НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е публикуван доклад от ДНСК за извършена проверка на преместваемите обекти на плажната ивица в Слънчев бряг

На сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е публикуван доклад от ДНСК за извършена проверка на преместваемите обекти на плажната ивица в Слънчев бряг

18 Юни 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. На сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е публикуван доклад от ДНСК за извършена проверка на преместваемите обекти върху плажната ивица на морски плажове „Слънчев бряг – юг“, „Слънчев бряг – централен“ и „Слънчев бряг – север“. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Информацията може да бъде намерена тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: 32 преместваеми обекта на трите плажа в Слънчев бряг са с нарушения

МРРБ: 32 преместваеми обекта на трите плажа в Слънчев бряг са с нарушения

18 Юни 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Несебър. Общо 32 преместваеми обекта са поставени върху плажната ивица в к.к. Слънчев бряг без да са предвидени или са в несъответствие с одобрената от министъра на туризма схема и са без разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От тях 20 обекта са на територията на плаж „Слънчев бряг – юг“, 5 са на „Слънчев бряг – централен“ и 7 - на „Слънчев бряг – север“.
Това показват резултатите от извършената от ДНСК проверка на преместваемите обекти, поставени върху плажната ивица на морския курорт.
Проверката бе по заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в периода 11 – 13 юни тази година.
Данните за обектите са предоставени на община Несебър и Министерството на туризма за предприемане на последващи действия по компетентност – съставяне на констативни актове и издаване на заповед от кмета на община Несебър по реда на чл. 57а от ЗУТ за премахване и/или за привеждането им в съответствие с одобрената схема.
На плаж „Слънчев бряг – юг“ премахнатите през 2017 г. строежи „метална ограда“ и „паркинг“ до хотел „Империал“ („Амфора“) са възстановени на същото място. До паркинга в западна посока върху плажната ивица, без разрешение за поставяне и без разрешение за строеж са изпълнени едно след друго волейболно игрище, спортна площадка, метална трибуна за зрители със сцена и бетонова настилка с приблизителна площ около 1000 кв. м и поставени върху нея около 65 бр. маси за 250 места.
Обслужващата алея с обръщало към бившия ресторант „Фрегата“, осигуряваща достъпа до плажа е предвидена в действащия регулационен план на к.к. „Слънчев бряг – изток“. От община Несебър са представени одобрен проект и разрешение за строеж от 2008 г. за реконструкция на настилката на алеята, но същата не е въведена в експлоатация по законоустановения ред. Източно от алеята, върху плажната ивица, без разрешение за строеж е изпълнен открит паркинг с настилка от чакъл и филц с неправилна форма и приблизителна площ 8000 кв. м. Паркингът е ограничен с 2 бариери, а върху обслужващата алея са изпълнени още две бариери. В западната част на обръщалото е изпълнен навес за коли с метална конструкция, който видимо навлиза в площта заета от дюни. Южно от обръщалото, върху съществуваща дюна, са изпълнени бетонов път, паркинг с кабина за охрана и кабели с напрежение, в нарушение на изричната забрана по чл. 17а, ал. 1 от ЗУЧК.
Данните за обектите с установени нарушения следва да се предоставят на кмета на община Несебър за предприемане на предвидените законосъобразни действия, съгласно предоставените му правомощия и компетентност по чл. 57а и чл. 225а от ЗУТ.
По време на проверката бяха инспектирани още 5 преместваеми обекта на плажа - THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM, за които е констатирано, че отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение.
Съгласно Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията за тези преместваеми обекти са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: ДНСК ще направи нова проверка на преместваемите обекти в к.к. „Слънчев бряг“

МРРБ: ДНСК ще направи нова проверка на преместваемите обекти в к.к. „Слънчев бряг“

7 Юни 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Вчера разпоредих на Дирекцията за национален строителен контрол да направи нова проверка на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в к.к. „Слънчев бряг“, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предадоха от пресцентъра на МРРБ. Той допълни, че експертите на дирекцията ще проверяват дали отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения на първи юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов със списък с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни.
Регионалният министър посочи, че преместваемите обекти са от компетентността на местната власт. Те са поставени по съгласувана от Министерството на туризма схема и според разпоредбите на наредба на Община Несебър.
Николай Нанков напомни, че ДНСК е участвала на добра воля в предишната проверка. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или части от тях са от по-висока категория, каквито съмнения има. Ако се установи, че има такива, тогава ДНСК ще бъде компетентна да вземе отношение, заяви министърът.
В момента ДНСК не е компетентна да премахва преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредбата на Община Несебър, коментира още Николай Нанков. Не излизаме от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма ги превишим, категоричен бе министърът. Група народни представители внесоха промени в него, които предвиждат на ДНСК да бъдат дадени правомощия да контролира и премахва на незаконно поставени преместваеми обекти, напомни той. Даваме становища във връзка с плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, но към момента нямаме разписана такава, каза още министър Нанков.
Днес министърът отличи със специални призове градовете домакини на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“ по време на церемонията „Най-добър град за живеене в България за 2018 г“., организирана за 11-та поредна година от Дарик радио. Той връчи наградата на кметовете на Шумен, Кюстендил, Габрово, Стара Загора и София, в които вече се проведоха или предстоят полуфинали и финалът на инициативата.
„Кампанията на Дарик радио ни учи на активна гражданска позиция и стимулира градоначалниците, представителите на местната власт, да работят по-добре. Нашата кампания е свързана с възпитаване на децата в чувство на трудолюбие и обич към родните места. Каква по голяма мотивация за нас политиците е да работим за хора с активна гражданска позиция и родолюбци“, посочи министър Нанков. Той допълни, че ако за кметовете основната мисия е градовете, за които хората са ги избрали да отговарят, е да бъдат най-добрите, то мисията на МРРБ е да направи не отделен град, а цялата държавата най-доброто място за живеене, с което и българските гражданите да се гордеят.
Министърът напомни, че патриотичната кампанията е насочена към учениците от пети до седми клас, които освен знания в областите география и история, показват познанията и любовта си за родния край. „Мотивирахме се да проведем тази инициатива, за да покажем на нашето подрастващо поколение, че във всеки един наш град и регион се случва нещо добро и позитивно. Ако е вярна поговорката, че „Камъкът си тежи на мястото“, то това е един от стимулите да работим за нашите деца да останат по родните си места. Това е основната ни цел на кампанията“, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.