НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Парламентарното мнозинство на Алексис Ципрас намаля, след като депутат от коалиционния партньор е подал оставка

Kathimerini: Парламентарното мнозинство на Алексис Ципрас намаля, след като депутат от коалиционния партньор е подал оставка

26 Юни 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Коалиционният партньор на премиера на Гърция Алексис Ципрас „Независими гърци“ във вторник изгубиха още един депутат от крехката си парламентарна група, след като Йоргос Лазаридис обяви, че се оттегля от националистическата партия, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Оставката на Лазаридис идва дни, след като лидерът на „Независими гърци“ и министър на отбраната Панос Каменос отлъчи Димитрис Каменос от партията, заради това че е гласувал против правителството във вота на недоверие внесен от „Нова демокрация“, заради договора за името с Македония.
Оттеглянето на депутата намалява парламентарната група на „Независими гърци“ на само седем депутата и мнозинството на правителството на 152 в 300-членния парламент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

„Либертас“ (Македония): Никола Груевски преди 7 месеца твърдеше, че е невъзможно да има „Македонски/Macedonian“ в договора с Гърция – сега е реалност

22 Юни 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за скопското електронно издание „Република“ публикувано на 16 ноември 2017 година бившият премиер на Македония Никола Груевски, докато все още беше председател на ВМРО-ДПМНЕ, говореше и за преговорите за името с Гърция, заявявайки че членството в НАТО е бил приоритет и на неговото правителство, но че пречка за реализацията на този стремеж е било името и идентичността, предава македонската медия „Либертас“.
Ето и част от интервюто:

Вие казвате идентичност?
Груевски: Да, името е част от идентичността и намерението е идентичността да следва съдбата на името, по един или друг начин.

Какво ще рече „по един или друг начин“?
Груевски: Гърция не приема да имаме договор, който би минал в техния парламент, в който нашият език и националност биха се написали на английски като „македонски“, т.е. „macedonian“. Това значи, че не е готова да приеме нашата идентичност и изисква, и ще изисква, различни форми, за да не се случи това. Една от тези форми е и в договора въобще да не се третира идентичност чрез формата на името, на езика и на нацията. Това би ни накарало да се радваме, по-точно да се продадем, че не сме сменили идентичността си, но истината няма да е такава, защото Гърция няма да позволи никъде в международните политически институции да пише „macedonian“ за нашия език или нация. Сега вече, с тази нова власт, и това би минало.

***
Сега в договора, който беше подписан между Зоран Заев и Алексис Ципрас, този въпрос е решен в полза на Македония и тя получава правото да използва прилагателното „македонски“ и за езика и за всичко, което произтича от идентичността и езика. Езикът ще бъде македонски/macedonian без бележки под линия, националността е македонска/гражданин на Република Северна Македония.
Въпреки това Груевски, в реакциите обявени на своята „Фейсбук“ страница, след обявяването на договора не даде подкрепата си нито за цялостния договор, нито за тази част от него, за която в интервюто преди седем месеца твърдеше, че няма как да бъде в полза на македонската страна. Напротив, той написа, че „съдържанието на този договор е национална катастрофа“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Правителството в Атина ще поиска вот на доверие, ако „Независими гърци“ гласува против споразумението за името на Македония

Kathimerini: Правителството в Атина ще поиска вот на доверие, ако „Независими гърци“ гласува против споразумението за името на Македония

20 Юни 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на кабинета в Атина Димитрис Цанакопулос обяви, че правителството ще поиска вот на доверие, ако младшият партньор в коалицията - „Независими гърци“ (АНЕЛ) гласува против споразумението за името на Македония, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
В отговор на молба за коментарите на изявление на Панайотис Сгуридис от АНЕЛ, според когото Атина е направила отстъпки за името на северния гръцки съсед, за да сключи сделка с международните кредитор за облекчаване на дълга си, Цанакопулос ги отхвърли като слухове.
„Много хора се втурнаха да разпространяват слухове за македонския въпрос, за да се намери решение на проблема с държавния дълг. Тези слухове разкриват невежество за начина, по който институциите и правителствата в Европа работят".
Въпреки че е част от коалиционното правителство в Атина, „Независими гърци“ имат диаметрално противоположна позиция от тази на СИРИЗА по отношение на постигнатото споразумение, и точно както „Златна зора“ и „Съюз на центристите“ не приема новото име на северния гръцки съсед да съдържа термина „Македония.
Лидерът на партията и министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос увери, че няма да подкрепи споразумение, съдържащо име с термина „Македония“, но партията му няма да подкрепи действия, които биха довели до свалянето на кабинета в Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски отговори на Зоран Заев за това, че е приел „ерга омнес“ през 2012 година

19 Юни 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като скопското електронно издание „Фокус“ е потърсило реакция от бившия македонски премиер Никола Груевски за коментарите на настоящия Зоран Заев, че още през 2012 година правителството на ВМРО-ДПМНЕ е приело името „Горна Македония“ за всички употреби („ерга омнес“), бившият председател на основната опозиционна партия излезе с реакция на своята „Фейсбук“ страница.
„Най-доброто опровержение за това, което говори Заев е факторът време. Този фактор показва, че аз и ВМРО-ДПМНЕ разговаряхме за преодоляване на различията около името, както ни задължава резолюцията на ООН, но не променихме името и идентичността цели 11 години. А той прие и изпълнява промяна на името „ерга омнес“ с промяна на Конституцията, което недвусмислено влияе и за промяна на идентичността. И с много отстъпки в договора, които никога не са били предмет разговор, да не говорим за отстъпки. Извън коментар е било да се приеме „ерга омнес“, което значи и промяна на конституционното име на Северна или Горна или каквато и да е Македония. А съм се бил отказал и от идентичността. Само името на магистралата е нервирало гърците и затова те са пропуснали тази възможност. Такъв договор, с такива елементи в него, с такива отстъпки в членовете на договора, не съм могъл да приема, тъй като част от приетите неща не са ни ги искали от другата страна“, написа Груевски.
Той добави също, че правителството иска да отклони вниманието и да се говори за всичко друго, но не и за този договор, който, както заяви бившият премиер, наистина е национална катастрофа.
„Това е само един пример. Според договора на Заев, баща ми, който е роден в Леринско, на 15-ина километра от днешната граница, е част от историята, за която Гърция получи ексклузивно право с договора и има правото, между другото, да прокара своята идентичност и в тази част на историята, а аз, неговият син, който съм роден от другата страна на границата, нямам такова право. И така е с хиляди други македонци, не само тези, които са с потекло от тази част на Македония. Но и за тези, които са с корени в нашата част на Македония. Кой е този умник, който превърна административната граница, която съществува днес, в историческа граница и такава между идентичностите. И има цял куп такива нелогичности в този договор“, заключи Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Никола Груевски още през 2012 г. е приел „ерга омнес“ Горна или Северна Македония

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Никола Груевски още през 2012 г. е приел „ерга омнес“ Горна или Северна Македония

19 Юни 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев разкри, че неговият предшественик на поста Никола Груевски е приел вариантите за промяна на името за цялостна употреба, включващи географско определение, предава македонският „Фокус“.
„Когато съдът обяви преговорите за името, това не бе първият път, когато бе прието име с географско определение и „ерга омнес“. Никола Груевски прие Северна или Горна Македония още през 2012 г, без да бъде определена идентичността. Т.е без Гърция да приеме идентичността и езика“ на македонците, заяви Зоран Заев. Той допълни, че тогава Гърция не е приела предложението, защото е била провокирана от Скопие през 2014 г.
Заев обясни, че не е разкрил информацията по време на преговорите за името, за да не навреди на позициите на Скопие при разговорите.Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ упорито се разминава с ЕНП по отношение на договора с Гърция

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ упорито се разминава с ЕНП по отношение на договора с Гърция

16 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ в събота „бомбардира“ обществеността с изявленията си и заяви, че осъжда договора за името с Гърция, като същевременно призовава за масови протести в Битоля. В същия ден нейната сестринска Европейска народна партия се обяви в подкрепа на решението, постигнато между Македония и Гърция, пише скопското електронно издание „Независен“.
От ВМРО-ДПМНЕ съобщиха в събота следобед, че Централният комитет на партията е стигнал до решение, че настоящият договор е изключително вреден и в абсолютна противоположност на държавните и национални интереси на Македония. Комитетът определя договора като акт на поражение и капитулация на македонския премиер Зоран Заев.
„Имаме договор, който те искат да гласуват с обикновено мнозинство, а той изисква промени в Конституцията, за които се гласува с мнозинство от две трети. Тази капитулация не дава никакви гаранции, че Македония няма да бъде доведена до ситуация както с временното споразумение от 1995 година, който Гърция наруши, т.е. дори и Заев да изпълни това, което е обещал, нямаме гаранции, че гръцката страна ще се придържа към договора“, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.
От партията допълниха, че ще използват всички демократични методи, за да попречат на изпълнението на договора.
„Призоваваме всички граждани, недоволни от капитулацията на Заев, недоволни от договора, който е постигнат с Ципрас, недоволни от икономическото цунами и пустош на правителството на СДСМ, да ни подкрепят в протестния марш в Битоля“, апелират от ВМРО-ДПМНЕ.
По-рано в събота Европейската народна партия приветства постигнатото споразумение между правителствата в Атина и Скопие. ЕНП се надява, че процесът на прилагане на договора ще се осъществи без пречки от двете страни, което ще отвори пътя за влизане на Македония в НАТО и възможността за започване на преговори с Европейския съюз.
„Това е ключов момент за Скопие и ние вярваме, че всички политически партии трябва да се стремят към позитивно и конструктивно поведение за изграждане на европейското бъдеще на страната“, заявиха европейските християндемократи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Подписът ще се постави в село Нивици

„ТВ 21“ (Македония): Подписът ще се постави в село Нивици

16 Юни 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. В преспанското село Нивици или Псаридис, на гръцки език, изглежда че се готвят за официалното подписване в неделя на договора между Скопие и Атина за новото име на Македония, предава македонската телевизия „ТВ 21“.
В селото живеят около 60 жители, почти всички от тях говорещи и разбиращи гръцки и македонски език. Селото се готви за голямото събитие, което вероятно ще остане записано в историята на региона.
Стените се боядисват, канализацията се чисти, определя се мястото където ще бъде поставена сцената на събитието в село Нивици, намиращо се в гръцката част на Мала Преспа.
Местното население е разделено в мненията си за подписването на договора. Част от тях се надяват, че това е исторически момент и проблемите около спора за името на Македония ще бъдат решени. Други се опасяват, че Македония ще се върне към територията си според Букурещкия договор, подписан преди повече от 100 години, с който географският регион е бил разделен на четири части. Има и такива, които не искат да говорят публично.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Блокирайки парламента на Македония, група граждани протестират срещу смяната на името

„Макфакс“ (Македония): Блокирайки парламента на Македония, група граждани протестират срещу смяната на името

16 Юни 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. В събота следобед е затворена улица водеща към парламента на Македония, заради група граждани, които протестират против промяна на името и сключване на договор с Гърция, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
След като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха, че е постигнат договор за десетилетния спор за името, ежедневно има протести в страната, допълва македонската агенция.
В неделя външните министри на двете страни ще подпишат договора в Преспа на гръцка земя, последвано от обяд на македонска земя. Протести против подписването на договора се организират и в двете страни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Утре е исторически ден за Македония

Никола Димитров: Утре е исторически ден за Македония

16 Юни 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че неделя ще бъде исторически ден за Македония, с който се открива бъдещето, предава македонската медия A1 On.
На откриването на фестивала „One Love Tour 2018“ в събота, на който Димитров беше заедно с министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, той заяви че неделя ще бъде една голяма стъпка в посока на приключване на спора, който е стар почти колкото независимостта на Република Македония.
„Имаме сили, които се борят напред и за бъдещето, имаме и сили, които се борят назад и за миналото. Не можем да променим миналото, но бъдещето можем. Мисля, че това е много голям акт, който по някакъв начин получи стимул и от Договора за приятелство с България. Това е нашият последен открит въпрос и в някакъв смисъл с него приключва една фаза на проблеми и предизвикателства. Много важно ще бъде този акт да отвори вратите към ЕС и НАТО. Македонските основните мотиви, освен приятелството с Гърция, са да се отворят вратите и най-накрая да излезем от тази чакалня, в която сме затворени прекалено много години“, заяви Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу договора за името

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу договора за името

16 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш срещу договора за името, който ще започне в 13 часа (местно време) неделя в Битоля, предава скопското електронно издание „Нова“.
Членовете на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ заключиха, че постигнатият договор е изключително вреден и е в абсолютен разрез с държавните и национални интереси на Република Македония.
„Договорът сам по себе си отразява гръцките максималистични стремежи. Такова споразумение предвижда изменения на Конституцията, които ще имат непредвидими последици за идентичността на държавата и народа. Застрашена е идентичността, която сега има по-широко тълкувание. Вместо македонци или македонско, както е в момента, ще има допълнително обяснение, че това се отнася до новото име, на което Заев се е съгласил, т.е. Република Северна Македония“, заяви говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски. От партията допълват, че ще използват всички демократични методи, за да се „пречи на този частен договор за капитулация на Заев“.
ВМРО-ДПМНЕ организира в 13:00 часа в неделя протестен марш в Битоля против договора за името.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ-Младежи за София: Името Република Северна Македония е неприемливо, правителството ни изпусна шанса да бъде активна страна във вземането на решение

Пламена Заячка, АБВ-Младежи за София: Името Република Северна Македония е неприемливо, правителството ни изпусна шанса да бъде активна страна във вземането на решение

16 Юни 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Правителството изпусна шанса да бъде активна страна във вземането на решение за новото име на Р Македония. Можехме да бъдем диалогични, да бъдем на масата за преговорите, да водим процеса. Тази позиция защити в предаването „Лице в лице“ лидерът на АБВ-Младежи за София Пламена Заячка, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Тя бе категорична, че изборът на новото название на западната ни съседка „Република Северна Македония“ е неприемливо, тъй като създава предпоставки за териториални претенции към страната ни. „Както и предишната заявка за име „Илинденска Македония“ беше посегателство към нашата история, така и сегашното предложение дава заявки за териториални претенции. Част от югозападна България и по-точно Област Благоевград на практика влиза в така нареченото географско понятие „Пиринска Македония“, а Северна Македония включва от една страна Вардарска, а от друга и Пиринска Македония“.
„Принципна позиция на АБВ е, че правителството ни не може и не бива да не участва в дебатите по този казус. Не можем като държава да се дистанцираме от такъв въпрос, който засяга пряко интересите на България. Например през 2012 година премиерът Бойко Борисов казва, че името „Северна Македония“ е неприемливо, защото дава основания например да ни поискат Благоевград. Външно министерство е на същата позиция с аргумента, че част от югозападна България попада в това понятие. Затова и от АБВ не разбираме защо сега няма никаква позиция от страна на ръководството на държавата ни. Нито по едното предложение за преименуването, нито по другото“, заяви тя.
Заячка коментира и настояването на МВнР и президентската ни институция за гаранции спрямо България от Гърция и Македония, че подписаният между тях договор няма да представлява заплаха към страната ни. „Тук питам, от юридическа и международноправна гледна точка, кой може да ни гарантира, че при договор между две държави ще бъдат защитени интересите на трета? Кой ни дава тези гаранции? Настояваме те да ни се дадат, но какъв е механизмът по който това може да се случи?“, попита тя и посочи, че договорът между България и Македония за добросъседство е едно категорично основание западната ни съседка най-малкото да потърси и вземе предвид нашата позиция при воденето на преговорите си за преименуване с Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Никола Груевски съобщи, че не е решил въпроса за името, не защото не иска членство в ЕС и НАТО, а защото според него това би било предателство

„Плюс Инфо“ (Македония): Никола Груевски съобщи, че не е решил въпроса за името, не защото не иска членство в ЕС и НАТО, а защото според него това би било предателство

15 Юни 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател Никола Груевски, анализирайки споразумението между Македония и Гърция за името, заяви, че това е национално бедствие, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
"Всеки, който чете това споразумение, се отървава от много дилеми. Всичко, което не му беше ясно, стана ясно за него. Видно е за всички, защо ВМРО-ДПМНЕ, в годините, когато бе на власт, въпреки усилията, не успя да намери решение на спора, открит от Гърция и свързан с името. Не защото аз като премиер по това време, или партията ВМРО-ДПМНЕ, или правителството не сме имали достатъчно воля, или не сме искали страната да стане член на НАТО и Европейския съюз, тъй като често ни обвиняваха а и днес все още ни обвиняват , а защото другата страна компромисът , предполагаше приемането на нещо, което е пълно национално триумф за тях, и пълно национално бедствие за Македония. Ние не приехме това. Става ясно на всички, че без национално предателство споразумение за този въпрос с нашия южен съсед не е възможно. Не го приех. Става ясно на всички какво и защо се случва в Македония през последните 4 години“, заяви Груевски от профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: При евентуален конфликт в Македония бежанската вълна ще бъде насочена към България

Красимир Узунов: При евентуален конфликт в Македония бежанската вълна ще бъде насочена към България

15 Юни 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. При евентуален конфликт в Македония бежанската вълна ще бъде насочена към България. Това каза Красимир Узунов – президент на Агенция и Радио „Фокус“ в предаването „Темите“ по ТВ Европа. Във връзка с това как ще се разиват отношенията между България и Македония, след отказа на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, Узунов заяви: „Много неща са се случвали в българо-македонските отношения от създаването на Независима Република Македония. Всеки един министър, министър-председател, всяко едно правителство има право да вземе решение дали да приеме, дали да се срещне, на чия основа, на чия страна да се намеси или не“. „За мен дори отказът на премиера и външния министър да приемат президента, който е на планирано посещение, защото е отказал да приеме външния министър и премиера на Македония, едно такова решение води до взимане на страна. Очевидно е, че българският моментен държавен връх взима страната на Зоран Заев и Никола Димитров в спора, който за мен е вътрешнополитически, спор, който е междупартиен, а не между институции“, коментира той. По думите му в бъдеще това може да се отрази върху българо-македонските отношения с нюанси в зависимост от това как ще приключат референдуми и следващи парламенти избори. „Трябва да бъдем изключително внимателни, защото за съжаление нашият договор за добросъседство предвижда предизвестие от 1 година и отказ, а нямаме никаква гаранция кой ще управлява както Македония, така и България“, заяви Красимир Узунов.
Според него така се пропуска възможност да се влия върху политическия процес и България да има едно значимо място.
„Винаги съм мечтал за едно нещо – каквото и да стане дали със СДСМ, ВМРО или партията „Обединени за Македония“ да консултират ситуацията в България. Още повече нямаме езикова бариера, за да дискутираме ситуацията, а и сме застрашени, че при един евентуален конфликт в Македония, колкото и да твърдят, че са отделни, различни антични или славянски по произход, една бежанска война при един въоръжен военен конфликт, не дай Боже, ще бъде насочен към България“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 ON (Македония): СДСМ: Споразумението за името гарантира и укрепва македонската идентичност

A1 ON (Македония): СДСМ: Споразумението за името гарантира и укрепва македонската идентичност

15 Юни 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата македонска партия СДСМ заяви, че споразумението за името, постигнато с Гърция гарантира и укрепва македонската идентичност, предава скопският телевизионен канал A1 ON.
„ВМРО-ДПМНЕ трябва най-накрая да напусне матрицата на изолация, разделение и разрушителност и да подкрепи договора, който слага край на 25-годишният спор, който влачеше Македония надолу и укрепва и утвърждава македонската идентичност“, пише в официално заявление на партията.
„Споразумението гарантира и укрепва македонската идентичност и никой вече няма да го отрече . Македонски език, македонци, македонски, македонец, македонка ще бъдат веднъж и завинаги осигурени. Членството в ЕС и НАТО е основен държавен и национален интерес и затова, ако се води от тези интереси ВМРО-ДПМНЕ трябва да подкрепи договора, който отваря европейската перспектива на Македония и да каже ДА на македонското бъдеще“, пише още в заявлението на СДСМ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гърция – разгорещени дебати и протести срещу споразумението за името (ОБЗОР)

Гърция – разгорещени дебати и протести срещу споразумението за името (ОБЗОР)

15 Юни 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатите в гръцкия парламент обсъждат предложението за гласуване на вот на недоверие срещу кабинета на Алексис Ципрас, което бе внесено от най-голямата опозиционна партия в страната – „Нова демокрация“. Същевременно пред сградата на законодателния орган в Атина се провежда протест на малка група граждани, които не подкрепят постигнатото споразумение за името на северния гръцки съсед. Младшият коалиционен партньор на правителството на Ципрас – партията „Независими гърци“, обяви, че няма да подкрепи споразумението за името, но и че няма да предприема действия за свалянето на управляващия кабинет. Парламентът в Атина е 300-местен, а управляващата коалиция има 154 депутата. Затова се смята за малко вероятно правителството на Ципрас да падне.

В следобедните часове на четвъртък председателят на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис обяви решението на партията да внесе вот на недоверие срещу управляващото правителството. „Това е акт на отговорност, насочен към използването на всяка възможност за предотвратяване на сделката" за името на Македония, подчерта Мицотакис пред депутатите, обявявайки решението на партията.
Лидерът на опозицията обвини правителството, че управлява икономическите и националните проблеми на страната по опасен начин. Споразумението с македонското правителство, според Мицотакис, е в ущърб на националните интереси на страната и фатален удар срещу гърците, които от години живеят под стрикни мерки за строги икономии. „Ципрас е готов да подпише споразумението и да обвърже страната с рамка, която ще ни остави пред свършен факт. Интересът към националните проблеми не е случаен, а умишлен избор, за да отвлече вниманието от икономически проблеми", изрази увереност лидерът на „Нова демокрация“.
Основната опозиционна партия в Гърция не само не е съгласна с постигнатото споразумение, но и е категорична, че правителството няма политическа легитимност да подпише договора с оглед на това, че младшият партньор на СИРИЗА – „Независими гърци“ също не подкрепя постигната сделка. Партията, водена от Мицотакис, многократно обвини правителството на Алексис Ципрас във воденето на тайна дипломация и определи договора като „лош“ и „проблематичен“, защото „противоречи на мнението на мнозинството от гръцкия народ и защото отстъпва македонски език и македонска националност", нещо, което за гръцката консервативна партия е „неприемливо".

Дебатът в гръцкия парламент бе допълнително разгорещен от фракцията на неонацистката „Златна зора“. В провокативна реч, изнесена пред депутатите в гръцкия парламент, Константинос Барбарусис от „Златна зора“ призова ръководството на Въоръжени сили да арестуват премиера Алексис Ципрас, президента Прокопис Павлопулос и министъра на отбраната Панос Каменнос за позицията им по споразумението за името на Македония.
Речта му предизвика силна реакция от страна на всички партии в гръцкия парламент, а председателят на законодателния орган в Атина Никос Вуцис свика извънредно заседание, на което да бъде обсъдено наказание срещу депутатите на крайнодясната партия.
„Това са неща, които в миналото никога не са изричани в гръцкия парламент, маските паднаха", заяви на висок тон Вуцис, като оцени, че „Златна зора“ всъщност е призовала за извършване на преврат срещу демокрацията.
„Искам да бъда ясен и справедлив, защото това е решаващ момент", увери Вуцис и същевременно допълни, че въпросът ще бъде разгледан от етична комисия. По-късно стана ясно, че депутатите на „Златна зора“ ще бъдат отстранени от всички заседания, на които ще бъде обсъждан вотът на недоверие срещу кабинета на Ципрас. Изявленията на Барбаруси бяха „отворена покана за преврат" с подкрепата на неонацистката партия, която умишлено се опитва да предизвика насилствена обществена реакция през следващите дни, категоричен бе Вуцис.
Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, който е и лидер на младшия партньор в управляващата коалиция – „Независими гърци“ (АНЕЛ), поиска да бъде свален имунитетът на Барбаруси и срещу него да бъдат повдигнати обвинения.

От крайнодясната „Златна зора“ са категорични, че договорът за новото име на Македония е неприемлив за Гърция и представлява предателство. Според лидера на партията Никос Михалаолакос „никой няма право да се отказва от името Македония, което е не само едно име, а душата на народа". Поради тази причина партията вече обяви, че ще организира протести в Солун през почивните дни. „Не“ на предателството, долу ръцете от Македония" е лозунгът, под който на 16 юни в 19 часа в северния пристанищен град „Златна зора" ще организира протест срещу „продажбата на Македония".
Успоредно с разгорещения дебат в гръцкия парламент, малка група граждани още от рано тази сутрин се събраха на протест пред сградата на законодателния орган в Атина. През следващите дни в Гърция ще бъдат организирани и други демонстрации срещу договора за името на Македония, който бе постигнат по-рано тази седмица след разговор между министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас. „Започваме нашата битка за Македония“, категорични бяха организаторите на протестите в Атина и Преспа в съобщение, публикувано в социалните мрежи.
Главният протест за защита на гръцкия характер на Македония - както поясниха организаторите, е планиран за 20 часа тази вечер пред парламента в Атина. През следващите дни „Комитет за борба за гръцкия характер на Македония“, под мотото „Македония значи Гърция“, ще организира демонстрации срещу постигнатия договор между двете съседни страни.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Споразумението за името ще бъде подписано на гръцка земя, след това ще бъде организиран обяд на македонска територия

A1 On (Македония): Споразумението за името ще бъде подписано на гръцка земя, след това ще бъде организиран обяд на македонска територия

15 Юни 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Споразумението между Македония и Гърция ще се подпише на гръцка територия, а след това ще последва обяд от другата страна на границата, научи кореспондентът на МИА от Атина, предава скопското електронно издание A1 On.
Част от гръцките медии тази сутрин съобщиха, че споразумението ще бъде подписано в Македония, друга част пък твърдяха, че подписите ще бъдат сложени на гръцка земя.
Но, според информация на МИА, министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс, в присъствието на премиерите, ще подпишат документа в Гърция, след което заедно с гостите ще преминат на македонска територия и ще присъстват на официален ообяд.
Подписването вероятно ще бъде утре, но все още няма официално потвърждение на информацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): „Зоран Заев, ти си убиец на идентичността на Македония и македонците (Отворено писмо до премиера Зоран Заев)

„Нова Македония“ (Македония): „Зоран Заев, ти си убиец на идентичността на Македония и македонците (Отворено писмо до премиера Зоран Заев)

15 Юни 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на първия македонски ежедневник „Нова Македония“ публикува отворено писмо на „Македонски манифест“ до министър-председателя на страната Зоран Заев. Агенция „Фокус“ привежда превод на пълния текст без редакторска намеса.

„Премиере, „Македонски манифест“ ви съобщава, че със споразумението с Ципрас да ни преименувате в Северна Македония се проявявате като най-големия злосторник, който изобщо познава историята на македонския народ, който, ако не Ви е ясно, има няколкохилядна приемственост. Не питайте защо сте такъв. Защото с преименуването, за което нямате право, Вие ставате убиец на идентичността на Македония и на македонците. По този начин Вие извършвате геноцид над собствения си народ, защото чрез преименуването Вие унищожавате цялата му история и културно-цивилизационната памет, и го превръщате в жив мъртвец. На изборите обещахте живот за всички, но под Вашето сляпо ръководство Македония и македонците получиха смърт на идентичността, най-страшната от всички видове смърт.

Такава, от която, както замислят брюкселските „господари на смъртта", няма връщане назад. И те Ви намериха и избраха точно Вас и Вашето правителство да вдигнете дръжката и да пуснете крана с отровен газ на македонците, които Брюксел, насочвайки към нас вампиризма на Третия фашистки Райх, натикаха македонците за ликвидация в „демократичния“ политически хомот. Новите им евреи.

Премиере, нямате представа кой е този народ, какъв е неговият генезис и какво означава цивилизация, исторически и културен аспект. Как само можете да сте толкова невеж, без сърце и без душа, готов да извършите такова незапомнено престъпление над Македония и македонците, които вече ви презират като ренегат от рода, чудейки се как може да се роди едно такова политическо чудовище между тях, една такава жестока мажоретка и търговец с тяхната самоличност и душа. Как? Премиере, знайте, че според това, което правите, нямате нито разум, нито съвест, че това престъпление, което извършихте, ще бъдете съден от този народ. А Вашето престъпление, ако не знаете, в същото време е не само престъпление срещу македонците, но и срещу човечеството. Защото като всеки геноцид и този над идентичността е точно такъв. Може би не е късно да размислите и навреме, в последния час, да се откажете от този срамен и брутален акт, който извършихте пред очите на целия македонски народ, този тук и разпиляния по континентите от геноцидите на Европа.

Ако го направите, македонците ще Ви простят, защото имат изобилие от този талант. В противен случай със столетия и ще Ви проклинат и презират, защото македонците са като феникс, и когато-тогава си спомнят, ще Ви бутнат в огъня и ще възкръснат от пепелта, в която тласкат такива като Вас. Ако имате нужда от психиатър, отидете при него, освестете се, излезте извън своята политическа лудост, с което разболявате народа, травмирате го и го докарвате до ръба на отчаянието, бутате го в тъмната бездна на смъртта на идентичността. За какво? За кого? За Европа, която ни разпердушини безброй пъти, и която сега ни обижда и унижава безкрайно? Или за НАТО, най-престъпната военополитическа организация, която е създадена да краде материалните и духовните ресурси на малките и бедните народи, и да защитава банките и корпорациите на богатите, които опустошават света? А?

Какво мислите, че сте силен лидер, защото така Ви казват спонсорите за ликвидирането на идентичността на македонците от някои съседи и западни „господари на смъртта"? И зад гърба Ви се смеят, както се смеят на опозорените и унижени македонци. Какво мислите за това престъпление, което извършвате: дали сте на този свят за щастието или нещастието на този не дотам щастлив, смазан народ? Седнете, помислете, използвайте мозъка, сърцето и душата си, ако ги имате. За Ваше собствено благо. А след това и за доброто на този крайно изстрадал народ, на който сега увеличавате безкрайно страданията му. Ще Ви бъде простено за замисленото предателство и злосторство. Може би дори ще бъдете обявен за герой. Помислете добре.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Имаше ли Македония друг избор освен erga omnes?

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Имаше ли Македония друг избор освен erga omnes?

15 Юни 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Името за цялостна употреба все още разделя гражданите на Македония. Но според мнозина на този етап страната не е имала голям избор, отбелязват в македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Няколко дни след обявяването на постигането на решение в спора за името между Македония и Гърция, като най-спорен въпрос в обществото остава приемането на новото име на страната – Република Северна Македония – за цялостна употреба – вътрешна и външна (т.нар. принцип erga omnes).
Ситуацията, в която се намира страната, не е приятна никому, обяснява професор Денко Малески, първи министър на външните работи на Република Македония, в интервю за медията, което ще бъде излъчено в неделя, 17 юни. Денкоски е категоричен – ситуацията е чувствителна, но от нея трябва да бъде намерен изход, защото Македония навлиза в нова фаза, в която – съгласно думите му, държавата ще просперира и ще бъде по-сигурна.
„От това ще излезе нещо, което ще компенсира отстъпките, които дадохме, основно географското определение“, уверен е Малески.
Първият посланик на Македония в Гърция Любчо Арсовски е на мнение, че се е стигнало до приемането на име за цялостна употреба заради това, че в продължение на години македонската дипломация не е наблягала на работата в полза на страната. За принципа erga omnes се е заговорило още на една от срещите на предходните министри на външните работи на двете страни – Антонио Милошоски и Дора Бакояни, твърди Арсовски.
„Не успяхме да оставим тази работа настрана, а минахме само с някакви изявления за вътрешна употреба. Но това, което се говори у дома е едно, а това, което международната общност знае, е съвсем друго“, коментира Арсовски, като допълни, че сега държавата ще трябва да се изправи пред всички възможни последици и предизвикателства.
Съгласно споразумението, с ревизията на Конституацията, която ще позволи новото име на Македония да бъде наложено и за вътрешна употреба, ще бъде обвързана интеграцията на страната в международните организации. Очаква се на 25 и 26 юни, когато ще се проведе следващата среща на върха на ЕС, министрите на външните работи на страните от Общността да дадат положителна препоръка за започване на преговори за македонското членство. На 11 юли пък е срещата на високо равнище на НАТО, на която Македония би трябвало да получи покана за присъединяване към Алианса, но с условието за конституционна промяна.
През есента ще се проведе референдум, а от резултатите му ще зависи дали ще последва ревизията на Основния закон. След ратифицикацията на договора в гръцкия парламент, която трябва да се случи до края на текущата година, Република Северна Македония ще стане 30-тият член на НАТО.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Споразумението за името ще бъде подписано от македонската страна на границата

Kathimerini: Споразумението за името ще бъде подписано от македонската страна на границата

15 Юни 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. В Атина и Скопие е в ход финалната подготовка за подписването на историческото споразумение за прекратяване на десетилетния спор за името на Македония, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Неделя продължава да бъде най-вероятният ден за церемонията по подписването, която ще се състои на северния бряг на Голямото Преспанско езеро, от македонската страна на границата.
Споразумението ще бъде подписано от министрите на външните работи на Гърция и Македония - Никос Коцияс и Никола Димитров, в присъствието на министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутеришс, специалният посредник на ООН в спора за името Матю Нимиц, генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини също бяха поканени да присъстват на събитието, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: Няма да подкрепим ревизия на Конституцията, ще протестираме

Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ: Няма да подкрепим ревизия на Конституцията, ще протестираме

15 Юни 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и фракцията й в парламента няма да подкрепи ревизия на Конституцията за промяна на името на Македония и в неделя ще организира протестен марш. Това обяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Изпълнителният съвет на партията единодушно е стигнал до заключението, че споразумението за новото име е в пълно противоречие с националните интереси на Македония, добави Мицковски. Той също така отправи реторичен въпрос към правителството на премиера Зоран Заев (СДСМ) - как възнамерява да приеме споразумение с обикновено мнозинство и да прокара конституционни промени, за които се изисква съгласието на две трети от депутатите.
Мицовски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ ще чества своя рожден ден в Битоля в неделя с протестен марш, на който са поканени всички граждани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас поясни: Няма да ги наричаме македонци, а славяномакедонци, договорът признава само правото на самоопределние на нашите съседи

Алексис Ципрас поясни: Няма да ги наричаме македонци, а славяномакедонци, договорът признава само правото на самоопределние на нашите съседи

15 Юни 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Атина. В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ министър-председателят на страната Алексис Ципрас поясни, че постигнатото споразумение със Скопие не признава съществуването на македонска нация, а само „правото на нашите съседи на самоопределение“. Съгласно думите му, гърците няма да наричат северните си съседи „македонци“, а „славяномакедонци“, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Имаме споразумение с географско определение освен термина „Македония". Някои ни обвиняват, че сме дали името. Имам целия текст на споразумението, преведен от Министерството на външните работи, и не виждам да даваме нещо. Едното е националност, а другата е гражданство. Договорът признава правото на самоопределение на народите. Член 7 гласи, че когато използват името, те имат нещо друго предвид, а не гръцкото наследство. Те имат право да го използват, защото живеят и в този регион. Но ние никога няма да ги наричаме македонци, а славяномакедонци. Досега пътуваха с документи, в които пишеше, че са македонци, но сега ще пътуват като македонци, граждани на Северна Македония ", поясни Ципрас в интервю за ЕРТ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Алексис Ципрас „ще се поти“ два дни пред опозицията: Гръцкият парламент обсъжда вот на недоверие срещу правителството

„Фактор“ (Македония): Алексис Ципрас „ще се поти“ два дни пред опозицията: Гръцкият парламент обсъжда вот на недоверие срещу правителството

15 Юни 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Истинският подарък в този момент е възможността за тези два дена да разговаряме с имена за това кой, какво и кога ще даде, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас в отговор на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис на въпроса за желаната дискусия и вота на недоверие срещу правителството, предава македонското електронно издание „Фактор“.
В 18:00 часа местно време в четвъртък, председателят на гръцкия парламент насрочи пленарно заседание, което ще започне в 9:30 часа в петък и събота и изслушването ще продължи до събота, колкото е необходимо. Според Атина, гласуването най-вероятно ще бъде в събота в полунощ.
Както предава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, очаква се за времето на двудневното заседание лидерите на партиите и депутатите да обсъдят договора между Македония и Гърция.
Парламентарната сесия в четвъртък, макар и да се отнасяше за икономиката и новия пакет мерки, се превърна в дискусия на взаимни обвинения за съдържанието на договора с Македония.
Алексис Ципрас, отговаряйки на атаките на лидера на „Нова демокрация“, заяви че „Мицотакис избра да се превърне в лицето на истинския лидер на партията Андони Самарас“. Гръцкият премиер отправи остри критики към Самарас, че той също е имал голяма отговорност за проблема с името и че в миналото не е направил нищо за разрешаването му.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Гръцката опозиция внесе вота на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас

„24 Вести“ (Македония): Гръцката опозиция внесе вота на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас

15 Юни 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Атина. С разногласия около това колко трябва да продължи изслушването, започна сесията на гръцкия парламент по предложеното от опозиционната партия „Нова демокрация“ вот на недоверие, предава македонската телевизия „24 Вести“.
Постигнатият договор между Скопие и Атина се очаква да бъде главна тема на дискусията, а както заяви председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис, изслушването ще приключи в събота, когато ще се знае дали ще оцелее правителството на Ципрас.
От опозиционната „Нова демокрация“ твърдят, че Алексис Ципрас е изолиран и от народа, и от кабинета си и че няма легитимността да подпише договора. Според отговарящия за външната политика на партията Йоргос Кумуцакос, гръцкото правителство е търсило аргументи, които ще са в полза не на Гърция, а на другата страна.
„Този договор в цялостта си е същият договор, който материализира съдържанието на името Илинденска Македония. Сменихте само заглавието, но оставихте останалото. Този договор беше готов, пригоден към името Илинденска Македония, най-иредентисткото име в историята на преговорите. Не успяхте с това име и само сменихте заглавието, но останалото служи на най-иредентисткото име в 30-годишната история на преговорите“, заяви Кумуцакос.
В навечерието на пленарната сесия Алексис Ципрас, отговаряйки на нападките на председателя на „Нова демокрация“, заяви че Кириакос Мицотакис се е превърнал в говорител на истинския лидер на партията Андонис Самарас. Гръцкият премиер обвини Самарас, че и той носи част от отговорността за проблема с името.
„Самарас изгради своята кариера продавайки патриотизъм на тема, която е била болезнена за тази страна вече 26 години. Затова е добре дошло искането за вот на недоверие, внесено от опозицията. Това е истинска възможност да разговаряме отворено и с имена, кой какво е дал и кога се е случило това“, заяви Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Катругалос, заместник-министър на външните работи на Гърция: Предложението за вот на недоверие към правителството е политическо самоубийство за „Нова демокрация“

Йоргос Катругалос, заместник-министър на външните работи на Гърция: Предложението за вот на недоверие към правителството е политическо самоубийство за „Нова демокрация“

14 Юни 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос призова гръцкия парламент да не подкрепя предложението на „Нова демокрация“ за вот на недоверие към правителството, под предлог че това е политическо самоубийство за опозиционната партия, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Катругалос, отговаряйки на критиките на опозицията, заяви че в договора не се споменава идентичността, нито пък националността, а единствено правната връзка на гражданите с държавата.
„В договора няма никакво споменаване на националност, ни пък би могло да има. Споменава се гражданство, отворете паспортите си, където пише гражданство. Това е правната връзка на гражданина с държавата, не е националността. Договорът не може да се занимава с националност, тъй като това е въпрос свързан със самосъзнанието и самоопределянето“, заяви заместник-министърът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Продължават протестите в Скопие против промяна на името

„Алсат-М“ (Македония): Продължават протестите в Скопие против промяна на името

14 Юни 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. И в четвъртък са продължили протестите пред сградата на народното събрание на Македония в Скопие, предава македонската медия „Алсат-М“.
Демонстрантите настояват за прекратяване на преговорите за промяна на името.
На протестите се пеят патриотични песни и се скандира името на президента на Македония.
На протеста в сряда са били задържани десет души заради нарушаване на реда.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Правителството на Македония обяви договора за името

„Телма“ (Македония): Правителството на Македония обяви договора за името

14 Юни 2018 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. След един час на разглеждане, правителството прие договора с Гърция за решаване на спора за името и той се пуска пред обществеността, съставен от 19 страници и 20 члена, предава македонската телевизия „Телма“.
На закрито заседание на правителството, проведено в късния следобед в четвъртък, министърът на външните работи Никола Димитров е информирал за хода на целия процес и за стъпките, които ще се следват за реализацията на договора, с който се предлага името „Република Северна Македония“.
Премиерът на страната Зоран Заев е заявил, че правителството се гордее с това решение.
„Споразумението приятелски определя интерпретациите на името „Македония“, при което по достоен начин са защитени достойнството, националната, културната и цялостната идентичност на македонския народ“, заяви Заев.
Той лично изрази, че вярва силно в договора, защото е с ясна и призната идентичност за специфичността на македонската нация и този въпрос окончателно се затваря, докато се открива бъдещето на страната, предаде правителственият говорител Миле Бошняковски.
Бошняковски не уточни дали договорът ще бъде подписан в Мала Преспа през уикенда.
„В момента не е известна точната локация и не е утвърден денят, в който ще се случи. Утре следобед може да знаем всички вече“, заяви той.
Договорът за решаване на спора за името ще бъде подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Коцияс в присъствието на двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, а на подписването се очаква да присъстват и Федерика Могерини и посредникът на ООН Матю Нимиц.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Договорът с Гърция е в пълен разрез с държавните и национални интереси на Македония

Християн Мицкоски: Договорът с Гърция е в пълен разрез с държавните и национални интереси на Македония

14 Юни 2018 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви в четвъртък вечер, че на заседание на Изпълнителния комитет на партията, с единствена точка в дневния ред, както той го нарече, „капитулантски договор“, единодушно е било заключено, че решението е напълно противно на държавните и национални интереси на Република Македония, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Изпълнителният комитет единодушно заключи, че се работи за решение което е капитулантско и отново потвърдихме позицията на партията от миналото, а това е че ВМРО-ДПМНЕ е против промяна на конституцията и промяна на името“, заяви Мицкоски.
Той допълни, че няма международен договор, който се ратифицира от едната страна и не се ратифицира същевременно от другата.
„Ние ще поемем задължението, при условие че се извърши, да наглеждаме какъв ангажимент е поела Гърция и каква е мярката, в случай че Гърция не реализира своята част от споразумението. Тъй като правителството пое задължението да гласува договор в народното събрание с обикновено мнозинство, а се ангажира да направи изменения с конституцията, които се правят с мнозинство от две трети. Самият договор е противоконституционен“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той призова всички граждани на Македония, които имат идентична позицията с ВМРО-ДПМНЕ, да осъдят политиката на СДСМ и да се присъединят към протестния марш в неделя в Битоля.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): „Независими гърци“ няма да подкрепят нито договора за името, нито вота на недоверие срещу името

„Канал 5“ (Македония): „Независими гърци“ няма да подкрепят нито договора за името, нито вота на недоверие срещу името

14 Юни 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Партия „Независими гърци“ – младшият коалиционен партньор в гръцкото правителство обяви, че нява да подкрепи нито договора с Македония за името, нито предложението на опозиционната партия „Нова демокрация“ за вот на недоверие срещу правителството, въпреки че въпросната инициатива е именно поради постигнатото споразумение, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„ Независими гърци“ на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос, остава на досегашните си позиции по отношение на въпроса с името, но паралелно подкрепя правителството.
„Парламентарната група изпраща едно съобщение. На първо място, благодарение на (председателя на „Нова демокрация“) Кирякос Мицотакис за възможността, която ни дава два дни да го разпитваме лице в лице по време на дебатите за вота на недоверие. Накрая да реши коя е позицията на „Нова демокрация“. Най-накрая да избере между кои позиции и линии ще се движи“, заяви прессекретарят на партията Теодорос Тосунидис.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Правителството обяви, че ще публикува споразумението за името „от което се гордее силно“

„Фокус“ (Македония): Правителството обяви, че ще публикува споразумението за името „от което се гордее силно“

14 Юни 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прессекретарят на правителството на Македония Миле Бошняковски съобщи, че правителството на днешното си заседание ще публикува договора за името с Гърция на името и че той е вече публикуван на интернет-страницата на правителството, предава македонският „Фокус“.
„Правителството единодушно прегледа и прие доклада за споразумението за разрешаване на спора за името и стратегическото партньорство тази вечер. Правителството реши да публикува споразумението и то е вече приложено към уебсайта на правителството и е достъпно за широката общественост. Договор е озаглавен: „Окончателното споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 и 845 в Съвета за сигурност на ООН за прекратяването на временното споразумение от 1995 г. и за осигуряване на стратегическо партньорство между страните“. Заседанието беше председателствано от министър-председателя Зоран Заев, а външният министър Никола Димитров информира членовете на правителството за курса и споразумението, както и за следващите стъпки. Премиерът подчерта, че той лично силно вярва в споразумението, тъй като в него ясно са признати идентичността и особеностите на македонската нация. Най-накрая се затваря този въпрос за бъдещето на страната. Правителството е горд от това решение като историческо“, заяви Бошняковски
Той добави, че местоположението и датата на подписване на споразумението ще бъдат известни по-късно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: „Независими Гърци“ ще се противопоставят и на промяната на името, и на вота на недоверие срещу гръцкото правителство

Ekathimerini: „Независими Гърци“ ще се противопоставят и на промяната на името, и на вота на недоверие срещу гръцкото правителство

14 Юни 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Партия „Независими гърци“, младшият партньор в настоящето коалиционно правителство на страната, ще се противопоставят и на споразумението за името с Македония и на предложения вот на недоверие срещу министър-председателя Алексис Ципрас, предложен от основната опозиционна партия „Нова демокрация“, предава Ekathimerini.
Партията с председател Панос Каменос, който е министър на отбраната, съобщи, че няма да подкрепи споразумението за името, но няма да се стреми да свали воденото от партия СИРИЗА правителство.
По-рано парламентът започна обсъждането на вота на недоверие. Дебатът трябва да продължи до събота.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Македония поема големи договорености и се наема с цял куп условия около договора за името, в замяна се очаква само гръцкия подпис

Александър Дамовски, МКД: Македония поема големи договорености и се наема с цял куп условия около договора за името, в замяна се очаква само гръцкия подпис

14 Юни 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Македония поема големи договорености и се наема с цял куп условия около договора за името, в замяна се очаква само гръцкия подпис. Това каза в интервю за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Според него за голямата част от македонците този договор се приема болезнено, защото се свързва с изгубено достойнство. Оценките на някои експерти казват, че това е победа за Македония, но според мнозинството договорът е голям провал, коментира Дамовски. Той обясни, че в договора има някои спорни точки, но също и такива, за които не се знае нищо. „Самият договор по много чувствителен начин влияе на всекидневния живот на македонските граждани. Когато някой чужд човек ви казва това ще правите вкъщи, онова ще правите вкъщи, наистина е болезнено чувството. Особено когато ви казват, че например вашата Македонска академия на науките няма вече да се нарича Македонска, а не знам как. И когато ви кажат, че вашата Македонска радио и телевизия вече няма да се нарича Македонска, а Северномакедонска радио и телевизия или не знам как. Това е наистина един удар по достойнството, по идентичността на гражданите на Македония“, коментира Дамовски. Той добави, че условията, които приема македонската страна по отношение на македонското малцинство в Гърция, също e пораженчески акт. По думите му друга спорна точка са промените в Конституцията. Говори се дори за промяна в преамбюла, като се казва, че македонската държава е приемник на традициите на Крушевската република и на народноосвободителната война, каза още Дамовски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Алексис Ципрас заяви, че споразумението с Македония не признава македонска нация

Press 24 (Македония): Алексис Ципрас заяви, че споразумението с Македония не признава македонска нация

14 Юни 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че споразумението за името с Македония не признава македонска нация, предава македонската електронна медия Press 24.
Ципрас използва профила си в социалната мрежа „Туитър“, за да заяви, че „споразумението не признава македонската нация, а само признава правото на нашите съседи за самоопределение“.
В момента в гръцкия парламент се провежда вот на недоверие срещу неговото правителство, свикан от опозицията, която е недоволна от споразумението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: В петък в центъра на Атина ще се проведе протест срещу договора за промяна на името на Македония

Protothema: В петък в центъра на Атина ще се проведе протест срещу договора за промяна на името на Македония

14 Юни 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Атина. „Комитетът за защита на правата на гръцкото малцинство в БЮРМ“ и „Комитетът за защитата на гръцкия характер на Македония“ организират митинг на 15 юни на площад „Синтагма“ в центъра на Атина в знак на протест срещу споразумението между гръцкото и македонското правителство за името. Събирането на протестиращите започва в 10 часа сутринта, пише Protothema.
Двете групи обвиняват правителството „че се опитва да постави националния ни подпис върху престъпно отстъпление от нашата история, език и култура, погребвайки уникалността на нашето име, предавайки го на Скопие“. Организациите обвиняват и президента на страната.
„Дори и Прокопис Павлополус със своето приемане и подкрепа на правителствения избор, става съучастник в престъплението“, пише в съвместно заявление на двата „Комитета“.
Според тях правителството „продава името Македония“. „При подписването на подобно срамно споразумение, ние даваме писмено съгласие съседите ни да се наричат „македонци“, а своя език „македонски“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония) : Креслото на Алексис Ципрас се тресе

„24 Вести“ (Македония) : Креслото на Алексис Ципрас се тресе

14 Юни 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че се чувства задължен на гръцкия народ и че ще оспори приетия от министър-председателя на страната Алексис Ципрас договор с Македония за името, свиквайки вот на недоверие, предава македонската електронна медия „24 вести“.
„Правителството задуши Гърция с данъци. Това е неморално. Несправедливо и за сметка на средната класа. Договорът със Скопие е капката която преля чашата. Договорът Ципрас-Заев е лоша сделка. Приемането на македонския език и етническата принадлежност е неприемливо национално отстъпление. Правителството при сегашните обстоятелства не разполага с необходимата легитимност, така че „Нова демокрация“ ще внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството“, заяви Мицотакис.
Има отрицателни реакции от другите опозиционни партии. Комунистическата партия на Гърция обвини гръцкото правителство, че е предоставило „препоръчително писмо“ за разширяването на НАТО и приема македонската идентичност и македонския език. От крайнодясната „Златна зора“ смятат, че сделката е коварна и национално неприемлива, а в събота те обявиха протест в Солун.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Следващите три месеца ще бъдат решаващи за Македония

Красимир Узунов: Следващите три месеца ще бъдат решаващи за Македония

14 Юни 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Следващите три месеца ще бъдат решаващи за Македония. Това каза в предаването "Нещо повече" по БНР президентът на Информационна агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Според него договорът между Гърция и Македония е по-добър, отколкото този между България и Македония и го определи като „много пипнати много дисциплиниращ“.
„Този договор показва Македония какво може да прави и какво няма право да прави, което примерно в други договори го. За мен на Ципрас не му е проблем вота на недоверие в парламента. Той ще спечели този вот. Друг е въпросът дали печелейки битката ще спечели и войната, защото тя тепърва предстои. Не съм толкова оптимист, че той може да спечели изборите, защото общественото мнение в много случаи е на страната на „Нова демокрация“. Според гръцка социология от преди месец превесът на „Нова демокрация“ е между 13 и 18 е пункта. До голяма степен това се дължи и на казуса с Македония. Очевидно обаче правителството на Ципрас е тръгнало да решава всички въпроси. Вчера имаше новина, в която външният министър каза, че няма да излиза в отпуска, докато не реши въпроса и с Албания. Днес има новина, че ще решава въпросите и с Кипър. Очевидно Гърция залага на една много активна дипломация, която да реши спорните въпроси. Ако се решат действително, може да се облекчи много положението на страната, да се намери съседен пазар“, коментира Узунов.
По думите му гръцкият бизнес е по-добре ориентиран от българския и едно икономическото влизане в Македония бързо би се усетило. Той изрази смущение от предстоящото гласуване в Македония. „Смущава ме, че с 61 от 120 депутата може да решиш как се казва държавата. Дори едно квалифицирано мнозинство би било проблемно, защото става въпрос за държава. Нашата реклама, която въртим на България, е че 14 века не сме сменяли държавата. А това, ако на всеки 25 години слагаме по някоя представка, била тя географска или времева, ще бъде различно“, заяви Узунов и уточни, че ако Георги Иванов откаже да ратифицира споразумението, то ще се върне в Парламента дни преди Съвета на министрите от ЕС на 25-и и Македония може да пропусне датата, за да получи покана.
Узунов подчерта, че България все още може да влияе на политиката на Скопие в контекста на преговорния процес за еврочленство. "Страната ни трябва да пази своята териториална цялост и да не създава условия за реваншизъм", каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Договорът за името ще се подпише в неделя или в понеделник

„Независен“ (Македония): Договорът за името ще се подпише в неделя или в понеделник

14 Юни 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подписването на договора за името между Македония и Гърция няма да се състои в събота, но в неделя или дори по-вероятно в понеделник, предава македонския „Независен вестник". Първоначалният план беше премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да сложат подпис на споразумението в събота в 15 часа в гръцката част на Преспа, но ще се стигне до забавяне поради свикания вот на недоверие срещу гръцкото правителство.
В 18 часа местно време председателят на гръцкия парламент насрочи заседанието. А според информацията от Атина гласуването вероятно ще бъде в събота в полунощ.
Очаква се по време на двудневното заседание лидерите на партиите и депутатите да обсъждат споразумението между Македония и Гърция, а днешното заседание на парламента, въпреки че се отнасяше за икономиката и нов пакет от мерки, се превърна в обсъждане и взаимни обвинения относно съдържанието на договора за името.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас, отговаряйки на нападките на председателя на опозиционната партия „Нова демокрация“ заяви, че „Кирякос Мицотакис е избрал да се превърне в изразител на истинския лидер на партията Андонис Самарас“
Ципрас отправи остри обвинения до Самарас, че той има голяма отговорност за въпроса с името, а в миналото не е направил нищо по въпроса през 90-те години.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу правителството

The Washington Post: Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу правителството

14 Юни 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев се изправят срещу политически бури в четвъртък, два дни след като постигнаха историческо споразумение за уреждането на дългогодишния спор за името, пише The Washington Post.
Ципрас се изправя срещу вот на недоверие срещу правителството му, докато Заев се сблъсква с отказа на президента на страната Георги Иванов да подпише споразумението, ако то бъде одобрено от парламента.
Заев и Ципрас се разбраха по-рано тази седмица, че бившата югославска република трябва да се преименува на Северна Македония, което да сложи край на неразбирателството, спирало пътя и към международните институции като НАТО и отравящо двустранните отношения от началото на 90-те години насам.
Но спорът предизвиква остри националистически чувства и в двете страни. Критиците и от двете страни на границата са ядосани, обвиняващи съответните си министър-председатели, че са отстъпили твърде много.
Гърция от дълго време настоява северният ѝ съсед да промени името си, заявявайки, че думата „Македония“ е намек за териториални претенции за нейната северна провинция със същото име, родина на древния крал-война Александър Велики и че това узурпира древните гръцки наследство и история.
Противниците на споразумението в Гърция са против използването на думата „Македония“. Според критиците в Македония промяната заплашва националната идентичност
В Атина Ципрас се сблъсква с пряко предизвикателство за оцеляването на собственото му правителство, след като основната опозиционна партия „Нова демокрация“ обяви вот на недоверие, който ще бъде гласуван по-късно днес.
„Имам задължение пред гръцкия народ да се опитам да предотвратя ипотекирането на бъдещето на нашата страна със споразумение, което е в ущърб на нашите национални интереси“, заяви председателят на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис.
Ципрас има четиричленно мнозинство в 300-членния парламент, но сделката с името доведе до разрив в правителството. Позицията на министъра на отбраната Панос Каменос, който оглавява младшия партньор на коалицията партия „Независими гърци“, ще бъде от решаващо значение.
Каменос заяви, че преди да бъде обявено споразумението, той ще се противопостави на парламентарното гласуване, което ще остави Ципрас да зависи от подкрепата на политическите си опоненти, за да успее да го ратифицира в парламента. Не е ясно обаче дали неговите възражения срещу споразумението за името на Македония ще го накарат да сваля правителството, като гласува против Ципрас по време на вота на недоверие.
Междувременно в Македония Заев бе изправен пред отказ от страна на президента на страната Георги Иванов да подпише споразумението, ако бъде ратифицирано от парламента. Подобен отказ ще забави изпълнението на споразумението, която се очаква да бъде подписано в края на тази седмица.
„Такова вредно споразумение, което е уникално в историята на човечеството, е срамно и неприемливо за мен“, заяви Иванов в сряда. "То нарушава Конституцията и законите... Няма да легализирам политически незаконни споразумения“, уточни той
Ако президентът откаже да подпише, споразумението ще се върне в парламента за ново гласуване. Иванов ще трябва да подпише споразумението, ако то бъде прието за втори път.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Алексис Ципрас ще бъде изпитан пред гръцкия парламент

„Макфакс“ (Македония): Алексис Ципрас ще бъде изпитан пред гръцкия парламент

14 Юни 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната македонска опозиционна партия „Нова Демокрация“ подаде предложение за вот на недоверие в парламента срещу правителството на Алексис Ципрас заради споразумението за промяна на името, предава македонската електронна медия „Макфакс“.
„Имам задължение пред гръцкия народ да се опитам да предотвратя на договор, който е в ущърб на националните интереси“, заяви председателят на „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис.
Председателят на парламента Никос Вуцис обясни, че вотът ще бъде гласуван този следобед, непосредствено след края на гласуването за реформата за спасителния план на Гърция.
Управляващата коалиция в Гърция коалиция има 154 места в 300-членния парламент в Атина. Такова гласуване ще се проведе за първи път откакто Ципрас встъпи в длъжност през 2015 г.
Коалиционният партньор на правителството на Ципрас, партия „Независими гърци“, обяви, че няма да подкрепи това решение на спора за името, но също така няма да предприеме стъпки за сваляне на управляващия кабинет.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Десет души са задържани след протестите пред парламента на Македония

„Телма“ (Македония): Десет души са задържани след протестите пред парламента на Македония

14 Юни 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Има извършени арести на няколко от участниците във вчерашните протести срещу промяната на името на Македония. Полицията е задържала лица, хвърляли предмети по полицията и сградата на парламент, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
От вътрешното министерство на страната твърдят, че по време на митинга част от събралите се сред които е имало и група хора в маски, са започнали да хвърлят бутилки, пиротехнически средства, пръти и един „Коктейл Молотов“, който не се е запалил.
Новият протест ще бъде обявен тази вечер отново пред парламента.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Председателят на партия „Потами“ заяви, че партията му ще подкрепи споразумението за името

Ekathimerini: Председателят на партия „Потами“ заяви, че партията му ще подкрепи споразумението за името

14 Юни 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на гръцката партия „Потами“ Ставрос Теодоракис заяви, че е в полза на споразумението, постигнато между Атина и Скопие в продължаващия десетилетия спор за името, наричайки го „необходима първа крачка“, която трябва да се предприеме“, пише Ekathimerini.
„Потами е в полза на разрешаването на македонския въпрос. Спешно трябва да постигнем споразумение със съседите си, за да не ги предадем като подарък на Турция“, заяви той пред депутатите по време на парламентарен дебат.
Той допълни, че споразумението може да има слабости, но призова всички политически сили да избягват националистически лозунги.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Македония с друго име

The New York Times: Македония с друго име

14 Юни 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички, които смятат, че е нищо работа „Бившия югославска република Македония“ да бъде преименувана на „Република Северна Македония“, по-добре да избягват пътувания през Балканите. В този лабиринт от древни и жестоки вражди употребата на погрешното име може да бъде опасно, пише The New York Times.
Това е причината Матю Нимиц, 78-годишният американски дипломат, да посвети повече от 20 години за откриването на решение, за един от най-мрачните, но и неразрешими спорове на света. Затова и той топло прие споразумението за новото име, което най-накрая бе постигнато от министър-председателите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас.
Спорът може да се проследи от разпада на Югославия в началото на 90-те години и обявяването на независимостта на една от влизащите в състава ѝ субекти като „Република Македония“. Гърция тогава изригна от гняв. За гърците Македония е не само име на важна северна позиция, но и централно място в тяхната бляскава античност, когато е велико царство, управлявано от Филип Втори и Александър Велики. „Македонците“ от Югославия са славяни, а не гърци, сочат те и твърдят че името представляват претенции върху гръцките земи и гръцката идентичност. Милион гърци излязоха на улиците на Солун в знак на протест през 1992 г. и от тогава постоянно има демонстрации.
За да влезе в ООН, новата страна трябваше да се задоволи с кресло с надпис „Бивша югославска република Македония“, съкратено до унизителното БЮРМ. Това не е краят на историята. Гърция продължава да блокира страната по пътя ѝ към НАТО и ЕС.
Македония (Бившата югославска) отговори с демонстративното твърдение, че е истинският наследник на Александър Велики. Те нарекоха летището си и най-важната магистрала на негово име и издигнаха огромна негова статуя в столицата си Скопие, допълнително раздухвайки гръцкия гняв.
От безопасно разстояние това прилича на месен сблъсък на надпреварващи се митове (България има своя версия, но не се меси в спора за името). Но, когато градусите се покачват на Балканите, историята учи, че няма безопасно разстояние. Затова и от 1994 г. Нимиц започна да се пробва да разрушава спора за името, първо като специален пратеник на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън, а след това като специален пратеник на генералния секретар на ООН.
Мигът му настъпи, когато левият Зоран Заев стана министър-председател на Македония преди година. Той, както и министър-председателят Алексис Ципрас в Гърция е антинационалист. Нимиц засили посредничеството си, предлагайки едно прилагателно след друго, докато и двамата премиери не се разбраха за „Северна“. От всякъде заваляха поздравления.
Но те може би са предварителни. Националистите и в Гърция, и в Македония са против компромиса. Заев обеща да постави името на референдум, докато десните коалиционни партньори на Ципрас заявиха, че ще се противопоставят на споразумението в парламента.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НоваТВ“ (Македония): Според бившия посланик на Гърция в Скопие „македонците и езикът им ще бъдат приети като реалност“

„НоваТВ“ (Македония): Според бившия посланик на Гърция в Скопие „македонците и езикът им ще бъдат приети като реалност“

14 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият посланик на Гърция в Македония Дора Гросоманиду даде интервю пред македонското електронно издание “НоваТВ“, по време на което говори за постигнатото решение за това как ще се приемат македонците и македонския език, за гръцката политическа сцена, за предизвикателствата, пред които е изправен гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и ролята на международната общност.

Каква е мнението ви за постигнатото споразумение?
Гросоманиду: Това е най-доброто нещо, което може да се постигне при тези обстоятелства. Мисля, че това е решение – печалба за всичко. Много съм положително изненадана от успеха.

Има ли условия споразумението да бъде прието в гръцкия парламент предвид отношението на силите в него?
Гросоманиду : Договорът няма да бъде приет от парламента преди края на есента, т.е. преди да бъдат изпълнени условията от македонска страна. Мисля, че мнозинството ще бъде осигурено с независими депутати, но и с други.

Можем ли да очакваме, че македонците и македонският език да бъдат приети като реалност в Гърция?
Гросоманиду: Да, макар че в момента има токсична критика по този въпрос. Но накрая смятам, че това ще бъде прието, особено когато се говори за международно споразумение, което трябва да бъде гласувано в парламента, а не от участниците в митингите.

Какви са основните предизвикателства пред премиера Ципрас?
Гросоманиду: Да затвори всички въпроси от четвърта оценка, договорена между институциите, която би трябвало да бъде изход от икономическата криза до края на август, след намаляване на дълга и ратифицирането на горепосочения договор.

Смятате ли, че това споразумение е окончателно, предвид мненията на опозиционните лидери, които критикуват споразумението?

Гросоманиду: Не знам какво друго мисли Мицотакис (Кирякос – председател на основната опозиционна партия „Нова Демокрация), освен да загуби част от електората си. Ето защо той не е толкова ясен на домашната сцена, за разлика от това, което може да каже навън, особено в Европейската народна партия

Смятате ли, че международната общност трябва да бъде включена в процеса?
Гросоманиду: Разбира се. Мисля, че международната общност трябва да бъде силно фокусирана върху този въпрос. Не забравяйте, че по един или друг начин ние сме на Балканите

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирякос Мицотакис: Алексис Ципрас нямаше право да подписва това споразумение

Кирякос Мицотакис: Алексис Ципрас нямаше право да подписва това споразумение

14 Юни 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че министър-председателят на страната Алекис Ципрас „няма политическата легитимност, за да подписва споразумението за признаването на им, използващо думата „Македония“, предава гръцкото рускоезично електронно издание Русские Афины .
„След шест месеца тайна дипломация Ципрас се договори със своя колега Зоран Заев да подпишат междудържавно споразумение, за да решат нерешените въпроси. Той направи това, пренебрегвайки гръцкия народ и неговите чувства. Той игнорира опозицията и парламента. Искам да бъда съвсем ясен: Ципрас няма политическа легитимност, за да задължава страната, подписвайки това споразумение, което няма подкрепа на собственото му правителство. Това няма прецедент в гръцката политика и конституционна история и представлява оскърбление към парламентарната система. Незабавно ще съобщя на президента на Гърция, на институционалния гарант на правителството за това безпрецедентно развитие на събитията“, заяви Мицотакис.
„Що се отнася до естеството на споразумението и това, което ние и досега слушахме от Ципрас , длъжен съм да заяви, че приемането на „македонския език“ и на „македонската етническа принадлежност“ е неприемливо престъпление към нацията. Решението е лоша сделка. Това противоречи на мнението на мнозинството гърци. Някои хора не разбират това, или, което е още по-лошо, не се интересуват да го разберат. Това са същите, които в миналото нямаха възражение съседната страна да се нарича Македония“, заяви опозиционерът.
„Проблемите на Скопие не трябва да се превръщат в проблеми за Гърция. Настоятелно призовавам г-н Ципрас да не подписва това споразумение“, заключи той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангелос Сиригос, експерт по международно право: „Македонската сделка“ има три плюса и един голям минус

Ангелос Сиригос, експерт по международно право: „Македонската сделка“ има три плюса и един голям минус

14 Юни 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Ангелос Сиригос, който е доцент по международно право и външна политика в Атинския университет „Пантейон“, излезе с коментар за готвеното споразумение между страната му и Гърция пред гръцкото рускоезично издание Русские Афины . Мнението е представено без редакторска намеса.
В сделката за името между Гърция и Македония (авторът пише „БЮРМ“ – бел.ред.) има три положителни момента, но също така и един сериозен недостатък, който може да се окаже полезен.
Първият плюс е фактът, че Гърция няма нужда да ратифицира споразумението, докато бившата югославска република не изпълни всички уговорени в споразумението процедури, в това число и да проведе публичен референдум.
На второ място споразумението ще сложи край на смехотворните усилия на съседната страна за претендира върху наследството на древна Македония.
На трето място, от тук следва, че всичко, което може да се разглежда като иредентизъм ще бъде изтрито от конституцията на Македония.
Недостатък в споразумението е, че той не е осигурил напълно универсалното (erga omnes) използване на новото име.
Според чл.7 от споразумението, както е в момента то, останалият свят ще бъде свободен да нарича жителите на Македония „македонци“, дори и ако ние в Гърция ги наричаме „граждани на Северна Македония“
Точно по този начин започна и публичното заявление на министър-председателя на Македония Зоран Заев за това споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Нова демокрация“ потвърди, че още днес ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас

Reuters: „Нова демокрация“ потвърди, че още днес ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас

14 Юни 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия в Гърция - „Нова демокрация“, ще внесе вот на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас заради споразумението за името на Македония, което Атина и Скопие обявиха по-рано тази седмица, предава Reuters.
Съответната информация потвърди лидерът на партията Кириакос Мицотакис. Председателят на парламента Никос Вуцис поясни, че вотът ще бъде внесен в 17:00 часа местно време в четвъртък, веднага след приключването на гласуването за реформите от спасителния план за Гърция.
Управляващата коалиция на Ципрас има 154 места в 300-членния парламент в Атина. Вотът на недоверие ще бъде първи за настоящия министър-председател на Гърция, който пое властта през 2015 г. Ципрас срещна недоволството на голяма част от гражданите на страната заради налагането на политиката на строги икономии, но споразумението за името на Македония, което бе постигнато след месеци на дипломатически усилия, провокира силни реакции на опозицията.
„Това е акт на отговорност, насочен към използването на всяка възможност за предотвратяване на сделката", подчерта Мицотакис пред депутатите, обявявайки решението на партията за внасяне на вот на недоверия към кабинета на Ципрас.
Младшият коалиционен партньор на правителството на Ципрас – партията „Независими гърци“, обяви, че няма да подкрепи споразумението за името, но и че няма да предприема действия за свалянето на управляващия кабинет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Македонският външен министър очаква началото на преговори с ЕС и покана за НАТО след споразумението с Гърция

„A1oN“ (Македония): Македонският външен министър очаква началото на преговори с ЕС и покана за НАТО след споразумението с Гърция

14 Юни 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви, че е много важно страната му да получи политическо решение от Европейския съвет в края на юни за започване на преговори за членство в НАТО, тъй като само така компромисът, който е постигнат в преговорите с Гърция ще бъде победа и за двете страни, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„Македония изживява исторически седмици и месеци. На добър път сме да затворим един спор, който ни заключваше в чакалнята, където прекарахме доста много години“, заяви македонският външен министър на пресконференция след срещата си със своя германски колега Хайко Маас.
„Македония се бори за същата Европа, в която живеете днес. Искаме да нямаме спорове със съседите си, да имаме отговорни политици, свободни медии. Ние сме поколение, което трябва да си свърши работата, не други сили да затворят македонския въпрос, да няма вече въпроси кои сме, да няма въпросителни защо говорим за македонски език и да отворим перспективата за следващите поколения“, допълни той.
Министърът, който след посещението си в Берлин се връща в Скопие на заседание на правителството, на която ще се обсъжда споразумението с Гърция за спора с името, подчертава, че след затварянето на този въпрос Македония няма да има открити въпроси с нито един съсед. Димитров подчерта, че отговорност на правителството е да създаде възможност и да предложи на гражданите да се произнесат за договора на референдум през есента.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Договорът между Атина и Скопие забранява употребата на Слънцето от Вергина и обвързва Македония да го отстрани от всички публични места

„Фокус“ (Македония): Договорът между Атина и Скопие забранява употребата на Слънцето от Вергина и обвързва Македония да го отстрани от всички публични места

14 Юни 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според постигнатия договор с Гърция, Македония се е обвързала да не използва повече символа на старото си знаме – Слънцето от Вергина, както и да го отстрани от всички публични места и публична употреба, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Втората страна не може повече да използва по какъвто и да е начин и във всички негови форми символа, използван на нейното старо национално знаме. В срок от шест месеца от влизане в сила на този Договор, Втората страна ще извърши отстраняване на символа... от всички публични места и публични употреби на нейната територия. Археологическите артефакти не спадат в обсега на тази разпоредба“, пише в член 8 от договора.
В срок от шест месеца от влизане в сила на договора, македонското правителство се задължава да промени статута на паметниците, публичните сгради и инфраструктурата, така че, както се казва, доколкото се отнасят до античната история на Гърция „би се гарантирало почитането на посоченото наследство“.
Двете правителства са се договорили за специално третиране, когато става въпрос за исторически символи.
„Доколкото, която и да е от страните вярва, че един или повече символи, които представляват част от нейното историческо или културно наследство се използват от другата страна, тя ще извести другата страна за такова предполагаемо използване, а тя ще предприеме съответните корективни мерки за ефикасно решаване на въпроса и осигуряване на зачитане на споменатото наследство“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Какви са позициите на гръцките партии за договора за името на Македония?

A1 On (Македония): Какви са позициите на гръцките партии за договора за името на Македония?

14 Юни 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Скопското електронно издание A1 On публикува материал, в който представя позициите на гръцките партии за договора за името на Македония, който бе постигнат между Атина и Скопие по-рано тази седмица.
Включването на македонския език и македонска националност в договора между двете съседни държави са основните забележки на гръцките опозиционни партии към споразумението. Като цяло коментарите от опозиционните партии в Гърция са отрицателни- или поне това може да бъде заключението от изявленията, направени до този момент. Ето защо е малко вероятно политическите сили в южния съсед на Македония да подкрепят сделката. Това, което е абсолютно сигурно, е, че утрешният дебат в гръцкия парламент, в рамките на който всички партии ще свалят картите си, ще бъде разгорещен.
От опозиционните гръцки партии „Съюз на центристите“ и „Златна зора“, както и коалиционният партньор в правителството на Алексис Ципрас, „Независими гърци“, не са съгласни със съставно име, което съдържа терминът „Македония“, следователно биха гласували против споразумението.
Правителственият говорител и министър без портфейл, Димитрис Цанакопулос изрази надежда, че когато Македония изпълни всички предвидени в документа ангажименти и договорът бъде внесен за обсъждене, ще бъде приет от широкото парламентарно мнозинство.
„До този момент това, което виждам е, че „То Потами“, „Движение за социалдемокрация“ (ЕДЕК) и „Демократичната левица“, правят положителни изявления по отношение на договора“, отбеляза Цанакопулос.

Ето какви са позициите на гръцките партии за постигнатото споразумение между Македония и Гърция.

„Нова демокрация“

Основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ не само не е съгласна с постигнатото споразумение, но и е категорична, че правителството няма политическа легитимност да подпише договора с оглед на това, че младшият партньор на СИРИЗА – „Независими гърци“ не подкрепя постигната сделка.
Партията, водена от Кириакос Мицотакус многократно обвини правителството на Алексис Ципрас във воденето на тайна дипломация и определи договора като „лош“ и „проблематичен“, защото „противоречи на мнението на мнозинството от гръцкия народ и защото отстъпва македонски език и македонска националност", нещо, което за гръцката консервативна партия е „неприемливо".
Както вече стана ясно, „Нова демокрация обмисля внасянето на предложение за гласуване на вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас.

„Независими гърци“

Въпреки че е част от коалиционното правителство в Атина, „Независими гърци“ имат диаметрално противоположна позиция от тази на СИРИЗА по отношение на постигнатото споразумение, и точно както „Златна зора“ и „Съюз на центристите“ не приема новото име на северния гръцки съсед да съдържа термина „Македония.
След като текстът на постигнатото споразумение бе направено публично достояние чрез медиите, „Независими гърци“ не е разпространила ново изявление по въпроса.
Лидерът на партията и министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос заяви на пресконференцията във вторник, че няма да подкрепи споразумение, съдържащо име с термина „Македония“ . Той настоя държавният глава Прокопис Павлопулос да организира лидерска среща, на която да се договори връщането към принципа за решение на името, който да не съдържа термина „Македония“.
По-късно министър-председателят Алексис Ципрас сподели пред медии, че Каменос лично го е информирал, че партията няма да промени позицията си, но и няма да подкрепи действия, които биха довели до свалянето на кабинета в Атина.

„Движение за промяна“

Коалицията „Движение за промяна“, съставена от ПАСОК, „Демократична левица“, „То Потами“ („Реката“) и „Движение за социалдемокрация“ и др., проведе консултации до късните часове на сряда.
Председателят на ПАСОК Фофи Генимата определи договора като „лош“, но лидерите на „То Потами“ Ставрос Теодоракис и на „Движение за социалдемокрация“ Йоргос Папандреу имат по-скоро позитивно отношение към договора, макар – съгласно думите им – той да има „сиви точки“.
Лидерът на лявоцентристката партийна коалиция „Движение за промяна“ и ПАСОК Фофи Генимата заяви в четвъртък, че няма да подкрепи договора за името, постигнат между премиерите на Гърция и Македония. Генимата обоснова решението си с това, че споразумението не предлага „цялостно решение“ на десетилетния спор, въпреки позитивните елементи, които съдържа.


Комунистическа партия на Гърция

Комунистическата партия на Гърция не подкрепя договора и обвинява гръцкото правителство, че дава „писмо с препоръки“ за интеграцията на Македония в НАТО и признава „македонски гражданин“ и „македонски език“.
В телефонен разговор, проведен след обявяването на постигането на споразумението, генералният секретар на партията Димитрис Куцубас подчерта пред Алексис Ципрас, че с условията, заложени в текста, договорът „ще виси във въздуха“. Съгласно думите на Куцубас, в документа „остава семето на иредентизма с приемането на македонски гражданин и македонски език“.

„Съюз на центристите“

Малката гръцка партия „Съюз на центристите“, която на последните избори в страната за първи път влезе в парламента, се противопостави на съставно име, включващо термина „Македония“. Председателят на партията Василис Левендис коментира, че правителството е допуснало голяма грешка, „давайки името Македония, без да преговаря“.

„Златна зора“

От крайнодясната „Златна зора“ са категорични, че договорът е неприемлив и представлява предателство. Поради тази причина партията вече обяви, че ще организира протести в Солун през почивните дни.
Според лидера на партията Никос Михалаолакос „никой няма право да се отказва от името Македония, което е не само едно име, а душата на народа". „Не“ на предателството, долу ръцете от Македония" е лозунгът, под който на 16 юни в 19 часа в Солун „Златна зора" ще протестира срещу „продажбата на Македония".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Стоп на гръцкия геноциден план за Македония и македонците (Отворено писмо до Алексис Ципрас по повод неотдавнашните му изяви)

„Нова Македония“ (Македония): Стоп на гръцкия геноциден план за Македония и македонците (Отворено писмо до Алексис Ципрас по повод неотдавнашните му изяви)

14 Юни 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопското електронно издание „Нова Македония“ публикува материал на македонския поет, литературен и художествен критик, есеист и преводач Евтим Клетников, под формата на „Отворено писмо до Алексис Ципрас по повод на неотдавнашните му изяви“, представен без редакторска намеса.

Господине Алексис Ципрас, в неотдавнашната ваша изява пред гръцките медии казвате: „В преговорите няма да дадем нещо, което бе дадено преди 70 години“. И още „Имат държава, която от 70 години се казва Македония, а нямат никаква връзка с Александър Велики и този исторически период. Имат славянски и албански корени и признават това. Ако получим определение преди името „Македония“ ще е голяма победа, а още по-голяма ще е да се договорим, че едно е нашата Македония, която идва от дълга традиция, а съвсем друго тяхната традиция и техният културен код...“. Незнам дали чувствате срам от тази и подобните изяви, защото падате под най-низкото ниво на домашно и морално възпитание.

Лъжете безобразно премиере и сте агресивен като хиена, която мисли, че жертвата е вече готова и трябва само лакомо да я сграбчи и довърши. Горчиво ще се разочаровате и вие, и Теодоракис, и Павлопулос, и Каменос и гръцките фашизоидни владици, които нямат никаква връзка с Бог и божествената Правда и истина. Аз и деветдесет и девет процента от македонския народ ви казваме, че в на никаква цена няма да излезем извън своето изконно Име, в което сме твърдо закотвени вече няколко хилядолетия, а вие като добре познати исторически хиени искате да присвоите за себе си целия негов богат културно-цивилизационен имот. Малко ви е гръцкото, затова сега искате и македонското Име с цялата негова културоложка и мъченическа слава. Не. Няма да успеете в това. Ние не съществуваме от 70 години, които също ни ги отричате, а сме записани още в първата, най-стара етнографска карта на народите от библейския Мойсей и оттам, още от първата страница на Ветхия завет като златна жица преминаваме до крайните брегове на Новия завет, когато в Македония идва по Божия заповед апостол Павел, за да християнизира от тук твърдоглавите гърци и цяла паганска Европа, която, за съжаление, все още е такава и държи християнството само като маска. Знаете, че на най-ревностния Исусов апостол му се явява македонец, за да отиде в Македония, а не грък. Мислите ли, че това е случайно.

Дали е случайно и това, че в Библиите, които се печатат на Запад, това свято място от Новия завет е изкривено и вместо „Му се яви македонец“, пишат „Му се яви човек от Македония“. Само и само да не е македонец. Ако са убедени, че Македония значи гръцка идентичност те не биха правили това. Но не са убедени, както вярвам не сте убедени и вие, премиере Ципрас, нито всички гърци, които вие ги хвърляте в екстранационалистическа, фашистка еуфория. Антропологията не познава сплав от две отделни идентичности, насилствено споени в една, както го правите вие гърците с разбойническия грабеж на македонската идентичност. А и българите. Сега и албанците, където търсите корена на нашата идентичност. Това, простете, не може да се нарече по никакъв друг начин, осен най-низък тип политически и всякакъв друг вид идиотизъм.

Премиере, не можете да вярвате на нашите/ненаши Заев и неговия министър Димитров, нито на онези бедни медийни същества при нас, които не знаят нито какво е име, нито какво е идентичност, нито от къде извира той. Те не знаят какво да правят със собственото си име, нито знаят защо са се родили и за какво трябва да използват живота си, подарен им от Господ. За лъжи, или за истини. За зло, или за добро. Както и вие, премиере Ципрас, защото неотдавнашната ви изява ясно показва това. А не можете да вярвате и на вавилонската дама Европа, която, както каза видният английски романист Д.Х. Лорънс, „по инерция трупа всичко в гръцка торба“. Сега и голямата Антична Македония, която по никакъв начин не ви принадлежи. Играйте си колкото искате сиртаки с Теодоракис, Каменос, Павлопулос и с вашите фашизоидни, безбожни владици, но няма да получите не нито един атом, а дори и най-малък кварк (за да се изразим с езика на квантовата физика на Нилс Бор) от скъпоценната македонска историческа памет. Не. И историческата фактология, ако искате, е немилосърдно на наша страна. Това е цяло едно огромно безгрижно море. Нека оставим настрана Херодот и други короновани гръцки и други древни историци.

Сега избрах, в контекста на темата, за която говорим, да ви напомня за гърка Плутарх, който е написал биографична книга за Александър Македонски, който вие, във фройдовски страх не желаете да именувате така и наричате Велики. Това означава, че не само вашето съзнание, но вашият подсъзнателен ум е болезнено възпрепятстван от македонския синдром. Той – гъркът Плутарх, в тази книга разказва един характерен епизод за яда на Александър, когато на едно угощение укорил надменния грък Клит, който се държал неприлично, както и вие сега, към македонците, които смятате за исторически боклук, а все пак искате да присвоите като хиени тяхната идентичност. Обръщайки се, Александър казал на гърка: "Нима не ви се струва, че гърците стъпват между македонците като полубогове между животни". Това! Сега схващате ли нещо, господине Алексис Ципрас. А дали, освен това, сте чели и Филипиките на най-циничния гръцки философ Демостен, от когото в цинизма не сте помръднали ни сантиметър по-надолу? А? Какво казва в тях? Че македонците са варвари, защото със своите фаланги (и това е история) мачкаха гърците, които сега мазохистично, патологично се представят за тях.

Ако античните извори за това, че македонците и гърците са различни народи не са ви достатъчни, ето и и един съвременен, и ваш съвременник, умен и безкористен гръцки историк, който говори истината. Казва се Димитрис Михалопулос, професор историк. В своя кратък, но кристално ясен текст, под название „Македонски манифест“ в своята най-нова книга, по повод десетгодишния юбилей, в този смисъл той посочва няколко коронни фрагмента от антични историци за отделната македонска идентичност, която няма допирни точки с гръцката. Умен и морален, за разлика от вас,премиере и той се позовава на ключовата сцена с апостол Павел от Новия завет: „И през нощта на апостол Павел му се яви видение; там стоеше човек от Македония и го молеше. Ела в Македония, помогни ни“. При това, той се позовава и на някои ключови антични историци. Разбира се, на Херодот, но и на Павзаний, който пише за македонската битка на гърците при Херонея. Пише: „Понеже катастрофата при Херонея беше началото на лоша поредица за всички гърци, а също и за поробените, които бяха слепи за тази опасност и бяха на страната на македонците, Филип получи най-много от техните градове; с Атина номинално установи отношения, отнемайки островите й и слагайки край на нейната морска империя“. И така нататък. Достатъчно ли е това, господин премиер. Това го казва грък, доблестен да признае истината, за която вие сте слепи.

Вие се опирате на брюкселския европейски естаблишмънт, който, както и вие, с примера с Македония възобновява третия нацифашистки Райх. Катастрофата следва, не само според Нострадамус, но и според Божията Правда и Истина, не само за Македония и македонците, но и за гърците и Европа. Може би, Бог няма да позволи над македонците отново да падат англоамериканските напалмови бомби. Те най-варварски изчистиха Егейска и Беломорска Македония от македонци, за да ви я дадат да се нахраните, без никаква грижа за нейните „полета и планини от кръв“, както написа за разлика от вас достойната гъркиня Анастасия Каракасиду. За това гръцките националисти се заканваха да я убият.

Така, господине Алексис Ципрас. Изчистихте македонците от Беломорска Македония, заграбвайки тяхната земя, от която сега се храните и дори погърчихте техните гробове, а сега искате да ни прогоните и от нашата памет. Не ви е срам. Няма да успеете в това, макар да сте ангажирали и всички бомбардировачи на НАТО и брюкселска Европа, която вдъхва живот на вашия, за жалост и техен, геноциден план. Не. Ние сме Македония и македонци от тук до края на вечността. А вие гърци „сърцем светци, лицем вълци“, както ви описа точно Григор Пърличев. Не вярвайте на фалшификаторската и шизофренична Европа, която сама на себе си, глупаво, си причини две световни войни, в които изпрати в касапницата милиони свои хора, невинно млади и извърши невиждани престъпления срещу човечеството и на другите континенти. А тогава каква истина можем да искаме сега от нея? Не се опирайте на нейния фалшификат, господине Ципрас, на тяхната и вашата лъжа за Македония и македонците, които, както казва и апостол Павел в своите послания, са „синове на светлината“ и са „светила, които светят в разложения свят“. Не вярвайте нито на Заев и Димитров, по-европейци и от самите европейци и по-НАТОвци от самите натовци. Това е капацитетът на тяхната съвест, интелигентност и морал. Подобен на вашия. Приемете моите сърдечни поздрави.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски за новото име на Македония: Предложението, което бе публично отхвърлено през 2009-та година, сега е прието в далеч по-лош вариант

Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски за новото име на Македония: Предложението, което бе публично отхвърлено през 2009-та година, сега е прието в далеч по-лош вариант

14 Юни 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предходният министър-председател на Македония и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски коментира постигнатото споразумение за името. В съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“ Груевски написа, че предложението, което е било публично отхвърлено през 2009 г., сега е прието в далеч по-лош вариант, отбелязва скопската информационна агенция „Мета“.
„Не само за външна, но и за цялостна вътрешна употреба, плюс промяна на Конституцията, отказ от диаспората, историята, Илинденското въстание и идентичността", пише Груевски, като споделя два линка към интернет канал, в които той говори за спора с името.
Първата връзка е от посещението му в телевизионно шоу, където той казва, че ако бъде насрочен референдум за името „Република Северна Македония“ за цялостна международна употреба, той ще гласува против.
Втората връзка показва откъс от брифинг за медиите от 2008 г., преди срещата на върха на НАТО в Букурещ.
„Гърция е на път да наложи вето, освен ако не приемем изнудването й, а ние не можем да направим това. Доста вероятно е ако Гърция наложи вето, по-нататъшните преговори за преодоляване на спора за името да изпаднат в толкова дълбока криза, която вероятно ще доведе до прекратяването им“, са думите, които Груевски е изрекъл преди 10 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев продаде най-висшите национални интереси, ще се противопоставим на този договор за капитулация

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев продаде най-висшите национални интереси, ще се противопоставим на този договор за капитулация

14 Юни 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Заев продаде най-висшите национални интереси. Гръцката общественост видя споразумението, което Зоран Заев прие. Очаквано, тъй като властите в съседна Република Гърция искат да се похвалят за триумфа и защитата на собствените си национални интереси“, се казва в ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ, което привежда скопското електронно издание „Курир“.
Партията отбелязва, че същото споразумение бе скрито от гражданите на Република Македония.
„Зоран Заев го криеше, опитвайки се да си купи още един ден за медиите и журналисти под негов контрол, за да убеди публиката, че поражението е победа. Споразумението на Зоран Заев за промяна на конституционното име на Република Македония е капитулация за Македония. Зоран Заев и СДСМ нямат подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, тъй като ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на споразумение, което е вредно и противоречи на македонските интереси. Това споразумение е пряк удар на основите на държавността и подкопава конституционния ред на Република Македония. Цялата общественост видя как Зоран Заев се закле в собствените си деца и предци, че няма да приеме промяната на конституционното име. Сега от позицията на властта Зоран Заев безсрамно променя позицията си и нанася непреценени и необратими щети. Зоран Заев, дори когато се кълне в собствените си деца, лежи евтино“, се казва още в разпространеното изявление.
С това споразумение за капитулация, посочва ВМРО-ДПМНЕ, гражданите и бъдещите поколения са най-големите губещи. Това споразумение е обида и унижение за всички граждани на Република Македония.
„ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме промяна на Основния закон, за да бъде изменено конституционното име и ще се противопостави с всички демократични и правни средства на подписването на това споразумение. ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работеше, работи и ще продължава да работи за интересите на гражданите на тази страна. ВМРО-ДПМНЕ остава в защита за запазване на националните интереси на Република Македония. ВМРО-ДПМНЕ остава на страната на Република Македония“, категорични са от опозиционната партия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.