НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Заради прогнозата за интензивни валежи през уикенда всички аварийни и доброволчески екипи в страната ще бъдат в готовност за бърза реакция (ОБЗОР)

Заради прогнозата за интензивни валежи през уикенда всички аварийни и доброволчески екипи в страната ще бъдат в готовност за бърза реакция (ОБЗОР)

22 Юни 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Заради прогнозата за интензивни валежи през уикенда всички аварийни и доброволчески екипи в страната ще бъдат в готовност за бърза реакция. Това стана ясно по време на брифинг в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка.
Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов посочи, че метеоролозите от НИМХ прогнозират, че интензивните валежи ще продължи и през следващите дни. „Това наложи да пуснем указания до колегите от общините за допълнителни превантивни мерки, свързани с наблюдение на застрашените от преливане участъци от реки, шахти, мобилизиране на доброволческия състав и др. Пуснахме указания и до структурите на МВР, с които още веднъж им обръщаме внимание, че през тези дни тяхната готовност трябва да остане на високо ниво, така че в максимално кратък срок да се притекат на помощ, ако е необходимо. Пуснахме указания и до структурите на БЧК“, обясни той.
Гл. комисар Николов посочи, че първите сигнали, на които екипите реагират в такива ситуации, са за обектите, за които има информация за бедстващи граждани. „На второ място, това са големите обществени сгради – ведомства, училища, детски градини и др. Организацията е направена така, че заедно с доброволните формирования и общините ще обърнем внимание на всеки случай“, коментира той и допълни, че ако е необходимо, дори служителите, които са в годишен отпуск, са в готовност да се върнат на работа.
Главен инспектор Стефан Стефанов от ГДПБЗН обясни какви мерки трябва да предприемат хората в случай на наводнение. Той посочи, че ако са в затворено помещение, трябва да изключат електрозахранването, винаги да държат под ръка документите си, да имат осигурени пакети с чиста храна и питейна вода, а не да пият вода от чешмата, тъй като има голяма вероятност тя да бъде замърсена. А в случай, че се намират на открито, да не влизат в подлези или в метрото и да търсят по-високо място, на което да застанат. „В никакъв случай не трябва да допускаме да изпадаме в паника“, посочи гл. инсп. Стефанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. инсп. Стефан Стефанов, ГДПБЗН: В случай на наводнение не трябва да влизаме в подлези, да използваме метрото или да пием вода от чешмата

Гл. инсп. Стефан Стефанов, ГДПБЗН: В случай на наводнение не трябва да влизаме в подлези, да използваме метрото или да пием вода от чешмата

22 Юни 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. В случай на наводнение не трябва да влизаме в подлези, да използваме метрото или да пием вода от чешмата. Това каза гл. инсп. Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на брифинг във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да запазим живота и здравето си като граждани, трябва да вземем редица мерки преди, по време и след наводнение. Конкретните правила в случай на наводнение, които трябва да се спазват, са публикувани в интернет страницата на МВР, в тази на ГДПБЗН, както и на pojarna.com. Хората трябва да знаят, че не трябва да изпадат в паника, а да преценят ситуацията така, че да се окажат на безопасно за тях място. Те не трябва да се опитват да спасяват превозни средства, трябва да е изключено електрозахранването, както и да бъдат осигурени пакети от суха храна и питейна вода“, каза още гл. инсп. Стефанов и посочи, че не трябва и да използваме водата от чешмата, защото има вариант тя да бъде замърсена.
„Трябва да сме си подготвили и документи и да имаме контакти с роднини и близки и точно определен план със семейството как да действаме. Ако се намираме в обществена сграда, трябва да спазваме указанията на хората, които там се грижат за нашата безопасност, и да не изпадаме в паника“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Заради очакваните валежи сме пуснали указания до всички колеги в страната да бъдат в готовност за бърза реакция

Гл. комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Заради очакваните валежи сме пуснали указания до всички колеги в страната да бъдат в готовност за бърза реакция

22 Юни 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Заради очакваните валежи сме пуснали указания до всички колеги в страната да бъдат в готовност за бърза реакция. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов на брифинг във връзка с прогнозата за усложнена метеорологична обстановка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Колегите от НИМХ прогнозират, че динамичната обстановка ще продължи и през следващите дни. Това наложи да пуснем указания до колегите от общините за допълнителни превантивни мерки, свързани с наблюдение на участъци от реките, шахти, мобилизиране на доброволческия състав и др. Пуснахме указания до структурите на МВР, с които още веднъж обръщаме внимание, че тяхната готовност трябва да остане на високо ниво, така че в максимално кратък срок да се притечем на помощ, ако е необходимо. Пуснахме указания и до структурите на БЧК. Не очакваме нищо по-различно от досегашната обстановка – т.е. това, което беше досега, ще се запази и през уикенда“, обясни той.
Гл. ком. Николов посочи, че първите сигнали, на които екипите реагират, са за обектите, за които има информация за бедстващи граждани. „На второ място, това са големите обществени сгради – ведомства, училища и др. Организацията е направена така, че заедно с доброволните формирования и общините ще обърнем внимание на всеки случай“, коментира той.
Гл. ком. Николов допълни, че за днес специални писма са изпратени за Видин, Монтана, Ловеч, Враца, където се очакват по-интензивни валежи. „За утре прогнозата за интензивни валежи е за по-голямата част от страната с изключение на местата, където кодът е зелен. Ако започне интензивен валеж придружен с градушка, тези шахти, които традиционно създават проблеми, ще бъдат наблюдавани. Така че бързо да се отстранява листната маса и водата да бъде поемана от шахтата, за да не остава на улицата. Нашите доброволни отряди са готови точно с такива действия да подпомогнат нашата дейност. В случай на необходимост дори и тези колеги, които са в отпуск, ще дойдат на работа“, обясни гл. ком. Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.