НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Марияна Витанова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Днешният ден е за едно голямо благодаря към всички, които помогнаха като дариха кръв

Д-р Марияна Витанова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Днешният ден е за едно голямо благодаря към всички, които помогнаха като дариха кръв

14 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Голямо благодаря към всички, които отделиха от времето си, дойдоха и помогнаха като дариха кръв отправя ръководството на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново. Поводът е Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Марияна Витанова, началник на болничната структура. Тя припомни, че на днешната дата през 1900 година е роден Карл Лайндщайнер, който открива кръвната група. Това дава възможност кръвопреливането да се превърне в безопасен лечебен метод. „Благодаря на всички, които отделиха от времето си, дойдоха и помогнаха. Благодаря на тези, които дойдоха, защото техен близък се нуждаеше от кръв и особено на тези, които дойдоха просто защото има хора, които се нуждаят, дори да не ги познават. Винаги има хора се колебаят и се съмняват, но на тези, които нямат медицински противопоказания, мога да кажа само - заповядайте! Елате и вижте и сами ще решите“, призова още д-р Витанова.
Тя припомни, че с едно кръводаряване, което отнема един час, може да се помогне на трима възрастни и две бебета. Освен това покани всеки, който желае, да се отзове и да дари кръв, стига за няма медицински противопоказания на за това, защото в такъв случай кръводаряването няма да бъде осъществено, тъй като се застрашава живота както на дарителите, така и на рецепиентите.
Д-р Витанова подчерта, че кръводаряването е напълно безопасно и дори полезно за кръводарителите. Тя припомни, че всички консумативи, които се използват, са еднократни и стерилни. По думите й, няма никаква опасност от предаване на инфекция, по време на самото кръводаряване. „Кръводарител може да бъде всеки, навършил 18 години, който е здрав и е над 50 кг. Нашата първа грижа е кръводарителят и целта е обемът кръв, който вземаме, да бъде безопасен за кръводарителя. Хората, които са с някакви остро заболяване и приемат медикаменти, след като оздравеят и се възстановят могат да дойдат при нас“, посочи още д-р Витанова. Тя допълни, че тези, които са на постоянно лечение и приемат постоянно медикаменти, ще бъдат върнати, защото това би създало риск и за пациента, и за кръводарителя.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще бъдат наградени дългогодишни кръводарители от цялата страна

В София ще бъдат наградени дългогодишни кръводарители от цялата страна

14 Юни 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. В града ще бъдат наградени дългогодишни кръводарители от цялата страна по повод Международния ден на кръводарителя - 14 юни, в който световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Това съобщиха от пресцентъра на Българския Червен кръст (БЧК). Събитието ще се проведе от 10.00 часа в Зала „Сердика“ на х-л „Балкан“ – София, (бивш „Шератон“).
На специална церемония с почетен плакет ще бъдат удостоени десет дългогодишни доброволни кръводарители, чиято кръв е спасила живота на много хора, и три институции с принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред служителите си. Отличените са избрани от комисия, в която участват представители на Българския Червен кръст и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), въз основа на изпратени предложения от цялата страна.
Събитието ще се състои по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология (с начало 9.30 часа), която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 10-годишнината от създаването на НЦТХ и 200-та годишнина от първото успешно кръвопреливане от човек на човек.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.