НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Перник: Учение за реакция при бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона на бившия циментов завод

Перник: Учение за реакция при бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона на бившия циментов завод

12 Юли 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Перник. Истинско бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона на бившия циментов завод. В учението, при което бяха демонстрирани тежки ситуации при земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения участва кметът Вяра Церовска и екипът й. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
Инцидентът за тежката ситуация беше съобщен от дежурния в Община Перник, при което по-най бързия начин кметът Вяра Церовска изпрати Заповед до Оперативния център на Пожарната за събиране на щаба и доброволното формирование. Под ръководството на градоначалника беше свикан Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствие и обявено бедствено положение.
В рамките на учението кметът и екипът й отидоха на разрушенията в промишлената зона на бившия циментов завод.Те наблюдаваха демонстрации как под отломките са затиснати работници, които не са могли да се евакуират. Беше разигран и пожар вследствие на разлив на гориво, предизвикан от пробив на тръбна и спирателна арматура на площадката на цех за производство на биодизел, имаше работник, който беше леко пострадал и спасен.
Спасителната акция беше заснета и контролирана от Оперативния щаб чрез дрон. По този начин при подобни акции ситуацията може да бъде следена директно от институциите.
Кметският екип разигра и позиция за намаляване на риска от поражение на стената на язовир „Студена“ при следващи вторични трусове. Беше взето решение от общинския щаб за контролирано изпускане на водоема, вследствие на което възникна опасност от заливане на махала „Делниче“ в град Батановци, което породи необходимост от изграждане на предпазни диги.
По думите на специалистите за първи път в общината се провежда учение в такъв мащаб и координация. Кметът Вяра Церовска заяви, че в такива ситуации са най-важни превенцията и отработването на координацията.
„Няма нищо по-добро от това в спокойно време да се направят тренировки. Учението мина много добре и по план. В такива моменти се разчита много на кметовете на населени места и на медиите за своевременното информиране на населението за ситуацията“, сподели кметът и благодари за добрата координация и организация на представителите на Главна дирекция и Регионална дирекция - „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Общинския щаб и на пожарникарите от Враня и Лесковац.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.