НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Валентин Радев: На срещата на европейските лидери в Брюксел по миграционните проблеми няма да има подписване на документи

Министър Валентин Радев: На срещата на европейските лидери в Брюксел по миграционните проблеми няма да има подписване на документи

24 Юни 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. На срещата на европейските лидери в Брюксел по миграционните проблеми няма да има подписване на документи. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Радев заяви, че се чуди откъде знае Корнелия Нинова за тайни преговори. „Нищо тайно няма, пазим държавата си", каза Радев. По думите му не БСП я пазят, а ГЕРБ. Министър Радев посочи, че ако опозицията е на власт, тогава тя ще трябва да я пази, но в момента на власт са ГЕРБ. Той коментира, че няма да има никакво подписване на документи на срещата, която ще се състои днес в Брюксел. Министърът уточни, че премиерът много добре е обяснил принципите, върху които страната ни залага по темата с мигрантите. „Ние стотинка няма да вземем срещу мигранти в България, защо се опитват да внушават неща, които правеха по време на служебното правителство“, каза Радев по адрес на БСП и призова за толерантност поне за бягащите от война. „Ние не сме зверове тук“, посочи Радев. Той попита дали лидерът на БСП няма милост към тях. "Ще ги ползваме за работна сила? На кой му дойде в главата това?", попита вътрешният министър.
Радев поясни, че е присъствал на вечерята на премиера Бойко Борисов с унгарския му колега Виктор Орбан и увери, че по отношение на границите двамата не са имали различия. „Ние казваме: „Затваряне на границите“, те се подиграват. Естествено, че затваряне не става буквално“, поясни министър Радев и уточни, че става въпрос за условно затваряне на границата. „Да, няма сепариране, а да затворим външните граници на ЕС“, призова Радев.
Министърът на вътрешните работи разкритикува изказването на Корнелия Нинова по време на телевизионно участие, където тя разказа, че се е чула с премиера Бойко Борисов в края на миналата година за иновативните лекарства за онкоболните и той е наредил на групата на ГЕРБ да отмени решението си. „Аз съм го слушал премиера с каква болка говореше за онкоболните лично. Спомням си какво разпореди на г-н Цветанов да си направят председателски съвет“, посочи Радев и обърна внимание, че лидерът на БСП спекулативно обвинява премиера по телевизията.

Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: БСП правят отчаян опит да се изведе истината за мигрантите извън контекста и да се опорочи

Данаил Кирилов, ГЕРБ: БСП правят отчаян опит да се изведе истината за мигрантите извън контекста и да се опорочи

24 Юни 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. БСП правят отчаян опит да се изведе истината за мигрантите извън контекста и да се опорочи. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В политиката и манипулацията на БСП винаги съществува противопоставянето. Да противопоставим чужденците на българската работна ръка. Никой не е проявявал такива идеи“, каза Кирилов. По думите му бруталността на тезата на Корнелия Нинова в петък e провокирала дори представителите на коалиционните партньори от "Обединени патриоти" да реагират мигновено, докато премиерът е пътувал до Народното събрание. „Няма никаква връзка нито с демографията, нито с политиката по заетостта на лицата с решението на казусите по миграцията. Ние стриктно разграничаваме и премиерът дебело и многократно в петък разграничаваше двете категории - на пострадалите от война и икономическите мигранти“, посочи Кирилов.
Деница КИТАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Постановление 208 е свързано със специалните групи бежанци, а не с икономическите мигранти

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Постановление 208 е свързано със специалните групи бежанци, а не с икономическите мигранти

24 Юни 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Постановление 208 е свързано със специалните групи бежанци, а не с икономическите мигранти. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В днешните изявления на председателя на БСП няма нищо истинно. Това не ни изненадва. Бих искал да поставя акцент на вашето внимание върху развитието и съдбата на постановление 208 от 2018 г., което се цитира включително и в парламента в петък от г-жа Нинова. Спомнете си как това постановление беше отменено от служебния кабинет по заповед на този, който го назначава – президентът. В това постановление тогава се казваше, че се отменя това, но спешно се прие ново такова. В нарушение на всички процедурни правила беше прието същото такова“, каза Кирилов. Той обърна внимание още на заглавието на това постановление и поясни, че става въпрос за двете специални групи бежанци – тези, на които им е предоставено убежище и тези, които са получили статут на международна закрила. "Това са случаите на защита, която се получава по силата на международните договори, по които България е страна. Това не са икономическите мигранти. Това не са онези тълпи“, каза Кирилов. По думите му не може да има спор по това, че България и като член на ЕС, и като държава, присъединила се към основните международни актове дължи закрила на тези две групи лица. „Друг е въпросът, че една минимална група от бежанците получават такава закрила“, каза председателят на Правна комисия. Той обясни, че по онова време на служебния кабинет се е вземало решение къде да бъдат настанени бежанците. Кирилов попита знаели ли са кметовете какви са вижданията на служебния кабинет за разположение на бежанците.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Подозирам, че опозицията завижда и ревнува, защото се справяме добре с проблема с мигрантите

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Подозирам, че опозицията завижда и ревнува, защото се справяме добре с проблема с мигрантите

24 Юни 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Подозирам завист и ревност от страна на опозицията, защото се справяме добре с проблема с мигрантите. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на извънреден брифинг в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бежанските лагери в България са празни и това е в резултат на политиката, която води правителството на ГЕРБ“, каза Кирилов. Той благодари на премиера Бойко Борисов, че в петък е реагирал на провокацията в пленарна зала и на скандалното поведение, което е афиширала опозицията. „Ясно е, че срещата в днешния ден е координационна, че няма да се поемат правни ангажименти, а ще се консултират и консолидират позиции, т.е. че ще се преговаря по ключови проблеми в този въпрос“, каза Кирилов, визирайки днешната среща на европейските лидери в Брюксел, посветена на темата с миграцията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов е изключително притеснен, че беше разкрит тайният смисъл на разговорите за мигрантите в Брюксел

Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов е изключително притеснен, че беше разкрит тайният смисъл на разговорите за мигрантите в Брюксел

24 Юни 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Бойко Борисов е изключително притеснен, че беше разкрит тайният смисъл на разговорите за мигрантите, които ще се проведат днес в Брюксел. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ във връзка със срещата на лидерите на страните от Европейския съюз в Брюксел в опит да разрешат дълбоките си различия по въпроса за миграцията. „Информацията дойде отвън, а както обикновено българското правителство мълчи. Например от Франция, че по време на срещата на върха в София, от която ние видяхме само разходката по моста на влюбените до НДК, че по време на тази среща са водили разговори за подписване на двустранни споразумения например между Германия и България, Германия и Гърция да се върнат тук мигрантите, които са минали оттук през България“, каза Нинова.
Във връзка с казаното от вицепремиера Красимир Каракачанов, че няма такива споразумения, Нинова заяви: „Такива споразумения няма и аз не казвам, че има, а че е имало разговори, което се потвърждава от изказвания на европейски лидери“.
Лидерът на БСП заяви, че ще признае, че премиерът Бойко Борисов е откровен, че няма да приема мигранти, ако като се върне заяви, че отменя изречението „ България гледа на мигрантите като на работна сила, която ще оправи икономиката“ от Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и миграцията.
„Г-н Борисов се държи странно последните дни и седмици. Поведението му в петък беше много изненадващо. Министър-председателят дотича изненадващо за всички в парламента. И направи едно изказване, че винаги ще идва, ако го викаме спокойно, а не истерично. Как една година не се ядоса и не дойде в парламента? Обърнете внимание, че в петък нито веднъж в речта ми нямаше искане да дойде Бойко Борисов“, каза тя. Попитана кога за последно е имала неформален разговор с премиера Бойко Борисов, Нинова заяви: „В края на 2017 г. след като три пъти по негово нареждане парламентът отхвърли онези иновативни лекарства за онкоболните, при мен на „Позитано“ дойдоха майки с деца. Тежък разговор и тежка среща. Преглътнах си всички емоции и му звъннах и му казах: „Това просто трябва да го промениш“, каза Нинова и поясни, че това не е добър пример за парламентарна република и парламентарна демокрация. „Разговорът беше извън политиката. Обясних му човешки, че не може да остави онкоболните в това състояние. Той просто нареди на групата си да гласуват обратно, което е унизително за българския парламент, но поне решихме въпроса“, допълни тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Липсата на единна, солидарна европейска политика по проблема с бежанците крие опасности

Ген. Чавдар Червенков: Липсата на единна, солидарна европейска политика по проблема с бежанците крие опасности

23 Юни 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на единна, солидарна европейска политика по проблема с бежанците крие опасности. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш вътрешен министър. Той припомни, че Вишеградската четворка е категорично против приемането на бежанци и въпросът продължава да не се решава, което се потвърждава от факта, че миналата година в Европа са влезли над 240 хиляди бежанци.
“На топа на устата са България, Гърция, Италия, Малта, донякъде и Испания. Силно се надявахме, че по време на нашето председателство ще успеем да инициираме дебат за преразглеждане на клаузите на българския протокол, съгласно който бежанците се регистрират в първата страна, в която влязат, след това се считат за вечно нейни. Такъв дебат се води, но той не достигна до никъде“, каза ген. Чавдар Червенков.
Той допълни, че в Германия и Австрия по неофициални данни има около 45 хиляди бежанци с първа регистрация в България, които във всеки момент могат да бъдат върнати у нас по силата на Дъблинското споразумение. Това би създало огромни проблеми за България, предупреди ген. Червенков и припомни, че издръжката на всеки един от бежанците е свързана с финансови ресурси. Ген. Червенков коментира, че засега Турция спазва споразумението с ЕС за бежанците, но е много важно какъв ще бъде изходът от утрешните президентски избори там.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до 12 европейски лидери по повод мигрантската криза и ги призова да се избегне превръщането на Балканите в  бежански лагер

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до 12 европейски лидери по повод мигрантската криза и ги призова да се избегне превръщането на Балканите в бежански лагер

23 Юни 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. "България като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод мигрантската криза в писмо до 12 европейски лидери, сред които лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас,Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя изтъква, че бежанската криза е белязала политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, е показал, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства. Корнелия Нинова отбелязва, че бягащите от кървавия сирийски конфликт, съгласно международните норми, имат право да получат закрила. "В същото време, значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като „бежанци“ и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е. връщани обратно в страните им по произход. Водени от интересите на България и на българския народ , ние настояваме за този подход”, пише председателят на БСП в писмото си. Нинова смята за неприемливо и неработещо предложението на Германия- подписването на двустранни споразумения- финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти.
„Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници”, предлага Корнелия Нинова. Тя настоява за по – строг контрол на външните граници на държавите – членки на ЕС, непрекъснат мониторинг по всички маршрути, в противодействие на незаконната миграция и нелегалния трафик на хора; по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС, между страните – членки и агенциите, както и с международните партньори.
"Бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства, Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави”- завършва писмото си лидерът на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов запозна Виктор Орбан с позицията на България по темата миграция

Премиерът Бойко Борисов запозна Виктор Орбан с позицията на България по темата миграция

22 Юни 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов запозна в телефонен разговор унгарския си колега Виктор Орбан с позицията, която ще представи на работната среща в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По-рано днес българският премиер беше изслушан по темата и от народните представители.
Министър-председателят Борисов настоява за незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС и строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници. Това ще изисква спешна помощ за страните на първа линия чрез техника, финансови средства и засилено присъствие на ФРОНТЕКС и др.
Друго предложение на българския премиер е да бъдат изградени кризисни центрове за прием на бежанци извън територията на Европа. В тях да се прави преглед на молбите и да се определят тези, които са в действителна нужда от закрила. Според Бойко Борисов за тази цел е необходимо също ЕС да подпомогне финансово и технологично държавите, в които ще има такива центрове.
Българският министър-председател ще настоява да се направи и анализ на вече пристигналите и намиращите се в Европа мигрантски потоци. Необходимо е да се разграничат както нуждаещите се от закрила от икономическите мигранти, така и политиките по отношение на двете групи.
По думите на Борисов държавите членки трябва да поемат отговорност както за кандидатстващите за защита бежанци, така и за мерките, с които да гарантират, че те ще могат да се завърнат по родните си места след края на конфликтите там.
Премиерът Бойко Борисов смята, че нелегалните мигранти без нужда от закрила трябва да бъдат връщани в бърз порядък в родината си или в последната държава, определена като сигурна, преди да стъпят на територия на ЕС. За това са необходими политически усилия за реадмисионни споразумения с третите държави.
По време на телефонния разговор Виктор Орбан информира българския министър-председател за вчерашната среща на страните от Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. Той също увери Бойко Борисов, че напълно подкрепя позицията му за незабавно затваряне на границите и за изграждане на центрове за мигрантите. Орбан каза, че по отношение на задължителната релокация на бежанци Унгария и останалите държави от Вишеградската четворка остават на позиция „против“.
Българският премиер заяви, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия. „Това е несправедливо и небалансирано спрямо страните на първа линия, които бяха заляти от мигрантската вълна през 2014 г., 2015 г. и 2016 г.“, каза още Бойко Борисов. Виктор Орбан обеща да запознае лидерите на страните от Вишеградската четворка и да обсъдят подробно тези трудности пред България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С удоволствие ще идвам в парламента всеки път, само БСП да не ме викат така истерично

Премиерът Бойко Борисов: С удоволствие ще идвам в парламента всеки път, само БСП да не ме викат така истерично

22 Юни 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. С удоволствие ще идвам всеки път, само да не ме викате така истерично да се явя незабавно. Извикайте ме нормално. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако не дойда, тогава ме нахокайте. Ако няма да дойда на единия ден, ще дойда на следващия“, коментира премиерът към БСП. „Трябва да се погрижим за пострадалите от войната. Ако някоя страна не ги иска, да се върнат откъдето са дошли“, заяви Бойко Борисов. „Позицията ни е много ясна. Помним какво се случи в Харманли“, припомни той. „Надали има политик, който може да каже дайте ми 2-3 хил. мигранти, ако ще да дават и милиарди. Трудно бихме могли да ги интегрираме и да ги приемем“, обясни Бойко Борисов. „Ако приемем решения да приемаме мигранти, трябва да изградим затвори, за да ги задържаме. Те и от затворите избягват от време на време, в кръга на шегата“, коментира премиерът. „Кажете, ако имате по-добро предложение, ще се съобразя“, се обърна той към БСП.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Надали има политик, който ще поиска 1000 мигранти, пък ако ще и милиарди да дават за тях

Премиерът Бойко Борисов: Надали има политик, който ще поиска 1000 мигранти, пък ако ще и милиарди да дават за тях

22 Юни 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Надали има политик, който ще поиска 1000 мигранти, пък ако ще и милиарди да дават за тях. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Помним какво се случи в Харманли, какво се случваше в Овча купел и надали има политик, който може да каже дайте ни 1000, 2000, 3000 души, пък ако ще и милиарди да дават за тях“, каза министър-председателят. Според него мигрантите трудно биха могли да бъдат интегрирани. „Трудно бихме могли да ги приемаме, затова решенията, които предлагам са и в полза на България, решават и проблемите на другите държави“, допълни Борисов по повод искането си за затваряне на външните граници.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи, защото в противен случай за България има риск

Премиерът Бойко Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи, защото в противен случай за България има риск

22 Юни 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението с Турция трябва да работи, защото в противен случай за България има риск. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна във връзка с мигрантите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов отчете, че вече година и половина имаме нулева миграция. По думите му на ден се предотвратява влизането на 25-30 човека през границата с Турция. „Не така е положението с Гърция. Сега сме подготвили справка и в неделя ще я дам на колегата Ципрас, защото на нашите термокамери се виждат бежанци по 30-40 човека, влизат в някоя ферма в Гърция, обаждат се нашите граничари на техните. Виждаме как отиват на проверка, проверяват, връщат се и казват, че няма нищо“, заяви Борисов. Той изрази надежда и от страна на Гърция да си свършат работата. „Те са получили огромни пари от ЕС, а имат всичко на всичко трима върнати в Турция“, поясни министър-председателят.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници на ЕС и да се допускат само лица, бягащи от война

Премиерът Бойко Борисов: Ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници на ЕС и да се допускат само лица, бягащи от война

22 Юни 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Защитавам тезата и ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници на ЕС и да се допускат само лица, бягащи от война. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна във връзка с мигрантите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какво имаме към днешна дата – първа точка, която защитавам, която ще настоявам да се приеме е незабавно да се затворят външните граници. Да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, в която ние в нашите съюзи, дали с причина, дали не, дали, за да сваляме диктат или не, пряко сме участници и трябва да си платим в това. Плащането става в центрове, извън тези в ЕС“, каза Борисов. Според него, едва когато се гарантират процесът и няма нови мигранти, за бягащите от войната трябва има грижа и след войната да бъдат върнати, да си възстановяват разрушените страни. „Цели държави, цели политически партии се тресат в момента от тази ситуация“, допълни премиерът. Борисов изрази надежда на срещата юли месец между президента Доналд Тръмп и Владимир Путин да се сложи край на войната в Сирия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Аз казах за първи път, че трябват центрове за мигранти в близост до конфликтите, винаги съм защитавал затварянето на границите на ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Аз казах за първи път, че трябват центрове за мигранти в близост до конфликтите, винаги съм защитавал затварянето на границите на ЕС

22 Юни 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС“, заяви той. „Не знам да има партия в парламента, която да е казала - ние сме за приемане на мигранти“, коментира премиерът. „Национално отговорната ни позиция е ясна на всички“, обяви Бойко Борисов. „Винаги съм държал една и съща позиция“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Съжалявам, че в отговорен момент управляващите защитават партийните си интереси и правителството, а не националния

Корнелия Нинова, БСП: Съжалявам, че в отговорен момент управляващите защитават партийните си интереси и правителството, а не националния

22 Юни 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес наистина и средата в Европа, и положението в България изискват държавническо и отговорно, а не партийно мислене. Съжалявам, че в този отговорен момент вие оставате на равнището на партийните си интереси и на защита на правителството, а не на националния интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в лично обяснение във връзка с изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов и на Волен Сидеров по нейн адрес за позицията на БСП по отношение на мигрантите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че трябва да се хвърляте и защитавате правителството, защото сте част от него. Тук не става въпрос за г-н Каракачанов, нито за ВМРО, нито за Атака, нито за ГЕРБ. Три пъти ви призовах да не мислим партийно, а за България в този момент. За съжаление въпреки променената среда, останахте на равнището на мисленето си от 2017 г.“, каза Нинова. Лидерът на БСП се обърна към вицепремиера Красимир Каракачанов, който каза, че няма документ за решаване на демографския проблем. Тя заяви, че му връчва такъв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да отговори на обвиненията на БСП, че ще допуска мигранти в страната

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да отговори на обвиненията на БСП, че ще допуска мигранти в страната

22 Юни 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да отговори на обвиненията на БСП, че ще допуска мигранти в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Биляна ИВАНВОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Никъде в политиката на правителството няма записано да се привличат нелегални мигранти, за да решаваме демографския проблем

Министър Красимир Каракачанов: Никъде в политиката на правителството няма записано да се привличат нелегални мигранти, за да решаваме демографския проблем

22 Юни 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Никъде в политиката на правителството няма записано да се привличат нелегални мигранти, за да решаваме демографския проблем, нито ще приемаме такива срещу пари. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с декларацията на БСП за мигрантите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му това е грозна спекулация. „Докато вашата партия още се чудеше ляво-либерална ли е или либерално-лява е, още в миналото Народно събрание „Обединените патриоти“ наложиха политиката за изграждане на заградителните съоръжения и политиката на едно по-твърдо отношение към нелегалната миграция", каза Каракачанов. Той изрази радостта си, че част от европейските лидери най-накрая са разбрали това, което е говорил вече четвърта година по отношение на нелегалните мигранти. „В България място за нелегална миграция няма. Органите на МВР, както и военнослужещите, които помагат при охраната на границата възпрепятстват навлизането на големи маси. Никой не е замислил и няма никакво намерение да приема пари от други европейски държави да настанява нелегални мигранти в България“, заяви Каракачанов. „Още в политиката на миналото правителство и на сегашното, политиката за пресичане на притока на нелегални мигранти, беше явно изразена с редица мерки“, каза Каракачанов и изброи осигуряване на допълнителни контингенти от българската армия при охрана на границата и изграждането на възпрепятстващото съоръжение.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Да не заменяме сънародниците си, които изгонихме в чужбина с бежанци - нека постъпим като държавници, а не като партийци

Корнелия Нинова, БСП: Да не заменяме сънародниците си, които изгонихме в чужбина с бежанци - нека постъпим като държавници, а не като партийци

22 Юни 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Да не заменяме сънародниците си, които изгонихме в чужбина с бежанци, нека постъпим като държавници, а не като партийци. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бих искала днес да поставим на вашето внимание най-горещата в момента тема в Европа, която ще има последици и то дългосрочни за България. Европа отново е пред миграционна криза, Европа се раздира от противоречия. На 28 юни предстои среща на върха, която ще се проведе на фона на следната бурна и тежка за всички ни ситуация“, каза Нинова. Тя припомни, че Италия и Малта са забранили плавателен съд с мигранти да се доближат до техните брегове, а в Германия има политическа криза заради противопоставянето на между Ангела Меркел и вътрешният министър по темата за мигрантите. „Той й е поставил ултиматум от две седмици или да реши въпроса или той ще нареди затваряне на границата и връщане на мигрантите“, поясни Нинова и допълни, че поради безизходица Жан Клод – Юнкер свиква среща. „Тук дойде нова изненада от вчера. Вишеградска четворка заявиха, че ще бойкотират срещата на г-н Юнкер“, каза Нинова. „Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиера на България на тази среща? Има ли решение на Министерски съвет. Уважаеми коалиционни партньори, вас някой пита ли ви?“, попита Нинова. „Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?“, попита Нинова. Тя зададе ваъпроса дали за пореден път ще послуша канцлера Меркел. „Уважаеми колеги, моля да не реагирате първосигнално, призовавам ви да мислим не партийно, а държавнически“, каза Нинова. Тя заяви, че всички казват, че са сгрешили по отношение на мигрантите. „В основата на тази политика стоеше г-жа Меркел. Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим. Ние искаме Европа единна и здрава“, заяви Нинова. Според нея алтернатива има. „Г-н Борисов не желае да информира българите каква позиция ще заеме“, каза Нинова и заяви, че БСП ще информира европейските лидери и институции за своята позиция по отношение на мигрантите. „Сигурно ще кажете защо опозицията го прави, това никога е било. Става въпрос за България, за българския национален интерес и за спасяването на Европа. Винаги сме имали ясна позиция от 2013 г. и тя ще бъде изразена и пред народа, и пред европейските лидери. Вие казвате, че трябва да осигурим работна ръка чрез бежанци. Всички в годините на прехода направихме грешки, с които изгонихме нашите сънародници навън. Да не ги заменяме с бежанци. Пак заради наши грешки се топим“, каза Нинова. Тя призова да се предприемат мерки за българските семейства и българските млади хора. Нинова припомни, че БСП има решение от 2011 г. на Националния съвет на БСП. „Най-главната цел е да не избегнем превръщането на нашата страна и Балканите в бежанска зона, буферна зона. България трябва да защити своите национални интереси, а те са вместо пари за интеграция, пари за връщането на там, откъдето са дошли. Нека се отнесем сериозно като българи, а не като партийци. Ако днес мълчим, утре ще е късно за българските семейства, за българските деца“, заяви лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.