НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Проблем със сигурността има и той не се решава с празни приказки в Народното събрание, а с това да дадем кураж на полицаите да си вършат работата

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Проблем със сигурността има и той не се решава с празни приказки в Народното събрание, а с това да дадем кураж на полицаите да си вършат работата

30 Юни 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Троян. Проблем със сигурността има и той не се решава с празни приказки от трибуната на Народното събрание, а с това да дадем кураж на полицаите да си вършат работата. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на Празника на билките, планината и туризма, който се провежда в местността „Айдушко сборище“ над село Балканец, община Троян, предаде репортер на Радио „Фокус“. „И, ако ние не ги убедим, че те трябва да спазват закона, че няма да бъдат наказвани за това, че прилагат закона към престъпниците по най-твърдия начин, ако щете дори и с използването на сила – няма да има ефект. Не може разбеснели се цигани да хвърлят пейки и да замерват полицаите и да няма последици. В много от държавите, които нашите политици обичат да дават за пример, като САЩ, Великобритания, Германия – там, ако някой си позволи да удари полицай, той просто ще бъде застрелян на място и го знаят, и за това никой не си позволява да им налита и да ги бие. Докато тук хелзинкски комитети, всевъзможни измислени герои, отиват и защитават престъпниците и те се чувстват безнаказани. Основният проблем е следният - ако политическите партии не се отучат от навика да купуват цигански гласове, да хрантутат цигански босове, които след това им осигуряват гласовете, тези хора ще продължават да се чувстват безнаказани, силни и ще продължават да правят безобразията си. Това е истината. Всичко друго са хубави приказки. Полиция ли няма? Полиция има, но трябва да ѝ дадем сила със закона, да може да употребява всички средства, за да озаптява тези по улиците, които беснеят. Вотът на недоверие приключи, колегите от БСП не са бяха подготвили много добре. Уж опозиция, виждате и Марешки играе едни игри, май подкрепи правителството. Част от опозицията нямаше мотиви, другата част като „Воля“ на практика не се държаха като опозиция, но това е техен проблем“, заяви вицепремиерът.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шестимата задържани за безредиците в Ботевград остават в ареста

София: Шестимата задържани за безредиците в Ботевград остават в ареста

29 Юни 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Ботевград. Шестимата задържани за безредиците в Ботевград остават в ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. Под ръководството на Районна прокуратура – Ботевград се води разследване на инцидента, станал през нощта на 23 юни 2018 г. в жк. „Саранск“ в града, в резултат на който били предизвикани безредици и повредени три автомобила на Зонално жандармерийско управление. В хода на разследването в качеството на обвиняеми с постановление на наблюдаващия прокурор по делото са били привлечени шест лица – Г.М., Г.А., С.Н., И.Д., Ж.Ч. и Х.Х.
Към настоящия момент е установено, че късно през нощта на 23.06.2018 г., в гр. Ботевград, пред блок 15 в жк. „Саранск“, шестимата обвиняеми извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи ясно неуважение към обществото, и деянието било съпроводено със съпротива срещу орган на властта.
Г.М. подбудил тълпа – неустановени до момента лица, живеещи в бл. 15 и бл. 14 в същия жилищен комплекс, с думите: „Ей, съберете се, бе! Излизайте всички! Какво чакате, няма да им се даваме на тези!“ В резултат на действията му към полицейски служители и ползваните от тях леки автомобили били масово хвърляни различни предмети. По този начин той целял да принуди орган на властта да не изпълни задълженията си по предотвратяване нарушаването на обществения ред - да съставят акт на административно нарушение и да изземат два броя тонколони от владението на Х.Х. В резултат на действията на обвиняемата Г.А., хвърлила камък и други вещи както към полицаите, така и към служебните автомобили, било счупено предно панорамно стъкло, деформирана чистачка, нанесени побитости по тавана, задна броня и причинени други повреди, чиято обща стойност възлиза на 2 094 лева. На други два служебни автомобила били счупени предни леви стъкла и светлинна уредба, нанесени деформации по различни части, като причинените щети са в общ размер 1 220 лева. Ж.Ч. също подбуждал участници в тълпа да употребят сила срещу органите на реда, С.Н. хвърлил дървена пейка и велосипед по тях, а И.Д. и Х.Х. различни предмети. Обвиняемият Х.Х. отказал да предаде два броя тонколони, послужили за извършване на нарушението, и оказал съпротива при задържането му.
По искане на Районна прокуратура – Ботевград срещу шестимата обвиняеми са били взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийска окръжна прокуратура привлече като обвиняеми задържаните лица при специализираната полицейска операция в Ботевград

Софийска окръжна прокуратура привлече като обвиняеми задържаните лица при специализираната полицейска операция в Ботевград

27 Юни 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Днес Софийска окръжна прокуратура привлече в качеството на обвиняеми лицата с инициали В.С., Б.Е. и Т.М. за извършено престъпление против личността. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. Обвиняемите лица са задържани за срок до 72 часа. Към момента се провеждат интензивни процесуално-следствени действия, поради което не е в интерес на разследването да бъде оповестена каквато и да било допълнителна информация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Полицията задържа сина на Владимир Пелов и още трима мъже при акция в Ботевград

София: Полицията задържа сина на Владимир Пелов и още трима мъже при акция в Ботевград

26 Юни 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Полицията задържа сина на застреляния затворник Владимир Пелов както и още трима мъже в Ботевград, предаде БНР.
Акцията на МВР е започнала в следобедните часове. Четиримата мъже са арестувани заради случаи от преди години. В операцията, освен екипите на областната дирекция на МВР в София, са участвали и служители на Главна дирекция "Национална полиция".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисия предлага дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица от затвора в Ловеч и общежитието към него

Комисия предлага дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица от затвора в Ловеч и общежитието към него

26 Юни 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Комисия предлага дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица от затвора в Ловеч и общежитието към него. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Комисията, назначена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в затвора в Ловеч и затворническото общежитие „Полигона“ за извършване на проверка непосредствено след отклонението от външен неохраняем работен обект на лишения от свобода Борис Ангелов на 21 юни т.г., констатира следното:
С протокол от 20 ноември 2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора гр. Ловеч заменя режима на лишения от свобода от строг на общ. Със заповед от 11 юни 2018 г. на началника на затвора гр. Ловеч, на основание чл. 64 от ЗИНЗС, лишеният от свобода Иванов е настанен за изтърпяване на наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. На 14 юни 2018 г. той е разпределен да доизтърпи наказанието си в затворническото общежитие „Полигона“ към затвора в гр. Ловеч. Още на следващия ден, началникът на общежитието го определя със заповед да работи на външен обект и на 16.06.2018 г. той е изведен. На 21.06.2018 г. управителят на фирмата, която наема лишените от свобода, уведомява дежурния надзирател за отклонението, сформирана е група за проследяване. Лишеният от свобода Иванов е задържан от служителите на МВР на 23 юни 2018 г.
В резултат на проверката комисията счита, че са налице пропуски и грешки, довели до инцидента с Иванов. Сред тях са липса на комуникация и екипност в дейността на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за промени в правният статут на лишените от свобода. Комисията установява, че има промяна в първоначално изготвената оценка от рецидив, но проблемните зони остават, а изготвеното становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг социален инспектор.
Комисията констатира още, че в конкретния случай липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказанието на лишения от свобода, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив. Установено е, че Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект.
В тази връзка, комисията предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица, а именно: началника на затвора в Ловеч и неговия заместник, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор в затвора-Ловеч, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Ще настоявам физическите и юридическите лица да поемат по-голяма отговорност към охраната на затворниците, работещи на техни обекти

Министър Цецка Цачева: Ще настоявам физическите и юридическите лица да поемат по-голяма отговорност към охраната на затворниците, работещи на техни обекти

25 Юни 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Ще настоявам физическите и юридическите лица да поемат по-голяма отговорност към охраната на лицата изтърпяващи наказание, щом се работи на техни обекти. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева за случая, при който затворник избяга от работен външен обект в Ловеч в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „В момента договорът съдържа едно име и телефон, на който в случай на някакъв проблем или трудова злополука, лицето да се обади до компетентните органи“, посочи тя. „Категорично трябва да има преосмисляне на взаимодействието между Министерството на правосъдието и съответните юридически лица“, заяви Цецка Цачева. „Очаквам днес или най-късно утре да получа пълна информация за документите за начина, по който затворникът е допуснат да работи на такова място“, обяви министърът. „В документите, които вече са ми предоставени, е спазена процедурата. Макар и спазена формално, на място няма поет ангажимент от юридическото лице за охрана на лицата“, коментира Цачева. Според нея в случая в Ловеч оценката не съответства на лицето, което е рецидивист, от много години е в системата и изтърпява различни наказания. „Профилът му предполага, че към него трябва да има специално отношение и внимание“, обясни правосъдният министър. Цецка Цачева поясни, че в момента отговорността е на физическите и юридическите лица, на чиито обекти работят изтърпяващите наказание. „Тук има недобра законова регламентация, прави се последваща оценка на въздействието на закона“, изтъкна правосъдният министър. „802 лишени от свобода са работили на десетки такива обекти. 801 са се върнали“, посочи Цачева. „Утре в Народното събрание по повод вота на недоверие ще предоставя справка от 2002 година насам. Тогава са били двуцифрени числа отклонилите се, за миналата година те са петима. За тази година трима от външни обекти, двама са избягали от Централния затвор“, каза още тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Затворникът Борис Иванов е здрав, в акцията по залавянето му не е стреляно по него

Министър Валентин Радев: Затворникът Борис Иванов е здрав, в акцията по залавянето му не е стреляно по него

24 Юни 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Затворникът Борис Иванов е здрав, в акцията по залавянето му не е стреляно по него. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“л "Стреляно е във въздуха с бойни партньори, не по него", каза той. По думите му служителите, ангажирани със залавянето му са подходили професионално. Министър Радев подчерта, че МВР пази живота и здравето на всички.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържаха избягалия затворник от Ловеч (ОБЗОР)

Задържаха избягалия затворник от Ловеч (ОБЗОР)

23 Юни 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Ловеч. След тридневно издирване задържаха избягалия затворник от Ловеч при полицейска операция Акцията започна в петък, като районът между ловешките села Александрово, Дренов и Деветаки бе под полицейска блокада след получен сигнал, че беглецът е забелязан. В акцията участва целият ресурс на ОДМВР, СОБТ, Дирекция „Жандармерия“-ГД „Национална полиция“. Кучета попадат на следи на затворника и полицията работи цяла нощ. В събота сутринта на тел. 112 е подаден сигнал от жител на Летница, че беглецът е забелязан в необитаема къща в града и натам са насочени полицейски сили. Затворникът се е опитал да отвлече възрастна жена в опит да се застрахова срещу действията на служителите на МВР, но органите на реда са използвали огнестрелно оръжие, за да го респектират и той я е оставил и продължил бягството си.
Избягалият затворник бе заловен в нива край град Летница и след това е откаран в ареста в Ловеч.
48-годишният Борис Иванов излежава 13-годишна присъда за блудство и кражби, която влиза в сила от март 2011 г. В началото на месеца той е преместен в общежитие от отворен тип. Иванов работи на обект заедно с още 4-ма лишени от свобода на територията на бивше млекопреработвателно предприятие, намиращо се в покрайнините на град Ловеч. На 21 юни той напуска обекта и три дни е в неизвестност. За изчезването му сигнализира служител на фирмата, за която затворникът е работил.
„Така действа системата, така ще работим и занапред спрямо всички, които нарушават правилата. Само за два дни, около 52 часа ни бяха необходими за издирването. Благодаря на всички, които участваха в операцията – служители на полицията, жандармерията, СОБТ, действали по разпореждане на професионалното ръководство и приложили способи, които доведоха до ефект. Бяхме критикувани, че използвахме много сили, но те бяха необходими. Важно е за подчертая, че критиките, които чувахме демотивират състава, служителите са пресирани и под излишен натиск, когато работят усърдно. На практика, предприети и извършени са всички необходими действия, които невинаги може да бъдат оповестявани и обяснявани, но се вършат. Нека има критики, но по-внимателни, за да могат професионалистите да работят спокойно, заяви министърът на вътрешните работи на брифинга по повод задържането на издирвания беглец от затвора“, заяви вътрешният министърът Валентин Радев на брифинг след залавянето на Иванов.
„В резултат на действията на жандармеристите, е предотвратено отвличането на жената и евентуална заложническа криза. В момента, в който е осъзнал, че е разпознат, беглецът панически обмислил тактики за спасяване – вижда жената, която живее в края на населеното място, но тя успява да даде знак с жестове на районния инспектор, че е застрашена и той е реагирал много адекватно. Опитал отново да избяга и след бързи тактически действия на СОБТ, беглецът е задържан. СОБТ не се използва само за обезвреждане и в случая работата им допринесе издирваният да не извърши друго престъпление. Предстои анализ на конкретните му действия, но на първоначален етап, преценяваме, че не е имал предварителен цялостен план. Колегите си свършиха работата професионално“, заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.
„Благодарение на доброто взаимодействие и координация с Дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР бързо създадохме необходимата организация за тактически действия така, че да бъде пресечен пътят на беглеца за изтеглянето му от района и предотвратихме навлизането му по-нататък в населеното място, локализиран бе и задържан. Колегите не му оставиха шанс да окаже съпротива, поясни Георги Гайков, началник на СОБТ.
„За два дни полицията си свърши професионално работата, като имаме предвид, че издирваният е с четири постановени присъди, две от които две за грабеж и изнасилване. Веднага след бягството му е образувано е досъдебно производство, вероятно ще има обвинение и за опита за отвличане на възрастната жена, обясни окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Благодаря на гражданите за сигналите и на всички служители, участвали в издирването и задържането на избягалия затворник

Министър Валентин Радев: Благодаря на гражданите за сигналите и на всички служители, участвали в издирването и задържането на избягалия затворник

23 Юни 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Благодаря на гражданите за сигналите и на всички служители, участвали в издирването и задържането на избягалия затворник. Това каза министърът на вътрешните работи по време на брифинг във връзка със залавянето на избягалия затворник Борис Иванов, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Целта на брифинга е да информираме хората, че един рецидивист е заловен и да бъдат спокойни. Така действа системата, така ще работим и занапред спрямо всички, които нарушават правилата. Само за два дни, около 52 часа ни бяха необходими за издирването. Благодаря на всички, които участваха в операцията – служители на полицията, жандармерията, СОБТ, действали по разпореждане на професионалното ръководство и приложили способи, които доведоха до ефект. Бяхме критикувани, че използвахме много сили, но те бяха необходими. Важно е за подчертая, че критиките, които чувахме демотивират състава, служителите са пресирани и под излишен натиск, когато работят усърдно. На практика, предприети и извършени са всички необходими действия, които невинаги може да бъдат оповестявани и обяснявани, но се вършат. Нека има критики, но по-внимателни, за да могат професионалистите да работят спокойно, заяви министърът на вътрешните работи на брифинга по повод задържането на издирвания беглец от затвора“, заяви министърът.
„Операцията по издирването е в ход от момента на бягството. Вчера получихме по-конкретен сигнал, който конкретизира мястото, където е забелязан рецидивистът. Незабавно насочихме сили натам и бе организирана мащабна операция с целия ресурс на ОДМВР, СОБТ, Дирекция „Жандармерия“-ГД „Национална полиция“. Проверени бяха много места, в определен момент служебните кучета попаднаха на следа и колегите работиха цяла нощ. Сутринта получихме сигнал на тел. 112 от жител на Летница, че беглецът е забелязан в необитаема къща в града. Към мястото са насочени повече сили и случаят се е развил динамично - беглецът е осъществил отвличане на възрастна жена в опит да се застрахова срещу действията на служителите на МВР, използвано е огнестрелно оръжие за респектирането му и я е оставил. Продължил е бягството си и след бързи действия на СОБТ, е задържан. Няма пострадали. В резултат на действията на жандармеристите, е предотвратено отвличането на жената и евентуална заложническа криза. В момента, в който е осъзнал, че е разпознат, беглецът панически обмислил тактики за спасяване – вижда жената, която живее в края на населеното място, но тя успява да даде знак с жестове на районния инспектор, че е застрашена и той е реагирал много адекватно. Опитал отново да избяга и след бързи тактически действия на СОБТ, беглецът е задържан. СОБТ не се използва само за обезвреждане и в случая работата им допринесе издирваният да не извърши друго престъпление. Предстои анализ на конкретните му действия, но на първоначален етап, преценяваме, че не е имал предварителен цялостен план. Колегите си свършиха работата професионално“, заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.
Благодарение на доброто взаимодействие и координация с Дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР бързо създадохме необходимата организация за тактически действия така, че да бъде пресечен пътят на беглеца за изтеглянето му от района и предотвратихме навлизането му по-нататък в населеното място, локализиран бе и задържан. Колегите не му оставиха шанс да окаже съпротива, поясни Георги Гайков, началник на СОБТ.
За два дни полицията си свърши професионално работата, като имаме предвид, че издирваният е с четири постановени присъди, две от които две за грабеж и изнасилване. Веднага след бягството му е образувано е досъдебно производство, вероятно ще има обвинение и за опита за отвличане на възрастната жена, заяви окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Избягалият затворник е опитал да вземе заложник

Ловеч: Избягалият затворник е опитал да вземе заложник

23 Юни 2018 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Избягалият затворник е опитал да вземе заложник. Това стана ясно по време на пресконференция на ръководството на МВР в Ловеч след мащабната операция, при която беше заловен избягалият затворник Борис Иванов, предаде БНР.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че въпреки огромното напрежение и натиска върху органите на реда, те са успели да заловят избягалия затворник Борис Иванов. "Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат. Да са спокойни - събота, неделя... Така действа системата, така ще работим и занапред", заяви той.
Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че избягалият затворник е задържал възрастна жена, за да уплаши жителите на Летница. „Тя живее на края на селото. Тук е хубав моментът, че жената дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава и реално той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена“, каза още Маринов.
Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обяви, след днешната операция обвиненията срещу заловения затворник ще се увеличат и уточни какво наказание е трябвало да изтърпи Иванов. "Реално му остават близо 5 години - 4 години и 9 месеца, до изтърпяване на 13-годишната присъда."
Борис Иванов в момента се намира в Районното полицейско управление в Ловеч при засилено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР ще дадат брифинг във връзка със задържането на отклонилия се от изтърпяване на наказание в затвора Борис Иванов

Министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР ще дадат брифинг във връзка със задържането на отклонилия се от изтърпяване на наказание в затвора Борис Иванов

23 Юни 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и представители на прокуратурата ще дадат брифинг в Ловеч след 19 часа във връзка със задържането на отклонилия се от изтърпяване на наказание в затвора Борис Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Точният час и място на брифинга ще бъдат уточнени допълнително.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Задържан е затворникът Борис Иванов

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Задържан е затворникът Борис Иванов

23 Юни 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Задържан е затворникът Борис Иванов. Това съобщи за Агенция „Фокус“ главният секретар на МВР Младен Маринов. „Задържан е в района на землището на град Летница, община Ловеч. В момента го придвижват към ареста в Ловеч“, допълни гл. комисар Маринов.
Агенция "Фокус" припомня: Полицейска блокада се проведе в Ловешко заради избягалия преди дни затворник. 48-годишният Борис Иванов излежава 13-годишна присъда за блудство и кражби, влязла в сила от март 2011 г. Той е излежавал присъдата си в общежитие от отворен тип, в което е бил преместен в началото на месеца. Иванов е работил на обект заедно с още 4-ма лишени от свобода на територията на бивше млекопреработвателно предприятие, намиращо се в покрайнините на град Ловеч. Сутринта на 21 юни е напуснал обекта и от тогава бе в неизвестност. За изчезването му сигнализира служител на фирмата, за която затворникът е работил.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: От министър Валентин Радев лъха оптимизъм като цяло и колкото по-бързо остане в историята, толкова по-добре за МВР и за страната

Румен Петков, АБВ: От министър Валентин Радев лъха оптимизъм като цяло и колкото по-бързо остане в историята, толкова по-добре за МВР и за страната

23 Юни 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. От министър Валентин Радев лъха оптимизъм като цяло и колкото по-бързо остане в историята, толкова по-добре за МВР и за страната. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с изявлението на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че е оптимист за залавянето на избягалия затворник в Ловеч. „Ще си позволя опозицията на жизнения ми опит да не коментирам неговите лични усещания и възприятия“, каза Петков. По думите му бягства от затворите е имало винаги. „Друг е въпросът, че ситуацията в МВР е нетърпима. Независимо от сигналите, които получава министърът във времето за разположението на кадровия състав, за лишаването на големи територии на страната от полицейска охрана и от всички предварителни заклинания и цинични лъжи „Във всяко село полицай“, и че полицията ще бъде на разположение на обществото по всяко време, сме свидетели на обратните действия. Демонстрация, че министърът демотивира и деморализира състава са серията от много нагли, небивали в съвременната ни история убийства и тежки престъпления и случая със служителите на „Гранична полиция“, които пуснаха пътниците на половин самолет да влязат в страната без да бъдат проверявани. Очевидно е, че оставката на вътрешния министър е закъсняла“, заяви Петков. Той изрази съжаление, че с вота на недоверие БСП го оставя поне още месец на поста. По думите му вотът на недоверие не е бил решението. „Трябваше да се търси друго решение – оставка на вътрешния министър, преструктуриране и спешни мерки, които да доведат да имаме друго усещане за сигурност, което ни дава вътрешното ведомство“, допълни председателят на АБВ.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Преиграва се с използването на хеликоптер в издирването на затворника в Ловеч и това създава чувство за политическа спекулация

Румен Петков, АБВ: Преиграва се с използването на хеликоптер в издирването на затворника в Ловеч и това създава чувство за политическа спекулация

23 Юни 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Преиграва се с използването на хеликоптер в издирването на затворника в Ловеч и това създава чувство у състава на МВР за политическа спекулация. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с избягалия затворник в Ловеч. „Какво ще ни дадат хеликоптерите? Така си спомням шесторното убийство, пак качихме хеликоптерите и какво ни дадоха?“, каза Петков. Според него, за да се стигне до бягството има серия от грешки. „Трябва да се направи много сериозен анализ на целия случай, за да се изяснят необходимите поуки“, допълни Петков. По думите му в случая с избягалия затворник в Ловеч не са оценени проблемите, които създава конкретният затворник, както фирмите, на които се предоставя тази услуга. „Все пак стана ясно, че и служителят, който е отговарял за охраната на затворниците, каквото и да означава това в този случай, не е бил на място“, коментира още председателят на АБВ.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Под полицейска блокада е целият район между селата Александрово, Дренов и Деветаки заради избягалия затворник Борис Иванов

Ловеч: Под полицейска блокада е целият район между селата Александрово, Дренов и Деветаки заради избягалия затворник Борис Иванов

23 Юни 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Акцията по издирването на затворника, избягал преди два дни от мандра край Ловеч тече с пълна сила. В събота сутрин в операцията се включиха и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщава Нова телевизия. Под полицейска блокада е целият район между ловешките села Александрово, Дренов и Деветаки.
Главният секретар на МВР Младен Маринов също е бил на място в късните часове в петък, за да даде инструкции за издирването.
Властите вярват, че рецидивистът Борис Иванов ще бъде намерен до края на деня.
Той избяга, докато беше на работа в млекопреработвателен цех. Излежава 13-годишна присъда за блудства и кражби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава издирването на избягалия затворник в Ловеч, МВР признаха за пропуски (ОБЗОР)

Продължава издирването на избягалия затворник в Ловеч, МВР признаха за пропуски (ОБЗОР)

22 Юни 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. За пореден ден случаят с избягалия затворник в Ловеч беше основна тема в кулоарите на парламента и в пленарна зала. От БСП неколкократно настояха ръководствата на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието да информират депутатите за развитието на случая. Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов посочи, че вероятно има грешна преценка на ръководството на затвора дали затворникът Борис Иванов може да работи на открит външен обект. Вътрешният министър Валентин Радев също коментира, че вероятно има пропуски при промяната на мерките на затворника от Ловеч. Същите са установени и по случая с Владимир Пелов. Министърът обяви, че МВР е заловило всички отклонили се затворници през тази година. Вече има свидетелско сведение за избягалия затворник. Проверяват се адреси на хора от близкото му обкръжение. Валентин Радев заяви, че е готов да поеме политическата отговорност, а преценката дали се справя като министър е на премиера. „Когато си тръгваше премиерът Бойко Борисов ме попита: „Хванахте ли го“ и аз му казах: „Гоним го““, коментира Радев. Попитан според него обществото мисли ли си, че се справя като вътрешен министър той посочи: „В едно семейство за изневярата разбира последен този, на който му е изневерено. Последен ще разбера дали се справям или не. Аз си мисля, че се справям”. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че за ситуацията с избягалия затворник в Ловеч следва да има лична отговорност. Според него трябва да се промени начина, по който се изтърпява наказанието. Той определи като недопустимо затворниците да работят във фирми и на външни обекти, което всъщност системата ни позволява. Сотир Цацаров обясни, че лишените от свобода трябва да имат право на труд, но под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, което ще затрудни отклоненията.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков от БСП към министър Радев: Защо все още няма достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112

Георги Гьоков от БСП към министър Радев: Защо все още няма достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112

22 Юни 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. „Близо две години след приемане на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 е време да дадете отговор на въпроса: защо не е осигурен достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112?“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков към вътрешния министър Валентин Радев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че с приемането през 2008 г. на закона за тел. 112 е осигурен достъп на гражданите до службите за спешно реагиране, с цел получаване на помощ при спешни случаи. Според него така в националното законодателство са въведени европейските изисквания за универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги. Той подчерта обаче, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. По думите му при промяната през 2009 г. на европейската директива гласи, че: „Държавите-членки гарантират, че достъпът до услуги за спешна помощ за крайни ползватели с увреждания е равностоен на достъпа, предоставен на останалите крайни ползватели“. Гьоков обясни, че срокът за прилагането на тази директива е изтекъл на 25 май 2011 г. „Макар и с огромно закъснение, на 20 юли 2016 г. бе приет ЗИД на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Според Заключителната разпоредба на този закон в срок до една година от влизането му в сила, министърът на вътрешните работи трябва да осигури достъп на хората със слухови или говорни увреждания до телефон 112. Очевидно, до момента тази възможност не е гарантирана“, каза още Георги Гьоков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов от БСП към министър Радев: Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница

Иван Иванов от БСП към министър Радев: Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница

22 Юни 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. „Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов към вътрешния министър Валентин Радев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него еволюирането на наименованието „инженерно-преградно съоръжение“ на „временно възпрепятстващо“ говори за признание на МВР, че то е в лошо състояние и не може да изпълнява функциите си. „Спирането на снимането и на гражданския контрол показва, че там има сериозни проблеми, които се опитват да скрият“, подчерта той.
Иванов припомни, че именно от снимките на журналисти е станало явно лошото изпълнение на строителните работи по време на изграждането. „Благодарение на това журналистическо разследване, има прокурорска проверка за злоупотреби. Явно Елена Йончева много ви е притеснила и искате да спрете по-нататъшни такива разследвания“, добави Иван Иванов.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Когато си тръгваше премиерът Бойко Борисов ме попита: „Хванахте ли го“ и аз му казах: „Гоним го“

Министър Валентин Радев: Когато си тръгваше премиерът Бойко Борисов ме попита: „Хванахте ли го“ и аз му казах: „Гоним го“

22 Юни 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Когато си тръгваше премиерът Бойко Борисов ме попита: „Хванахте ли го“ и аз му казах: „Гоним го“. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев за случая с избягалия затворник в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан според него обществото мисли ли си, че се справя като вътрешен министър той коментира: „В едно семейство за изневярата разбира последен този, на който му е изневерено. Последен ще разбера дали се справям или не. Аз си мисля, че се справям”. „Слушам премиера Борисов, Цветан Цветанов и усещам техните знаци, и тези на обществото“, посочи Радев. „Откъде добивам кураж - обиколих Плевен, Ловеч, Благоевград. Срещу мен седяха всички кметове. Питах ги: „кажете ми доволни ли сте от полицаите, не ми ги хвалете, искам забележки“. От всички съм чул подкрепа“, обясни вътрешният министър. „Опитвам се да внуша, че няма значение откъде идват забележките, да се вслушваме, дали в опозиция, бивш министър или служител, да внимаваме, сигурно правим грешка след грешка. Да слушаме и да се поправяме, това можем да направим“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Винаги съм готов да поема политическата отговорност, преценката дали се справям е на премиера

Министър Валентин Радев: Винаги съм готов да поема политическата отговорност, преценката дали се справям е на премиера

22 Юни 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Винаги съм готов да поема политическата отговорност. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на въпрос готов ли е да поеме политическата отговорност заради случая с избягалия затворник в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан обмисля ли оставка и смята ли, че така ще се реши проблемът той посочи: „Всички министри сигурно ще ви кажат, какво като подам оставка, проблемите няма да се решат. Не знам, може и да се решат, ако ме сменят с някой по-добър. Преценката дали един министър се справя добре го прави този, който го е предложил, премиерът“. „Той вижда дали се справяме или не, докладвам му постоянно какво правим, без да си разказвам мечтите. Считам, че сме в правилната посока. Трябва ни време“, заяви Валентин Радев. „На вота на недоверие ще чуете аргументите ми и тези на опозицията, ако са прави сигурно правителството ще падне, ако не са - продължаваме“, коментира вътрешният министър. „Според мен стоим по-добре, отколкото сме стояли вчера или онзи ден. Това ми дава оптимизъм“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Вероятно има пропуски при промяната на мерките на затворника от Ловеч, установили сме тази слабост и по случая с Владимир Пелов

Министър Валентин Радев: Вероятно има пропуски при промяната на мерките на затворника от Ловеч, установили сме тази слабост и по случая с Владимир Пелов

22 Юни 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Вероятно има някакви пропуски в оценката на ръководството на затвора, когато са му променили мерките. Едната от тях е от строг на общ режим, след това от закрит на открит тип през различните години. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев от парламентарната трибуна за случая с избягалия затворник в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За жалост, това е пропуск. Ето признавам една слабост, която сме установили още по случая с Пелов“, заяви той. „Работим по въпроса да направим анализ защо нашият служител, ако присъства на промяната на мярката, няма право на глас“, коментира министърът. „Уверявам ви, че правим всичко възможно и продължаваме да го издирваме“, обяви Валентин Радев. „При случаи на отклонение обикновено затворниците са залавяни, буквално нямаме пропуск. И това лице ще бъде заловено, дано не направи някаква беля, докато успеем“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Служителят от фирмата за контрол върху лишените от свобода  не е присъствало на обекта, откъдето е избягал затворникът

Министър Валентин Радев: Служителят от фирмата за контрол върху лишените от свобода не е присъствало на обекта, откъдето е избягал затворникът

22 Юни 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Служителят от фирмата за контрол върху лишените от свобода не е присъствало на обекта, откъдето е избягал затворникът. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев от трибуната на Народното събрание във връзка с избягалия вчера затворник от Ловеч Борис Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че е извършен обход на близката гориста местност около мястото на бягството. „Извършена е проверка на лицата от близкото обкръжение на избягалия, находящи се в София, Елин Пелин и на други места. Не е установено лицето да пребивава на тези адреси. Продължаваме да го издирваме разбира се“, каза Радев.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Имаме свидетелско сведение за избягалия затворник от Ловеч, продължаваме да работим по него

Министър Валентин Радев: Имаме свидетелско сведение за избягалия затворник от Ловеч, продължаваме да работим по него

22 Юни 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Имаме свидетелско сведение за избягалия затворник от Ловеч, продължаваме да работим по него. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев от трибуната на Народното събрание във връзка с избягалия вчера затворник от Ловеч Борис Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 21 юни 2018 г. малко след 10.00 часа лишеният от свобода е извършил отклонение от работен обект в затвора в Ловеч. С телеграма Министерство на правосъдието ни уведомяват. В ГД „Национална полиция“ в 13.34 ч. сме уведомени. Лицето е обявено за общодържавно издирване веднага“, каза Радев. По думите чрез пресцентъра на ГД „Национална полиция“ е изпратено прессъобщение и снимка на лицето в електронните медии с цел запознаване на обществеността. „Създадена е необходимата организация и са предприети оперативно-издирвателни действия. Проверяват се адресите на лица от близкото обкръжение на това лице, на територията на ОДМВР – Ловеч, Велико Търново и Търговище и други“, каза министърът. Радев заяви, че се извършват проверки на железопътния и автобусния транспорт в страната. „Изградени са Контролно-пропускателни пунктове. Създадена е организация съвместно с ГД „Гранична полиция“, допълни министърът и уточни, че са поставени задачи на агентурния апарат на МВР.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: За ситуацията с избягалия затворник в Ловеч следва да има лична отговорност

Гл. прокурор Сотир Цацаров: За ситуацията с избягалия затворник в Ловеч следва да има лична отговорност

22 Юни 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. За конкретната ситуация следва да има лична отговорност от ръководството на затвора или от надзорно-охранителен състав. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание за случая с избягалия затворник в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази ситуация е позволила лице, за което мисля, че е имало данни за други отклонения, не мога да го потвърдя в момента, да работи на външен обект без охрана“, заяви той. „За общата ситуация - трябва да променим целия начин, по който се изтърпява наказанието“, обяви главният прокурор. В отговор на въпрос трябва ли да има подадени оставки заради случая Сотир Цацаров посочи: „Оставката може да носи някаква отговорност в политически смисъл, но търся прагматичния резултат. Оставката няма да промени нищо, това ще бъде решение точно до следващото бягство на затворник, а то ще се случи, защото условията го позволяват“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: До момента издирването на избягалия затворник в Ловеч не е дало какъвто и да е резултат

Гл. прокурор Сотир Цацаров: До момента издирването на избягалия затворник в Ловеч не е дало какъвто и да е резултат

22 Юни 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Току що разговарях с окръжния прокурор на Ловеч. До настоящия момент издирването на лицето не е дало какъвто и да е резултат. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание за случая с избягалия затворник в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знакът е лош, не може да бъде добър“, посочи той в отговор на въпрос как ще коментира, че има пореден случай на избягал затворник. „Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство. Проблемът не е в терминологията“, обясни Сотир Цацаров. „Конкретното лице е осъдено на 13 години „лишаване от свобода“ за грабеж и изнасилване. Остатъкът от наказанието е 5 години“, уточни той. „Другата страна е общата. Не е тайна за никого, че близо година и половина ГД „Изпълнение на наказанията“ няма постоянно ръководство. Това при всички случаи се отразява на работата“, каза още главният прокурор.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Спазени са процедурите по преместването на избягалия Борис Иванов в затворническо общежитие

Министър Цецка Цачева: Спазени са процедурите по преместването на избягалия Борис Иванов в затворническо общежитие

22 Юни 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева преди конфереция, организирана от адвокатската колегия, предаде БНР. Цачева е категорична, че около половината от тези затворници в момента полагат труд. По отношение на случая с Борис Иванов, който избяга край Ловеч, правосъдният министър гарантира, че всички процедури по преместването му и осигуряването му на работно място са спазени. "Той е излежал по-голямата част от присъдата си и рано или късно ще се върне в обществото. Начинът, по който ще имаме гаранция, че той е готов да се върне, е именно и чрез полагане на труд. Това е много важно и се стимулира", коментира Цачева. Тя обеща, че ще изнесе конкретни данни за случаите на бягство от затворите през годините по време на дебатите за вота на недоверие към правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Заместник-министър Николай Проданов трябваше да каже какви действия ще се предприемат за залавянето на Борис Иванов

Драгомир Стойнев, БСП: Заместник-министър Николай Проданов трябваше да каже какви действия ще се предприемат за залавянето на Борис Иванов

22 Юни 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министър Николай Проданов трябваше да каже какви действия ще се предприемат за залавянето на този затворник. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев след изслушването на зам-министъра на правосъдието Николай Прадонанов във връзка с издирваният затворник Борис Иванов, избягал вчера, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябваше да кажете, че има 900 осъдени, които в момента са на свобода и институциите са неспособни да ги арестуват“, заяви Стойнев. Той попита още защо Комисия, която е сформирана снощи след бягството чак днес ще ходи в Ловеч. „Защо още снощи тази комисия не е била в Ловеч или просто ви е трябвало да се наспите“, попита още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Стойнев заяви, че заместник-министърът е трябвало да обясни какви действия ще се предприемат, за да се хване избягалият затворник. „Той въобще не се е отклонил“, каза Стойнев.
В процедура по начина на водене Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни, че трябва да има процедурна яснота. „Те не успяха да дефинират каква процедура искат, въпреки това получиха подробна информация както за обстоятелствата на отклонението, така и в сравнително – правен анализ“, каза Данаил Кирилов. По думите му опитите да се проведат спорове във връзка с изслушването, са недопустими.
Секретарят на "БСП за България" Филип Попов уточни, че парламентарните групи имат право на въпроси. Председателстващият Народното събрание Емил Христов уточни, че от БСП са поискали информация, а не парламентарен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Задръствания се образуват на входно-изходните точки на града заради полицейски проверки

Варна: Задръствания се образуват на входно-изходните точки на града заради полицейски проверки

22 Юни 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Варна. Задръствания се образуват на входно-изходните точки на Варна в посока София, Добрич, Бургас и курортните комплекси заради продължаващите полицейски проверки, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По непотвърдена информация органите на реда проверяват автомобилите във връзка с издирвано лице. Проверките във Варна започнаха още вчера, след като полицията съобщи, че издирва затворник, напуснал обекта в покрайнините на Ловеч, на който е работил, в четвъртък сутринта. 48-годишният Борис Ангелов Иванов е излежавал 13-годишна присъда за блудство и кражби, влязла в сила от март 2011 година. Той е работил на обект заедно с още 4-ма лишени от свобода на територията на бивше млекопреработвателно предприятие, намиращо се в покрайнините на град Ловеч. Мъжът е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татуйровка – червена целувка. От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания, или го забележат, да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: От 2009 г. има устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се затворници  от общежития от открит тип

Зам.-министър Николай Проданов: От 2009 г. има устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се затворници от общежития от открит тип

22 Юни 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. От 2009 г. има устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се затворници от общежития от открит тип. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов по време на изслушване в Народното събрание във връзка с издирвания затворник Борис Иванов, избягал вчера, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зам.-министърът запозна депутатите как върви процесът през годините. „През 2005 г. 17 души са се отклонили от общежития от открит тип, през 2006 г. има 27, през 2007 г. има 49, през 2008 г. има 45 и от 2009 г. има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се под 10 човека на година“, каза заместник-министърът. Той уточни, че през 2009 г. отклонилите са петима, а през 2010 – 8, през 2011 – 3, през 2012 -10, през 2013 – 7, през 2014 – 6, през 2015 - 11, а през 2017 г.- 8, през 2018 г. - 5.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: В случая с издирвания затворник в Ловеч вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали той може да работи на открито

Зам.-министър Николай Проданов: В случая с издирвания затворник в Ловеч вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали той може да работи на открито

22 Юни 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. В случая с издирвания затворник в Ловеч вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали той може да работи на открито. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов по време на изслушване в Народното събрание във връзка с издирвания затворник Борис Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Проданов въпросът има две измерения. "Проверката ще покаже какъв е точно проблемът. Вероятно се касае за грешна преценка от страна на ръководството на затвора дали този човек да бъде пуснат на работа на открит външен работен обект. Другият въпрос се отнася въобще на работата на лишените от свобода. В нашата теория на труда се отделя едно значимо място по отношение на превъзпитанието на лишените от свобода“, каза той и уточни, че работата на външни открити обекти е много добра алтернатива. „Не бихме могли да се лишим от тази алтернатива“, каза зам.-министърът.
„Въпросът е какви затвори подхождат на демократична България – да наблегнем на изолацията или на превъзпитанието чрез труд. Това е важен въпрос, който стои на вашето внимание“, коментира Проданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: Около 1900 души излежават присъдите си в общежития от открит тип

Зам.-министър Николай Проданов: Около 1900 души излежават присъдите си в общежития от открит тип

22 Юни 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Към вчерашния ден в общежитията от открит тип в цялата страна е имало 1899 души, лишени от свобода. В рамките на вчерашния ден 802 от тях са били на работа на външни открити работни обекти, където по принцип няма охрана. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов по време на изслушване в Народното събрание във връзка с издирвания затворник Борис Иванов, избягал вчера, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че вчера сутринта към 10.30 часа служител на фирма, с която държавното предприятие „Затворно дело“ има сключен договор за отдаване на труд, е информирал ръководството на затвора в Ловеч, че един от работещите лишени от свобода, се е отклонил от работният обект. „На нас ни беше незабавно докладвано и до обяд беше сформирана комисия на най-високо равнище, начело с един от заместник-главните директори на ГД „Изпълнение на наказанията“, която днес е в Ловеч и ще извърши проверка на обстоятелствата около този инцидент“, допълни заместник-министърът.
ДЕница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Ченчев, БСП: От април досега 5 човека са се отклонили от правосъдието  - време е управляващото мнозинство да се отклони от изпълнителната власт

Иван Ченчев, БСП: От април досега 5 човека са се отклонили от правосъдието - време е управляващото мнозинство да се отклони от изпълнителната власт

22 Юни 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. От април досега 5 човека са се отклонили от правосъдието - време е управляващото мнозинство да се отклони от изпълнителната власт. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в началото на днешното пленарно заседание във връзка с вчерашното си искане за изслушване на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев за избягал затворник в Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той призова незабавно в парламента да се явят министърът на правосъдието и на вътрешните работи. „От вчера до днес имаме един ход на събитията, който нас като парламентарно представена партия не ни удовлетворява. Не мога да разбера какво правите, колеги", каза Ченчев. Той разкритикува управляващите за часа на конференцията, свързана с борбата срещу финансирането на тероризма днес в зала "Изток". "Днес в 9.30 часа имаме обявена конференция, с участието на Цветан Цветанов, шефове на митници, на която и ние искаме да присъстваме. Явно е обвързана с вота. Какво я налага в работното време на Народното събрание“, попита Ченчев. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева му отговори, че още вчера се е свързала с двамата министри и поясни, че министър Цачева е на конференция, но ще се свърже със заместник-министър, който да даде информация. Караянчева обърна внимание, че министър Валентин Радев участва в парламентарния контрол и ще даде информация.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията в Ловеч издирва затворник, напуснал обекта, на който е работил (ОБЗОР)

Полицията в Ловеч издирва затворник, напуснал обекта, на който е работил (ОБЗОР)

21 Юни 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Полицията в Ловеч издирва затворник, напуснал обекта, на който е работил в четвъртък сутринта. 48-годишният Борис Ангелов Иванов е излежавал 13 годишна присъда за блудство и кражби, влязла в сила от март 2011г. Той е работил на обект заедно с още 4-ма лишени от свобода на територията на бивше млекопреработвателно предприятие, намиращо се в покрайнините на град Ловеч. Около 10.30 часа е напуснал обекта и от тогава е в неизвестност. За изчезването му сигнализира служител на фирмата, за която затворникът е работил.
На брифинг заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов разясни, че Борис Иванов е излежавал присъдата си в общежитие от отворен тип, в което е бил преместен в началото на месеца. „Незабавно са предприети действия за неговото издирване „по горещите следи“, каза зам.-министър Проданов. „Не става дума за бягство от затвора, става дума за отклоняване от външен работен обект на лишен от свобода, който не е бил охраняван. В такива случаи определени ангажименти за охраната на тези лишени от свобода поемат от съответната фирма, която ги е ангажирала като работна ръка“, уточни той.
Зам.-министърът обърна внимание, че около 800 лишени от свобода работят на неохраняеми работни обекти. Във връзка с това дали е необходима промяна в Наказателния кодекс, свързана с възможността лишените от свобода да упражняват труд извън затворите, зам.-министър Проданов коментира: „Тук става дума за принципен въпрос до колко обществото би било готово да промени основни принципи, заложени в Наказателния кодекс от 1968 година, където на труда се гледа на основно средства за превъзпитание, както и дали законодателят би решил на лишените от свобода да им се забрани да работят“. „Тогава тези 802-ма души ще си стоят зад мрежите и много трудно биха могли да се отклонят“, допълни той. Зам.-министърът отбеляза още, че към момента близо 7000 души изтърпяват присъда „лишаване от свобода“ и няма как да им се осигури работа на територията на затворите. „Що се отнася до охраната на външните работни обекти, на мен ми е много трудно да ви кажа, ако всички тези 800 души трябваше да бъдат охранявани днес, колко точно надзорно-охранителен състав щеше да ни трябва“, посочи още зам.-министър Проданов. По думите му случаите на отклонили се по време на работа затворници не нарастват, дори са по-малко, но придобиват по-голяма медийност.
Междувременно БСП настоя за изслушване на ръководството на министерствата на вътрешните работи на правосъдието заради случая. От парламентарната трибуна депутатът от БСП Иван Ченчев попита: „За нас какво остава като народни представители, може би да се надяваме, че ще бъде заловен по-бързо докато не си е пуснал брада?“. В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще разговаря с министрите Валентин Радев и Цецка Цачева.
По-късно от полицията разпространи снимка на Борис Ангелов Иванов. Той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса, с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос и високо чело. На врата си има татуировка – червена целувка. От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания, или го забележат, да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.
Това е трети случай със затворник, напуснал работното си място, в последните месеци, след като такива имаше и в Пловдив, и в Пазарджик. И при двата по-късно лицата бяха открити.
Весела АЛЕКСАНДРОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Проверки заради издирвания затворник от Ловеч се извършват на всички входно-изходни точки града

Варна: Проверки заради издирвания затворник от Ловеч се извършват на всички входно-изходни точки града

21 Юни 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Варна. На всички входно-изходни точки във Варна има заградителни мероприятия от страна на полицията. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от сектор КАТ в Областната дирекция на МВР. Органите на реда извършват проверки във връзка с издирвания затворник от Ловеч. Заградителни мероприятия има както по пътя за „Златни пясъци“, по пътя към Добрич, Бургас и към автомагистрала „Хемус“. Проверките предизвикаха огромни задръствания в рамките на града. Огромни опашки от чакащи автомобили има в двете ленти по бул. „Владислав Варненчик“ в посока към София. От Областната дирекция на МВР отказват да коментират към този момент с какво са свързани заградителните мероприятия.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Засилена полицейска проверка се извършва на входовете и изходите на града

Варна: Засилена полицейска проверка се извършва на входовете и изходите на града

21 Юни 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Засилена полицейска проверка се извършва на входовете и изходите на града. Това съобщи слушател на Радио „Фокус“. Движението е затруднено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията разпространи снимка на издирвания затворник от Ловеч Борис Ангелов Иванов

Полицията разпространи снимка на издирвания затворник от Ловеч Борис Ангелов Иванов

21 Юни 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Полицията издирва Борис Ангелов Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Борис Иванов се е отклонил от изтърпяване на наказанието от затвора в Ловеч. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татус – червена целувка.
От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания, или го забележат, да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: Издирваният затворник от Ловеч е преместен в общежитието от отворен тип преди месец

Зам.-министър Николай Проданов: Издирваният затворник от Ловеч е преместен в общежитието от отворен тип преди месец

21 Юни 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Издирваният затворник от Ловеч е преместен в общежитието от отворен тип преди месец. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов на брифинг в министерството във връзка с поредния случай на затворник, отклонил се по време на работа на външен обект, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Аз съм искрен привърженик на тезата, че трудът превъзпитава. Когато човек работи, не мисли какви глупости още да направи.“, коментира той. По думите му случаите на отклонили се по време на работа затворници не нарастват, дори са по-малко, но придобиват по-голяма популярност.“Това е една изкуствено създадена новина, не е новина по същество“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: 802-ма лишени от свобода работят на неохраняеми външни обекти днес

Зам.-министър Николай Проданов: 802-ма лишени от свобода работят на неохраняеми външни обекти днес

21 Юни 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Поисках да ми бъде направена справка колко са лишените от свобода, които днес работят на неохраняеми външни обекти. Това са общо 802-ма души. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов на брифинг в министерството във връзка с поредния случая на затворник, отклонил се по време на работа на външен обект, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Тук въпросът въобще не опира до пропуски на надзорно охранителната дейност. Тук става дума за принципен въпрос до колко обществото би било готово да промени основни принципи, заложени в Наказателния кодекс от 1968 година, където на труда се гледа на основна средства за превъзпитание, както и дали законодателят би решил на лишените от свобода да им се забрани да работят“, коментира зам.-министърът. „Тогава тези 802-ма души ще си стоят зад мрежите и много трудно биха могли да се отклонят“, допълни той. Зам.-министърът отбеляза още, че към момента близо 7000 души изтърпяват присъда „лишаване от свобода“ в затворите в страната и няма как да им се осигури работа на територията на затворите. „Що се отнася до охраната на външните работни обекти, на мен ми е много трудно да ви кажа, ако всички тези 800 души трябваше да бъдат охранявани днес, колко точно надзорно-охранителен състав щеше да ни трябва“, посочи още зам.-министър Проданов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: Издирваният затворник от Ловеч е изтърпявал общо наказание от 13 години лишаване от свобода

Зам.-министър Николай Проданов: Издирваният затворник от Ловеч е изтърпявал общо наказание от 13 години лишаване от свобода

21 Юни 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Издирваният затворник от Ловеч е изтърпявал общо наказание от 13 години лишаване от свобода. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов на брифинг в министерството във връзка с поредния случая на затворник, отклонил се по време на работа на външен обект, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По думите му избягалият затворник е работил на обект заедно с още 4-ма лишени от свобода на територията на бивше млекопреработвателно предприятие, намиращо се в покрайнините на град Ловеч. Лишеният от свобода изтърпява общо наказание от 13 години лишаване от свобода за няколко престъпления, сред които кражби и блудства, вляло в сила от март 2011 година. „Незабавно са предприети действия за неговото издирване „по горещите следи“, но за съжаление до този момент нямаме данни да е открит“, каза зам.-министър Проданов.
„Не става дума за бягство от затвора, става дума за отклоняване от външен работен обект на лишен от свобода, който не е бил охраняван. В такива случаи определени ангажименти за охраната на тези лишени от свобода поемат от съответната фирма, която ги е ангажирала като работна ръка“, уточни той. По думите му случаите на отклонили се от работни обекти лишени от свобода не са се увеличили, а са добили по-голяма медийност.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Проданов: Все още не е открит избягалият от затворническото общежитие в Ловеч затворник

Зам.-министър Николай Проданов: Все още не е открит избягалият от затворническото общежитие в Ловеч затворник

21 Юни 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. До момента нямаме информация избягалият от затворническото общежитие в Ловеч затворник да е открит. Това каза заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов на брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Днес сутринта, в 10.30 часа, в затворническото общежитие към затвора в Ловеч е получена информация от служител във фирма, че Бори Ангелов Иванов е напуснал неохраняемия обект, на който е работил", уточни зам.-министър Проданов. Той уточни, че лишеният от свобода мъж е работил на обекта заедно с още 4-ма души. По думите на зам.-министъра избягалият затворник е на 48 години, с постоянен адрес в град Добрич и от 2011 година е излежавал 13-годишна присъда за блудство и кражби. "Предприети са действия по издирването му, но до този момент няма информация да е открит", каза още зам.-министърът.
Очаквайте подробности.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоя за изслушване на ръководството на МВР и Министерството на правосъдието заради случая с отклонил се затворник в Ловеч

БСП настоя за изслушване на ръководството на МВР и Министерството на правосъдието заради случая с отклонил се затворник в Ловеч

21 Юни 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Преди минути от интернет сайтове разбрахме, че както казва главният секретар, имаме нов случай на отклонило се лице от български затвор, а всъщност е избягало. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Иван Ченчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чуйте се с професионалното ръководство на МВР, с Министерството на правосъдието и преценете. Утре да се явят пред народното представителство министър Валентин Радев и министър Цецка Цачева- да чуем от тях какви мерки са предприети, каква е превенцията“, заяви той. „За нас какво остава като народни представители, може би да се надяваме, че ще бъде заловен по-бързо докато не си е пуснал брада“, попита Иван Ченчев. В отговор председателя на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще разговаря с министрите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Издирва се затворник, отклонил се от външен работен обект

Ловеч: Издирва се затворник, отклонил се от външен работен обект

21 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Издирва се затворник от общежитие от открит тип в Ловеч, отклонил се от външен работен обект. Това потвърдиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерството на правосъдието . От там уточниха, че мъжът не се води избягал, а отклонил се от работния обект. Той излежава присъда в общежитие от отворен тип. В момента се издирва и по случая тече проверка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.