НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Руска Бояджиева, зам.-кмет на  Бургас: Проектът „Моментни снимки от границите“ е различен

Руска Бояджиева, зам.-кмет на Бургас: Проектът „Моментни снимки от границите“ е различен

20 Юни 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Проектът „Моментни снимки от границите“ е различен. Това каза на пресконференция по повод стартирането на проекта и Световния ден на бежанците Руска Бояджиева, зам.-кмет на Бургас с ресор европейски политики и околна среда, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Проектът е различен от гледна точка на това, че може би за първи път се опитваме да се намесим като град в партньорство с изследователски институти и граждански сектор в една тема, която обаче ни е до болка позната и на Бургас, и на България като граничен партньор по отношение на европейската общност“, каза още Бояджиева., като предстои дискусия по въпроса дали трябва и дали е нормално да се формират стереотипи за миграцията, такава, каквато тя съществува в Европейския съюз и в глобален мащаб сега.
„Това, на което ставаме свидетели през последните години и най-вече Бургас са едни големи групи от хора- съвременни номади, които пътуват от пограничните райони на Европейската общност към нейното централно ядро. Реално това, което се формира в различни точки на света по повод геополитическата обстановка е изключително негативно отношение към мигранта и миграцията като процес. Защото първата връзка, която се прави е сигурност и борба с тероризма“, добави Бояджиева.
Община Бургас даде началото на проект „Моментни снимки от границите“ днес във връзка със Световния ден на бежанците. Общината участва в този проект съвместно с още 30 европейски партньора. Проектът е тригодишен и е съфинансиран от Европейския съюз. Дейностите по него ще обхванат всички европейски страни.
„Той се базира на 3 стълба: кампании, осведоменост, подкрепа и работа в обща мрежа. Първият етап ще бъде реализиран чрез семинари и дискусии с Европейската Комисия; вторият чрез комуникационна кампания „Без повече тухли в стената“ и организиране на културни събития. Третият ще бъде създаването на официална мрежа „Гранични градове“. Ще бъде проведен и конкурс за документални филми за миграционните теми“, каза на пресконференцията Весна Балтина, старши експерт към Община Бургас. На събитието стана ясно, че днес на няколко точки в града ще бъде представена художествена интерпретация по темата. Първата ще е от 17.00 часа на площад „Тройката“, а следващите са от 18.00 часа на Компасът на Бургас, от 19.00 часа на пл. “Атанас Сиреков“ и от 20.00 часа на терасата на Културен център „Морско казино“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.