НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ангел Дамбазки евродепутат: С гласуването утре на пакетите за мобилност 1 и 2 ЕП вероятно ще приеме условия в ущърб на българските превозвачи

Ангел Дамбазки евродепутат: С гласуването утре на пакетите за мобилност 1 и 2 ЕП вероятно ще приеме условия в ущърб на българските превозвачи

3 Юли 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. С гласуването утре на пакетите за мобилност 1 и 2 ЕП вероятно ще приеме условия в ущърб на българските превозвачи. Това коментира в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът и заместник на ВМРО Ангел Дамбазки. "Протестите в София оказват влияние на трафикът в столицата. Многократно съм казвал на нашите превозвачи, че докато правят протести в София нищо няма да се случи. Протестите трябва да се правят в Брюксел и Страсбург, защото там се гласува. Това са местата, на които е необходимо да се протестира, за да се види, че има хора, които губят бизнеса си, губят хляба си и че между 120 и 150 хиляди български семейства ще се превърнат в емигранти. Това с протести в София няма да стане, защото е все едно да протестирате срещу градския транспорт в столицата, като блокирате квартални улички в Бойчиновци", коментира Дамбазки. Той допълни, че хаосът в сектора „Автомобилен Транспорт“ се дължи на лобистки структури от западна Европа и в частност от Германия и Франция. България би могла да търси компромисно решение с по-голяма активност и категоричност на министрите на външните работи и на транспорта в Съвета на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов - превозвач: Няма да бъде полезна за превозвачите Автомобилната камара така, както е замислена

Петко Ангелов - превозвач: Няма да бъде полезна за превозвачите Автомобилната камара така, както е замислена

20 Юни 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма да бъде полезна за превозвачите Автомобилната камара така, както е замислена, каза в интервю за обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" Петко Ангелов, превозвач. "Превозвачите в България не желаят да бъдат накарани задължително да членуват и да им се взимат пари. Има си администрация, има си Министерство на транспорта. Създаването на такава камара е отнемане функциите от администрацията и прехвърляне в частни ръце. Автобусните превозвачи и нашето сдружение искат да бъде изтеглен законът и да се направи обсъждане и да бъдат разделени на Камара на превозвачите на товарните превози и Камара на автобусните превозвачи", коментира Ангелов. Според него дебатите за мобилните проекти на ЕК 1 и 2 отклоняват вниманието на обществеността и медиите от създаването на Автомобилната камара.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Шансът на България и другите засегнати държави от пакета за мобилност е да организират блокиращо малцинство в Съвета на министрите

Евродепутатът Петър Курумбашев: Шансът на България и другите засегнати държави от пакета за мобилност е да организират блокиращо малцинство в Съвета на министрите

20 Юни 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Шансът на България и другите засегнати държави от пакета за мобилност е да организират блокиращо малцинство в Съвета на министрите. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (ТРАН) в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с гласуването на пакета за мобилност. „Трябва да се опитаме да си осигурим това блокиране на ниво Съвет“, коментира той. Той обясни, че Съветът на министрите е единствената европейска институция, която не е оповестила своето мнение, а освен това правилата в нея позволяват да блокираш нещата дори да си малцинство.
По думите му страните, с които бихме могли да работим за осигуряване на блокираща квота са държавите от Вишеградската четворка, Прибалтийските държави, Хърватска, Румъния, Гърция и дори Португалия. „За позицията на Кипър не съм много убеден, както и по отношение на Малта, Италия и Испания. Между другото, при гласуването на докладите моите италиански и испански колеги гласуваха доста „шарено“, така че с тях могат да се водят разговори. Следва Великобритания, чиято позиция не е в наша полза, и след това насреща ни са държавите от страна на т.нар. Пътен алианс – Скандинавските държави, Белгия, Холандия, разбира се – Германия, Франция и Австрия“, коментира Курумбашев.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването в ЕП за пакета за мобилност ще е трудно

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването в ЕП за пакета за мобилност ще е трудно

20 Юни 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването в ЕП за пакета за мобилност ще е трудно. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (ТРАН) в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с гласуването на пакета за мобилност. Той отбеляза, че след като предложенията са гласувани в отделните комисии оттук нататък предстои гласуване на Пакета за мобилност в пленарна зала. „В нея право на предложения имат или цели комисии, или цели политически групи, или 38 или повече членове на Европейския парламент. Тези предложения трябва да бъдат оформени до 27 юни и може да се очаква, че ще има гласуване на сесията през юли в Страсбург. Ако се прецени, че няма достатъчно време за превод на предложенията, те могат да бъдат отложени за първата седмица на пленарното заседание пак в Страсбург“, обясни той.
Курумбашев посочи, че групата на българските евродепутати ще внесе предложения по позиции, които вече са отстоявали. По думите му в момента тези предложения се оформят и предстои събиране на подписи, тъй като крайния срок е след една седмица.
„Нямам високи очаквания, тъй като загубихме гласуванията по двата важни доклада. Първото 263 на 343 гласа, което е 80 гласа разлика в наша вреда, а второто го загубихме със 180 на близо 430 гласа. Така че в Европейския парламент има ясно изразено мнозинство, което не е в наша полза. Затова и беше призивът ми да не отчитаме победи, когато има гласуване в една комисия, понеже очевидно победата беше от ден до пладне и аз очаквах, че гласуването в пленарна зала ще бъде трудно. Честно казано, не очаквах обаче, че ще загубим с такава голяма разлика. Думкането на тъпаните и посрещането на цар-освободител на летището бяха излишни фойерверки, които пречат на нашата работа. Подобно поведение допълнително само настървява отсрещната страна и намалява вероятността дори да се постигнат някакви компромиси“, коментира евродепутатът.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Сиджимков, превозвач: България закъсня фатално с вземането на мерки по пакета „Мобилност“

Славчо Сиджимков, превозвач: България закъсня фатално с вземането на мерки по пакета „Мобилност“

20 Юни 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. България закъсня фатално с вземането на мерки по пакета „Мобилност“, това трябваше да се случи преди две години. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ превозвачът Славчо Сиджимков. По думите му изходът от битката срещу предложените промени е предизвестен, като решението е извън ръцете на българските евродепутати. Необходимо е въпросът да бъде отнесен на най-високо ниво и за него да се погрижи правителството, добави той. „По начало всичките тези директиви, които се разглеждат две години, са смехотворни. Човек с нормален разсъдък не може да ги възприеме. Отношението към нашите превозвачи и фирми е в пъти по-лошо, отколкото отношението на тези 6-7 западни страни към емигрантите, на които на всичко отгоре им се и плаща. Западни Балкани! Прекрасно! Тези хора, които са там, могат да работят много по-добре в сферата на транспорта, отколкото ние като членове на Европейския съюз. Можете ли да си представите тази глупост, че на три седмици автомобилът трябва да се прибере. Аз даже се учудвам, че не се е родила идеята да бъде една седмица. Тогава просто ще ни кажат „Вие можете да пътувате само до съседните страни“, каза той. Славчо Сиджимков беше категоричен, че компромиси от страните-вносителки на пакета „Мобилност“ в ЕП няма да има, като това означава край на българския превозвачески бранш. Да се говори за протекционизъм на някои страни в Европа и атака срещу други е дори меко казано, добави Сиджимков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Словакия настояват ЕС да отчете интересите на всяка държава членка при приемането на пакета "Мобилност"

България и Словакия настояват ЕС да отчете интересите на всяка държава членка при приемането на пакета "Мобилност"

19 Юни 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Братислава. Европейският съюз трябва да отчете интересите на всички държави членки при приемането на правилата за командироване на работници в т. нар. пакет „Мобилност“. Около това мнение се обединиха президентът Румен Радев и премиерът на Словашката република Петер Пелегрини, които се срещнаха днес в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Братислава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
"Ако не се отчетат съображенията на българските превозвачи, има риск хиляди наши граждани да останат без работа, което ги превръща в потенциални емигранти", заяви Румен Радев. Той и премиерът на Словакия бяха единодушни, че кохезионната политика на ЕС трябва да бъде активно продължена, за да се постигне баланс в развитието на отделните региони в Общността. Средствата за кохезия трябва да бъдат обвързани с конкретни критерии като водещ да е БВП на глава от населението. Словашкият премиер изрази позицията, че ако европейските средства за една страна бъдат намалени, трябва да бъде допусната гъвкавост при разпределението им, като съответната държава сама да може да определя приоритетите си при използването на тези пари.
Петер Пелегрини изрази пред президента Румен Радев подкрепата на Словакия за членството на България в Шенген, в Еврозоната и в ОИСР.
Българският президент и словашкият премиер споделиха общия ангажимент на двете страни да продължат да работят за премахването на двойните стандарти в храните на европейския пазар, което оценяват като приоритет и ще координират усилията си в тази кауза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Трябва да се действа внимателно, да не се преиграва и да се използва доктрината „Макрон“ за други цели

Красимир Лалов, превозвач: Трябва да се действа внимателно, да не се преиграва и да се използва доктрината „Макрон“ за други цели

19 Юни 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Политическата и други обстановки в момента предполагат най-различни развития на действията, но трябва да се действа внимателно и да не се преиграва и да се използва доктрината „Макрон“ за други цели. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с т.нар. пакет "Мобилност". “Чух, че една от браншовите организации ще дава пресконференция по повод тези пакети за мобилност и че тази браншова организация е претендирала, че представлява бранша в България. Щяла да обяснява на хората разни работи, което малко ми се вижда странно, защото в България има 16 000 лиценза и над 60 000 тежкотоварни автомобили. Ако сложим и автобусите, те стават още повече. И разбрах, че някой щял да излиза да обяснява нещо – не знам какво ще обяснява, защото нещата, които трябваше да се свършат, трябваше да се свършат преди две години. Ако това е повод да се създаде тази Камара, която я гледаха в Транспортна комисия и за която имаше много скандали, просто не е коректно, защото те не представляват целия бранш, а искат да обсебят ръководството на бранша“, коментира Красимир Лалов. По думите му първо трябва да е ясно кой извършва браншова дейност и не е необходимо тази браншова дейност да се монополизира. „Плюс това, ако някой е решил да слага ред в браншовото движение, да бъде така любезен да подготви проектозакон въобще за браншовите организации, който да се обсъди. Защото преди няколко години Българската търговско-промишлена палата беше внесла един проектозакон и в момента го има на сайта ни, който обаче нещо не се хареса на някой“, отбеляза Лалов.
„Въобще, има доста работа за вършене както в нашата къщичка, така и в къщичката, наречена Европейски съюз“, допълни той. „На сбирките, на които съм бил с участие на част от бранша, много от колегите не са далеч от мисълта да организират референдум за това България дали да остане член на Европейския съюз. Което е наистина доста крайна мярка, но когато те сложат в ъгъла тези красиви стари страни-членки, на тебе не ти остава нищо друго, освен да тръгнеш напред и да нападаш. А цялото транспортно съсловие са горе-долу около половин милион гласоподаватели, което не е никак малко, за да могат да проявят своето право на глас", заяви още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Действията на България срещу пакет „Мобилност“ трябваше да са започнали още преди две години

Красимир Лалов, превозвач: Действията на България срещу пакет „Мобилност“ трябваше да са започнали още преди две години

19 Юни 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Действията, които трябва да предприеме България, трябва да са много крути, защото иначе позиция не се защитава. Евродепутатите на старите страни-членки си правят, каквото си искат. Така че техните ръководства, ако по някакъв начин не се стресират, нищо друго не може да бъде в помощ. Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с т.нар. пакет "Мобилност". „И дори Пакетът за мобилност 2, който се създава, е в ущърб на българските автобусни превозвачи, обаче и това не ги интересува. Просто си правят, каквото си искат. И никой не е способен да прави нещо, защото цялата политика по този въпрос трябваше да започне преди две години, а не ние сега да се разхождаме от Брюксел до София с един камион, за да видим кое как е. От Брюксел до София нищо не можеш да видиш кое как е. Въпросът е, че самата ни политика, нашите действия, трябваше да са започнали преди две години“, коментира той. По отношение на отказа на Европейския парламент да даде мандат на Комисията по транспорт за преговори с ЕК и Съвета на министрите, Красимир Лалов отбеляза: „Старите страни-членки, са достатъчно много, за да си взимат техните евродепутати решения, каквито си искат. При положение, че самите те са вносители, много очакван маньовър е“. „Така че нищо ново под слънцето. Просто ще ни го наложат този регламент и това е. Те са си взели това решение“, допълни Лалов. Във връзка с последиците от решението на ЕП, Красимир Лалов подчерта, че то ще доведе до масови фалити на български превозвачи. „Последствията са, че тук, както има 16 000 лиценза в момента в действие и над 66 000 превозни средства, ще останат я 500 - я няма да останат и толкова превозни средства – някъде около 10%“, уточни той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички  евродепутати да се противопоставят на двойния стандарт в транспортния сектор

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички евродепутати да се противопоставят на двойния стандарт в транспортния сектор

12 Юни 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя и членовете на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.
„Изразяваме своето несъгласие с двойните стандарти, които се прави опит да бъдат наложени в транспортния сектор – от една страна се въвеждат нови тежки ограничения спрямо международните превози на товари, при които водеща роля имат компании от Централна и Източна Европа, а от друга се отива към крайна либерализация при превоза на пътници, в който лидерите на пазара са фирми от Западна Европа“. Това заявява председателят на БСП Корнелия Нинова в писмо до Удо Булман - председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и членовете на ЕП от S&D. Нинова призова всички евродепутати от социалистическото семейство, и не само, да се противопоставят на всички предложения, които водят до ограничаване на достъпа до пазара в разрез с договорите, масови фалити на транспортните компании от Централна и Източна Европа и загубата на стотици хиляди работни места. „Настояваме за мерки, които да осигурят по-добри условия на труд в международния транспорт и да направят работата в него по-привлекателна, включително: изграждане на подходящи зони за престой и почивка, гарантиране сигурността на водачите, товарите и превозните средства, засилено противодействие на нелоялната конкуренция“, посочва Нинова.
Корнелия Нинова подчертава, че Националният съвет на БСП подкрепя изграждане на пълноценен Съюз, осигуряващ гаранции за приобщаващ растеж, социална пазарна икономика и все по-голямо икономическо, социално и териториално сближаване между държавите членки и техните региони. „Изразяваме своята пълна подкрепа за всички мерки, насочени към подобряване условията на труд и почивка, повишаването на доходите и гарантиране на сигурността на заетите във всички сектори на икономиката, включително и в международния автомобилен транспорт. Отчитаме необходимостта от повишаване на контрола на международните превози и борба с нелоялната конкуренция, включително т.нар. „фирми – пощенски кутии“. Приветстваме развитието на социалния диалог в транспортния сектор и в частност ползотворното взаимодействие с организациите на работниците и служителите“, пише още Нинова.
Председателят на БСП изразява опасения, че под маската на тези благородни цели европейската регулаторна рамка може да бъде поставена в услуга на тясно корпоративни лобита и конюнктурни политически процеси в една или друга държава членка. „Изразяваме своето притеснение от получилото се стигматизиране на българските превозвачи и водачи с аргументи, които не отговарят на действителността. Вярваме, че общото бъдеще на Европа е възможно единствено по пътя на взаимно зачитане на интересите на всички заинтересовани страни, диалога и разбирателството, които изключват диктата на силния над слабия“, подчертава тя.
„Надяваме се, че с Вашия глас ние заедно ще покажем не само желанието си за по-голяма сигурност и защита на бизнеса и шофьорите, но и ясната нужда за промяна на предложените законодателни промени, тъй като те няма да постигнат търсения ефект, а напротив – ще доведат до в загубата на работни места на десетки хиляди български граждани“, заключва Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.