НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Заплатите във висшите училища са два пъти по-високи отколкото в средните училища

Министър Красимир Вълчев: Заплатите във висшите училища са два пъти по-високи отколкото в средните училища

15 Юни 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Заплатите във висшите училище са два пъти по-високи отколкото в средните училища. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Той коментира, че ректорите и академичните съвети са тези, които са определили дизайна на системата за заплащане. „Една от темите ни е как да привличаме и да задържаме и да мотивираме младите преподаватели. Със съвета на ректорите може би ще организираме няколко дискусии по общи теми и стратегии за развитие на държавните висши училища. Няма съмнение, че тези висши училища, които днес инвестират в млади преподаватели утре ще бъдат добри“, каза Красимир Вълчев. По думите му това трябва да бъде една от основните стратегии за развитие. Той добави, че ще се проведе и дискусия, свързана именно със тези стратегии. „Системата на заплащане се определя и от допълнителните възнаграждения, научната степен и се получава една система, която е силно базирана на годините на старшинството и големи разлики между по-възрастните и по-младите преподаватели. Тези разлики достигат средно над три пъти в системата. Това показват нашите анализи, но ние нямаме възможност да влияем на дизайна на системата на заплащане“, каза Вълчев. Той отправи апел към ректорските ръководства в по-голяма степен да насочват вниманието си към младите преподаватели, тъй като ректорите често ги забравят. По думите му едно висше училище ще бъде добро след 20 години, там където днес се инвестира в млади преподаватели.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ ще се проведе в града

Пловдив: Конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ ще се проведе в града

13 Юни 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На 14 и 15 юни от 9.00 часа в Аграрен университет – Пловдив, ще се проведе знакова конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Конференцията е посветена на научните изследвания и иновациите като двигател на трансформацията на хранителните системи, така че те да бъдат едновременно устойчиви, приобщаващи, отговорни, разнообразни и конкурентоспособни. Тя е едно от знаковите събития за Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Министерството на образованието и науката с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.