НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровград

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровград

22 Юни 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Българският държавен глава Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровград. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата поднесоха венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Белград разглежда проекти за развиването на сътрудничеството с България

Danas (Сърбия): Белград разглежда проекти за развиването на сътрудничеството с България

22 Юни 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София/Белград. Сърбия разглежда проекти за развиването на сътрудничеството с България. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Анна Бърнабич след срещата в Белград с държавния глава на България Румен Радев, отбелязва електронното издание на сръбския ежедневник Danas.
От разпространеното прессъобщение става ясно, че Радев и Бърнабич са обсъдили цялостните двустранни отношения между България и Сърбия, насърчаването на икономическото сътрудничество и засилването му в областта на енергетиката, както и текущи политически въпроси в страната и региона.
Според съобщението, Сърбия внимателно разглежда всички проекти, които биха могли да гарантират сигурността на доставките на природен газ и особено онези, които предвиждат превръщането й в транзитна страна. Дългосрочно сътрудничество с България, по думите на Бърнабич, е възможно също в областта на автомобилостроенето, промишлеността и строителството.
Като отрасъл с голям потенциал Бърнабич подчерта туризма, като не пропусна да отбележи, че през 2016 г. Сърбия е посетена от 88 089 туристи от България, а през следващата година броят им е отбелязал ръст от 3,6%. До април 2018 г. броят на туристите от България се е увеличил с повече от 10%, достигайки до 30 хил. души за първите четири месеци на годината.
Обсъдени за възможностите и за по-нататъшното развитие на търговията, обемът на която е достигнал рекордни нива през предходната година - България е на 11-то място сред най-важните външнотърговски партньори на Сърбия.
След срещата в Белград бе подчертано, че Сърбия отдава голямо значение на подобряването на сътрудничеството с България в областта на развитието на пътната инфраструктура, по-специално за изграждането на магистралата от Ниш до София, като част от Паневропейски коридор 10.
Бърнабич благодари на своя събеседника за подкрепата, която страната ни дава Сърбия по пътя й към Европа, като посочи, че пълноправното членство в ЕС е абсолютен приоритет за външната политика на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия

22 Юни 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Румен Радев е на официално двудневно посещение в Република Сърбия по покана на своя сръбски колега президента Александър Вучич. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Европейската перспектива на Сърбия, насърчаването на икономическото развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското национално малцинство, са теми от дневния ред на двустранните отношения. Развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическия обмен и туризма, подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, както и регионалното сътрудничество на Балканите се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на президента Румен Радев в Сърбия.
В рамките на втория ден от визитата президентите Румен Радев и Александър Вучич ще проведат среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград и ще посетят гимназията „Св. св. Кирил и Методий“.
Двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев в Белград: Историческото помирение на Балканите трябва да се реализира в името на общото европейско бъдеще на нашия регион

Президентът Румен Радев в Белград: Историческото помирение на Балканите трябва да се реализира в името на общото европейско бъдеще на нашия регион

21 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите. Отстояването на европейската перспектива в региона изисква смелост, конструктивност, загърбване на езика на омразата, установяване на трайно добросъседство и зачитане на правата на националните малцинства. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава Румен Радев е на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на своя колега Александър Вучич.
Европейската интеграция на Сърбия, двустранното сътрудничество и повишаването на стандарта на живот на българското национално малцинство в страната бяха водещите теми на срещата на двамата президенти.
“Днес в отношенията между България и Сърбия позитивните процеси доминират и сме решени тази тенденция да стане необратима. Езикът на омразата и разединението на Балканите трябва да останат в миналото, а на тяхно място да дойдат помирението и сътрудничеството”, заяви българският държавен глава. Той определи изграждането на добросъседски отношения в региона като исторически шанс, който ще гарантира европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от миналото са научени.
Румен Радев изрази готовността на страната ни да продължи да оказва подкрепа на Сърбия за постигане на членство в ЕС. “Европейската перспектива на Сърбия беше водеща тема на нашата среща и занапред Сърбия може да разчита на нашата подкрепа - да работим заедно за перспективата на Балканите в Европейския съюз. Само така можем да имаме истинска стабилност и просперитет”, обърна се президентът към Александър Вучич. По думите на българския президент времевата рамка за присъединяване на Сърбия към ЕС, зададена от Европейската комисия до 2025 година, е амбициозна, но постижима цел, която изисква солидна мобилизация и воля за реформи в областта на политическия, икономическия и обществения живот на страната.
Двамата президенти изразиха удовлетворението си от ръста в стокообмена между двете страни, който надхвърля 1 млрд. евро годишно, и от увеличаващия се обмен в сферата на туризма.
На съвместната пресконференция на двамата президенти беше подчертано и значението на общите инфраструктурни проекти, които свързват България и Сърбия - завършването на автомагистралата между Белград и София, електрификацията на железопътната линия Ниш-Димитровград-София, изграждането на газов интерконектор. “Когато говорим за свързаност, трябва да прилагаме всеобхватен подход”, заяви държавният глава Румен Радев и призова за по-активна работа в сферата на речния туризъм и търговия и активизиране на работата по съвместните проекти за трансгранично сътрудничество.
Румен Радев определи включването на Сърбия в общото въздушно пространство на Европа като ключов общ приоритет. “Официална покана към Сърбия да се присъедини към Функционалния блок въздушно пространство беше отправена от България и Румъния - важна цел, която е в синхрон със стратегическите интереси на нашите страни от гледна точка на безопасността и ефективността на въздушния транспорт и интеграцията на Република Сърбия в ЕС”, заяви българският президент. Румен Радев призова и за създаването на нов гранично-контролен пропускателен пункт на границата между България и Сърбия.
През втория ден на визитата президентът Румен Радев заедно със сръбския си колега ще проведе първа по рода си съвместна среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград. “Очакваме нашето национално малцинство да усети силната подкрепа на сръбската държава и позитивните промени в сръбското законодателство за малцинствата да донесат реални промени в ежедневието на нашите сънародници”, заяви Румен Радев и призова за конструктивен диалог и конкретни действия за подобряване на достъпа на българското малцинство до здравеопазване. Обсъдена беше и възможността за подобряване на сътрудничеството между двете държави в сферата на образованието, както и по отношение на обучението на български език за сънародниците ни в Сърбия. Изразена беше взаимна готовност за подписването на конкретни спогодби, които да регламентират сътрудничеството в тези сфери.
Президентът Александър Вучич потвърди и готовността на сръбската страна да предприеме практически действия за развитието на трансграничния регион и да осигури финансиране на медии на роден език за българското малцинство. Сръбският държавен глава отбеляза отличния двустранен диалог между България и Сърбия, който дава практически резултати в търговския обмен и ръста в туризма. “Тези постижения са особено важни, защото правят нашите два народа все по-близки. От огромно значение за нас е да гледаме към бъдещето, а не към миналото, да почитаме заедно своите загинали герои и да отворим нова страница”, каза още държавният глава Александър Вучич.
По-рано през деня държавният глава беше посрещнат с официална церемония пред Палата Сърбия от своя колега Александър Вучич в столицата Белград.
През първия ден на посещението си българският държавен глава проведе срещи и с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.
Румен Радев също ще поднесе венец на Паметника на незнайния воин в местността Авала в Белград.
През втория ден на посещението двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.
В състава на официалната делегация на държавния глава Румен Радев в Република Сърбия участват ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, началникът на Военномедицинска академия бриг. ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски и генералният директор на ДП РВД Георги Пеев, които ще проведат разговори със свои сръбски колеги в Белград.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия

21 Юни 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Румен Радев е на официално посещение в Република Сърбия днес и утре (22 юни) по покана на своя сръбски колега президента Александър Вучич. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Европейската перспектива на Сърбия, насърчаването на икономическото развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското национално малцинство, са теми от дневния ред на двустранните отношения. Развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическия обмен и туризма, подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, както и регионалното сътрудничество на Балканите се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на президента Румен Радев в Сърбия.
Днес ще се състои церемонията по официалното посрещане на българския държавен глава в Белград. Президентите Румен Радев и Александър Вучич ще проведат среща „на четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на България и Сърбия. Двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция.
В Белград президентът Радев ще проведе срещи и с министър-председателя Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович. По-късно държавният глава ще положи венец пред Паметника на незнайния воин и ще посети изложбата „Приложна носталгия“.
На 22 юни президентите Румен Радев и Александър Вучич ще проведат среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград и ще посетят гимназията „Св. св. Кирил и Методий“.
Двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.