НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радмила Шекеринска; По-добре е да сме заобиколени от съюзници

Радмила Шекеринска; По-добре е да сме заобиколени от съюзници

15 Юли 2018 | 05:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. По-добре е да сме заобиколени от съюзници заяви Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония пред IBNA, цитирана от македонският телевизионен канал ”TB 21”.
"Последствията от "не" (на референдума) са сериозни. Хората не се нуждаят от нас, за да изготвим тази тъмна картина, защото я видяха в реалния си живот. Считам, че трябва да направим кампания, която да се съсредоточи върху положителните неща. И не вярвам, че единствените позитивни неща са поканата за членството в НАТО или в ЕС. Аз не съм фалшив идеалист, когато казвам, че ако погледнеш и видиш съседите си като съюзници, ще бъдеш много по-добре. Ще бъдете по-силни. Ще бъдете по-стабилни. Затова вярвам, че може би основният аргумент за нашето споразумение с Гърция не е само ЕС и НАТО, а фактът, че можем да кажем, че "сме избрали друг курс", казва Шекеринска.
"Въз основа на многобройните разговори и дискусии, които имам с много хора в Македония, виждам, че те имат известна критика по отношение на аспектите на споразумението, дори към цялата идея, че трябва да преговаряме за подобно нещо, за да продължим напред. Но дълбоко ценят стабилността. Те ценят дълбоко решенията които водят към нея. Те дълбоко оценяват лидерите, които казват "трудно е, но ще успеем", пред онези, които се оплакват от другите, пред онези, които създават врагове около нас. Така че, да, ще има критици на споразумението, но не се съмнявам, че мнозинството от гражданите на нашата страна се чувстват по-добре и по-безопасно да видят това различно бъдеще, което се простира пред тях", подчертава Шекеринска

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Формирането на ДИК е част от реформените закони

Християн Мицковски: Формирането на ДИК е част от реформените закони

14 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отхвърли твърденията, че формирането и избора на Държавна избирателна комисия (ДИК) е обусловено от опозицията с приемането на Закон за амнистията за обвинените в миналогодишните сблъсъци в македонския парламент, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Мицковски посочи, че амнистията е отделен процес, за който е било внесено предложение в парламента.
Говорейки за избора на ДИК лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че той е част от по-голям пакет, започнат с реформените закони, които са били приети през март и април тази година и че преди те да бъдат изведени на дневен ред е било нужно да се приемат и други закони.
„Второто нещо, внесено и прието от парламента, е Закона за финансирането на партиите и измененията в Закона за правителството, където трябва да се определят същите условия, които имаше опозицията по време на предсрочните парламентарни избори през 2016 година. Едва тогава на дневен ред идва формирането и избирането на ДИК“, поясни Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Няма да позволим Русия да попречи на Договора с Гърция

Радмила Шекеринска: Няма да позволим Русия да попречи на Договора с Гърция

14 Юли 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Загреб. Македония няма да позволи на Русия да пречи на Договора за името с Гърция, с който Скопие отвори вратата за членство в НАТО, заяви днес в Загреб министърът Радмила Шекеринска, пише македонският вестник “Нова Македония“.
"Винаги сме казвали, че се надяваме на добро сътрудничество с Русия, но ние си запазваме правото да взимаме решения. Македония прие решение“, каза Шекеринска пред журналисти след срещата на министрите на отбраната от региона с американския министър на отбраната Джеймс Матис, което предоха хърватската агенция ХИНА и сръбските медии.
Шекеринска добави, че съжалява за решението за експулсиране на руски дипломати от Гърция, както и, че македонското правителство "ще остане фокусирано" върху прилагането на споразумението с Атина.
„Референдумът и взетите решения са в полза на гражданите и няма да допуснем ничия намеса този път“, подчерта министърът на отбраната Шекеринска.
Според нея отлагането на присъединяването на Македония към НАТО от 2008 г. насам е предизвикало тежка политическа, икономическа и финансова криза в страната.
„Няма да позволим това да се случи отново“, каза македонският министър на отбраната.
Медиите от Хърватия и Сърбия напомнят, че Македония получи покана за членство в НАТО, както и на вчерашната реакция на Москва, според която Русия смята, че Македония на сила е въвлечена в НАТО, ход, който само задълбочава разделението и напрежението в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Нов протест срещу Договора за името в сряда вечерта в Солун

Protothema: Нов протест срещу Договора за името в сряда вечерта в Солун

11 Юли 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Солун. В сряда, 11 юли, вечерта ще се проведе нов протест срещу Договора за името между Гърция и Македония в Солун, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Демонстрацията ще започне в 20:00 край Бялата кула. Организаторите призоваха гражданите да се присъединят към акцията във „Фейсбук“ със следното послание:
„Мълчанието значи съучастничество, Македония значи Гърция“.
Инициативата е организирана от „Непартийната самоорганизация на гръцките патриоти“ и Федерацията на патриотите и православните асоциации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Единодушна европейска подкрепа за Договора между Македония и Гърция

„Локално“ (Македония): Единодушна европейска подкрепа за Договора между Македония и Гърция

11 Юли 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани на завършилата вчера среща на върха в Лондон в рамките на Берлинския процес изразиха единодушна подкрепа за Договора между Македония и Гърция за името и неговото прилагане, а освен това посочиха куража на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас като пример за решаване на сложни двустранни въпроси, пише скопското електронно издание „Локално“.
Македонският премиер Заев, който беше начело на правителствената делегация, имаше обръщение на панела на тема „Външна политика, двустранни въпроси и наследство от миналото“, председателстван от британския премиер Тереза мей. Основна тема на конференцията беше точно Договорът за името и стратегическото партньорство между двете страни, подписан на 17 юни край Преспанското езеро.
„С премиерът Ципрас оставим тези решения като следа зад нас. Решения за нашите граждани и за нашите общества, а не за нас и за нашите политически партии. Такива са лидерите на Европа. Какво щеше да бъде Европа днес, ако нямаше лидери, които напуснаха политическата сцена, оставяйки зад себе си следи, следи, чиито плодове сега берем? Какво ще бъде Европа днес, ако на политическата сцена излизаха само самодоволни и късогледи политици без визия?" - подчерта министър-председателят Заев.
Той изрази благодарност за твърдата поддръжка, която е получил от европейските лидери и лидерите на страните от Западните Балкани в хода на този процес. Същевременно, Заев призова страните от региона да се обединят около сътрудничеството помежду си и около факта, че историята формира значителен дял от идентичността им, но никога не може да замести бъдещето.
„Локално“ отбелязва, че на срещата опитните дипломати и политици, както и представителите на всички международни организации са отбелязали историческата важност на постигнатия договор с Гърция, който е отворил вратите на Скопие за членство в НАТО и за получаване на дата за започване на присъединителни преговори с Европейския съюз. Те са заявили, че пред страната се открива единствения й шанс за трайно стабилизиране и реализиране на стратегическите й цели и членство в международните организации, които гарантират икономически напредък и демократически институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонските партии не могат да постигнат споразумение за ДИК

„Сител“ (Македония): Македонските партии не могат да постигнат споразумение за ДИК

10 Юли 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските партии не могат да постигнат споразумение за състава на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Председателят на парламентарната комисия за избори и назначавания Илия Димовски (ВМРО-ДПМНЕ) ще чака постигането на споразумение между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, преди да свика органа,който трябва да започне процедурата за избор на състав на ДИК.
Правителството и опозицията трябва да постигнат съгласие за закона за финансирането на политическите партии и законовите промени за техническото правителство.
„Събранието трябва да гласува с мнозинство от две трети и това е третият път, в който политическите партии трябва да постигнат съгласие. Ако не бъде постигнато такова, а комисията свика заседание, то процедурата ще бъде обречена на неуспех“, поясни Димовски, като поясни, че в случая са необходими гласовете на опозиционните депутати от ВМРО-ДПМНЕ.
Политическите анализатори обясняват, че предвид сроковете за референдума, партиите ще трябва да формират ДИК до края на месеца. Председателят на парламента Талат Джафери вече обяви, че възнамерява да насрочи заседанието за ДИК за 17 юли.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ намери ефективен способ да блокира усилията на македонското правителство за промяна на името на страната

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ намери ефективен способ да блокира усилията на македонското правителство за промяна на името на страната

10 Юли 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ отново иска амнистия за осъдените за насилието в парламента в Скопие на 27 април м.г по същото време, когато трябва да се избират членовете на Държавната избирателна комисия (ЦИК) за провеждането на референдума за името. За запознатите, коментира македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“, това е опит на опозицията да прокара амнистия в замяна на отключване на процесите в парламента, а според други - ефективен начин да блокира ратификацията на Договора за промяна на името на страната с Гърция.
Повторното актуализиране на искането за амнистия на замесените в насилието в македонския парламент от страна на ВМРО-ДПМНЕ е опит за пазарени в хода на важните процеси, които предстоят на Македония, като например, изборът на членове на ЦИК, от който зависи провеждането на референдума за името, казват запознатите.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, след края на протестния марш в Струмица, заяви, че амнистията е нужна, за да може страната да върви напред и да се сложи край на политическия реваншизъм, а не да живее в миналото. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски отговори, че никой не трябва да се надява на амнистия за извършените престъпления.
„Със сигурност тук става дума за политическо пазарене от страна на ВМРО-ДПМНЕ и поставяне в позиция, в която за определена постъпка ще се получи нещо. Така че искането на опозицията е легитимно, но остава да видим дали от другата страна ще искат да говорят по този въпрос. Вчера, в течение на деня бяхме свидетели на изяви от страна на министъра на вътрешните работи, че не може да има пазарлъци във връзка със събитията от 27 април. Мисля, че това, което иска ВМРО-ДПМНЕ е трудно изпълнимо, защото ако не се накажат виновните за това, което се случи, ще се получи лош пример за бъдещи действия на индивидуалности или групи от обществото“, заяви политологът от Факултета за обществени науки Митко Гаджовски.
Изборът на членовете на ЦИК е неясен, тъй като ВМРО-ДПМНЕ протака работата на Комисията за изборите и назначенията, която е отговорна по този въпрос. Председателят на комисията от редиците на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски заяви, че няма да назначи заседание, докато не се договорят всички партии. Опозицията иска предварително да бъдат приети Законът за финансиране на партиите и Законът за правителството.
Университетският професор Арсим Синани смята, че искането на ВМРО-ДПМНЕ е очаквано, тъй като бившето ръководство на партията се опитва да намери начини да бъде амнистирано.
„Това е опит да се размени едно нещо за друго. Това показва, че ВМРО-ДПМНЕ, под идеята за патриотизъм, иска да прокара идеята за амнистия за всички дела, които е извършила в миналото“, заяви Синани.
Гаджовски не изключва възможността ВМРО-ДПМНЕ да бойкотира, но не очаква интересите на партията да победят.
„Мисля, че натискът от домашната и международната общественост ще се увеличава все повече, защото това е много важен процес за интересите на Македония и е много по-важен от интересите на ВМРО-ДПМНЕ“, допълва Гаджовски.
Парламентът има срок до 17 юли да избере новия състав на ЦИК. За избора на комисията се изисква мнозинство от две трети, т.е. – съгласие от опозицията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): „Долу ръцете от Македония“ – протест във Вергина против Договора за името

„МКД“ (Македония): „Долу ръцете от Македония“ – протест във Вергина против Договора за името

10 Юли 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Вергина. Стотици граждани, между които представители на църквата и префектът на гръцката област Централна Македония Апостолос Сисикостас, се събраха в понеделник на централния площад във Вергина, на 50 км западно от Солун, за да протестират против Договора за името между Атина и Скопие, пише скопското електронно издание „МКД“.
С гръцки знамена и скандирания „Македония е гръцка“, „Този договор е предателство“, „Долу ръцете от Македония“, „Гърция, Гърция, Македония“, „Няма да отстъпим“, „Няма да продадем Македония“, гражданите изпратиха своето послание, че не приемат договора.
Пред присъстващите се изказа и митрополитът на Верия, Науса и Кабания Пантелеймон, който заяви, че Договорът е против интересите на гръцкия народ и че другата страна взима всичко, а Гърция не поличава нищо.
„Ако нашите съседи са македонци, тогава какви сме ние?“ – попита гръцкият митрополит.
Малко преди да настъпи обявеният час на демонстрацията, организаторите обявиха, че поради лошите климатични условия той се отлага, но в последствие премислиха и митинга все пак се състоя, съобщи кореспондентът на МИА от Атина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Алексис Ципрас определи договора за промяна на името на Македония като най-добрия вариант за Гърция

ТАСС: Алексис Ципрас определи договора за промяна на името на Македония като най-добрия вариант за Гърция

9 Юли 2018 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Солун. Договорът между Гърция и Македония за промяна на името е най-добрият вариант, на който гръцкото правителство е могло да се надява в последните 25 години, заяви в понеделник министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, говорейки пред Асоциацията на индустриалците в Северна Гърция, предава ТАСС.
„Благодарение на този договор, и без да се отклоняваме от нашите национални (външнополитически) линии, формирани в течение на повече от две десетилетия, ние се хванахме за историческия шанс да решим проблем, който усложняваше отношенията между двете държави на много нива. Тези, които са запознати с позициите на двете страни на масата на преговорите в последните 25 години, разбират, че настоящото споразумение върви в положителна посока. Това е най-добрият вариант, който е попадал в ръцете на гръцкото правителство за тези 25 години“, заяви Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Кризата в Македония продължава с пълна сила

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Кризата в Македония продължава с пълна сила

9 Юли 2018 | 22:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Главният редактор на аналитичния център „Геополитика.ру“, генерален директор на Фонда за мониторинг и прогнозиране на развитието на културно-териториалните пространства, ръководител на администрацията на Международното „Евразийско движение“ и автор на редица книги на геополитическа тематика Леонид Савин, свързван с прочутия Александър Дугин (наричан "идеолога на Кремъл") продължи серията си от материали на тема Македония с коментар за ситуацията в страната след повторната ратификация на Договра с Гърция за промяна на името на страната. Статията е публикуван от електронното издание на руското списание "Фонд за стратегическа култура".

В четвъртък, на 5 юли, парламентът на Македония повторно разгледа въпроса за промяна на името на страната. Социалистите на Зоран Заев и албанците отново гласуваха „за“, а депутатите от основната опозиционна партия ВМРО-ДМНЕ бойкотираха гласуването. Сега решението ще бъде пратено отново за подпис на президента Георги Иванов, който, вероятно, отново ще наложи вето, както се случи със Закона за употреба на езиците, с който се дава на албанският статутът на втори държавен.

Прозападните сили в Македония открито изразяват недоволството си от действията на президента. Разпространяват се слухове за проблеми със здравето му (включително душевното), чуват се намеци, че той трябва да напусне заемания пост.

В същия ден, 5 юли, пред сградата на парламента се състоя митинг, който беше поредния протест срещу смяната на името на страната и израз на подкрепа за държавния глава Иванов за последователната му позиция. В навечерието му полицията задържа много известни лидери на общественото мнение в Македония (например ръководителят на Християнско братство Зарко Гроздановски) и затова на митинга дойдоха и техните последователи.

Преди повторното гласуване на депутатите, в посолството на САЩ в Скопие се състоя прием по случай Деня на независимостта на САЩ. Почетни гости бяха премиерът Зоран Заев и Али Ахмети, един от създателите на албанското сепаратистко движение в Югославия в края на 80-те и началото на 90-те.

След едногодишен престой в затвора в Югославия за нелегална дейност, Ахмети заминава за Швейцария, където получава убежище, а през 1996 година става един от основателите на „Армията за освобождение на Косово“. В Македония той оглавява т.нар. „Армия за национално освобождение“. На неговата съвест лежат множество терористични актове и началото на шестмесечния въоръжен конфликт през 2001 година. След Охридския договор, който предвижда амнистия на всички страни в конфликта, албанските бойци създават партия „Демократически съюз за интеграция“ (ДСИ), начело на която застава Ахмети. След декември 2016 година и привикването му в Тирана, той и неговата партия влизат в коалиция със Заев.

Независимо от легализацията на част от бойците, албанският терор в Македония продължава, а политиката за тях е удобен инструмент. След идването на Заев на власт от затвора и следствените арести са пуснати на свобода около 1500 престъпници (основно албанци), включително осъдени за тежки престъпления. Албанските групировки действат най-активно в Куманово и Скопие. Едновременно с това, албанците взаимодействат със западните дипломатически мисии, създавайки си образ на „гражданско общество“.

Тук си струва да се отбележи, че посланик на САЩ в Македония Джес Бейли. През 2011 година той застава начело на американската дипломатическа мисия в Турция, а през 2013 година при него там започват масови протестни акции на площад Таксим в Истанбул, предизвикали ефект на доминото по цялата страна. Ролята на проповедника Фетулах Гюлен, който се намира в САЩ и американското посолство в тези протести се проследяват чак до опита за държавен преврат в Турция през юли 2016 година. Бейли се появява в Македония през 2014 година – и в страната веднага започват интриги срещу премиера Никола Груевски, прелели в протестни акции през 2015 година, а в крайна сметка и довели до оставката на министър-председателя. Джес Бейли е човек на Хилъри Клинтън.

От началото на 90-те години македонските албанци участват във въоръжените конфликти и на Балканите, и по други части на света. През последните години те редовно прескачаха до Сирия, където получиха боен опит и установиха връзки с други джихадистки групировки.

На срещата между Зоран Заев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 29 юни в Брюксел последният отбеляза, че без „финализиране на споразумението (с Гърция за отказ от името „Македония“) Македония не може да влезе в Алианса“. Освен това генералният секретар изрази надежда, че на предстоящата среща на върха на НАТО на 11-12 юли, Македония ще бъде поканена да започне присъединителни преговори.

Заев, лобиращ за влизане на Македония в НАТО, не се притеснява да дава всевъзможни обещания, включително и да лъже откровено. В този ред на мисли, на 6 юли канцеларията на президента Георги Иванов решително опроверга лъжата на Зоран Заев в интервю пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, че уж държавният глава ще подкрепи договора с Гърция. „Премиерът Заев продължава да лъже и манипулира не само македонската, но и гръцката и международната общественост, изказвайки своите противоречиви и сбъркани възгледи... Президентът на Македония не е съгласен със споразумението (с Гърция), което вреди на македонската национална идентичност и интересите на Република Македония. Позицията на президента Иванов не се е променила и той не приемам никакъв натиск, шантаж и заплахи“.

От това заявление е видно, че простият вариант за демонтаж на македонската държава (например, нейното разделяне между Албания, Гърция и България) на Запада няма да мине. И до срещата на върха на НАТО въпросът за промяна на името на Македония няма да бъде решен. Съгласно анкетите, провеждането на референдум в Македония също няма да донесе резултатите, от които е заинтересован Запада.

Сега съвсем не е ясно, накъде ще тръгне този конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Франгос Франгулис: Договора за името трябва да мине през референдум

Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Франгос Франгулис: Договора за името трябва да мине през референдум

9 Юли 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият началник на генералния щаб на гръцката армия и бивш министър на отбраната Франгос Франгулис призова подписаният наскоро Договор с Македония да бъде подложен на референдум, пише електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.
В отворено писмо, публикувано в понеделник, Франгулис също засегна и въпроса за предоставяне на възможност на живеещите в чужбина гърци да гласуват на парламентарните избори, което не влиза в плановете на управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и бе предложено от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): НАТО ще повтори, че финализирането на договора с Гърция е ключът за членство на Македония

„Канал 5“ (Македония): НАТО ще повтори, че финализирането на договора с Гърция е ключът за членство на Македония

9 Юли 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. На днешният брифинг в македонския парламент националният координатор за НАТО Стево Пендаровски посочи, че страната, съдейки по проектоверсията на заключението, ще получи същата формулировка като тази, с която бяха поканени последните страни-членки на Алианса, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
А ето и какво ще представлява тя:
• НАТО кани Македония да започне преговори за членство
• Поканата, най-вероятно, ще бъде със същата формулировка, както и за Черна Гора и преди това за Хърватия и Албания на срещата на върха в Букурещ през 2008-а година, смята координаторът Пендаровски
В правителството са убедени, че периодът от започването на преговорите до окончателното влизане на Македония в НАТО ще е от три до шест месеца, което съвпада и със срока за финализиране на Договора с Гърция до края на годината. Разговорите ще бъдат предшествани от план за присъединяване, който ще изготви генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг и ще изпрати до македонското правителство, което на свой ред трябва да отговори с писмо за намерение и проект на тримесечни програми за членство. Правителството вярва, че процесът не трябва да бъде удължен, предвид несигурността, която изборите в Гърция през 2019 г. биха могли да донесат. 29-те страни-членки на НАТО ще трябва да дадат последната дума, след което протоколът за членство ще бъде официално подписан.
„Щом всички 29 страни-членки на НАТО са дали подкрепа за започване на преговори за приемане Македония в НАТО, очакваме, че те ще направят същото и когато ще трябва да ратифицират Протокола за членство“, заявиха от правителството на страната, в отговор на въпрос дали очакват някой да се опита да блокира процеса.
Междувременно, гръцкото издание „Катимерини“ обяви, че се очаква в Брюксел НАТО само да потвърди, че членството на Македония ще зависи от реализацията на Договора с Гърция, условие, което ще бъде вписано в членове 59 и 60 от декларацията. Позовавайки се на проектоверсията, която има предвид „Катимерини“, това решение е взето в хода на телефонните разговори между вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Покана за членство в НАТО в сряда, със същата формулировка като тази за Черна гора, Албания и Хърватия

„Независен“ (Македония): Покана за членство в НАТО в сряда, със същата формулировка като тази за Черна гора, Албания и Хърватия

9 Юли 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония ще получи официална покана за присъединяване към НАТО на първия ден от двудневната среща на върха на Алианса в Брюксел – сряда, 11 юли, съобщава скопското електронно издание „Независен“.
По последни данни поканата най-вероятно ще бъде със същата формула като тази за Черна гора, последната нова страна-членка на НАТО. Същата е използвана и за поканите към Албания и Хърватия през 2008 г.
Съответната информация в навечерието на отпътуването на македонската делегация за Брюксел обясни националният координатор за НАТО Стево Пендаровски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): На прага на НАТО – в четвъртък покана, през януари – членство

„Независен“ (Македония): На прага на НАТО – в четвъртък покана, през януари – членство

9 Юли 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започва нова седмица на още една ключова фаза за евроатлантическата интеграция на Македония, отбелязва скопското електронно издание „Независен“.
Правителствената делегация на Скопие ще отпътува с големи надежда за Брюксел, където в сряда започва двудневната среща на върха на НАТО. Очакванията са Македония да получи покана да стане 30-тия член на Алианса.
В Скопие се надяват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да предаде поканата за членство на премиера Зоран Заев в четвъртък, на втория ден от срещата на високо равнище. В Брюксел той ще бъде придружен от министрите на отбраната, външните работи и европейската интеграция на Македония - Радмила Шекеринска, Никола Димитров и Буяр Османи.
Договорът за името с Гърция, а преди това и нормативните реформи в съдебната система и службите за сигурност би трябвало да гарантират поканата за членство на Македония, след десетилетна блокада от страна на Гърция. Това, което не се случи в Букурещ през 2008 г. трябва да се случи тази седмица в Брюксел, а очакванията на македонското правителство са, че целият процес на присъединяване към НАТО ще бъде завършен за половин година.
След получаване на поканата, според вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска, Македония ще седне на масата с Алианса и до януари следващата година ще присъединителният процес ще бъде финализиран. Шекеринска сподели, че не очаква никакви допълнителни проблеми по време на процеса. Според нея предстоящата среща на върха в Брюксел ще коригира несправедливостта от Букурещ.
Това, което се изплъзна от ръцете на нашата държава преди 10 години, сега трябва да го вземем, да се възползваме и да предоставим нов шанс за Македония. Поканата за членство в НАТО отваря един процес, който е кратък, доста интензивен, но завършва с една от двете стратегически цели на тази държава - пълноправно членство в най-мощния съюз в света“, припомни Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Солун и на Крит протестираха срещу договора за името

A1 On (Македония): В Солун и на Крит протестираха срещу договора за името

9 Юли 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Солун. В северния пристанищен град Солун и в градовете Ханя и Ираклио на остров Крит бяха организирани протести срещу договора за името на Македония и срещу политиката на правителството на премиера Алексис Ципрас, предава скопското електронно издание А1 On, като отбелязва, че демонстрациите са преминали спокойно.
Според местните медии около 500 души са протестирали във вечерните часове на неделя в Солун. С препоръка „Ципрас, предателю, дай си оставката“ и плакати с лозунги срещу правителството, участниците в демонстрацията са се събрали пред паметника на Александър Велики в града, откъдето са започнали протестно шествие.
Под засилени мерки за сигурност протестираха и на остров Крит. Демонстрантите бяха категорични, че „Македония е гръцка“ и с огромни национални знамена преминаха по улиците на Хана.
В понеделник се очаква да бъдат организирани нови протести – в Солун и във Вергина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Приемът на Македония в НАТО зависи от договора за името

Kathimerini: Приемът на Македония в НАТО зависи от договора за името

8 Юли 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Скопие. Крайната декларация на срещата на върха на НАТО в Брюксел през тази седмица се очаква да потвърди, че приемът на Македония в Алианса зависи от ратификацията на договора за името, подписан с Атина през изминалия месец, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, позовавайки се на информация от чернова, до която вестникът е получил достъп.
Условията за приема ще бъдат отбелязани в член 59 и 60 на декларацията, според информацията на Kathimerini.
Правителствени източници твърдят, че Атина и партньорите ѝ са на едно мнение по този въпрос, а казусът беше обсъден и от американския вицепрезидент Майк Пенс по време на телефонни разговори с премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев.
Имайки предвид условията за прием, се очаква Зоран Заев да задейства в следващите десет дена процедурите за организиране на референдума.
В интервю на 5 юли за гръцката държавна радио и телевизия „ERT“, Заев обяви че референдумът ще бъде проведен в една от неделите между 23 септември и 7 октомври.
Според информации, правителството на Зоран Заев е взело решение, преди референдума, да работи по програма, която да информира гласоподавателите, че без ратификацията на договора за името с Гърция, Македония няма да може да се присъедини към НАТО.
Съветниците на македонския премиер вярват, че договорът ще бъде одобрен на референдум от поне половината население на страната.
Въпреки усилията на Заев да ратифицира договора, президентът на Македония Георги Иванов направи изявление в петък, заявявайки че „никакъв размер на натиск и изнудване“ няма да го принудят да промени мнението си и да подкрепи договора.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска в интервю за Радио „Свободна Европа“ (Македония): Очакваме да се присъедим към НАТО за шест месеца

Радмила Шекеринска в интервю за Радио „Свободна Европа“ (Македония): Очакваме да се присъедим към НАТО за шест месеца

8 Юли 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. След получаването на покана за членство в НАТО, Македония очаква да седне на масата за преговори и процесът за приемането на страната в Алианса да не продължи повече от шест месеца. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска в интервю за македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Шекеринска подчерта, че Скопие не очаква допълнителни проблеми в хода на процеса за присъединяване на страната към западния отбранителен съюз.
„На тазгодишната среща на върха на НАТО през юли очакваме да коригираме несправедливостта и грешката от 2008 г. Това, което се изплъзна от ръцете на нашата държава преди 10 години, сега трябва да го вземем, да се възползваме и да предоставим нов шанс за Македония. Поканата за членство в НАТО отваря един процес, който е кратък, доста интензивен, но завършва с една от двете стратегически цели на тази държава - пълноправно членство в най-мощния съюз в света. Този процес - получаване на покана за НАТО, означава, че експертните екипи на НАТО много бързо ще дойдат в Македония, ще поговорим за някои преходни задължения, които ще трябва да свършим, не очакваме проблеми. В случаите с Черна гора, Албания и Хърватия, които по-рано се присъединиха към НАТО, този период обикновено продължи около шест месеца, три до шест месеца, и ние очакваме, че и в нашия случай няма да има груби въпроси, които допълнително трябва да се решават“, коментира Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Следващата седмица ще получим покана за членство в  НАТО

Радмила Шекеринска: Следващата седмица ще получим покана за членство в НАТО

4 Юли 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Следващата седмица ще получим покана за членство в НАТО, а след няколко месеца ще започне процеса по ратификация на протоколите, заяви във вторник министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, цитирана от Македонската информационна агенция .
„Преди една година Черна гора стана членка (на НАТО) и аз и честитих, като казах, че нашата цел е да станем 30-тата членка. Тогава това звучеше като добро пожелание, днес само една година по-късно това е реалност. Следващата седмица Македония ще получи поканата за членство и след няколко месеца ще започне процеса по ратификация на протоколите“, заяви Шекеринска и добави , че след получаването на поканата на срещата на върха в Брюксел на 11 и 12 юли, експертни екипи на НАТО ще дойдат в Македония и заедно с македонските експерти ще започнат работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Никой от ЕС не е искал от Македония да изгражда лагери за мигранти

Радмила Шекеринска: Никой от ЕС не е искал от Македония да изгражда лагери за мигранти

3 Юли 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Никой от Европейския съюз не е поискал или съобщавал, че в Македония ще бъдат построени бежански лагери. Това са неверни новини за манипулиране на обществеността, каза днес министърът на отбраната Радмила Шекеринска, цитирана от македонското електронно издание Фокус.
„Никой не е излизал с инициатива или искане за бежански лагери. Често този проблем е бил използван като възможност за манипулиране на емоциите на гражданите ", каза Шекеринска, отговаряйки на журналистически въпрос на днешната пресконференция, като информира за приетия Стратегически преглед на отбраната.
Документи от правителствените решения, които се разпространяват от медиите, също са опровергани от министерствата, които обясняват, че това е журналистическо изкривяване на реалността.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Полицията в Македония залови 18 мигранти, превозващият ги шофьор избяга

B92 (Сърбия): Полицията в Македония залови 18 мигранти, превозващият ги шофьор избяга

3 Юли 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полицията в Македония залови 18 мигранти от Пакистан и Афганистан в превозно средство, движещо се по регионалния път Неготино-Радовиш, предава сръбското радио B92. Уточнява се, че превозното средство е било с регистрационни номера от град Щип. Водачът му е избягал, но е в ход издирването му.
След залавянето им мигрантите са били отведени до полицейското управление в Неготино.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.