НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Доналд Тръмп обяви въоръжените сили на САЩ за най-силните в света

ТАСС: Доналд Тръмп обяви въоръжените сили на САЩ за най-силните в света

6 Юли 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че американските въоръжените сили са най-силните в света и изрази надежда, че Америка никога няма да се налага да ги използва, предава ТАСС.
Тези думи Тръмп изрече по време на среща със свои поддръжници в американския щат Монтана.
„Ще го кажем така, че да го чуят всички. Имаме най-великите въоръжени сили и, надявам се, никога няма да ни се налага да ги използваме. Знаете ли единственият начин, при който никога няма да ви се налага да ги използвате? Ако те са толкова добри, толкова мощни, толкова силни, че никой няма да иска да си играе игри (с вас)“, заяви американският президент, добавяйки че Вашингтон прави именно това.
В същото време той заяви, че е необходимо „да се разбираме с други страни“, в това число и с ядрените държави. „Да се разбираме помежду си – това действително е добро и мъдро“, подчерта Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Възможно е втора американска парламентарна делегация да посети Русия през август

ТАСС: Възможно е втора американска парламентарна делегация да посети Русия през август

4 Юли 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Възможно е втора американска парламентарна делегация да посети Русия през август по думите на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов пред телевизионния канал Russia Today, цитиран от TACC.
"Очаквам още едно посещение на американска парламентарна делегация в Москва и знам, че още една среща ще се състои в Берлин, все още не е потвърдено, но в края на август вероятно ще пристигне друга делегация в Русия, аз съм много доволен от това" каза дипломатът.
На 30 юни делегацията от американски парламентаристи започна посещение в Русия, което ще продължи до 5 юли. Във вторник конгресмените се срещнаха с руския външен министър Сергей Лавров и с членовете на двете камари на руския парламент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Руски депутати са готови да посетят Вашингтон

„Коммерсантъ“: Руски депутати са готови да посетят Вашингтон

4 Юли 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски депутати са готови да посетят Вашингтон след визитата на американски конгресмени в руската Държавна дума, пише руският делови ежедневник .
Членовете на Конгреса на САЩ за първи път по време на президентството на Доналд Тръмп се срещнаха в Москва с руските си колеги, както и с руския външен министър Сергей Лавров. По време на разговорите те многократно подчертаха, че са дошли "не да обвиняват Русия в нещо" и се надяват да подобрят двустранните отношения. Сред обсъжданите теми бяха Сирия, Украйна и предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. Руските политици отбелязват, че се радват на гостите и са готови за диалог и посещение в САЩ, но в същото време напомнят : „ Да се говори за руско вмешателство на изборите е абсурдно и обидно и подобни разговори унижават хората, които ги водят.“
Републиканците дойдоха в Русия на 30 юни, но се срещнаха с колегите си едва във вторник. На четвъртия ден от престоя си в Руската федерация член на Камарата на представителите и шест сенатори проведе разговори с министъра на външните работи Сергей Лавров и председателя на Държавната Дума Вячеслав Володин, както и с председателят на комитета по международни въпроси на Съвета на Федерацията Константин Косачев.
Ръководителят на делегацията, сенаторът от Алабама Ричард Шелби, също говори за желанието да се срещне с руския президент Владимир Путин. Въпреки това, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че графикът на ръководителя на държавата е "достатъчно интензивен" и че е „много зает с вътрешните работи", и затова не разполага с време за Американските законодатели.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат в Хелзинки

Reuters: Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат в Хелзинки

28 Юни 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Срещата между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се проведе в Хелзинки, предава Reuters.
Тръмп заяви в сряда, че финландската столица е възможно място за срещата на високо равнище. Това, че срещата ще се проведе там, се твърди на профила на американската телевизия „Фокс Нюз“ в социалната мрежа „Туитър“. Очаква се двете страни съвсем скоро днес да обявят датата и мястото на срещата.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Япония се обявиха в подкрепа на диалога между Русия и САЩ

ТАСС: В Япония се обявиха в подкрепа на диалога между Русия и САЩ

28 Юни 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония се обяви в подкрепа на диалога между Русия и САЩ, заявиха в четвъртък представители на пресслужбата на японското министерство на външните работи пред ТАСС.
„Русия – това е важен играч на международната сцена – поради което считаме за важен диалога между Русия и САЩ за решаването на острите международни проблеми, свързани на първо място със ситуацията около Северна Корея и Сирия“, заяви японският дипломат.
В същото време той отказа да коментира въпроса за евентуалното връщане на Русия в Г7.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп подготвя ракети за отбрана срещу евентуално нападение от Ким Чен-ун

The Daily Express: Доналд Тръмп подготвя ракети за отбрана срещу евентуално нападение от Ким Чен-ун

28 Юни 2018 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се подготвят да монтират ракетен отбранителен радар в Хаваи, за да идентифицират всякакви ракети изстреляни от Северна Корея, след като експерти твърдят, че заплахата от севернокорейска атака „не си е отишла“, пише британският всекидневник The Daily Express.
Според американската агенция за ракетна отбрана, радарната система ще бъде способна да различава бойни глави от примамки, предназначени да излъжат ракетните отбранителни системи, както и да пренася информация до прехващачи в Аляска, предназначени за сваляне на ракети.
Давид Санторо, директор за ядрената политика в изследователския институт „Тихоокеански форум“ в Хонолулу, направи силно предупреждение и заяви, че въпреки срещата между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заплахата от Северна Корея не си е отишла.
„През последните няколко седмици виждаме така нареченото развитие на мирната инициатива, но реалността е че заплахата е все още тук. Тя няма да си отиде“, заяви Санторо.
Американският сенатор Браян Шатц, който е привърженик на радарни системи, заяви че сенаторите вече са обсъдили проекта с Адмирал Хари Харис, бившият командир на американските сили в Тихия океан.
„Вече имаме здрави възможности, но работейки с Адмирал Харис, ние искаме да се подсигурим двойно, че имаме най-силната комбинация от ракетни прихващачи и радарни системи някъде“, заяви Шатц.
Сенаторите вече планират да изхарчат 61 милиона долара за планирането на радарната система.
Агенцията за ракетна отбрана заяви, че очаква тя да е от 9 до 15 метра широка и 18 до 24 метра висока.
Вероятно тя ще бъде с плоска повърхност като тази в Шемя, Аляска, вместо с кълбеста като други военни радари.
Според сенаторите, прогнозното финансиране на целия проект ще бъде близо 1 милиард долара.
От Агенцията за ракетна отбрана не уточниха нищо за процеса, кога ще започне, нито пък колко време ще отнеме.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС трябва „да се подготви за най-лошия сценарий“ при Доналд Тръмп

The Guardian: ЕС трябва „да се подготви за най-лошия сценарий“ при Доналд Тръмп

28 Юни 2018 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен от Европейския съюз в разработването на нова американска доктрина, в която „няма приятели, а само врагове“, пише британският вестник The Guardian.
Преди това, което изглежда като буреносна среща на върха на НАТО през следващата седмица – и с лидерите на ЕС събиращите се в Брюксел, за да обсъдят развиващата се трансатлантическа търговска война, сред други въпроси – най-висшестоящите представители на Блока изразиха дълбокото си безпокойство за бъдещето.
Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС вече трябва да се подготви за най-лошото, заради политиките на Тръмп. Туск планира да влезе в дискусии с лидерите на 28-те страни членки в четвъртък.
Имайки предвид предстоящата търговска война, решението на САЩ да се оттеглят от споразумението с Иран и Парижкото споразумение за климата, както и постоянните атаки върху европейски съюзници заради по-малките им разходи за отбрана, има притеснения в Брюксел за дългосрочната стабилност на отношенията. Наистина всява страх фактът, че промяната на САЩ в поведението може да надмине президентския мандат на Доналд Тръмп.
Също така има и притеснения сред британски представители в Уестминстър върху външната политика на Тръмп, в частност неговата предстояща среща с руския президент Владимир Путин. Висшестоящ съветник в Кремъл заяви в сряда, че мястото и времето на срещата са били договорени и те ще бъдат обявени в четвъртък.
В писмата с покани към лидерите на държавите от ЕС преди срещата на върха, Туск написа, че „трансатлантическите отношения са под огромен натиск, заради политиките на президента Тръмп“.
Висшестоящ член от ЕС е добавил: „Все повече и повече се притесняваме, че това не са само инциденти. Започва да изглежда като схема. Схемата на американска доктрина, в която няма приятели, а само врагове“.
САЩ наложиха наказателни мита върху вноса на европейска стомана и алуминий на основание националната си сигурност. ЕС отговориха с налагането на „ребалансиращи мерки“, които удариха около 2.8 милиарда евро (3.25 милиарда долара) от американско-произведени продукти.
Тръмп, в отговор, предупреди през последните дни, че изследване за предполагаемите изкривени търговски отношения с автомобили, в които германските производители се смята че имат предимство, скоро ще бъде публикувано.
По-рано американският президент заяви, че би искал ефективно да забрани продажбите на „Мерцедес“, „Ауди“ и други германски автомобили.
Доналд Туск, от своята страна, в писмото си до лидерите заяви, че „за съжаление, разделенията преминават отвъд търговията“.
Той заяви: „Моето вярване е, че докато се надяваме на най-доброто, трябва да сме готови да подготвим нашия Съюз за най-лошия вариант“.
По-рано през този месец, Тръмп отправи безпрецедентна атака към правителството на Ангела Меркел, пишейки в социалната мрежа „Туитър“, че „народът на Германия се обръща срещу лидерството си, след като миграцията разтърсва вече крехката берлинска коалиция“.
Докато Брюксел търси намиране на консенсус сред членовете си за това как да се справи с миграцията от Африка и другаде, Туск пише: „Има гласове в Европа и в света, които твърдят че нашата неефективност в поддържането на външните граници е присъщ белег на Европейския съюз или – по-обхватно – на либералната демокрация.
„Видяхме създаването на нови политически движения, които предлагат прости отговори на най-сложните въпроси. Прости, радикални и привлекателни. Миграционната криза им предостави нарастващ брой аргументи. Все повече и повече хора започват да вярват, че само здравата власт, антиевропейска и антилиберална по дух, с тенденция към явен авторитаризъм, е способна да спре вълната от нелегалната имиграция. Ако хората им вярваха, че само те могат да предложат ефективно решение на миграционната криза, те ще повярват и на всичко друго, което кажат. Залозите са много високи. И времето е малко“, пише още Доналд Туск в писмото си.
Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поканен формално във Вашингтон, за да обсъди търговските отношения, въпреки че говорител в Брюксел заяви, че все още не е уточнена дата. Тръмп нарече Юнкер „брутален“ по време на скорошната среща на Г7, където президентът на САЩ изглеждаше решен да се изолира от Западните си съюзници.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Нарастват страховете от перспективата за „мирно споразумение“ между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Times: Нарастват страховете от перспективата за „мирно споразумение“ между Доналд Тръмп и Владимир Путин

28 Юни 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания се страхува, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подкопае НАТО като сключи „мирно споразумение“ с президента на Русия Владимир Путин, при срещата им през следващия месец, пише британският вестник The Times.
Министри от британския кабинет се опасяват, че Тръмп може да бъде убеден да намали ангажиментите на американските военни сили в Европа, по този начин компрометирайки отбраната на държавите от НАТО срещу евентуална руска агресия.
Те също са притеснени, че американският президент може да предаде на Владимир Путин пропагандна победа като отмени или промени планираните военни учения на Алианса.
Всеки такъв ход може да предизвика екзистенциална криза за 29-членния съюз, който гарантира сигурността на Запада от 1949 година насам, разчитайки на мощта на американските военни сили. Представители на НАТО се опасяват, че Тръмп може да потърси начин да повтори своето „мирно споразумение“ с Ким Чен-ун и Северна Корея, което генерира позитивно отразяване. Той изненада наблюдателите по време на преговорите, като отмени американските военни учения с Южна Корея.
Представители на Белия дом се предполага, че не са наясно с плановете на Доналд Тръмп за срещата в Европа, допринасяйки за безпокойството на натовските представители. Един министър от кабинета е заявил: „Това, от което се притесняваме, е че някакъв вид „мирно споразумение“ между Путин и Тръмп ще бъде обявено. Можем да видим двамата как казват, „Защо държим всичката тази военна техника в Европа?“ и да се съгласят заедно да я премахнат“.
Те допълниха, че политиката зад всякакъв такъв подобен ход от Тръмп би била трудна за навигиране: „Трудно е да застанеш против мира, но ще бъде ли наистина мир?“.
Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на САЩ, се срещна с британския си колега Марк Седуил в понеделник. Правителствени представители на Великобритания търсят яснота за намеренията на американския президент, имайки предвид че в плановете му попада и визита във Великобритания като част от Европейската му обиколка.
Страните от НАТО са изправени пред огромен натиск да увеличат разходите си за отбрана, след като Доналд Тръмп настоя държави като Германия да заделят 2 процента от своите БВП. Тръмп ще пристигне на срещата на върха на НАТО в Брюксел, насрочена за 11 и 12 юли, малко след като реципрочните санкции на Европейския съюз срещу американски стоки влязат в ефект, което може да нажежи положението.
Говорейки с министри, официални представители и експерти, The Times откри опасения, че срещата на върха на НАТО и срещата между Путин и Тръмп може да предизвика:
- Владимир Путин да убеди Доналд Тръмп, че САЩ не трябва да вземат участие във военните учения на НАТО в Норвегия през тази есен, позволявайки на американския президент да спести големи разходи.
- Разполагането на американска военна база в Полша финансирана от полското правителство в двустранно споразумение извън условията на НАТО.
- Тръмп да приеме анексията на Крим и да промени решението си за санкциите, в замяна на прекратяване на огъня в източна Украйна. Джон Болтън отхвърли това предположение.
Правителствен източник заяви, че Доналд Тръмп може да се опита да си осигури връщането на Едуард Сноудън, който разкри секретна информация по сигурността, след което избяга в Русия, и за чиято екзекуция президентът вече призова.
Министър от кабинета заяви, че по-нататъшна провокация от Москва се очаква след края на Световното първенство, „възможно дори в следващите шест месеца“.
Европейските лидери ще обсъдят заплахата, която Доналд Тръмп представлява за Западното единство по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък. Премиерът Тереза Мей се очаква да изясни позицията на Великобритания, че е готова да се сключи в европейските инициативи, за да се контрира заплахата от Русия, дори те да не са подкрепени от САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Москва и Вашингтон сключиха споразумение за провеждане на среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Moscow Times: Москва и Вашингтон сключиха споразумение за провеждане на среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин

28 Юни 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. САЩ и Русия сключиха споразумение за скорошно провеждане на среща на върха между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, заяви съветникът по външни работи на Кремъл Юри Ушаков пред журналисти в сряда, пише руското електронно издание The Moscow Times.
Ушаков, говорейки след като Путин проведе разговори със съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън в Кремъл, заяви че срещата на върха ще се проведе във взаимно подходяща трета страна и че са нужни още няколко седмици, за да бъде подготвена тя.
„Тази среща се планира от много време“, заяви Ушаков. „Тя е от огромно значение за Русия и Америка, но и от огромно значение за цялата международна ситуация. Мисля, че това ще бъде главното събитие на лятото“.
Подобна среща е вероятно да раздразни съюзниците на САЩ, които искат да изолират Путин, като например Великобритания, която е притеснена от отношението на Тръмп към Русия. Вероятно отношенията ще се влошат и сред чуждестранни и местни критици, които оспорват отдадеността на Тръмп към НАТО и се тормозят от желанието му да възстанови връзките с Русия, дори и при факта, че Вашингтон затяга санкциите.
Юри Ушаков допълни, че Москва и Вашингтон ще обявяват времето и мястото на срещата в четвъртък. По-нататъшните детайли тепърва ще се разработват, допълни той.
Срещата се очаква да се проведе, след като Тръмп посети срещата на върха на НАТО в Брюксел през следващия месец. Висшестоящ представител на САЩ заяви във вторник, че столицата на Финландия Хелзинки се обсъжда като подходяща локация.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея разбира САЩ за „пълното ядрено разоръжаване“

Reuters: Северна Корея разбира САЩ за „пълното ядрено разоръжаване“

28 Юни 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уверен че Северна Корея разбира обхвата на американското желание за пълно ядрено разоръжаване, както двете страни се споразумяха след срещата на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава Reuters.
„Бяхме доста недвусмислени в нашите разговори за това какво имаме предвид, когато кажем пълно ядрено разоръжаване“, заяви Помпео по време на изслушване пред бюджетна комисия в Сената.
Той допълни, че ще води продължаващите разговори с Пхенян, но отказа да обсъжда детайли. „Те гледат това изслушване“, заяви той.
Помпео добави и че е видял „скромно количество“ на отстъпление от Китай в налагането на санкциите върху Северна Корея.
„Случаят е, че наблюдавахме как Китай не налага контрол върху своите погранични зони толкова силно, колкото го правеха преди шест или 12 месеца“, заяви той.
Помпео беше разпитан и за изказването на Доналд Тръмп след срещата с Ким Чен-ун, в което той заяви че Северна Корея вече не представлява ядрена заплаха, твърдение оспорвано от анализатори и осмивано от Демократи.
Държавният секретар защити изявлението, заявявайки че Тръмп е ограничил заплахата, като е успокоил напреженията. „Мисля, че мнението му беше правилно. За момента сме ограничили риска“, уточни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай ще помогне по всякакъв възможен начин за ядреното разоръжаване на Северна Корея, според Майк Помпео

ТАСС: Китай ще помогне по всякакъв възможен начин за ядреното разоръжаване на Северна Корея, според Майк Помпео

28 Юни 2018 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на Китай Си Дзинпин е уверил ръководството на САЩ, че Пекин по всякакъв възможен начин ще съдейства за прекратяването на ядрената програма на Северна Корея, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от ТАСС.
„Срещнах се с президента Си скоро след сингапурската среща на върха. Той ме увери, че те ще работят заедно с нас, за да гарантират ядреното разоръжаване на Северна Корея“, заяви американският външен министър по време на изслушване пред бюджетна комисия в Сената.
„На този етап ще разчитам на факта, че неговите цели съвпадат с нашите. Ние безусловно наблюдаваме, за да се убедим, че всяка страна която е заявила помощ пред нас, в действителност ни помага“, отбеляза Помпео.
Сенатор Линдзи Греъм (републиканец от щата Южна Каролина) се поинтересува дали Китай в последно време не е започнал да отслабва контрола си върху санкциите над Северна Корея. „Да, малко“, беше отговорът на държавния секретар.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Доналд Тръмп вярва, че участието на Русия в геостратегически срещи е неизбежно

Майк Помпео: Доналд Тръмп вярва, че участието на Русия в геостратегически срещи е неизбежно

28 Юни 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вярва, че участието на Русия в геостратегически срещи, като тези на Г7, е неизбежно, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на изслушване в сряда пред бюджетна комисия на Сената, предава Sputnik.
„Президентът дълбоко вярва, че да имаме Русия като част от тези важни геостратегически разговори, е неизбежно“, заяви Помпео, след като бе запитан дали Москва трябва да се върне към организации, подобни на срещата на върха на Г7.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Сателитни изображения показват, че Северна Корея все още да се занимава с ядрен изследователски център, въпреки ангажимента си за денуклеаризация

Washington Examiner: Сателитни изображения показват, че Северна Корея все още да се занимава с ядрен изследователски център, въпреки ангажимента си за денуклеаризация

27 Юни 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Сателитни изображения, заснети на 21 юни, показват че Северна Корея продължава да работи върху своя център за ядрени изследвания, след срещата на върха в Сингапур по-рано през месеца, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Според доклад, публикуван в сряда от уебсайта „38 North“, който се занимава с анализиране на Северна Корея от центъра „Стимсън“, работата върху обекта „продължава с пълна пара“. Съдейки от изображенията, докладът отбелязва, че изглежда сякаш Северна Корея е модифицирала охладителните системи на своя реактор за производство на плутон, построила е нова сграда до охлаждащата кула и е извършила допълнителен строеж до експериментален леководен реактор. Докладът е базиран на сателитни изображения на ядрения изследователски център „Йонгбйон“ в Северна Корея, заснети от „Еърбъс Дефенс енд Спейс“.
„Продължителната работа в съоръжението Йонгбйон не трябва да се разглежда като свързано с обещанието на Северна Корея за денуклеаризация“, се казва в доклада. „Ядрените съоръжения на Северна Корея може да се очаква да продължат с работата си както обикновено, докато не бъдат получени специфични заповеди от Пхенян.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Владимир Путин е възможно да се проведе в Хелзинки, след срещата на върха на НАТО

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Владимир Путин е възможно да се проведе в Хелзинки, след срещата на върха на НАТО

27 Юни 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че подготвяната му среща с президента на Русия Владимир Путин може да се проведе в Хелзинки, след срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли, предава Reuters.
Тръмп заяви пред репортери, че с руския си колега ще обсъди войната в Сирия и ситуацията в Украйна.
По-рано в сряда съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън беше на посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. След това беше оповестено, че е взето решение за провеждане на среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, но детайли не бяха разкрити.
Последната среща на двамата президенти беше през ноември 2017 година във Виетнам, в кулоарите на срещата на форума за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ (Русия): Съгласувани са времето и мястото на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

„Взгляд“ (Русия): Съгласувани са времето и мястото на срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп

27 Юни 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Представителите на Москва и Вашингтон са съгласували времето и мястото на провеждане на срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Това бе съобщено от помощника на руския ръководител Юрий Ушаков след срещата между президента и съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Той уточни, че подробности ще бъдат огласени в четвъртък, 28 юни, пише „Взгляд“.
„Вероятно президентите ще се срещнат в средата на деня. Несъмнено ще има разговор на четири очи, а също така се предполага, че най-вероятно ще има работна закуска и съвместна пресконференция“, заяви Ушаков. Той отбеляза, че срещата се планира от дълго време и е от голямо значение и за двете страни.
„Но това е от голямо значение за цялата международна ситуация. Мисля, че това ще бъде основното международно събитие на това лято“, убеден е помощникът на руския президент.
Той добави, че Путин и Тръмп могат да се споразумеят за съвместно изявление, което ще очертае действията на Русия и САЩ за гарантиране на международната сигурност.
Самият Ушаков ще се срещне с Болтън по-късно в сряда, за да обсъди подробностите за готвената срещата между Путин и Тръмп.
Също така, помощникът на Путин описа темите, които са обсъдени на срещата между Путин и помощника на Тръмп. По-специално е обсъдено положението в Украйна.
„От наша страна беше заявена необходимостта от изпълнение на Минските споразумения, описани са нашите принципи. Американците коментираха, но тази тема не беше най-важното в преговорите“, подчерта Ушаков.
Той добави също, че темата за санкциите не е засегната, въпреки че общата ситуация, която възниква в двустранните отношения, да е обсъдена.
Освен това Ушаков отбеляза, че Путин е уверил Болтън, че Москва не се намесва на изборите в САЩ.

.Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентите на Русия и на САЩ ще проведат среща на високо равнище в трета страна

AFP: Президентите на Русия и на САЩ ще проведат среща на високо равнище в трета страна

27 Юни 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът в Кремъл Юрий Ушаков съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин и неговият американски колега Доналд Тръмп ще се съберат в трета страна, като датата на срещата им ще бъде обявена скоро, предава AFP.
„Мога да кажа, че е постигнато разбирателство да се проведе среща на високо равнище. Ние дори се съгласихме за времето и мястото ѝ и ще ги обявим утре с нашите колеги утре“, заяви Ушаков след днешната среща между Путин и съветника в Белия дом за национална сигурност Джон Болтън. Той уточни, че срещата ще се проведе в „трета страна“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Русия не трябва да се връща в Г-7, смята влиятелен американски сенатор

The Hill: Русия не трябва да се връща в Г-7, смята влиятелен американски сенатор

27 Юни 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на групата на Републиканската партия на САЩ в Сената Мич МакКонъл заяви, че Русия не трябва да се допусна обратно в Г-7, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи това по-рано този месец, пише The Hill.
Русия бе изгонена от тогавашната Г-8 през 2014 заради това, че присъедини полуостров Крим и подкрепи прокремълските сепаратисти в Източна Украйна.
„Русия в никакъв случай не трябва да се връща в „Групата на седемте“, макар и нейният президент Владимир Путин да иска връщането на старите дни“, заяви МакКонъл.
Същевременно той коментира и днешното посещение на съветника за национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън в Кремъл, което трябва да подготви по-късната лична среща между президентите на САЩ. Според сенатора „няма нищо лошо“ в това Тръмп и Путин да се срещнат.
„Срещали сме се с руските лидери и по време на Студената война. Какъв е проблемът и сега да има среща“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин изрази надежда, че посещението на Джон Болтън в Москва е „първа стъпка“ към подобряването на отношенията с Вашингтон

AFP: Владимир Путин изрази надежда, че посещението на Джон Болтън в Москва е „първа стъпка“ към подобряването на отношенията с Вашингтон

27 Юни 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин изрази надежда, че посещението в Москва на съветника на Белия дом за националната сигурност Джон-Болтън ще помогне за подобряването на двустранните отношения между САЩ и Русия, предава AFP.
„Вашето посещение в Москва ни дава надежда, че най-накрая можем да предприемем първата стъпка при съживяването на пълномащабните отношения между нашите държави“, заяви Путин на Болтън в началото на срещата им в Кремъл.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин ще приеме в Кремъл съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност

AFP: Владимир Путин ще приеме в Кремъл съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност

27 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин ще приеме съветникът в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън за преговори, които да положат основата за предстоящата среща между държавния глава на Русия и президента на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP.
„Президентът ще приеме Болтън в Кремъл“, съобщи Песков. „Преговорите ще се проведат днес“, уточни той и допълни, че съветникът на Тръмп ще проведе срещи и с други високопоставени представители на руските власти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая Газета“: Доналд Тръмп е поверил организацията на предстоящата среща с Владимир Путин на тесен кръг съветници

„Независимая Газета“: Доналд Тръмп е поверил организацията на предстоящата среща с Владимир Путин на тесен кръг съветници

27 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е поверил организацията на предстоящата среща с Владимир Путин на тесен кръг съветници, пише руският ежедневник “Независимая Газета“.
„Планирането на срещата на върха Тръмп-Путин е много странно – заяви за изданието професорът в Джорджтаунския университет и водещ сътрудник в Атлантическия съвет Андърс Аслунд, който е работил като икономически съветник на правителството на Русия в 1991-1994. "Голяма част от информацията идва от Кремъл или от руската телевизия, а американското правителство не казва нищо. Изглежда, че само малък кръг от близки съветници на президента на Тръмп е ангажиран (в процес а). Белият дом не публикува никаква информация за предварителната подготовка. Така че, това прилича повече на частния бизнес на Тръмп, отколкото на държавен въпрос ". Аслунд се съмнява, че може да се попречи на главата на Белия дом да се срещне с руския лидер. "Конгресът може изведнъж да предприеме някои законодателни мерки, но не мисля, че това може да попречи на срещата на върха", каза Аслунд. – „Би било безпрецедентно. И е малко вероятно републиканците да одобрят това. "
Докато високопоставени служители на американската президентска администрация оценяват скептично нуждата от руско-американски преговори на високо ниво, те се опитват да не демонстрират това в своята комуникация с пресата. В неотдавнашно интервю с Wall Street Journal държавният секретар Майкъл Помпео каза, че очаква ограничено сътрудничество с Русия, дори руската външна политика се разглежда в САЩ като ревизионистка. "Има много неща, с които не сме съгласни", обясни шефът на американската дипломация, коментирайки контактите между Москва и Вашингтон. "Нашите ценности са невероятно различни, но има и области, където имаме съвпадение". Ръководителят на Държавния департамент добави: "Държавния секретар е необходимо да идентифицира тези области, в които можете да работите заедно и в същото време да защитите Америка от отрицателните действия на тези правителства". Помпео смята, че основният приоритет на САЩ е борбата срещу тероризма. В същото време, каза той, геополитиката сега все повече се определя от конфликти с такива глобални сили като Русия и Китай.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Вероятното място за срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е Хелзинки

Reuters: Вероятното място за срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е Хелзинки

26 Юни 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вероятното място за срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще е Хелзинки, според неназован американски високо поставен източник, цитиран от Reuters.
Американският държавен секретар Майк Помпео заяви през уикенда, че вероятно Тръмп ще се срещне с руския си колега "в недалечното бъдеще" след посещение в Москва тази седмица на съветника по сигурността на Белия дом Джон Болтън.
Високопоставеният американски служител, говорейки при условие на анонимност, каза, че докато Хелзинки е най-вероятният избор, окончателното решение зависи от резултата от разговорите, които Болтън има с руснаците.
Австрийската столица Виена също беше обсъдена като потенциален обект на срещата, но официални лица заявиха, че идеята е изоставена.
Президентът на Финландия Саули Ниинисто направи кратко изявление в отговор на въпросите за срещата на върха: "Финландия винаги е готова да предложи своите добри услуги, ако бъде помолена".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от американски сенатори разчитат на среща с Владимир Путин по време на визитата си в Русия

ТАСС: Делегация от американски сенатори разчитат на среща с Владимир Путин по време на визитата си в Русия

26 Юни 2018 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегация от американски сенатори-републиканци разчитат на среща с Владимир Путин по врем на визитата си в Русия тази седмиця, предава TACC.
Това е заявил сенаторът-републиканец Джон Кенеди, представляващ щата Луизиана.
Въпреки това, той обърна внимание на факта, че сенаторите искат в евентуален разговор с Путин, да се повдигне въпросът за предполагаемото руската намеса в американски и европейски избори, ситуацията в Украйна и Сирия.
"Аз искам да говоря за руската намеса в нашите избори, Брекзит, във [френските президентски] избори [която спечели Еманюел] Макрон в изборите [във Федерална република Германия, която спечели Ангела] Меркел, и Бог знае какви още . изборио аз искам да говоря за Украйна, Крим, и за Сирия ", - каза той, отговаряйки на въпроса на журналистите, какви теми той би искал да повдигне по време на срещата с руския лидер, ако то се проведе.
Друг член на делегацията - сенатор Ричард Шелби (от Алабама) изрази убеждението си, че законодателите "ще проведат редица срещи на високо равнище" в рамките на посещението. Според него Русия "в някои случаи може да бъде противник", но това е страната, с която американците "трябва да говорят". "Да видим дали ще бъде възможно да се постигне взаимно разбирателство", добави Шелби, чиито думи са цитирани от The Hill.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ ще представят на Северна Корея график със „заръки“ относно ядреното разоръжаване

Reuters: САЩ ще представят на Северна Корея график със „заръки“ относно ядреното разоръжаване

25 Юни 2018 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Аляска. САЩ ще представят график на Северна Корея със „специфични заръки“ за Пхенян след историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава Reuters, като се позовава на изявлението на висш представител на отбраната на САЩ.
Представителят, който говори пред малка група репортери преди пътуването на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис до Азия тази седмица, не уточни детайли, но предположи че графикът ще бъде достатъчно рязък, за да изясни нивото на отдаденост на Пхенян.
„Много скоро ще знаем дали ще съдействат с добри намерения или не“, заяви той.
„Ще има специфични заръки и специфичен график, когато запознаем севернокорейците с нашата концепция за това как изглежда осъществяването на споразумението от срещата“, допълни представителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Доналд Тръмп заяви, че медийното отразяване на срещата му с Ким Чен-ун е било „почти предателско“

The Independent: Доналд Тръмп заяви, че медийното отразяване на срещата му с Ким Чен-ун е било „почти предателско“

25 Юни 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп описа медийното отразяване на срещата си с лидер на Северна Корея Ким Чен-ун като „почти предателско“, след като предприе обичайната си тирада към своите критици по време на телевизионно интервю, пише британският вестник The Independent.
Американският президент се похвали, че е виждан като „световен герой“ в Япония, заради „прекрасното споразумение“ постигнато със севернокорейския лидер преди 2 седмици.
„Жалко е, че фалшивите медии я отразяват по начина, по който го правят в момента“, заяви Тръмп.
„Честно казано това, че искаш да знаеш истината, е почти предтелско.. Но ако се слушаш в масовите медии, изглежда сякаш загубих преговорите. Да слушам масовите медии – това нещо най-много ме ядоса“, добави той.
Запитан по време на интервюто дали се доверява на Ким Чен-ун, президентът отвърна: „Да, мисля че имам много добра връзка с него, имаме много химия, знаете какво значи това. Той гледа как да направи правилното нещо“.
„Вижте какви неща постигнахме, няма изстреляни ракети, Япония ме има за световен герой в страната си“.
Тръмп използва интервюто, за да защити политиките си за имиграция, търговски мита и преместване на посолството на САЩ в Ерусалим.
Той заяви, че имиграционната криза е по „вина на демократите“, докато настояваше, че опонентите желаят „престъпността да се изсипе“ в страната, допълвайки: „Имаме нужда от сигурност на границата. Имаме нужда от стената. Тя ще се случи“.
Американският президент разкри също, че е игнорирал молбите на други световни лидери да не мести посолството на САЩ в Ерусалим, допълвайки: „В същност се стигна до един момент, в който казах, „обадете ми се пак след седмица“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Сингапур разкри цената на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

VOA: Сингапур разкри цената на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

25 Юни 2018 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Сингапур пресметна и разкри какви са били разходите за историческата среща на върха между САЩ и Северна Корея, представяйки сметка от 12 милиона долара, противно на по-ранните информации за изразходвани 15 милиона долара, предава Voice of America.
Министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун заяви, че по-голямата част от разходите са били насочени към сигурността на президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Това е цена, която сме готови да платим“, за да допринесем за среща, която е в „дълбок интерес“ на Сингапур, заяви той.
Градът-държава подготви масивна операция по сигурност за срещата, разполагайки хиляди полицейски служители. Той също плати разходите на голямата севернокорейска делегация, включително и отсядането на Ким Чен-ун в хотел „Сейнт Реджис“, според BBC.
И двамата лидери прекараха три дена в Сингапур.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: За предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще съобщим, когато сме готови

Дмитрий Песков: За предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще съобщим, когато сме готови

24 Юни 2018 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руския президент заяви, че "за предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще съобщим, когато сме готови" , предава руската агенцияREGNUM.
По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за телевизионния канал MSNBC съобщи, че срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп може да се състои скоро след пътуването на президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън в руската столица.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въпреки срещата на върха, Северна Корея все още представлява ядрена заплаха

AFP: Въпреки срещата на върха, Северна Корея все още представлява ядрена заплаха

23 Юни 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Въпреки срещата на върха в Сингапур, Северна Корея все още представлява ядрена заплаха, според американския президент Доналд Тръмп, цитиран от AFP.
"Спете добре тази вечер!" заяви Доналд Тръмп на 13 юни, един ден след срещата в Сингапур.
Но президентската декларация, изпратена в Конгреса в петък, зае различна позиция, тъй като обясни защо администрацията ще запази твърдите икономически ограничения, наложени от бившия президент Джордж Буш.
"Съществуването и рискът от разпространение на средства за използване на ядрен материал на Корейския полуостров и действията и политиките на правителството на Северна Корея продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати“ , се казва в президентската декларация.
"Продължавам за една година националната неотложност по отношение на Северна Корея", добави изявлението.
Въпреки че декларацията се смята за проформа, несъответствието в тона отразява работата, която американските представители признават, че трябва да се направи, докато преговарящите представят подробностите за разоръжаването на Пхенян.
В същия момент Вашингтон обяви, че отменя поредните планирани съвместни учения с Южна Корея.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Русия и Китай „не желаят САЩ да превземат Северна Корея“

Sputnik: Русия и Китай „не желаят САЩ да превземат Северна Корея“

22 Юни 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Пекин/Москва. Затоплящите се отношенията на Северна Корея с бившия си враг САЩ и помирението със своя южен съсед са далеч от единствените революционни промени, случващи се на корейския полуостров, пише Sputnik.
Въпреки една до някаква степен имат заредена връзка през последните години, севернокорейският лидер Ким Чен-ун замина за Китай за трети път в последните три месеца за среща с китайския президент Си Дзинпин в Пекин в сряда. Междувременно южнокорейският президент Мун Дже-ин е в Русия, където ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в петък.
Джон Рос, награждаван колумнист и старши член на Института Чонгянг към университета Ренмин в Китай, се присъедини към предаването на радио Sputnik „Loud and Clear“, за да обсъди икономическите и геополитически мотивации зад промяната в дипломатическите контакти между съседните държави.
В подготовката на срещата между Путин и Мун, южнокорейският президент предложи план за тръбопровод, който да прокарва руски газ през корейския полуостров и дори към Япония. Междувременно прекомерното наблягане на Ким Чен-ун върху стабилизирането на икономиката на страната си може да бъде взаимноизгоден сценарий за Северна Корея и Китай, който е в процеса на революционизирането на търговията в Азия със своята инициатива „Един пояс, един път“.
„Има много силна историческа връзка между Северна Корея и Китай, която има някои нежелани елементи в нея“, обясни Рос. Заклещена между чука и наковалнята, Корея се бори в продължение на векове между Китай и Япония за независимост.
Въпреки това, от Корейската война насам, когато Южна Корея заменя японското колониално господство за одобрено от САЩ правителство, Северна Корея и Китай имат комунистически партии“, заяви Рос.
Официалната идеология на Северна Корея е „чучхе“ (вид автаркия), но „всъщност това е комунистическа партия и това със сигурност им дава рамка за дискусии, които преминават отвъд обикновените междудържавни отношения“ с Китай. „Голямата разлика, разбира се, е икономическата политика“, смята колумнистът.
„Китай има много успешна икономическа политика и ако трябва да сме честни, Северна Корея няма такава“, допълни той.
Заради това, според Рос, Пекин ще бъде доволен, ако Пхенян изравни икономическата си политика с неговата, което би значило нарастващ капиталистически сектор и международни търговски отношения за първи път от смъртта на китайския комунистически лидер Мао Дзедун през 1976 година.
Мун Дже-ин се срещна с руския министър-председател Дмитрий Медведев в четвъртък и ще се срещне с Путин в петък. Междувременно Путин покани Ким Чен-ун в Москва, почти веднага след срещата на върха в Сингапур.
Рос отбеляза, че Русия „има интерес“ в променящия се пейзаж на дипломатически отношения в региона. „Докато основната граница на Северна Корея е с Китай, не по-малко важна е и границата с Русия. И кой, честно казано, може да се довери на САЩ, ако превземат Северна Корея, която е перспективата представена от някои хора в САЩ – че трябва реално да има обединение, което на практика би било превземане на Северна Корея от Южна Корея“, обясни Рос.
Той наблегна на потенциалните руски геополитически интереси, обрисувайки историческите паралели. „САЩ преместиха своите сили в Източна Европа чрез НАТО, въпреки обещанията, които бяха дадени на Горбачов че това няма да се случи, и аз не мога да повярвам, че Русия ще бъде ентусиазирана за това, че Америка ще отиде в Северна Корея, което би означавало че ще имат граница с Русия в изтока също“, заяви Рос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Доналд Тръмп ще направи втора визита във Великобритания, веднага след Брекзит

The Independent: Доналд Тръмп ще направи втора визита във Великобритания, веднага след Брекзит

22 Юни 2018 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Доналд Тръмп е на път да направи второ посещение във Великобритания веднага след Брекзит, разкрива запис – този път придружено с пищност и церемония на пълна държавна визита, пише британският вестник The Independent.
Британски и американски дипломати бяха уловени да правят планове за втората визита, при формална покана от Кралицата и включваща почетен караул.
Ходът веднага бе критикуван, идвайки няколко дена след като Тръмп беше осъден около целия свят, заради политиката си на държане на мигрантски деца в клетки на границата на САЩ.
„Нелепо е, че британското правителство действа по този угоднически начин към мъж, който иска да разруши отворената търговска система, от която зависи Великобритания“, заяви Винс Кейбъл, лидерът на Либералните демократи.
Британският съветник по национална сигурност Сър Марк Седуил и неговите американски колеги са заснети обсъждайки плановете за държавната визита, в документален филм на „Канал 4“, който ще отбележи отварянето на новото посолство на САЩ в Лондон.
Седуил е дочут да казва, че ще си „заслужава да го имаме тук“ съвпадайки с възпоменанията за Втората световна война през „май догодина“.
Той допълва: „Нека да планираме серия от посещения в първия му мандат“ и – след като предлага следващия май за държава визита – допълва: „Ключовото нещо е да го доведем тук“.
Изказванията са направени към Уди Джонсън, американският посланик, в късния март по време на прием за формално откриване на сградата на новото посолство в Лондон.
Джонсън отговаря: „Нека го доведем тук веднъж. Веднъж щом го разберете, тогава ще знаете с какво си имате работа“. Седуил отговаря: „Значи вие разбихте въпроса“.
Американският посланик тогава призовава съветника по сигурност да не позволява на „страха“ за визитата да го „въздържа“.
Сър Марк Седуил казва на посланика, че вече е провел разговори с бившия си колега във Вашингтон, бившият съветник по национална сигурност Хърбърт Макмастър, и е предложил това да бъде „първата голяма визита след Брекзит“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Какво иска Владимир Путин от срещата си с Доналд Тръмп

The Times: Какво иска Владимир Путин от срещата си с Доналд Тръмп

22 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Британският колумнист Едуард Лукас в материал зa вестник The Times пише за подготвяната среща между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, и представя фиктивен документ за това как биха изглеждали целите на руския президент. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Британските шпиони и кодоразбивачи се опитват да разшифроват игровия план на Владимир Путин в подготовката до срещата си с Доналд Тръмп през следващия месец. Ако имат късмет, ще открият нещо подобно:

От: Аналитичен отдел, президентска администрация

Уважаем Владимир Владимирович!
Позволете ни да опресним вашата памет за най-добрия подход, който да поемете на вашата среща с президента Тръмп, в светлината на нашия план да неутрализираме алианса НАТО.
Започнете с екстравагантна възхвала за неговото лидерство във възстановяването на връзките на високо ниво с Русия, контрастиращо с неефективността на неговия предшественик. Господин Тръмп има безграничен апетит за критикуване на Барак Обама, така че направете това основна тема във вашите дискусии.
Скептицизма на американския лидер към НАТО е добре познат, затова започнете с изразяването на симпатия към бремето, което американският данъкоплатец трябва да носи в субсидирането на отбраната на европейските съюзници, които са неблагодарни и неприятелски. Споменете търговските дефицити и прекомерните европейски социални разходи в един дъх – връзката е икономически нелепа, но тя ще докосне суров нерв. Посочете, че поддържането на американски бази в Европа е скъпо и че парите ще бъдат по-добре изхарчени за бази в САЩ.
Тогава, отбележете че Русия също носи несправедливи товари. Това ще завърти разговора тънко към темата със санкциите. Посочете, че тези мерки струват на САЩ печалби, работни места и данъци. Износът към Русия се е преполовил от 2013 година, годината преди нашите доброволци да освободят части от Украйна. Може да кажете на президента, че Европейските страни не последваха санкциите, така че САЩ, отново, носят несправедливо бреме. Това, разбира се, не е вярно: ЕС търгува доста с Русия, така че санкциите ще ги наранят повече, но господин Тръмп няма да забележи.
Не очаквайте незабавен прогрес: президентът има малко власт да вдигне санкциите (които са наложени най-вече от Конгреса), но той може да ги подрине като ги нарече безсмислени. Това ще помогне за отслабването на Ангела Меркел. Германският канцлер намира за все по-трудно да държи ЕС в линията на санкциите, особено новото италианско правителство, което съдържа едни от най-полезните ни активи.
Тези точки ще подготвят господин Тръмп за по-важните преговори върху сигурността. Неговата администрация беше досадно стабилна в първите си 500 дена. Тя продаде смъртоносни оръжия на Украйна и подсили американското военно присъствие в Европа: Балтийските държави и Полша. Нашият първи приоритет е да контрираме тази ескалация. Предложете замразяване на военните учения (наречете ги „военни игри“) от двете страни на границата. Обяснете, че тези учения са скъпи и че рискуват да се превърнат в истински конфликт.
Нищо от това не е вярно, но ако той поеме дори един вербален ангажимент по тези линии, ползите за нашата страна ще са огромни. Способността на НАТО да защитава своите най-предни държави вече е под въпрос. Те се нуждаят от повече упражнения, не по-малко.
При това, неучастието на САЩ в планираните маневри ще вдлъбне морал и дееспособност в съюзните държави. На теория, те могат да проведат ученията сами, но резултатите ще изглеждат нищожни и ще подчертаят липсата на американска подкрепа. Най-важният практичен въпрос пред НАТО е подобряването на способността за подсилване на Европа от САЩ в случай на криза. Това изисква големи инвестиции в логистика и много трениране. Замразяването на ученията ще осакати подобни усилия.
Нашата страна на сделката ще изглежда повърхностно убедителна. Можем лесно да прекратим ученията на нашата граница и да ги провеждаме другаде в Русия. Поради тази причина предложете той да натисне други членки на НАТО, най-основно Германия и Великобритания, да изтеглят силите си от фронтовата линия. Дори предлагането на това ще създаде несигурност, която можем да експлоатираме. Нашата способност да местим големи въоръжени формации на дълги дистанции за кратко време означава, че можем лесно да обещаем или приложим измъкване. Може да бъдем на границата за няколко часа. На НАТО ще са нужни седмици.
Ако президентът изглежда благоразположен , извадете ласкателството. Той вече вярва, че е решил севернокорейския проблем само чрез чистата сила на своята личност. Сега той може да е човекът избегнал Трета световна война и донесъл мир на Европа.
Към този момент може да се обърнете към Украйна. Наблегнете на корупцията в страната и лошото правителство и го поздравете за това че го спомена по време на срещата на Г7 в Канада. Обяснете, че милиарди долари от американска чуждестранна финансова помощ се хабят тук. Попитайте иронично защо САЩ искат да са благосклонни към слаба държава, когато могат да бъдат приятели със силна такава. Подчертайте големината на Русия – три пъти по-голяма от Украйна като население, 30 пъти по-голяма като територия.
Отбележете с насмешка, че Г7 е бил провал и предложете вместо това САЩ да присъстват на срещата с Русия и Китай в нов международните форум, Г3. Това ще сложи край на усещанйето на САЩ като лидери на световните демокрации и ще помогне за създаването на нов международен ред базиран върху силовите отношения, вместо върху върховенството на закона. Имайки предвид дълбоките различия между САЩ и Китай, ние ще сме в добра позиция да изискваме висока цена от двете страни в преговорите в това ново тяло.
Нашата основна цел на срещата през следващия месец, и на нашата политика като цяло, е да подсилим порочния кръг на намаляващото доверие и увеличаващата се фрагментация в Запада. Това досега успя отвъд нашите най-високи очаквания и ние уверено предричаме задоволителен изход.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Външната политика на Доналд Тръмп ще направи Европа по-силна, според служител на външното министерство на САЩ

Reuters: Външната политика на Доналд Тръмп ще направи Европа по-силна, според служител на външното министерство на САЩ

21 Юни 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Твърдата позиция на Доналд Тръмп по отношение на Иран, новите мита за внос на метал от Европейския съюз и изискванията на САЩ за по-високи харчове за отбрана в Европа, са част от стратегия за укрепване на Запада, заяви в четвъртък помощник-държавният секретар по Европейски и евразийски работи на САЩ Уес Мичел, цитиран от Reuters.
Според него без подобни действия, американското и европейското лидерство в дипломацията и военното дело ще бъде превзето от Китай, Русия и Иран.
„Заемането на твърди позиции по тези въпроси може не винаги да води до моментално съгласие. Но дългосрочните разходи от неглижирането на тези неща далеч надхвърлят политическото единство“, заяви Мичел пред представители на ЕС и НАТО по време на реч в Брюксел.
Мичел се опита да постави решенията на Тръмп в общ политически план, който би помогнал на европейските държави, защото американският президент е действал решително с идеята да донесе промяна, вместо да разчита на безкрайни преговори.
„Във всички тези сектори, разходи за отбрана, търговия и прочие, ние сме ангажирани към намирането на общ път напред и сме ангажирани към действието. Можем да дебатираме, да обмисляме стратегии, да се координираме, но трябва да действаме“, заяви той.
„В действията, които предприемаме, се надяваме да стимулираме многостранен отговор на някои от най-сериозните световни предизвикателства“, допълни американският дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Северна Корея взривява своите ядрени обекти – пълното ядрено разоръжаване започна

Доналд Тръмп: Северна Корея взривява своите ядрени обекти – пълното ядрено разоръжаване започна

21 Юни 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея е взривила четири от своите изпитателни полигони и е започнала процеса на „пълно ядрено разоръжаване“, предава Reuters.
„Северна Корея прекрати да изстрелва ракети, включително и балистични. Те си разрушават полигона за изпитания на двигатели. Те ги взривяват. Голямото нещо е, че това ще бъде и пълно ядрено разоръжаване“, заяви Тръмп по време на заседание на правителството си в Белия дом.
По-рано тази седмица базираната в САЩ организация, която осъществява мониторинг на Северна Корея „38 Север“ съобщи, че няма данни, че правителството в Пхенян демонтира обекта си в Сохай или на друго място, където се извършват ядрени и ракетни изпитания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Щабът на въоръжените сили на САЩ в Южна Корея ще се премести от Сеул

Korea Herald: Щабът на въоръжените сили на САЩ в Южна Корея ще се премести от Сеул

21 Юни 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Сеул. Щабът на въоръжените сили на САЩ в Южна Корея ще се премести от Сеул в нова сграда във военната база „Кемп Хъмпри“, разположена на около 70 км. от столицата край град Пьонтек в провинция Кьонги. Церемонията по откриването на новата централа ще се състои на 29 юни, пише Korea Herald.
Очаква се на събитието да участват високопоставени военни и правителствени служители от Южна Корея и САЩ. На 28 юни в Сеул пристига министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, но все още неговото присъствие не е потвърдено.
Релокацията на щаба е част от плана за преместването на основната част от американските сили в Южна Корея. Очаква се пълното преместване на персонала от щаба в центъра на Сеул в новата сграда край Пьонтек да приключи до края на годината.
Преместването на щаба се случва на фона на спекулациите, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля изтеглянето на част или на всичките 28 хил. американски войници в Южна Корея в рамките на преговорите за ядреното разоръжаване със Северна Корея. По-рано той заяви, че поддръжката на американските сили на толкова отдалечено място като Корейския полуостров струва твърде много, макар и Южна Корея да е поела част от тяхната поддръжка.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Джон Болтън ще посети Москва за обсъждане на възможна среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

The Hill: Джон Болтън ще посети Москва за обсъждане на възможна среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин

21 Юни 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън ще посети Москва този месец, за да обсъди потенциалната среща между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, пише The Hill.
По-рано в редица американски медии бе посочено, че се очаква Тръмп да се срещне с Путин за тяхната първа двустранна среща на високо равнище през юли, когато се очаква американският президент да направи обиколка из Европа.
Срещата най-вероятно ще се проведе или преди срещата на високо равнище на НАТО на 11 юли в Брюксел или след посещението на Тръмп във Великобритания на 13 юли.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония и Русия може да насрочат среща във формат 2+2 за 21 юли

ТАСС: Япония и Русия може да насрочат среща във формат 2+2 за 21 юли

21 Юни 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Токио/Москва. Правителствата на Япония и Русия обсъждат провеждането на среща във формат 2+2 между външните и отбранителните министри на двете страни. Подобна среща може да се проведе в Москва на 21 юли, пише вестник „Asahi Shimbun“, позовавайки се на дипломатически източници, цитиран от ТАСС.
Според вестника централна тема на разговорите е вероятно да са въпросите свързани с Курилските острови. Японската страна планира да повдигне въпроса за разширяващото се военно присъствие на Русия в региона, в частност, за разполагането на ракетни системи.
Освен това, министрите ще обсъдят ситуацията на Корейския полуостров след скорошната среща между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Япония настоява санкции срещу Пхенян да останат в сила до постигането на пълно ядрено разоръжаване и се надява да си осигури подкрепата на Русия по този въпрос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Все още няма знаци за ядреното разоръжаване на Северна Корея

VOA: Все още няма знаци за ядреното разоръжаване на Северна Корея

21 Юни 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Седмица, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести, че Северна Корея вече не представлява ядрена заплаха, неговият министър на отбраната Джеймс Матис предупреди, че няма знаци Пхенян да прави нещо за денуклеаризацията си, предава Voice of America.
„Не съм осведомен за това“, заяви Матис пред журналисти в Пентагона.
„Не бих очаквал това към този момент“, добави той. „Очевидно в момента сме в началото на процеса. Детайлните преговори не са започнали“.
Тръмп обяви, че заплахата от ядрена Северна Корея е приключила на 13 юни, след срещата му в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
„Всички вече могат да се чувстват много по-безопасно от деня, в който встъпих в длъжност. Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея. Срещата с Ким Чен-ун беше интересно и много позитивно преживяване. Северна Корея има страхотен потенциал за бъдещето“, написа на 13 юни Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Но ден по-късно, държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че тежките санкции ще останат в сила, докато САЩ могат да потвърдят „пълната денуклеаризация“ на Пхенян.
Като част от споразумението, Тръмп обеща да прекрати военните учения между САЩ и Южна Корея.
Представители на САЩ и Южна Корея се очаква да обсъдят въпроса в петък, 22 юни, а консултациите се очаква да продължат и следващата седмица, когато Матис пътува за Сеул.
Той описа разговорите като част от „обикновеното, близко съгласуване“ между военните сили на САЩ и Южна Корея.
„Всичко върви добре между нас и Южна Корея. Ще изясним някои от детайлите тук в петък сутринта“, отбеляза Матис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че иска да се разбира с Русия

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че иска да се разбира с Русия

21 Юни 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата администрация желае да се разбира с Русия, макар че в Москва, по негово мнение, предпочитат да работят с Хилари Клинтън, предава ТАСС.
„Искам да ви кажа нещо. Ние искаме да се разбираме с Русия“, заяви той пред своите привърженици в град Дълут, щата Минесота.
В същото време американският лидер предположи, че в Москва биха предпочели на изборите през 2016 година да беше победила неговата съперница – бившият държавен секретар Хилари Клинтън. „Но Русия гледа и казва: „Бих искала Клинтън да беше победила““, изтъкна Тръмп.
„Русия поглежда назад и казва: „Знаете ли, бихме искали двуличната Хилари да бе спечелила тези избори, това щеше да е най-добре за Русия“, смята американският държавен глава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп и Владимир Путин планират разговорите си по време на посещението на американския президент в Европа

The Times: Доналд Тръмп и Владимир Путин планират разговорите си по време на посещението на американския президент в Европа

21 Юни 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, се подготвят да се срещнат по време на визитата на американския президент в Европа през следващия месец, пише британският вестник The Times.
Перспективата за среща подхранва опасенията за отдадеността на Тръмп към НАТО и въздействието на посещението му във Великобритания.
Висши източници от британското правителство са заявили пред The Times, че американските представители ще търсят насрочването за дата на разговорите, или преди срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 юли, или след като Тръмп завърши срещата си във Великобритания, която е веднага след това.
Виена е вероятната локация, заради намиращото се там централно управление на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на която членове са и САЩ, и Русия.
Възможността за среща между Тръмп и Путин ужасява британските представители, които се измъчват относно визитата на американския президент във Великобритания.
„Неясно е дали тази среща ще бъде след или преди посещенията в НАТО и Великобритания. Очевидно, след тях ще бъде по-добре за нас“, заяви представител на британското правителство. „Това добавя друга динамика към една вече цветуща седмица“.
Висш западен дипломатически източник заяви, че среща между Тръмп и Путин преди срещата на върха на НАТО ще предизвика „тревога и безпокойство“.
„Това ще бъде много негативно действие“, заяви източникът.
Посланикът на САЩ в Лондон Робърт Ууд Джонсън заяви пред Sky News в сряда, че Тръмп ще се срещне с британската кралица по време на посещението си във Великобритания.
Източник от Белия дом е заявил пред The Times, че не се предвижда изявление по повод среща между САЩ и Русия. Въпреки това, бивш американски военен командир е заяви, че „се организира“ среща, но че няма дата и локация към този момент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Чосун Илбо“ : Северна Корея предлага премахването на тежката артилерия от границата с Южна Корея

„Чосун Илбо“ : Северна Корея предлага премахването на тежката артилерия от границата с Южна Корея

19 Юни 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Сеул. Севернокорейската делегация на междукорейските военни преговори в селото, предназначено за мирни преговори Пханмуджом са предложили премахване на тежката си артилерия от демаркационната линия в тила, пише „Чосун Илбо“.
Според запознат източник „предложението е на севернокорейските делегати“. Това може да доведе до намаляване на военното напрежение. Не се знае защо севернокорейците са направили предложението и дали очакват нещо в замяна.
Северна Корея е разположила около 1000 оръдия край границата. Около 330 са насочени към Сеул, включително шест батальона 170-мм САУ с обхват от 54 км. и 10 батальона с 240-мм ракетни установки с обхват от 60 км.
Установките и оръдията обичайно са скрити в тунели , но може да се извадят бързо за откриване на огън. Според дипломатически източници „това е опит да се поддържа инерцията след срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея“. Той обаче заяви, че е напълно възможно делегацията от Пхенян да поиска американската и южнокорейската артилерия също да бъде преместена в тила.
Според пенсиониран генерал от южнокорейската армия, помолен да даде мнение, „мнозина смятат, че севернокорейската артилерия може да превърне Сеул в пепел за броени часове, но така би станало, ако нашата армия не даде изобщо никакъв отговор“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп се жалва от „двойните стандарти“ на медиите: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун

Доналд Тръмп се жалва от „двойните стандарти“ на медиите: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун

18 Юни 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се оплака от „двойните стандарти“ в медийното отразяване на постиженията му. В съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“, лидерът на Белия дом изрази увереност, че предшественикът му Барак Обама щеше да получи много по-голямо признание от него, ако именно той бе организирал срещата на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, отбелязва американското издание The Washington Post.
„Ако президентът Обама (който не стига доникъде със Северна Корея и тръгна на война срещу много милиони хора, които бяха убити) се бе справил със Северна Корея и бе направил първите стъпки към сделката, която постигнах аз, разпространителите на фалшиви новини щяха да го определят като национален герой!", написа Тръмп в „Туитър“.
Коментарите на Тръмп бяха направени близо седмица след срещата на върха в Сингапур с Ким Чонг-ун, на която Пхенян се ангажира с ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, въпреки липсата на конкретен план за това как ще унищожи запасите си от подобен тип оръжия.
В по-ранен „туит“ Тръмп обяви, че споразумението, подписано с Ким Чен-ун, означава край на „ядрената заплаха от Северна Корея" и гаранция, че „всеки може да се чувства много по-сигурен ".
Концепцията му обаче е осмивана от множество демократи, включително сенаторът Крис Ван Холен, който на свой ред написа в „Туитър“, че Тръмп е „наистина заблуден", отбелязвайки, че Северна Корея разполага със „същия арсенал днес, като този преди 48 часа". Американският президент обаче подчерта, че има „хубавото усещане“, че севернокорейският лидер ще изпълни обещанието си за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Российская газета": Пред Пхенян са поставени 47 изисквания за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

"Российская газета": Пред Пхенян са поставени 47 изисквания за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

18 Юни 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян. По-малко от седмица след историческата среща на върха в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун стана ясно, че Вашингтон е представил на Пхенян искания по 47 точки за пълното ядрено разоръжаване на полуострова, отбелязва руският вестник "Российская газета, като уточнява, че съответната информация е разкрил министърът на външните работи на Япония Таро Коно.
Съгласно думите на първия дипломат на Токио, Ким Чен-ун се е "съгласил на пълна денуклеаризация", но въпреки това САЩ са настояли, че трябва да бъде унищожено не само ядреното, но и други видове оръжия за масово поразяване: химическо, биологическо, а също и наличните в арсенала на Пхенян балистични ракети. Отправено е искане и за разрушаване на съществуващи военни обекти. "В тази връзка на Северна Корея са представени изисквания по 47 точки. Ако те не бъдат изпълнени, санкциите срещу Северна Корея няма да бъдат свалени. Мисля, че те разбират това", подчерта Коно.
Японският външен министър изрази увереност, че Ким Чен-ун ще спази думата си. "В Северна Корея обещанието на лидера има огромно значение, особено ако то е дадено в писмен вид. Важно е и това, че пълната денуклеаризация е обявена и вътре в страната. Според мен при подобна ситуация Пхянян няма да се откаже от своите ангажимети", коментира Коно.
"За това не може да стане дума до този момент, в който ситуацията със сигурността в региона не се промени кардинално", увери японският външен министър.
По-рано Тръмп загатна за възможно съкращаване на американските военнослужещи в Южна Корея, като подчерта огромните разходи, които Вашингтон отделя за тях. Въпреки това според Коно подобни планове едва ли ще бъдат реализирани в близко време.
Същевременно японският дипломат отбеляза, че страната му е в готовност да окаже икономическа помощ на Северна Корея. На свой ред Пхенян потвърди обещанието си да работи за целите на пълната денуклеаризация на Корейския полуостров и изрази готовност колкото е възможно по-скоро да ексхумира телата на загиналите в годините на Корейската война. Идентифицираните тленни останки ще бъдат предадени на САЩ.
Срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур се състоя на 12 юни. След нея стана ясно, че Пхенян се ангажира с пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Джаред Къшнър е бил част от усилията да се установи таен канал за преговорите между САЩ и Северна Корея

Washington Examiner: Джаред Къшнър е бил част от усилията да се установи таен канал за преговорите между САЩ и Северна Корея

17 Юни 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на Северна Корея е използвало американски бизнесмен в усилията си да установи таен канал с администрацията на Доналд Тръмп през старшия съветник на Белия дом и зет на Тръмп Джаред Къшнър, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Усилията са били положени през лятото на 2017 година.
Габриел Шулце, финансист който живее в Сингапур и има връзки със Северна Корея, се е свързал с Къшнър със съобщение, в което казва че висш представител на Северна Корея желае да разговаря за организирането на евентуална среща между лидера Ким Чен-ун и президента Доналд Тръмп.
Къшнър е насочил Шулце към тогавашния директор на ЦРУ Майк Помпео – не към тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън. Впоследствие Помпео замени Тилърсън като първи дипломат на САЩ, след като Тръмп го уволни през март тази година.
Майк Помпео се е срещнал с представителите на Северна Корея, което даде възможност за впоследствие стеклите се събития, които доведоха до историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни.
От Белия дом и ЦРУ отказаха да коментират, а Шулце заяви пред вестник „Times“: „Не обсъждам характера на своите бизнес или лични отношения“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сюзан Райс, бивш съветник по националната сигурност на Барак Обама: Ким Чен-ун беше победителят от срещата с Доналд Тръмп

Сюзан Райс, бивш съветник по националната сигурност на Барак Обама: Ким Чен-ун беше победителят от срещата с Доналд Тръмп

17 Юни 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сюзан Райс, бивш съветник по националната сигурност от периода на бившия американски президент Барак Обама, заяви в неделя, че вярва че срещата на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун е била по-голям успех за Северна Корея, пише американското електронно издание The Hill.
„Ким се ангажира към много по-малко, отколкото баща си и дядо си. Той получи обещание за еднакъв обширен ангажимент към сигурността си от САЩ, което беше много неясно“, заяви Райс пред американската телевизия CNN.
„Но това, което той наистина получи, беше възможността, за първи път, да бъде на международната сцена като равен с президента на САЩ и всичките украшения и флагове бяха нагласени с цел да го направят да изглежда като равен – нещо, което баща му и дядо му се опитваха да постигнат с години и не успяха“, продължи тя.
Според Райс, обещанието на Тръмп да прекрати военните учения с Южна Корея е било победа за Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея

ТАСС: САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея

17 Юни 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Токио. САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея, съобщи японският министър на външните работи Таро Коно в интервю за японския телевизионен канал NHK, цитирано от TACC.
„Държаният секретар на САЩ Майк Помпео по време на своята визита в Пхенян е представил на Северна Корея, какво американската администрация има предвид под „пълна денуклеаризация“ – ликвидирането в проверима и необратима форма на ядреното и всички други видове оръжия за масово унищожение – химическо и биологическо, както и ракетите и всички свързани с тях обекти. На Северна Корея е представено искане с 47 позиции. Ако искането в този обем не бъде изпълнено няма да бъдат вдигани санкциите срещу страната‘, завява Кано.
Според него Северна Корея няма да се откаже от взетото решение за пълна денуклеаризация в замяна на гаранции от страна на САЩ за националната й сигурност.
‚В Северна Корея обещанията на висшето ръководство имат особено значение. Важно е, че за пълна денуклеаризация е съобщено вътре в страната. Аз считам, че в такава ситуация Северна Корея няма да се отметне от решенията си“, добавя Кано .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Токио ще продължи да търси директни контакти с Пхенян за организирането на среща на върха

ТАСС: Токио ще продължи да търси директни контакти с Пхенян за организирането на среща на върха

15 Юни 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония ще продължи да търси възможности за директен контакт със Северна Корея с цел организация на среща на върха между премиера Шиндзо Абе и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заяви в петък на пресконференция японският министър на външните работи Таро Коно, цитиран от ТАСС.
„До настоящия момент ние си взаимодействахме със Северна Корея по различни канали. И възнамеряваме да продължаваме това и занапред“, заяви Коно.
Правителството на Япония разглежда като основен вариант за провеждане на среща между Шиндзо Абе и Ким Чен-ун Източният икономически форум във Владивосток през септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ и Китай са ангажирани към пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров

Майк Помпео: САЩ и Китай са ангажирани към пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров

15 Юни 2018 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви след посещението си в Пекин в четвъртък, че САЩ и Китай са ангажирани към пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров, предава ТАСС.
„Искам да благодаря на президента на Китай Си Дзинпин за това, че ме прие. САЩ и Китай са ангажирани с пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров и установяването на продължителен и стабилен мир в региона“, написа Помпео в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Чехия оцени песимистично перспективата за ядрено разоръжаване на Северна Корея

ТАСС: Президентът на Чехия оцени песимистично перспективата за ядрено разоръжаване на Северна Корея

15 Юни 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Прага. Президентът на Чехия Милош Земан оцени скептично перспективите за изпълнение на обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун към президента на САЩ Доналд Тръмп за ликвидирането на националния си ядрен арсенал, заяви Земан в интервю в четвъртък за пражкия телевизионен канал „Barrandov“, цитиран от ТАСС.
„Без съмнение, Северна Корея представлява терористичен режим. Диктатурите, както е общоизвестно, не изпълняват своите задължения и сключени споразумения. Хитлер също не е спазил Мюнхенското споразумение. Можем да изброим примерите от историята и още“, заяви Земан.
Изхождайки от историческите аналогии, чешкият лидер оцени песимистично перспективите за ядрено разоръжаване на Северна Корея. Въпреки това той счита, че „хората трябва да разговарят един с друг и е хубаво, че тези двама души (Доналд Тръмп и Ким Чен-ун) се срещнаха“.
Президентът сравни срещата в Сингапур с игра, отчитайки че тя няма победител. „Победата е все още ничия, но играта тепърва започва. В края на краищата тази инициатива за ядрено разоръжаване може да се окаже балон, раздухан за медиите. Други стъпки може и да не последват“, заяви Милош Земан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Представител на Северна Корея е предал писмо на Владимир Путин от Ким Чен-ун

Reuters: Представител на Северна Корея е предал писмо на Владимир Путин от Ким Чен-ун

14 Юни 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Представител на Северна Корея е предал писмено съобщение на президента на Русия Владимир Путин от севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на среща с Путин в четвъртък, предава Reuters.
По-рано през деня Путин е предал на севернокорейския представител Ким Йонг-нам, покана към Ким Чен-ун да посети Русия.
Поканата на руския президент към севернокорейския лидер идва дни, след историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Все още съществуват рискове да не постигнем денуклеаризацията на Северна Корея

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Все още съществуват рискове да не постигнем денуклеаризацията на Северна Корея

14 Юни 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че все още „има рискове“, че денуклеаризацията на Северна Корея няма да се осъществи, предава AFP.
Информирайки китайския външен министър Ван И за резултатите от срещата на върха в Сингапур между държавния глава на САЩ и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Помпео заяви, че „все още има рискове да не постигнем“ ядрено разоръжаване на региона и предупреди, че предстои да бъде свършена още много работа.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се ангажира с „пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“. Съответното обещание се съдържа в съвместното споразумение, подписано след историческата среща на върха в Сингапур с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.
В текста не се споменават исканията на САЩ за „пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", но в него все пак се съдържат гаранции за проверки на ядрения арсенал на Пхенян, макар и по-неясно формулирани.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун

АFP: Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун

14 Юни 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. АFP: Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун
Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун, в интервю пред телевизионния канал Fox News, цитиран от AFP.
Той заявява, че и други страни са вършили „лоши неща“, омаловажавайки насилието и нарушенията на човешките права.
„Много други хора са вършили наистина лоши неща, може да се говори за много страни, където са извършвани лоши неща“, заявява Тръмп в интервюто.
Според Държавния департамент на САЩ, севернокорейският режим държи между 80 и 120 хиляди политически затворници в трудови лагери, където са подлагани на глад и мъчения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.