НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов пътува към засегнатите от чума по дребните преживни животни общини в Южна България

Министър Румен Порожанов пътува към засегнатите от чума по дребните преживни животни общини в Южна България

14 Юли 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Министър Румен Порожанов пътува към засегнатите от чума по дребните преживни животни общини в Ямболска област, научи Агенция "Фокус".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни животни от чумата в страната

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни животни от чумата в страната

14 Юли 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни животни от чумата в страната. Това каза изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с проблемите в сектора на животновъдството, породени от чума, появила се в района Странджа и евтаназията на животни заради болестта. Относно това, че са избити и животни, които са здрави, д-р Илиев уточни, че това са правилата при вирусни заболявания. „Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен. Направил съм среща с областния управител, с „Гранична полиция”. Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от който трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, каза д-р Илиев.
Той заяви, че въпросът относно това дали има болни животни е несъстоятелен.
„Няма никакво основание да бъде задаван, след като сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска мисия, за да видим дали мерките ни по границата на общините и огнищата, са достатъчно ефективни”, заяви той.
„Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин”, категоричен бе шефът на БАБХ.
„Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е важен, както и статусът на България, като страна, която може да си позволи търговия с продукция, сирене, мляко и тнт., е важен. Всичко трябва да бъде направено така, че ограничителните мерки да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е принципът, който ще разреши страната и общините да бъдат с шест месеца ограничителен режим. Най-напред ни беше наложена санкция целите области да бъдат в такъв режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по здравеопазване на животните, че ще успеем да ограничим заболяването, така че бе сведен районът само на общинско, а не областно ниво”, заяви д-р Илиев.
Той бе категоричен, че не е възможно здравите животни да бъдат изолирани и няма друга възможност за справяне с кризата.
„По принцип в последните години имаше три сериозни заболявания, които бяха пренесени при нелегално преминаване на животни. Всичко се дължи на нерегламентирана търговия, на движение на животни без разрешение и от зони, в които има заболяване”, заяви той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изплащането на обезщетенията за животните, засегнати от чума в Ямболско и Бургаско, ще започне следващата седмица (ОБЗОР)

Изплащането на обезщетенията за животните, засегнати от чума в Ямболско и Бургаско, ще започне следващата седмица (ОБЗОР)

13 Юли 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. На 11 юли БАБХ откри огнища на чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. Веднага беше разпоредено животните в засегнатите населени места да бъдат евтаназирани. Определена беше 3-километрова предпазна зона около огнищата. На следващия ден животновъди от Ямболско блокираха пътя към четири села с искане заповедта за унищожаване на животните да бъде отменена. В парламента министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов отчете, че в селата Воден и Кости са унищожени 1946 дребни преживни животни. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол в област Бургас. Взети са проби за лабораторен анализ от всички обекти с дребни преживни животни в тези области. Извършват се ежеседмични клинични прегледи за откриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция. „Дребните преживни животни, които се инфектирани с чума, не подлежат на лечение, изолация и карантина“, обясни Порожанов. „Политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасни вирусни заболявания по животните, каквато е чумата“, каза още той. Министърът посочи, че все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по дребните преживни животни. По думите му най-вероятната причина е нелегална търговия или неспазени мерки. Изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден ще започне следващата седмица. Съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност размерът на обезщетението за животни се определя по пазарните цени на месеца, който предхожда възникването на болестта. Средната цена на обезщетението е 225 лева.
Животновъди, които отглеждат овце и кози, излязоха на протест срещу приетата Наредба 3 за директни плащания. Те настояха за оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров. Животновъдите поискаха обезщетение от 40 лева на животно заради по-ниските изкупни цени на млякото, както и 20 лева по схемата de minimis. В парламента министър Порожанов обяви, че искането на протестиращите животновъди за отпускане на 20 лв. по схемата de minimis означава 25 млн. лева, с които министерството не разполага. „Не смятаме, че това е реалистично от гледна точка на себестойност и пазарни цени“, изтъкна той. Румен Порожанов обясни, че е водил двучасов разговор с протестиращите, като са направени отстъпки плащанията по de minimis да се увеличат от 5 на 7 лева. Ресурсът по схемата, който министерството ще отпусне, в размер на 8,5 млн. лева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Искането на протестиращите животновъди за отпускането на 20 лв. по схемата de minimis означава 25 млн. лева, с които не разполагаме

Министър Румен Порожанов: Искането на протестиращите животновъди за отпускането на 20 лв. по схемата de minimis означава 25 млн. лева, с които не разполагаме

13 Юли 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Искането на протестиращите животновъди за 20 лв. de minimis означава 25 млн. лева, с които не разполагаме, които в министерството нямаме. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за протестите на животновъдите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не смятаме, че това е реалистично от гледна точка на себестойност и пазарни цени“, обяви той. „Подробно им обясних на срещата, но те излязоха вечерта и казаха, че ще протестират“, коментира Румен Порожанов. „Водихме двучасов разговор по исканията им. Направихме отстъпки от гледна точка на de minimis, както и изчисления, за да видим какви резерви можем да отделим от бюджета на министерството“, посочи министърът. „От 5 лв. de minimis на овца за цялата страна вчера вдигнахме решението на 7 лв. Това е ресурс от 8,5 млн. лева“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден

Министър Румен Порожанов: Следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден

13 Юли 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Николай Пенев и Иван Вълков от ГЕРБ за обезщетенията на собствениците на животни, евтаназирани заради чума, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му първите обезщетения евтаназираните животни ще бъдат разплатени другата седмица по цени, които са изключително разумни. „По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни трябва да бъдат евтанизирани“, обясни Порожанов.
„Унищожаването на заразените и контактни животни в огнищата на чума по дребните преживни животни в село Воден и село Кости е разпоредено със заповед на изпълнителния директор на БАБХ. В село Воден, област Ямбол, са унищожени 1398 дребни преживни животни. Унищожените животни са собственост на 21 фермера. В село Кости, област Бургас, са унищожени 538 дребни преживни животни, собственост на 7 фермера“, каза Порожанов. По думите му съгласно чл. 144 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност размерът на обезщетението за животни се определя по пазарните цени на месеца, който предхожда възникването на болестта. „Обезщетението на племенни животи, за които се прилага развъдна програма, е по оценка по родна принадлежност и развъдна стойност, направена от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството“, коментира министърът и уточни, че за овцете по селекционен контрол оценката е индивидуална за всяко животно.
„Средната цена, която се получава за обезщетение е 225 лв. За овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба. Вчера я върнах за ревизия, за да бъдат защитени пострадалите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лв.“, поясни министър Порожанов.
„Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат компенсирани чрез минималната помощ de minimis в размер на 25 лв. за овце майки и кози майки. Ставките са формирани на база прогноза, нереализиран остатък сурово мляко по средна пазарна цена“, каза министърът. По думите му първоначалната оценка е била 20 лв. на животно, но са решили 25 лв. „Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес. Те желаят да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично“, допълни министърът на земеделието. По отношение на пострадалите земеделски стопани с издадена заповед за наложена едноседмична възбрана за продажба на сурово мляко в област Ямбол, а именно общините Ямбол, Стралджа и Тунджа, стопаните ще бъдат компенсирани със 7 лв. обезщетение на брой животни. По отношение на земеделските стопани, кандидати по схема за директни плащания, които имат евтаназирани, заявени за подпомагане животни, следва да уведомят ДФ „Земеделие“ в срок от 15 дни от датата на прекратяване на фактическото събитие. За схемата за майки кози и овце в планинските райони, могат да получат подпомагане по съответната схема и в това число за евтанизирани жвиотни. „За тях ДФ „Земеделие“ няма да взема предвид реализирани количества мляко или регистрирани приходи“, допълни Порожанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: 1946 дребни преживни животни са унищожени в село Воден и село Кости

Министър Румен Порожанов: 1946 дребни преживни животни са унищожени в село Воден и село Кости

13 Юли 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Унищожени са общо 1946 дребни преживни животни в двете първи констатирани огнища в село Воден и село Кости. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос за умъртвяването на домашни животни заради констатирани случаи на чума, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол в област Бургас“, обясни той. „БАБХ незабавно предприе необходимите мерки за контрол и контролиране на заболяването, съгласно законодателството на ЕС“, обяви Порожанов. „Всички дребни преживни животни в засегнатите населени места бяха умъртвени по хуманен начин“, посочи министърът. „Определена е 3 км. предпазна и 10 км. наблюдавана зона около засегнатите населени места. Взети са проби за лабораторен анализ от всички обекти с дребни преживни животни“, обясни Румен Порожанов. „Извършват се ежеседмични клинични прегледи за откриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция“, посочи той. „Дребните преживни животни, които се инфектирани с чума, не подлежат на лечение, изолация и карантина“, заяви министърът. „Политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасни вирусни заболявания по животните, каквато е чумата“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по дребните преживни животни - най-вероятно причината е нелегална търговия

Министър Румен Порожанов: Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по дребните преживни животни - най-вероятно причината е нелегална търговия

13 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните - най-вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Николай Пенев и Иван Вълков от ГЕРБ за обезщетенията на собствениците на животни, евтаназирани заради чума, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чумата по дребните преживни животни е вирусно заболяване по овцете и козите, но не е опасно за хората. Болестта се предава основно чрез пряк контакт на животните. Инкубационният период варира от една до три седмици“, каза министърът. По думите му там, където болестта се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза

Евродепутатът Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза

13 Юли 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутат Момчил Неков е разтревожен от избиването на стотици овце и кози в Бургаско и Ямболско, предприето заради открито огнище от чума по дребните преживни животни. В отговор на притесненията на производители, Неков търси алтернатива на мярката „умъртвяване по хуманен начин“. Според него тя е крайна и застрашава поминъка в тези погранични райони на ЕС. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Заради създалата се криза и протестите на животновъдите Момчил Неков отправи спешни въпроси към Европейската комисия /ЕК/ и Европейският орган за безопасност на храните /ЕОБХ/, като настоява за бързи и своевременни органи.
Ето въпросите на Момчил Неков към ЕК:
През юни 2018 г. бяха констатирани два случая на чума по дребните преживни животни в с. Воден, община Болярово и с. Кости, община Царево. В следствие на това бяха умърртвени 1400 дребни преживни животни с. Воден и 394 в с. Кости.
На 4 юли са били получени положителни резултати на чума по дребните преживни животни от лабораторията CIRAD във Франция за животни в селета Крайново, Шарково и Странджа за проби, които са били взети няколко седмици преди това.
Според специалисти в сектора, оповаващи се на научна литература, относно чумата по дребните преживни животни, се оказва, че животните могат да развиват имунитет и да преодоляват заболяването.
ЕК чрез решение за изпълнение 2018/954 от 4 юли дава препоръки на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да предприеме мерки с цел предотвратяване на болестта по дребните преживни животни в ЕС. БАБХ е излязла със заповед всички дребни преживни животни в посочените селища да бъдат ефтанизирани по хуманен начин.
1. Не намира ли Комисията мярката „умъртвяване по хуманен начин“ за крайна и застрашаваща единствения поминък в тези погранимни райони на ЕС?
2. Какви алтернативи на тази мярка предлага ЕК?
3. Би ли наложила ЕК сакнкции на България в случай, че дребните преживни животни във въпросните селища бъдат изолирани в затворени животновъдни обекти без контакт със среда, която предразполага разпространението на чумата по дребните преживни животни?

Въпрос към Сьорен Нилсен, председател на Панела по въпросите на хуманното отношение и здраве на животните към ЕОБХ:
1. Може ли да ме информирате какви други мерки, освен убийствата на животни, бихте препоръчали на овцевъдите в тези региони?
2. Дали споделяте мнението, че животните могат да бъдат изолирани в специално определена ферма и наблюдавани отблизо, вместо да бъдат ефтанизирани хиляди здрави животни от няколко стада?


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Протест на животновъди ще затвори за движение път София – Варна, в района на село Шереметя

Велико Търново: Протест на животновъди ще затвори за движение път София – Варна, в района на село Шереметя

13 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Национален протест на животновъди ще затвори за движение път София – Варна, в района на село Шереметя, община Велико Търново, съобщиха от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА). Протестът ще се проведе от 11.00 часа. Животновъдите настояват за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Тяхното искане е за оставка на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и директорите на дирекции в министерството д-р Златка Възелова и Георги Праматаров, които според тях са довели до тежка криза в сектора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Лично съм се ангажирал да защитя максимално живтоновъдите да получат добра и адекватна цена като обезщетение за евтанизираните животни

Министър Румен Порожанов: Лично съм се ангажирал да защитя максимално живтоновъдите да получат добра и адекватна цена като обезщетение за евтанизираните животни

13 Юли 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. За първи път чума по овцете влиза в ЕС. Ясно откъде идва, тъй като сме на границата с Турция. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „В момента за първи път по граничните райони тя се появи. Изискването за унищожаването на животните в 3-километровата им зона важи за абсолютно всички животни при настъпване на подобни тежки болести. От понеделник идва едноседмична мисия на ЕК именно защото и те също са притеснени от тази болест. Всички овцевъди ще бъдат обезщетени за евтанизираните животни. Днес ще са ясни за първите огнища, а друга седмица ще направим оценка и за тези от тази седмица. Средната цена е около 240 лв., тя варира в зависимост от животното и не по-малко от средната цена за останалите, които не са под селекционен контрол, ще бъде около 150 лв. Лично съм се ангажирал да защитя максимално да получат добра и адекватна цена“, коментира Порожанов. По думите му освен това, трябва да е ясно, че тези животновъди, ако са кандидатствали по обвързано производство, ще получат като форсмажор за 2018 г. субсидията за обвързано производство, която съвсем не е малка. „Ще получат и de minimas-а. Направихме всичко възможно да не са област Ямбол и Бургас, а да бъдат локализирани само 7 от общините, в които се създава ограничение за реализация на продукцията. Те ще получат обезщетение от 32 лв. за животно за периода. Тези изплащания ще стартират по най-бързи начин“, каза още Румен Порожанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: За 18 юли е насрочено заседание на областната епизоотична комисия

Кюстендил: За 18 юли е насрочено заседание на областната епизоотична комисия

12 Юли 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За 18 юли е насрочено заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил. Това съобщи пред журналисти Райчо Цветин, зам.-областен управител на Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В рамките на заседанието ще бъдат обсъдени предприетите мерки, касаещи недопускане на навлизане на заболявания по животните в региона. Ще бъдат обсъдени и темите с изоставените коне в Осоговска планина и кравата Пенка. В рамките на заседанието ще бъде дискутирана и темата със загиналите животни по пътищата. На срещата ще бъде актуализиран и съставът на епизоотичната комисия. Според Райчо Цветин вече е решен проблемът със съществуването на нерегламентирани пазари за животни. Проблемът е решен, чрез постоянно присъствие в пазарните дни на общински служители и ветеринарни експерти, които могат да налагат глоби.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мартин Божков, ветеринарен лекар: Ограничени са огнищата на чума по дребните преживни животни в Ямболско

Д-р Мартин Божков, ветеринарен лекар: Ограничени са огнищата на чума по дребните преживни животни в Ямболско

9 Юли 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Ограничени са огнищата на чума по дребните преживни животни в Ямболско. Това каза за Агенция „Фокус“ ветеринарният лекар д-р Мартин Божков по повод мерките, които бяха предприети в областта след констатиране на огнища на чума по дребните преживни животни. „Първоначалната мярка след констатирането на първите заболели животни беше изцяло евтаназиране по хуманен начин на всички животни и последваща дезинфекция в цялото село Воден, където беше огнището. Друга мярка беше наблюдение и изземане на кръвни проби в 10-километровата зона около селото. Към момента нещата са ограничени, доколкото имаме информация“, допълни той. По думите му в село Воден са били констатирани общо 3 огнища и съответно около 1400 заразени животни – овце, кози, агнета и ярета. Божков посъветва стопаните да правят елементарни дезинфекции и при наличието на болно животно да се обадят на частно-практикуващия лекар, който отговаря за съответната ферма. „Заболяването не е опасно за хората. Това не е зооноза, така че няма опасност за тях. Опасно е за животновъдството“, коментира още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.