НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Матео Салвини предупреди ЕС да „защитава границите си“ срещу мигрантите

The Guardian: Матео Салвини предупреди ЕС да „защитава границите си“ срещу мигрантите

21 Юни 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини призовава Европейския съюз да „защитава границите си“ срещу мигрантите пристигащи от Африка и заяви, че Италия е готова да „предоговори“ финансовите си ангажименти към Блока, ако не се направи повече, за да се помогне на Италия в справянето с мигрантската криза, пише британският вестник The Guardian.
Салвини посочи с пръст „трафикантите на хора и добротворците“ като виновни и заяви, че те са отговорни за смъртните случаи в Средиземно море.
„Целта е да се защитава външната граница, не да се споделя проблема сред Европейските държави, а да се реши проблема в първоизточника“, заяви той. „Ако някой в ЕС смята, че Италия трябва да продължи да бъде крайна точка за мигрантите и бежански лагер, значи се е объркал“.
Забележките на Салвини идват, след като твърдият му подход към мигрантите спечели одобрението на неговия основен коалиционен партньор, Луиджи ди Майо, който е лидер на партията „Движение пет звезди“.
Ди Майо заяви, че се е съгласил с позицията на Салвини, че на неправителствени организации спасяващи мигранти, трябва да бъде отказан достъп до италианските пристанища.
„Ние спасяваме мигрантите с нашите военноморски сили, с нашата брегова охрана, но НПО-тата трябва да отидат другаде“, заяви ди Майо.
„Въздухът в Европа се променя и ние сме оптимисти“, заяви Матео Салвини след среща с австрийския си колега Херберт Кикъл и австрийския вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе. „Ние сме крайно уверени в австрийското председателство на Съвета на ЕС и вярваме в здравия разсъдък на нашите Европейски колеги, и в частност не желаем да трябва да предоговаряме италианското финансиране към Европейския съюз“.
Въпросът се очаква да бъде обсъден от Салвини, ди Майо и Джузепе Конте, италианският министър-председател, по време на среща в сряда. Салвини, който ще пътува до Либия в предстоящите дни, заяви че Италия подготвя предложение, което би заздравило границата на ЕС и ще закрие миграцията, но не предостави по-нататъшни детайли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: „Регистърът на циганите“ на Матео Салвини представлява опасна стъпка към фашизма

Morning Star: „Регистърът на циганите“ на Матео Салвини представлява опасна стъпка към фашизма

20 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се разпореди всички цигани в страната да бъдат регистрирани, за да може „неиталианците“ сред тях да бъдат екстрадирани и това изглежда като фашизъм, пише британското крайно-ляво издание Morning Star в материал, представен без редакторска намеса.
Това не е неочаквано действие от лидера на „Лигата“. Салвини нееднократно е призовавал за „сравняване със земята“ на циганските катуни.
Опозиционните депутати са прави да сравняват замисления регистър – който, както казва вътрешният министър на Италия, ще бъде подготвен, след като се направи „досие на циганския въпрос“ – с расовите закони на Мусолини, но е малко вероятно това да стресне Салвини – който през годините никога не е крил възхищението си от идеолога на фашизма и винаги е възхвалявал „отдадеността за делото на Италия“ на диктатора.
Смразяващата забележка, че „за съжаление“ някои от циганите ще се окажат италианци, което означава, че ще бъде невъзможно те да бъдат депортирани, предполага, че регистърът може да е само първата стъпка.
Ще бъде криминално безотговорно да се подцени нуждата от това да бъде победено предложението на Салвини.
Освен очевидната важност на това да се защити италианската циганска общност от унижение, депортация и насилие, обръщането на Италия към расисткото дясно е част от по-широк контекст.
Антициганския расизъм в голяма част от европейските страни е рутинен – Джереми Корбин предупреждаваше години преди да стане лидер на Лейбъристката партия, че притесненията над ромите и другите пътуващи общности често се възприемат като „приемлива“ форма на расизъм – и ако регистърът бъде направен е много вероятно той да бъде последван от подобни мерки в други страни, управлявани от крайно-десни правителства, включително Австрия, Полша, Унгария и Украйна.
Докато социалдемократическите партии на континента се разпаднаха, в много случаи, оставяйки анти-системната кауза на десните, Великобритания засега изостава от модата. Олевяването на Работническата партия при Корбин я постави в позиция да предизвика статуквото и да предложи шанс за реална промяна на хората, които виждат, че системата не работи, както и да подобри представянето си на избори и да осигури това крайно-дясното да остане непопулярно по европейските стандарти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Италия се разбушува

„Експерт“ (Русия): Италия се разбушува

19 Юни 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Рим. Засега Италия оправдава най-страшните опасения на еврофилите. Броени дни след утвърждаването на новото италианско правителство в парламента то енергично се зае да изяснява отношенията си с Брюксел. Първо, Рим се обяви открито срещу миграционната политика на Европейския съюз, отказвайки да приеме кораб с повече от 600 африкански бежанци на борда и заяви, чрез министърът на вътрешните работи и лидер на дясната „Лига“ Матео Салвини, че от тук нататък Рим често ще казва: „Не!“, в отговор на молбите, предложенията и исканията на Европейската комисия, пише Сергей Мануков в материал за електронното издание на руското списание „Експерт“, представен без редакторска намеса.

След това се „отличи“ министърът на селското стопанство на Италия Джан Марко Стентинаийо, който заяви, че Рим се обявява против търговската сделка между ЕС и Канада. Сенаторът от „Лигата“ заяви в четвъртък пред La Stampa, че правителството ще поиска парламента да не ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Отчитайки, че правителството е съставено от представители на „Лигата“ и „Пет звезди“, заплахата звучи много сериозно.

„Нашите съмнения относно това споразумение се споделят от много европейски колеги“, заяви Марко Сентинайо. „Така че това не е само позиция на националистите от „Лигата“. Няма да ратифицираме СЕТА, защото само малка част от нашите продукти PDO (със защитено наименование на мястото на произход) и PGI (защитено географско указание)“.

Тук трябва да се добави, че повечето продукти PDO и PGI в ЕС са италиански. Според споразумението, Канада признава 40 от тези италиански продукти, от общо 292. Новото правителство смята, че тази бройка е недостатъчна.

Трябва да се отдаде длъжното на правителството на Джузепе Конте. И двете влизащи в управляващата коалиция партии – „Лигата“ и „Пет звезди“, никога не са крили своето негативно отношение към свободната търговия и търговските споразумения, които сключва Брюксел през последните години. В обединената политическа платформа на коалицията се казва, че партии „ще се борят с търговските споразумения, които нарушават правата на гражданите и причиняват вреда на справедливата конкуренция във вътрешния пазар“.

СЕТА се оказа една от „най-политизираните“ търговски сделки в историята на ЕС. Напомняме, че нейният текст бе окончателно съгласуван с всички 28 страни-членки през 2016 година. Тогава Рим нямаше особени възражения. Последна с условията се съгласи Белгия. Европейският парламент одобри СЕТА в началото на миналата година. Сега всичко е в ръцете на парламентите на страните от ЕС. Ако върховният законодателен орган дори на една от европейските страни откаже да ратифицира споразумението, то, според европейските закони, то ще загуби сила и на европейските правителства ще им се наложи да решават какво да правят по-нататък.

Близо половината членове на ЕС – 12, включително Испания, вече ратифицираха СЕТА. Но парламентите на редица страни, включително Франция, не бързат да го направят, опасявайки се, че не им достигат гласове за одобрението й. В момента в Брюксел чакат със страх официалното заявление на Рим за това, че правителството на Италия окончателно и необратимо се отказва да приеме СЕТА.

Списъкът с въпросите, по които позицията на правителството на Конте не съвпада с тази на Брюксел е голям. Освен търговията, тук са фискалната политика и ограниченията в банковата система, санкциите срещу Русия и т.н. Засега, разбира се, е рано да се говори доколко ще е сериозно противодействието на Рим против общоевропейската политика по тези и редица други въпроси, но историята с кораба с мигрантите и СЕТА показва, че Италия има намерение да усложни сериозни и без това неспокойния живот на Европейската комисия.

Сега, разбира се, е важно да се изчакат официалните заявления на другите високопоставени чиновници, отговарящи за търговията: министърът на икономическото развитие и лидер на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и министърът на външните работи Енцо Моаверо. Що се касае до Сентинайо, то Financial Times предполага, че агресивната позиция на министъра на селското стопанство може да се обясни с желанието му да си спечели благоразположението на влиятелната на Апенините асоциация на селскостопанските производители Coldiretti, която е свързана с „Лигата“ и, естествено, е против СЕТА. От асоциацията са недоволни, че производителите на италиански макарони са прекалено зависими от канадската пшеница. Но още по-голямо раздразнение предизвиква това, че търговското споразумение защитава слабо „географските фактори“ на такива продукти, като например, сиренето пармезан. Еврочиновниците отговарят на тези упреци с това, че 28% от всички европейски продукти с „географски фактор“, които защитава СЕТА, са италиански.

Министърът на международната търговия на Канада Франсоа-Филип Шампан беше в Рим миналата седмица. Но неговите доводи относно изгодата, която СЕТА ще донесе на Италия, изглежда, не са направили голямо впечатление на министрите на Джузепе Конте.
Заплахата СЕТА да се отмени заради позицията на Италия най-вероятно ще се отрази негативно и на другите търговски споразумение, по които в момента Брюксел води преговори. Преди всичко, става дума за свободната търговия с Япония и Латинска Америка. ЕС позиционира себе си като борец с протекционизма, който подлива вода на администрацията на Доналд Тръмп. Струва си да се припомни, че търговията беше основният спорен въпрос на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Канада. Привлича вниманието върху себе си и това, че на срещата Джузепе Конте се придържаше към по-малко антиамериканска позиция в сравнение с Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Джъстин Трюдо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на вътрешните работи на Италия планира да направи препис на циганите в страната

РИА Новости: Министърът на вътрешните работи на Италия планира да направи препис на циганите в страната

19 Юни 2018 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че има намерение да проведе препис на циганите, намиращи се на територията на страната, предава РИА Новости.
„В министерството готвя досие по циганския въпрос. Там е пълен хаос, защото след (времената на вътрешния министър Роберто) Марони не е свършено нищо. Трябва да проверим кои са те, колко са и по този начин отново да проведем това, което тогава са наричали препис. Ще създадем регистър, ще направим картина на ситуацията. Ако те са нелегални чужденци, трябва да бъдат изгонени, а италианските цигани, за съжаление, сме длъжни да ги оставим у дома“, заяви Салвини в интервю пред регионалния телевизионен канал Telelombardia.
РИА припомня, че през 2008-а година тогавашният министър на вътрешните работи на Италия Роберто Марони е предложил да се събират база данни за отпечатъците от палците на всички цигани, намиращи се на територията на Италия, но против това се обявиха много правозащитни европейски организации. Според неговото мнение, тази мярка би помогнала за контрола над престъпността и миграцията на циганите и би позволила на честно живеещите цигани да получат документи и възможност за работа и интеграция в обществото.
Както и в случая с Марони, заявлението вече предизвика критика от страна на активистите. Ръководителят на „Асоциация 21 юли“, занимаваща се със защита на правата на циганите и други мигриращи етнически групи, напомни на вицепремиера, че в Италия закона забранява да се правят преписи по етнически признак. „Първо мигрантите, сега циганите. Това можеше да се очаква“, написа във „Фейсбук“ Карло Стасола.
По-късно Салвини се е опита да обясни своите намерение, като обясни, че не става дума за „каталогизация“ на циганите.
„Нямаме намерение да създаваме списъци и да взимаме отпечатъци от който и да е – нашата задача е да добием представа за ситуацията в циганските лагери. Преди всичко имаме намерение да защитим хиляди деца, които не могат да ходят на училище, защото предпочитат веднага да ги приобщят към престъпността. Освен това, искаме да проверим за какво се харчат милиони от европейските фондове“, заяви Салвини пред журналистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: ЕС е изправен пред екзистенциална криза – но миграцията, не Брекзит, ще бъде неговата гибел

The Telegraph: ЕС е изправен пред екзистенциална криза – но миграцията, не Брекзит, ще бъде неговата гибел

18 Юни 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. В свой анализ за британския вестник The Telegraph колумнистката Джулиет Самюел пише материал за нарастващия проблем на Европейския съюз с миграцията и перспективите за справяне с него. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Успоредно със загорелите от слънцето британци, те са един от модерните продукти на популярните туристически места в Южна Европа: арабски и африкански мъже продаващи туристически сувенири. Тези мъже (и понякога жени) идват от много места. Някои от тях са избягали от военна повинност или робство в Еритрея; други са заминали в търсене на по-добър живот от бедни, но мирни села в Тунис или Сенегал.
Ако успеят да съберат достатъчно пари и намерят място на лодка, преминаваща през Средиземно море, техните шансове за стигане в Европа са високи – 98 процента от тях успяват. Затова хората продължават да опитват. Но веднъж пристигнали тук, интеграцията в обществото не е лесна. Дори тези със случаи на основателни искания за законно убежище трябва да изчакат месеци преди да бъдат обработени. Затова те стигат до там да живеят сурово и да изработват фалшиви дизайнерски ръчни чанти.
Докато бях студент си мислех, че една земя без граници може да бъде космополитна идилия, където различни хора ще могат да обменят идеи и да гласуват свободно за своите правителства.
Но сега виждаме как наистина изглежда това: мизерни лагери в ЖП гари и пристанища, преуспяваща индустрия на трафика на хора и нарастваща подкласа на неформални работници в места, които вече имат милиони безработни. Като резултат, виждаме издигането на крайнодесни партии сред цяла Европа и началото на това, което може да бъде постепенната ерозия на Европейския проект.
Миграционната вълна беше подхранена от технологиите и нарастващото богатство, които за първи път в историята позволиха на милиони души да имат възможността за избягване от конфликти и миграция по икономически причини.
ЕС не е създал тази ситуация, но със своите миграционни политики премахна от националните правителства средството да я адресира и, със своята законна структура, това премахна способността на Брюксел да се меси, тъй като националните политици не могат да се споразумеят върху общ подход. И колкото повече проевропейските политици се опитват да колективизират политиката, толкова повече разпалват пламъците на популисткия бунт.
Непорядъчното правителство на Италия повиши температурата. Миналата седмица, новият вътрешен министър Матео Салвини нареди на сицилианските пристанища да върнат кораб с 629 мигранти от Африка. „Няма домове и работни места за всички италианци, какво остава за половината африкански континент“, заяви той.
След като „балканският маршрут“ към Европа беше затворен от унгарските и австрийски огради от бодлива тел, Италия беше входната точка на избор за влизане в Европа. Миналата година, над 172 000 мигранти пристигнаха там по море. През тази година този брой е 61 000 досега. Междувременно, процентът на безработица в Италия е 11 процента.
Игнорирайки този политически избухлив контекст, френският президент Еманюел Макрон набързо обвини Салвини в „цинизъм и безотговорност“.
Когато отхвърленият кораб намери безопасно пристанище във Валенсия, при социалистическото правителство на Испания, Макрон обеща да позволи на пътниците му да получат гражданство във Франция – стига техните искания за убежище да са основателни. Това, разбира се, е част от проблема.
Обработката на искове за убежища може да отнеме години и Италия е затрупана от тях. Вместо да станат част от списък за изпълнение, който може да изисква документи които те нямат, повечето мигранти изчезват в сивия сектор след пристигането си. Близо 1 процент от населението на Италия – около 500 000 души – се смята, че са нелегални имигранти, повечето от които са пристигнали в последните пет години.
Разбира се, перспективата за живот в Италия често не е причината, която примамва мигрантите. Много от тях биха предпочели да стигнат до Германия или Швеция: места с достатъчно работни места и щедри системи за убежища. Посочвайки паневропейския характер на проблема, Рим от години моли Брюксел за помощ в контрола на Средиземно море и притока на мигранти. Но ЕС не може да се отзове и не може да измени правилата си за разпределяне на мигранти, защото националните правителства не се съгласяват на това.
Сега, миграционният въпрос износва дори солидния политически консенсус в Германия. Разтърсен от внезапното надигане на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, германското център-дясно се пропуква. Антиимигрантските поддръжници са водени от Хорст Зеехофер, вътрешен министър и лидер на баварската партия Християнсоциален съюз.
Той заплаши да се оттегли от управляващата коалиция на Ангела Меркел и да срути правителството, ако тя не се съгласи на връщането на много от неевропейските мигранти на германската граница. Меркел в момента се бори да свика бърза междуправителствена среща, за да се сключи споразумение върху миграционните реформи преди срещата на върха на ЕС в края на юни. Тя има малки шансове за успех.
Проблемът е, че върху миграцията, както при еврото, Европа е заседнала. Нейните про-брюкселски политици биха искали да споделят новите мигранти по-равно между държавите-членки, освобождавайки Италия и Гърция и изисквайки повече от Германия и Франция.
Но същите тези политици са изправени пред яростни претенденти вкъщи, които са решителни да не позволяват това да се случи. Антиевропейските политици, междувременно, попадат в два лагера. Първите, подобно на правителството на Италия, обвиняват ЕС за хвърлянето на товара върху държавите на първа линия и отказът да им се помогне.
Вторите, които са на власт в Унгария и Полша, бушуват срещу ЕС, заради това че ги принуждават да приемат каквито и да е мигранти.
Резултатът е, че ЕС не може да направи много, за да облекчи миграционния натиск, но няма и да позволи на националните правителства да вземат контрола. Следователно е вероятно да видим постепенна ерозия на законния ред в ЕС, докато правителствата поемат нещата в своите ръце, независимо от това дали на Брюксел му харесва или не, издигайки огради, строейки наказателни центрове и връщане на лодки.
С течение на времето, властта ще се отдалечава органично от наднационалните европейски институции, обратно към правителствата и преговорите между тях. Желанието на Меркел за междуправителствена среща на върха за миграцията само по себе си е ясен сигнал за тази промяна.
Колкото повече еврократите се противопоставят на тази тенденция, толкова по-непопулярни ще стават. И това ще се манифестира в Европейския парламент, един от трите главни властови центъра, където гласоподавателите е вероятно да започнат да поставят повече евроскептици.
Макрон вече заплаши, че делът на гласове за Марин льо Пен в изборите за европейски парламент догодина могат да надминат неговите. Тези избори ще са първите, проведени без Великобритания, но вместо да изчезват, евроскептичните групи просто ще започнат да се прегрупират.
Все още не очаквам ЕС да се разпадне драматично, както много привърженици на Брекзит предричат от години. Но неговите свещени крави – като свободата на движение и Шенгенската зона – ще станат уязвими. Неговите укази ще започнат да губят сила и неговият авторитет ще западне.
Да се надяваме, че това ще доведе до мирен и прагматичен преход към по-освободен и по-малко федерализиран Европейския съюз. За мигрантите, повече власт към националните правителства ще означава по-сурова обстановка. Това, което не е ясно, е дали националните правителства ще имат повече успех от Брюксел в намаляването на демографската вълна.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Първите мигранти от спасителния кораб „Водолей“ е пристигнал в Испания

AFP: Първите мигранти от спасителния кораб „Водолей“ е пристигнал в Испания

17 Юни 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Валенсия. Първите мигранти от спасителния кораб „Акуейриъс“ („Водолей“) , който не бе приет от Италия и Малта, предизвиквайки спорове за миграцията в Европа, са пристигнали в неделя в испанското пристанище Валенсия, предава AFP.
Италианският кораб „Датило“, натоварен с 630 мигранти от „Акуейриъс“ е влязъл в пристанището в 7:30 часа българско време.
Останалите мигранти ще пристигнат в Испания с друг италиански кораб – „Орионе“, а самият „Акуейриъс“ по обяд.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Испания ще приеме повече от 600 мигранти, нежелани от Италия и Малта

BBC: Испания ще приеме повече от 600 мигранти, нежелани от Италия и Малта

17 Юни 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Валенсия. Испания ще посрещне стотици мигранти във Валенсия в неделя, след като бяха спасени от Средиземно море и им бе отказан достъп до Италия и Малта, пише BBC.
Ще пристигнат три кораба, превозващи 630 мигранти, които бяха спасени близо до бреговете на Либия през последния уикенд от кораба Aquarius.
Голям банер ще поздрави мигрантите, а здравните служители и преводачи ще им окажат подкрепа.
На кейовете на Валенсия 1000 работници от "Червения кръст" ще помагат на мигрантите. Освен това ще присъстват полицейски служители, които ще се грижат за безопасността на мигрантите и доброволците
Според официални лица сред спасените мигранти има 123 непридружени непълнолетни, 11 деца под 13-годишна възраст и седем бременни жени.
Новото социалистическо правителство на Испания обеща безплатна здравна помощ и заяви, че ще разгледа всеки случай на убежище.
"Наш дълг е да помогнем да избегнем хуманитарна катастрофа и да предложим на тези хора безопасно пристанище, за да изпълним задълженията си по отношение на човешките права", каза премиерът Педро Санчес по-рано тази седмица.
Той е възприел приятелска позиция спрямо мигрантите, откакто зае поста преди две седмици.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Италия няма да допуска още два кораба до свои пристанища

The Guardian: Италия няма да допуска още два кораба до свои пристанища

17 Юни 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Палермо. Италианският вътрешен министър обяви, че няма да допуска още два кораба с мигранти до италиански пристанища, пише британският вестник The Guardian.
"Два други кораба под холандски флаг - Lifeline и Seefuchs са пристигнали край бреговете на Либия, чакайки натоварването им с мигранти, изоставени от контрабандистите", пише Матео Салвини, лидер на антиимигрантската партия Лигата на неговата „Фейсбук“ страница. "Тези господа знаят, че Италия вече не иска да бъде съучастник в бизнеса с нелегална имиграция и следователно ще трябва да търсят други пристанища [не италиански] където да отидат".
Затварянето на пристанищата за спасителния кораб Aquarius, в който са натоварени620 души, предизвика предупрежденията на хуманитарни агенции за смъртоносно лято в морето за хората, които се опитват да пресекат Средиземно море.
Кораби, наети от множество европейски неправителствени организации, кръстосват водите от Либия в продължение на три години, като спасяват мигрантите от пробитите лодки и ги транспортират до Сицилия.
След решението на Салвини да забрани акостирането на Aquarius , Малта бързо последва примера му, оставяйки кораба в морето, докато Испания не предложи да вземе кораба. Очаква се да пристигне във Валенсия в неделя.
Служителите на корабите на неправителствените организации казват, че затварянето на пристанищата от Салвини ги оставя без места, където да отведат хората, които спасяват, и че това решение ще се окаже контрапродуктивно.
"Това няма да спре хората да идват", каза Рубен Нейгбауер от германския благотворителен кораб Sea Watch. – „Те така или иначе ще тръгват, но повече от тях ще умрат“.
Sea Watch отказа миналата седмица да вземе 40 мигранти, спасени от кораба на американския Военен флот Trenton от Либия, страхувайки се за съдбатa им, която би могла да се окаже подобна на тази на Aquarius. Trenton изчака четири дни, преди да му бъде позволено да акостира в Сицилия.
Благотворителните организации казват, че корабите на НПО са жизненоважна жизнена линия, като спаси повече от 88 000 души през последните две години, но критиците казват, че те са фактор за привличане, насърчавайки хората да тръгват по опасния морски път.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия настоя Холандия да привика своите кораби, които са били използвани за пренос на мигранти

Reuters: Италия настоя Холандия да привика своите кораби, които са били използвани за пренос на мигранти

16 Юни 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Рим. В събота Италия настоя Холандия да привика два кораба с холандски флаг, използвани от неправителствени организации за пренос на мигранти, предава Reuters.
Разгорещяване на страстите се получи, след като вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви пред чуждестранните неправителствени организации, опериращи кораби за спасяване на мигранти в Средиземно море, че не могат да навлизат в италианските пристанища.
„Те трябва да знаят, че Италия повече не желае да бъде съучастник в бизнеса на нелегалната имиграция и поради тази причина тези кораби ще трябва да се насочат към други, неиталиански пристанища“, заяви Салвини. И двата кораба са били с холандски флагове.
Часове по-късно министърът на транспорта на Италия Данило Тонинели заяви в социалната мрежа „Туитър“, че „Холандия трябва да привика своите кораби вкъщи“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Испания за два дена са спасени повече от 900 мигранти

РИА Новости: В Испания за два дена са спасени повече от 900 мигранти

16 Юни 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанската морска спасителна служба е спасила повече от 900 мигранти в периода от петък до събота сутрин във водите на Гибралтарския пролив и остров Алборан, предава РИА Новости.
„Общо 933 души са спасени от вчера до днес“, заяви спасителната служба в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Допълва се, че в Гибралтарския пролив са били спасени 507 души в 59 лодки, от които четири души са загинали. Във водите около остров Алборан спасителите са успели да помогнат на 426 мигранти в девет лодки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания заяви, че Франция ще приеме мигранти от кораб, пътуващ към бреговете на Европа

AFP: Испания заяви, че Франция ще приеме мигранти от кораб, пътуващ към бреговете на Европа

16 Юни 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид. От Мадрид заявиха в събота, че са приели предложение от Франция за прием на мигранти от спасителния кораб „Водолей“, който към момента е на път към Испания с повече от 600 души на борда, предава AFP.
„Правителството на Франция ще работи с испанското правителство, за да се справят с пристигането на мигрантите“, заяви вицепремиерът на Испания Кармен Калво в изявление.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия и Франция призовават за мигрантски центрове на ЕС в страните на произход

AFP: Италия и Франция призовават за мигрантски центрове на ЕС в страните на произход

15 Юни 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Париж. Италианският министър-председател Джузепе Конте призова ЕС да установи центрове за прием на молби за прием на мигранти в техните родни страни, като предложението му бе подкрепено от френския президента Еманюел Макрон, предава AFP.
„Трябва да създадем европейски центрове в страните на произход“, заяви Конте по време на съвместна пресконференция с Макрон в Париж, посочвайки африканските държави, от които в последните години тръгна потокът мигранти към Европа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Париж отговори на призивите на Рим за „щедрост“ към мигрантите: Франция е наясно за натиска върху Италия

Париж отговори на призивите на Рим за „щедрост“ към мигрантите: Франция е наясно за натиска върху Италия

13 Юни 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е „напълно информирана" за натиска, под който е поставена Италия от притока на мигранти от Африка. Така Париж отговори на призива на Рим за повече „щедрост“ от страна на Франция при справянето с кризата, предава AFP.
Говорител на френското външното министерство увери, че страната е „ангажирана със сътрудничеството и диалога" за справяне с мигрантския наплив по границите в Европа.
Коментарът се появи на фона на ескалиращото напрежение между двете страни, след като Франция разкритикува решението на Италия през уикенда да не допусне в пристанищата си кораб с повече от 600 мигранти на борда.
По-рано днес новият министър-председател на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище. В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия: Без официално извинение от Франция срещата Конте-Макрон трябва да бъде отменена

Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия: Без официално извинение от Франция срещата Конте-Макрон трябва да бъде отменена

13 Юни 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че без „официално извинение“ от Париж планираната за петък среща между лидера на кабинета в Рим Джузепе Конте и президента на Франция Еманюел Макрон трябва да бъде отменена, предава AFP.
„Ако не получим официално извинение, министър-председателят (Джузепе) Конте ще има пълното право да не отиде във Франция“, заяви Салвини пред репортери.
По-рано днес новият министър-председател на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище. В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.
Във вторник лидерът на Елисейския дворец обвини Рим в „безотговорност“, след като новото правителство на средиземноморската страна отказа да отвори пристанищата си за кораб на неправителствена организация, чиито членове спасиха стотици бедстващи в Средиземно море мигранти. В отговор Министерството на външните работи на Италия привика френския посланик в Рим за обяснение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италианският министър на вътрешните работи обвини Франция в неизпълнение на ангажиментите си по приемане на мигранти, призова Париж да покаже повече "щедрост"

AFP: Италианският министър на вътрешните работи обвини Франция в неизпълнение на ангажиментите си по приемане на мигранти, призова Париж да покаже повече "щедрост"

13 Юни 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Рим.. Градусът на напрежението между Рим и Париж се покачва: новият министър-председател на Италия Матео Салвини обвини Франция, че не е изпълнила ангажиментите си по приемането на мигранти, като я призова да покаже „щедрост" и да допусне на територията си повече търсещи убежище, предава AFP.
В реч пред Сената Салвини заяви, че Франция е приела само 640 от повече от 9 000 мигранти, които трябваше да бъдат изтеглени от Италия. Той поиска Франция да премине от „думи към дела и да покаже щедрост", като приеме в страната повече търсещи убежище.
По-рано Министерството на външните работи на Италия привика френския посланик във връзка с изявление на президента Еманюел Макрон за кризата, която предизвика корабът „Водолей“ с над 600 мигранти на борда.
Във вторник лидерът на Елисейския дворец обвини Рим в „безотговорност“, след като новото правителство на средиземноморската страна отказа да отвори пристанищата си за кораб на неправителствена организация, чиито членове спасиха стотици бедстващи в Средиземно море мигранти.
В неделя новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини от крайнодясната „Лига“ отправи предупреждение, че ще разпореди затваряне на пристанищата в страната за кораби, на борда на които има повече от 600 търсещи убежище.
Салвини призова властите на Малта да дадат възможност на плавателните съдове с мигранти да акостират на острова. В противен случай Италия ще затвори своите пристанища, увери вътрешният министър на средиземноморската страна.
До изострянето на тона се стигна заради конкретен случай и заради действията на спасителния кораб „Водолей“. На борда му имаше 629 търсещи убежище, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 деца и седем бременни жени. В писмо до управляващите в Малта Салвини посочи, че е ангажимент на Валета да им гарантира закрила, след като мигрантите са спасени в близост до бреговете на Малта. Няма никакви основателни причини те да бъдат изпращани в Италия. В този случай Малта няма нито правомощия, нито задължение да оставя бежанците на италианския бряг, категоричен бе Салвини.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия привика френския посланик заради изявление на Еманюел Макрон

AFP: Италия привика френския посланик заради изявление на Еманюел Макрон

13 Юни 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Рим/Париж. Министерството на външните работи на Италия привика френския посланик във връзка с изявление на президента Еманюел Макрон за кризата, която предизвика корабът „Водолей“ с над 600 мигранти на борда, предава AFP.
Във вторник лидерът на Елисейския дворец обвини Рим в „безотговорност“, след като новото правителство на средиземноморската страна отказа да отвори пристанищата си за кораб на неправителствена организация, чиито членове спасиха стотици бедстващи в Средиземно море мигранти.
В неделя новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини от крайнодясната „Лига“ отправи предупреждение, че ще разпореди затваряне на пристанищата в страната за кораби, на борда на които има повече от 600 търсещи убежище.
Салвини призова властите на Малта да дадат възможност на плавателните съдове с мигранти да акостират на острова. В противен случай Италия ще затвори своите пристанища, увери вътрешният министър на средиземноморската страна.
До изострянето на тона се стигна заради конкретен случай и заради действията на спасителния кораб „Водолей“. На борда му имаше 629 търсещи убежище, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 деца и седем бременни жени. В писмо до управляващите в Малта Салвини посочи, че е ангажимент на Валета да им гарантира закрила, след като мигрантите са спасени в близост до бреговете на Малта. Няма никакви основателни причини те да бъдат изпращани в Италия. В този случай Малта няма нито правомощия, нито задължение да оставя бежанците на италианския бряг, категоричен бе Салвини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Еманюел Макрон осъди „безотговорността“ на Италия за кораба с мигранти

Anadolu Agency: Еманюел Макрон осъди „безотговорността“ на Италия за кораба с мигранти

13 Юни 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Емануел Макрон във вторник осъди "цинизма" и "безотговорността" на Италия за отказ за приеме кораб, превозващ стотици мигранти, спасени в Средиземноморието този уикенд, предава Anadolu Agency.
Корабът, наречен Водолей, е спасил около 230 мигранти в събота, а повече от 400 са били пренесени на кораба от италианските военни и търговски кораби в района. Първоначално бяха насочени към Италия, но новосъздаденото правителство на Италия отклони кораба.
След решението на Италия Малта заяви, че няма да приеме кораба.
Педро Санчес, новият министър-председател на Испания, в понеделник предложи да осигури безопасно пристанище.
"Има известен цинизъм и безотговорност в поведението на италианското правителство по отношение на тази драматична хуманитарна ситуация", заяви говорителят на правителството Бенджамен Гриво, цитирайки Макрон след заседание на кабинета.
Той добави, че френският лидер е изяснил, че страната с най-близкото крайбрежие носи отговорност за бедстващ кораб според морското право.
"Не можете да създадете прецедент, който да даде възможност на една европейска държава да се разтоварва върху други европейски страни", каза Гриво. "Трябва да покажем солидарност, която Италия не показа."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Новият италиански вътрешен министър заплаши да затвори пристанищата за мигрантски кораби

Der Standard: Новият италиански вътрешен министър заплаши да затвори пристанищата за мигрантски кораби

11 Юни 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини от крайнодясната „Лига“ направи първият си недвусмислен ход. В неделя той отправи предупреждение, че ще разпореди затваряне на пристанищата в страната за кораби, на борда на които има повече от 600 търсещи убежище, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard.
Салвини призова властите на Малта да дадат възможност на плавателните съдове с мигранти да акостират на острова. В противен случай Италия ще затвори своите пристанища, увери вътрешният министър на средиземноморската страна.
До изострянето на тона се стигна заради конкретен случай и заради действията на спасителния кораб „Водолей“. На борда му имаше 629 търсещи убежище, включително 123 непълнолетни без придружител, 11 деца и седем бременни жени. В писмо до управляващите в Малта Салвини посочва, че е ангажимент на Валета да им гарантира закрила, след като мигрантите са спасени в близост до бреговете на Малта. Няма никакви основателни причини те да бъдат изпращани в Италия. В този случай Малта няма нито правомощия, нито задължение да оставя бежанците на италианския бряг, категоричен бе Салвини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външният министър на Италия и генералният секретар на НАТО обсъдиха необходимостта от диалог с Русия

РИА Новости: Външният министър на Италия и генералният секретар на НАТО обсъдиха необходимостта от диалог с Русия

10 Юни 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият външен министър на Италия Енцо Моаверо и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се съгласиха за необходимостта диалогът с Русия да се поддържа, предава РИА Новости.
„Страните се съгласиха за необходимостта да се поддържа диалогът НАТО и Русия. В частност Моаверо оцени резултатите от последното заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел“, пише в официално заявление на МВнР на Италия. „ В тази връзка министърът изрази надежда за по-чести срещи на Съвета“, добавят от там.
Отбелязва се, че обсъжданията на тези заседания теми не трябва да „пренебрегват съществуващият диалог между високопоставените военно“.
Освен това Моаверо е потвърдил политиката на „открити врати“ относно разширяването на НАТО и напомни, че скорошното присъединяване на Черна гора потвърждава необходимостта от този подход“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Италия ще поиска помощ от НАТО, за да се справи с мигрантските потоци

Матео Салвини: Италия ще поиска помощ от НАТО, за да се справи с мигрантските потоци

8 Юни 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Рим. Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви, че страната му ще поиска помощ от НАТО за защита на южните ѝ брегове от притока на мигранти, предава Reuters.
Салвини заяви, че съседна Малта трябва да помогне повече за справянето с пристигащите мигранти от Африка и предупреди правозащитните групи, помагащи на нелегалните, че ще бъдат държани отговорни.
„В полза съм на НАТО, но в момента сме атакувани. Ще поискаме от него да ни защити. Загрижени сме от проникване на терористи“, заяви той пред репортери.
„Италия е нападната от юг, а не от Изток“, заяви вътрешният министър, имайки предвид традиционния фокус на Русия на изток.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг трябва да посети Рим следващата седмица и все още не е ясно дали правителството ще поиска тогава официална молба за помощ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.