НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерството на здравеопазването разпространи препоръки във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици

Министерството на здравеопазването разпространи препоръки във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици

15 Юни 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването разпространява информация и препоръки във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната и с цел предпазване от евентуално заразяване с птичи грип, Министерството на здравеопазването препоръчва е да се спазват следните основни правила:
- Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.
- При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, вкл. яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.
- При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:
Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия;
Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.
- Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни и диви птици.
- Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.
- След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.
Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.
Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.
В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.
Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.
По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов проведе работни срещи с БАБХ във връзка с готовността за реакция в случай на усложнената епизоотична обстановка заради инфлуенца по птиците

Министър Румен Порожанов проведе работни срещи с БАБХ във връзка с готовността за реакция в случай на усложнената епизоотична обстановка заради инфлуенца по птиците

15 Юни 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе работни срещи с ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и директорите на областните дирекции по безопасност на храните. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Направен беше преглед на мерките и готовността за реакция във връзка с усложнената епизоотична обстановка относно заболяванията инфлуенца по птиците (птичи грип) и Африканската чума по свинете.
Във връзка с констатираното огнище на 13 юни на високопатогенна инфлуенца по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки-носачки в с. Дончево, обл. Добрич са предприети мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта. Засилени са проверките за биосигурността на фермите за птици в цялата страна. При несъответствия се издават предписания и се съставят актове.
Беше представена и актуална информация за Африканската чума по свинете. От началото на месец юни заболяването достигна на 160 км от границите на България, в румънската област Тулча. Предприемат се превантивни мерки като намаляване на популацията от диви прасета, засилен контрол и изследвания на проби. Провеждат се и обучения на ловците за разпознаване на симптомите на Африканската чума по свинете.
В срещите участваха и зам.-министрите Цветан Димитров и Атанас Добрев, ръководството на Изпълнителната агенция по горите, директорите на държавните горски предприятия, както и представители на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ публикува мерки след откриването на огнище на инфлуенца по птиците в с. Дончево, обл. Добрич

БАБХ публикува мерки след откриването на огнище на инфлуенца по птиците в с. Дончево, обл. Добрич

14 Юни 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. На 13 юни 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди появата на огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в с. Дончево, обл. Добрич. Незабавно след установяването на заболяването БАБХ разпореди предприемане на мерки съгласно Наредба № ДВ-103 от 21 август 2006 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца (грип) по птиците. Това съобщиха от БАБХ.

Агенция "Фокус" публикува мерките без редакторска намеса:
-Принудително убиване по хуманен начин и унищожаване под официален надзор на труповете на кокошките носачки, по начин недопускащ разпространяване на болестта;
-Извършването на механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и на дворовете и пътищата в и около птицевъдния обект.
-Определени са предпазна зона, която включва населените места в радиус три километра и наблюдавана зона в радиус десет километра около огнището на заболяването. Мерките в посочените зони са:
-забрана за търговията и придвижването на домашни, диви, други птици и яйца за разплод;
-забрана за организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици;
-забрана за разселване на птици за подновяване на дивечовия запас;
-извършване на преброяване, регистрация и ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в селищата, разположени в предпазната и наблюдаваната зони;
-извършване на периодични клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич;
-вземане на проби за лабораторно изследване при всяко едно съмнение за инфлуенца по птиците;
-извършване на проучване и проследяване за период от последните три седмици, което обхваща движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в предпазната и наблюдаваната зони;
-проверка за изпълнение на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти на територията на област Добрич. Собствениците на обектите, които не са въвели мерките за биосигурност ще бъдат санкционирани.
-Контрол на влизането или излизането на хора в и от животновъдните обекти, в които се отглеждат птици;
-Стриктен контрол по отношение на добива, преработката и реализацията на птиче месо, месни продукти от птиче месо и яйца в област Добрич.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Открито е огнище на птичи грип в добричка птицеферма

БАБХ: Открито е огнище на птичи грип в добричка птицеферма

13 Юни 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод. Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение. Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.