НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Заради прогнозата за интензивни валежи през уикенда всички аварийни и доброволчески екипи в страната ще бъдат в готовност за бърза реакция (ОБЗОР)

Заради прогнозата за интензивни валежи през уикенда всички аварийни и доброволчески екипи в страната ще бъдат в готовност за бърза реакция (ОБЗОР)

22 Юни 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Заради прогнозата за интензивни валежи през уикенда всички аварийни и доброволчески екипи в страната ще бъдат в готовност за бърза реакция. Това стана ясно по време на брифинг в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка.
Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов посочи, че метеоролозите от НИМХ прогнозират, че интензивните валежи ще продължи и през следващите дни. „Това наложи да пуснем указания до колегите от общините за допълнителни превантивни мерки, свързани с наблюдение на застрашените от преливане участъци от реки, шахти, мобилизиране на доброволческия състав и др. Пуснахме указания и до структурите на МВР, с които още веднъж им обръщаме внимание, че през тези дни тяхната готовност трябва да остане на високо ниво, така че в максимално кратък срок да се притекат на помощ, ако е необходимо. Пуснахме указания и до структурите на БЧК“, обясни той.
Гл. комисар Николов посочи, че първите сигнали, на които екипите реагират в такива ситуации, са за обектите, за които има информация за бедстващи граждани. „На второ място, това са големите обществени сгради – ведомства, училища, детски градини и др. Организацията е направена така, че заедно с доброволните формирования и общините ще обърнем внимание на всеки случай“, коментира той и допълни, че ако е необходимо, дори служителите, които са в годишен отпуск, са в готовност да се върнат на работа.
Главен инспектор Стефан Стефанов от ГДПБЗН обясни какви мерки трябва да предприемат хората в случай на наводнение. Той посочи, че ако са в затворено помещение, трябва да изключат електрозахранването, винаги да държат под ръка документите си, да имат осигурени пакети с чиста храна и питейна вода, а не да пият вода от чешмата, тъй като има голяма вероятност тя да бъде замърсена. А в случай, че се намират на открито, да не влизат в подлези или в метрото и да търсят по-високо място, на което да застанат. „В никакъв случай не трябва да допускаме да изпадаме в паника“, посочи гл. инсп. Стефанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. инсп. Стефан Стефанов, ГДПБЗН: В случай на наводнение не трябва да влизаме в подлези, да използваме метрото или да пием вода от чешмата

Гл. инсп. Стефан Стефанов, ГДПБЗН: В случай на наводнение не трябва да влизаме в подлези, да използваме метрото или да пием вода от чешмата

22 Юни 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. В случай на наводнение не трябва да влизаме в подлези, да използваме метрото или да пием вода от чешмата. Това каза гл. инсп. Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на брифинг във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да запазим живота и здравето си като граждани, трябва да вземем редица мерки преди, по време и след наводнение. Конкретните правила в случай на наводнение, които трябва да се спазват, са публикувани в интернет страницата на МВР, в тази на ГДПБЗН, както и на pojarna.com. Хората трябва да знаят, че не трябва да изпадат в паника, а да преценят ситуацията така, че да се окажат на безопасно за тях място. Те не трябва да се опитват да спасяват превозни средства, трябва да е изключено електрозахранването, както и да бъдат осигурени пакети от суха храна и питейна вода“, каза още гл. инсп. Стефанов и посочи, че не трябва и да използваме водата от чешмата, защото има вариант тя да бъде замърсена.
„Трябва да сме си подготвили и документи и да имаме контакти с роднини и близки и точно определен план със семейството как да действаме. Ако се намираме в обществена сграда, трябва да спазваме указанията на хората, които там се грижат за нашата безопасност, и да не изпадаме в паника“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: В Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще се състои брифинг във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка

МВР: В Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще се състои брифинг във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка

22 Юни 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. В Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще се състои брифинг във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Брифингът ще се състои в 12.00 ч. в Ситуационния център на ГДПБЗН, бул. Никола Габровски № 30. Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов ще предостави актуални данни и превантивни съвети във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.