НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Марияна Витанова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Днешният ден е за едно голямо благодаря към всички, които помогнаха като дариха кръв

Д-р Марияна Витанова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Днешният ден е за едно голямо благодаря към всички, които помогнаха като дариха кръв

14 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Голямо благодаря към всички, които отделиха от времето си, дойдоха и помогнаха като дариха кръв отправя ръководството на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново. Поводът е Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Марияна Витанова, началник на болничната структура. Тя припомни, че на днешната дата през 1900 година е роден Карл Лайндщайнер, който открива кръвната група. Това дава възможност кръвопреливането да се превърне в безопасен лечебен метод. „Благодаря на всички, които отделиха от времето си, дойдоха и помогнаха. Благодаря на тези, които дойдоха, защото техен близък се нуждаеше от кръв и особено на тези, които дойдоха просто защото има хора, които се нуждаят, дори да не ги познават. Винаги има хора се колебаят и се съмняват, но на тези, които нямат медицински противопоказания, мога да кажа само - заповядайте! Елате и вижте и сами ще решите“, призова още д-р Витанова.
Тя припомни, че с едно кръводаряване, което отнема един час, може да се помогне на трима възрастни и две бебета. Освен това покани всеки, който желае, да се отзове и да дари кръв, стига за няма медицински противопоказания на за това, защото в такъв случай кръводаряването няма да бъде осъществено, тъй като се застрашава живота както на дарителите, така и на рецепиентите.
Д-р Витанова подчерта, че кръводаряването е напълно безопасно и дори полезно за кръводарителите. Тя припомни, че всички консумативи, които се използват, са еднократни и стерилни. По думите й, няма никаква опасност от предаване на инфекция, по време на самото кръводаряване. „Кръводарител може да бъде всеки, навършил 18 години, който е здрав и е над 50 кг. Нашата първа грижа е кръводарителят и целта е обемът кръв, който вземаме, да бъде безопасен за кръводарителя. Хората, които са с някакви остро заболяване и приемат медикаменти, след като оздравеят и се възстановят могат да дойдат при нас“, посочи още д-р Витанова. Тя допълни, че тези, които са на постоянно лечение и приемат постоянно медикаменти, ще бъдат върнати, защото това би създало риск и за пациента, и за кръводарителя.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Ненчева,  УМБАЛ – Бургас: За нормалното съществуване на областта са необходими около 900 – 1 000 кръводарители на месец

Румяна Ненчева, УМБАЛ – Бургас: За нормалното съществуване на областта са необходими около 900 – 1 000 кръводарители на месец

14 Юни 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. За нормалното съществуване на област Бургас са необходими около 900 – 1 000 кръводарители на месец. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Румяна Ненчева, старши сестра в УМБАЛ – Бургас, по повод Световен ден на кръводаряването. „Предния месец имахме 577 човека дарили кръв. Кръводаряването намаля“, каза още Ненчева.
По думите й преди време повече хора са дарявали кръв, защото са имали стимул, тъй като им се плащало и също така им се е давало отпуска. „Сега нито едно предприятие не признава двата дни отпуска, която се явява като болничен“, добави старшата сестра. Според нея друга причина е и, че много малко се говори по медиите за кръводаряване - само на 14 юни.
По думите й базата в която работят е с много лоши условия. „Новият център е построен, но болницата няма средства и пари, за да се довърши ремонтът“, допълни Ненчева. Тя каза още, че има и недостиг на работна ръка, а повечето работещи са в пенсионна възраст. „Трудна е работата, а обслужваме целия окръг“, добави старша сестра Ненчева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.