НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): Всеки ще може да води агитация за референдума в Македония

„Телма“ (Македония): Всеки ще може да води агитация за референдума в Македония

10 Август 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония съобщи, че правителството, партиите, гражданските асоциации и отделните лица имат право да провеждат собствена агитация по отношение на референдума за името, който ще се проведе на 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
ДИК представи позицията си в съответствие със Закона за референдума и практиката в другите държави. Субектите нямат задължение да кандидатстват в ДИК и да откриват специални банкови сметки. Изразходването на държавните средства ще бъде контролирано от други институции, включително разходите на парламента.
Комисията твърди, че актуализирането на списъка на гласоподавателите се извършва непрекъснато и че само чрез административна процедура може да бъде възможно да се идентифицират възможни злоупотреби с адреси и лични документи.
До днес момента 158 граждани от диаспората са подали заявление до 50 дипломатически и консулски служби. Над 10 заявления вече са пристигнали в Берн, Виена, Любляна и Торонто. Онези, които решат да гласуват извън Македония, ще се водят на отделен списък и ще загубят правото си на гласуване в страната на 30 септември.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Започва проверката на избирателните списъци за референдума

„Нова Македония“ (Македония): Започва проверката на избирателните списъци за референдума

8 Август 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 9 август ще започне проверката на избирателните списъци за провеждане на референдума за името, насрочен за 30 септември, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка - „Нова Македония“ , като уточнява, че процесът ще продължи до 23 август.
Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония призова гражданите да проверят данните си в списъка на гласоподавателите и, ако сметнат за необходимо, да поискат промяна, добавяне или изтриване на данни от него. От редакцията прилагат и линк към съответния сайт, на който македонците биха могли да направят справката.
По-нататък в текста изданието пояснява, че исканията за изменение, допълнение или изтриване на данните в избирателния списък трябва да бъдат подадени в регионалните отдели и офиси на ДИК, а онези, които са на временна работа или пребивават в чужбина може да направят това и по електронен път чрез уеб приложение на органа.
В срок от 48 часа от деня на получаване на искането ДИК е длъжен да вземе решение по него и да уведоми подателя. Ако молбата бъде отхвърлена, може да бъде внесена жалба във Върховния съд. Това трябва да се случи в срок до 24 часа от получаването на решението. В същия срок трябва да бъде издадено и решението на съда.
Списъкът на избирателите, поставени на обществена инспекция, съдържа данни за гражданите, които до 30 септември 2018 г. ще имат навършени 18 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Ако Християн Мицковски не призове гражданите на референдума, ще покаже че желае изолация

СДСМ: Ако Християн Мицковски не призове гражданите на референдума, ще покаже че желае изолация

7 Август 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция за референдума, а всъщност е просто – или са за бъдещето, или за изолация, заявиха от СДСМ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Сега, когато референдумът е обявен, когато е постигнат исторически и патриотичен договор, Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ няма позиция. Ще събере ли кураж Християн Мицковски да каже какво представлява неговата ВМРО-ДПМНЕ? Въпросът е прост, или е за бъдеще и за членство в НАТО и ЕС или е за изолация? Ако Мицковски не призове членовете на ВМРО-ДПМНЕ да излязат на референдум и да изберат бъдещето, ще покаже че те са лъгали с години и че всъщност желаят изолация. Заради амнистия на престъпленията на ВМРО-ДПМНЕ, Мицковски се опитва да докара Македония в изолация и несигурност“, се казва в реакцията на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граждански демократичен съюз: Християн Мицковски е несериозен и безпринципен относно позицията за референдума

Граждански демократичен съюз: Християн Мицковски е несериозен и безпринципен относно позицията за референдума

7 Август 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската партия Граждански демократичен съюз (ГДС), чрез съобщение пуснато до обществеността, запита каква игра играе лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски по отношение на позицията на партията за референдума за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според ГДС, с изчакването до септември за обявяване дали ВМРО-ДПМНЕ ще излезе да гласува на референдума или ще го бойкотира, Мицковски демонстрира безпринципно и крайно несериозно поведение.
„На 22 юни лидерът на ВМРО-ДПМНЕ излезе и заяви, че ако референдумът не бъде задължителен, партията му няма да го признае за волята на народа. На 6 юли същият Мицковски заяви, че първо изчаква въпроса, след което ще реши дали партията му ще излезе на референдума. След това станахме свидетели на политическия пазарлък в Клуба на депутатите, използвайки референдумския процес за изпълнение на партийните си интереси. След пазарлъка и парламентарния цирк, ВМРО-ДПМНЕ заяви че за тях е неприемлив въпросът, тъй като бил многопластов, след което излизат и казват че партията няма да бъде алиби за капитулантския договор. Сега, близо два месеца по-късно, когато вече са ясни детайлите, Мицковски все още не знае какво ще правят, дали ще излязат на референдума или ще го бойкотират. Ще чака до 10 септември, за да съобщи решението на общността. Безпринципно и крайно несериозно поведение“, се казва в съобщението на ГДС.
Партията заяви, че обществеността с право се пита какви сметки се правят и защо се разиграват така.
„Проевропейската и прозападна партия ВМРО-ДПМНЕ, както тя се декларира, трябва да отговори на обществеността дали има друг път за ЕС и НАТО, и ако този договор е капитулантски, кой е техният модел за по-добър договор?
Време за губене няма. Политиците, особено лидерите на най-големите парламентарни партии, са длъжни да кажат ясно и силно каква е позицията на тяхната партия. Решението все пак се взима от гражданите, дали ще застанат зад лидера си или ще действат според собственото си убеждение. Затова апелираме да престанат със сметките и манипулациите.
Искаме да изпратим послание до гражданите, че референдумът и визията за бъдещето на страната, не трябва да се обвързва с подкрепата за една или друга партия. Това е възможност за надпартийно решение“, пишат от ГДС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): ДИК се отказа от част от одобрените средства за референдума

„Канал 5“ (Македония): ДИК се отказа от част от одобрените средства за референдума

7 Август 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. , Около 170 милиона денара планира да изхарчи Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония за провеждане на референдума на 30 септември, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Въпреки че първоначалната сума, която беше одобрена от парламента, беше 210 милиона денара, комисията взе решение да съкрати бюджета с 20 процента.
Членовете на комисията взеха и решение за отказване от такси. Сумата от 80 милиона денара, предвидени за тази цел, ще получат само общинските изборни комисии и избирателните екипи.
По време на второто заседание на новия състав на ДИК във вторник, бяха приети и изменения в графика за провеждане на референдума, с което срокът за подаване на ценовите листи за медийно представяне на търговската пропагандна програма на всяка партия, се удължава до 10 август.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: До 10 септември ще обявим дали ще бойкотираме референдума за името

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: До 10 септември ще обявим дали ще бойкотираме референдума за името

7 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски потвърди за скопската телевизия „Канал 5“, че до 10 септември партията ще обяви дали ще бойкотира референдума за името или ще призове македонците да гласуват „против“ договора с Гърция.
Мицковски подчерта, че е получил предложение да влезе в правителството, но отрече, че е поискал промени в Наказателния кодекс, което би означавало амнистия за предишното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ.
Телевизията припомня, че на 10 септември ще бъде даден официален старт на кампанията за референдума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Кампанията „за“ и „против“ референдума се засилва

„Нова Македония“ (Македония): Кампанията „за“ и „против“ референдума се засилва

7 Август 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. В навечерието на есенния референдум за договора с Гърция, кампанията в Македония „за“ и „против“ споразумението се засилва, отбелязва електронното издание на вестник „Нова Македония“ във водеща статия, посветена на предстоящото през септември гласуване.
Неофициалната група „Охрид", която се състои от настоящи и бивши политици и от високопоставени чуждестранни представители, бе създадена през април тази година в подкрепа на Република Македония по пътя й към членство в НАТО и ЕС. Чрез публично обръщение, разпространено в понеделник, групата призова гражданите на Македония да кажат „да" на референдума.
Подкрепа за договора изрази и политическият анализатор и бивш член на Международната кризисна група, Едуард Джоузеф, който смята, че споразумението за името заслужава Нобелoва награда, тъй като създава нов модел за решаване на международни спорове, свързани с въпросите за идентичността, подчертават от редакцията. В интервю за гръцката агенция ANA-MPA, Джоузеф, който е професор в университета „Джон Хопкинс" във Вашингтон, заяви, че не става дума за „смешен въпрос“, а за необходимия „кураж, за да бъде постигнат компромис“.
Междувременно бе потвърдено, че австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, на 7 септември ще посети Македония, три седмици преди насрочения референдум за името. По време на последното посещение на македонския премиер Зоран Заев във Виена в края на юни той призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за новото име на страната, припомня вестникът.
Същевременно тридесет организации, които подписаха Меморандум за стратегическо сътрудничество, обявиха бойкот на референдума. Те формираха т.нар. Кризисен щаб за кампанията, която ще бъде водена от Янко Бачев от извънпарламентарната партия „Обединена Македония“.
В кампанията под мотото „Македония бойкотира“ се включиха „Христианско братство“, „Македониум“, „Завет 1903“, ВМРО-ДПМНЕ и други партии и неправителствени организации. Те вече увериха, че ще ходят от врата на врата, за да убедят македонците да не гласуват на референдума.
Кампанията срещу референдума се провежда в социалните мрежи с хаштага „Бойкот".
Според Правилника за подготовка, организиране и провеждане на предстоящия референдум, приет от Държавната избирателна комисия (ДИК), отговарящ за провеждане на публичната кампания е Събранието на Република Македония. Официалният й старт бе даден на 30 юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села: Референдумът за промяна на името е ненужен и ще увеличи разделението в обществото

Зиядин Села: Референдумът за промяна на името е ненужен и ще увеличи разделението в обществото

5 Август 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за промяна на името е ненужен и ще увеличи разделението в обществото, заяви лидерът на Алианс за албанците Зиядин Села в интервю пред македонският телевизионен канал “Алсат-М“.
"Референдумът може само да усложни нещата, да задълбочи разделението в обществото, и е излишен, още повече, когато Споразумението с Гърция не предвижда референдум, но ако Македония реши да проведе референдум", казва Села в интервюто.
Той добави, че не трябва да има никаква дилема относно решението на Алианса за албанците по този въпрос: "Алианс за албанците е за това Македония да стане част от цивилизацията, НАТО и ЕС“
В интервюто той обяснява своята позиция в парламента.
"Трябва да се направи разграничение между нашата позиция в парламента за необходимостта да се отиде на референдум . Гласувахме „въздържали се“, защото смятахме, че не е необходимо провеждането на референдум. Самият факт, че въпросът е консултативен, показва, че сме имали право по този въпрос. Какъвто и да е резултатът от референдума, депутатите и парламентът ще решат отново за Договора от Гърция. Два пъти е гласуван и е ратифициран договора, а и за промени в конституцията депутатите трябва да поемат отговорност и да гласуват ", каза Села.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Кризисният щаб за бойкот на референдума в Македония отправи антиалбански послания

„Фокус“ (Македония): Кризисният щаб за бойкот на референдума в Македония отправи антиалбански послания

5 Август 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членове на кризисния щаб, който трябва да оглави кампанията срещу референдума, отправиха анти-албански публикации на днешното подписване на меморандума за сътрудничество, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Страшко Олумчев от организацията Македонският национален съвет "Македониум", ръководена от емигранти, е казал, че само етнически македонци имат право да решават за името.
Също така той е заявил, че Зоран Заев има какво да каже относно произхода си.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев иска да използва ВМРО-ДПМНЕ, за да достигне избирателния праг на референдума, смята бивш член на партията

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев иска да използва ВМРО-ДПМНЕ, за да достигне избирателния праг на референдума, смята бивш член на партията

5 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. И демократичната фракция на ВМРО-ДПМНЕ е подписала меморандум за бойкотиране на референдума. По време на подписването в неделя е присъствал и Филип Петровски, бивш член на ВМРО-ДПМНЕ, който заяви че премиерът на страната Зоран Заев се опитва да използва най-голямата опозиционна партия за достигането на избирателния праг на референдума, предава македонската електронна медия „Фокус“.
„От днес ще тръгнем от човек на човек, от роднина на роднина, от семейство на семейство, от врата на врата, от къща на къща, от вход на вход и ще предадем нашето послание, че Зоран Заев лъже и че Република Македония не трябва да променя конституционното си име. Зоран Заев лъже, всеки ден го прави. Излъга, че ако изгуби парламентарните избори ще подаде оставка. Не я подаде. Същото прави и сега. Ако изгубел на референдума, щял да подаде оставка. Няма да я подаде. Иска да използва ВМРО-ДПМНЕ, за да достигне избирателния праг. Няма да играем тази игра, ще бойкотираме. Референдумът трябва да пропадне, а на 30 септември пада и правителството на Заев“, заяви Петровски пред присъстващите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Организации стартираха кампания „Македония бойкотира“

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Организации стартираха кампания „Македония бойкотира“

5 Август 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Двадесет и осем неправителствени организации, граждански инициативи и партии начело, с Янко Бачев от „Единствена Македония“, се обединиха за бойкотиране на референдума. Кампанията ще се води под лозунга „Македония бойкотира“, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Тази битка е по-голяма и от предателството на властта. Ще попречим на промяната на името. Ще им остане предателството. Новата власт, която пристига, ще разчисти предателите, заяви Бачев.
Организациите са формирали Кризисен щаб, който ще ръководи кампанията за бойкот на референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Трийсет партии и организации се обединяват за бойкот на референдума  в Македония

„Фокус“ (Македония): Трийсет партии и организации се обединяват за бойкот на референдума в Македония

5 Август 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Трийсет партии и организации се обединяват за бойкот на референдума в Македония, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Трийсет организации, включително политически партии, неправителствени организации, граждански инициативи от страната и диаспората в чужбина, ще подпишат Меморандум за стратегическо сътрудничество с цел бойкотиране на референдума. Меморандумът ща бъде подписан в неделя .
Както се казва, с Меморандума ще бъде формиран Кризисният щаб, който ще провежда публична пропаганда да се бойкотира референдума.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи: Ако референдумът не събере мнозинство, това ще означава подкрепа за договора от Преспа

Буяр Османи: Ако референдумът не събере мнозинство, това ще означава подкрепа за договора от Преспа

4 Август 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако референдумът не събере мнозинство, това ще означава подкрепа за договора от Преспа, зави македонският вицепремиер и преговарящ с ЕС по македонската телевизия „Алсат-М“, цитиран от македонското електронно издание “Фактор“.
Буяр Османи, вицепремиер и преговарящ за членство в Европейския съюз, подчерта, че споразумението от Преспа с Атина ще се счита, че е прието, ако няма цензус на референдума, който ще се проведе на 30 септември.
"Недостатъчният отговор на гражданите предполага, че те дават мандат на парламента да решава самостоятелно. Това би било посланието от неприсъствието на референдума. Второто послание е, че споразумението, ратифицирано от Събранието, остава в сила. Така че по някакъв начин, неявяването е подкрепа. Ето защо мисля, че ще бъде важно какъв ще бъде гласът на гражданите… Убеден съм, че абсолютното мнозинство от гражданите на Македония е за тази историческа възможност за Македония", заявява Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция е готова да ратифицира споразумението с Македония за името

Ekathimerini: Гърция е готова да ратифицира споразумението с Македония за името

4 Август 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на парламентарната комисия на гръцкия парламент и член на управляващата партия СИРИЗА Костас Дузинас заяви, че страната „има пълно намерение“ да ратифицира споразумението с Македония за името, пише Ekathimerini.
„Ако руснаците продължат да се опитват да го дерайлират, реакцията ще бъде силна“, заяви Дузинас, обръщайки внимание на гръцкото решение да изгони двама руски дипломати заради предполагаемия им опит да подкопаят споразумението с Македония.
Същевременно вицепредседателят на младшия партньор в гръцкото коалиционно правителство – партия „Независими Гърци“ Панос Сгуридис обвини Москва, че се меси в процеса на приемането на договора, макар и неговата партия да е също против споразумението. „Важно е гръцкия национален суверенитет да бъде защитен“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Референдумът за името – на 9 или 16 септември?

„Канал 5“ (Македония): Референдумът за името – на 9 или 16 септември?

22 Юни 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В публичното пространство вече се появи информация за възможните дати за провеждане на референдума за договора с Гърция за името, предава скопската телевизия „Канал 5“ , като уточнява, че спряганите в медиите дати са 9 или 16 септември.
Първата от тях вероятно ще отпадне, за да не се свързва с референдума за македонската независимост. В средата на месец юли, твърдят медиите, се планира парламентът да официално да обяви референдума, на който гражданите ще се произнесат дали са съгласни с промяна на името на страната им в името на членството в ЕС и НАТО.
В тази насока ще бъде формулиран въпросът на референдума. Очаква се срещите на върха на ЕС в края на юни и на НАТО в средата на юли да бъдат решаващи за резултатите от плебисцита в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): СДМС отговори на ВМРО-ДПМНЕ: Волята на гражданите на референдума е обвързваща

„Канал 5“ (Македония): СДМС отговори на ВМРО-ДПМНЕ: Волята на гражданите на референдума е обвързваща

22 Юни 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият в Скопие СДМС реагира със съобщение на изявленията, направени по-рано от председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който заяви, че партията му няма да приеме резултатите от референдума за договора за името, ако той не бъде обявен за задължителен. В тази връзка СДСМ разпространи съобщение, в което увери, че „волята на гражданите на референдума е обвързваща“, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Договорът не е капитулация, а значителен исторически успех за нация, която е била отхвърляна и оспорвана... Мицковски, гражданите ще имат последната дума. Волята на гражданите на референдума е обвързваща", отговориха от СДМС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Все още няма информация дали Гърция е уведомила ЕС и НАТО за деблокиране на преговорите за членството на Македония

„Независен“ (Македония): Все още няма информация дали Гърция е уведомила ЕС и НАТО за деблокиране на преговорите за членството на Македония

22 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Все още няма информация дали Гърция е изпратила писма до Европейския съюз и НАТО, с които да ги информира, че са отстранени пречките за интеграцията на Македония в двете международни организации, пише електронното издание на скопския вестник „Независен“, като припомня, че в сряда Министерството на външните работи на югозападната ни съседка е изпратило нота до външнополитическото ведомство в Атина, с което го информира за ратифицирането на договора за името.
Съгласно договора, след ратифицирането в македонския парламент, Гърция има задължение да уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че дава подкрепа за начало на преговорите за членството на Македония в ЕС. С друго посмо Атина трябва да уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към Алианса.
Законът за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на спора, както е описан в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 817 и 845 от 1993 г., прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяването на стратегическо партньорство бе приет в сряда след гласуване в парламента в Скопие, на което опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъства.
Споразумението между Скопие и Атина официалното име на държавата да бъде променено на „Република Северна Македония“ или „Северна Македония“ (съкратен вариант). Споразумението признава македонския език като част от групата южнославянски езици. Гражданството е македонско/гражданин на Република Северна Македония - във всички документи за пътуване. Последната дума за споразумението ще бъде на македонските граждани, които ще гласуват референдум през есента.
Споразумението за решаване на спора за името между Македония и Гърция бе подписано на 17 юни 2018 г. от министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс в Псарадес, на гръцкия бряг на Преспанското езеро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Зоран Заев се занимава с политиканство вместо с това да подобри живота на гражданите

Християн Мицкоски: Зоран Заев се занимава с политиканство вместо с това да подобри живота на гражданите

22 Юни 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че премиерът на Македония Зоран Заев се занимава с политиканство, вместо да подобрява пряко икономиката, с което да се подобри и качеството на живот на гражданите, предава македонската електронна медия „Курир“.
„Политиканството е това, „не знаем как да решим реалните проблеми на гражданите“. Единият иска да се изтъкне и казва „това ще направим“, другият играе със стратегията „плаши албанците с ВМРО-ДПМНЕ““, заяви Мицкоски.
Според него с подобно политиканство може да се съберат само 80 000 до 90 000 гласа, а за повече ще трябва да предложат нещо повече, нещо с което да се подобри качеството на живот, а това, според него, може да се направи само чрез преките икономически резултати.
„Хайде да седнем всички заедно и да направим това място по-добро за живот. Тогава ще има решение за всички други политически проблеми. Но най-напред да направим гражданите щастливи“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той добави още, че ще се бори за върховенството на закона, подобряване на демокрацията и да направи живота на гражданите на Република Македония, независимо от етническата им принадлежност, по-добър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Правителството абсолютно капитулира приемайки ултиматум от Гърция

Християн Мицкоски: Правителството абсолютно капитулира приемайки ултиматум от Гърция

21 Юни 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви в интервю за македонската телевизия „Алсат-М“, че договорът с Гърция е капитулантски договор, който в много отношения значи приемане на гръцките позиции, предава македонското електронно издание „Курир“.
Мицкоски подчерта, че когато има договор, е логично да се поставят интересите на едната и на другата страна и решението да се вземе в рамките на тези интереси.
„В този случай нашата страна абсолютно капитулира и прие ултиматум от противниковата страна. Не твърдя, че договорът трябва да бъде симетрично 50-50, нека да бъде асиметричен, но нека не бъде 100-0 за противника. През изминалите шест месеца имаме едно ексхибиционистично водене на преговори. Знам, че те нямат капацитета да се справят с реалните проблеми на гражданите в областта на икономиката, здравеопазването и всичко останало“, заяви той.
Според Мицкоски няма визия за воденето на страната, а както са потвърдили и скорошните преговори, в дипломацията се води катастрофална политика, която е донесла абсолютна катастрофа за Република Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Единственият виновник за тази антидържавна политика е Зоран Заев

Християн Мицкоски: Единственият виновник за тази антидържавна политика е Зоран Заев

21 Юни 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Единственият виновник за това, което се случва на Македония, без значение от етническите общности, които живеят в страната ни, си има име и презиме – това е Зоран Заев“, заяви в четвъртък председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в гостуването си на македонската телевизия „Алсат-М“, предава македонското електронно издание „Курир“.
Според Мицкоски, обвиненията за националистически лозунги и скандирания на протестите на ВМРО-ДПМНЕ не са истина. Той посочи, че на двата скорошни протеста, организирани от партията му, не са забелязани подобни неща.
„В миналото, аз съм бил свидетел, и в този период бяха част от Изпълнителния комитет, на един или два протеста, в които са се чули подобни викове, но ние като политическа партия сме се разграничили от тях“, допълни още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Като бъдещо правителство ще направим всичко, за да отстраним негативните елементи от договора за името

Йоргос Кумуцакос, „Нова демокрация“: Като бъдещо правителство ще направим всичко, за да отстраним негативните елементи от договора за името

20 Юни 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Като партия, която ще състави следващото правителство на Гърция, „Нова демокрация“ ще използва всички дипломатически и политически средства, и контакти, за да променим негативната развръзка за страната след подписания договор за името на Македония. Това увери отговорникът за външна политика на най-голямата опозиционна партия в Гърция Йоргос Кумуцакос, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“, като уточнява, че съответните изявления политикът е направил в интервю за телевизия Antena.
Кумуцакос още вендъж подчерта категорично, че няма шанс „Нова демокрация“ да подкрепи споразумението между Македония и Гърция, и че няма да гласува за ратифицирането му, когато настъпи моментът за вота в парламента в Атина.
„Ако и когато състави правителство, „Нова демокрация“ ще направи всичко - всичко, което е на разположение, дипломатически и политически средства, контакти, за да се промени и да се отстрани всичко негативно договора“, отбеляза Кумуцакос. Коментирайки сделката, той заяви, че правителството „при най-добрите възможни обстоятелства сключи най-лошата възможна сделка".
„Съчетанието на името Северна Македония с приемане на македонски език и македонска националност, тази комбинация е експлозивна. Това наистина е основа на нов иредентизъм. Защо? Тъй като има Северна Македония и очевидно Южна Македония - в очите на Скопие, не в нашите, за нас има само една Македония. Така че комбинацията от Южна Македония и македонци, които живеят там, е взривоопасна“, обясни политикът на „Нова демокрация“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Гръцката партия „Виножито“  е против промяната на конституционното име, защото смята Република Северна Македония за лош избор

„МКД“: Гръцката партия „Виножито“ е против промяната на конституционното име, защото смята Република Северна Македония за лош избор

19 Юни 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Флорина. Партията на македонците в Гърция „Виножито“ ( „Дъга“) след подписването на споразумението за името обяви, че е против промяната на конституционното име на Македония, предава македонската електронна медия „МКД“.
Новото име, според „Виножито“, е лошо, защото пряко предполага разделена територия. Партията смята, че изнудването не може да обезсили демократичната воля на македонския народ, изразена преди 27 години.
"Но ние сме доволни, че гражданите на Република Македония ще имат последната дума на референдум“, пише в официално заявление на извънпарламентарната партия.
От там добавят, че договорът е непълен, тъй като чрез географските показатели в официалните имена на държавите в света се злоупотребява с националистическата риторика и подобни разрушителни политики.
В договора като положително се оценява запазването на македонския език и националност, но конституционните промени са отчаяни усилия на властите в Гърция да „разделят“ македонците в Република Македония и тези извън нейните граници.
„Виножито“ напомня, че те действат като гръцки граждани, които търсят демократизация на държавата чрез признаването на техните права на малцинствата.
„Само тогава нашата страна ще стане европейска демокрация и това споразумение ще бъде пълно. Докато това не се случи, македонското малцинство ще продължи борбата заедно с другите малцинства и с действителните демократи в държавата“, пише в изявлението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в заседанието за ратификацията, заяви Антонио Милошовски

„НОВА ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в заседанието за ратификацията, заяви Антонио Милошовски

19 Юни 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на комисията в македонския парламент по външните въпроси Антонио Милошовски заяви, че неговата партия – опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изоставя работата в парламента и няма да участва в дебата за ратифицирането на проектозакона за споразумението между Гърция и Македония, предава македонската електронна медия „НОВА ТВ“.
Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ изостави работата на парламента и няма да участва в дебата за ратифицирането на проектозакона за споразумението между Гърция и Македония.
„Процедурата за ратифициране на Договора противоречи на конституцията и правилника за дейността и партията реши да не участва в приемането на такива вредни споразумения“, заяви Антонио Милошовски на пресконференция в парламента.
„С този договор, правителството се отказва от всички успехи и усилия, постигнати от 1991 г. до днес, увенчани с признаване от страна на 140 държави на конституционното име, сред които са САЩ, Канада, Русия, Китай“, допълни той.
Той отново потвърди мнението на партията, че договорът е противоконституционен и национално унизителен. Депутатът обвини правителството, че иска да избягва обсъждането на договора, който има много „затруднения“ и следователно се предлага с европейско лого, което съкращава продължителността на дискусиите.
В 15:00 ч. (16:00 българско време )се планира заседанието на Комисията по европейските въпроси, след което проектозаконът се връща отново на пленарна сесия, за да се ратифицира.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Християн Мицковски към протестиращите: "Няма да напуснем парламента, ще действаме отвътре"

Радио „Свободна Европа“: Християн Мицковски към протестиращите: "Няма да напуснем парламента, ще действаме отвътре"

19 Юни 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на основната опозиционна македонска партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицковски прие представители на гражданите, които след протеста пред парламента поискаха от него депутатите на партията да подадат оставка и да се присъединят към демонстрантите, предаде македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
Председателят на Сдружение „Всемакедонски национален съвет Македонум“ Страшо Олумчев след срещата е заявил, че след искането му депутатите от опозицията да напуснат заседанията на парламента и да се присъединят към протестите, Мицковски е заявил, че ВМРО-ДПМНЕ няма да напусне парламента, но също така, че няма да участва в парламентарните дейности, свързани със споразумението с Гърция.
Олумчев предава, че Мицковски е заявил, че „би било по-добре партията да бъде вътре и да попречи на министър-председателя Зоран Заев да взема вредни решения.“
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ : Прессекретарят на гръцкото правителство заяви, че споразумението не може да повлияе „на съседите да се самоопределят като македонци“

„Нова Македония“ : Прессекретарят на гръцкото правителство заяви, че споразумението не може да повлияе „на съседите да се самоопределят като македонци“

19 Юни 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус заяви, че жителите на Република Македония се самоопределят за македонци, по същия начин, по който се определят за македонци и жителите на гръцката провинция със същото име. Така той отговори дали жителите на Република Македония могат да се наричат македонци въз основа на подписания договор, предава електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
В интервю пред местна телевизия Цанакополус обясни, че става дума за правото на самоопределение, което не може да се промени с договор и допълни, че другите страни вече наричат жителите на Република Македония македонци.
„Това е право на всеки въз основа на самоопределението. Както аз се наричам Димитрис, друг Танасис, трети Вангелос, а друг Зоран, така всеки народ има неотменимото право да се самоопределя по начин, съответстващ на историята на народа му . Съответно договорът по никакъв начин не може да промени условията за самоопределение на обществата, народите и дори на хората. Това, което може да се направи и се прави е да се определят границите, в които всеки народ се нарича себе си“, заяви Цанакополус

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AMNA: Никос Коцияс заяви, че е постигнато споразумение, което е най-добро за Гърция

AMNA: Никос Коцияс заяви, че е постигнато споразумение, което е най-добро за Гърция

19 Юни 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс заяви по повод споразумението с Македония за името, че държавата „не е дала нищо в замяна на нещо друго“. „Ние сключихме най-доброто споразумение за страната“, подчерта той, предава AMNA.
„Повечето хора разбират, че проблемът със Скопие е разрешен, въпреки, че някои са „объркани“ по отношение на историята на древна Гърция и географията на Македония“, отбеляза той. „За първи път споразумение между Атина и Скопие определено и необратимо отделя древната гръцка цивилизация“, допълни той и изрази сигурността си, че „споразумението ще премине през гръцкия парламент“.
„Основният риск е предприет от Скопие“, заяви министърът и посочи, че курсът на страната към ЕС и НАТО ще бъде блокиран, ако тя не изпълни условията на споразумението. „Ако не се направят промени в конституцията, всичко свършва“, смята той. Външният министър също така подчерта, че „споразумението взема предвид нашите собствени интереси“.
По отношение на статуите на гръцка тематика, издигнати в съседната страна, той разкри, че Скопие вече има планове да премахне част от тях или да ги предаде на Гърция, докато останалите ще получат специални табели, които да посочват гръцката история.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Азербайджан): Две Македонии са твърде много – Гърция иска преименуването на своята съседна държава

„Спутник“ (Азербайджан): Две Македонии са твърде много – Гърция иска преименуването на своята съседна държава

19 Юни 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. След дълги размисли, продължаващи не една година, Македония все пак започва процеса по преименуването си. Въпреки, че значителна част от населението на тази балканска държава, някога влизала в състава на Югославия, да е против преименуването, правителството на Македония реши да сключи споразумението с Гърция. Наскоро външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс подписаха документ, според който Македония ще се преименува на Република Северна Македония, предава „Спутник“.
За важността на това споразумение говори фактът, че на тържествената церемония по подписването участваха не само гръцката и македонската страна, но и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, а също така и представители на ООН.
Трябва да се отбележи, че противниците на подписването ги има не само в Македония, но и в Гърция. Нещата достигнаха до това, че опозицията заплаши с вот на недоверие гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в случай на споразумение с Македония. Ципрас пусна това през ушите си и по всяка вероятност бе прав. Споразумението е подписано, а на оставка не мирише.
И двете страни са доволни от подписването на документа. Ципрас твърди, че това споразумение дава възможността на двете съседни страни плодотворно да си сътрудничат и съвместно да влязат в епоха на стабилност и процъфтяване в региона.
Министър-председателят на Македония Зоран Заев от своя страна също оцени високо този факт, че двете съседни държави са достигнали до споразумение по преименуването на Македония. Той е убеден, че консенсусът между Атина и Скопие ще доведе до това, че името Република Северна Македония ще получи международен статут.
Той твърди, че след преименуването страната ще получи определени бонуси, а именно покана за влизане в НАТО. Заев е също така убеден, че това решение на правителството му ще укрепи позициите на страната в преговорите за влизане в ЕС.
Така че къде е въпросът? Защо около преименуването на тази балканска държава се вдига толкова шум?
Държавата Македония се образува през 1991 г. след разпада на Югославия. А какво има тук общо Гърция? Работата е там, че тя има област Македония, заемаща четвърт от територията ѝ. Там се намират такива градове като Солун и Кавала. Освен това има и Пиринска Македония в България. Българите не са се палили по този въпрос, но това не се отнася до гърците. Атина се опасява, че съседната държава ще започне да претендира за гръцките територии.
Във връзка с това Гърция постави препятствия на Македония за влизане в НАТО и ЕС. Македония не се отчая и подаде иск в международния съд на ООН, който през 2011 г. прие по този въпрос доста разтегливо решение. От една страна съдът заяви, че Атина няма право да блокира членството на Македония в международните организации, но при това увери Гърция, че съседната държава може да стане член на международните съюзи и организации едва след като бъде изяснен спорният въпрос за името.
Но подписването на споразумението не означава, че проблемът е решен. Парламентите на двете страни трябва още да ратифицират споразумението, подписано от правителствата. По този въпрос в Македония трябва да се проведе референдум. Както е посочено по-горе в двете страни има достатъчно количество политици, които са против споразумението. В Македония срещу него се е обявил самият президент на страната Георги Иванов, който еднозначно заяви, че няма да подпише договора, защото нанася вреди.
Но македонските закони позволяват на народните избраници да не се съгласят с президента и да утвърдят преименуването на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Един от депутатите от управляващото мнозинство гласува „против“ проектозакона за ратификацията на договора за името

„НОВА“ (Македония): Един от депутатите от управляващото мнозинство гласува „против“ проектозакона за ратификацията на договора за името

19 Юни 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Един от депутатите от управляващото мнозинство гласува „против“ проектозакона за ратификацията на договора за името –Ферид Мухич. Съответната информация потвърди самият той пред електронното издание „НОВА“.
„Против договора съм, такава е позицията ми вече 27 г. Затова гласувах „против“, обясни Мухич. На въпрос дали ще гласува по същия начин и за ратификацията на договора за името, Мухич отговори уклончиво: „Ще видим“.
За съкратена процедура за ратификация на договора за името гласуваха 69 депутати, 40 се обявиха „против“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Протестът пред парламента в Скопие приключи без инциденти

„Нова Македония“ (Македония): Протестът пред парламента в Скопие приключи без инциденти

19 Юни 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестът пред сградата на парламента на Македония приключи мирно и без инциденти, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Около стотина граждани на югозападната ни съседка изразиха недоволството си от договора за името. Те призоваха председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да излезе от сградата и да се присъедини към демонстрацията.
„На Зоран Заев му трябва една кратка дестабилизация, за да постави протестите под контрол и да забрани митингите. Няма един Зоран Заев за една година управление да унищожи всичко, което е македонско, македонският народ няма да позволи това", увери Страшо Оумчев, председател на Общомакедонския национален съвет Македониум.
Споразумението за спора за името бе подписано в неделя от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс. Церемонията се състоя на гръцкия бряг на езерото, припомнят от редакцията.
Към момента булевард „11 октомври“ пред сградата на парламента е отворен за движение, допълва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Протестиращи запалиха копие от договора за името

„Локално“ (Македония): Протестиращи запалиха копие от договора за името

19 Юни 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Договорът за новото име на Македония, който във вторник се обсъжда в парламента в Скопие, отново се превърна в причина за организирането на протести в столицата, съобщава електронното издание „Локално“.
От редакцията привеждат информация, съгласно която участниците в демонстрацията пред сградата на законодателния орган в Скопие са запалили копие от договора за името, постигнат миналата седмица между Македония и Гърция след продължителни и интензивни дипломатически усилия.
Делегация на протестиращите пред парламента в Скопие поиска среща с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, допълват изданието, като уточнява, че част от демонстрантите са се насочили към седалището на партията.
Демонстрацията се провежда под засилено полицейско присъствие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): След съкратена процедура  споразумението с Гърция ще бъде ратифицирано

„Нова Македония“ (Македония): След съкратена процедура споразумението с Гърция ще бъде ратифицирано

19 Юни 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония утвърди необходимостта от приемането на законопроекта за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на спора за името, съобщава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
На заседанието присъстваха 110 депутати, от които гласуваха 109 гласуваха – 69 „за“ и 40 „против“.
Министърът на външните работи Никола Димитров обясни пред депутатите необходимостта от приемане на проектозакона по съкратена процедура. Той отбеляза, че законодателният акт е предвиден като част от националната програма за усвояване на правото на ЕС в рамките на политическите критерии в областта на регионалното сътрудничество и международните задължения. Срокът за приемане е 22.06.2018 г., а Димитров подчерта, че като се имат предвид европейските и евроатлантическите перспективи на страната, е повече от необходимо да се приеме по съкратена процедура.
Първият дипломат на Скопие припомни, че съгласно договора Гърция, след ратифициране на договора за името в македонския парламент, има задължение да уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че дава подкрепа за начало на преговорите за членството на страната в ЕС. Атина трябва също да уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към НАТО.
„Юнският съвет е пред нас, външните министри на държавите-членки ще се срещнат на 25 и 26 юни, а срещата на върха ще се състои на 28 юни. Тези дати са от ключово значение за европейската перспектива на страната ни и зависят от ратификацията на споразумението. За да постигнем тези резултати, предлагаме парламентът да реши да приеме проектозакона по съкратена процедура. С ратифицирането се отваря възможност гражданите да се произнесат за своето бъдеще на референдума през есента“, обясни Димитров.
След гласуването председателят на македонския парламент Талат Джадери натовари Комисията по европейски въпроси да разгледа предложението, внесено с европейско знаменце.
Недоволство изразиха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а депутатът Драган Данев заяви, че споразумението е едностранно, представлява капитулация на държавата и е геноцид срещу македонския народ. Съгласно думите му, с налагането на ново име на държавата се нарушава Конституцията. Данев обвини Джафер в потъпкване на правилника, законите и Конституцията на страната. След това обяви, че ВМРО-ДМПНЕ няма да участва в подобен правен абсурд. Данев поиска час почивка, но Джафери възобнови заседанието и дневният ред бе гласуван, а депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала.
След като законът бъде внесен в Комисията по европейските въпроси, тя разполага със срок от два дни за преразглеждане на споразумението за новото име на Македония.
След като бъде разгледан от комисията, законопроектът за ратифициране на споразумението ще бъде обсъден на пленарно заседание за окончателно утвърждаване на сделката с Гърция. Ратифицирането изисква обикновено мнозинство. Минималният кворум за работата на законодателната власт е 61 депутати.
И докато в парламента бе в ход разгорещеният дебат, пред сградата на законодателния орган в Скопие продължава протеста на противниците на постигнатия договор за новото име на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Дебатът за договора за името в Комисията за европейските въпроси ще започне в 16 часа

„Алсат-М“ (Македония): Дебатът за договора за името в Комисията за европейските въпроси ще започне в 16 часа

19 Юни 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Официален представител на македонския парламент разкри пред излъчващия на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, че дебатът за договора за името в Комисията за европейските въпроси ще започне в 16 часа българско време.
Председател на комисията е депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“, част от управляващата коалиция, Артан Груби. По-рано се обсъждаше разгорещено дали законът е под юрисдикцията на Комисията по европейските въпроси или под тази на Комисията по външна политика, председателствана от Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Протестиращите срещу договора за името поискаха среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

„Макфакс“ (Македония): Протестиращите срещу договора за името поискаха среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ

19 Юни 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Делегация на протестиращите пред парламента в Скопие поиска среща с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като допълва, че част от демонстрантите са се насочили към седалището на партията.
По-рано днес протестиращите призоваха Мицковски да напусне сградата на парламента и да се присъедини към демонстрацията.
Паралелно с протеста депутатите в Събранието проведоха заседание, на което с 69 гласа „за“ и 40 „против“ утвърдиха законопроекта за договора за името. В рамките на дебата координаторът на фракцията на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев подчерта, че споразумението е противоконституционно и нанася непоправими щети на държавата.
„Това е капитулация, договорът е съвременен геноцид на нашето съществуване. Той е едностранчив, Македония приема ултиматум. Споразумението налага новото име на държавата под изнудване", категоричен бе Данев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха парламента, заседанието е прекъснато

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха парламента, заседанието е прекъснато

19 Юни 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от опозционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието на парламента в Скопие, на което се обсъжда договорът за новото име на страната, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Министърът на въшните работи на Македония Никола Димитров обясни пред депутатите защо споразумението с Гърция трябва да бъде прието по съкратена процедура, след което с 69 гласа „за" и 40 гласа „против" парламентът утвърди проектозакона за ратифициране на договора за името.
Опозиционните депутати нарекоха Димитров „предател“ и напуснаха заседанието. След това председателят на законодателния орган обяви почивка.
Същевременно пред сградата на парламента стотици граждани протестират срещу договора за името, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Демонстрантите призоваха лидера на ВМРО-ДПМНЕ да излезе от парламента и да се присъедини към протеста

„Макфакс“ (Македония): Демонстрантите призоваха лидера на ВМРО-ДПМНЕ да излезе от парламента и да се присъедини към протеста

19 Юни 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестиращите пред парламента в Скопие срещу договора за името призоваха председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и депутатите да излязат от сградата и да се присъединят към демонстрацията, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Малка група граждани се събраха пред сградата на парламента в същия час, в който трябва да започне заседанието, в чиито дневен ред е проектозаконът за ратифициране на договора за новото име на Македония. „Заев не може да продаде Македония, не и от наше име, оставка на правителството. Ако си мислят, че само с един договор може да ни изличат, се лъжат. Македония е нашето име, идентичност, достойнство, долу правителството“, катеторични са участниците в протеста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Протестът пред македонския парламент започна с пеене на националния химн и патриотични песни

МКД (Македония): Протестът пред македонския парламент започна с пеене на националния химн и патриотични песни

19 Юни 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Под засилено полицейско присъствие започна протестът пред сградата на македонския парламент, съобщава скопското електронно издание МКД, като същевременно допълва, че участниците са дали старт на демонстрацията с пеене на националния химн и патриотични песни.
От редакцията подчертават, че към настоящия момент обстановката е спокойна, но уточняват, че все още не е започнало заседанието, на което ще бъде обсъден договорът за новото име на Македония. То бе насрочено за 12 часа българско време.
На протеста в понеделник гражданите на Македония бяха призовани да блокират сградата на парламента, за да не могат депутатите да участват в заседанието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски призова гражданите на Македония: Станете, македонци, сега е времето, в което се пише историята!

Християн Мицковски призова гражданите на Македония: Станете, македонци, сега е времето, в което се пише историята!

19 Юни 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отправи призив към гражданите на Македония „да станат, защото сега е времето, в което се пише историята“, предава скопският информационен портал Infomax.mk, като уточнява, че съответният апел е се съдържа във видеобръщение в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Стани, Македония!
Станете, македонци, граждани на тази страна, сега е времето, в което се пише историята.
Стани,Македония, с вяра, с чест и с достойнство.
Нека това име да се чува силно и гръмогласно. Сега всеки един от вас е необходим, това е часът, това е времето. Стани, Македония, от всеки град и село, от всички квартали и улици, с всичките си сили и красота. Ние сме тук за теб.
Помнете това и запазете онова противопоставяне и непокорство, залегнало в духа на всеки македонец
Македония няма друг избор освен победа. Македония бе и ще бъде! Македония ще спечели!", призовава Мицковски във видеобръщението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Филип Петровски от ВМРО-ДПМНЕ призова за блокада на парламента

„Независен“ (Македония): Филип Петровски от ВМРО-ДПМНЕ призова за блокада на парламента

19 Юни 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Филип Петровски от фракцията на ВМРО-ДПМНЕ призова гражданите на Македония да блокират парламента в Скопие и да не позволят на депутатите да влязат в сградата за заседанието, на което ще започне обсъждането на договора за името, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“ .
„Нека влязат с хеликоптери на заседанието. Призовавам депутатите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ да подадат неотменима оставка", каза Петровски, като определи народните представители от мнозинството като „предатели“. По-рано той изиска от премиера Зоран Заев, от външния министър Никола Димитров и от министъра на отбраната Радмила Шекеринска да оттеглят споразумението за името, постигнато с Гърция миналата седмица след спор, продължил близо 27 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Отново се забелязва засилено полицейско присъствие пред сградата на македонския парламент

„Плюс Инфо“ (Македония): Отново се забелязва засилено полицейско присъствие пред сградата на македонския парламент

19 Юни 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. От сутрешните часове на деня се забелязва засилено полицейско присъствие пред сградата на парламента в Скопие, където предстои пленарно заседание за утвърждаване на проектозакона за договора за името, докато гражданите се подготвят за пореден протест, съобщава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
Демонстрации срещу договора за името имаше и в понеделник. Официален организатор на протеста няма, той бе иницииран чрез социалните медии. От ВМРО-ДПМНЕ призоваха гражданите да блокират сградата на парламента и да попречат на депутатите да влязат в нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Обсъждането на договора за името ще се проведе на фона на протести пред парламента в Скопие

МКД (Македония): Обсъждането на договора за името ще се проведе на фона на протести пред парламента в Скопие

19 Юни 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите в македонския парламент ще обсъждат договора за името на фона на протести пред сградата на законодателната власт в Скопие, отбелязва местното електронно издание МКД.
Договорът за промяна на името, който Македония и Гърция постигнаха миналата седмица бе внесен за обсъждане в парламента, с което бе отворен пътят за стартиране на процедурата за ратификацията му. Председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери насрочи заседанието след среща с ръководителите на парламентарни групи. Той сподели очакванията си, че споразумението, подписано в неделя от министрите на външните работи на двете страни, ще бъде ратифицирано до петък.
Депутатите трябва да гласуват за необходимостта от приемане на проектозакона за ратификация, след което дебатът ще бъде пренесен в Комисията по европейските въпроси. След разискването там ще бъде проведено гласуване и на пленарно заседание. За да бъде ратифициран договорът е необходимо мнозинство от 61 депутати.
Депутатът Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, който е и председател на парламентарната Комисия по външна политика реагира на решението на правителството законопроектът за ратифициране на споразумението с Гърция да бъде предадено на Комисията по европейските въпроси, председателствана от Артам Груби от ДСИ. „Ратификациите са законовата компетентност на Комисията по външна политика. Всичко останало е нарушение на закона", заяви Милошоски пред изданието. Съгласно думите му, правителството злоупотребява с властта си с цел да „прокара" ратифицирането на договора с по-малко обсъждане.
Гражданите, които пет поредни дни протестираха пред парламента в Скопие призоваха за нов протест от 11 часа днес (12 часа българско време). Тогава трябва да започне и заседанието, в дневния ред на което е споразумението за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Парламентът в Скопие стартира процедурата за ратифициране на договора за името

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Парламентът в Скопие стартира процедурата за ратифициране на договора за името

19 Юни 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите в македонския парламент стартират процедурата за ратифициране на договора с Гърция за новото име на страната, припомня Радио „Свободна Европа“ в местната си редакция.
Председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери насрочи заседанието а след среща с ръководителите на парламентарни групи. Той сподели очакванията си, че споразумението, подписано в неделя от министрите на външните работи на двете страни, ще бъде ратифицирано до петък.
Депутатите трябва да гласуват за необходимостта от приемане на проектозакона за ратификация, след което дебатът ще бъде пренесен в Комисията по европейските въпроси. След разискването там ще бъде проведено гласуване и на пленарно заседание. За да бъде ратифициран договорът е необходимо мнозинство от 61 депутати.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: По-добре Македония да бъде наш приятел, отколкото да стане част от Велика България

Никос Коцияс: По-добре Македония да бъде наш приятел, отколкото да стане част от Велика България

19 Юни 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс увери, че целите на Атина са на северната си граница да има приятелска страна и партньор. Съгласно думите му, това е по-добрият вариант от това Македония да стане „общност, доминирана от Турция, да се разпадне и да отвори пътя за Велика Албания или Велика България“, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
Коцияс бе категоричен, че правителството на Гърция е взело предвид всички възможни варианти за развитието на ситуацията и че националните интереси на страната са защитени, а договорът със Скопие ще влезе в сила едва след приключване на необходимите конституционни промени.
Първият дипломат на Атина подчерта, че проблемите на външната политика са много сериозни и коментира, че „някои говорят без да мислят за последиците“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: На фона на протестите в Скопие и Атина: Прокопис Павлопулос се опитва да намери помирителен тон

Kathimerini: На фона на протестите в Скопие и Атина: Прокопис Павлопулос се опитва да намери помирителен тон

19 Юни 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Ден, след като представители на Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) подписаха споразумение за промяна на името, което подхрани протести както в Атина, така и в Скопие, президентът на южната ни съседка Прокопис Павлопулос се опита да потърси помирителен, но твърд тон, коментират в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Искаме приятелски отношения и благоприятстваме перспективи за Европа и НАТО", заяви Павлопулос по отношение на северния гръцки съсед.
„Това обаче изисква решение на въпроса за името по начин, който е съвместим с историята, международното право и достиженията на правото на ЕС, и по начин, който елиминира иредентизма", подчерта гръцкият президент по време на среща с индийския му колега Рам Нат Ковинд в Атина.
Следващата стъпка на Македония е кандидатурата за присъединяване към ЕС и НАТО, допълни Павлопулос, като подчерта, че това ще бъде възможно след „подходящото преразглеждане на Конституцията на Македония".
Павлопулос попадна под засилена критика от бившия консервативен премиер Андонис Самарас и други гръцки политици заради отказа му да се противопостави на споразумението за името, постигнато между правителствата в Атина и Скопие. И докато политическите партии в Гърция продължават да размишляват гласно дали страната е направила твърде много отстъпки на северния си съсед, същевременно споразумението бе предадено за обсъждане в парламента в Скопие. Очакванията са до петък да бъде ратифицирано от законодателния орган на Македония. През есента пък ще бъде организиран референдум, на който да се произнесат и гражданите на Македония.
Споразумението трябва да получи одобрение и в гръцкия парламент, където перспективата е по-неясна. Младшият коалиционен партньор, „Независими гърци“ (АНЕЛ), вече заяви, че ще се противопостави на сделката.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Подписването на споразумението между Гърция и Македония за името е опит за пренаписване на историята

Проф. Пламен Павлов: Подписването на споразумението между Гърция и Македония за името е опит за пренаписване на историята

19 Юни 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Подписването на споразумението между Гърция и Македония за името на югозапaдната ни съседка в Нивици е опит за пренаписване на историята и за преразпределяне на историческите сфери на Балканите. Това коментира пред Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов. "Няма никакво съмнение, че решенията са консултирани със специалисти, с историци, политолози и познавачи на темата. Това показва, че когато се предприемат подобни стъпки от българска страна подходът трябва да бъде абсолютно същият, да бъде много внимателен, за да не си поставяме подводни камъни и препятствия. И да не се окаже, че добрите намерения остaват само еднo пожелание. Може би на това се дължи известната предпазливост и на двете страни", коментира проф. Павлов. Той изрази надежда, че българското правителство ще реагира на идващите от Гърция и Македония предизвикателства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Дискусията по договора за името в македонския парламент ще се ограничи с европейското знаменце

„Телма“ (Македония): Дискусията по договора за името в македонския парламент ще се ограничи с европейското знаменце

19 Юни 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Договорът за името се мести в македонския парламент. Във вторник преди обяд депутатите ще започнат пренията за нуждата от неговата ратификация. Председателят на парламента в Скопие Талат Джафери свика заседанието, след като в понеделник се срещна с координаторите и парламентарните групи, включително и от опозицията. Очаква се до петък споразумението да бъде ратифицирано, предава скопският телевизионен канал „Телма“.

Македонската медия пише, че приетият от правителството проектозакон е донесен в парламента с европейско знаменце, което е било от решаващо значение за това, след гласуването на предложението, до да се пресели в Комисията по европейските въпроси, чийто председател е Артан Груби (част от ДСИ (Демократическия съюз за интеграция), който участва в управляващата коалиция в Македония – бел.ред.), а не в комисията по външните работи, която е председателствана от Антонио Милошовски (двукратен външен министър в правителствата на ВМРО-ДПМНЕ – бел.ред.) и която е отговорна за ратификацията на двустранните договори.

Реагирайки на това, продължава „Телма“, бившият външен министър заяви, че в Европа няма парламент, който прескача този работен орган, за да ратифицира двустранен международен договор. С това, подчерта той, правителството злоупотребява със своята позиция, за да прокара ратификацията в парламента с колкото може по-малко дискусии.

Скопската телевизия обяснява, че в понеделник Груби два пъти е избегнал журналистите, отклонявайки се от отговор на въпроса, защо предложението се разглежда в неговата комисия и дали и в този случай ще се опита да избегне обсъждането на проектозакона, както е направил това в случая със Закона за употреба на езиците. В член 60, точка 4 от парламентарния правилник се казва, че работното тяло, в което се разглеждат определени въпроси, се определя от председателя на парламента. Точно това е бил и отговорът на координатора на парламентарната група на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Томислав Тунтев на същия въпрос, обяснява македонската медия.

„Телма“ коментира, че европейското знаменце, все пак, е обвързало Талат Джафери да определи като майчино тяло за този закон Комисията по европейските въпроси. След като бъде гласувана нуждата от приемането на закона, обсъжданията на предложението се местят в парламентарната комисия. Член 169 от правилника, пък, урежда реда за ратификация на международните договори. В него пише, че обсъждането на тези договори се развива по същия начин, както законите по бързата процедура. Депутат, член на работна комисия може да говори няколко пъти по 20 минути, а координатор на парламентарна група – по 30 минути.

След като комисиите завършат работата си, законът отново се връща на пленарна сесия, а гласуването ще бъде с обикновено мнозинство от 61 гласа (от 120 депутати в мак. Парламент – бел. ред.). Правителството ще получи подкрепата на всички албански партии, включително тези, които са в опозиция, обясняват от телевизията.

„Телма“ припомня още, че ВМРО-ДПМНЕ вече са дали ясно да се разбере, че няма да подкрепят договора. Ратификацията в парламента е условие, което трябва да бъде изпълнено от македонските власти, за да може след това гръцката страна да извести ЕС и НАТО, че е отстранена най-голямата пречка за продължаване на интеграционния процес на Македония. В този случай, важно е това да се случи преди началото на срещата на върха на Европейския съвет в края на месеца, с оглед на очакванията Скопие да получи дата за започване на преговорите с ЕС. След ратификацията, договорът трябва да бъде изпратен до президента Георги Иванов, който има седемдневен срок да го подпише. Ако използва правото си на вето, договорът отново трябва да премине през парламентарната процедура, а ако отново бъде одобрен, отново се връща при президента, който е задължен от Конституцията този път да го подпише (което, обаче, не се случи със Закона за употреба на езиците, който и до сега не е публикуван в Държавен вестник и не е влязъл в сила, поради липса на подпис от държавния глава – бел.ред.).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцкият президент е предпазлив относно договора за името, докато той отива в македонския парламент

Ekathimerini: Гръцкият президент е предпазлив относно договора за името, докато той отива в македонския парламент

19 Юни 2018 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Ден, след като официалните лица от БЮРМ (Бивша югославска република Македония) и Гърция подписаха договора за разрешаване на спора за името, което предизвика протести и в Атина, и в Скопие, гръцкият президент Прокопис Павлопулос се опита да се придържа към примирителен, но твърд тон, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Искаме отношения на приятелство и приятелски отношения и подкрепяме евроатлантическата перспектива“ на БЮРМ, заяви Павлопулос.
„Но, това изисква разрешение на въпроса за името, по начин, който е съвместим с историята, международното право и европейските закони и по начин, който отстранява иредентизма“, заяви държавният глава в хода на срещата с индийския си колега Рам Нат Ковинд.
Следващата стъпка по евроатлантическия път на Македония, добави той, е „подходяща промяна на Конституцията на БЮРМ“.
Миналата седмица, припомня „Катимерини“, Павлопулос бе подложен на критика от бившия гръцки премиер Андонис Самарас (от „Нова Демокрация“) и други, за това, че не се е противопоставил на споразумението между правителството на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и администрацията в Скопие.
Докато партиите в Атина продължиха да разменят обвинения по повод сделката за името и за това, дали Гърция е направила прекалено много отстъпки на своя съсед, договорът отиде за ратификация в парламента на БЮРМ.
Споразумението, подписано от външните министри на Гърция и Македония Никос Коцияс и Никола Димитров на церемония на брега на Преспанското езеро, в Северна Гърция, в неделя, ще бъде подложено на дебат в парламента от вторник и трябва да бъде гласувано в петък вечерта.
Очаква се договорът да бъде ратифициран, но след това, той също трябва да бъде подложен и на референдум в БЮРМ.
Чак след това сделката трябва да бъде приета от гръцкия парламент, където нещата са много по-сложни.
Младшият коалиционен партньор – „Независимите гърци“ (АНЕЛ), заявиха, че няма да подкрепят споразумението, а центристите, които дадоха сигнали, че е възможно да подкрепят договора, в момента са разделени по въпроса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миленко Неделковски, разрушил паметната плоча на българските воини на връх Каймакчалан: „Македонският народ няма да позволи промяна на името на своята страна“

Миленко Неделковски, разрушил паметната плоча на българските воини на връх Каймакчалан: „Македонският народ няма да позволи промяна на името на своята страна“

19 Юни 2018 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подписаният на 17 юни договор за разрешаване на спора за името между Македония и Гърция, може да бъде наречен „частно споразумение между премиерите на двете страни“. Такова мнение изказа пред руското електронно издание EurAsia Daily македонският публицист и телевизионен водещ Миленко Неделковски. Материалът е представен без редакторска намеса.

Припомняме, че от момента на излизането на Македония от състава на СФР Югославия през 1991 година Гърция оспорва правото й да използва своето конституционно название „Република Македония“, на основание, че така се нарича историческата област в състава на гръцката държава. Според мнението на Атина, Скопие може да се възползва от това в бъдеще и да предяви териториални претенции към Гърция. Спорът около името блокира процеса на присъединяване на Македония към ЕС и НАТО, тъй като Гърция, която вече е член и на двете обединения, не би гласувала за приемането на Скопие в състава на дадените организации под нейното конституционно наименование. В последствие премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, с активното посредничество на Запада, сключиха договор, съгласно който бившата част от Югославия от сега нататък ще се нарича „Република Северна Македония“.

Както подчерта македонският публицист, договорът е подписан извън конституционните пълномощия и това значи, че той няма законова сила. Споразумението с Гърция не може да бъде изпълнено, защото, според Конституцията, само президентът има пълномощията, необходими за подписване на международни споразумения, отбеляза Неделковски. А президентът ясно заяви, че няма да подпише договора, напомни експертът.

Към това трябва да се добави, че за промяна на конституцията, което е предварително условие за прилагането на този договор, трябва да бъдат събрани две трети от гласовете на депутатите в парламента, което едва ли ще се удаде на управляващата партия, поясни Неделковски. „По законен път, спазвайки Конституцията, не може да се промени нищо. Това е просто частна вечеринка на гръцкия и македонския премиер. Да, в условията на невероятна поддръжка от страна на ЕС, САЩ и НАТО, съществува вероятност този договор да бъде внедрен чрез насилствени методи, незаконно, без той да минава през необходимите процедури и конституцията. Не бива да се изключва и такова развитие на събитията, но в този случай договорът ще загуби легитимността си и когато властта в Македония се смени, всичко ще се върне на изходни позиции“, заяви Миленко Неделковски.

Журналистът смята, че на 17 юни властите са задействали против демонстрантите спецподразделения, които са използвали против демонстрантите гумени куршуми, сълзотворен газ и шокови гранати. Те са направили това не, за да разпръснат тълпата, тъй като това е бил мирен протест, а за да посеят страх сред гражданите. В неделя вечерта пред парламента са се събрали мирни жители – хора на възраст, семейства с деца, професори от университетите, интелектуалци и обикновени хора, които са излезли, за да защитят името си и националната си идентичност. Против тези хора, полицията е използвала всички възможни средства за разпръскване на улични вълнения“, разказа Неделковски.

Събеседникът на EA Daily също обърна внимание на това, че в интернет са се появили редица клипчета, на които ясно се вижда, че сред демонстрантите има много провокатори на служба в правозащитните органи. „Това бяха млади хора в цивилни дрехи и със спортни маратонки.Първо те свършиха своята мръсна работа – вървяха заедно с демонстрантите, за да всеят раздор в тълпата. След това те преминаха на другата страна, взеха каските и палките си, но ги издадоха маратонките, които не са успели да сменят“, отбеляза Неделковски. „Затова се вижда как те са работили от двете страни. Това е американска стратегия, целяща да потисне патриотизма в народа“, смята македонският журналист.

Той заяви, че името Македония не може да бъде променено. „През последните 500 години тук бяха турците, след това българите, след това СФРЮ. Никой не успя да промени името на народа или държавата, така че всичко ще остане, както си е било. Но народът трябва да е готов за това, че ще му се наложи да излиза на улицата всяка вечер и да рискува сблъсъци с полицията“, заяви публицистът.

Миленко Неделковски предположи също, че докато действащият президент на Македония Георги Иванов е на власт, а това ще продължи до следващата пролет, споразумението с Гърция няма да мине.

Отговаряйки на въпрос, може ли промяната на името на Македония да засили движенията в региона, които се обявяват за промяна на границите на балканските държави, Неделковски отбеляза, че Македония исторически винаги е била предмет на подялба. „Македония е страна, от която всеки неин съсед иска да откъсне част от територията й. Целите Балкани, всъщност, са голямо огнище на кризи: и Босна и Херцеговина, и Черна гора, в която цари раздор, и Сърбия, която беше обезобразена. Това е просто част от големия сценарий. Международната общност, Западът, могат да шантажират нашите политици, могат да сменят нашето име на хартия. Но същността на това име никога няма да се промени. Това е същото, което се случва с Косово. На него му дадоха така наречена държава, но Сърбия и сръбският народ никога няма да могат да се смирят с това, че това не е сръбска територия, а на някаква друга държава“, заяви той.
При това, подчерта Неделковски, тря бва да се има предвид, че на територията на Македония се сблъскват интересите не на две, а на три световни държави. „Не само САЩ и Русия, но и Турция. Турция също има свои интереси тук, те искат да възстановят своята империя, включително Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина. Това е пореден детонатор, който може да гръмне на Балканите“, заключи македонският журналист.

Агенция „Фокус“ припомня:

Скандално известният Миленко Неделковски и негови приятели решиха да се изкачат на връх Каймакчалан на 22 септември 2016 година и то при много лоши метеорологични условия – студ и мъгла, с единствената цел да счупят паметната плоча на българските воини, загинали по време Битката при Каймакчалан между армиите на Царство България и Кралство Сърбия, между 12 и 30 септември 1916 година. Вандалският акт е извършен нарочно в Деня на българската независимост, един ден, след като ръководството на българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

След покушението срещу паметната плоча, Миленковски публикува снимка на своя профил във "Фейсбук", на която държи чук, надвесил се над отломките на "жертвата си", със следния текст към нея: „Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот. Мисијата комплетно завршена. Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Македонците ще протестират пред парламента на страната, докато в него се гласува договора за името с Гърция

„МКД“ (Македония): Македонците ще протестират пред парламента на страната, докато в него се гласува договора за името с Гърция

19 Юни 2018 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонците, които протестираха в понеделник вечерта пред парламента на страната свикаха нова демонстрация във вторник от 11:00 часа местно време (12:00 българско) на същото място, когато в дневния ред на народното събрание е договорът с Гърция, заради който се провеждат митингите, предава скопското електронно издание „МКД“.
Вечерният протест, за разлика от неделния, премина мирно, с пускане на патриотични песни и викове „Македония“, „предатели“, „имаме едно име“ и искания до, както го нарекоха, нелегитимното правителство, да изостави предателските си планове.
Професорката Сълза Гърчева се обърна към гражданите с думите, че никой не се плаши от сълзотворен газ и шокови гранати.
„Те са фашисти и искат да създадат от нас фашистко творение. Искат да не се погребваме в македонските православни гробища. Няма да позволим това! Замислили са тази нация да няма минало. Докато имаме честни, умни и трудолюбиви хора няма да позволим това. Имаме умни хора и ще се борим на всички фронтове. Македония ще остане изконна. Пробват търпението на народа, но този народ е камък и никой никога няма да го измести“.
„Няма да се смирим, докато това ненародно събрание не бъде разпуснато. Всички до един трябва да напуснат този парламент“, заяви Гърчева.
Ораторите подчертаха, че не признават никакъв референдум за името и искат оставки от депутатите на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония), а от тези на ВМРО-ДПМНЕ и техният лидер – да застанат до народа, а искат същото и от полицията, пише „МКД“.
Филип Петровски е поискал от премиера Зоран Заев и министрите Никола Димитров и Радмила Шекеринска да отменят договора, продължава скопското издание. Той е поискал оставката и на вътрешния министър Оливер Спасовски, защото вчера, според неговите думи, полицията е била невинни македонски граждани, а когато парламента и паметниците са били боядисвани с боя, не са закачали никой месеци наред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Демонстрантите призоваха правителството да се откаже от договора за името

„Макфакс“ (Македония): Демонстрантите призоваха правителството да се откаже от договора за името

18 Юни 2018 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Демонстрантите пред парламента в Скопие призоваха правителството да се откаже от договора с Гърция за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Македонските граждани не са заслужили това, което се случи на протеста в неделя – да бъдат нападнати със шокови гранати и сълзотворен газ, твърдят демонстрантите пред сградата на законодателния орган в Скопие. Те казват, че хората имат право да протестират и искат да изпратят съобщение до – както твърдят - незаконното правителство, да се откажат от тези коварни действия, т.е. договора за името.
„Това е достоен протест, ще го проведем докрай. Това е коварна власт, нито Букурещ, нито Версай, нито Париж, нито Преспа“, заяви една от участващите в протеста.
Под засилено полицейско присъствие противниците на договора за новото име на Македония се събраха за пета поредна вечер пред сградата на парламента в Скопие. Демонстрантите скандират името на държавния глава Георги Иванов, а участниците пеят патриотични песни. За разлика от предния ден, в който се стигна до ескалиране на насилието, протестът в понеделник протича спокойно.
По-рано бе съобщено за засилено полицейско присъствие в района на македонския парламент заради опасения от ескалация на напрежението. След демонстрациите в понеделник полицията задържа 26 души. Съобщено бе за седем пострадали полицейски служители, други 10 души души потърсиха медицинска помощ. Срещу протестиращите бяха употребени сълзотворен газ и шокови гранати.Прокуратурата в Скопие започна разследване на насилието пред парламента на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Протестите срещу договора за името: Ситуацията пред парламента в Скопие остава спокойна

„Фокус“ (Македония): Протестите срещу договора за името: Ситуацията пред парламента в Скопие остава спокойна

18 Юни 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Под засилено полицейско присъствие противниците на договора за новото име на Македония се събраха за пета поредна вечер пред сградата на парламента в Скопие, отбелязва македонският „Фокус“.
Демонстрантите скандират името на държавния глава Георги Иванов, а участниците пеят патриотични песни. За разлика от предния ден, в който се стигна до ескалиране на насилието, протестът в понеделник протича спокойно.
По-рано бе съобщено за засилено полицейско присъствие в района на македонския парламент заради опасения от ескалация на напрежението. След демонстрациите в понеделник полицията задържа 26 души. Съобщено бе за седем пострадали полицейски служители, други 10 души души потърсиха медицинска помощ. Срещу протестиращите бяха употребени сълзотворен газ и шокови гранати.Прокуратурата в Скопие започна разследване на насилието пред парламента на Македония.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.