължиха да внасят ирански петрол дори при условията на предишни санкции, за които имаше широк международен консенсус. Сега дори не е очевидно, че Европа ще откаже да внася от Иран", казва Василий Танурков, заместник-директор на корпоративната група "АКРА".
Възможно е да се намали износът на ирански петрол, но не и напълно, но до около една трета, казва Иван Адриевски, председател на Съвета на директорите на инженерингова компания "2K". "Европа и Индия все пак се готвят да се откажат от иранския петрол. Японският отказ ще бъде незначителен, също и на Южна Корея, истинският проблем за Съединените щати ще бъде с Китай. Пекин може да откаже да направи това. Освен това Китай може частично да увеличи вноса на ирански петрол при благоприятни за него условия", каза той.
Китай в това отношение е по-предсказуем, защото иранският петрол се използва за собствените нужди на страната. Пекин е категоричен - не планира да отговори на призива на Тръмп да спре вноса на ирански петрол, заяви официалният говорител на китайското външно министерство на 4 юни. "Китайците са по-независими и няма да се подчинят на американската забрана. Те ще намерят вратичка, например, ще създадат компания, която ще се занимава само с вноса на петрол от Иран и няма да има бизнес в САЩ, така че санкциите за него няма да бъдат ужасни ", предполага Юшков.
Има още по-оптимистичен сценарий, при който Тръмп сключва нова сделка с Иран за ядрената му програма и отказва да наложи нови санкции. Това е възможно, ако Иран предложи Сирия като чип за договаряне, каза Юшков. "Иран може да се пазари със САЩ, за да се оттегли от провинциите в Сирия, за което активно лобира Израел", каза той. Всъщност това е единственият коз на Иран, който ще позволи да запази държавата в сегашния й вид.
Русия на дипломатическо ниво ще подкрепи Иран и ще се противопостави на санкциите. Но икономически, цялата тази история е полезна за нея. "Иран е наш конкурент на световните пазари. Ето защо икономическият диалог с Иран не е много добре развит. „В ОПЕК Иран заедно с Венецуела бяха нашите опоненти за постигане на споразумение за увеличаване на производството на петрол“, заяви Юшков.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

10 Юли 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Калгари. Президентът на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) Сухаил ал Мазруей я защити от нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че тя умишлено завишава цените на петрол, заявявайки че ОПЕК не носи вина, предава Reuters.
„Само ОПЕК не може да бъде винена за всички проблеми, които се случват в петролната индустрия, но в същото време ние сме отговорни за мерките, които взехме на последната си среща през юни“, заяви той в интервю за „Reuters“ в канадския град Калгари. „Мисля, че ОПЕК върши своята част от работата“, допълни той.
Доналд Тръмп обвини ОПЕК в последните седмици за това, че завишава цените на петрола и наложи натиск над американския съюзник Саудитска Арабия да увеличи доставките си на петрол, за да компенсира по-ниския износ от Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

9 Юли 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското финансово министерство предупреждава от опасността за нов срив на цените на петрола, ако те останат над дългосрочните нива на баланс от 50-60 долара за барел, казват от министерството в документ, с който Sputnik се е сдобил.
„През 2018 година цените на петрола достигнаха нови върхове от 2014 година насам. Основните фактори нз растежа на цената бяха икономическата криза и срива на добива на петрол във Венецуела, както и намерението на САЩ да „анулират добива на петрол в Иран“, след като се оттеглиха от ядреното споразумение. Въпреки това, стабилните цени на петролния пазар са под настоящите цифри и възлизат на около 50 долара за барел, а настоящият растеж трябва да бъде разглеждан като временен. Ако цените на петрола продължават да стоят над дългосрочните нива на равновесие, сривът в цените ще се повтори“, пише в документа.
Авторите на документа смятат, че възникващата ситуация е подобна на периода на високи цени на петрола през 2011 – 2013 година, когато дългосрочното ниво на равновесие беше около 80-90 долара за барел, докато действителната цена достигна до около 110 долара.
„Тогава, след период на високи цени между 2011-2013 година, ОПЕК стартира ценова война срещу добива на шистов газ от САЩ и маргиналните цени на петролния добив около света паднаха до сегашните нива на 50-60 долара за барел“, се казва още в документа.
Според министерството, държави като САЩ, Канада, Бразилия, Ангола и други, имат достатъчно ресурси и възможности да увеличат добива си на петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран моли ЕС за съдействие, след като корабен транспортен гигант се оттегля от страната

Reuters: Иран моли ЕС за съдействие, след като корабен транспортен гигант се оттегля от страната

7 Юли 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Виена. Иран моли ЕС за съдействие, след като корабен транспортен гигант се оттегля от страната под заплахата от американски санкции, предава Reuters.
Един от най-големите превозвачи на товари в света съобщи в събота, че се изтегля от Иран, за да не стане жертва на американските санкции, а президентът Хасан Роухани поиска от европейските държави да направят повече, за да компенсират мерките на САЩ.
Съобщението на френската CMA CGM, че се оттегля от Иран, е удар срещу усилията на Техеран да убеди европейските страни да запазят своите компании в Иран въпреки заплахата от нови американски санкции.
Иран заяви, че се нуждае от повече помощ от Европа, за да запази в сила споразумението за ограничаване на ядрената си програма. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от споразумението през май и обяви нови санкции за Техеран. Вашингтон е наредил на всички страни да спрат да купуват ирански петрол до ноември, а чуждестранните фирми да спрат да правят бизнес там или ще попаднат в черните списъци на САЩ.
Европейските сили, които все още подкрепят ядрената сделка, заявяват, че ще направят повече, за да насърчат бизнеса си да остане ангажиран с Иран. Но перспективата да бъдат ударени от санкциите на Съединените щати изглежда достатъчна, за да убеди европейските компании да се отдръпнат от Иран.
Министрите на външните работи на петте оставащи страни, подписали ядрената сделка - Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, предложиха на Иран пакет от икономически мерки в петък, но Техеран заяви, че те не са достатъчни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

7 Юли 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола, пише американският вестник The Washington Examiner.
Президентът Тръмп се конфронтира с петролния картел ОПЕК, но експертите твърдят, че собствената му политика е донякъде виновна за покачването на цените на петрола, което може да доведе до по-високи цени на бензина само месеци преди частичните избори за Конгрес в САЩ
През юни администрацията на Тръмп заяви, че ще предприеме подход за нулева толерантност при налагането на санкции на Иран, след като през май прекрати ядреното споразумение с Ислямската република. Белият дом иска страните да преустановят вноса на петрол от Иран до ноември, а ако това се случи, повечето от тях очакват по-високи цени на петрола и бензина.
"Това са две полярни противоположни крайности, ако Тръмп иска да извади от пазара 2,4 млн. барела петрол на ден и цените да останат стабилни, ако не и по-ниски“, казва Ричард Нефю, старши изследовател в Центъра по глобална енергийна политика на Колумбийския университет, който отговаряше за санкционната политика в Държавния департамент по време на администрацията на бившия президент Барак Обама.
"Не съм запознат някъде да има достатъчно свободен капацитет за добив на петрол , за да може да компенсира изваждането на Иран от пазара", добави Нефю. "Единственият начин да се разреши този проблем е чрез по-високи цени. Това е просто математика. "
Иран е третият по големина производител от ОПЕК и продава около 2,4 милиона барела на ден или повече от 2% от световните доставки, след премахването на санкциите през 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френският търговски доставчик „CMA-CGM“ изтегля бизнеса си от Иран, заради заплахата от американски санкции

AFP: Френският търговски доставчик „CMA-CGM“ изтегля бизнеса си от Иран, заради заплахата от американски санкции

7 Юли 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Екс ан Прованс. Третата по големина в света компания за търговски доставки „CMA-CGM“ взе решение да изтегли бизнеса си от Иран, заради заплахата от американски санкции, заяви изпълнителният директор на компанията Рудолф Сааде в събота, цитиран от AFP.
„Заради администрацията на (президента на САЩ Доналд) Тръмп, взехме решение да прекратим услугите си към Иран“, заяви Сааде по време на икономическа конференция в южния френски град Екс ан Прованс, разяснявайки решението на компанията.
През май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран и заяви, че страната му ще възобнови икономическите санкции срещу ислямската държава, които бяха в сила преди сключването на споразумението през 2015 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американски съд глобява китайска фирма с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология

AFP: Американски съд глобява китайска фирма с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология

6 Юли 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски съд глобява китайската фирма „Синовел“ с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология в областта на вятърните турбини, предава AFP.
Решението на съда идва в деня, в който Вашингтон наложи 25-процентни вносни мита на широка гама китайски стоки, за да накаже страната за кражба на американски технологии.
Китайската фирма „Синовел“ е обвинена, че е откраднала технология от американската фирма AMSC, което е довело до загуби на фирмата в размер на 550 милиона щатски долари и 700 работни места, което е представлявало повече от половината работни места във фирмата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Въпреки търговската война със САЩ: Китай ще се отвори по-широко за света

Global Times: Въпреки търговската война със САЩ: Китай ще се отвори по-широко за света

6 Юли 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война между Китай и САЩ започна на 6 юли. Китай обяви, че контрамерките срещу тарифите на САЩ влизат в сила незабавно. Министерството на търговията подчерта в изявление, че Китай неотклонно ще разшири процеса за отварянето си за търговия със света, ще защити предприемачеството и правата на интелектуална собственост, и ще създаде стабилна бизнес среда за чуждестранните компании в страната, подчертават в редакцията на китайското правителствено издание за външна политика Global Times.
Китайското общество е възмутено от обявената от САЩ търговска война, а мнозинството подкрепя твърдата позиция на правителството в Пекин. Официалното съобщение, с което се разпорежда по-нататъшната реформа и отварянето към международната политика, показва колко спокойна и твърда е страната, твърдят от редакцията.
Първоначалните милиарди, които всяка една от страните цели да си върне чрез търговската война, може да не са голяма сума нито за американската, нито за китайската икономика. Но те имат символично значение. Тази сума ще засегне и двете общества и най-вече начинът, по който те гледат на двустранните отношения. Или с други думи – случващото се ще остави отпечатък върху стратегическото доверие между Пекин и Вашингтон.
Търговската война може да ескалира и икономическото напрежение може да се разпространи и в други области. Китай преживя 40 години на сравнително гладък преход към отваряне. Търговската война със САЩ ще накара мнозина да почувстват, че външната среда за страната се е променила и на хоризонта излизат натиск и рискове, които гражданите на Китай не са виждали от дълго време.
Натискът отвън ще принуди китайците да преразгледат не само външната, но и вътрешната си политика. От редакцията изразяват надежди, че събитията ще тласнат страната към по-нататъшно отваряне към света, а не към завой в посока по-консервативна политика.
Търговската война между Китай и САЩ не се води само между двете страни. Тя също така показва две посоки на развитие. САЩ са олицетворение на едностранчивост, протекционизъм и икономически национализъм, докато Китай – на многостранността и свободната търговия. Китай се намира на правилния път в историята, а САЩ се движат в противоположна посока. Ето защо Пекин трябва да продължи с реформите и отварянето към света, независимо от търговската война със САЩ, уверени са в редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи

AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи

6 Юли 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай заяви, че е подадена нова жалба в Световната търговска организация във връзка с митата, наложени от САЩ, предава AFP, като се позовава на официалната информационна агенция на Пекин - Xinhua.
САЩ наложиха допълнителни тарифи в размер на 25% върху вноса на китайски машини, електроника и високотехнологично оборудване на стойност около 34 милиарда долара, което доведе до ответни мерки от страна на Пекин. Китай вече определи случващото се като „най-голямата търговска война в икономическата история" между двете водещи световни икономики.
В отговор "Китай подаде допълнителна жалба до Световната търговска организация... относно тарифите, официално прилагани от САЩ", се казва в изявление от Министерството на търговията, цитирано от Xinhua.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той  „незабавно“ отговори с ответен удар

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той „незабавно“ отговори с ответен удар

6 Юли 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с Китай, най-важния търговски партньор на страната – и в Пекин отговориха с ответен удар, пише американският вестник USA Today.
Китайското правителство заяви в петък, че „незабавно" ще отговори на увеличаването на тарифите за внос в САЩ. От Министерството на външните работи в Пекин обявиха, че въвеждат реципрочни мерки, които влизат в сила веднага. Други подробности не бяха разкрити.
Пекин преди това загатнал, че Китай ще предприеме „необходима контраатака", която ще засегне американския внос на соя и автомобили в страната. Митата на САЩ са насочени главно към индустриалните китайски стоки и някои електронни компоненти. Дългият списък със стоки от азиатската страна, купувани от американците - като телевизори, принтери и перални машини, бе преразгледан през юни, припомнят от редакцията.
Тръмп не е доволен от големия търговски дефицит на САЩ с Китай и настоява, че Пекин е използвал несправедливи тактики, като е изисквал от американските компании да предадат технология в замяна на достъп до китайския пазар. Пекин отхвърли категорично обвиненията.
Но много анализатори и икономисти все пак вярват, че новите тарифи на САЩ са контрапродуктивни и ще навредят главно на един конкретен сегмент от обществото: потребителите.
„Решението за налагане на тарифи върху китайски стоки ще навреди на американските потребители и бизнеса, без да се обръща внимание на дискриминационните и системни китайски търговски практики и политики", коментира Джош Калмър, изпълнителен вицепрезидент в Съвета на за информационни технологии.
„Тревожно е, че администрацията на Тръмп продължава да предполага, че налагането на тарифи ще убеди Китай да разреши сложни търговски проблеми и ще бъде безотговорно да омаловажи влиянието им върху американските работници и фирми", допълва експертът.
Маартен-Ян Баккум, стратег в Investment Partners, предупреди, че „протекционистките мерки от една страна могат потенциално да излязат извън контрол, което води до повече ответни мерки от страна на повече страни, от страна на китайския (нововъзникващ пазар)“.
През 2017 г. САЩ имат рекорден търговски дефицит с Китай в размер на 375 млрд. долара според данните на Bloomberg. Пекин е най-големият търговски партньор на Вашингтон, следван от Канада и Мексико. 28-членният политически блок на Европейския съюз е най-големият търговски партньор на САЩ, представляващ повече от 1,1 трлн. долара стоки и услуги през 2016 г., според официални данни от съответните компетентни органи.
Тръмп вече усложни отношенията със съюзниците по отношение на търговията чрез увеличаване на вносните мита върху стоманата, алуминия и автомобилите от Европа, Канада, Мексико и Япония.
В китайския „Държавен вестник“ администрацията на Тръмп бе обвинена в действия в стил „банда глупаци“, и бе предупредена, че Белият дом рискува да навреди на световната икономика, ако не преосмисли действията си. „Не трябва да има съмнения относно решимостта на Пекин", написа вестникът.
Китайското министерство на търговията алармира, че Тръмп е започнал „най-голямата търговска война в историята".
Белият дом все още не е коментирал мерките на Китай, въпреки че Уилиам Зарит, председател на Американската търговска камара в Китай, призова в изявление и на двете страни да договорят споразумение. „В търговската война няма победители", категоричен бе Зарит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки

6 Юли 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия въведе допълнителни мита в размер между 25% и 40% върху вноса на някои стоки от САЩ в отговор на американските такси за алуминий и стомана, предава TACC.
Митата ще бъдат наложени за вноса в Русия на пътностроителна техника, нефтогазово оборудване и оптично влакно. Съответното постановление е подписано от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, се казва в съобщение от Министерството на икономическото развитие.
От разпространения текст става ясно, че след три години Москва може да въведе мита на вноса на товари от САЩ в качеството на ответни мерки, тъй като текущите контрамерки не покриват напълно щетите, които руските износители понасят от действията на американските власти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си

6 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С премиера Бойко Борисов разгледахме нови начини за сътрудничество, за да задълбочим нашето двустранно сътрудничество. Има взаимно допълване между нас – България е страната на розите, ние също работим за конкурентно стопанско производство. Мисля, че има много възможности за развитие на нашата двустранна търговия и с това ще насърчим и европейската интеграция“, каза още Къцян.
Китайският премиер обясни, че е напълно естествено в процеса на търговия да има някои търкания. „Но според нас търговската война никога не би била решение. Китай никога не би започнал търговска война с някоя друга държава. Но ако някоя страна иска да увеличи тарифите, Китай ще предприеме мерки, за да защити интереса си. Но никой няма да спечели от търговска война. Никой няма полза от това. Тя пречи на многостранния процес за търговска търговия. Китай ще се ангажира за отваряне на своите пазари, за да улесним пазарния достъп на чуждите компании. Ще защитим законните интереси на присъстващите компании в Китай, независимо чия е собствеността им. Китай ще гарантира постоянен и стабилен икономически растеж“, каза още той и посочи, че в това отношение са големи възможностите и за България.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила

6 Юли 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. От Министерството на външните работи на Китай обявиха, че вече са наложили ответни мерки на американски стоки, веднага след като Вашингтон наложи по-високи мита на китайските продукти, предава AFP.
„След като САЩ активираха митническите мерки срещу Китай, китайските мерки срещу САЩ влязоха в сила моментално“, заяви Лю Канг, говорител на външното ведомство.
Лю не пожела да влезе в конкретика, но от търговското министерство по-рано бяха публикували списък със стоки на стойност 34 милиарда долара.
„Ние никога не сме искали търговските търкания да прераснат в пълномащабна търговска война. Търговска война е последното нещо, което сме искали, защото, както сме казвали много пъти, никой няма да спечели от нея“, подчерта дипломатът.
„Натискът и заплахите няма да доведат до никъде. Нашата позиция остава непроменена и е напълно ясна“, завърши Лю.
По-рано в петък от китайското търговско ведомство обвиниха САЩ, че са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“ и предупредиха, че това може да предизвика „срив на глобалния пазар“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история

6 Юли 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“, след като от Вашингтон наложиха мита върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара в петък, предава AFP.
„САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация и започнаха най-голямата търговска война в икономическата история дотук“, заявиха от министерството на търговията на Китай в изявление.
„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

6 Юли 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, предава AFP.
В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ след налагането на американските мита. Очаква се Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.
Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25 процента върху китайски машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на 34 милиарда долара.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

6 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента Доналд Тръмп се очаква да започне в петък изпълнението на митата върху Китай, предава Anadolu Agency.
Мита на стойност 34 милиарда долара върху китайски стоки ще влязат сила в 12:01 (Северноамериканско източно време) на 6 юли.
Като отговор се очаква Пекин да наложи реципрочни мита почти веднага след тези на САЩ, което може да ескалира в търговска война между двете най-големи икономики в света.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Хасан Роухани и Ангела Меркел са обсъдили запазването на ядреното споразумение

РИА Новости: Хасан Роухани и Ангела Меркел са обсъдили запазването на ядреното споразумение

5 Юли 2018 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани и канцлерът на Германия Ангела Меркел са провели телефонен разговор, в който той е изразил разочарованието си от предложения пакет за запазване на ядреното споразумение, се казва в съобщение на официалния уебсайт на иранския президент, предава РИА Новости.
„За съжаление, в предложения пакет няма достатъчно практически решения и конкретни методи за продължение на сътрудничеството, а само посочване на общия характер на ангажиментите, подобно на това, което се съдържаше в изявленията на Европейския съюз“, заяви Роухани, определяйки пакета с предложения като „разочароващ“.
Той изрази и надежда, че срещата на външните министри на страните, част от ядреното споразумение, която ще се проведе във Виена на 6 юли, ще даде ясен и директен сигнал за продължение на сътрудничеството между петте държави от споразумението и Иран.
От своя страна Ангела Меркел е заявила, че е необходимо да се продължи обсъждането на детайлите в предложения пакет, като е отбелязала, че Берлин няма намерение да се оттегли от ядреното споразумение.
„Важно е да знаем и да сме уверени в това, че желаем да останем в споразумението и сме убедени в необходимостта от спокойното продължаване на диалога“, е отвърнала Меркел, цитирана в официалния уебсайт на Хасан Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

5 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в четвъртък, че ще подкрепи намаляването на митата в Европейския съюз върху вноса на американски автомобили, предава Reuters.
Изявлението на Меркел идва като отговор на предложение от САЩ за отказ от налагането на мита върху европейски автомобили, в замяна на реципрочни действия.
Според германския канцлер всякакви подобни мерки биха изискали от ЕС да намали митата си и върху автомобили внасяни от други държави, освен тези от САЩ, тъй като в противен случай планът не би попаднал съответствал на правилата на Световната търговска организация.
„Когато желаем да обсъждаме митата, върху автомобилите например, се нуждаем от обща европейска позиция и все още работим върху това. Готова съм да подкрепя преговорите за намаляване на митата, но няма да можем да направим това само за САЩ“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федералният резерв на САЩ: Несигурността на търговията може да подкопае инвестициите и увереността

Федералният резерв на САЩ: Несигурността на търговията може да подкопае инвестициите и увереността

5 Юли 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Централните банкери на САЩ предупредиха за рисковете и несигурността, които се създават от митата и рестриктивната търговска политика, които могат да подкопаят увереността в бизнеса и инвестициите в световен мащаб, предава AFP.
Федералният резерв на САЩ посочи увеличаващата се загриженост сред бизнеса относно вътрешните и външните търговски политики, както и увеличаващата се цена на стоките като стоманата и алуминия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Пекин няма да произведе "първия изстрел" в търговската война със САЩ

„Женмин Жибао“ : Пекин няма да произведе "първия изстрел" в търговската война със САЩ

5 Юли 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на финансите на Китай съобщи, че страната няма да произведе първия изстрел в търговската война със САЩ и няма да е първата, която да вдигне митата. Коментарите на министерството идват, след като в западните медии се появиха анонимни данни, че китайските мита върху американски стоки на стойност от 34 милиарда долара ще влязат в сила в петък по обяд. Предвид 12-часовата часова разлика между Пекин и Вашингтон, това ще означава, че китайските мита ще бъдат приложени преди тези на САЩ, пише „Женмин Жибао“.
„Китайското правителство е споделяло позицията си няколко пъти. Ние абсолютно няма да изстреляме първи изстрел и няма да наложим вносни мита преди САЩ да направят това“, съобщава министерството на финансите на Китай. По-рано САЩ обявиха, че ще наложат вносни мита върху китайски стоки на стойност от 34 милиарда долара, а Китай обяви, че ще отговори реципрочно.
Според Ли Йонг, старши специалист от Китайската асоциация за международна търговия, едностранните действия от страна на правителството на САЩ са късогледи и контрапродуктивни. „Те вървят и срещу глобалните интереси и срещу дългосрочните интереси на двете страни. Последствията от това няма да са такива, каквито Белия дом очаква и в края на краищата самите САЩ ще бъдат наранени“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

5 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е заявил пред германските автомобилни производители в сряда, че САЩ ще отстъпят от заплахите си за налагане на мита върху вноса на европейски автомобили, в замяна на премахването на митата на Европейския съюз върху американските автомобили, предава Voice of America.
Според германския вестник „Handelsblatt“ Гренел е говорил с изпълнителните директори на „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ и е отправил предложението си по време на среща в американското посолство в Берлин в сряда.
От „Даймлер“ и „Фолксваген“ отказаха коментар, а „БМВ“ не бяха на разположение веднага, за да коментират.
Предполагаемото предложение идва, след като Европейският съюз предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп миналия петък, че потенциалните косвени разходи за налагането на мита върху автомобилите може да достигнат до 294 милиарда долара.
От Световната търговска организация (СТО) заявиха в сряда, че търговските бариери, налагани от световните икономически сили, може да застрашат глобалното икономическо възстановяване.
„Тази продължаваща ескалация представлява сериозна заплаха за растежа и възстановяването във всички държави и ние започваме да виждаме това отразено в някои дългосрочни показатели“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азевендо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От търговското министерство на Китай заявиха, че американските мита ще ударят глобалните вериги за доставки

Sputnik: От търговското министерство на Китай заявиха, че американските мита ще ударят глобалните вериги за доставки

5 Юли 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Пекин. От министерството на търговията на Китай обявиха в четвъртък, че митата на САЩ ще засегнат международните вериги за доставки, включително и чуждестранните предприемачи в Китай, предава Sputnik.
От министерството допълниха, че не желаят да бъдат част от търговска война, инициирана от Вашингтон.
Митническата агенция на Китай отправи предупреждение, в отделно изявление, че китайските мита върху американски стоки ще влязат в сила незабавно, след като го направят американските мита върху китайски стоки.
Във вторник от китайското външно министерство призоваха Вашингтон да спре да оказва натиск върху китайски компании и да вложи повече усилия в изграждането на взаимно доверие.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп призова ОПЕК да понижи цените на петрола

Reuters: Доналд Тръмп призова ОПЕК да понижи цените на петрола

5 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за това, че завишава изкуствено цените на петрола и призова страните-членки на петролния картел да правят повече, за да го предотвратят, предава Reuters.
„Монополът на ОПЕК трябва да запомни, че цените на петрола са завишени и те правят малко, за да го предотвратят. Ако не друго, те завишават цените, докато САЩ защитават много от техните членове за много малко пари. Това трябва да бъде двупосочна улица. НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ СЕГА!“, гласеше съобщението на американския президент в социалната мрежа „Туитър“.
В събота Доналд Тръмп обяви, че Саудитска Арабия се е съгласила да повиши петролния си добив с до 2 милиона барела на ден. Държавният глава на Саудитска Арабия крал Салман увери Тръмп, че кралството може да увеличи добива си на петрол, ако е нужно, и че страната има 2 милиона барела на ден резерв, който може да бъде използван, за да помогне за намаляване на цените на петрола.
Тръмп обвинява ОПЕК, докато в същото време Вашингтон осъществява натиск върху европейските си съюзници да спрат да купуват ирански петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на Иран заяви, че Техеран ще остане  в ядреното споразумение, ако ползите в него му бъдат гарантирани

Reuters: Президентът на Иран заяви, че Техеран ще остане в ядреното споразумение, ако ползите в него му бъдат гарантирани

4 Юли 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Виена. Иранският президент Хасан Роухани заяви, че страната му ще остане в ядреното споразумение от 2015 г. единствено, ако ползите за Техеран са гарантирани от другите участници, след като САЩ се изтеглиха от него, предава Reuters.
Същевременно Роухани заяви, че изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е „нелегално“. „Нито САЩ, нито която и да е друга страна няма да получат ползи от това решение за излизане от споразумението“, заяви президентът по време на пресконференция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

3 Юли 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война ще хвърли света в хаос, пише китайското англоезично издание Global Times.
Дали светът е в навечерието на хаоса? Изглежда така. Световната търговска война, с която американският президент Доналд Тръмп заплашва, става все по-вероятна. Това ще промени възприятието за световния ред и международните отношения през 21-ви век и в крайна сметка ще доведе до серия от домино ефекти.
Търговската война има своя произход и Тръмп не е единственият, който стои зад нея. Започнатата от Запада глобализация доведе до неочаквани промени. Забележителен е възходът на нововъзникващите пазари като Китай и Индия. Вашингтон вярва, че тези промени подкопават абсолютните му предимства и по този начин иска едностранно да пренапише глобалните икономически правила в световен мащаб. Заплахата на Тръмп за търговска война се сблъсква с неудовлетвореността и тревогите на някои американци.
Вашингтон е упорит в трансформирането на света. Радикалните дипломатически идеи на Тръмп придобиват все по-голяма сила в американската политика, особено след като президентът е придобил ефективен контрол над Републиканската партия. Тарифите за вноса на стомана и алуминий могат да се разглеждат като мобилизиране на американската общественост от страна на Белия дом за реална търговска война.
Новите цели на Вашингтон са: да превърнат САЩ в държава с търговски излишъци, да възстановят статута си на световна производствена мощ, да гарантират доминирането на американската технология, да изключат всякаква възможност да бъдат оспорени и да запазят несравнимите предимства и силата на своята армия.
Планът на Вашингтон ще нанесе тежък удар на международната търговска система, ориентирана към правилата на Световната търговска организация, ще наруши международното разделение на труда, формирано след десетилетия на развитие. По-лошото е, че подобна корекция до известна степен ще доведе до възобновяване на закона на джунглата и ще доведе до несигурност и рискове.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

3 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че администрацията му сътрудничи с конкурентите на „Харли-Дейвидсън“, след като мотоциклетният производител прехвърли част от производството си извън САЩ, за да избегне ответните мита, наложени от Европейския съюз заради повишените мита върху вноса на стомана и алуминий в Америка, пише американското електронно издание Washington Examiner.
„Сега, след като „Харли-Дейвидсън“ реши да премести част от производството си извън САЩ, администрацията ми работи с други производители на мотоциклети, които искат да задоволят недоволните от преместването клиенти на „Харли“ в САЩ – продажбите им са намалели със 7% през 2017 година“, написа Тръмп в „Туитър“. „САЩ са там, където е екшъна!“
Изданието припомня, че през май Белия Дом окончателно увеличи вносните мита върху стоманата и алуминия от Канада, Мексико и Европа. ЕС отговори с ответни ставки върху американски стоки на стойност близо 3,4 млрд. долара.
Решението на „Харли-Дейвидсън“ предизвика яростта на Тръмп, който получи вълна от критики заради това, че, според критиците му, разпалва търговски войни с традиционните американски съюзници.
Държавният глава защити необикновения си отговор спрямо стратегията на американската компания в интервю пред Fox News в неделя.
„Отделил съм много време на „Харли-Дейвидсън“, заяви той. „Всеки, който има „Харли-Дейвидсън“ гласува за Тръмп“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От Белия дом опровергаха информациите за излизане на САЩ от СТО

Sputnik: От Белия дом опровергаха информациите за излизане на САЩ от СТО

3 Юли 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Информациите в медиите, че САЩ ще напуснат Световната търговска организация (СТО), са неточни, въпреки че администрацията на президента Доналд Тръмп е фокусирана върху това да поправи търговската система, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс по време на брифинг в понеделник, предава Sputnik.
„Както потвърдиха финансовият министър (Стивън) Мнучин и президентът (Доналд Тръмп), това не е истина: че САЩ ще напуснат СТО. Но президентът със сигурност изрази неудовлетвореността си и беше ясен, че има своите опасения относно няколко аспекта, които той не смята за справедливи. Ние сме фокусирани върху поправянето на системата“, заяви Сандърс пред журналисти.
Тя отбеляза, че Китай и други държави са използвали СТО за свое предимство, но повтори че САЩ са фокусирани върху поправянето на системата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

3 Юли 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити спорните си позиции върху митата и търговията, дори след като глобалните пазари бяха разтресени от разочароващо начало на второто полугодие, пише британският вестник The Guardian.
По време на среща с министър-председателя на Холандия Марк Рюте в Овалния офис в понеделник, Тръмп обсъждаше как Световната търговска организация се е държала зле със САЩ: „Надявам се да променят способите си. Те се държат с нас много зле от много, много години и затова сме в голяма загуба със Световната търговска организация. Засега не планираме нищо, но ако те не се отнасят с нас по подходящ начин, ще предприемем нещо“.
По време на срещата, американският президент заяви, че преговарящите са „много близо до това да сключат много добри търговски сделки – справедливи търговски сделки. Не искам да казвам добри, искам да кажа справедливи – справедливи търговски сделки за нашите данъкоплатци и за нашите работници, както и за нашите фермери“.
Коментарите на Тръмп идват, след като признаците показват, че политиката на администрацията му върху световната търговия, започва да се отразява.
От „Голдман Сакс“ предупредиха, че второто полугодие на 2018 година ще бъде тежко за инвеститорите, докато се борят с нарастващите мита и лихвени проценти. Най-скорошното изследване върху американските заводи от „IHS Markit“ разкрива, че митата повишават разходите за американските производители и засилват забавянето на икономиката за членките на Еврозоната.
Банката „Джей Пи Морган“ също предупреди, че една пълна търговска война би отворила дупка в глобалния икономически растеж, заради намален търговски обем, прекъсвания във веригите за доставки и изгубена увереност.
Някои последствия вече се чувстват. Най-големият производител на гвоздеи в САЩ, „Mid-Continent Nail“, е освободил 60 служители и заяви, че може да фалира до края на лятото.
Предупрежденията за забавяне на икономическия растеж идват, докато в същото време представители на администрацията, както и самият президент, продължават да налагат това като единствената си публична политическа позиция. В неделя Доналд Тръмп отхвърли засилващия се натиск от бизнеси и световни лидери да оттегли митата и таксите си преди ноември.
„Европейският съюз е лош колкото Китай, само по-малък“, заяви Тръмп по отношение на „ситуацията с автомобилите“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Прекратяването на иранския петролен износ е илюзия, според вицепрезидента на страната

Tehran Times: Прекратяването на иранския петролен износ е илюзия, според вицепрезидента на страната

2 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Първият вицепрезидент на Иран Ешак Джахангири заяви в понеделник, че страната му може да контрира задаващите се американски санкции, отбелязвайки че хората в Белия дом, които смятат че могат да прекратят иранския петролен износ, живеят в „илюзия“, пише иранското електронно издание Tehran Times.
Иран ще приложи разнообразни методи, за да осуети санкциите на САЩ, поясни Джахангири по време на среща с икономически екип на правителството.
„Продължаването на петролния износ е символ на победа срещу санкциите на САЩ и се надявам, че ще видим тази велика победа чрез плана на министерството на петрола“, заяви вицепрезидентът.
„Ще докажем, че американското искане за прекратяване на износа на петрола на Иран е илюзия“, допълни той.
Джахангири заяви, че от голямо значение е продължаващият внос на стоки, по време на периода на санкции. Той отбеляза и че „уязвимите“ социални слоеве трябва да бъдат подпомогнати след повторното налагане на санкциите от САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Канадските контрамерки срещу американските мита влязоха в сила на 1 юли

BBC: Канадските контрамерки срещу американските мита влязоха в сила на 1 юли

2 Юли 2018 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Отава. Канадските контрамерки срещу американските мита влязоха в сила на 1 юли, пише BBC.
В неделя, когато Канада празнува националния си празник, влязоха в сила митата, наложени в отговор на въведените от Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий.
Канада въведе реципрочно мито от 25% върху множество изделия от метали, както и 10%- ни мита върху широка гама от стоки, измежду които портокалов сок, уиски, бира и други.. Стойността на наложените мита възлиза на 12.6 милиарда долара, колкото е стойносттта на наложените от САЩ вносни мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

2 Юли 2018 | 06:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на Световната търговска организация (СТО), по данни на информационния портал Axios.
Чрез законопроекта, изготвен по молба на американския президент Доналд Тръмп ще бъде дадена възможност на САЩ да се отказва от прилагането на фундаментални норми на СТО. Това ще даде възможност на президента да налага мита без да се съобразява със санкцията на Конгреса и международните търговски правила. Според източници, запознати със законопроекта това би било равносилно на напускане на СТО, без това да бъде обявено официално.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

1 Юли 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди производителя на мотоциклети „Харли-Дейвидсън“, че познава неговите клиенти и че те няма да погледнат с добро око на решението на американската компания да премести част от производството си в чужбина, предава Politico.
„Всички, който някога са купували „Харли-Дейвидсън“, гласуваха за мен и те не са доволни от решението на компанията. Смятам, че тя ще понесе голям удар“, заяви Тръмп.
Базираната в щата Уисконсин компания съобщи, че ще премести част от производството си в чужбина, за да избегне митата върху мотоциклетите, наложени от ЕС. Решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминия предизвикаха ответни действия от ЕС. „Харли-Дейвидсън“ уточни, че мотоциклетите, предназначени за американския пазар, ще продължат да се произвеждат в САЩ.
„Мисля, че „Харли“ е американски мотор и затова компанията не трябва да се прави на хитра“, заяви Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира цените на петрола

Reuters: Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира цените на петрола

1 Юли 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира световните пазари на петрол и го призова да прекрати това. Същевременно заяви, че САЩ ще санкционират европейските компании, които имат бизнес-отношения с Иран, предава Reuters.
На журналистически въпрос по време на участие в сутрешен блок по телевизия „Фокс Нюз“ дали някой манипулира цените на петрола , Тръмп заяви, че „това е ОПЕК и затова най-добре той трябва да спре с това“.
Също така Тръмп потвърди, че е „абсолютно сигурно“ , че ще Вашингтон ще санкционира европейските компании, ако имат бизнес с Иран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: ЕС е лош, колкото и Китай по отношение на търговията

Доналд Тръмп: ЕС е лош, колкото и Китай по отношение на търговията

1 Юли 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на интервю, че Европа „може би е толкова лоша, колкото и Китай“, що се отнася до търговията, предава Newsmax.
„ЕС може би е също толкова лош, колкото Китай, само че по-малък“, заяви Тръмп. „Това, което той прави със САЩ е ужасно“, допълни той.
„И все пак обичам страните от него. Най-вече Германия… Но те се държат лошо с нас. Те се държат с нас много нечестно“, допълни той, коментирайки надигащата се търговска война между САЩ и ЕС. Същевременно той отбеляза, че неговите родители са родени в Европа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран призова членовете на ОПЕК да се въздържат от едностранни действия

Reuters: Иран призова членовете на ОПЕК да се въздържат от едностранни действия

1 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Дубай. Иран призова членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да се „въздържат от всякакви едностранни мерки“, предупреждавайки че това би подкопало единственото на организацията, предава Reuters.
Коментарът идва, след като в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че кралят на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е съгласил на молбата му да увеличи добива на петрол в страната си с близо 2 милиона барела, за да се компенсира липсата на ирански и венецуелски петрол.
В същото време Техеран търси начини да контрира американските санкции, които биха ограничили износа на страната.
Министърът на петрола на Иран Бижан Зангане изпрати писмо до колегата си от Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруей, който е председател на ОПЕК през 2018 година, призовавайки го да напомни на членките на организацията да се придържат към споразумението от миналия месец, което определя точния добив на петрол в страните-членки.
„Всякакво увеличение в добива, от която и да е страна, без да се имат предвид ангажиментите определени в решенията на ОПЕК, би представлявало нарушение на споразумението“, пише Зангане в писмото си.
„В резултат на това искам от Вашето превъзходителство да напомни на страните-членки на ОПЕК да се придържат към поетите си ангажименти и да се въздържат от всякакви едностранни мерки подкопаващи единството и независимостта на ОПЕК“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От спецслужбите на Германия не изключват възможността Иран да продължава с покупките на стоки и технологии за ядрената си програма

ТАСС: От спецслужбите на Германия не изключват възможността Иран да продължава с покупките на стоки и технологии за ядрената си програма

1 Юли 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските спецслужби не изключват възможността Иран да продължава работата над своите ядрена и ракетна програма, въпреки че не надхвърлят рамките на ядреното споразумение, отбелязва германският информационен портал „T-Online“, цитиран от ТАСС.
Материалът на портала е базиран върху данни от Федералната служба за защита на конституцията на ФРГ, което е разузнавателната служба на страната.
В него се посочва, че Иран продължава да прави опити да купува стоки и технологии от Германия, които могат да се използват и за производството на оръжия за масово унищожение, както и за създаването на ракетни системи.
Само в Северен Рейн-Вестфалия през 2016 година са регистрирани 32 опита за нелегално придобиване на съответните стоки от иранска страна. В същото време по данни на германското вътрешно министерство това е „значително по-малко“ от 1 година преди това. Но подобни опити все още се правят, отбелязват от министерството.
Въпреки това, както считат в спецслужбата на Германия, тези данни не са достатъчни, за да се говори за нарушение от Техеран на ядрената сделка.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mehr: САЩ оказват натиск върху Индия и други съюзници да прекратят вноса си на ирански петрол

Mehr: САЩ оказват натиск върху Индия и други съюзници да прекратят вноса си на ирански петрол

1 Юли 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Мумбай. Министърът на петрола на Индия Дармендра Прадхан заяви пред журналисти в Мумбай, че страната му ще служи на интересите си, докато решава за вноса на петрол, след като на 26 юни беше съобщено че администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще поиска от всички свои съюзници да прекратят вноса на ирански петрол, предава иранската информационна агенция Mehr.
От петролното министерство на Индия са поискали от рафинериите да се приготвят за „драстично прекратяване“ на вноса на ирански петрол от ноември тази година, заявиха двама източници от този сектор.
Официалната позиция на индийското правителство е, че то отказва да признае едностранно наложените санкции от САЩ и вместо това ще се придържа към санкциите на ООН. Но двамата източници разкриват, че Индия, най-големият купувач н ирански петрол след Китай, ще бъде принуден да предприеме действие, за да защити излагането си към американската финансова система.
Петролното министерство е провело среща с рафинериите на 28 юни, призовавайки ги да започнат да се оглеждат за алтернативи на иранския петрол, допълниха още източниците.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Словакия  е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

AFP: Словакия е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

1 Юли 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Братислава. Като най-голям производител на автомобили на глава от населението в света, Словакия ще е най-силно засегната, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заплахата си да наложи 20% тарифа върху внесените от ЕС автомобили, твърдят анализатори, предава AFP.
Заплахата на Тръмп беше най-новата в ескалиращата търговска война, в която Европейските съюз наложи данък върху джинсите и мотоциклетите, произведени в САЩ, в отговор на американските тарифи за европейския износ на стомана и алуминий.
Словакия, като водещ износител на автомобили и автомобилни части от ЕС в Съединените щати, по отношение на дела на БВП, е най-уязвима към евентуалните мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рудолф Джулиани: Краят на иранските управници е близо

Рудолф Джулиани: Краят на иранските управници е близо

1 Юли 2018 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Краят на иранските управници е близо, заявил Рудолф Джулияни, предава Reuters.
Бившият кмет на Ню Йорк и личен адвокат на Доналд Тръмп е заявил, че американският президент „ще задуши диктаторите-аятоласи“, като предположи, че с повторното въвеждане на санкциите срещу Иран се цели смяна на режима.
Той е казал това пред конгреса на „Национален съвет за съпротива в Иран“, който обединява множество опозиционни ирански групи, целящи сваляне на режима на шиитските духовници в Иран.
„Ние сме най-силната икономика в света, ако ви спрем кранчето се сривате“, казва той и посочва започналите протести в Иран от миналия месец.
Съветникът по сигурността на Доналд Тръмп Джон Болтън заяви през май, че целта на политиката на американската администрация е недопускането на възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие и не цели смяна на режима в Техеран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Доналд Тръмп е помолил Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол

Президентът Доналд Тръмп е помолил Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол

1 Юли 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп, който отдавна е критик на високите цени на петрола, каза в събота, че е поискал от Саудитска Арабия да увеличи нефтопроизводството си, за да намали цените на световния петролен пазар, предава Anadolu Agency.
"Току-що говорих с крал Салман от Саудитска Арабия и му обясних, че поради сътресенията на пазара и нефункционирането на пазарите на Иран и Венецуела, аз моля Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол, може би до 2,000,000 барела, за да компенсира разликата ... Цените са високи! Той се съгласи! " Тръмп пише в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“.
Докато производството на петрол във Венецуела се снижи, връщането на санкциите срещу Иран се смята за истинската причина за ръст на цените на петрола тази седмица.
След като Държавният департамент на САЩ във вторник призова съюзниците и компаниите да спрат да купуват суров петрол от Иран от 4 ноември, цените на петрола се повишиха.
Тръмп е обвинявал Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за поддържането на високи цени на петрола в миналото, докато е бил бизнесмен, и наскоро потвърди критиките си срещу тях.
"Цените на петрола са твърде високи, ОПЕК отново е замесен, не е добре!" написа Тръмп преди две седмици в „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран разглежда предложението на Доналд Тръмп към Саудитска Арабия за повишаване на добива на петрол, като предложение към нея за излизане от ОПЕК

РИА Новости: Иран разглежда предложението на Доналд Тръмп към Саудитска Арабия за повишаване на добива на петрол, като предложение към нея за излизане от ОПЕК

30 Юни 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран разглежда искането на президента на САЩ Доналд Тръмп към Саудитска Арабия за увеличение на добива на петрол, като предложение към Рияд за излизане от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви представителят на Иран в организацията Хюсеин Каземпур Ардебили, предава РИА Новости.
„Като изключим факта, че Саудитска Арабия не разполага с капацитет да увеличи обема на добива на суров петрол, това изискване може би трябва да се разглежда като предложение към Кралството да излезе от ОПЕК“, заяви той.
По-рано в събота Доналд Тръмп обяви, че в хода на телефонен разговор с Крал Мохамед бин Салман, той е приел искането на американския президент за увеличаване на добива на петрол с около 2 милиона барела, за да покрие дефицитите, породени от липсата на ирански и венецуелски петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Иран ще разглежда опции за избягване на американските санкции и осигуряване на устойчив износ на петрол

Sputnik: Иран ще разглежда опции за избягване на американските санкции и осигуряване на устойчив износ на петрол

30 Юни 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Техеран. Правителството на Иран търси начини да избегне санкциите на САЩ и техните последствия, съобщи иранската държавна информационна агенция, цитирана от Sputnik.
Според агенцията, президентът на Иран Хасан Роухани се е срещнал с началниците на своите законодателни и съдебни клонове към правителството, за да обсъди мерките, насочени към подготовката за евентуални санкции, за да може да се „предотврати тяхното негативно въздействие“.
Способи за осигуряване на петролна самодостатъчност е била една от мерките, които са били обсъдени.
Иранското правителство и парламент вече сформираха комисия със задачата да намери пазари за иранския петрол, след като САЩ наложиха своите санкции. Комисията ще работи и върху намирането на сигурни заплащания за своя петрол по начин, който е „в съответствие с международното право“ и не увеличава корупцията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.