НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания

16 Юли 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 10.00 часа днес в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът измени Закона за интеграция на хората с увреждания по повод решението на ВАС за отмяна на уеднаквяването на добавките

Парламентът измени Закона за интеграция на хората с увреждания по повод решението на ВАС за отмяна на уеднаквяването на добавките

12 Юли 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Хората с трайни увреждания ще имат право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им. База за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция ще бъде гарантираният минимален доход, определен от МС. Право на месечна добавка съобразно вида на увреждането имат лица над 18 години със затруднения в придвижването от 50% до 70,9%. Досега процентът беше 70%. Месечната добавка за социална интеграция ще бъде 15% от гарантирания минимален доход. Добавката за лица с 50 и над 50 на сто, със 71 и над 71 на сто, с над 90 на сто намалена работоспособност ще бъде в размер на 20% от гарантирания минимален доход. Лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто намалена работоспособност и военноинвалидите ще имат право на добавка която се предоставя веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист в трикратен размер от гарантирания минимален доход.
Промените бяха приети скоростно, на първо четене на 6 юли, а след 6 дни и на второ. Те са по повод решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени уеднаквяването на размера на добавките на хора с увреждания. Съдът отмени текстове в Правилника за прилагане на Закона за хора с увреждания. Мотивът е, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото водещ критерий по закона са индивидуалните потребности на хората с увреждания. Към май тази година броят на лицата с увреждания, които получават месечна добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145, а за информационни и телекомуникационни услуги- 70 608.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в  Закона за интеграция на хората с увреждания, предотвратяващи спирането на интеграционни добавки

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, предотвратяващи спирането на интеграционни добавки

12 Юли 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Те са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера ѝ са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби от правилника в закона, за да се синхронизира нормативната уредба и да се предотврати спирането на интеграционните добавки на хората с увреждания . Депутатите ще продължат работа и по второто четене на Закона за горивата, който вчера започнаха. Законопроектът е внесен от ПГ на „Обединени патриоти“ и цели да намали сивият сектор в бранша. Проектът предизвика разногласия между патриотите, които продължават вече втори ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.