НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Най-малко 20 души са загинали при въздушни удари в Ходейда

AFP: Най-малко 20 души са загинали при въздушни удари в Ходейда

2 Август 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Най-малко 20 души са загинали при въздушни удари в близост до болница в контролирания от бунтовниците йеменски пристанищен град Ходейда, предава AFP, като се позовава на данни от лекари и очевидци.
„Броят на загиналите в две атаки достигна до 20 души“, обясни за агенцията лекар от пристанищния град. Други източници от здравните власти допълниха, че в резултат на атаките в болница са настанени 60 души.
Правителството на Йемен, подкрепяно от Саудитска Арабия, стартира преди месеци офанзива за превземане на ключовия северен град, контролиран от хутите. По-късно обявиха, че преустановяват настъплението, за да дадат шанс на посредниците на ООН да се опитат да примирят враждуващите страни, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Въздушните отбранителни системи на Саудитска Арабия са прихванали ракета над столицата Рияд

Reuters: Въздушните отбранителни системи на Саудитска Арабия са прихванали ракета над столицата Рияд

24 Юни 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Рияд. Въздушните отбранителни системи на Саудитска Арабия са прихванали балистична ракета изстреляна от йеменските хусити към столицата Рияд, предава Reuters, като се позовава на саудитската държавна телевизия „Al-Ikhbariya“.
Йеменските хусити засилиха ракетните си нападения над саудитското кралство като отмъщение, по думите им, за въздушните рейдове на водената от Саудитска Арабия коалиция срещу подкрепеното от Иран военно движение в Йемен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Проправителствените сили на Йемен са превзели летището на Ходейда

AFP: Проправителствените сили на Йемен са превзели летището на Ходейда

20 Юни 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Подкрепените от Обединените арабски емирства проправителствени сили на Йемен са превзели летището на Ходейда, ключова стъпка към установяването на контрол над пристанищния град, предава AFP.
Съответната информация потвърди потвърди командир на операцията. „Летището е напълно прочистено и е под контрол“, увери командирът на коалиционните сили Абдул Салаам ал-Шехи във видео, публикувано от държавната информационна агенция на ОАЕ.
Миналата сряда правителствените сили на Йемен стартираха кампанията за превземането на пристанището на Червено море, контролираното от бунтовниците от 2014 г. насам.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Хуситите загубиха важна битка, но останаха „костелив орех“

„Взгляд“: Хуситите загубиха важна битка, но останаха „костелив орех“

20 Юни 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Арабската коалиция начело със Саудитска Арабия от втория опит взе с щурм летището на йеменския град Ходейда. Но главната цел – едноименният град на Червено море – засега остава под контрола на хуситите. В Рияд са уверени, че вземането на това пристанище ще лиши шиитските бунтовници от иранските оръжейни доставки. За това, дали успехът на арабите е преломен момент в йеменската война и възможно ли е все още мирно разрешение на конфликта, се разсъждава в материал на руското издание „Взгляд“, представен без редакторска намеса.

Бойците от арабската коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия и ОАЕ (Обединените арабски емирства), във вторник сутринта влязоха на територията на летището на пристанищния град Ходейда. След ожесточени боеве с контролиращите града йеменски бунтовници – хусити от движението „Ансар Аллах“ операцията е била завършена успешно благодарение на предприет от коалиционните войски щурм, както съобщиха пред Reuters военни източници.

Операция „Златна победа“ на проправителствените сили в Йемен с поддръжката на арабската коалиция започна в средата на миналата седмица. Главната й цел е превземането на пристанището Ходейда на Червено море, което да ознаменува окончателния разгром на хуситите и да осигури морското съдоходство в пролива Баб ел Мандеб. Засега арабите не успяха да я постигнат, независимо от успешното вземане на летището.

Преди началото на настъплението министъра на външните работи на ОАЕ Анвар Гаргаш предложи на хуситите с ултимативен тон да изтеглят силите си от града в течение на два дни, но „Ансар Аллах“ отказаха. В последствие, в събота, коалицията докладва, че е взела летището, но хуситите, заемащи позиции на юг и изток от аеропорта, осъществиха мощен натиск и върнаха летището под свой контрол.

Интересно е, че формално поддържащите арабите САЩ преди щурма отказаха да помогнат на коалицията с разузнавателна информация, както и да изпратят дронове. Нещо повече, Вашингтон даже не поиска да помогне с разминирането на водите около пристанището на Ходейда. Но вместо американците такава помощ се съгласи да предостави Франция.

Ходейда се смята за второто по важност пристанище в Йемен след Аден, където се базира легитимното правителство на страната. Това също допринася за стратегическата важност, която му отдават арабите. Но да се преувеличава значението на Ходейда също не си струва.

Старшият научен сътрудник от Института по източни изследвания Сергей Серебров е убеден, че успехите на арабската коалиция далеч не означават стратегическа победа. „Ходейда играе ролята на прозорец за големите територии, контролирани от алианса между хуситите от „Ансар Аллах“ и ядрото на бившата партия „Всеобщ народен конгрес“ (ВНК), където живее 80% от населението на страната“, обясни той пред вестник „Взгляд“.

Напомняме, че коалицията начело със Саудитска Арабия редовно нанася удари по териториите на Йемен, заемани от хуситите. Войната продължава от март 2015 година, когато арабската коалиция за първи път нахлу на йеменска територия под предлога, че иска да върне властта на президента на страната Абдрабу Мансур Хади, който получи убежище в Саудитска Арабия. Независимо от тригодишните усилия на арабите, хуситите продължават да държат не само столицата Сана, но и около 20% от територията на страната, на която живее по-голямата част от населението.

Востоковедът, доктор на историческите науки Павел Густерин смята, че успешното взимане на летището изобщо не означава, че арабите ще могат и в бъдеще да решават поставените задачи да разгромят хуситите. „Коалицията разчиташе, че ще успее бързо да сломи съпротивата на хуситите, но те се оказаха костелив орех. Това можеше да се предвиди, имайки предвид дългото военно минало на Йемен“, заяви Густерин.

Според неговата прогноза, хуситите могат да се съпротивляват на саудитската коалиция още дълго време. „Дори взимането на Ходейда няма да промени кардинално ситуацията и това няма да е прелом в борбата. На своя територия хуситите могат да воюват още много дълго, благодарение на своята маневреност на територията на собствената си страна“, отбеляза той.

Струва си да се отбележи, че в йеменската война за арабите нещата не са съсредоточени само в хуситите, колкото в стоящите зад тях сили. В тази връзка, бившият президент на Йемен Али Абдула Салех обвини шиитските бунтовници, че изпълняват политическите поръчки на Иран. Густерин отбеляза също: „На територията на Йемен борбата не се води със самите хусити, а с поддържащия ги Иран“. И тук се появява още един фактор, заради който Ходейда има толкова голямо значение за арабите. От коалицията твърдят, че през това пристанище бунтовниците получават оръжие и боеприпаси от Иран, включително балистични ракети, с които може да се обстрелва територията на Саудитска Арабия.

Независимо от това, Густерин е уверен, че даже преминаването на Ходейда в ръцете на коалицията няма да означава пълно прекъсване на доставките на оръжия от Иран. Хуситите имат натрупани огромни арсенали, които ще им стигнат за дълго време. Освен това може да съществуват резервни канали за доставки, подчерта той.

Въобще, успехът на международната коалиция зависи от настъпателния потенциал на Саудитска Арабия, от нейната способност „да унищожава хора и техника“, уверен е експертът. При това, според неговото мнение, „саудитската монархия не получава никакви дивиденти“, тъй като борбата е класическо проявление на студената война. За Рияд и Техеран това е по-скоро въпрос на престиж – никой от тях не иска да губи своя авторитет.

Само че цената на този престиж е огромно количество жертви сред гражданското население. Според данните на ООН, от пролетта на 2015 година в Йемен са загинали близо 6400 мирни жители, а още повече от 10 хиляди са пострадали, като по-голямата част са жертви на ударите на арабската коалиция.

Но американците, така активно крещящи за жертвите в Сирия и приписващи ги ту на правителството на Асад, ту на Русия, не вдигат толкова шум за Йемен. Защото, според техните думи, арабската коалиция трудно нанася удари „с необходимото ниво на точност и предпазливост“, за да се избегнат жертви сред мирното население.

А ето, че Съветът за сигурност на ООН през миналата седмица предупреди, че съществува риск от влошаване на хуманитарната ситуация в Йемен, след като пристанището на Ходейда бе блокирано.

„Това е единственият канал за доставка на хуманитарна помощ. Неговото блокиране може да предизвика хуманитарен колапс и съответстваща ескалация на конфликта и излизането му извън пределите на Йемен“, подчерта Сергей Серебров. Във връзка с това, експертът е убеден, че проведената арабска операция е целяла основно да се премине към преговорен процес под натиск.

„Преговорите са възможни. Единствената страна, която е против преговорите е арабската коалиция, защото те не искат да сядат на масата за преговори с хуситите. Самите шиитски бунтовници са готови и отдавна предлагат това“, отбеляза Серебров, като добави, че преговорите биха били възможни „ако Съветът за сигурност на ООН вземе такова решение.

А пък Павел Густерин смята, че разрешаването на конфликта чрез преговори е на практика нереализируем сценарий, защото в този случай Саудитска Арабия фактически ще признае своето поражение. „Те не нахлуха там, за да седнат на масата за преговори с хуситите. Саудитите се нуждаят от триумфална победа“, заключи събеседникът.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Арабската коалиция обвини Иран, че въоръжава бунтовниците в Йемен

The Washington Post: Арабската коалиция обвини Иран, че въоръжава бунтовниците в Йемен

19 Юни 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Рияд. Представителите на водената от Саудитска Арабия коалиция, бореща се срещу шиитските бунтовници в Йемен демонстрира оръжие, взето от бойните полета в страната, и съобщиха че то е предоставено на антиправителствените сили от Иран, пише The Washington Post.
Иран отрича да въоръжава бунтовниците, познати като хути, въпреки докладите на ООН и на западните държави, свързващи Техеран с арсенала на бунтовниците.
Оръжието, демонстрирано в Абу Даби включва безпилотни летателни апарати, снайпер, мини, маскирани като камъни и дори дистанционно управляем кораб, пълен с експлозиви, който не успява да се детонира.
Конференцията, на която е представено оръжието се провежда, докато коалицията води настъпление срещу контролираното от хутите пристанище Ходейда, което е критикувано от международните правозащитни организации като такова, което не щади цивилните.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителствените сили на Йемен навлязоха в летището на Ходейда

AFP: Правителствените сили на Йемен навлязоха в летището на Ходейда

19 Юни 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Сана. Йеменските правителствени сили, подкрепени от Обединените арабски емирства, влязоха в летището на стратегическото пристанище Ходейда, предава AFP, като уточнява, че боевете със шиитските бунтовници за контрола на града продължават.
„С участието и подкрепата на въоръжените сили на ОАЕ, йеменска армия навлезе в летището на Ходеда", предаде държавната агенция на ОАЕ в социалната мрежа „Туитър“. Докладите бяха потвърдени от йеменски военен източник, допълва агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: ОАЕ поискаха военна помощ от САЩ и Франция за офанзива на пристанище в Йемен

Sputnik: ОАЕ поискаха военна помощ от САЩ и Франция за офанзива на пристанище в Йемен

15 Юни 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Йемен. Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поискали от САЩ и Франция да предоставят военна помощ на водената от Саудитска арабия офанзива срещу пристанище в Йемен, окупирано от хуситски сили, предава Sputnik.
САЩ са отхвърлили молбата на ОАЕ за информация, наблюдение и разузнавателна подкрепа, както и миночистачи, които ще бъдат предоставени от Франция, заяви представител на емирствата.
Корабите с миночистачи са били нужни за разчистване на мини, заложени от хуситите на пристанище Ал Ходейда, което се използва за внасянето на жизненоважни доставки на гладуващото население на частично блокирания Йемен.
Офанзивата, предвождана от коалиция начело със Саудитска Арабия, беше обявена в сряда. Заложената ѝ цел е довеждането до края на четиригодишния конфликт, докато в същото време ООН предупреди, че разрухата би увеличила хуманитарната криза.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще заседава в четвъртък за ситуацията в Йемен

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще заседава в четвъртък за ситуацията в Йемен

14 Юни 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще заседава в четвъртък за ситуацията в Йемен и офанзивата за пристанищния град Ходейда, който е основна входна точка на хуманитарната помощ за обхванатата от гражданска война страна, предава AFP.
Пристанището се контролира от бунтовниците хути. Силите на предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която подкрепя официалното правителство в Йемен, настояват, че през пристанището освен хуманитарна помощ се доставят и оръжия на бунтовниците.
Специалният пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс каза, че полага усилия да убеди враждуващите страни да държат пристанището отворено и настоява хутите да го предадат на комитет, надзираван от ООН, който да гарантира доставката на хуманитарна помощ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия е унищожила две ракети, изстреляни от Йемен

ТАСС: Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия е унищожила две ракети, изстреляни от Йемен

8 Юни 2018 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Рияд. Противовъздушната отбрана (ПВО) на Саудитска Арабия е унищожила две ракети, изстреляни от Йемен, предава телевизионният канал Sky News Arabia, цитиран от TACC.
Според информацията „двете ракети, изстреляни от йеменските метежници по посока на град Наджран, са били унищожени от ПВО на кралството. „Едната ракета е паднала на територията на Йемен , а другата е била свалена над граничен пустинен район“, се казва в съобщението.
В последно време са се увеличили значително ударите от страна на бунтовниците в Йемен, включително с балистични ракети, по територията на Саудитска Арабия. По думите на саудитските военни от началото на конфликта са прихванати повече от сто ракети, изстреляни от бунтовниците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.