НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Заплатите във висшите училища са два пъти по-високи отколкото в средните училища

Министър Красимир Вълчев: Заплатите във висшите училища са два пъти по-високи отколкото в средните училища

15 Юни 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Заплатите във висшите училище са два пъти по-високи отколкото в средните училища. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Той коментира, че ректорите и академичните съвети са тези, които са определили дизайна на системата за заплащане. „Една от темите ни е как да привличаме и да задържаме и да мотивираме младите преподаватели. Със съвета на ректорите може би ще организираме няколко дискусии по общи теми и стратегии за развитие на държавните висши училища. Няма съмнение, че тези висши училища, които днес инвестират в млади преподаватели утре ще бъдат добри“, каза Красимир Вълчев. По думите му това трябва да бъде една от основните стратегии за развитие. Той добави, че ще се проведе и дискусия, свързана именно със тези стратегии. „Системата на заплащане се определя и от допълнителните възнаграждения, научната степен и се получава една система, която е силно базирана на годините на старшинството и големи разлики между по-възрастните и по-младите преподаватели. Тези разлики достигат средно над три пъти в системата. Това показват нашите анализи, но ние нямаме възможност да влияем на дизайна на системата на заплащане“, каза Вълчев. Той отправи апел към ректорските ръководства в по-голяма степен да насочват вниманието си към младите преподаватели, тъй като ректорите често ги забравят. По думите му едно висше училище ще бъде добро след 20 години, там където днес се инвестира в млади преподаватели.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: 10 млрд. евро от рамковата програма, която предложи ЕК за увеличение на средствата за научни изследвания, са за подобряването на качеството на храните

Министър Красимир Вълчев: 10 млрд. евро от рамковата програма, която предложи ЕК за увеличение на средствата за научни изследвания, са за подобряването на качеството на храните

15 Юни 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 10 милиарда евро от рамковата програма, която предложи ЕК за увеличение на средствата за научни изследвания, са за подобряването на качеството на храните. Това каза пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Днес в града се провежда вторият ден на конференцията на тема „Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“. Тя е се организира от Министерството на образованието и науката с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.
„В своя доклад ще се опитам да резюмирам това, което е в хранителната тема и приносът в научните изследвания към подобряването на храните и тяхното качество. Храните са важни за това да имаме устойчива икономика, да имаме добър здравен статус. Върху това се поставя фокусът. Конференцията се провежда във важен момент, когато се изготвят насоките за следващия програмен период в различните програми“, каза Красимир Вълчев. Той коментира, че близо 100 милиарда евро, които са предвидени за научни изследвания, 10 милиарда евро да са за подобряването на качеството на храните и за научни изследвания в областта на храните. Това според него е една важна тема. „Европа все повече започва да говори за качеството на храните, устойчивост, био разнообразие, което трябва да съхраним благодарение на науката и разчитаме да се справим с предизвикателствата в тази област. И новогодишната финансова рамка, която е предложена от ЕК казва точно това“, заяви Вълчев. Той коментира, че има няколко механизма, по които ще бъдат разпределени тези средства. Основната програма е „Хоризонт“. До сега тя беше „Хоризонт 2020“. Следващият програмен период ще бъде „Хоризонт Европа“. „Българските висши училища и научни организации имат потенциала да участват. Разбира се, ние можем да желаем много по-интензивно участие, но тази конференция не случайно се провежда в Пловдив“, каза Красимир Вълчев. По думите му в Пловдив има няколко висши училища, които заедно, а и по отделно, имат потенциала да участват. Бъдещето на българските висши училища е във все по-голяма степен да се включват в мрежи с научната дейност. Вълчев изрази радостта си, че Аграрния университет и Университетът по хранителни технологии са висши училища, които имат своето място в секторите, в които се обучават и имат перспективата да се развиват като се свързват с други висши училища и научни организации.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.