НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Очаква се премиерът Бойко Борисов да представи в Брюксел кандидатурата на страната ни за чакалнята на еврозоната

Очаква се премиерът Бойко Борисов да представи в Брюксел кандидатурата на страната ни за чакалнята на еврозоната

29 Юни 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаква се премиерът да представи кандидатурата на страната ни за влизане в чакалнята на еврозоната. Дневният ред на Съвета включва още дискусии по теми като миграция, сигурност и отбрана, работни места, растеж и конкурентоспособност, иновации и дигитализация и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Утре ще представя пред лидерите на еврогрупата кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов: Утре ще представя пред лидерите на еврогрупата кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната

28 Юни 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Утре съм поканен на среща на лидерите на еврогрупата, където ще представя и нашите писма, и съответно кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще ги запозная с направеното досега, защото всичките пет критерии ние ги изпълняваме. Така че и по тази тема работя изключително усилено. Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри на еврогрупата, а писмото, което пращаме ще бъде между шефа на БНБ и финансовия министър. Утре са ме поканили лидерите да ги запозная с темата. Да откажа ли? Да кажа: „Не, не, това е работа на финансовия министър?“, попита Борисов. По думите му утре политически ще попита защо се налага да променяме критериите, като петте за чакалнята са изпълнени.
„Ние не сме виновни, че относно доходите първо бяха ликвидирани толкова производства в България. Само 4 реактора на АЕЦ „Козлодуй“ бяха затворени. Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер милиони отидоха в демократични страни през 1990 г. Не сме виновни към момента, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти, софтуеристи в по-скъпо платените западни държави. Конкурентоспособността чак сега започваме да я поставяме на дневен ред, като основен фактор с повече финансиране в образованието, с програмата за дигиталния пазар“, коментира още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Непрекъснато променят условията, както за Шенген, така и за чакалнята за еврозоната – затова водим спокойни и тихи преговори

Премиерът Бойко Борисов: Непрекъснато променят условията, както за Шенген, така и за чакалнята за еврозоната – затова водим спокойни и тихи преговори

26 Юни 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Непрекъснато променят условията, както за Шенген, за чакалнята за еврозоната, все нови и нови критерии. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в конференция за сближаване на заплатите в Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подготвили сме всичко, водим работните срещи, така че ще подадем тогава, когато има ясни условия. Нямаме срок, искаме да се подготвим добре, за да може да го направим така, както трябва. Имам притеснение, че когато се променят условията, внасяш едни документи, каквито са досега, те ти искат други. Или казват: „предварително ще влезеш в банковия съюз, пък след това в чакалнята“, коментира Борисов и отбеляза, че това досега не го е имало. „Затова сега водим спокойни, тихи преговори. Банкерите обичат да се водят тихи преговори и се надявам да имаме решение“, посочи той.
Попитан за заплатите и за това, че според синдикатите 200 години ще са необходими на Източна Европа, за да догони Западна, премиерът заяви: „Това може на някой конгрес на БСП да зададете този въпрос. Не сме само 45 години назад заради тяхното управление, а и в страни. Така че това е в рамките на историята. Иначе, от началото на този мандат правителството е вдигнало с 12% заплатите – 11,8% някъде. Вие сте свидетели, защото с постановление помогнахме и на армията да се повишат заплатите, и на полицията, и на охраните на затворите, и на Софийския университет с 10 млн. лв. повече, на БАН допълнителни 15 млн. лв. за учени, учителските заплати, до 300 лв. пенсиите. Огромни пари се дадоха и то веднага се отразява и на доходите“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.