НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

22 Юни 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за скопското електронно издание „Република“ публикувано на 16 ноември 2017 година бившият премиер на Македония Никола Груевски, докато все още беше председател на ВМРО-ДПМНЕ, говореше и за преговорите за името с Гърция, заявявайки че членството в НАТО е бил приоритет и на неговото правителство, но че пречка за реализацията на този стремеж е било името и идентичността, предава македонската медия „Либертас“.
Ето и част от интервюто:

Вие казвате идентичност?
Груевски: Да, името е част от идентичността и намерението е идентичността да следва съдбата на името, по един или друг начин.

Какво ще рече „по един или друг начин“?
Груевски: Гърция не приема да имаме договор, който би минал в техния парламент, в който нашият език и националност биха се написали на английски като „македонски“, т.е. „macedonian“. Това значи, че не е готова да приеме нашата идентичност и изисква, и ще изисква, различни форми, за да не се случи това. Една от тези форми е и в договора въобще да не се третира идентичност чрез формата на името, на езика и на нацията. Това би ни накарало да се радваме, по-точно да се продадем, че не сме сменили идентичността си, но истината няма да е такава, защото Гърция няма да позволи никъде в международните политически институции да пише „macedonian“ за нашия език или нация. Сега вече, с тази нова власт, и това би минало.

***
Сега в договора, който беше подписан между Зоран Заев и Алексис Ципрас, този въпрос е решен в полза на Македония и тя получава правото да използва прилагателното „македонски“ и за езика и за всичко, което произтича от идентичността и езика. Езикът ще бъде македонски/macedonian без бележки под линия, националността е македонска/гражданин на Република Северна Македония.
Въпреки това Груевски, в реакциите обявени на своята „Фейсбук“ страница, след обявяването на договора не даде подкрепата си нито за цялостния договор, нито за тази част от него, за която в интервюто преди седем месеца твърдеше, че няма как да бъде в полза на македонската страна. Напротив, той написа, че „съдържанието на този договор е национална катастрофа“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Македония отговори на заканите на Зоран Заев, призова премиера незабавно да инциира процедура за отстраняването му от власт

„Плюс Инфо“ (Македония): Президентът на Македония отговори на заканите на Зоран Заев, призова премиера незабавно да инциира процедура за отстраняването му от власт

20 Юни 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов призова министър-председателя Зоран Заев незабавно да задейства процедура за отстраняването му от висшия държавен пост, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съотвеното изявление Георги Иванов направи в отговор на – съгласно думите му - всички лъжи и заплахи на министър-председателя в интервю в предаването „Само истината" на телевизия „Канал 5“.
„Призовавам Заев със същото мнозинство от две трети, което е необходимо за промяна на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за определяне на отговорността на президента на Републиката, т.е. импийчмънт. Моята позиция по отношение на споразумението за името е окончателна и остава непроменена, въпреки всички заплахи и натиск“, бе отговорът на Иванов.
В даденото интервю, обяснявайки усилията за прилагане на договора с Гърция, Заев заяви, че при необходост може да се стигне до процедура за отстраняването на Георги Иванов от власт. Македонският президент отказа да подпише споразумението, постигнато между Атина и Скопие след месеци на интензивни преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

19 Юни 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като скопското електронно издание „Фокус“ е потърсило реакция от бившия македонски премиер Никола Груевски за коментарите на настоящия Зоран Заев, че още през 2012 година правителството на ВМРО-ДПМНЕ е приело името „Горна Македония“ за всички употреби („ерга омнес“), бившият председател на основната опозиционна партия излезе с реакция на своята „Фейсбук“ страница.
„Най-доброто опровержение за това, което говори Заев е факторът време. Този фактор показва, че аз и ВМРО-ДПМНЕ разговаряхме за преодоляване на различията около името, както ни задължава резолюцията на ООН, но не променихме името и идентичността цели 11 години. А той прие и изпълнява промяна на името „ерга омнес“ с промяна на Конституцията, което недвусмислено влияе и за промяна на идентичността. И с много отстъпки в договора, които никога не са били предмет разговор, да не говорим за отстъпки. Извън коментар е било да се приеме „ерга омнес“, което значи и промяна на конституционното име на Северна или Горна или каквато и да е Македония. А съм се бил отказал и от идентичността. Само името на магистралата е нервирало гърците и затова те са пропуснали тази възможност. Такъв договор, с такива елементи в него, с такива отстъпки в членовете на договора, не съм могъл да приема, тъй като част от приетите неща не са ни ги искали от другата страна“, написа Груевски.
Той добави също, че правителството иска да отклони вниманието и да се говори за всичко друго, но не и за този договор, който, както заяви бившият премиер, наистина е национална катастрофа.
„Това е само един пример. Според договора на Заев, баща ми, който е роден в Леринско, на 15-ина километра от днешната граница, е част от историята, за която Гърция получи ексклузивно право с договора и има правото, между другото, да прокара своята идентичност и в тази част на историята, а аз, неговият син, който съм роден от другата страна на границата, нямам такова право. И така е с хиляди други македонци, не само тези, които са с потекло от тази част на Македония. Но и за тези, които са с корени в нашата част на Македония. Кой е този умник, който превърна административната граница, която съществува днес, в историческа граница и такава между идентичностите. И има цял куп такива нелогичности в този договор“, заключи Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Никола Груевски още през 2012 г. е приел „ерга омнес“ Горна или Северна Македония

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Никола Груевски още през 2012 г. е приел „ерга омнес“ Горна или Северна Македония

19 Юни 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев разкри, че неговият предшественик на поста Никола Груевски е приел вариантите за промяна на името за цялостна употреба, включващи географско определение, предава македонският „Фокус“.
„Когато съдът обяви преговорите за името, това не бе първият път, когато бе прието име с географско определение и „ерга омнес“. Никола Груевски прие Северна или Горна Македония още през 2012 г, без да бъде определена идентичността. Т.е без Гърция да приеме идентичността и езика“ на македонците, заяви Зоран Заев. Той допълни, че тогава Гърция не е приела предложението, защото е била провокирана от Скопие през 2014 г.
Заев обясни, че не е разкрил информацията по време на преговорите за името, за да не навреди на позициите на Скопие при разговорите.Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Договорът за името с Гърция е мъдро и справедливо решение

Зоран Заев: Договорът за името с Гърция е мъдро и справедливо решение

17 Юни 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че днешният договор с Гърция за разрешаване на спора за името е мъдро и справедливо решение, предава македонският телевизионен канал A1ON.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
„Имаме справедливо и умно решение. С това споразумение постигаме дългогодишния стремеж на македонския народ. Да има своя собствена македонска държава, признавана от всички, от цял свят. В която е признат македонски народ, който ще живее и говори на своя признат македонски език. Нека бъдем щастливи, моите хора“, заяви Заев на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: ВМРО-ДПМНЕ организира в неделя в 13:30 часа протест в Битоля

Макфакс: ВМРО-ДПМНЕ организира в неделя в 13:30 часа протест в Битоля

17 Юни 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира в неделя в 13:30 часа протест в Битоля, където ще говори лидерът на партията Християн Мицковски, предава Макфакс.
От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че протестите ще започнат пред спортната зала в Битоля, ще преминат през главната улица до Дома на културата и ще приключат пред паметника на Гоце Делчев.
Протестите ще се проведат в деня на подписването на споразумението с Гърция, което ще се проведе в Преспа, Гърция, последвано от срещи и обяд на македонска територия. Споразумението ще бъде подписано от министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Най-накрая се намериха двама лидери с малко мозък в главата си, които да сложат край на спора

Димитрис Цанакопулос: Най-накрая се намериха двама лидери с малко мозък в главата си, които да сложат край на спора

16 Юни 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Атина. „Най-накрая се намериха двама лидери с малко мозък в главата си, за да сложат край на спора за името“, заяви говорителят на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Цанакопулос по време на изслушването си в гръцкия парламент, предава „Радио Свободна Европа“.
Според него с договора се затваря векът на големите идеи, на национализмите, екстремизмите и ескалациите. Колкото до изявленията на опозициите в двете страни, той заяви че ако се сравняват тези на ВМРО-ДПМНЕ и „Нова демокрация“, те са идентични.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан в неделя сутринта в гръцката част на Преспа, а Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обядват на македонска земя

„Сител“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан в неделя сутринта в гръцката част на Преспа, а Зоран Заев и Алексис Ципрас ще обядват на македонска земя

16 Юни 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. В неделя в 9:30 часа македонско време, в района на гръцката част на Преспа, външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, ще подпишат договора за името между двете страни, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На събитието ще присъстват и посредникът на ООН Матю Нимиц, европейската двойка Федерика Могерини и Йоханес Хан, както и заместник-генералният секретар на ООН Розмари ди Карло.
В официалната част след подписването на договора, обръщение ще направят премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас, а веднага след това делегациите на двете страни ще се преместят на македонска територия, където двамата премиери ще направят работна среща и общ обяд, който ще се проведе в Отешево. Покрай Заев и Димитров, в македонската делегация ще бъдат и вицепремиерът Буяр Османи, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, както и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.
Подписаният договор най-вероятно ще бъде разгледан на правителствено заседание още в понеделник сутринта, а до средата на следващата седмица ще бъде внесен и в парламента.
Преди да получи зелена светлина на пленарна сесия, договорът ще трябва да премине през парламентарната комисия за външна политика, която се председателства от ВМРО-ДПМНЕ, а дискусиите не са ограничени във времето. След ратификация в парламента, договорът ще трябва да бъде подписан и от президента Георге Иванов, който вече заяви че няма намерение да подпише документа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ упорито се разминава с ЕНП по отношение на договора с Гърция

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ упорито се разминава с ЕНП по отношение на договора с Гърция

16 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ в събота „бомбардира“ обществеността с изявленията си и заяви, че осъжда договора за името с Гърция, като същевременно призовава за масови протести в Битоля. В същия ден нейната сестринска Европейска народна партия се обяви в подкрепа на решението, постигнато между Македония и Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.
От ВМРО-ДПМНЕ съобщиха в събота следобед, че Централният комитет на партията е стигнал до решение, че настоящият договор е изключително вреден и в абсолютна противоположност на държавните и национални интереси на Македония. Комитетът определя договора като акт на поражение и капитулация на македонския премиер Зоран Заев.
„Имаме договор, който те искат да гласуват с обикновено мнозинство, а той изисква промени в Конституцията, за които се гласува с мнозинство от две трети. Тази капитулация не дава никакви гаранции, че Македония няма да бъде доведена до ситуация както с временното споразумение от 1995 година, който Гърция наруши, т.е. дори и Заев да изпълни това, което е обещал, нямаме гаранции, че гръцката страна ще се придържа към договора“, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.
От партията допълниха, че ще използват всички демократични методи, за да попречат на изпълнението на договора.
„Призоваваме всички граждани, недоволни от капитулацията на Заев, недоволни от договора, който е постигнат с Ципрас, недоволни от икономическото цунами и пустош на правителството на СДСМ, да ни подкрепят в протестния марш в Битоля“, апелират от ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано в събота Европейската народна партия приветства постигнатото споразумение между правителствата в Атина и Скопие. ЕНП се надява, че процесът на прилагане на договора ще се осъществи без пречки от двете страни, което ще отвори пътя за влизане на Македония в НАТО и възможността за започване на преговори с Европейския съюз.
„Това е ключов момент за Скопие и ние вярваме, че всички политически партии трябва да се стремят към позитивно и конструктивно поведение за изграждане на европейското бъдеще на страната“, заявиха европейските християндемократи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Подписът ще се постави в село Нивици

„ТВ 21“ (Македония): Подписът ще се постави в село Нивици

16 Юни 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. В преспанското село Нивици или Псаридис, на гръцки език, изглежда че се готвят за официалното подписване в неделя на договора между Скопие и Атина за новото име на Македония, предава македонската телевизия „ТВ 21“.
В селото живеят около 60 жители, почти всички от тях говорещи и разбиращи гръцки и македонски език. Селото се готви за голямото събитие, което вероятно ще остане записано в историята на региона.
Стените се боядисват, канализацията се чисти, определя се мястото където ще бъде поставена сцената на събитието в село Нивици, намиращо се в гръцката част на Мала Преспа.
Местното население е разделено в мненията си за подписването на договора. Част от тях се надяват, че това е исторически момент и проблемите около спора за името на Македония ще бъдат решени. Други се опасяват, че Македония ще се върне към територията си според Букурещкия договор, подписан преди повече от 100 години, с който географският регион е бил разделен на четири части. Има и такива, които не искат да говорят публично.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: От договора между Македония и Гърция печелят всички

Зоран Заев: От договора между Македония и Гърция печелят всички

16 Юни 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няколко часа преди официализирането на договора за името в Преспа, премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че смята договора за носещ придобивки и на Македония, и на Гърция, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Това изявление Зоран Заев направи по време на срещата си с българския външен министър Екатерина Захариева, която е на двудневно посещение в Македония.
Захариева заяви, в отговор на въпрос на „Канал 5“, че няма да присъства на подписването на договора в Мала Преспа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Блокирайки парламента на Македония, група граждани протестират срещу смяната на името

„Макфакс“ (Македония): Блокирайки парламента на Македония, група граждани протестират срещу смяната на името

16 Юни 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. В събота следобед е затворена улица водеща към парламента на Македония, заради група граждани, които протестират против промяна на името и сключване на договор с Гърция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
След като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха, че е постигнат договор за десетилетния спор за името, ежедневно има протести в страната, допълва македонската агенция.
В неделя външните министри на двете страни ще подпишат договора в Преспа на гръцка земя, последвано от обяд на македонска земя. Протести против подписването на договора се организират и в двете страни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Бившият министър-председател на Гърция Андонис Самарас разкритикува договора за името в парламента

Kathimerini: Бившият министър-председател на Гърция Андонис Самарас разкритикува договора за името в парламента

16 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър-председател на Гърция Андонис Самарас разкритикува споразумението между Гърция и Македония за името, заради прекалените отстъпки, направени от Атина, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорейки по време на дебата за вота на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, Самарас критикува договора заради признаване на македонска етническа принадлежност и македонски език.
Бившият премиер предупреди, че договорът ще подхранва „агресивен иредентизъм“, създавайки нестабилност в региона. „Или договорът няма да издържи много дълго, или ще предизвика размирици“, заяви той.
Самарас нападна и Алексис Ципрас, заявявайки, че той е човек, който „се съгласява на всичко“.
„Аз се борих за македонския въпрос, а ти го предаде“, бяха думите, с които Самарас се обърна към Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър Никола Димитров: Изборът за името ще бъде на гражданите, договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум

Македонският министър Никола Димитров: Изборът за името ще бъде на гражданите, договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум

16 Юни 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изборът ще бъде на гражданите, договорът с Гърция е под условие да има успешен референдум. Това каза в Скопие министърът на външните работи на Македония Никола Димитров на официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако гражданите решат, че искат такава Македония, с отворени врати, влизане в НАТО и кажат "да", парламентът и президентът трябва да кажат "да", заяви той. Попитан ще има ли проблеми за прокарване на договора с Гърция в македонския парламент Никола Димитров коментира: „Колкото по-големи пречки преодоляваме, толкова по-голяма ще бъде историческата победа и отварянето на вратите на бъдещето“. „Македония не може да бъде щастлива, ако България не е щастлива, или Гърция, или Албания“, заяви министърът. „Регионът ни е малък, време е да мислим за нещата, които са важни днес - какви са икономиките и заплатите ни, какво е здравеопазването и образованието. Хората ходят в други държави, където животът е по-уреден. Какви са съдебната система и медиите“, каза още Никола Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Утре е исторически ден за Македония

Никола Димитров: Утре е исторически ден за Македония

16 Юни 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че неделя ще бъде исторически ден за Македония, с който се открива бъдещето, предава македонската медия A1 On.
На откриването на фестивала „One Love Tour 2018“ в събота, на който Димитров беше заедно с министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, той заяви че неделя ще бъде една голяма стъпка в посока на приключване на спора, който е стар почти колкото независимостта на Република Македония.
„Имаме сили, които се борят напред и за бъдещето, имаме и сили, които се борят назад и за миналото. Не можем да променим миналото, но бъдещето можем. Мисля, че това е много голям акт, който по някакъв начин получи стимул и от Договора за приятелство с България. Това е нашият последен открит въпрос и в някакъв смисъл с него приключва една фаза на проблеми и предизвикателства. Много важно ще бъде този акт да отвори вратите към ЕС и НАТО. Македонските основните мотиви, освен приятелството с Гърция, са да се отворят вратите и най-накрая да излезем от тази чакалня, в която сме затворени прекалено много години“, заяви Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу договора за името

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу договора за името

16 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш срещу договора за името, който ще започне в 13 часа (местно време) неделя в Битоля, предава скопското електронно издание „Нова“.
Членовете на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ заключиха, че постигнатият договор е изключително вреден и е в абсолютен разрез с държавните и национални интереси на Република Македония.
„Договорът сам по себе си отразява гръцките максималистични стремежи. Такова споразумение предвижда изменения на Конституцията, които ще имат непредвидими последици за идентичността на държавата и народа. Застрашена е идентичността, която сега има по-широко тълкувание. Вместо македонци или македонско, както е в момента, ще има допълнително обяснение, че това се отнася до новото име, на което Заев се е съгласил, т.е. Република Северна Македония“, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски. От партията допълват, че ще използват всички демократични методи, за да се „пречи на този частен договор за капитулация на Заев“.
ВМРО-ДПМНЕ организира в 13:00 часа в неделя протестен марш в Битоля против договора за името.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър Никола Димитров: С лидерство и визия за бъдещето не очаквам да имаме допълнителни проблеми по Договора за добросъседство с България

Македонският министър Никола Димитров: С лидерство и визия за бъдещето не очаквам да имаме допълнителни проблеми по Договора за добросъседство с България

16 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мисля, че с лидерство и визия за бъдещето не очаквам да имаме допълнителни проблеми. Това каза пред журналисти в Скопие министърът на външните работи на Македония Никола Димитров след официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018” в отговор на въпрос смята ли, че след подписване на договора с Гърция за името на Македония има основание за актуализиране на Договора за добросъседство с България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпросът е много комплексен. Трябва да се обсъди с повече страни“, посочи той. „Приятелството значи разбиране на проблемите на другия. Мисля, че в Македония ще има такова чувство, както и в България“, коментира Никола Димитров. „Утре е исторически ден, който отваря бъдещето. Една голяма стъпка в посока затваряне на въпрос, който е отворен толкова време, колкото има независима Македония, практически от 1991 година“, обясни той и уточни, че има сили в Македония които се борят за бъдещето, има и сили, които се борят за миналото. „Насърчени от Договора за добросъседство с България, това е нашият последен отворен въпрос“, изтъкна външният министър. „Много ще бъде важно този акт за името да отвори вратите на ЕС и на НАТО. Освен добросъседството с Гърция, македонските основни мотиви са отварянето на вратите, излизането от чакалнята, в която сме от много години“, заяви Никола Димитров. „Дълго време този въпрос беше употребяван във вътрешната политика. Всеки път, когато такива въпроси са предмет на вътрешнополитическа битка, това води към лош край“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Екатерина Захариева: След подписването на договора, Македония ще получи зелена светлина за започване на преговори

„Фактор“ (Македония): Екатерина Захариева: След подписването на договора, Македония ще получи зелена светлина за започване на преговори

16 Юни 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. България желае Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на месеца, заяви министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„България желае Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на месеца. Вече наистина няма време и съм уверена, че след подписването на договора между Република Македония и Република Гърция утре, от страна на двамата министри на външните работи, в присъствието на двамата премиери, в присъствието на посредника Хан и комисаря Могерини, на 26 юни в Съвета на ЕС, който председателстваме, Македония ще получи зелена светлина за преговори“, заяви Захариева.
Тя участва в откриването на фестивала „One Love Tour 2018“ в градския парк в Скопие и показа увереност, че след подписването на договора за името между Македония и Гърция, Македония ще може да започне преговори за членство в ЕС, а след това да получи покана и за влизане в НАТО.
Екатерина Захариева подчерта, че за България името Република Северна Македония е приемливо.
„Ние първи ви признахме и признаваме Република Македония като цяло. За нас е важно да няма териториални претенции и това присъства в нашия договор“, допълни българският външен министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON (Македония): СДСМ: Договорът за името не е удар върху правото на самоопределение, той гарантира македонската идентичност

A1 ON (Македония): СДСМ: Договорът за името не е удар върху правото на самоопределение, той гарантира македонската идентичност

16 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата партия на Македония СДСМ отговори на критиките на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ относно естеството на споразумението с Гърция за спора с името, предава македонският телевизионен канал A1 ON.
"ВМРО-ДПМНЕ трябва да покаже зрялост и отговорност и да подкрепи споразумението, което е в съответствие с държавните и националните интереси и което сложи край на 25-годишния спор. Споразумението не е нито вредно, нито пък е удар върху правото на самоопределение, както фалшиво твърди ВМРО-ДПМНЕ. Напротив, Договорът гарантира и укрепва македонската идентичност и никой вече няма да я отрече. Целият демократичен свят силно подкрепя решаването на този дългогодишен спор“, пише в заявлението
„Дори Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ВМРО-ДПМНЕ, приветства споразумението и призовава за конструктивност от всички политически партии. ВМРО-ДПМНЕ трябва да подкрепи Договора, който защитава нашите интереси, гарантира неговата самоличност и отваря перспективите за пълноправно членство в НАТО и началото на преговорите за членство в ЕС. ВМРО-ДПМНЕ трябва да каже "да" на македонското бъдеще“, обобщава управляващата партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Промяна на името в неделя: къде и кой ще подпише споразумението с Гърция?

„Фактор“ (Македония): Промяна на името в неделя: къде и кой ще подпише споразумението с Гърция?

16 Юни 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гърция и Македония ще подпишат споразумението за промяна на името на Македония на „Република Северна Македония“ в неделя, 17 юни, предава македонската медия „Фактор“.
Споразумението, което предизвика ожесточена опозиция и в двете страни, ще бъде подписано в региона на езерото Преспа, на границата между Гърция, Македония и Албания. Точното място на подписване все още не е разкрито и според правителството, което призова медиите да акредитират събитието, то ще бъде разделено на две части.
Първата ще бъде в Гърция (подписване) и втората в Македония (среща и съвместен обяд).
Македонският външен министър Никола Димитров и гръцкият външен министър Никос Коцияс ще подпишат споразумението. На срещата ще присъстват премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Никола Груевски съобщи, че не е решил въпроса за името, не защото не иска членство в ЕС и НАТО, а защото според него това би било предателство

„Плюс Инфо“ (Македония): Никола Груевски съобщи, че не е решил въпроса за името, не защото не иска членство в ЕС и НАТО, а защото според него това би било предателство

15 Юни 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател Никола Груевски, анализирайки споразумението между Македония и Гърция за името, заяви, че това е национално бедствие, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
"Всеки, който чете това споразумение, се отървава от много дилеми. Всичко, което не му беше ясно, стана ясно за него. Видно е за всички, защо ВМРО-ДПМНЕ, в годините, когато бе на власт, въпреки усилията, не успя да намери решение на спора, открит от Гърция и свързан с името. Не защото аз като премиер по това време, или партията ВМРО-ДПМНЕ, или правителството не сме имали достатъчно воля, или не сме искали страната да стане член на НАТО и Европейския съюз, тъй като често ни обвиняваха а и днес все още ни обвиняват , а защото другата страна компромисът , предполагаше приемането на нещо, което е пълно национално триумф за тях, и пълно национално бедствие за Македония. Ние не приехме това. Става ясно на всички, че без национално предателство споразумение за този въпрос с нашия южен съсед не е възможно. Не го приех. Става ясно на всички какво и защо се случва в Македония през последните 4 години“, заяви Груевски от профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON: Протестите в Атина за „защита на името Македония“ събраха малко хора

A1 ON: Протестите в Атина за „защита на името Македония“ събраха малко хора

15 Юни 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Малък брой граждани реагираха положително на призива на „Комитета за борба за гръцкия характер на Македония“, да излязат пред гръцкия парламент, докато трае обсъждането на договора за името, предава скопският телевизионен канал A1 ON.
Тези, които се събраха на площад „Синтагма с гръцки знамена и плакати с лозунги „Македония е гръцка“ бяха мирно протестиращи, а сред протестиращите имаше и свещеници.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан на 17 юни

„Локално“ (Македония): Договорът за името ще бъде подписан на 17 юни

15 Юни 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс в неделя в района на Преспа от гръцка ѝ страна ще подпишат окончателното споразумение за решаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическото партньорство между двете страни, предава македонската електронна медия „Локално“.
На подписването на споразумението ще присъстват министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас.
Събитието, както информират правителството, е разделено на две части, подписването ще се извърши на гръцка страна, а след това на македонска страна е предвидена официална среща на премиерите Заев и Ципрас и общ обяд. Ще бъдат обявени и точните местоположения и графика на дейностите, предвидени в рамките на това събитие.
В началото на следващата седмица, според правителството, законът за ратифициране на споразумението трябва да бъде приет на правителствена сесия, след което той трябва да бъде изпратен в парламента.
С договора, който вчера бе разсекретен на правителствено заседание, официалното име за всестранна употреба ще бъде Република Северна Македония или непълно - Северна Македония, а ще влезе в сила, след като бъде ратифициран в гръцкия парламент.
По отношение на езика се предвижда - македонски език без никакви бележки под линия с допълнително обяснение.
Член 7 от споразумението прави ясно разграничение, че терминът "Македония" и "Македонски" в Гърция означават гръцката част от територията.
Химнът, гербът и знамето на Македония не се променят.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: При евентуален конфликт в Македония бежанската вълна ще бъде насочена към България

Красимир Узунов: При евентуален конфликт в Македония бежанската вълна ще бъде насочена към България

15 Юни 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. При евентуален конфликт в Македония бежанската вълна ще бъде насочена към България. Това каза Красимир Узунов – президент на Агенция и Радио „Фокус“ в предаването „Темите“ по ТВ Европа. Във връзка с това как ще се разиват отношенията между България и Македония, след отказа на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, Узунов заяви: „Много неща са се случвали в българо-македонските отношения от създаването на Независима Република Македония. Всеки един министър, министър-председател, всяко едно правителство има право да вземе решение дали да приеме, дали да се срещне, на чия основа, на чия страна да се намеси или не“. „За мен дори отказът на премиера и външния министър да приемат президента, който е на планирано посещение, защото е отказал да приеме външния министър и премиера на Македония, едно такова решение води до взимане на страна. Очевидно е, че българският моментен държавен връх взима страната на Зоран Заев и Никола Димитров в спора, който за мен е вътрешнополитически, спор, който е междупартиен, а не между институции“, коментира той. По думите му в бъдеще това може да се отрази върху българо-македонските отношения с нюанси в зависимост от това как ще приключат референдуми и следващи парламенти избори. „Трябва да бъдем изключително внимателни, защото за съжаление нашият договор за добросъседство предвижда предизвестие от 1 година и отказ, а нямаме никаква гаранция кой ще управлява както Македония, така и България“, заяви Красимир Узунов.
Според него така се пропуска възможност да се влия върху политическия процес и България да има едно значимо място.
„Винаги съм мечтал за едно нещо – каквото и да стане дали със СДСМ, ВМРО или партията „Обединени за Македония“ да консултират ситуацията в България. Още повече нямаме езикова бариера, за да дискутираме ситуацията, а и сме застрашени, че при един евентуален конфликт в Македония, колкото и да твърдят, че са отделни, различни антични или славянски по произход, една бежанска война при един въоръжен военен конфликт, не дай Боже, ще бъде насочен към България“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON (Македония): СДСМ: Споразумението за името гарантира и укрепва македонската идентичност

A1 ON (Македония): СДСМ: Споразумението за името гарантира и укрепва македонската идентичност

15 Юни 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата македонска партия СДСМ заяви, че споразумението за името, постигнато с Гърция гарантира и укрепва македонската идентичност, предава скопският телевизионен канал A1 ON.
„ВМРО-ДПМНЕ трябва най-накрая да напусне матрицата на изолация, разделение и разрушителност и да подкрепи договора, който слага край на 25-годишният спор, който влачеше Македония надолу и укрепва и утвърждава македонската идентичност“, пише в официално заявление на партията.
„Споразумението гарантира и укрепва македонската идентичност и никой вече няма да го отрече . Македонски език, македонци, македонски, македонец, македонка ще бъдат веднъж и завинаги осигурени. Членството в ЕС и НАТО е основен държавен и национален интерес и затова, ако се води от тези интереси ВМРО-ДПМНЕ трябва да подкрепи договора, който отваря европейската перспектива на Македония и да каже ДА на македонското бъдеще“, пише още в заявлението на СДСМ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА ТВ“ (Македония): Информацията за подписването на договора за името е противоречива

„НОВА ТВ“ (Македония): Информацията за подписването на договора за името е противоречива

15 Юни 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според наличната на македонските медии информация външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс ще подпишат постигнатото споразумение за името в присъствието на премиерите на двете страни в Преспа на територията на Гърция, след което заедно е ще преминат на македонска територия и ще проведат общ обяд, предава македонската електронна медия „НОВА ТВ“.
Но гръцкият ежедневник „Катимерини“ обяви, че споразумението ще бъде подписано в Преспа, но от македонска страна. "Споразумението между Македония и Гърция ще бъде подписано в Преспа, но на територията на БЮРМ", пише изданието. Неофициално, според „Катимерини“, на подписването, освен посредник на ООН на преговорите Матю Нимиц ще присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Очаква се по-късно днес прессекретарят на македонското правителство Миле Бошняковски да сподели информация във връзка със „събитието посветено на окончателното споразумение за решаване на македонско - гръцкия спор за името и стратегическо партньорство“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Македония и Гърция са близо до пробив. Светът трябва да предложи подкрепа

The Washington Post: Македония и Гърция са близо до пробив. Светът трябва да предложи подкрепа

15 Юни 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Във вторник, докато вниманието на света бе съсредоточено върху срещата на високо равнище в Сингапур, две други страни отхвърлиха различията си и предприеха значителна крачка към края на десетилетия дълъг спор. В продължение на 27 години Македония и Гърция бяха заключени в спор за името на Македония. Новото споразумение между правителствата на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев, което ще промени официалното имена на Република Северна Македония, дава възможност на страните да подобрят двустранните отношения и регионалния мир, пише .
Промяната на името може да изглежда малка, но споразумението всъщност е значителен пробив в дипломатическия застой, който заплашваше амбициите на Македония за НАТО и Европейския съюз. Атина, която дълго време смяташе, че името „Македония“ предполага териториални претенции над един гръцки регион със същото име, е в спор с Македония след обявяването на нейната независимост от Югославия през 1991 г. Това напрежение кулминира в Гърция, блокирала членството на Македония в НАТО през 2008 г. и присъединителните преговори м ЕС една година по-късно. Съвсем наскоро, несъгласието относно името македонско летище и магистрала на Александър Велики доведе до обвинения в културно присвояване и възстанови враждата заради националната идентичност.
В този контекст споразумението за промяна на името е признание за двамата лидери, които продължават да водят преговори въпреки вътрешната опозиция и бремето на толкова много история. И двете страни ще спечелят от сделката. Македония ще излезе от изолация и ще има възможност да се стреми към европейска интеграция и членство в НАТО. Гърция ще се възползва от разрешаването на териториалния спор и премахването на постоянното национално главоболие. Същевременно, споразумението би могло да донесе и по-голяма стабилност на региона като цяло: не само би намалило напрежението между двмата съседи, но и предложеното на Македония за приемане в ЕС и м НАТО ще ограничи намесата на Русия в Западните Балкани.
Споразумението е свидетелство за добросъвестните усилия на двете правителства и годините на преговорите, водени от ООН, които доведоха до този момент - но битката за този компромис далеч не е свършила. За да стане официалната промяна на името, тя трябва да бъде одобрена от гръцки и македонски парламенти и от македонската общественост на референдум. Това са сериозни пречки, особено в Гърция, където опозицията е внесла вот на недоверие срещу правителството на Ципрас заради споразумението. Македонската националистическа опозиция също изрази недоволство. Македонският президент Георги Иванов е отказал да подпише споразумението, което означава, че то ще трябва да премине през парламента два пъти, преди той да бъде задължен да го подпише.
През следващите месеци те страни и политици трябва да подкрепят миротворците в Македония и Гърция, които настояват за парламентарна ратификация и за справедлив процес на референдума. Ако този дългоочакван компромис стане жертва на национализма и политическото удобство, това ще бъде един тъжен ден за дипломацията - и пропусната възможност, за което и двете страни скоро ще съжаляват.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Споразумението за името ще бъде подписано на гръцка земя, след това ще бъде организиран обяд на македонска територия

A1 On (Македония): Споразумението за името ще бъде подписано на гръцка земя, след това ще бъде организиран обяд на македонска територия

15 Юни 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Споразумението между Македония и Гърция ще се подпише на гръцка територия, а след това ще последва обяд от другата страна на границата, научи кореспондентът на МИА от Атина, предава скопското електронно издание A1 On.
Част от гръцките медии тази сутрин съобщиха, че споразумението ще бъде подписано в Македония, друга част пък твърдяха, че подписите ще бъдат сложени на гръцка земя.
Но, според информация на МИА, министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс, в присъствието на премиерите, ще подпишат документа в Гърция, след което заедно с гостите ще преминат на македонска територия и ще присъстват на официален ообяд.
Подписването вероятно ще бъде утре, но все още няма официално потвърждение на информацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): „Зоран Заев, ти си убиец на идентичността на Македония и македонците (Отворено писмо до премиера Зоран Заев)

„Нова Македония“ (Македония): „Зоран Заев, ти си убиец на идентичността на Македония и македонците (Отворено писмо до премиера Зоран Заев)

15 Юни 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на първия македонски ежедневник „Нова Македония“ публикува отворено писмо на „Македонски манифест“ до министър-председателя на страната Зоран Заев. Агенция „Фокус“ привежда превод на пълния текст без редакторска намеса.

„Премиере, „Македонски манифест“ ви съобщава, че със споразумението с Ципрас да ни преименувате в Северна Македония се проявявате като най-големия злосторник, който изобщо познава историята на македонския народ, който, ако не Ви е ясно, има няколкохилядна приемственост. Не питайте защо сте такъв. Защото с преименуването, за което нямате право, Вие ставате убиец на идентичността на Македония и на македонците. По този начин Вие извършвате геноцид над собствения си народ, защото чрез преименуването Вие унищожавате цялата му история и културно-цивилизационната памет, и го превръщате в жив мъртвец. На изборите обещахте живот за всички, но под Вашето сляпо ръководство Македония и македонците получиха смърт на идентичността, най-страшната от всички видове смърт.

Такава, от която, както замислят брюкселските „господари на смъртта", няма връщане назад. И те Ви намериха и избраха точно Вас и Вашето правителство да вдигнете дръжката и да пуснете крана с отровен газ на македонците, които Брюксел, насочвайки към нас вампиризма на Третия фашистки Райх, натикаха македонците за ликвидация в „демократичния“ политически хомот. Новите им евреи.

Премиере, нямате представа кой е този народ, какъв е неговият генезис и какво означава цивилизация, исторически и културен аспект. Как само можете да сте толкова невеж, без сърце и без душа, готов да извършите такова незапомнено престъпление над Македония и македонците, които вече ви презират като ренегат от рода, чудейки се как може да се роди едно такова политическо чудовище между тях, една такава жестока мажоретка и търговец с тяхната самоличност и душа. Как? Премиере, знайте, че според това, което правите, нямате нито разум, нито съвест, че това престъпление, което извършихте, ще бъдете съден от този народ. А Вашето престъпление, ако не знаете, в същото време е не само престъпление срещу македонците, но и срещу човечеството. Защото като всеки геноцид и този над идентичността е точно такъв. Може би не е късно да размислите и навреме, в последния час, да се откажете от този срамен и брутален акт, който извършихте пред очите на целия македонски народ, този тук и разпиляния по континентите от геноцидите на Европа.

Ако го направите, македонците ще Ви простят, защото имат изобилие от този талант. В противен случай със столетия и ще Ви проклинат и презират, защото македонците са като феникс, и когато-тогава си спомнят, ще Ви бутнат в огъня и ще възкръснат от пепелта, в която тласкат такива като Вас. Ако имате нужда от психиатър, отидете при него, освестете се, излезте извън своята политическа лудост, с което разболявате народа, травмирате го и го докарвате до ръба на отчаянието, бутате го в тъмната бездна на смъртта на идентичността. За какво? За кого? За Европа, която ни разпердушини безброй пъти, и която сега ни обижда и унижава безкрайно? Или за НАТО, най-престъпната военополитическа организация, която е създадена да краде материалните и духовните ресурси на малките и бедните народи, и да защитава банките и корпорациите на богатите, които опустошават света? А?

Какво мислите, че сте силен лидер, защото така Ви казват спонсорите за ликвидирането на идентичността на македонците от някои съседи и западни „господари на смъртта"? И зад гърба Ви се смеят, както се смеят на опозорените и унижени македонци. Какво мислите за това престъпление, което извършвате: дали сте на този свят за щастието или нещастието на този не дотам щастлив, смазан народ? Седнете, помислете, използвайте мозъка, сърцето и душата си, ако ги имате. За Ваше собствено благо. А след това и за доброто на този крайно изстрадал народ, на който сега увеличавате безкрайно страданията му. Ще Ви бъде простено за замисленото предателство и злосторство. Може би дори ще бъдете обявен за герой. Помислете добре.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четири дни на протести в Гърция: „Започваме битката за Македония!“

Четири дни на протести в Гърция: „Започваме битката за Македония!“

15 Юни 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Атина. През следващите четири дни в Гърция ще бъдат организирани протести срещу договора за името на Македония, който бе постигнат по-рано тази седмица след разговор между министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Започваме нашата битка за Македония“, категорични бяха организаторите на протестите в Атина и Преспа в съобщение, публикувано в социалните мрежи.
Главният протест за защита на гръцкия характер на Македония - както поясниха организаторите, е планиран за 20 часа тази вечер пред парламента в Атина. През следващите три дни „Комитет за борба за гръцкия характер на Македония“, под слогана „Македония значи Гърция“, ще организира демонстрации срещу постигнатия договор между двете съседни страни.
Малка група граждани се събра пред сградата на гръцкия парламент още в сутрешните часове на деня, докато депутатите обсъждаха гласуването на вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Вярвам силно в успеха на договора, най-накрая се затваря въпросът за идентичността

Зоран Заев: Вярвам силно в успеха на договора, най-накрая се затваря въпросът за идентичността

15 Юни 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. В съобщение, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“, министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че вярва силно в успеха на споразумението с Гърция, тъй като с него най-накрая се затваря въпросът за македонската идентичност и се отваря прозорец към бъдещето на страната, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„На 73-та сесия разгледахме и приехме доклада за споразумението за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и стратегическото партньорство. Силно вярвам в споразумението, защото ясно признава идентичността на македонската нация, въпросът е окончателно затворен. Правителство на Република Македония трябва да се гордее с това решение. С това решение пишем нова страница в историята на нашата страна“, пише Заев в профила си във „Фейсбук“.
Правителството вчера прие и декласифицира споразумението с Гърция, озаглавено „Окончателно споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на значението на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните". Датата за срещата между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която трябва да бъде подписано споразумението, все още не е уточнена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Имаше ли Македония друг избор освен erga omnes?

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Имаше ли Македония друг избор освен erga omnes?

15 Юни 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Името за цялостна употреба все още разделя гражданите на Македония. Но според мнозина на този етап страната не е имала голям избор, отбелязват в македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Няколко дни след обявяването на постигането на решение в спора за името между Македония и Гърция, като най-спорен въпрос в обществото остава приемането на новото име на страната – Република Северна Македония – за цялостна употреба – вътрешна и външна (т.нар. принцип erga omnes).
Ситуацията, в която се намира страната, не е приятна никому, обяснява професор Денко Малески, първи министър на външните работи на Република Македония, в интервю за медията, което ще бъде излъчено в неделя, 17 юни. Денкоски е категоричен – ситуацията е чувствителна, но от нея трябва да бъде намерен изход, защото Македония навлиза в нова фаза, в която – съгласно думите му, държавата ще просперира и ще бъде по-сигурна.
„От това ще излезе нещо, което ще компенсира отстъпките, които дадохме, основно географското определение“, уверен е Малески.
Първият посланик на Македония в Гърция Любчо Арсовски е на мнение, че се е стигнало до приемането на име за цялостна употреба заради това, че в продължение на години македонската дипломация не е наблягала на работата в полза на страната. За принципа erga omnes се е заговорило още на една от срещите на предходните министри на външните работи на двете страни – Антонио Милошоски и Дора Бакояни, твърди Арсовски.
„Не успяхме да оставим тази работа настрана, а минахме само с някакви изявления за вътрешна употреба. Но това, което се говори у дома е едно, а това, което международната общност знае, е съвсем друго“, коментира Арсовски, като допълни, че сега държавата ще трябва да се изправи пред всички възможни последици и предизвикателства.
Съгласно споразумението, с ревизията на Конституацията, която ще позволи новото име на Македония да бъде наложено и за вътрешна употреба, ще бъде обвързана интеграцията на страната в международните организации. Очаква се на 25 и 26 юни, когато ще се проведе следващата среща на върха на ЕС, министрите на външните работи на страните от Общността да дадат положителна препоръка за започване на преговори за македонското членство. На 11 юли пък е срещата на високо равнище на НАТО, на която Македония би трябвало да получи покана за присъединяване към Алианса, но с условието за конституционна промяна.
През есента ще се проведе референдум, а от резултатите му ще зависи дали ще последва ревизията на Основния закон. След ратифицикацията на договора в гръцкия парламент, която трябва да се случи до края на текущата година, Република Северна Македония ще стане 30-тият член на НАТО.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: Няма да подкрепим ревизия на Конституцията, ще протестираме

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: Няма да подкрепим ревизия на Конституцията, ще протестираме

15 Юни 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и фракцията й в парламента няма да подкрепи ревизия на Конституцията за промяна на името на Македония и в неделя ще организира протестен марш. Това обяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Изпълнителният съвет на партията единодушно е стигнал до заключението, че споразумението за новото име е в пълно противоречие с националните интереси на Македония, добави Мицковски. Той също така отправи реторичен въпрос към правителството на премиера Зоран Заев (СДСМ) - как възнамерява да приеме споразумение с обикновено мнозинство и да прокара конституционни промени, за които се изисква съгласието на две трети от депутатите.
Мицовски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ ще чества своя рожден ден в Битоля в неделя с протестен марш, на който са поканени всички граждани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Алексис Ципрас „ще се поти“ два дни пред опозицията: Гръцкият парламент обсъжда вот на недоверие срещу правителството

„Фактор“ (Македония): Алексис Ципрас „ще се поти“ два дни пред опозицията: Гръцкият парламент обсъжда вот на недоверие срещу правителството

15 Юни 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Истинският подарък в този момент е възможността за тези два дена да разговаряме с имена за това кой, какво и кога ще даде, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас в отговор на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис на въпроса за желаната дискусия и вота на недоверие срещу правителството, предава македонското електронно издание „Фактор“.
В 18:00 часа местно време в четвъртък, председателят на гръцкия парламент насрочи пленарно заседание, което ще започне в 9:30 часа в петък и събота и изслушването ще продължи до събота, колкото е необходимо. Според Атина, гласуването най-вероятно ще бъде в събота в полунощ.
Както предава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, очаква се за времето на двудневното заседание лидерите на партиите и депутатите да обсъдят договора между Македония и Гърция.
Парламентарната сесия в четвъртък, макар и да се отнасяше за икономиката и новия пакет мерки, се превърна в дискусия на взаимни обвинения за съдържанието на договора с Македония.
Алексис Ципрас, отговаряйки на атаките на лидера на „Нова демокрация“, заяви че „Мицотакис избра да се превърне в лицето на истинския лидер на партията Андони Самарас“. Гръцкият премиер отправи остри критики към Самарас, че той също е имал голяма отговорност за проблема с името и че в миналото не е направил нищо за разрешаването му.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Гръцката опозиция внесе вота на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас

„24 Вести“ (Македония): Гръцката опозиция внесе вота на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас

15 Юни 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Атина. С разногласия около това колко трябва да продължи изслушването, започна сесията на гръцкия парламент по предложеното от опозиционната партия „Нова демокрация“ вот на недоверие, предава македонската телевизия „24 Вести“.
Постигнатият договор между Скопие и Атина се очаква да бъде главна тема на дискусията, а както заяви председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис, изслушването ще приключи в събота, когато ще се знае дали ще оцелее правителството на Ципрас.
От опозиционната „Нова демокрация“ твърдят, че Алексис Ципрас е изолиран и от народа, и от кабинета си и че няма легитимността да подпише договора. Според отговарящия за външната политика на партията Йоргос Кумуцакос, гръцкото правителство е търсило аргументи, които ще са в полза не на Гърция, а на другата страна.
„Този договор в цялостта си е същият договор, който материализира съдържанието на името Илинденска Македония. Сменихте само заглавието, но оставихте останалото. Този договор беше готов, пригоден към името Илинденска Македония, най-иредентисткото име в историята на преговорите. Не успяхте с това име и само сменихте заглавието, но останалото служи на най-иредентисткото име в 30-годишната история на преговорите“, заяви Кумуцакос.
В навечерието на пленарната сесия Алексис Ципрас, отговаряйки на нападките на председателя на „Нова демокрация“, заяви че Кириакос Мицотакис се е превърнал в говорител на истинския лидер на партията Андонис Самарас. Гръцкият премиер обвини Самарас, че и той носи част от отговорността за проблема с името.
„Самарас изгради своята кариера продавайки патриотизъм на тема, която е била болезнена за тази страна вече 26 години. Затова е добре дошло искането за вот на недоверие, внесено от опозицията. Това е истинска възможност да разговаряме отворено и с имена, кой какво е дал и кога се е случило това“, заяви Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Катругалос, заместник-министър на външните работи на Гърция: Предложението за вот на недоверие към правителството е политическо самоубийство за „Нова демокрация“

Йоргос Катругалос, заместник-министър на външните работи на Гърция: Предложението за вот на недоверие към правителството е политическо самоубийство за „Нова демокрация“

14 Юни 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос призова гръцкия парламент да не подкрепя предложението на „Нова демокрация“ за вот на недоверие към правителството, под предлог че това е политическо самоубийство за опозиционната партия, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Катругалос, отговаряйки на критиките на опозицията, заяви че в договора не се споменава идентичността, нито пък националността, а единствено правната връзка на гражданите с държавата.
„В договора няма никакво споменаване на националност, ни пък би могло да има. Споменава се гражданство, отворете паспортите си, където пише гражданство. Това е правната връзка на гражданина с държавата, не е националността. Договорът не може да се занимава с националност, тъй като това е въпрос свързан със самосъзнанието и самоопределянето“, заяви заместник-министърът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Талат Джафери се закани на депутатите в македонския парламент, че ще ги смени, ако не присъстват на пленарните сесии

„Плюс Инфо“ (Македония): Талат Джафери се закани на депутатите в македонския парламент, че ще ги смени, ако не присъстват на пленарните сесии

14 Юни 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на народното събрание на Македония Талат Джафери в четвъртък се закани на депутатите, че ще ги смени, ако не присъстват на пленарните сесии, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
Джафери беше разгневен, защото му бяха нужни час и половина, за да накара депутатите да влязат в залата на парламента, за да може той да започне работа.
Той разкритикува депутатите, за това че само преди три дена са приели Етичния кодекс, с който самите те са се ангажирали, че в парламента ще се отнасят професионално и отговорно.
Джафери заяви пред депутатите, че първото им и единствено задължение е да се явяват на пленарните сесии и че всички други ангажименти седят на втори план.
„Обмисляте ли какво правите или не? Ако не искате да бъдете депутати, имате парламентарни групи, подайте оставка. Има други хора, които биха искали да вземат мястото ви. Разберете най-накрая какъв е приоритетът на работата“, заяви председателят на парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Договорът с Гърция е в пълен разрез с държавните и национални интереси на Македония

Християн Мицкоски: Договорът с Гърция е в пълен разрез с държавните и национални интереси на Македония

14 Юни 2018 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви в четвъртък вечер, че на заседание на Изпълнителния комитет на партията, с единствена точка в дневния ред, както той го нарече, „капитулантски договор“, единодушно е било заключено, че решението е напълно противно на държавните и национални интереси на Република Македония, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Изпълнителният комитет единодушно заключи, че се работи за решение което е капитулантско и отново потвърдихме позицията на партията от миналото, а това е че ВМРО-ДПМНЕ е против промяна на конституцията и промяна на името“, заяви Мицкоски.
Той допълни, че няма международен договор, който се ратифицира от едната страна и не се ратифицира същевременно от другата.
„Ние ще поемем задължението, при условие че се извърши, да наглеждаме какъв ангажимент е поела Гърция и каква е мярката, в случай че Гърция не реализира своята част от споразумението. Тъй като правителството пое задължението да гласува договор в народното събрание с обикновено мнозинство, а се ангажира да направи изменения с конституцията, които се правят с мнозинство от две трети. Самият договор е противоконституционен“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той призова всички граждани на Македония, които имат идентична позицията с ВМРО-ДПМНЕ, да осъдят политиката на СДСМ и да се присъединят към протестния марш в неделя в Битоля.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и факти“ (Русия): Страсти в Македония – защо страната сменя името си?

„Аргументи и факти“ (Русия): Страсти в Македония – защо страната сменя името си?

14 Юни 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония се задава мащабна политическа криза заради спора с името. Президентът Георги Иванов и министър-председателят Зоран Заев се обвиняват взаимно, че са предали националните интереси на страната и нито една страна от конфликта не иска да прави компромиси, пише „Аргументи и факти“.
Заев обяви подписването на „историческо споразумение“ с Гърция, което трябва да отвори пътя за страната към ЕС и НАТО. Съгласно условията на договора официалното име на страната ще звучи като „Република Северна Македония“. Новото име на страната трябва официално да бъде одобрено с национален референдум.
Говорейки за историческото споразумение, Заев очаква отговора на президента на страната Георги Иванов. Отначало отговорът беше ледено мълчание, след което последва обръщение на държавния глава към народа. В него Иванов заяви, че решението за сключване на споразумение с Гърция за името на страната е лично решение на премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. Самият президент счита, че договорът е дефектен, нарушаващ Конституцията и поради тази причина няма да го подпише.
Министър-председателят не пренебрегна демарша на президента, заявявайки, че Иванов е застанал на на пътя на „европейските перспективи“ на Македония.
И сега, 27 години по-късно, е намерен компромис в спора за името под формата на „Република Северна Македония“. Който, обаче, може успешно да бъде погребано от самите македонци.
Факт е, че най-популярната партия в страната остава „Вътрешна македонска революционна организация -Демократическата партия за македонско национално единство“ (ВМРО-ДПМНЕ), която е описана като националистическа от международните експерти. В нея влиза и президентът Георги Иванов
Позицията на партията е да не се отстъпва в спора за името на страната, тъй като това според нея подкопава държавността. В резултат на последните парламентарни избори партията ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 депутатски места от общо 120. Това обаче не беше достатъчно, за да се формира еднопартийно правителство и преговорите за коалицията се провалиха. В резултат на това правителството формираха социалдемократите, начело с настоящ премиер Зоран Заев, който в името на присъединяването към ЕС и НАТО бе готов да направи отстъпки в Гърция.
Проблемът е, че Заев понастоящем няма гарантирана подкрепа за по-голямата част от македонското общество. Премиерът е готов да направи отстъпки не само в името на страната, но и да преименува почти всички обекти, които имат условно обвързване с древната история и Александър Велики. „Представете си, че по молба на определена държава статуята на Георги Жуков пред Историческия музей в Москва изведнъж ще бъде преименувана на „Човек на кон“. Така властите на Македония преименуваха статуята на Александър Велики, стояща в центъра на Скопие“, коментира руското издание.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ21“ (Македония): Срещата на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел: Първо конституционни изменения, а след това членство в Алианса

„ТВ21“ (Македония): Срещата на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел: Първо конституционни изменения, а след това членство в Алианса

14 Юни 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решаването на спора за името с Гърция ще подготви пътя за членството на Македония в НАТО. Но за да се случи това, страната ще трябва да направи конституционни промени. Според договора, който правителството трябва да разсекрети, за който вече съобщиха гръцките медии, Атина трябва да уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя разширяването на Алианса и поканата за присъединяване на Македония, предава македонската електронна медия „ТВ21“.
"След като получи уведомление от Втората страна, че са завършени всички нейни вътрешни правни процедури за влизане в сила на настоящото споразумение, включително и възможния национален референдум в съответствие с този договор, и след приключване на измененията на Конституцията на Втората страна, Първата страна ще ратифицира Протокола за присъединяване на Втората страна към НАТО“, гласи член 2 от споразумението между Македония и Гърция.
Полковникът от въоръжените сили на Македония Зоран Йовановски очаква страната най-накрая да получи дългоочакваната покана за членство в НАТО.
„Аз лично мисля, че ще получи поканата, защото всички условия са изпълнени. Надявам се, че това ще допринесе за присъединяването на Македония към НАТО“, заяви полк. Йовановски.
Срещата на високо равнище на НАТО е насрочена за 11 и 12 юли в Брюксел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс“: Започна дебата в гръцкия парламент за вота на недоверие

"Макфакс“: Започна дебата в гръцкия парламент за вота на недоверие

14 Юни 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Започна дебатът в гръцкия парламент след искането на опозиционната партия „Нова Демокрация“ за внасяне на вот на недоверие срещу правителството. Гласуването ще се проведе в събота в 14 часа, предава македонската електронна медия „Макфакс“.
Днешните дебати ще продължат до 1:00 часа през нощта и ще продължат в петък от 9:30.
Депутатите ще обсъдят работата на правителството, а договорът с Македония се очаква да бъде основна тема, с оглед на това, че договорът е основната причина за искането на опозицията за вота.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Гръцката опозиция свиква вот на недоверие заради македонското споразумение

Hurriyet: Гръцката опозиция свиква вот на недоверие заради македонското споразумение

14 Юни 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ свика вот на недоверие срещу правителството на страната в опит да блокира сключването на споразумението за името със съседна Македония, пише турският Hurriyet.
„Това е последната капка“, заяви председателят на опозиционната партия Кирякос Мицотакис пред парламента, докато внасяше вота. „Няма да разделяме гърците, за да обединим македонците“, допълни той.
Министър-председателят Алексис Ципрас, чието правителство най-вероятно ще превъзмогне вота, тази седмица се споразумя с македонския си колега да преименуват северния съсед на страната Република Северна Македония.
Гърция от дълго време възразява страната да се нарича Македония, защото нейна северна позиция носи същото име и е била родина на Александър Велики, което е източник за национална гордост за гърците.
„Имам задължение пред гръцкия народ да предотвратя бъдеще на родината, при което тя е ипотекирана под споразумение, което е опасно за националните интереси“, заяви Мицотакис.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В македонския парламент се проведе напрегнат дебат

„Телма“ (Македония): В македонския парламент се проведе напрегнат дебат

14 Юни 2018 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В напрегната атмосфера и множество прекъсвания днес се проведе заседанието в македонския парламент. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не влязоха в залата, управляващото мнозинство се мъчеше да събере кворум. Координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев посочи вината за нефункционирането в управляващите партии, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
Председателят на парламента Талат Джафери се намеси, като предупреди депутатите, че в бъдеще публично ще изброява по име онези, които са в сградата на Парламента, но не присъстват в залата.
Депутатите чакат правителството да изпрати договора за името преди подписването му. Що се отнася до всички други международни споразумения, комисията по външни работи първо ще го обсъди, а след това ще се яви на пленарна сесия.
Ако договорът бъде приет с гласуване от парламента, тогава президентът Георги Иванов трябва да го подпише. Депутати от управляващото мнозинство се опасяват, че споразумението може да повтори съдбата на Закона за езиците, защото Иванов заяви, че няма да го подпише. Според тях решението би било предсрочни президентски избори, които вероятно ще се проведат заедно с референдума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Разширяването на НАТО се препъна върху националната гордост на македонците

„Взгляд“ : Разширяването на НАТО се препъна върху националната гордост на македонците

14 Юни 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският президент Георги Иванов се обърна към нацията и заяви, че отказва да подпише споразумението с Гърция за преименуването на страната. Може да изглежда абсурдно, но това означава много. Първо, планът за ускорено изтегляне на Македония в НАТО е провален. На второ място, много болезнен удар по получиха американците, чиято роля в конфликта между македонци и гърци е просто отвратителна, коментира руското издание „Взгляд“.
Македония променя името си в името на присъединяването към ЕС и НАТО. Премиер Зоран Заев заяви, че е стигнал до разбирателство по въпроса със своя гръцки колега Алексис Ципрас. са са стигнали с гръцкия си колега споразумение Алексис Ципрас по принцип по този въпрос. Когато правителствата на двете страни подпишат споразумението, което ще се ратифицира от парламентите, след като македонските граждани го утвърдят на референдум, Македония ще бъде преименувана в „Република Северна Македония“, в това число за „повсеместна употреба“ и в националните документи.
Но изведнъж целият този график отиде по дяволите и всички планове за ускорено присъединяване на Македония към НАТО по черногорски сценарий се превърнаха в тиква. Македонският президент Георги Иванов заяви, че „няма да легализира тази политическа инициатива“.
Спорът между Атина и Скопие за името на Македония, е може би най-сюреалистичния в Европа. Над него трябва да се замислят привържениците на икономическия детерминизъм: в гръцко-македонския конфликт няма нито един грам на икономиката, няма и капка петрол. Има неща, по-скъпи от парите.
Още по време на предизборната си кампания Заев заяви, че с всички възможни средства ще се стреми към членство в ЕС и НАТО. Първо, той промени името на летище Скопие от „Александър Велики“ на нещо по-неутрално. Когато гърците разбраха намеренията на Заев, затворените преди това преговори започнаха на равнище външни министри. Разговорите бяха проведени в атмосфера на секретност: македонското общество да не се откаже от стратегическа посока на развитие на ЕС и НАТО, но не и с цената на унижение и загуба на идентичност.
Резултатът от преговорите беше документ от 20 страници, който всъщност не отговаря на нито една от страните. В Атина опозицията рязко се противопостави на договора с Македония. В самата Македония, промяната на конституционното име на страната може да доведе до напълно непредсказуема реакция. Съдейки по реакцията на президента Иванов, тя вече е предизвикана.
Според гръцки източници, Македония по договора не само промени името си, но също така се отказва от всякакви претенции към древността и древногръцката култура, а понятията „македонски" и "македонски“, ще бъдат допълнени с някои определения (най-вероятно, прилагателното „славянски“)
Струва си да се подчертае още веднъж: цялата тази фантасмагория би била невъзможна без безпрецедентен натиск от страна на американците. Наскоро американския посланик в Атина Джефри Пиет заяви, че ако Македония не намери решение за името, то ще има „геополитически последствия.“ От устата на Пиет това е ясна заплаха.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Следващите три месеца ще бъдат решаващи за Македония

Красимир Узунов: Следващите три месеца ще бъдат решаващи за Македония

14 Юни 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Следващите три месеца ще бъдат решаващи за Македония. Това каза в предаването "Нещо повече" по БНР президентът на Информационна агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Според него договорът между Гърция и Македония е по-добър, отколкото този между България и Македония и го определи като „много пипнати много дисциплиниращ“.
„Този договор показва Македония какво може да прави и какво няма право да прави, което примерно в други договори го. За мен на Ципрас не му е проблем вота на недоверие в парламента. Той ще спечели този вот. Друг е въпросът дали печелейки битката ще спечели и войната, защото тя тепърва предстои. Не съм толкова оптимист, че той може да спечели изборите, защото общественото мнение в много случаи е на страната на „Нова демокрация“. Според гръцка социология от преди месец превесът на „Нова демокрация“ е между 13 и 18 е пункта. До голяма степен това се дължи и на казуса с Македония. Очевидно обаче правителството на Ципрас е тръгнало да решава всички въпроси. Вчера имаше новина, в която външният министър каза, че няма да излиза в отпуска, докато не реши въпроса и с Албания. Днес има новина, че ще решава въпросите и с Кипър. Очевидно Гърция залага на една много активна дипломация, която да реши спорните въпроси. Ако се решат действително, може да се облекчи много положението на страната, да се намери съседен пазар“, коментира Узунов.
По думите му гръцкият бизнес е по-добре ориентиран от българския и едно икономическото влизане в Македония бързо би се усетило. Той изрази смущение от предстоящото гласуване в Македония. „Смущава ме, че с 61 от 120 депутата може да решиш как се казва държавата. Дори едно квалифицирано мнозинство би било проблемно, защото става въпрос за държава. Нашата реклама, която въртим на България, е че 14 века не сме сменяли държавата. А това, ако на всеки 25 години слагаме по някоя представка, била тя географска или времева, ще бъде различно“, заяви Узунов и уточни, че ако Георги Иванов откаже да ратифицира споразумението, то ще се върне в Парламента дни преди Съвета на министрите от ЕС на 25-и и Македония може да пропусне датата, за да получи покана.
Узунов подчерта, че България все още може да влияе на политиката на Скопие в контекста на преговорния процес за еврочленство. "Страната ни трябва да пази своята териториална цялост и да не създава условия за реваншизъм", каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сбогом, БЮРМ?“ – пробивът в преговорите за името на Македония през призмата на сръбските медии (Агенция „Фокус“)

„Сбогом, БЮРМ?“ – пробивът в преговорите за името на Македония през призмата на сръбските медии (Агенция „Фокус“)

14 Юни 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Белград. След месеци на дипломатически усилия с противоречив успех и засилено напрежение, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и македонският премиер Зоран Заев най-накрая успяха да финализират преговорите за името и постигнаха пробив в преговорите за преодоляване на дългогодишния спор. Бившата югославска република Македония е на път да отиде в историята. В бъдеще тя ще се нарича „Република Северна Македония“.
И докато постигането на компромиса за името на Македония бе приветствано от международната общност, която видя между Гърция и Македония знак, че и най-трудните въпроси могат да бъдат решени, ако за това има решителност и визия, то опозицията в двете съседни страни се противопостави рязко на компромиса, постигнат между министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев, и отхвърлиха договорената сделка. Медиите в Сърбия не пропуснаха да отбележат събитията в двете съседни страни и напрежението, което продължава да витае в Скопие и Атина, въпреки постигнатото споразумение.


„Няма вече Бивша югославска република Македония“, написа водещият сръбски ежедневник Danas в материал, посветен на финализирането на преговорите за името. От редакцията обаче подчертават: „Споразумението за Македония е постигнато, но резултатът от референдума остава несигурен“.

Отказът на държавния глава на Македония да подкрепи постигнатото споразумение също привлече вниманието на средствата за масова информация в западната ни съседка. Публикации по темата представиха радио B92, вестник Danas и сръбската редакция на BBC, които привеждат информация за провала на срещата в резиденцията във Водно между премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров с президента на Македония.

Голяма част от сръбските медии отразиха напрежението в Скопие и Атина след обявяването на споразумението. „Скопие се тресе, ще се тресе ли и Атина?“ Под това заглавие белградската медийна компания B92 публикува материал за протестите в македонската столица, които бяха организирани в сряда вечер в знак на протест срещу новото име на страната. Същевременно от редакцията подчертават, че ситуацията в Атина не е по-спокойна и предават, че опозиционната „Нова Македония“ внесе вот за недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас.
Електронното издание Sputnik също не пропуска да съобщи за организираните в Скопие протести. „Македония, Македония! Протест пред Събранието, летяха бутилки и факли към полицията“. Вестник Kurir на свой ред съобщи, че след протестите в Скопие са арестувани 10 души.

Електронното издание Insider констатира: „В Македония протести, в Гърция вот на недоверие срещу Ципрас заради договора за името“.
Авторитетното издание Vecernji Novosti съобщава за пробива в преговорите в статия, озаглавена с въпрос: „Северна Македония – победа или предателство?“ Изданието дава картина на настроенията в двете държави след постигането на споразумение, а заключението на редакцията е повече от ясно – сделката е разделила общество и полици както в Гърция, така и в Македония.

Електронното издание Vjesti, държавната радио и телевизия RTS и местната редакция на Sputnik обръщат внимание и на днешното изявление на бившия лидер и предходен министър-председател на Македония Никола Груевски. В съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“ Груевски написа, че предложението, което е било публично отхвърлено през 2009 г., сега е прието в далеч по-лош вариант.
„Не само за външна, но и за цялостна вътрешна употреба, плюс промяна на Конституцията, отказ от диаспората, историята, Илинденското въстание и идентичността", написа Груевски и сподели два линка към интернет канал, в които той говори за спора с името.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Президентът на Сърбия заяви, че спорът за името на Македония и косовският проблем не са едно и също

A1oN (Македония): Президентът на Сърбия заяви, че спорът за името на Македония и косовският проблем не са едно и също

14 Юни 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президента Александър Вучич заяви, че решаването на спора за името на една държава, какъвто е случая с Македония, не може да се сравни с проблема с Косово, предава македонският телевизионен канал A1oN.
В отговор на журналистически въпрос за отношението му около решаването на спора за името на Македония и дали поради него очаква натиск върху Белград във връзка с отношенията му с Косово и Босна и Херцеговина Вучич отговори, че това са несравними неща.
„Не сравнявайте проблема с едно име с проблема с Косово, където имаме проблем с над милион души и 10000 спорни квадратни километра“, заяви сръбският президент и изрази надежда, че и за това е възможно е да се намери решение.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Президентът на Македония Георги Иванов: Не съм участвал в договора, нека го привършват сами, без мое участие

„Фокус“ (Македония): Президентът на Македония Георги Иванов: Не съм участвал в договора, нека го привършват сами, без мое участие

14 Юни 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че не е изгонил премиера Зоран Заев и министърът на външните работи Никола Димитров от своя кабинет, предава македонският „Фокус“.
„ Не изгоних никого от кабинета си. Имах среща и за първи път там ми бе представен документ, в който не съм участвал и с който не съм запознат и затова, когато получих документа, нямаше какво да говоря на тази тема и затова им казах, срещата е приключила“, заяви Иванов.
Той допълни, че докато са създали документа без неговото участие, премиерът и външният министър трябва да го приключат без присъствието му.
„Не съм участвал в приемането на този документ, защо трябва да съм този, който ще го легализира? Как го създадоха без моето участие, така го завършат без моето участие. Това е принципна позиция, защото съгласно Конституцията и законите на Република Македония, президентът е компетентен за сключване на международни договори. Президентът е бил изключен от целия процес“, допълни президентът Иванов.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle  (Македония): Налице е решение на името, но кавга продължава

Deutsche Welle (Македония): Налице е решение на името, но кавга продължава

14 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция и Македония за повече от четвърт век притесняват ЕС и международната общност със спора за името. Сега решението изглежда е намерено, но сблъсъкът не спира, коментира пред македонската редакция Deutsche Welle Спирос Москову.
Според гръцкото тълкуване Република Македония, която е възникнала след разпадането на бивша Югославия, не би посмяла да носи това историческо име. Македония, според подобно тълкуване, е гръцка още от древността, а освен това е родината на националния герой Александър Велики.
Според македонските концепции, малката многоетническа република е наследница на Александър Велики, както го демонстрират многото монументални сгради в старинен стил, построени наскоро в столицата Скопие.
Тази седмица и двете страни се опитват да провеждат модерна политика без исторически учебници. След дълги преговори, гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият македонски колега Зоран Заев обявиха, че е постигнато съгласие за компромисното решение „Република Северна Македония“. Тази магическа формула сега е решение, въпреки че е отхвърлено от двете страни през последното десетилетие. Освен това македонската страна с конституционни промени трябва да премахне всички части, които според Атина съдържат териториални претенции. И гръцката страна в крайна сметка трябва да освободи пътя на Северна Македония в НАТО и да даде възможност за присъединяване към ЕС.
Заслуга на Ципрас и Заев е, че направиха сериозен опит за преодоляване на този политически и икономически контрапродуктивен разкол за името, който оставя анахронистично впечатление. Време беше Гърция, като дългогодишен член на НАТО и ЕС, да заеме конструктивна и стабилизираща роля в региона. На Македония, която непрекъснато се бори с икономически проблеми и разногласия между албанското и македонското население, спешно ѝ е необходима интеграция в структурите на ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.