НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков, АБВ: Неадекватните действия на вътрешния министър Валентин Радев по казуса с Ботевград го правят да изглежда като човек, имащ нужда от освидетелстване

Румен Петков, АБВ: Неадекватните действия на вътрешния министър Валентин Радев по казуса с Ботевград го правят да изглежда като човек, имащ нужда от освидетелстване

14 Юни 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Ботевград. Неадекватните действия на вътрешния министър Валентин Радев по казуса с Ботевград го правят да изглежда като човек, имащ нужда от освидетелстване. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков по време на поредна среща с гражданите на Ботевград, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Горчивата констатация е, че в момента явно няма Държава. Случаят със социалния министър, който първо подаде оставка, която уж бе одобрена, а после бе изпратен обратно на работа, е повече от показателен. Конфликтът между вицепремиера и министъра на туризма пък е ярко доказателство за неспособността на правителството да формира единна политика в нито един сектор“.
„Ситуацията в Ботевград е очевиден пример за лъжата в политиката, като се започне от обещанието да има във всяко село полицай и се стигне до 40% недокомплект в РУ - Ботевград. И тук трябва да подчертая, че министър Валентин Радев е сигнализиран многократно, включително и чрез професионален доклад за случващото се в града и региона. Въпреки това, се стигна до проява на пореден върховен цинизъм от негова страна, при наличието на Национален щаб за издирване на "тръгналите" си затворници, той да си измие подло ръцете с областния и зам.-областния директори на ОДМВР - София".
Думите на Петков допълни председателят на АБВ-Младежи на София Пламена Заячка, която посочи, че случилото се в Ботевград е еманация на липсата на държавна политика, която може да осигури физическа и социална сигурност на младите хора в цяла България. "Държавата не прави нищо за да осигури препитание на младите хора, а обратното облекчава вноса на работна ръка от чужбина. Не се възползва дори от инструментите за обучение и подобряване на квалификацията, които предлага ЕС, като използва едва 3% от предвидената квота от 20 процента студенти по програма „Еразъм“ и то при положение, че по официални данни у нас, до 30-годишна възраст има около 80 000 младежи, които са без работа“, заяви тя.
В заключение, Заячка изрази и възмущението си от липсата на адекватна реакция от страна на правителството и политическите партии за предложеното наименование "Северна Македония", което по думите й е предпоставка за териториални претенции към страната ни и пряка заплаха за националната сигурност. „Всичко това предразполага младите хора да търсят сигурност извън пределите на родината", заключи тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Може да бъде потърсена отговорност за случая в Ботевград и на други нива в МВР, целта е да подобрим работата

Министър Валентин Радев: Може да бъде потърсена отговорност за случая в Ботевград и на други нива в МВР, целта е да подобрим работата

13 Юни 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Може да бъде потърсена отговорност за случая в Ботевград и на други нива в МВР, целта е да подобрим работата. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти във връзка със случая в Ботевград и престрелката в центъра на града, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министър Радев поясни, че МВР сменя ръководството на ОДМВР – София, за да могат новите ръководители да се справят с работата. „Ако не се справят и тях ще ги сменим“, заяви Радев. Попитан дали е имало грешка в професионалното ръководство на МВР и по веригата нагоре, министър Радев отговори: „Със сигурност има грешки. Установените грешки в областната дирекция са с тази реакция от моя страна“, каза Радев. По думите му ще бъде потърсена отговорност на други нива. „Целта е да подобрим работата“, заяви министърът. „Кой по веригата не си е свършил, включително и аз. Виждате, опозицията ми иска оставката. Сигурно са прави, в техните очи това така изглежда. Само внимавам какво ми казват и се опитвам да им разчета мотивите“, поясни Радев. По думите му всеки министър си мисли, че върши правилни неща, но може да не е така. Във връзка с твърденията на заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, че никой него приема на сериозно като министър, Валентин Радев заяви: „Знам кой съм, знам защо съм там, знам колко съм квалифициран. Не съм човек без биография. Ако той не знае, да ме попита“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Възложил съм на професионалното ръководство на МВР да ми предложат ръководотел, който да свърши в ОДМВР – София това, което досега не е свършено

Министър Валентин Радев: Възложил съм на професионалното ръководство на МВР да ми предложат ръководотел, който да свърши в ОДМВР – София това, което досега не е свършено

13 Юни 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Възложил съм на професионалното ръководство на МВР да ми предложат ръководител, който да свърши в ОДМВР – София това, което досега не е свършено. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти във връзка с престрелката в Ботевград, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на министър Радев служителите в управлението трябва да се обединят. „Работата в София област е много тежка“, каза той. „Да се оправят. Има и друг такъв район. Сравняваха ми го професионалното ръководство с Бургас, затова пък трябва и по-компетентни хора или такива, които могат да се справят“, заяви Радев. Той поясни, че остава с респект към свършеното от досегашния директор на ОДМВР – София Георги Григоров и към неговия заместник Веселин Георгиев. „Прочетох им лично досиетата. Обикновено тези, които освобождавам аз, ги каня лично на разговор. Искам да видя с очите кого освобождавам“, каза Радев. По думите му, когато има нарушение и неспазвяне, е длъжен да реагира като министър. „Искам да променя нещата, затова го направих“, допълни вътрешният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Засилваме полицейското присъствие в Ботевград

Министър Валентин Радев: Засилваме полицейското присъствие в Ботевград

13 Юни 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Засилваме полицейското присъствие в Ботевград и няма да вземаме сили от там. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев във връзка с работното му посещение в Ботевград и с хода на проверката по повод инцидента с престрелка в центъра на града, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му има 40 места недокомплект в районното управление. Относно случая с престрелката в града, при която загинаха Владимир Пелов и Марио Панчев, Радев заяви поясни, че МВР няма да може да приеме втори път подобни пропуски. Министърът изрази надежда издирваното лице Радослав Колев да бъде намерено. Министър Радев поясни, че са набелязани мерки в районното управление, сред които засилване на полицейското присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първи рапорт за пенсиониране в МВР заради случая „Пелов“

Първи рапорт за пенсиониране в МВР заради случая „Пелов“

13 Юни 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на Областната дирекция на МВР – София – комисар Георги Григоров е подал рапорт за пенсиониране, предаде БНР.
Официално мотивите не се посочват, но се предполага, че решението на Григоров да напусне системата е свързано със случая на избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян при престрелка в Ботевград. Именно на ОДМВР – София е и Районното полицейско управление в Ботевград, което понесе критики за несправяне със случая.
Вчера Георги Григоров призна, че Марио Панчев, който уби Владимир Пелов, но после също почина от раните си от престрелката, е сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов от затвора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Предприемаме допълнителни мерки, за да дадем повече сигурност на гражданите на Ботевград

Министър Валентин Радев: Предприемаме допълнителни мерки, за да дадем повече сигурност на гражданите на Ботевград

12 Юни 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Ботевград. Министър Валентин Радев, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски проведоха днес работна среща със състава на РУ - Ботевград и с кметовете на общината. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Те се запознаха от близо с изпълнението на задачите на полицейското управление, с проблемите, както и с редица въпроси, свързани със сигурността на района и поставени от местната власт.
РУ - Ботевград работи в намален състав, след големите съкращения, извършени през 2015 г. - този проблем посочиха и професионалистите и кметовете на общината, поясни на брифинг след срещата вътрешния министър. Той уточни, че е в Ботевград не заради случая Пелов, а защото още преди това е получавал сигнали за района. Веднага вземаме няколко мерки, конкретизира министър Радев. Първата от тях е, че ще оставне засиленото полицейско присъствие до нормализиране на обстановката. На второ място се договорихме да се провеждат такива срещи всеки месец, за да се отчитаме какво правим за сигурността на гражданите и за да чуем местната власт дали работим в правилната посока и какво още можем да направим. На трето място – няма да командироваме полицаи от РУ - Ботевград по морето по време на летния сезон, както и по повод на други възникнали събития. Вътрешният министър допълни, че продължава цялостният анализ по случая с Пелов. Той посочи, че е доволен от работата на Районното полицейско управление, а дали ще има промени – това ще стане ясно от анализа на професионалното ръководство. Министър Радев е уверил състава, че се полагат всички усилия за оптимизиране на условията на работа, за подобряване на перспективността и възможностите за кариерно израстване на служителите така, че те да са мотивирани при изпълнение на задълженията си.
Вътрешният министър коментира и искания вот на недоверие - Вслушвам се в критиките, не се притеснявам, защото знам какво правим в министерството. Министърът допълни, че този който го е назначил може да поиска и неговата оставка.
По думите на гл. комисар Терзийски до настоящия момент не може да се говори за сериозни грешки при проведеното издирване на Пелов и Колев. Той посочи, че продължава анализът на извършената полицейска работа по случая, на базата на който ще бъдат направени съответните изводи и набелязани мерки за подобряване на цялостната полицейска дейност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев ще посети Ботевград

Министър Валентин Радев ще посети Ботевград

12 Юни 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще бъде на посещение в Ботевград, където ще проведе среща със състава на районното управление и кметове от общината. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. След срещите, около 15.30 се очаква брифинг за медиите пред районното управление на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Оставка на министър Валентин Радев след случая в Ботевград няма да реши проблемите в системата на МВР

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Оставка на министър Валентин Радев след случая в Ботевград няма да реши проблемите в системата на МВР

11 Юни 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. След случая в Ботевград критиките са основно към МВР, забравяйки, че държавата е едно цяло, работещо в синхрон. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. По думите му криминогенната обстановка у нас е резултат от цялостното положение на страната. Ако фактор, оневиняващ до някаква степен органите на МВР, това са дългите години на експерименти в системата, с неясна цел и липса на резултат, обясни той. Йорданов беше категоричен, че евентуално оставка на министър Валентин Радев няма да реши проблемите. „Кризата в МВР започна още от управлението на Тройната коалиция, тогава имаше два министри на вътрешните работи и две реформи, които взаимно се изключваха. След това нещата тръгнаха надолу. Към това можем да добавим и проблемите в Министерството на правосъдието, включително и липсата на каквато и да е идея за съдебна реформа- резултатът е лесно предвидим. На първо място трябва да има сериозен контрол на това как се разходват средствата в системата, от години говорим за това, че има необходимост от пълен преглед на кадровата осигуреност и на щатовете на министерството. В подобни случай се прави излишно противопоставяне на хора, заемащи административни длъжности и на тези, работещи на терен“, обясни той. Емануил Йорданов коментира още, че едва ли ще видим различен изход и по-добро справяне със ситуацията и при издирването на другия избягал затворник от Радослав Колев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Малшанс за МВР е, че Валентин Радев е министър на вътрешните работи, надявам се, че той съвсем скоро ще бъде преживян от вътрешното ведомство

Румен Петков, АБВ: Малшанс за МВР е, че Валентин Радев е министър на вътрешните работи, надявам се, че той съвсем скоро ще бъде преживян от вътрешното ведомство

10 Юни 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Малшанс за МВР е, че Валентин Радев е министър на вътрешните работи. Надявам се, че той съвсем скоро ще бъде преживян от вътрешното ведомство. С тези думи в ефира на БНР председателят на АБВ Румен Петков коментира изказването на министър Радев, че полицията едва ли не заради липса на късмет не е успяла да залови Пелов преди стрелбата в Ботевград, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Във връзка с темата Петков заяви, че от Алтернатива за българско възраждане имат предложение за пакет от мерки, които да увеличат ефективността на Министерството на вътрешните работи. „Ние от АБВ говорим за няколко незабавни стъпки, които трябва да бъдат предприети. Първо, подготовка и преподготовка на състава и много солидни критерии при подбора. Второ, незабавни мерки за преодоляване на недокомплекта в МВР, където има повече от 3 500 свободни места. Разбира се и въпросът с мотивацията. Аз се боя, че министърът на вътрешните с неадекватните си действия е на път да предизвика бис на протестите от миналата година. Говори се да се отнемат картите за градския транспорт на служителите на трудово-правните отношения, да се намалят парите за дрехи. Много се надявам дотам да не се стигне. Това е една система от действия на министъра за демотивация, която вече отива към деморализация на състава. Ботевград е един пример за лъжата. Не може да излизаш и за говориш, че ще има в всяко село полицай, а в Ботевград Районното полицейско управление да го преполовиш“, заяви той.
По-рано през деня Румен Петков коментира темата и в ефира на БТВ. „Да имаш сигнали, че ситуацията в Ботевград е под критичния минимум по отношение на полицейския състав. Това да го знаеш, да си информиран и да не вземеш никакви мерки, това е катастрофа. На такъв човек (Валентин Радев Бел.ред.) не може да му се гласува доверие да направи дори анализ. Това е ситуация, граничеща с трагикомизъм. Да излезеш и да кажеш: „Точно да го хванем и нашия човек го гръмна“. Тази ситуация не нито за смях нито за рев. Тя навява единствено мисли да избягаш от държавата. Това е съсипия за МВР. В Ботевград на практика няма полиция. И дори в този случай от национално значение не се изпращат допълнителни сили. Крайният извод от случая в Ботевград е, че системата на МВР е деморализирана, както и че обществото не желае да работи с нея в този и вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава. Престъпниците в България решават проблемите си помежду си“, посочи той.
Пред БНР председателят на АБВ взе отношение и по темата с АЕЦ „Белене“, след решението на парламента да отмени под някаква не напълно ясна форма, така наречения „мораториум“ върху изграждането на централата. „Това е голяма победа на АБВ, защото ние сме единствените, които сме били до край методични през целия период от време по отношение на настояването си АЕЦ „Белене“ да бъде построена. Решението на НС е голяма крачка, но тя не прави процеса необратим, защото всъщност не беше свален мораториумът и това може да предизвика въпросителни у част от инвеститорите. И аз се надявам, че напредналата фаза на разговорите и с Китайската национална електрическа компания и с „Росатом“, и с френската „Арева“ са ги убедили в наличната политическа воля. Но е време в НС да се спре със замерянето кой е по-виновен, нека малко смирение да има у всички, да подкрепят усилията на министър Теменужка Петкова, защото тя наистина вложи много, за да се покаже на инвеститора волята „Белене“ да бъде изградена. Това трябва да е част от бъдещето на България през следващите 40 – 50 години. Ако продължават в парламента да се замерят образно казано с това, кой е по-виновен за ситуацията до момента, това само може да смути инвеститорите“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Убиецът на Владимир Пелов е агент на МВР

Румен Петков, АБВ: Убиецът на Владимир Пелов е агент на МВР

10 Юни 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР. Това обяви в студиото на „Тази неделя” по бТВ лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен. „Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние тамън да го хванем и нашият агент го гръмна – защото починалият в „Пирогов” е агент на МВР (…) Той е в основата на свидетелските показания срещу застреляния престъпник Пелов, той е човекът, информирал МВР за редица неща”, възмути се Петков.
Според него мрежата на информаторите и помагачите на МВР е съсипана и затова ботевградските полицаи не са научили, че в един конкретен апартамент на свързан с избягалия затворник се купува 3 пъти повече храна и сметките скачат драстично без видим повод. „Деморализирана е системата и обществото не желае да работи със системата в този й вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава, престъпниците решават своите проблеми помежду си”, подчерта Румен Петков.
Според него ударите по МВР са започнали още от 1992 г. с „безпринципната кадрова политика”: „Хора бяха изхвърлени на улицата и някои от тях бяха длъжни да оцелеят по не най-добрия за държавата начин”. По думите му другите удари дошли от непрекъснатите преструктурирания и ваденето на досиета извън кръга на „политическите доносници”, което прекършило агентурния апарат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Почина и вторият участник в престрелката в Ботевград (ОБЗОР)

Почина и вторият участник в престрелката в Ботевград (ОБЗОР)

9 Юни 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Марио Панчев, който простреля и уби избягалия затворник Владимир Пелов, е починал от раните си в „Пирогов“. Престрелката между двамата беше на 5 юни в Ботевград. Събраните от първия оглед доказателства сочат, че двамата са стреляли един срещу друг, като Пелов е нападнал Панчев. Основната версия, по която се работи, са неуредени финансови отношения между двамата, които преди години са имали общ бизнес. На мястото на местопрестъплението са намерени 3 пистолета - един в тревната площ, един на земята до трупа, и един в чантичка на кръста на Владимир Пелов. При допълнителния оглед са намерени 7 гилзи. Владимир Пелов е с три наранявания - едното е в основата на лицето, а другите две са в десния крак. От година и половина Пелов и Панчев са били в много обтегнати отношения. От МВР обясниха, че от около месец е имало оперативна информация, че Пелов е на територията на Ботевград. Той е бил с променен външен вид - с брада и облечен със суитчър с качулка и шапка. Владимир Пелов избяга преди около два месеца от Софийския затвор заедно с друг затворник Радослав Колев. В последните седмици полицията проведе няколко операции в района а Ботевград, тъй като се предполагаше, че Пелов се укрива там, но при нито една от акциите той не беше открит.
Престрелката в Ботевград беше основна тема и в парламента на 6 юни. Депутатите от опозицията настояха да се предостави информация по случая. След като вътрешният министър Валентин Радев беше в чужбина, в пленарна зала докладва гл. секретар на МВР Младен Маринов. В деня след престрелката полицейското присъствие в Ботевград остана засилено. А блок в града беше евакуиран, след като в апартамент бяха намерени взривни вещества. На място работиха специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят. Младен Маринов опроверга информацията, че апартаментът е на жената на Марио Панчев. Той увери, че екипът, който работи по случая в Ботевград е проверен и няма основание за изтичане на информация. Всички подадени сигнали по случая са били проверени от МВР, районът на Ботевград, откъдето Пелов е родом, също е проверяван. На 8 юни вътрешният министър Валентин Радев коментира: „Бяхме на крачка да заловим Владимир Пелов“. Възложена е проверка, която да покаже дали по случая „Пелов“ са допуснати грешки.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“: Пострадалият при стрелбата в Ботевград мъж е починал тази сутрин

УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“: Пострадалият при стрелбата в Ботевград мъж е починал тази сутрин

9 Юни 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Пострадалият при стрелбата в Ботевград мъж е починал тази сутрин. Това потвърди за Агенция „Фокус“ говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова. „Мъжът е починал поради тежките наранявания, въпреки усилията на медиците“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младен Маринов, главен секретар на МВР: По сигнала, че Владимир Пелов се укрива в Ябланица е действано незабавно и с необходимата сериозност

Младен Маринов, главен секретар на МВР: По сигнала, че Владимир Пелов се укрива в Ябланица е действано незабавно и с необходимата сериозност

8 Юни 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. По получения сигнал, че Владимир Пелов се укрива в Ябланица е действано незабавно и с необходимата сериозност. Това каза пред журналисти в Бургас главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. На въпрос дали полицията е реагирала на време на получения сигнал, че Пелов се е укривал в Ябланица, гл. комисар Маринов отговори: „Сигналът е получен и незабавно са предприети действия. Свързвали сме се с лицата, които са го подали“. „Това беше вече към края на работния ден. Бяха изпратени служители в района. Ставаше въпрос за кошара, която се намира в планината. Колеги влязоха там, въпреки че вече беше тъмно. Търсихме хора, които да ни заведат дотам, включително и горските, които са в района. По случая беше ангажиран и хеликоптер на Гранична полиция, с термокамера и служители на Гранична полиция с джипове с термокамери камери“, разказа Маринов. „Така че аз смятам, че по сигнала е действано с необходимата сериозност и всички факти по него са изяснени“, допълни той. По думите му са в района са иззети и камери от горско стопанство. „По отношение на оперативно-издирвателните дейности, свързани с бягството на двамата затворници мога да ви кажа че всичките действия са отложени в оперативните дела и досъдебното производство, които са образувани“, коментира още главният секретар. „За съжаление не мога да ви кажа конкретика, за да потвърдя, че колегите са действали и са си вършили работата с пълната отговорност“, допълни той. „Благодаря на екипа, който работи и продължава да работи по случая, защото критиките са безпощадни, включително и от хора, които са работили в системата и много добре знаят как се действа в такина случаи, но свободното слово дава възможност на всеки да критикува, след като събитията са се развили. Приемам го като критика, но подкрепям екипа, който работи и продължава да работи. Защото е лесно да се критикува, но е трудно да се запазят професионалистите и да им се даде кураж да работят“, коментира Маринов. „Все пак мога да дам примери, при които такива бегълци се укриват с години. От това, което има по действията и аз го знам, смятам, че бяхме по следите им и кръгът около тях се стесняваше“, допълни Маринов. „При положение, че тези бегълци са подпомагани и се крият в един апартамент смятам, че полицията трудно би стигнала до това“, отбеляза още той.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев: Не съм сигнализирал службите и не притежавам информация по случая „Пелов“

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев: Не съм сигнализирал службите и не притежавам информация по случая „Пелов“

8 Юни 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Не съм сигнализирал службите и органите. Не притежавам информация. Това каза пред журналисти зам.-председателят на парламента Явор Нотев по повод информация, че по думите на вътрешния министър Валентин Радев и той е подавал сигнал по случая „Пелов“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да коментирам - не съм чул изявление на министър Радев. Сигнал, не не съм“, посочи той. „Аз съм народен представител от избирателния район София-област, имам отношение към сигурността в Ботевград. Разговаряли сме с министър Радев за полицейско присъствие, но по повод осигуряване на защита срещу битовата престъпност“, обясни Явор Нотев. „Министърът реагира незабавно на настояването на хора от района да се разкрие полицейски участък, макар и временен, в по-рискови райони на Ботевград“, допълни зам.-председателят на парламента. „Извинете, конкретно за случая „Пелов“ - не желая да злепоставям министъра, не зная какво е казал, но нямам спомен да сме разговаряли за този случай“, коментира Явор Нотев. „Няма как да не си спомням, опитах се да бъда деликатен. Не съм споменавал името на Пелов в разговор с министъра, не съм имал повод и информация“, заяви той. „Следя и се информирам за случилото се от медиите. Някакво недоразумение е станало“, каза още Явор Нотев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Бяхме на крачка да заловим Владимир Пелов

Министър Валентин Радев: Бяхме на крачка да заловим Владимир Пелов

8 Юни 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бяхме на крачка да заловим Владимир Пелов. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Имало е сигнали. Ние сме го следели и сме били на крачка да го заловим преди това убийство. Както каза един колега, има ли сме малшанс да не сме ние“, каза министърът. „Някъде успяваме, някъде не успяваме“, заяви министърът и даде за пример заловения на ГКПП "Лесово" стрелец от Слънчев бряг.
„Аз съм имал сигнали- това да ви кажа. И си спомних, проверих го - ноември месец мисля, че беше, или октомври - от г-н Нотев, народен представител от този район - Ботевградския. Той тогава ми обърна внимание. След това и на оперативка, когато сме обсъждали, аз попитах ръководството какво сме направили и те ми докладвах. Всичко това е взето под внимание“.
„Не знам дали ще има уволнения - чакаме анализа. Като имаме анализа, ще видим има ли виновност, кои лица не са си свършили работата, защо ние не сме преварили този, който го уби“, каза още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Възложил съм проверка, която да покаже дали са допуснати грешки в случая „Пелов“

Министър Валентин Радев: Възложил съм проверка, която да покаже дали са допуснати грешки в случая „Пелов“

8 Юни 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Възложил съм проверка, която да покаже дали са допуснати грешки в случая „Пелов“. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Всичко, което чух от професионалното ръководство, и това, което изгледах по телевизията, се разминава доста. Имало е сигнали постоянно. Ние сме го следили и сме били на крачка да го заловим преди това убийство. Както каза един колега, имали сме малшанс. На мястото, където е живял този човек, имаше взривни вещества и ръчни гранати. Аз казах, че рано или късно тези двамата по някакъв начин ще бъдат спрени. И двамата са много опасни, особено Пелов“, коментира Радев.
Главният секретар на МВР Младен Маринов допълни, че приема критиките, които са безпощадни, но и че подкрепя екипа, който е работил и продължава да работи по случая.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.