НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания

17 Август 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с майките на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По време на срещата получихме обещание от вицепремиера Томислав Дончев за формиране на точния статут на специализирания орган за хората с увреждания, който е предвидено да бъде създаден от 2020 г. Коментирахме други отворени въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации с критериите са представителност, на които те трябва да отговарят. Коментирахме и темата за плана за интегриране на информационните системи, които да обслужват хората с увреждания и създаване на профил за хората с увреждания. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева запозна работната група с намеренията за промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях“, каза още министър Петков и посочи, че зам.-министър Начева е уверила, че срокът за подготовката на нормативните промени ще е до края на годината.
„Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително. До края на деня всеки от работната група ще може да изпрати своите предложения и в понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за промени в Закона за хората с увреждания, който ще подготвяме за стартиране на процедура за обществени консултации“, коментира социалният министър.
Той обясни, че се обмисля държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две направления. „Едното е субсидиране на представителни организации на база на ясни критерии. А друга част от финансовата подкрепа да бъде на проектен принцип“, посочи министър Петков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет

17 Август 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Нова среща с майките на деца с увреждания се провежда в Министерски съвет. Очаква се на нея да бъдат обсъдени промените в Законa за личната помощ. Вчера майките се срещнаха с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова. По време на срещата с тях стана ясно, че Законът за хората с увреждания да бъде готов в началото на следващата седмица.
Агенция „Фокус“ припомня: В началото на месеца след среща с майките на деца с увреждания премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да се осигурят още 150 милиона лева допълнително през 2019 година за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане. Тогава премиерът заяви, че според информационната система над 700 хиляди хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще бъде проверено дали всички те съществуват реално. Ден след това правителството одобри план за изпълнение на интегрирано решение за административно и социално обслужване на хората с увреждания. Предвижда се създаване и управление на регистър - профил на хората с увреждане на база информация от различни административни източници, на различно административно подчинение с възможност за достъп по електронен път.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: През 2021 година трябва да заработи нов държавен орган за хората с увреждания

14 Август 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2021 година, след като бъдат извършени другите стъпки от реформата за хората с уреждания, ще се премине към създаването на орган, който ще замени Агенцията за социално подпомагане. Това коментира омбудсманът Мая Манолова по време на среща с представители на хората с увреждания и такива в неравностойно положение във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й основното постигнато след протестите на майките на деца с увреждания е да има индивидуална оценка със задължителен характер за абсолютно всички институции, както и Законът за личната помощ, заедно със Закона за социалните услуги и за хората с увреждания. „За помощните средства и за медицинските изделия трябва да бъдат въведени стандарти, на които да отговарят, и от 2020 година човекът да получава не лимитирани средства за помощно средство, а самото помощно средство“, уточни Манолова.
Тя добави, че след законодателните промени индивидуалните оценки и политиките за хората с увреждания ще се осъществяват на най-близкото до тях ниво от специализирани звена в Агенцията за социално подпомагане. „Има множество забележки за начина, по който тези звена си вършат работата. Постигнахме и споразумения за създаване на Фонд за лична мобилност и достъпна среда, който да даде възможност за адаптиране на сградите, частни и обществени, за нуждите на хората с увреждания“, каза още омбудсманът. Тя припомни също, че е договорено повишаване на финансовата месечна подкрепа за хората с увреждания, която ще замести сега получаваните месечни интеграционни добавки и ще бъде малко по-голяма. „Промените ще се усетят още от 1 януари от абсолютно всички хора с увреждания. Министърът е направил сметка, 120 млн. лева струва това да се получават повече средства“, добави още Мая Манолова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

Министър Бисер Петков: База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им

6 Август 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. База данни за хора с увреждания у нас съществува, но тя не удовлетворява потребностите им. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Проектът за електронния регистър, който е осъществен от Агенцията за хората с увреждания назад във времето, е направен, за да има информационна система, или база данни, съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания. Агенцията за хората с увреждания поддържа тази база данни за хората с увреждания, като целите са да се подпомагат политиките за хората с увреждания, секторните политики, да има оценки на потребностите и т.н. Според Петков, такава база данни за хора с увреждания у нас съществува. Въпросът е, че това, което тя предоставя, не удовлетворява хората с увреждания. „Знаете, че подобни данни има в националната експертна лекарска комисия, в регионалните здравни инспекции. Като това, което е необходимо сега е да се анализира в съответните ведомства, къде, какво е направено и съответно да се направи така, че да имаме една информационна система, един регистър, в който данните от индивидуалните оценки на потребностите, медицинското състояние на всяко едно лице с увреждане да бъде налично, актуално, да се проследява съответно развитието”, поясни министърът. Това е нещото, за което са се разбрали на срещата във вторник да бъде направено. Затова се е ангажирал лично вицепремиерът Дончев, за да може, с помощта на държавната агенция съответно да се анализира, в кое ведомство какви регистри има. "Това ще е нужно и заради факта, че в момента се изгражда национална информационна система на здравеопазването и е един от вариантите, който може би утре ще се обсъжда на срещата“, каза още министър Петков.
Цветана ТОНЧЕВА.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 69% от българите са съгласни, че протестите на майките на деца с увреждания са свидетелство за реални проблеми

„Галъп интернешънъл“: 69% от българите са съгласни, че протестите на майките на деца с увреждания са свидетелство за реални проблеми

3 Август 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше).
Изводът е от новия сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.
69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък

24 Юли 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме искане за изслушване на социалния министър Бисер Петков утре или в четвъртък. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На вчерашната среща с премиера Бойко Борисов дискутирахме и темата, свързана със социалното министерство и работната група, която работи по законопроектите за хората с увреждания. Работната група работи от края на 2017 г., а в началото на 2018 г. от февруари – март започнаха интензивно работа всички неправителствени организации и експерти в МТСП, както и министерствата с пряко отношение към законодателната дейност, която трябва да бъде приета в парламента“, коментира Цветанов.
„Това, което взехме като решение във вчерашния днес – днес Светлана Ангелова заедно с група народни представители да внесат искане за изслушване на социалният министър Бисер Петков утре или в четвъртък , в зависимост от консултациите, които ще направим с коалиционните партньори в 16.00 часа. За да можем действително да запознаем народните представители, но и българската общественост за времевия график за внасянето на законопроектите от МС, свързани със законопроекта за хората с увреждания“, поясни той. „Това, което е поето като ангажимент от министър Бисер Петков – работната група ще продължи да работи и през предстоящите седмици, както са правили и до настоящия момент. За да бъде готов един законопроект трябва да бъде подложен на обществено обсъждане, след това да мине междуведомственото съгласуване и съм убеден, че някъде в средата или края на септември ще бъдат внесени и в парламента, където ще започне същинската работа по дебатите в съответните ресорни комисии“, каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание

Министър Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание

24 Юли 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. В 14.30 часа, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще се срещне с майките на деца с увреждания, които протестират на палатков лагер до Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра Министерство на труда и социалната политика (МТСП).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседание на работната група по Закона за хората с увреждания на 16 юли

15 Юли 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва утре, 16 юли 2018 г., от 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика в заседанието на работната група, която изготвя проекта на Закон за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република българия.
От институцията припомнят, че омбудсманът внесе в парламента законопроект за личната помощ, който изработи съвместно с майки на деца с увреждания. Общественият посредник заяви подкрепата си и за другите два проекта - на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, и ще следи те да бъдат приети в разумни срокове от Народното събрание, каквото е и искането на хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“

Перник: Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“

7 Юли 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Перник. Над 1800 изпълнители и творци от различни възрасти и краища на страната и чужбина ги събра XII Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания в кв. „Църква“ в Перник. Стартът на творческата изява беше даден с полета на 50 гълъби. В рамките на два дни, днес и утре, талантливите участници ще се представят с народни песни и танци, с хумор и изпълнения от различни жанрове и музикални инструменти. Това съобщиха от Община Перник. На откриването на събитието присъстваха кметът Вяра Церовска и нейните заместници Владислав Караилиев и Денислав Захариев, народни представители, зам.-омбудсманът Диана Ковачева, председателят на Общинския съвет Иво Савов, председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев, общински съветници и кметове от региона.
Поздрав към участниците и гостите на фестивала отправи кметът на общината Вяра Церовска, под чийто патронаж се провежда фестивала. Тя пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели и да запазят хубавите емоции.
„Скъпи приятели, за мен е изключителна чест и удоволствие да ви поздравя с днешния хубав празник и да открия 12-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Това е събитие, което пази традицията и предава красотата на българската традиция и българския дух. Продължавайте да радвате малки и големи, с това което носите в сърцата си.
С вашия талант, любов и всеотдайност към фолклора и всички жанрове на изкуството вие отстоявате своето право да бъдете пълноценни личности и индивидуалности. За мен е много важно, че се събираме тук всяка година и че с всяка година фестивалът привлича все повече участници. Вие сте хората, които давате достойнство, самочувствие, сила и спокойствие на всеки един от нас“, каза кметът Вяра Церовска и пожела успех на всички.
Поздрав към участниците и гостите направи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е основните организатори на фестивала. Поздравителен адрес беше изпратен и от президента на Република България Румен Радев.
За трета поредна година атракция на фестивала беше обособената „Алеята на занаятите“. Тя беше посетена от кмета Вяра Церовска, която видя на живо как се приготвят различни кулинарни вкусотии и глинени съдове. Предмети на традиционни занаяти, плетива, гоблени и разнообразни шедьоври на модерното изкуство, също събраха погледите на минаващите.
Фестивалът е с конкурсен характер, участниците ще бъдат оценявани от жури с председател естрадната прима Мими Иванова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

Перник: Кметът Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания

7 Юли 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Перник. От 10.00 часа, кметът на Община Перник Вяра Церовска ще открие XII-ия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания в кв. „Църква“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Събитието ще бъде пред местното читалище. По-късно от 11.15 часа ще открие ХІ–то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ в село Кладница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

Омбудсманът ще настоява законите за хората с увреждания да се гледат заедно, за да спре противопоставянето (ОБЗОР)

6 Юли 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще застане и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Тя постави условие законите да се приемат едновременно и в разумни срокове. Омбудсманът се срещна с хората с увреждания. „Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява хората с увреждания да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван и добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Мая Манолова обясни, че през следващите 10 дни ще се срещне с организациите на хората с увреждания. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната.
Междувременно в парламента депутатите приеха на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Те законово предотвратиха спирането на интеграционните добавки. Заради две решения на ВАС за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона имаше опасност част от хората с увреждания да останат без добавките. Вече е ограничен рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Според БСП обаче приетите промени не целят решаване на проблема, а потушаване на напрежението.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова застана зад трите закона за хората с увреждания

6 Юли 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам моето категорично намерение да застана и зад трите закона, които искат хората с увреждания – Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги и да стана гарант те да бъдат приети едновременно и в разумни срокове. Това обяви омбудсманът Мая Манолова след проведената в институцията среща с представители на организациите на хора с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана на Р България. Тя ги покани на среща вчера след протеста им пред Народното събрание срещу подготвения от екипа й и майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ. „В изключително трудна ситуация съм и като омбудсман, и като човек, който е в публичния живот от доста време. Никога не съм помисляла, че ще изпадна в ситуация, в която едни уязвими хора са изправени срещу други уязвими хора, едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Даже не искам да коментирам причините да се стигне до това, нито кой би могъл да стои зад това. Като омбудсман и като човек съм длъжна да направя всичко, което е по силите ми, това противопоставяне да спре“, подчерта Мая Манолова. Тя ще настоява още хората с увреждания да имат възможността да участват в изработването и на трите закона, да бъде чуто всяко мнение, за да се постигнат текстовете и правилата, които всички хора с увреждания искат. „Всички заедно срещу несправедливостите за по-добри правила, за по-добри политики, които да работят за всеки един човек с увреждане, за неговия конкретен проблем. Не мога да деля едно увреждане с друго увреждане. Аз обещах, че ще стоя докрай до майките и ще го направя. Това, което поех като ангажимент към тях, го свърших – Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър, той е в парламента“, препотвърди позицията си омбудсманът. Според нея търсената справедливост е във философията и на трите закона – всеки човек с увреждане според неговите индивидуални потребности да получава лична помощ, рехабилитация, дневни центрове, свободно придвижване, помощни средства, медицински изделия, възможност за живот в общността, както и да реализира правото си на образование, труд и здравеопазване. Манолова беше категорична, че не трябва да има насаждане на страхове, притеснения, внушения или противопоставяне. „Сега остава да се напишат и другите два закона, които са в социалното министерство. Ще настоявам, ще участвам лично, няма да пожаля време и през юли, и през август, колкото е необходимо. Аз и моят екип ще участваме в подготовката на възможно най-добрите текстове, така че тези закони да влязат едновременно и да бъдат приети едновременно, за да е спокоен всеки човек с увреждане, че единият закон, едните правила, няма да са за сметка на другия закон, на другите правила, че има справедливост“, заяви общественият защитник. Омбудсманът обяви още, че започва срещи с организациите на хората с увреждания. „През следващите 10 дни мисля да отида на място и да се чуя с всички“, каза общественият защитник. Манолова вече е получила покани за посещение в дневните центрове на БАЛИЗ в гр. Пазарджик, в клуба на инвалида в столичния кв. „Младост“, в гр. Варна и в Съюза на глухите. „Моето подозрение след вчерашния протест се потвърди – хората с увреждания не знаят какви са текстовете на Закона за личната помощ. Те не знаят и какви текстове се готвят в Закона за хората с увреждане, те не знаят и какви са проблемите с интеграционните надбавки в момента. Това незнание, тази липса на информация, създава възможност за манипулации, за слухове и за настройване на едни хора срещу други хора. Всичко това трябва да спре“, заключи омбудсманът. Според нея е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат и да работят с бързи темпове, защото хората с увреждания не разполагат с цялото време на света и искат реформа сега. „Това наистина беше една човешка среща, в която ние си казахме много неща и благодаря на г-жа Манолова, че застана и зад нас, защото ние никога не сме били на различни позиции. Не сме били майки срещу майки, ние искаме едно и също, но по-различен начин. Това, което постигнахме като решение, е че трябва законите да влезнат заедно и вече да се изчистят текстовете и разногласията“, каза Златка Грудева – родител на дете с увреждане, представляваща позицията на БАЛИЗ, национално представителна организация с 47 регионални структури в страната. Грудева подчерта, че хората с увреждания трябва да вървят в една посока и да се вслушват един в друг. По-късно омбудсманът посети палатковия лагер на майките с увреждания пред парламента и заедно обявиха, че ще подкрепят не само Закона за личната помощ, но и останалите два за хората с увреждания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

Невена Стоянова, АБВ: Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото

6 Юли 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, работата на парче няма да донесе ползи на обществото. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести. По думите на Стоянова в него са засегнати проблеми, които касаят едва 10% от хора с увреждания. "Ако се приеме този законопроект, решаваме проблемите на 10 % на хората с увреждания и извеждаме останалите 90% пак на палатки или под прозорците на „Дондуков“. Работата на парче в случая няма да донесе никакви ползи на обществото и в частност на хората с увреждания", каза тя. Стоянова припомни, че преди две години непосредствено след министър Ивайло Калфин, министър Зорница Русинова е увеличила месечните пенсии на деца с увреждания до 18-годишна възраст на 930 лв. "Да, частично решиха проблема, стопираха нагнетяването на напрежение, но се оказа, че сред навършване на 18 години тези вече възрастни изпадат в състояние на крайна безпомощност и невъзможност за водене на нормален живот. Затова считаме, че е нужно цялостно разработване на нов законопроект, който да подсигури всички социални групи", допълни тя. Невена Стоянова обяви, че АБВ изказва напълно разбиране към протестиращите родители на децата с тежки увреждания. По думите й неглижираното отношение от страна на държавата ни в продължение на години по отношение на проблемите на хората с увреждания в частност и на децата е довело до този логичен завършек и ескалиране на напрежението. "Съответно изведе хората в палатковия лагер. До това се стига, когато нещата не срещат разбиране. Повече от месец тези хора настояват проблемите им да бъдат решени. На този етап сякаш управляващите не желаят или са в несъстояние да реагират по казуса, въпреки че демонстрират активен работен процес", допълни председателят на Федерацията на женските клубове в АБВ.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки

6 Юли 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се предотвратява спирането на интеграционните добавки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът бе внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и подложен на първо четене. „За“ него гласуваха 131 народни представители, „против“ - 2 и „въздържали се“ - 0, с което той бе приет. Приетите промени са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера й са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби от правилника в закона, за да се синхронизира нормативната уредба. С приетия проект се ограничава рискът от отпадане на хора с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Депутатите намалиха и срока за внасяне на предложения между първо и второ четене на три дни.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението

Георги Гьоков, БСП: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението

6 Юли 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гьоков обясни, че тези промени се налагат заради създалата се ситуация след окончателното произнасяне на Върховния административен съд, с което се отменят четири разпоредби на Правилника за прилагане на закона. Според него щом в българския съд има неразбиране на логиката на този закон, означава, че тя не е правилна. По думите му отмяната на разпоредби от правилника означава, че ще се прекъсне плащането на интеграционни плащания. „Това ще предизвика напрежение в и без това незавидното положение на хората с увреждания“, допълни Гьоков. „Може и да оправдаете тази промяна и тези предложения с това, че в момента има работна група, която подготвя нов закон, което прави едни такива мерки временни. От никаква друга гледна точка няма оправдание“, обърна се Георги Гьоков към управляващите. Той заяви, че държавата носи отговорност за обществените отношения на хората с увреждания и няма право да прави законодателство на парче и за запълване на дупки. Депутатът от БСП обърна внимание и на размера на общата добавка. Според него в следващата бюджетна година трябва да се променят нейните неадекватни размери. „Казвам всичко това не да се заяждам с вносителите, а по-скоро да обърна внимание на тези, които разработват новия закон“, каза Гьоков. Народният представител заяви, че ще гласува „за“ промяната не защото се прави нещо читаво с тази поправка, а за да не се оставят тези хора без добавки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

Невена Стоянова, АБВ: Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера

6 Юли 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Хвърлянето на оставки заради казусите на хората с увреждания не би решило проблемите в социалната сфера. Това каза Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести.
Във връзка с оставката на заместник-министър Росица Димитрова и все още неоттеглената на министър Бисер Петков, Стоянова обясни, че обществото винаги е било изключително чувствително на тема прозрачност и разумно управление на публичните средства. "Логично беше на фона на създалата се ситуация, когато с лека ръка се харчат 8000 лв. за самолетен билет, да се поиска нечия оставка. Друг е въпросът, че в случая е жертван висш експерт в лицето на г-жа Росица Димитрова. Хвърлянето на оставки не би решило проблемите в социалната сфера. По-скоро това е политически ход, с който премиерът Бойко Борисов печели време. Разбира се, упражнява манипулации върху обществото", допълни Стоянова. Тя отчете, че в последния месец е имало сериозно прехвърляне на искри и от страна на премиера Борисов, и от страна на Димитър Манолов. "Няма да коментирам техните думи, но сами по себе си те са бумеранг, произволно хвърлен в обществената среда, и е въпрос на време да отключат действия. Безумие е обаче, че държавата в лицето на социалното министерство вместо да заеме отговорна позиция, настройва майките на деца с увреждания срещу организациите, с които трябва да работят и да си сътрудничат", каза Стоянова. Тя изтъкна, че ПП АБВ винаги е ценяла и ще продължава да взима предвид мнението на всички български граждани, независимо от формата, в която са представени. "Струва ми се недобре в съвременното демократично общество да се налага натиск за унифициране на мнението на стотици хиляди българи и изказването им през национално-представени организации с цел да се удовлетворят нечии желания, в случая на премиера. Щом тези хора имат проблеми, те имат възможност, живеем в демократично общество да излязат там където са преценили, че е нужно. Да, на жълтите павета, да - под прозорците на „Дондуков", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания

6 Юли 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в институцията на омбудсмана (гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22) общественият защитник Мая Манолова ще се срещне с хора с увреждания, които протестираха вчера пред Народното събрание срещу подготвения от екипа ѝ и майки на деца с увреждания проект на Закон за личната помощ. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
В 10.30 часа омбудсманът ще даде брифинг за журналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания

6 Юли 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените са обвързани с решението на Върховния административен съд, който отмени разпоредбите от Правилника за прилагане на закона. Според съда обвързването на размера на месечната добавка за социална интеграция с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с уреждания за определянето на размера ѝ са единствено индвидуалните потребности на хората с увреждания. Промените целят да се преуредят отменените разпоредби в правилника и да се синхронизира нормативната уредба. С проекта ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги и ще се гарантират техните права. На вниманието на депутатите се предлагат и промени в Кодекса на труда, чрез които синдикалните и работодателските организации трябва да се вписват в регистър към окръжните съдилища по седалището им. Депутатите ще започнат работа и по промените в Закона за защита от шума в околната среда. В 11.00 часа ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат трима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено Димов, на културата Боил Банов и на труда и социалната политика Бисер Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова

5 Юли 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на парламента промените в Закона за личната помощ, изготвени от омбудсмана Мая Манолова. Това сочи справка от сайта на Народното събрание. Законопроектът входиран в деловодството на Народното събрание на 4 юли 2018 г. и е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев и депутатите от групата Кристина Сидорова и Николай Иванов.
Целта на промените в Закона за личната помощ е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лица с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат проблемите с действащите социални услуги „Личен и социален асистент“. Проектът регламентира механизма за лична помощ, чрез който се осигурява нейната устойчивост и финансиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда

5 Юли 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Хората с увреждания трябва да бъдат включени в пазара на труда. В държава с тежка демографска криза, каквато е България, е нелогично такава голяма група от хора да остава извън гражданския и обществен оборот. Това заяви Петър Кичашки, юрист и изпълнителен директор на Института за модерна политика (ИПИ), съобщиха от ИПИ.
"Социалното предприемачество е едно възможно решение. То е изключително популярно на Запад и аз приветствам инициативата на правителството за специален закон в тази сфера. Предстои, разбира се, тази законодателна инициатива да се прецизира в парламента, но като цяло да се разсъждава в тази посока е изключително полезно. Чрез социално предприемачество може да се постигне едно реално включване на хората с увреждания в пазара на труда, което ще даде възможност на тази група от хора да създава продукт. Това би било едно осъвременяване на вече остарелите разбирания за трудово коопериране на хората с увреждания", каза още Кичашки.
"Радвам се, че има чуваемост за проблемите на хората с увреждания. Виждаме, че има законодателни и политически инициативи, има така да се каже обществен момент за реформа. Наистина уврежданията останаха едва ли не единственият нереформиран сектор след промените и сякаш назря моментът за една задълбочена, хоризонтална реформа в сферата", обясни още юристът Петър Кичашки пред Bloomberg TV Bulgaria.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

ПГ на "Воля" внесе в парламента Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова

3 Юли 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на "Воля" изпълни още едно свое обещание и внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на Мая Манолова. Това съобщиха от пресцентъра на партията. "Воля" е единствената, поне засега, която е подкрепила проекта. Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро. ПГ на ВОЛЯ се надява също така да бъдат прекратени и опитите на политически партии да употребяват за свои рекламни цели страданието на децата и техните родители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Подготвеният от нас законопроект дава възможност на всички хора с увреждания да поискат лична помощ

1 Юли 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът, който сме подготвили, дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР омбудсманът Мая Манолова.
"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ. Това е изключително важен проект", коментира Манолова. "В момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо. С 90 лева какво можеш да си осигуриш като личен асистент или като подкрепа за помощ? Всъщност сега ситуацията е дискриминационна и дава възможност само на 11 158 човека да ползват такива услуги и то в зависимост от средствата. В община Бургас им се предоставят само по два часа дневно, независимо че някои от тях имат много по-големи потребности. Всъщност проектът, който предлагаме, ще даде възможност на всички хора с увреждания да кандидатстват. Финансовите разчети са направени върху това 77 000 души да получат чужда помощ, защото такава е реалната ситуация в момента. Толкова са хората, които освен съответния процент неработоспособност, им е дадено и право за чужда помощ", поясни тя.
Манолова добави още, че предложените от ГЕРБ спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад: "В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

Омбудсманът и майките на децата с увреждания внесоха в парламента законопроект за личната помощ (ОБЗОР)

29 Юни 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания депозираха в парламента проект на Закон за личната помощ, който изготвиха съвместно. Майките поставиха едноседмичен срок на депутатите да придвижат закона. В противен случай обявиха, че ще преминат към ефективни протестни действия в цялата страна. Омбудсманът Мая Манолова обясни, че според финансовата обосновка ще бъдат нужни 105 млн. лева през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания. Според нея сумата със сигурност няма да бъде изразходвана в пълния си обем през първата година, защото не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент. В законопроекта не им се отнема възможността да получават 90 лева добавка за лична помощ, както досега. Предоставя им се избор между добавката и личен асистент. Мая Манолова изтъкна, че ако депутатите приемат закона, ще дадат възможност на хората с увреждания да управляват сами живота си и да бъдат пълноправни членове на обществото. Тя предлага след влизането в сила на закона да се създаде организация за прилагането му, тъй като ще се възложат нови правомощия на компетентния орган за лична помощ. Той ще трябва да приеме методика за индивидуална оценка, да сформира комисии. Да се регистрират доставчиците на личната помощ, а хората с увреждания да кандидатстват, за да им се направят индивидуалните оценки. Междувременно парламентът отхвърли предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция с цел да се гласуват промените. Според омбудсмана депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли, до края на текущата пленарна сесия, без да правят компромиси с качеството му. „Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този закон“, заяви Мая Манолова. Тя обясни, че депутатите са улеснени максимално, като са взети предвид всички писмени предложения. Коригиран е пакетът на съпътстващите законопроекта документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Изяснени са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ до 31 юли

29 Юни 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. До 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия“, обясни тя. „Улеснили сме максимално депутатите. Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ“, коментира омбудсманът. „Представители на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане“, обясни Мая Манолова и обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено. „Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания“, поясни тя. „Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация“, обяви Мая Манолова. „Надеждата ми е, че това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система, в политиките за хората с увреждания“, заяви тя. По думите й реформа означава отчитане интересите на гражданите и ефективно изразходване на публичните пари.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране на лична помощ за хората с увреждания

29 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Финансовата обосновка, изготвена от Министерството на труда и социалната политика с активното ни участие сочи, че 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране и предоставяне на личната помощ. Това каза пред журналисти в Народното събрание омбудсманът на Р България Мая Манолова преди да внесе законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със сигурност тази сума няма да бъде изразходвана в пълен обем още първата година. Не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент“, обясни тя. „Някои от тях може би ще предпочетат да получават тези 90 лева добавка за чужда помощ. Тази възможност не им се отнема, те ще имат право на избор“, посочи Мая Манолова. „Ако законът бъде приет и приложен така както сме го замислили с протестиращите майки ще има изключително голям ефект за решаване на проблеми на хората с увреждания. Ще им даде възможност да управляват сами живота си, да бъдат пълноправни членове на обществото ни“, заяви омбудсманът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Председателят на парламента Цвета Караянчева да пита говорещите кой им е казал как да гласуват за отмяната на лятната ваканция

Корнелия Нинова, БСП: Председателят на парламента Цвета Караянчева да пита говорещите кой им е казал как да гласуват за отмяната на лятната ваканция

29 Юни 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева да пита говорещите кой им е казал как да гласуват за отмяната на лятната ваканция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да се обърнем към колегите и да кажат, от чие име говорят тези работи“, каза Нинова по адрес на говорещите преди нея народни представители по темата за лятната ваканция на депутатите и хората с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Присъствието на депутатите не е качество и оценка за работа, а решенията  - заради тях сме последни по доходи

Весела Лечева, БСП: Присъствието на депутатите не е качество и оценка за работа, а решенията - заради тях сме последни по доходи

29 Юни 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Присъствието на депутатите не е качество и оценка за работа, а решенията - заради тях сме последни по доходи. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева в реплика към депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на обсъжданията на проекторешението за отмяна на лятната ваканция на депутатите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Качеството и оценката са решенията. С вашите решения ние сме последни по доходи. Вие не влагате никакъв умисъл в това, което правите", обърна се Лечева към ГЕРБ.
По думите й народният представител не е за запълване на дупки, а да попълва празнините в онези закони, които са предопределили жизнения стандарт на българите на последно място в Европа. "Ние не сме тук да бъркаме бетон, а да предлагаме закони и решения към всеки един български гражданин. Ако не знаете, че народният представител не е да пълни дупки, уважаеми колеги от фирма "Воля", то вървете да пълните дупки във Великотърновско, пълно е с такива", заяви Лечева на депутатите от "Воля".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ще подкрепя БСП, за да работим през август заради хората с увреждания

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ще подкрепя БСП, за да работим през август заради хората с увреждания

29 Юни 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепя БСП, за да работим през август заради хората с увреждания. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Атанасова поясни, че ще го направи, ако Корнелия Нинова й обещае, че ще присъства през цялото време на обсъжданията на Закона за хората с увреждания.
По думите й Нинова е присъствала 1 месец и четири седмици в пленарна зала от началото на съставяне на 44-ото НС, и когато е била го е правила епизодично. „Но хайде да приключим тук. Да броим броя на адекватните решения“, заяви Атанасова. „Не смятам да говоря нито за отсъствията, нито за присъствията, нито за ваканциите. Ще оставя на страна и минали събития. Няма да правя съпоставки за преди и сега“, каза Атанасова. Тя припомни, че Корнелия Нинова е била председател на Социалната комисия по време на кабинета „Орешарски“. „През август 2013 г. аз и г-жа Менда Стоянова дойдохме да гласуваме актуализацията на НЗОК. Т.е - и във ваканцуване не може да ме обвините лично мен. Говоря от свое име. Аз лично не съм равнодушна, не само защото съм майка, към болката на майките отвън. Към болката на тези, които не са отвън, а са си вкъщи, защото не могат да оставят децата си. Не съм равнодушна и към разговора ми с онзи човек с един крак, както вие го нарекохте. Това е човек и той се казва Людмил Недев. Има си име. Този човек е претърпял лична трагедия през 2004 г. Да, може би държавата, ние, вие, тези преди нас – не му е помогнала, не го е подкрепила. Нямала е адекватна грижа към него. Този човек изля гнева си пред мен. Смятате ли, че в лично качество или заради всички нас – 240, които вземаме еднакви заплати и тук въпроси за чанти, обувки, костюми, звучат нелепо. Говорих с този човек, защото аз идвам на работа. Не го отбягнах, за да му чуя проблемите“, каза Атанасова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Животът на хората с увреждания става все по-непоносим, нужни са спешни мерки

Крум Зарков, БСП: Животът на хората с увреждания става все по-непоносим, нужни са спешни мерки

29 Юни 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. „Според нашия правилник, народните представители почиват от 1-ви до 31-ви август всяка година. Ние, обаче можем да решим ваканцията да бъде променена или отменена заради протестите на хората с увреждания”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че животът на хората с увреждания става все по-непоносим, нужни са спешни мерки, защото през последните няколко години се стига до невъзможност системата да продължи да работи. „Затова те дойдоха тук с тениски, според които тази система ги убива. Търпението им е изчерпано и ние всеки ден можем да го видим, когато идваме на работа в парламента. Правителството носи отговорност за бездействието и грешните решения, които ни доведоха до тук”, категоричен бе Зарков. Той коментира, че протестът на майките на деца с увреждания, вече се разпростира из цялата страна. „Тези протести няма да отминат и докато майките с деца стоят по палатки, ние да излезем във ваканция, това, меко казано, би било акт на бездушие”, заяви още депутатът. Крум Зарков добави, че народните представители нямат право да допуснат това, още повече, че вече има проектозакони и различни решения, които могат да допринесат за подобряването на ситуацията. „Те са сложни, понякога противоречиви, за тях се изисква време и концентрация. Време, което никога не стига на парламента. Сега имаме това време. Ако решим да работим през август, за да дадем решение на проблема, имаме шанс парламентът да не остане в историята с непрекъснатите скандали, а с нещо полезно за нашите съграждани”, каза още Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев от БСП към управляващите: Отнесете се човешки към хората с увреждания

Антон Кутев от БСП към управляващите: Отнесете се човешки към хората с увреждания

29 Юни 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. „Налага се да работим през месец август, защото за хората с увреждания това е болка, това може да коства и живота на някои от тях. Отнесете се човешки към въпроса. Тези хора имат нужда от промяна сега“, Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и председател на комисията по жалбите на гражданите Антон Кутев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че Министерство на труда и социалната политика работи поне по 2 законопроекта, а днес трябва да бъде внесен и третият- на омбудсмана Мая Манолова. По думите му най-важният от трите законопроекта е за социалните услуги, който е писан от ГЕРБ при кабинета „Борисов 1“. „Той трябваше да бъде готов и приет през 2016г. За него се знае и се работи достатъчно отдавна“, подчерта социалистът. Той обясни, че още миналия април е провел разговор за този закон със социалния министър Петков. „Той пое ангажимент да работи за този закон и да го направи по най-бързия начин преди година и три месеца. Това е достатъчно време да може този законопроект да е готов“, коментира зам.-председателя на ПГ на левицата. Кутев заяви, че в медиите е излязла информация, че на среща на министъра с хората с увреждания, той е поел ангажимент законът да е готов до края на юли месец. „Значи имаме всички основания да работим през август месец, за да го приемем. Закъснението е огромно“, каза още той. Депутатът подчерта, че това не е единственото закъснение на изпълнението на Плана за интеграция на хората с увреждания, но то е най-важното, защото без него, не може да продължи процеса. „Колкото повече закъснява законът, толкова повече намаляват шансовете през 2020 г. да се ратифицира протоколът към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Фактът, че не са приети досега тези законопроекти, е изцяло грешка на сегашното Народно събрание и на сегашното мнозинство“, заяви Антон Кутев.

„ГЕРБ управлява почти 10 години. 10 години хората с увреждания чакат Закон за социалните услуги, а министерството не може да го направи”. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов. Той припомни, че законът е трябвало да влезе в пленарна зала още през 2016 г., след това в началото на 2018 г. „Сега го оставяте за септември или октомври. Тези хора пред парламента, майките на деца с увреждания- трябва ли да прекарат там и Коледа, за да се наумува министерството и да вкара закона? 10 години шикалкавите с този закон и не правите нищо”, заяви Попов.

„Като директор на българско училище, години наред съм се чудила – как да реша проблемите на децата с увреждания. От това, как да влязат в училищния двор до това - как да се работи с него в класните стаи, за да се чувстват добре при нас”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Ирена Анастасова. Тя заяви, че всеки народен представител в този парламент - тук и сега, трябва да реши този проблем, а не да се връща назад в годините и да говори защо не е приет. „Признайте си, че не сте готови със законопроекти, въпреки че трябваше да сте готови още през 2016 г.”, обърна се Анастасова към управляващите. "Майките на децата с увреждания нямат време да се занимават с празно говорене, те искат спешни мерки", заключи депутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Цялото отношение на управляващите към майките на деца с увреждания e в репликите: „Да ми се махат от главата“ и „Стига с тази една палатка“

Корнелия Нинова, БСП: Цялото отношение на управляващите към майките на деца с увреждания e в репликите: „Да ми се махат от главата“ и „Стига с тази една палатка“

29 Юни 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Цялото отношение на управляващите към майките на деца с увреждания е в репликите: „Да ми се махат от главата“ и „Стига с тази една палатка“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Две изречения като че ли показват цялото ви отношение към проблема. Едното ви го спестих – то беше на премиера Бойко Борисов: „Да ми се махат от главата“. Второто го чухме днес и тук, то беше: „Стига с тази една палатка““, каза Нинова във връзка с изказването на Вежди Рашидов от парламентарната трибуна. По думите й това казва всичко. „Палатката не е една, палатките са много, не са само пред парламента, а в цялата страна. Тези майки дадоха ясно да се разбере, че няма да се махнат от главата на премиера, защото се борят за живота на децата си. Няма накъде повече да отстъпват. Би ми се искало този дебат и вашите аргументи да ги бяхме изнесли отпред. Моля ви колеги, които се изказахте оттук, идете на 10 метра от парламента и го кажете на майките. Тук ви е лесно зад стените, нали“, заяви лидерът на БСП. По думите й към репликите „Да ми се махат от главата“ и „Стига с тази една палатка“ може да се добави репликата: „Ще живеете със 138 лв., ако спрете да пушите“. По думите й това е реплика, изговорена от депутат на ГЕРБ към човек с един крак. Корнелия Нинова поясни, че става въпрос за бездушие. Лидерът на БСП заяви, че тук идва голямата тема защо парламентът е с лош рейтинг. Тя призова управляващите да опровергаят това усещане като гласуват за отмяната на ваканцията на депутатите. „Нашето високомерие е причина за това отношение на хората към нас. Многократно сме поставяли този въпрос - политическата класа да се осъзнае и да почнем сами да се откажем от привилегии. Не сме ние от БСП виновни за това състояние на българския парламент“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ към БСП: Как си позволявате да правите политика с болките на хората, не ви ли е срам

Вежди Рашидов, ГЕРБ към БСП: Как си позволявате да правите политика с болките на хората, не ви ли е срам

29 Юни 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Как си позволявате да правите политика с болките на хората? Не ви ли е срам? Това попита БСП депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов преди гласуването преди гласуването на предложението им за отмяна на лятната ваканция за гласуване на законодателни промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не е преимущество на никого да си прави политика с болките и страданията на хората“, заяви той. „Дивият популизъм ме кара да си мисля- нима обслужвате фармацевтичните компании? Виждам ви като лобисти, а не като защитници“, коментира Вежди Рашидов. „Проблемът се решава с властови ресурси и разумно, не средата на годината. Къде бяхте, когато приемахме бюджета?“, посочи Вежди Рашидов. „Знаете ли колко онкоболни деца има? Така като ви гледам не сте им помогнали, само говорите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: БСП можеше да предложи отмяна на лятната ваканция без панаир - на столетницата не й отива да подскача, може да получи инфаркт

Тома Биков, ГЕРБ: БСП можеше да предложи отмяна на лятната ваканция без панаир - на столетницата не й отива да подскача, може да получи инфаркт

29 Юни 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Можехте да поискате отмяна на лятната ваканция и по друг начин, да стане без панаир. Г-жо Нинова, вие сте лидер на столетницата. Една столетна партия не й отива да подскача, защото може да получи инфаркт. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков преди гласуването на предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция за гласуване на законодателни промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато една столетна партия започне да подскача можем да се усъмним, че е болна, дементно болна и не се държи адекватно“, коментира той. „Може и август да се работи, ако се наложи и законът има готовност“, посочи Тома Биков.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Докато ние почиваме законите за хората с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, а майките в палатките

Корнелия Нинова, БСП: Докато ние почиваме законите за хората с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, а майките в палатките

29 Юни 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Законите за хората с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, както и майките на деца с увреждания в палатките, а ние през това време ще почиваме. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Лидерът на БСП заяви, че днес омбудсманът Мая Манолова ще внесе законови промени след разговорите с майките на деца с увреждания. тя уточни, че ако те отговарят на исканията на майките, оглавяваната от нея партия ще припознае промените. „Нямали сте били материал за работа - ето ви един материал“, каза Нинова във връзка с предложението на Мая Манолова. По думите й министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се е ангажирал докрая на юли да внесе закон. „Какво ще се получи - тези закони ще стоят в деловодството до септември, а ние през това време ще почиваме. Заедно със законите в деловодството, майките и децата ще лежат в палатките“, каза Нинова. Лидерът на БСП призова управляващите да бъдат честни и откровени и да кажат, че не искат да работят през август. „Ние заставаме с лицата си, с имената си и ви казваме, че от името на майките на децата с увреждания искаме отмяна на ваканцията. Вие ми кажете от чие име говорите, че искате да си почивате по плажовете“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл - сега ще се види  как ще гласуват за майките на деца с увреждания

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл - сега ще се види как ще гласуват за майките на деца с увреждания

29 Юни 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл - сега ще се види как ще гласуват за майките на деца с увреждания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията на проекторешението на БСП за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От разговора, който водим досега се разбра едно – взели сте си поука от дебата за намаляване на заплатите. Когато скочихте рязко и казахте, че това е популизъм и това не трябва да се случва, получихте оценката от българския народ. Сега очевидно сте сменили тактиката“, каза Нинова. По думите й каквато и тактика да прилагат, ще дойде гласуването след 1-2 минути и тогава ще се види, че гласуват „против“.
„Искам да коментирам аргументите дадени дотук. Както винаги, когато нямате аргументи по същество по идеята, прибягвате до аргументи по процедура и за човека, който го е внесъл предложението“, заяви Нинова. Тя призова управляващите да прочетат правилника, където пише, че Народното събрание може да реши да си промени ваканцията. „Второ, нямали сме били дневен ред, програма, срок и отговорност. Внесете дневен ред“, допълни Нинова.
Тя попита какво чака Волен Сидеров, за да внесе точките за Крим толкова време.
По отношение на искането на управляващите въпросът да бъде обсъден на извънредно заседание, Нинова заяви: „Първо казахте, че темата е много сложна, че иска дълги разговори, дълги обсъждания и изведнъж казвате, че ще дойдем за едно заседание. Как точно ще го приемете за едно заседание, като казвате, че не ви стигат месеци, защото е много сложно?“, попита тя. „Може би втора седмица стоя и ви гледам как казвате, че от 90 гласувания, съм гласувала 5. Седя и ви гледам чудото и сеира. За да ви кажа следното – 279 пъти, не 90, натискания на копчето имате, за да лишите онкоболните от лекарства през декември 2017 г. И след един разговор с премиера обратно 93 пъти сте натиснали копчето наобратно. Значи 837 пъти сте си натискали копчета напред назад, кой както ви нареди – без грам мисъл и без резултат от това гласуване", поясни лидерът на БСП. „Нали знаете, че стилът, който се опитвате да налагате в парламента, може да срещне същия отговор, да почнем да броим кой колко е гласувал. Резултатът при вас ще е същия. Не, уважаеми, няма да бъдем част от дъното, което ударихте в парламента“, каза Нинова. По думите й друг аргумент срещу предложението на БСП бил див популизъм и че постоянно казва, че говори от името на народа.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП говори от името на майките на децата с увреждания, които са написали, че имат нужда от сериозна промяна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е

29 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров преди гласуването на предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция за гласуване на законодателни промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябваше да го изпипате, да предложите промяна. Тогава щях да се съглася“, коментира той. „За какво да няма ваканция- тук куцате. Трябваше да представите програма за работа на парламента“, посочи Волен Сидеров. „Г-жо Нинова, бяхте председател на социалната комисия при кабинета „Орешарски“ година и половина. Извинявайте, но не придвижихте тези неща“, обясни той. „Ако се приеме предложението да няма лятна ваканция можем да обсъдим и анексирането на Крим и отпадането на новините на турски“, каза още Волен Сидеров.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

Министър Бисер Петков: Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена

28 Юни 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Има подадена оставка от моя страна на 11 юни 2018 г., която не е оттеглена. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с решението на Върховния административен съд за отмяна на текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, транспортни, информационни и телекомуникационни технологии, министър Петков посочи, че това решение няма да засегне всички, които получават интеграционни добавки. „До датата на решението на ВАС ингеграционните добавки ще продължават да се изплащат ежемесечно до изтичане на срока на ТЕЛК-овото решение и на социалната оценка“, каза министърът и поясни, че отмяната на правилника касае новите случаи. „Промяната, която се надявам да бъде подкрепена от народните представители, всъщност ще бъде свързана с допълнение в Закона за интеграцията на хората с увреждания в чл. 42 основно, свързани с това, че отменените текстове на Правилника за интеграция на хората с увреждания ще бъдат уредени в закона. Мотивите на съда за отмяна е, че тези текстове от правилника противоречат на текстове от закона“, каза Петков. Той посочи, че целта е през средата на месец юли да има вече приет закон, за да може и през юли да бъдат отпускани интеграционни добавки, за тези, които не може да се случи поради липсата на правно основание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали ще бъде приета

Министър Бисер Петков: Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали ще бъде приета

27 Юни 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм се концентрирал изцяло върху работата по текущите задачи в министерството. Водим интензивен диалог с протестиращите майки, за да намерим решение на въпроса, както и по приключването на европредседателството. Днес България е домакин на голяма конференция, посветена на европейския стълб за социални права. Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи дали тя ще бъде приета. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Съжалявам за оставката на госпожа Росица Петрова, защото тя стана невинна жертва. Съжалявам, че тя не е част от политическия кабинет на министерството, защото е професионалист с голям хъс”, заяви той за оставката на зам.-министърът Росица Петрова, пътувала в бизнес класа.
„Искам да кажа, че правото на заместник-министрите при пътуване над 5 часа е регламентирано в Наредбата за командировките и специализациите в чужбина, така че това не е законово нецелесъобразно. Това е изключение и се наложи в рамките на председателството, когато дневният ред и пътуванията на зам.-министрите бяха интензивни. Трябваше в кратък срок да бъде командирована г-жа Петрова за конференцията на ООН”, каза той. По думите му в тази ситуация на фона на това, което става, преценката не е била съвсем адекватна за упражняване на това право. Според него това, което министерството ще направи е с промяна във вътрешните правила, да се изключи това право.
Министър Петков коментира и казусът с майките с увреждания, като уточни, че след промените от началото на 2017 г., когато в закона за семейните помощи за деца бе въведена една нова семейна помощ за семейства на деца с увреждания, през миналата година за нея са изплатени 162 милиона лева. „Тази помощ, която е в три размера според степента на увреждане на детето, е с характер на т.нар. личен бюджет, който родителите могат да преценят за какво да използват, включително и за асистентска подкрепа“, обясни той. Според него явно това решение не удовлетворява всички майки, защото една година по-късно те отново са на протест. „Искам да добавя, че с бюджета на министерството бяха допълнително насочени 81 милиона лева, с които бюджетът пое финансирането на асистентските услуги и се увеличиха т.нар. интеграционни добавки”, обясни той.
„Това, което министерството подпомогна омбудсмана, за да се разработят финансови разчети по предложения от нея закон, наистина беше направено при различни допускания. Най-нискобюджетният вариант беше при 1,1 от МРЗ, след като в проектозакона е предвидено 1,5 или 2 за изчисляване на часовата ставка за асистентската ставка“, уточни той. По думите му при този вариант с изключване на всички текущи плащания, които се изключват – добавки за чужда помощ от държавното обществено осигуряване, финансирането на асистентското обслужване, този вариант показа недостиг на 150 милиона лева. „Ако от този разход се нитират и осигурителните вноски, защото държавата поема платените вноски за асистентски труд, сумата достига до 105 милиона”, каза министърът и подчерта, че за него е било важно да се разбере, че няма как да бъдат удовлетворени тези искания чрез преструктуриране на сегашните средства. „Трябват нови, а при удовлетворяване на заложените искания и увеличаване на МРЗ като база за изчисленията, сумите са от порядъка на няколко стотин милиона”, обясни Петков и отбеляза, че финансовият аспект е важен, но не е най-важният. „Тук най-важното е да се намери дългосрочно и устойчиво решение, което да удовлетворява всички хора с увреждания. Майките протестират, но ние не знаем колко хора с увреждания ги подкрепят”, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова свиква публично обсъждане на проектозакона  за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ

26 Юни 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова организира обществено обсъждане на проектозакона за личната помощ, което ще се състои утре, 27 юни 2018 г., от 12.00 часа в институцията на обществения защитник. Това обяви омбудсманът в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
„Вчера постъпи искане от протестиращите майки и от множество организации, които ги подкрепят, да внеса проекта за личната помощ в Народно събрание, за да бъде на разположение на депутатите, ако искат да го припознаят, да го обсъдят и да го приемат“, аргументира се омбудсманът.
Манолова подчерта, че до момента в публичното пространство не са прозвучали сериозни аргументи срещу законопроекта. Тя покани всички заинтересовани страни по темата, за да се чуят конструктивните аргументи, а направените предложения ще бъдат обобщени към текстовете в проекта на Закона за личната помощ.
„Като човек смятам, че противопоставянето на групи в обществото – на лекари срещу учители, на пенсионери срещу деца, на хора с увреждания срещу други хора с увреждания, на болните от диабет срещу болните с нервно-мускулни проблеми - това противопоставяне руши солидарността, човещината в нашето общество. Аз в това няма да участвам“, категорична бе Манолова.
Тя акцентира, че за нея проблемът на майките стои над всичко и не може да бъде употребен за ничии политически, неполитически или други лични амбиции и цели.
„Няма нормален човек в България, който де не се е трогнал от проблема на тези жени, на тези смели жени, защото изборът да гледаш едно дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, наистина е труден. Тези жени заслужават цялата ни подкрепа като общество, цялата солидарност, цялата доброта. Това преди всичко е човешки проблем“, допълни омбудсманът.
По-късно Манолова изпрати покани за участие в публичното обсъждане на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, на министъра на финансите Владислав Горанов, на синдикалните лидери Димитър Манолов и Пламен Димитров, на председателите и членовете на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, по въпросите на децата, младежка и спорта, до участниците в работната група, изготвила проекта, до членовете на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и др. Дискусията е отворена за всички, желаещи да вземат отношение по темата.
Целият пакет към проектозакона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана, съвместно с майките на деца с увреждания: http://www.ombudsman.bg/public-positions/Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: До края на юли си поставяме срок да изготвим промените в Закона за хората с увреждания, който да включва и личната помощ

Министър Бисер Петков: До края на юли си поставяме срок да изготвим промените в Закона за хората с увреждания, който да включва и личната помощ

26 Юни 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. До края на юли си поставяме срок да бъдем готови с изготвянето на Закона за хората с увреждания, който да включва и личната помощ. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сутринта имах среща с представители на майките, на която обсъждахме възможни действия за решаване на проблема, като разговорът беше основно върху темата за личната помощ, която те искат да бъде регламентирана със самостоятелен закон. Нещо, което, не беше подкрепено миналия вторник от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Моето предложение и настояване пред майките беше да продължим да работим в законово регламентиране на тази лична помощ в двата проектозакона, които МТСП подготвя", каза Петков. По думите му единият закон е за хората с увреждания, а другият - за социалните услуги. Министър Бисер Петков поясни, че представители на майките са включени в работната група по Закона за хората с увреждания и предстои в четвъртък следващо заседание, на което да се дискутира главата за социално-икономическата подкрепа на хората с увреждания. „В рамките на общия подход да решим въпроса с личната помощ“, заяви министър Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе в парламента предложението за отмяна на лятната ваканция, според ГЕРБ това е популизъм (ОБЗОР)

БСП внесе в парламента предложението за отмяна на лятната ваканция, според ГЕРБ това е популизъм (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе в деловодството на парламента предложението си за отмяна на лятната ваканция на депутатите заради приемането на законовите промени за хората с увреждания. Според опозицията отказът на държавата да изпълни ангажиментите си към тази най-уязвима група води до реални човешки трагедии. БСП изтъкват, че излизането във ваканция докато майките протестират би било недопустим акт на бездушие и безотговорност. Левицата предлага през август да се работи само по законодателните предложения за хората с увреждания. От БСП дадоха на правителството срок до края на юли да изработи законите за социалната помощ, за хората с увреждания и за личната помощ. „Не е човешко, докато майките и децата с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители и Министерски съвет да се пекат по плажовете в България или чужбина“, заяви секретарят на ПГ на БСП Филип Попов. Според депутата от левицата Георги Гьоков почивката на депутатите е второстепенен въпрос, важното е проблемите на хората с увреждания да се решат.
В отговор на искането на БСП парламентът да не почива през лятото, от ГЕРБ представиха справка от информационната система за гласуване. „От 59 гласувания днес, Корнелия Нинова е гласувала само веднъж на сутрешна регистрация, за да й се брой денят за присъствен и да не бъде глобена от ръководството на Народното събрание. Във вчерашния ден от 90 гласувания в зала, г-жа Нинова има 5“, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според ГЕРБ опозицията за пореден път използва исканията на определена социална група за политическа реторика. Те призоваха колегите си от левицата да не бъдат толкова крайни популисти. Десислава Атанасова изтъкна, че е недопустимо злоупотребяването с исканията на хората с увреждания с оглед на безхаберието и неучастието на Корнелия Нинова в работата на парламента. Управляващите обявиха готовност да работят с удължено работно време за приемането на законодателните промени.
От „Обединени патриоти“ коментираха, че биха подкрепили предложението да няма лятна ваканция, но първо ще се запознаят с мотивите на БСП. „В пряк диалог можем да видим какво точно искат, за какво го искат. Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция“, заяви председателят на групата Волен Сидеров. „Може да се предложи да работим и нощна смяна. Трябва да имаме предвид, че парламентът не е цех, в който се произвеждат части. Работата е по-специфична, тя е многостранна, не е само гласуването на поправка в определен закон“, посочи той.
В парламента омбудсманът Мая Манолова посочи, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания, а средствата за тях не се харчат целесъобразно и справедливо. Тя обяви, че докрай ще остане до майките на деца с увреждания и предложи да размени оставката си срещу приемане на законодателните промени.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция

21 Юни 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Ще се запозная с проекторешението на Корнелия Нинова. В пряк диалог можем да видим какво точно искат, за какво го искат. Ако ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по повод искането на БСП за отмяна на лятната ваканция на парламента заради приемането на законодателните промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жа Нинова е решила да отговори на обществените виждания и предлага това. Лично аз мисля, че може и да няма ваканция, бих подкрепил такова предложение“, посочи той. „Вчера казах, че може да се предложи да работим и нощна смяна. Трябва да имаме предвид, че парламентът не е цех, в който се произвеждат части. Работата е по-специфична, тя е многостранна, не е само гласуването на поправка в определен закон“, заяви Волен Сидеров. „Работата ни не е само натискане на бутон в залата. Много голяма част от нея остава скрита, затова се създава впечатлението за бездействие“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако трябва ще работим с удължено работно време за законите за хора с увреждания

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако трябва ще работим с удължено работно време за законите за хора с увреждания

21 Юни 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Ако трябва ще работим с удължено работно време. Мисля, че присъствието на ГЕРБ вътре в зала е значително при липса на присъствие от страна на БСП и ДПС. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова попитана ще бъдат ли приети законите, касаещи хората с увреждания до края на тази пленарна сесия по повод искането на БСП за отмяна на лятната ваканция на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато се налага да се работи, се правят дълги заседания, понякога и среднощни. В повечето случаи опозицията е реагирала на това“, посочи тя. Попитана как ще коментира това, че Мая Манолова постави оставката си като залог за приемането на законите за хората с увреждания Десислава Атанасова обясни: „Мога да коментирам оставки, само когато са депозирани в Народното събрание. Мая Манолова е избрана за омбудсман от нас, така че ако смята да я подава и я депозира вероятно всички парламентарни групи ще направят изявление“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: От 59 гласувания днес Корнелия Нинова е гласувала само веднъж, за да не бъде глобена, а вчера има само 5 гласувания

Десислава Атанасова, ГЕРБ: От 59 гласувания днес Корнелия Нинова е гласувала само веднъж, за да не бъде глобена, а вчера има само 5 гласувания

21 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Според справка от информационната система за гласуване в парламента от 59 гласувания до момента, Корнелия Нинова е гласувала само веднъж на сутрешна регистрация, за да й се брой денят за присъствен и да не бъде глобена от ръководството на Народното събрание. Във вчерашния ден от 90 гласувания в зала, г-жа Нинова има 5. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод искането на БСП за отмяна на лятната ваканция на парламента заради приемането на законодателните промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пореден път исканията на определена социална група се използват за политическа реторика. Може би това щеше да е приемливо, ако не ставаше въпрос за използването им от страна на една госпожа, която във вчерашния и днешния ден се е регистрирала единствено, че е в сградата на Народното събрание“, обяви тя. „Призовавам колегите да не бъдат толкова крайни популисти. Нормално е, когато стоят искания на определена социална група, политиците да имат чувствителност. Но да се злоупотребява с това и то на фона на безхаберието и неучастието й в работата на парламента- е недопустимо“, заяви Десислава Атанасова. „Въпросът съгласно Правилника ще бъде поставен на гласуване и на Председателски съвет, и в пленарна зала. Тогава ще чуете повече аргументи“, каза още депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, няма проблеми, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция

Георги Гьоков, БСП: Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, няма проблеми, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция

21 Юни 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, няма проблеми, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция, за да решим проблемите на тези хора. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод искането им за отмяна на лятната ваканция за Народното събрание, докато проблемът на майките на деца с увреждания не бъде решен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Номерът с оставките вече не върви. Виждате го по реакцията и на засегнатите хора. Те не искат оставки, искат да им се решават проблемите“, посочи той.
„Не знам какво е казала Мая Манолова, но ако е казала, че ако се решат проблемите, е готова да подаде оставка, не е нормално, защото има други групи, които се нуждаят от подкрепата й“, добави още Георги Гьоков.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят

Филип Попов, БСП: Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят

21 Юни 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят. Това каза пред журналисти в парламента депутатът и секретар на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по повод искането им за отмяна на лятната ваканция за Народното събрание, докато проблемът на майките на деца с увреждания не бъде решен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва ли тези хора да прекарат новогодишните и коледните празници отвън, за да бъдат забелязани от Министерски съвет? Толкова ли е ценно времето на Министерски съвет или на народните представители? 2 седмици ще отнеме гласуването на тези закони в Народното събрание, че да не си позволят тези две седмици? Ами това им е работата в крайна сметка. Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят и не се приемат. Общо взето според настроенията на министър-председателя“, коментира Попов. По думите му той в неговия типичен стил иска част от Министерски съвет, когато назрее проблем, да го потуши с министерска оставка. „Когато види, че такава няма да доведе до разрешаване на проблема или до неговото заглушаване, оставката не е приета. Ето това е липсата на политика, на концепция от страна на това правителство. Отговорността най-вече пада върху Министерски съвет и министър-председателя, нека той да си подаде оставката. Ние му я искаме по друга тема, знаете за вота на недоверие. Не знам каква е целта на Мая Манолова, аз казах каква е на ПГ на „БСП за България“, каза още Мая Манолова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Не е човешко, докато майките и децата с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители и Министерски съвет да се пекат по плажовете в България или чужбина

Филип Попов, БСП: Не е човешко, докато майките и децата с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители и Министерски съвет да се пекат по плажовете в България или чужбина

21 Юни 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Не е човешко, докато майките и децата с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители и Министерски съвет да се пекат по плажовете в България или чужбина. Това каза пред журналисти в парламента депутатът и секретар на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по повод искането им за отмяна на лятната ваканция за Народното събрание, докато проблемът на майките на деца с увреждания не бъде решен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези хора наистина не могат да бъдат нормална част от българското общество, докато има такова отношение на това правителство към тях. Лъжат ги постоянно. Според правилника може да се промени лятната ваканция с решение на Народното събрание. Тук вече застъпваме и на полето на морала, защото най-малкото не е човешко, докато майките и самите деца с увреждания през летните месеци седят на жълтите павета, народните представители, особено тези от управляващото мнозинство, а и Министерски съвет, се пекат по плажовете в България или чужбина“, заяви той. По думите му не е важно кога ще почиват, а да се разрешат проблемите на хората с увреждания в България, да се направи стъпка в правилната посока. „Готови сме без ваканция, защото това е работата в крайна сметка на Народното събрание – да разрешава тези проблеми чрез законодателни инициативи, които в случая трябва да бъдат внесени от Министерския съвет и са обещани на хората с увреждания“, каза още той.
Депутатът от БСП Георги Гьоков допълни, че е второстепенен въпросът дали народните представители ще почиват, или не. „Първостепенният въпрос е дали ще бъдат решени проблемите на хората с увреждания. От миналата година ПГ на „БСП за България“ юни месец внесохме един проект за решение по едно разискване – мое, на Антон Кутев и на Михаил Христов, за хората с увреждания, с които искахме да задължим министъра в срок до 15 юли миналата година да направят това, за което сега протестират хората отвън. По някаква причина нашето предложение беше отхвърлено“, каза още Георги Гьоков и добави, че парламентът трябва да се извиси на нивото на желанията на хората, които стоят отвън и са ни пратили да решаваме техните проблеми.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Даваме възможност на правителството до края на юли да изработи законите за социалната помощ, за хората с увреждания и за личната помощ

Филип Попов, БСП: Даваме възможност на правителството до края на юли да изработи законите за социалната помощ, за хората с увреждания и за личната помощ

21 Юни 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Даваме възможност на правителството до края на юли да изработи законите за социалната помощ, за хората с увреждания и за личната помощ. Това каза пред журналисти в парламента депутатът и секретар на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по повод искането им за отмяна на лятната ваканция за Народното събрание, докато проблемът на майките на деца с увреждания не бъде решен, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес ПГ на „БСП за България“ внесе в Народното събрание проект на решение, с което предлагаме през август месец парламентът да не почива. С този проект на решение целим МС и това правителство да си свършат работата, да си изпълнят обещанията, за да се разрешат проблемите на хората с увреждания в България. Още през 2012 г. правителството на Бойко Борисов прие стратегия, според която през 2016 г. следваше да бъде приет Законът за социалните услуги. Сега сме средата на 2018 г. – този закон е още на ниво концепция“, заяви Попов и уточни, че затова дават до края на юли възможност на правителството да изработи този закон, както и още други два – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, да ги внесат в Народното събрание и през август месец да дебатират и да разрешават проблемите на хората с увреждания, защото чашата на търпението им е прелята. „Те протестират от началото на юни месец пред Народното събрание, а и в много други градове на територията на Р България“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Вербалната агресия към майките на деца с увреждания е недопустима

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Вербалната агресия към майките на деца с увреждания е недопустима

21 Юни 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Майките на деца с увреждания имат моралното право да са гневни. В крайна сметка животите на децата им са изложени на риск, заради проблемите, които системата на уврежданията генерира вече над четвърт век. Да бъдат критикувани и да се спори с тях е нормално и демократично. Но да се проявява към майките вербална агресия, да се атакуват и обиждат - това е абсолютно недопустимо. Това каза за Агенция "Фокус" Петър Кичашки, юрист, застъпник за правата на хората с увреждания и изпълнителен директор на Института за модерна политика.
"Разбирам, че на много хора палатковите лагери не им харесват. Уверен съм, че те най-малко се харесват на майките на деца с увреждания. Но трябва нещо да си изясним - никъде по света правата на хората с увреждания не са се уредили, докато самите хора с увреждания и техните близки са стояли безучастно. Напротив - промяна се е постигала винаги, когато се стигне до прояви на смелост. Да напомня, че през 1977 г. стотици хора с увреждания в САЩ блокират, включително и завръзвайки се вътре в самите сгради, офисите на здравното министерство с искане за реформа. Тази реформа се случва и проправя път за дълбоки промени в американското общество по този въпрос. Така че няма промяна в този сектор, която да е станала тихо, мирно и без протест", каза още той.
"Като човек, който ползва инвалидна количка почти цял живот, искам да призова обществените актьори за малко смирение. В сферата на увреждания невинни няма и никой не е целия в бяло. Затова малко смирение не е навредило никому. Проблемите в сектора са сериозни, нормално е да предизвикват дебати, но да се атакуват хора, затова, че се борят за правата на децата си, това прекрачва границата на нормалната обществена дискусия", заяви още Петър Кичашки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП за България внесе отмяна на лятната ваканция за парламента

БСП за България внесе отмяна на лятната ваканция за парламента

21 Юни 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. "Срещнахме се с майките на деца с увреждания пред парламента. Уверихме ги , че поставихме условие на правителството да внесе законодателни предложения до края на юли. Ние имаме готовност с конкретни текстове. Информирахме ги, че изпълнихме ангажимента си към тях и „БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за отмяна на лятната ваканция на парламента". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Проектът на решение е със следните мотиви:
„Търпението на хората с увреждания е изчерпано поради очевидната и безспорна невъзможност да оживяват в условията, в които ги поставят българското правителство и парламент. Тази група се нуждае от обществена подкрепа, в най-голяма степен. Отказът на държавата да изпълни ангажиментите си към тази най-уязвима група от населението води до реални човешки трагедии. Докато майките и децата с увреждания протестират пред Народното събрание, излизането на депутатите във ваканция би представлявало недопустим акт на бездушие и безотговорност. Отсъствието на властта в такава обстановка би довело до множество страдания за хората с увреждания, а забавянето на реакцията за някои от тях може да се окаже дори фатално.
Сложността на тази материя, както и необходимостта от съгласуване на законодателството с организациите на хората с увреждания, профсъюзите, работодателските организации, институциите и др. правят процеса на изработка на работещо законодателство труден и бавен. Именно затова, ние правим предложение да се отдели месец август само на тази тема, с което да се осигури достатъчно време за изработка, съгласуване и приемане на работещи решения, които да доведат до реални резултати за хората с увреждания“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.