НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Проектът на Закона за хората с увреждания е имитация на реформа

Омбудсманът Мая Манолова: Проектът на Закона за хората с увреждания е имитация на реформа

16 Юли 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление, моите притеснения, че в проекта на Закона за хората с увреждания няма никаква реформа, а само имитация на такава, че има подмяна на обещанията, които бяха дадени, се оказаха напълно основателни и аз няма да ставам съучастник в това заблуждаване на хората с увреждания. Това каза омбудсманът Мая Манолова след участието си в заседанието на работната група в Министерството на труда и социалната политика, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Манолова бе категорична, че въпросният проект възпроизвежда на 70% сега действащия, като голяма част от текстовете дори са влошени, вместо да бъдат подобрени.
„Сърцевината на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания е индивидуалната оценка, индивидуалният подход за необходимата подкрепа за всеки човек с увреждане. Според този проект не е ясно как ще се извършва тази индивидуалната оценка, какви са правилата, критериите, принципите, методиката. Не е ясен съставът на комисията, която ще извършва тази оценка, но още по-притеснителното е, че подкрепата, която ще бъде осигурена в резултат на тази оценка се свежда до 4 направления, които и в момента се предвиждат от действащия закон“, заяви Манолова.
Тя посочи, че става въпрос за помощ за адаптиране на жилище, помощни средства за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, което включва и асистентска подкрепа, но нищо не се променя по отношение на помощните средства.
„Хората с увреждания настояват да получават необходимото им помощно средство и медицинско изделие, а не определена сума, с която да се снабдят с такова“, каза омбудсманът. Тя бе категорична, че хората с увреждания не само няма да могат да се снабдят с необходимите им модерни помощни средства и медицински изделия, но същевременно се създава възможност и за злоупотреби.
„Финансовата подкрепа също не е ясно как ще се определя, но има съмнения, че 4-те групи, които са изписани в този проект на хората с увреждания, се определят отново според медицинската експертиза, вид и степен на увреждане и процент на работоспособност. Просто индивидуалната оценка най-вероятно ще се свежда до това - човекът да бъде включен в съответната група и да получава финансова подкрепа, като изобщо не е ясно как ще се определя“, подчерта Манолова.
Тя припомни, че заедно с протестиращите майки на деца с увреждания е внесла в парламента законопроект за личната помощ, но в проекта на МТСП асистентската помощ е сведена само до едно неясно изречение.
„Социалните услуги са предмет на друг закон, който се очаква да бъде изготвен в най-близки срокове. Това, с което разполагам аз и моят екип е концепцията за социалните услуги. Има много добри неща в нея, но липсва главното, а именно дейностите, които ще бъдат включвани в тези социални услуги“, допълни общественият посредник.
Манолова бе възмутена, че правомощията отново ще бъдат в изпълнителната власт, която ще решава как ще прави индивидуалната оценка, както и какви ще бъдат социалните услуги и последиците и подкрепата за хората с увреждания от тази оценка.
Междувременно майките на деца с увреждания напуснаха работната група по Закона за хората с увреждания в знак на несъгласие, че нито едно от техните предложения по законопроекта не е било прието.
„Това, което искаме да споделим е нашето несъгласие и огорчение от това, че прекарахме месеци в нещо, което няма да види бял свят. Усилията, предложенията, взаимното уважение отидоха в огромна пропаст“, категорични бяха те.
„На практика абсолютно нищо не се променя и аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа, не искам да участвам в това заблуждение на хората с увреждания и съм длъжна да кажа ясно какво представлява този проект на Закона за хората с увреждания. С моите експерти ще продължим да участваме в работната група, защото това е сериозният институционален подход, но съм дълбоко резервирана какво ще излезе като краен продукт“, заяви още Мая Манолова.
От своя страна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се съгласи, че в проекта, готвен от МТСП, реформата отсъства, но се оправда, че това са предложенията, които са постъпили на този етап.
Манолова коментира и приетите от Народното събрание промени във връзка с интеграционните надбавки в Закона за интеграция на хората с увреждания, които вместо временна мярка, бяха бетонирани като безсрочни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания

16 Юли 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 10.00 часа днес в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания целят да не се допусне прекъсване на плащания на интеграционните добавки

Министър Бисер Петков: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания целят да не се допусне прекъсване на плащания на интеграционните добавки

12 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Дупница. С изменение на Закона за интеграция на хората с увреждания се извършиха спешни промени, които целят да не се допусне прекъсване на плащания на интеграционните добавки. Това каза при посещението си в Дупница Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пирин. "Внесеният законопроект от омбудсмана Мая Манолова и майките още повече катализира скоростта на този процес и се надявам есента да има цялостно и комплексно решаване на тези проблеми, които са наболели и чакат решението си от доста време“, каза още Петков. Той добави, че това са промени, които се наложиха от две решения на ВАС и се отмениха текстове от Правилника за прилагане на закона, които са свързани с така наречените интеграционни добавки, получавани от хората с увреждания. „Това са добавки за транспортни, комуникационни и информационни услуги. Това са спешни промени, които целят да не допуснат прекъсвания на плащания на интеграционните добавки. Удовлетворен съм, че българският парламент много бързо реагира и с приетия на първо четене законопроект се решава проблемът. Агенцията за социално подпомагане ще може да продължава да отпуска тези добавки и да ги заплаща в регламентираните срокове", обясни министър Бисер Петков. "По отношение на законопроекта за личната помощ, който е внесен в Народното събрание и се състоя обществено обсъждане, това което заяви Мая Манолова, като общо съгласие с майките на лица и деца с увреждания, е, че този законопроект ще изчака два други законопроекта, които се подготвят. Те целят да регламентират цялостно и комплексно правата на хората с увреждания и социалните услуги, като един много динамично развиващ се сектор. Тук е интересът и на общините, като доставчик на социални услуги, защото законопроектът за личната помощ е пряко свързан с асистентската подкрепа, които и сега се оказват чрез финансиране от бюджета, но има нужда от трайно решаване на този въпрос и повече ресурс, защото има повече потребители, които се нуждаят от тази асистентска подкрепа“, каза още Петков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът измени Закона за интеграция на хората с увреждания по повод решението на ВАС за отмяна на уеднаквяването на добавките

Парламентът измени Закона за интеграция на хората с увреждания по повод решението на ВАС за отмяна на уеднаквяването на добавките

12 Юли 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Хората с трайни увреждания ще имат право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им. База за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция ще бъде гарантираният минимален доход, определен от МС. Право на месечна добавка съобразно вида на увреждането имат лица над 18 години със затруднения в придвижването от 50% до 70,9%. Досега процентът беше 70%. Месечната добавка за социална интеграция ще бъде 15% от гарантирания минимален доход. Добавката за лица с 50 и над 50 на сто, със 71 и над 71 на сто, с над 90 на сто намалена работоспособност ще бъде в размер на 20% от гарантирания минимален доход. Лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто намалена работоспособност и военноинвалидите ще имат право на добавка която се предоставя веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист в трикратен размер от гарантирания минимален доход.
Промените бяха приети скоростно, на първо четене на 6 юли, а след 6 дни и на второ. Те са по повод решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени уеднаквяването на размера на добавките на хора с увреждания. Съдът отмени текстове в Правилника за прилагане на Закона за хора с увреждания. Мотивът е, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото водещ критерий по закона са индивидуалните потребности на хората с увреждания. Към май тази година броят на лицата с увреждания, които получават месечна добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145, а за информационни и телекомуникационни услуги- 70 608.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.