НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„А1 Он“ (Македония): Бивш албански президент критикува правителството на Рама, че мълчи за размяна на територии между Косово и Сърбия

„А1 Он“ (Македония): Бивш албански президент критикува правителството на Рама, че мълчи за размяна на територии между Косово и Сърбия

12 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият албански президент Буяр Нишани отправи критики по адрес на правителството на страната и премиера Еди Рама заради „мълчанието за идеята на косовския президент Хашим Тачи за корекция на границите и искането на Белград за присъединяване на северната част от Косово към Сърбия“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„Може ли някой да каже, защо албанското правителство мълчи около искането на Белград да се дадат на Сърбия албанските територии в Митровица“, попита Нишани.
След това той цитира член 8 от Конституцията на Република Албания, в който се казва, че Албания защитава националните права на албанския народ, който живее извън нейните граници.
И освен това, добави още бившият албански президент, интересен е фактът, че Еди Рама прави изявления за Косово винаги след обвиненията на Демократическата партия на Албания, че няма право да се бърка във вътрешните работи на друга страна.
Досега нито правителството в Тирана, нито премиера Еди Рама не са излезли с позиция по идеята за корекция на границата и размяна на територии, отбелязва македонската медия. По този въпрос се произнесе албанската опозиционна Демократическа партия, която е против подобни инициативи.
Единствено бившият премиер на Швеция Карл Билд, който е добре запознат с балканските работи, в статия за The Washington Post съобщи, че съгласие за идеята е дал не само сръбският президент Александър Вучич, но това е било мнението и на албанския премиер Рама, изразено по време на лична среща с него.

Агенция "Фокус" припомня:

Преди една седмица, на 6 авугст, Нишани се включи към хора на десните албански, сред които и медии и анализатори, близки до националистите, които са крайно негативно настроени на към идеята на косовския президент Тачи за корекция на границата между Косово и Сърбия. Бившият държавен глава обяви, че "Косово е албанският Еруаслим" и всеки албанец е заинтересован от косовския въпрос.
„Когато казвам, че Косово е албанският Ерусалим, имам предвид, че всяка ситуация в Косово е не само важен въпрос за Прищина, но и за всички албанци, където и да живеят“, подчерта той.
В последствие Хашим Тачи конретизира, че под "корекция на границата" има предвид "присъединяване на Прешевската долина" (в Сърбия) към Косово, а не разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии и дори предоставяне на автономия на сърбите в района на север от река Ибър. Той ще постави въпроса в рамките на диалога Белград - Прищина, който се провежда при посредничеството на Европейския съюз в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

12 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че министър-председателят на страната Еди Рама е постигнал съгласие със сръбския президент Александър Вучич за идеята за корекция на границите на Косово, предава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Според Бериша Рама е обсъдил това с бившия премиер на Швеция Карл Билд, пред който е изразил мнението си, че е отворен за подобна идея.
„Рама се е договорил с Вучич за подялба на Косово. Бившият шведски премиер Карл Билд потвърди, че Едвин Кристач Рама се е договорил с Александър Вучич и неговите албанофобски аргументи в Прищина за подялба на Косово. На срещата си с Еди Рама той е заявил, че Рама е отворен за тази идея на Вучич. Албанската държава, заради капитулацията на Еди Рама, е изправена пред втора подялба, но този път не от големите сили, а от албанския албанофоб, който в момента най-голямата опасност за албанската нация“, заяви Бериша.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

21 Юли 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово ще бъде възобновен в началото на септември със среща между държавните глави на двете страни – Александър Вучич и Хашим Тачи. Това обяви говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„На последното заседание на диалога на високо равнище, проведено на 18 юли, двамата президенти разгледаха постигнатия напредък и се споразумяха да се срещнат в началото на септември", поясни Кочиянчич. Тя добави, че на по-ранна среща, проведена на 24 юни, Вучич и Тачи се се съгласили да засилят работата си за постигане на споразумение за цялостно нормализиране на отношенията.
„Воденият под егидата на ЕС диалог има за цел да насърчи дългосрочното сътрудничество между двете страни, да спомогне за развитието на пътя им към ЕС и да подобри живота на хората. Дългосрочното решение предполага устойчиво и реалистично договор, базиран на международното право", припомни говорителят на ЕК, като същевременно допълни, че Белград и Прищина работят за определяне на общите позиции за постигане на споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент представи платформа за диалога Белград-Прищина

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент представи платформа за диалога Белград-Прищина

14 Юли 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент и лидер на управляващата Демократична партия Кадри Весели представи в петък проект на документ, насочен към постигането на консенсус в диалога със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той представи новия план по време на среща на лидерите на управляващите партии с президента Хашим Тачи.
Весели вярва, че представеният от него договор е добро начало към изграждането на консенсус във финалната фаза на диалога със Сърбия. „Ние изграждаме консенсус. Това, което обединява управляващите и опозицията са членството в ООН, европейската интеграция, членството в НАТО, както и реформите в нашата законодателна и икономическа система“, заяви Весели.
„Вярвам, че този документ е само добро начало, което ще помогне за създаването на общ консенсус, който аз предложих, за да може Косово да бъде обединено, когато общува със Сърбия и в същото време да завърши процеса за членство в ООН за нашата суверенна и независима държава. В крайна сметка това е основната причина, заради която продължаваме с диалога“, допълни още председателят на парламента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовската опозиция поиска извънредно заседание на парламента преди подновяване на преговорите със Сърбия

A1 On (Македония): Косовската опозиция поиска извънредно заседание на парламента преди подновяване на преговорите със Сърбия

13 Юли 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Депутати от косовската опозиция поискаха провеждането на извънредно заседание на парламента, след като по-рано държавният глава Хашим Тачи обяви, че съставен екип за преговорите със Сърбия, в които са включени само представители на управляващите партии, съобщава скопското електронно издание A1 On.
Фракцията на Социалдемократическата партия, която започна събирането на подписи от народните представители, настоя извънредното заседание да се проведе в понеделник, 16 юли, два дни преди новия кръг от преговори на високо равнище между Белград и Прищина.
„Като се има предвид политическото влияние, което този диалог и възможното споразумение, което ще произтече него, ще има за Република Косово, чрез тази извънредна сесия, изискваме дебатът и решението да бъде върнато в парламента като най-висш законодателен орган“, поясни депутатът от Социалдемократическата партия Висар Имери.
По-рано бе обявено, че държавният глава на Косово Хашим Тачи формира екип за преговори със Сърбия, в който няма да бъдат включени представители на опозицията. Съгласно разпространената информация, членовете на преговарящия екип вече са избрани, тъй като следващата среща на високо равнище в диалога Белград-Прищина трябва да се състои преди лятната ваканция на институциите на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализиране на двустранните отношения.
„Република Косово има свой преговарящ екип, който е съвсем функционален и е воден от президента“, разкри главният съветник на Тачи - Беким Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Хашим Тачи формира екип за преговори с Белград без участието на опозицията

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Хашим Тачи формира екип за преговори с Белград без участието на опозицията

12 Юли 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи формира екип за преговори със Сърбия, в който няма да бъдат включени представители на опозицията, предава Радио „Свободна Европа“, като се позовава на статия във вестник „Коха Диторе“.
Съгласно разпространената информация, членовете на преговарящия екип вече са избрани, тъй като следващата среща на високо равнище в диалога Белград-Прищина трябва да се състои преди лятната ваканция на институциите на Европейския съюз, под чиято егида се водят преговорите за нормализиране на двустранните отношения.
„Република Косово има свой преговарящ екип, който е съвсем функционален и е воден от президента“, разкрива за вестника главния съветник на Тачи - Беким Чолаку.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Новият рунд от преговори между Александър Вучич и Хашим Тачи ще се проведе на 18 юли

Blic (Сърбия): Новият рунд от преговори между Александър Вучич и Хашим Тачи ще се проведе на 18 юли

12 Юли 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат на 18 юли в Брюксел, за да продължат преговорите на високо равнище за нормализирането на двустранните отношения, съобщава електронното издание на белградския Blic, като допълва, че в разговорите ще участва и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност.
Последната официална среща на двамата лидери се състоя в Брюксел на 15 юни, така че продължаването на диалога между Белград и Прищина след подобна кратка пауза би могло да означава и интензифициране на процеса, коментират от редакцията.
Могерини ще обсъди с Вучич и Тачи напредъка в разговорите за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията, както и плановете за следващите стъпки и срещи, „за да се гарантира продължаването на преговорите“, поясни говорителят на Брюксел Мая Кочиянчич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама, премиер на Албания: Единственото реално решение между Белград и Прищина е признаването на независимостта на Косово

Еди Рама, премиер на Албания: Единственото реално решение между Белград и Прищина е признаването на независимостта на Косово

12 Юли 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Единственото реално решение на проблемите между Белград и Прищина е признаване на независимостта на Косово. Това е гледната точка на Тирана, изразена от министър-председателя на Албания Еди Рама, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Надявам се скоро да приключат преговорите, проявявам съчувствие и разбиране към усилията на президента (на Сърбия Александър) Вучич. Това са болезнени усилия за влизане в процеса и за намирането на решение. Моето мнение е, че единственото реално решение е пълното признаване, това е единственият начин да се разрешат кървавите конфликти и тежкото минало", коментира Рама.
Албанският премиер допълни, че решението е в ръцете на двете страни. „Албания се интересува от решение, но никога не говорим от името на Косово, а в полза на Косово. Знам, че нашите възгледи не са приятни за слушане в Белград, но те са такива", отбеляза Рама.
Що се отнася до арестите на сърбите на Косово и дали те са „крачка напред, две назад" в преговорите за нормализиране на двустранните отношения, Рама заяви, че всичко зависи от това „как гледате на нещата“.
„От сръбска гледна точка това е така, от тази на Прищина е обратното. Такова е отношението на Белград. Това просто означава, че диалогът не е лесен, всички тези събития са част от естествения път, който трябва да бъде изминат за помирение. Знам, че на приятеля ми, президента на Сърбия, не е лесно, но за него и мен е ясно, че не можем да останем в тази неуредена ситуация, в която и двете страни оставят проблема на нашите деца. След споразумението ще имаме различно бъдеще", изрази увереност Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Косово няма да бъде тема на разговорите между Путин и Тръмп

Ивица Дачич: Косово няма да бъде тема на разговорите между Путин и Тръмп

11 Юли 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че темата Косово няма да бъде засегната на срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на 16 юли в Хелзинки, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Мисля, че няма да се стигне до там, има много други теми, за които те първо ще разговарят, но е ясно, че отношенията между САЩ и Русия ще вървят по посока към разведряване, а не към понататъшно изостряне“, заяви Дачич пред РТС.
Според неговото мнение, от първата среща между двамата лидери не бива да се очакват грандиозни резултати.
Дачич определи като „празни приказки“ твърденията на медиите, че един от епилозите на тази среща ще бъде договор, според който Путин ще признае Косово, а Тръмп ще признае Крим за руска територия.
В коментар за изпратената покана до Тръмп да посети Сърбия, външният министър заяви, че това зависи от много международни фактори, но е „сигурен, че той ще посети Сърбия по време на своя мандат“.
Що се отнася до косовския въпрос, според Дачич не бива да се очаква трайно решение без в диалога за разрешаване на спра да се включат САЩ и Русия. Той вярва, че албанците вече не са „галеници“ на международните кръгове и вече не са в позиция да се заканват.
„Качили са се на главите на всички“, заяви сръбският вицепремиер и обясни, че намира аргументи за тази позиция в официалните срещи в международната общност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): КФОР няма да се изтегля от Косово

„Б-92“ (Сърбия): КФОР няма да се изтегля от Косово

11 Юли 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолер заяви в Брюксел, че КФОР няма да се изтегля от Косово, предава белградското радио „Б-92“.
Готемолер подчерта също, че на срещата на високо ниво на НАТО ще бъде потвърден ангажиментът на организацията за продължаването на мисията на КФОР.
В отговор на въпрос на сръбски журналист, дали НАТО е употребявал обеднен Уран по време на бомбардировките в Сърбия през 1999 година, заместник-генералният секретар отбеляза, че „и НАТО, и ООН през 2001 проведоха научни изследвания, които доказаха, че обедненият уран не влияе на здравето“, пише белграрската медия.
„Знам, че в Сърбия има постоянни опасения по този въпрос и вярвам, че трябва да продължим диалога и да продължим да разбираме тази тревога, но от наша гледна точка, доказателствата не показват, че в действителност има такива проблеми“, е заявила Готемолер, според цитата на „Б92“.
Попитана дали НАТО има намерение да се извини на Сърбия за агресията срещу страната през 1999 година, Готемолер припомни, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и самата тя са „изразили съжалението си за станалото“ по време на посещенията им в Белград.
„Но ние също искаме да подчертаем до каква степен връзките в сферата на сигурността и партньорството с НАТО допринасят за сигурността и стабилността в региона и помагат за увеличаването на ползите за гръцкото общество“, заяви заместник-генералният секретар, като добави, че „те виждат много ползи от сътрудничеството между НАТО и Сърбия и искат то да продължи“.
Но, според нейните думи, „Сърбия няма да бъде поставяна под натиск да се присъединява към Алианса“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Премиерът на Косово поиска „политическо примирие“ със Сърбия

Gazeta Express: Премиерът на Косово поиска „политическо примирие“ със Сърбия

11 Юли 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази загрижеността си относно продължаващия натиск на Сърбия над косовските сърби да се демобилизират от Косовските сили за сигурност (КСС). Премиерът заяви това след края на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Лондон, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Разбирам чувствителността на косовско-сръбските отношения и диалога и ние сме готови да поддържаме тези отношения. Но това, от което имаме нужда е политическо примирие. Именно това отбелязах по време на моето изказване“, заяви Харадинай. Коментирайки арестуването и освобождаването на четирима косовски сърби във вторник, заподозрени, че осъществяват натиск над местното сръбско население да се демобилизира от КСС, министър-председателят посочи, че това е било рутинно действие на правозащитните органи, след като те са получили информация, че сръбските граждани са обект на притеснения. „Не може Косово винаги да е виновно за всичко. За всяко действие трябват две страни“, отбеляза той пред прищинския телевизионен канал KTV.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Александър Вучич увери: „Американската администрация иска да чуе и нашата позиция за Косово“

Tanjug: Александър Вучич увери: „Американската администрация иска да чуе и нашата позиция за Косово“

10 Юли 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ искат да чуят и позицията на Белград за косовския въпрос. Това увери държавният глава на Сърбия Александър Вучич, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
„Благодарен съм на американците за този факт. Мисля, че за първи от встъпването в длъжност на администрацията на (президента на САЩ Доналд) Тръмп те искат да ни чуят. Не казвам, че те са наши съюзници по косовския въпрос, не казвам, че е лесно, те имат различна гледна точка за Косово, но сега те искат да ни чуят, а това не е малко“, коментира сръбският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина заради ареста на петима граждани на Сърбия

B-92 (Сърбия): Ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина заради ареста на петима граждани на Сърбия

10 Юли 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Отношенията между Белград и Прищина се изостриха заради ареста на петима граждани на Сърбия в град Гниляне, разположен в източната част на Косово. Малко след новината за инцидента базираният в Прищина вестник „Коха Диторе" обаче съобщи, че петимата мъже са били освободени „веднага, след като са били разпитани", предава белградското радио B-92.
Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич проведе непланирана пресконференция, в рамките на която предупреди Прищина, че Белград ще замрази диалога, ако сърбите не бъдат освободени до настъпването на вечерта.
Според изявление от косовската полиция от по-рано през деня, задържаните са участвали в „действия срещу конституционния ред и сигурността на Косово".
Косовската полиция също „отхвърля твърденията на някои сръбски медии/портали", които съобщиха, че операцията е била насочена срещу бившите членове на Силите за сигурност на Косово (КСС), напуснали служба, и описа тези доклади като „спекулации“.
Операцията е била проведена рано тази сутрин. Освен домовете на заподозрените, са претърсени и работните и места.
B-92 припомня, че миналата седмица около 30 членове на КСС, предимно от района на Гниляне, поискаха да бъдат освободени от служба. Това, което ще се случи с тях, остава под въпрос - исканията им ще бъдат разгледани през следващите шест месеца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Доналд Тръмп, срещата му с Владимир Путин ще е най-лесната от европейската му обиколка

AFP: Според Доналд Тръмп, срещата му с Владимир Путин ще е най-лесната от европейската му обиколка

10 Юли 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник преди да замине за срещата на върха на НАТО в Брюксел, че срещата му с Владимир Путин вероятно ще е много по-лесна от тази с европейските съюзници, предава AFP.
„Честно казано, с Путин ще е най-лесната от всички. Кой можеше да си го помисли?“ – заяви Тръмп пред репортерите преди да се качи на „Еър Форс 1“, визирайки предстоящата среща с руския лидер в Хелзинки на 16 юли.
Държавният глава на САЩ обеща да не позволява на европейците „да се възползват“ от него и констатира, че те не правят достатъчно в полза на трансатлантическия съюз, а отгоре на всичко се ползват от нечестни предимства в търговията със САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград изнудва косовските сръбски членове на Косовските сили за сигурност да напускат службата

Gazeta Express: Белград изнудва косовските сръбски членове на Косовските сили за сигурност да напускат службата

10 Юли 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Около 40 служители на Косовските сили за сигурност (КСС) от сръбската общност за напуснали службата. Това се е случило вследствие от натиск върху тях от Белград, заяви Аджим Чеки, заместник-министър на КСС, цитиран от базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
В интервю пред местния телевизионен канал T7, Чеку заяви, че представители на Белград са изнудвали служителите от сръбската общност и отбеляза, че сръбските власти ще претърпят провал. „Армията демонстрира идентичността на една страна. Белград прави безсмислени усилия да предотврати това. Тяхната мишена не е КСС, а само някои от служителите на службата“, подчерта Чеку.
Косовският политик обясни решението на косовските сърби да се демобилизират от КСС. „Първоначално, осем служители поискаха да прекратим техните договори. Повечето посочиха като причина това, че натискът е станал непоносим, тяхната свобода на движение е била ограничена и че са били изнудвани от сръбски официални лица и свързаните с тях хора в Косово“, заяви заместник-министърът. Според неговите думи, в КСС има 137 косовски сърби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели посъветва сръбския президент: Не трябва да чете по 500 страници тайни документи, а Конституцията на Косово

Кадри Весели посъветва сръбския президент: Не трябва да чете по 500 страници тайни документи, а Конституцията на Косово

9 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели и лидер на управляващата в Прищина Демократическа партия посъветва президента на Сърбия Александър Вучич да прочете Конституцията на най-младата държава на Балканите, вместо да губи времето си със запознаване с тайни документи за Косово, за да добие представа за реалността, отбелязва скопското електронно издание „Вечер“.
„Там става дума за конкретна реалност, за независима и суверенна държава, която изцяло зачита чoвековите права и правата на общностите, и която има за цел европейската интеграция, която подкрепя демократичните цивилизации и правилния ход на развитието на историята“, коментира Весели пред местна медия.
Весели смята, че ако Вучич прочете косовската конституция, и ще може да се справи с проблемите на гражданите на Сърбия.
„Не е нужно да четете дневно доклади за Косово от 500 страници, достатъчно е да прочетете веднъж Конституцията на Косово", подчерта Весели.
Вучич заяви по-рано, че се занимава ежедневно с Косово, четейки по 500-600 страници документи – някои от които тайни, а други публични. Това той върши с цел да представи предложение пред гражданите за максимума от преговорите с Прищина, който Белград може да получи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Следващата среща Вучич-Тачи вероятно ще се състои около 25 юли

„Политика“ (Сърбия): Следващата среща Вучич-Тачи вероятно ще се състои около 25 юли

9 Юли 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи най-вероятно това лято ще проведат още една среща в рамките на диалога за нормализиране на двустранните отношения, преди Брюксел да излезе в лятна отпуска, разкриват източници на електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Въпреки че Мая Кочиянчич, говорител на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, поясни по-рано, че няма насрочена дата за нови преговори между двамата лидери, по данни на редакцията следващата тристранна среща с Федерика Могерини може да бъде проведена около 25 юли.
Диалогът Белград-Прищина навлиза в заключителна фаза, макар последният кръг от преговори между Вучич и Тачи на 24 юни да не завърши с пробив. Сключването на всеобхватно споразумение за нормализиране на двустранните отношения се очаква през първата половина на следващата година, припомнят от редакцията.
Душан Янич, председател на Съвета на директорите на Форума за етнически отношения, изрази увереност, че рундът на преговори през юли ще завърши с правно обвързващ договор между двете съседни държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Косовското правителство прие доклад за диалога със Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Косовското правителство прие доклад за диалога със Сърбия

6 Юли 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово прие доклад за постиженията и предизвикателствата в диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Представяйки доклада, косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че подобен документ се подготвя за първи път. „Това е нова практика. Докладът ще бъде представен на парламента на Косово, където депутатите ще имат възможност да се запознаят с подробностите, хода на диалога и предизвикателствата в него. Това е значително постижение, след като досега президентът Хашим Тачи информира обществеността за политическия диалог", поясни Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Косово начерта червените линии в преговорите със Сърбия

„Алсат-М“ (Македония): Косово начерта червените линии в преговорите със Сърбия

6 Юли 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай бе категоричен, че Конституцията на страната е червена линия в преговорите за нормализиране на отношенията със Сърбия, като добави, че тя не може да бъде нарушавана от никого в тези преговори. Съответното изявление на Харадинай е на фона на коментарите на президента Хашим Тачи, който заяви, че в разговорите със Сърбия няма да има червени линии и че според него ще се говори само за теми, за които са съгласни и двете страни, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Изходът от тази ситуация е хармонизиране на някои от принципите в диалога. Ние, като косовари, сме твърдо решени, че няма подялба, нито обмен на територии и промяна на граници със Сърбия. Няма да има дефункционализация от типа на Република Сръбска, няма дестабилизация. Има диалог и нормализация, които подразбират признаване. Диалогът няма алтернатива, но също така той не може да излиза от инстутиционалната рамка. Невъзможно е да се игнорират институциите в страната“, предупреди косовският премиер.
Опозиционните партии критикуват позицията на Тачи за преговорите. На свой ред Харадинай призова всички партии, включително опозицията, да участват в преговорите с официален Белград.
Косово и Сърбия започнаха първата фаза от заключителния етап на преговорите за всеобхватно и обвързващо споразумение, въпреки че все още не е ясно каква може да бъде сделката. Консенсусът изглежда трудно постижим поради големите различия в позициите на Белград и Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Дипломати в шок – част от споразумението между Белград и Прищина включва амнистия на военните престъпления?

B92 (Сърбия): Дипломати в шок – част от споразумението между Белград и Прищина включва амнистия на военните престъпления?

6 Юли 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Част от окончателното споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина може да включва амнистия за военни престъпления, предава сръбското радио B92, като се позовава на статия във вестник „Коха Диторе“.
Източници на изданието твърдят, предложението идва от страна на Прищина и преговарящите страни са изразили готовност да го приемат.
Според дипломатически източници амнистията за престъпления, извършени по време на войната в Косово през 1998-1999 г. ще се прилага и за двете страни, участвали в конфликта. Ако бъде заложена в договора, амнистията ще означава разпускане на Специализирания съд за военни престъпления на бившите офицери от Армията за освобождение на Косово (АОК).
Кабинетът на президента на Косово Хашим Тачи вече потвърди индиректно, че може да има амнистия, но правителството не коментира такава възможност, а опозицията се противопоставя категорично на предложението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Сърбите масово напускат Косовските сили за сигурност

Gazeta Express (Косово): Сърбите масово напускат Косовските сили за сигурност

6 Юли 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двадесет сърби са напуснали Косовските сили за сигурност (КСС) само в четвъртък, няколко дни, след като други осем косовски сърби поискаха прекратяване на договорите им с косовските сили з сигурност след продължителен натиск от Белград над тях да не сътрудничат с институция, на която Сърбия гледа като на бъдеща Армия на Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Според твърденията на телевизионния канал на косовските сърби TV Most, 20 служители на КСС са поискали прекратяване на договорите им и са прекратили да изпълняват задълженията си моментално. Министерството на КСС и правителството в Прищина не са пожелали да коментират въпроса пред медията.
Демобилизацията на сърбите идва само дни, след като осем други служители на КСС бяха демобилизирани след продължителен натиск от Белград, коментира прищинската медия.
Министър-председателят на страната Рамуш Харадинай свика извънредна среща на Съвета за сигурност на Косово за обсъждане на въпроса. Той обвини властите в Белград, че упражняват натиск над косовските сърби.
Gazeta Express припомня, че властите в Прищина подготвят трансформацията на КСС в Армия на Косово, което среща съпротива от Белград и политическите представители на косовските сърби. За преобразуването са нужни поправки в Конституцията, които пък не могат да бъдат приети без гласовете на „Сръбска листа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Силите за сигурност на Косово ще станат армия през есента

„Алсат – М“ (Македония): Силите за сигурност на Косово ще станат армия през есента

5 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-министърът на Силите за сигурност на Косово (ССК) Бурим Рамадани заяви в интервю пред телевизионния канал „Клан Косова“, че правителството вече завършва подготовката за трансформация на ССК в Армия на Косово. Както посочи политикът, в процесът, който трябва да завърши през есента, няма да се сменя името на въоръжената формация и ще се направи опит за промяна на Конституцията, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Съгласно думите на Рамадани, процесът не е свързан с преговорите между Косово и Сърбия при посредничеството на Брюксел, тъй като никой никога не е искал такова нещо от Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Политическите лидери в Косово имат различия за това кой трябва да води диалога със Сърбия

Gazeta Express: Политическите лидери в Косово имат различия за това кой трябва да води диалога със Сърбия

4 Юли 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическите партии в Косово не успяха да постигнат споразумение за това кой трябва да води диалога със Сърбия, след среща проведена в столицата Прищина в сряда, пише електронното издание Gazeta Express.
Косовските политически представители се събраха във вторник, за да обсъдят форма́та и представителството на Косово в диалога със Сърбия. По време на кръгла маса, организирана от Балканската политическа изследователска група, лидерите на управляващите и опозиционни партии продължиха противоречията си за това кой трябва да води диалога. Опозиционните партии са против предоставянето на водеща роля на косовския президент Хашим Тачи във финалната фаза на диалога Белград-Прищина. Шпенд Ахмери от Социалдемократическата партия на Косово заяви, че парламентът трябва да поеме водещата роля и да надзирава политическия диалог между Косово и Сърбия.
Енвер Ходжай от управляващата Демократическа партия на Косово е оптимист, че управляващата коалиция и опозиционните партии ще постигнат консенсус за диалога. Той заяви, че отвъд „структурните различия“ свързани с диалога, лидерите трябва да се фокусират върху неговия изход. „Епилогът ще бъде законово обвързващо споразумение, което ще потвърждава взаимното признаване“, заяви Ходжай. Кръглата маса не включваше лидерите на основните институции в страната и беше бойкотирана от опозиционните партии Демократическа лига на Косово и „Ветевендосйе“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Мнозинството граждани на Косово очакват Сърбия да признае независимостта на страната, показва проучване

A1 On (Македония): Мнозинството граждани на Косово очакват Сърбия да признае независимостта на страната, показва проучване

4 Юли 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Мнозинството граждани на Косово очакват преговорите между Прищина и Белград да завършат с признаване на независимостта на страната им от страна на официален Белград. Това показва проучване на Демократичния институт на Косово, отбелязва скопското електронно издание A1 On.
Резултатите показват, че 61 на сто от анкетираните са уверени, че в крайна сметка Сърбия ще признае независимостта на Косово, докато 39 на сто са на противоположно мнение. Допитването показва още, че 55 от респондентите смятат, че окончателният договор за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина ще завърши с приемането на Косово в ООН.
Интересно е да се отбележи, че 78% от анкетираните са уверени, че в крайна сметка двете съседни страни ще се споразумеят за размяна на територии. За 21% от косоварите този сценарий не изглежда реалистичен.
Създаването на Асоциацията на сръбските общини подкрепят 31 на сто от участвалите в анкетата, против са 68%.
Общо 43% от косоварите одобряват водещата роля на президента Хашим Тачи в диалога с Белград, 25 на сто от анкетираните са на мнение, че премиерът Рамуш Харадинай е по-подходящ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото с Босна и Херцеговина, смята премиерът на страната

Gazeta Express: Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото с Босна и Херцеговина, смята премиерът на страната

3 Юли 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Да си мислим, че без признаването на независимостта на Косово само ние губим, е голяма грешка“, заяви министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай в интервю за базирания в Сараево ежедневник „Avaz“, цитиран от Gazeta Express.
Харадинай отбеляза, че Косово има по-добри отношения с Китай, отколкото със съседна Босна.
„Нашите граждани пътуват до Китай и китайските власти признават нашите паспорти. Те дори си имат свое бюро за връзка в Прищина. И ако останем с този подход, Косово има по-добри отношенията с Китай, който е значително по-далеч от съседна Босна и Херцеговина“, заяви премиерът. Според него не остава много време за Сърбия да признае реалността, че Косово е независима и европейска държава, ориентирана към Европейския съюз и НАТО. Харадинай изрази готовността си да посети Сараево.
Босна и Херцеговина не е признала независимостта на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прищина: Няма да се откажем дори от един метър от територията си, по-скоро ще се съгласим на замразен конфликт

Прищина: Няма да се откажем дори от един метър от територията си, по-скоро ще се съгласим на замразен конфликт

2 Юли 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на косовския екип за диалога Белград – Прищина Авни Арифи отговори на изявлението на сръбския президент Александър Вучич. Според неговите думи, Прищина няма да се откаже нито от метър от своята територия и по-скоро би предпочела замразяване на конфликта, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Няма да могат да вземат нито един метър от територията на Косово на никаква цена. По-добро решение би било замразяване на конфликта, колкото и да е ужасна неизвестността и моментното състояние на нещата. Никой не заслужава да получи и един метър от Косово. Суверенитетът и териториалният интегритет на Косово няма да бъдат заплашени от нито една страна. Нито сега, нито никога“, заяви Арифи чрез „Фейсбук“, цитиран от сръбските медии.
„МКД“ припомня, че в събота сръбският президент Александър Вучич заяви, че би било по-добре за Белград да получи „един метър“ в Косово, където, както отбеляза той, „днес няма нищо“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич отговори на предложението на косовския премиер: САЩ и сега са прилично включени в диалога Белград-Прищина

Ивица Дачич отговори на предложението на косовския премиер: САЩ и сега са прилично включени в диалога Белград-Прищина

2 Юли 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия определи като неразумно искането на косовския министър-председател Рамуш Харадинай в диалога между Белград и Прищина да бъдат включени „нови играчи“, с цел – съгласно думите му, да бъдат засилени позициите на най-младата държава на Балканите в преговорите, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„САЩ и сега са прилично информирани и индиректно включени в целия процес“, подчерта Дачич за местни медии, коментирайки предложението на косовския премиер САЩ да бъдат включени в диалога, а в случай на отказ от страна на Вашингтон – да бъдат допуснати германците на масата за преговори.
Първият дипломат на Белград бе категоричен – нито сроковете, нито натискът ще ускорят или ще доведат до постигането на необходимия компромис, освен ако Прищина не бъде заставена да изпълни поетите до този момент ангажименти. Дачич отбеляза, че по време на неотдавнашното си посещение в Москва и срещата с руския си колега Сергей Лавров е получил уверения, че Русия остава твърдо зад сръбските позиции за запазване на териториалната цялост и суверенитет. „Това означава също готовност за диалог, ако е необходимо", заключи министърът на външните работи на Сърбия.
Лидерът на косовското правителство Рамуш Харадинай заяви по-рано, че само участието на американците може да доведе до резултат в диалога Белград-Прищина. „Скептичен съм, че би могло да се стигне до резултат в този диалог, защото това са същите хора, това са Могерини и Айнхорст, президентите Тачи и Вучич, същите актьори за период от пет години. Не разбирам как изведнъж нещо може да се промени, така че нещата да се движат", коментира Харадинай по време на консултативна среща на партията му - „Алианс за бъдещето на Косово“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова за включването на САЩ или Германия в диалога между Белград и Прищина

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призова за включването на САЩ или Германия в диалога между Белград и Прищина

2 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш ХарадинаЙ призова за включването на САЩ или Германия в диалога за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, подчертавайки, че този ход може да доведе до резултат в преговорите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Скептичен съм, че би могло да се стигне до резултат в този диалог, защото това са същите хора, това са Могерини и Айнхорст, президентите Тачи и Вучич, същите актьори за период от пет години. Не разбирам как изведнъж нещо може да се промени, така че нещата да се движат", коментира Харадинай по време на консултативна среща на партията му - „Алианс за бъдещето на Косово“.
В тази връзка според Харадинай включването на нови страни в диалога е единственият начин за промяна на хода му.
„Представете си да отидем в Брюксел и да се върнем без споразумение за енергетиката, това е дори нещо малко. Търсим нови сили в диалога, да дойдат американци. Ако те кажат, че това е въпрос на Европа, ние ще продължим да седим на масата за преговори и да позволяваме на Европа да поеме въпроса в свои ръце, но нека да помогне й Германия", бе предложението на Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан на 2 юли е на посещение в Белград

„Сител“ (Македония): Йоханес Хан на 2 юли е на посещение в Белград

1 Юли 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският комисар по преговорите за разширяване и политиката на добросъседство е на посещение в Белград в понеделник, 2 юли. Той ще проведе срещи със сръбския президент Александър Вучич, с министър-председателя Анна Бърнабич и с министъра на европейските въпроси Ядранка Йоксимович, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Медиите съобщават, че в Белград Хан ще подпише споразумение за финансова помощ в рамките на предприсъединителните фондове за 2017 г. в размер на 42 милиона евро.
Според медиите, се очаква еврокомисарят да повтори на сръбските власти препоръките на ЕС, че „Сърбия има силна и реална европейска перспектива“, но и че „скоростта на напредъка на Сърбия в преговори зависи от напредъка в областта на върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Прищина“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Косово няма да отстъпи и метър от територията си на Сърбия

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Косово няма да отстъпи и метър от територията си на Сърбия

1 Юли 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина, заяви че суверенитета и териториалната цялост на Косово не могат да бъдат нарушени от никого, предава Македонската информационна агенция (МИА).
„Няма да дадем нито метър от косовска територия на никаква цена. Замразяването на конфликта и настоящата ситуация не са приятни. Суверенитета на Косово и територията му са неприкосновени и никой няма право върху тях, за никаква цена. Нито сега, нито никога“, написа Арифи в социалната мрежа „Фейсбук“.
Реакцията идва срещу коментара на сръбския президент Александър Вучич, който заяви че ще приеме за успех, ако Сърбия си върне дори един метър от Косово.
„Ще бъде успех, ако успеем да си върнем дори един метър, от това което беше изгубено, защото днес нямаме никакви причина да благодарим на тези, които сложиха подписа си върху независимостта на Косово през 2012 година“, бяха думите на Вучич пред журналисти в Белград.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: САЩ или Германия да се включат като посредник в преговорите със Сърбия

Рамуш Харадинай: САЩ или Германия да се включат като посредник в преговорите със Сърбия

1 Юли 2018 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ или Германия да се включат като посредник в преговорите със Сърбия, иска косовският премиер Рамуш Харадинай, предава македонският телевизионен канал A1.on.
В интервю за телевизия РТК, цитирана от македонската медия, Харадинай е изразил мнение, че досегашните посредници, които участват в преговорния процес от десет години насам, е малко вероятно да постигнат напредък в бъдеще. Досега в преговорния процес посредничи Европейския съюз.
„Единствената възможност да насочим диалога в друга посока е вливането на нови сили“, заяви Харадинай по РТК. Ако не САЩ, а страна от ЕС, нека да е Германия, е казал Харадинай в интервюто.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Решението за Косово не може да бъде признаване на независимостта

Ивица Дачич: Решението за Косово не може да бъде признаване на независимостта

27 Юни 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Ако искаме трайно решение за Косово и Метохия, то не може да се основава на признаването на независимост от страна на Сърбия и може да се отбележи, че Прищина няма воля да постигне компромис, заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич, съобщава МКД
Дачич смята, че окончателното решение все още е далеч, както и свикването на референдум в Сърбия и трябва да се търсят решения.
След срещата в Брюксел на сръбската и косовската делегации с Федерика Могерини, всички са съгласни, че по въпроса за Косово съществуват възможности за окончателно решение, каза Дачич и добави, че е установено, че и едната, и другата страна би трябвало да положат допълнителни усилия, за да стигнем към решението.
Дачич отбеляза също така, че на срещата е постигнато съгласие, че преговорите трябва да бъдат засилени и че проблемите трябва да бъдат разрешени в мир.
"Имаше напрежение, най-голямата опасност беше по време на инцидента с Марко Джурич. Сега той е с нас на срещи и помните как се отнасяха към него. Те искаха да покажат, че те са главните, "каза ръководителят на сръбската дипломация.
Той оцени, че опасните моменти и заплахите за мира са предизвикани от косовското настояване Белград да признае независимостта на Косово.
"Тази заплаха говори за това, че те не искат компромис, но че искат Белград да признае независимостта на Косово, или те с военни действия ще заемат северната част на Косово", подчерта Дачич.
Той заяви, че албанските политици в Прищина трябва да разберат, че е променена действителността и че новата реалност означава променена международна позиция, както и тенденция, защото сега има много повече оттегляне на признаването на независимостта, отколкото нови признавания.
"Администрацията на САЩ вече не желае да подкрепя на всяка цена това, което искат в Косово, ЕС също се променя. Ситуацията за тях ще бъде много по-трудна ", каза сръбският министър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фактор (Македония): Хашим Тачи иска формиране на косовска армия, но сръбските депутати се противопоставят

Фактор (Македония): Хашим Тачи иска формиране на косовска армия, но сръбските депутати се противопоставят

27 Юни 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Хашим Тачи иска формиране на косовска армия, но сръбските депутати се противопоставят, пише Фактор (Македония).
Косовският президент Хашим Тачи днес осъществи телефонен разговор с Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО и го е информирал за процеса на трансформация на Защитните сили (ФСК) в Косовска армия.
Според публикацията на Тачи в социалната мрежа "Фейсбук", той и Столтенберг са обсъдили необходимите стъпки в посока на създаването на косовска, многоетническа и професионална армия.
"Днес имах телефонен разговор с генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. Разговаряхме за необходимостта от финализирането на процеса на трансформация на защитните сили на Косово, във въоръжена мултиетническа и професионална сила. Косовска армия ще създадем с постоянна координация с нашите съюзници ", пише Тачи.
Съюзниците на Косово, сред които и НАТО, САЩ и повечето членки на Европейския съюз изискват възможната трансформация на ФСК в армията да се направи чрез конституционни промени. Но за промяна на конституцията са необходими гласовете на депутатите сърби, а те са категорично против създаването на армия, така че албанските ръководители в Косово заявяват, че ще намерят начин трансформацията да се извърши поетапно с промяната на законите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Срещата с Александър Вучич беше много трудна

Хашим Тачи: Срещата с Александър Вучич беше много трудна

25 Юни 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Косово Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха в неделя в Брюксел в рамките на диалога за нормализация на отношенията между двете страни, който се провежда под шапката на Европейския съюз, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
След срещата, Тачи заяви, че срещата е била трудна, имайки предвид, че на нея са обсъждани проблеми, трупани в течение на 100 години. „Знам, че и двете страни ще спечелят от потенциално споразумение и се страхувам, че ако не постигнем договорка, защото ще навредим на европейското бъдеще, ще отложим европейското бъдеще и ще останем изолирани“, обясни той.
„Не можем да останем жертви на горчивото минало и трябва да погледнем напред – към бъдещето на нашата страна и нашия народ“, продължи косовският държавен глава. „Това е подходящ момент и ако изпуснем тази възможност, това ще струва скъпо и на двете страни. Днес ние обсъдихме конкретни въпроси, обсъдихме варианти за това, как да продължим към финалната фаза на диалога и как да намерим решение на проблемите между двата народа. Живеем близко едни до други, познаваме се и искаме да изградим нормални взаимоотношения“, заключи Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проведе се срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел, двамата лидери изразиха песимизъм след нея

Gazeta Express: Проведе се срещата между Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел, двамата лидери изразиха песимизъм след нея

24 Юни 2018 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини беше домакин в Брюксел на срещата на върха между президента на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи, пише Gazeta Express.
Могерини, Вучич и Тачи са провели интензивна дискусия върху рамката за споразумение за нормализация на отношенията между двете страни. Те са се съгласили да засилят работния процес в предстоящите седмици, се казва в прессъобщението публикувано от офиса на Федерика Могерини след срещата.
След срещата двамата президенти направиха коментари. Хашим Тачи заяви, че срещата му с Александър Вучич е била сложна, имайки предвид че са били обсъждани столетни проблеми между сърби и албанци. „Знам, че с едно потенциално споразумение двете страни могат да спечелят много, но се опасявам че ако никакво споразумение не бъде постигнато ще загубим, защото ще навредим на европейското си бъдеще, ще го отложим и ще останем изолирани“, заяви той.
„Не можем да останем жертви на горчивото минало, а трябва да гледаме напред към бъдещето за нашата страна и нашите граждани. Сега е правилният момент и ако изпуснем този шанс, ще струва скъпо и на двете страни. Днес дискутирахме конкретни въпроси, обсъдихме и варианти за това как да продължим към финалната фаза на диалога, за да намерим решение между двата ни народа. Живеем близо един до друг и се познаваме. Искаме да изградим нормални отношения“, допълни косовският президент.
Сръбският президент Вучич, от своя страна, заяви че решението между Косово и Сърбия трябва да бъде рационално и всички проблеми трябва да се решат мирно.
„Постигнахме съгласие, че всички проблеми трябва да се решат мирно и с взаимно уважение. Това е много важно за косовските сърби и за всички граждани на Сърбия. Обсъдихме фокуса на диалога, за да докажем че можем да дискутираме и да работим върху решението на отворените въпроси. Не съм оптимист, но засегнахме много проблеми“, заяви Вучич.
Той потвърди, че диалогът с Косово и ЕС ще бъде засилен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ : Диалогът Белград-Прищина: преговорите са трудни, а позициите далечни

„Макфакс“ : Диалогът Белград-Прищина: преговорите са трудни, а позициите далечни

24 Юни 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от преговори между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз. По-късно е възможно да се проведе среща на президентите на Сърбия и на Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че преговорите са трудни, а позициите на двете страни са далеч една от друга.
По-рано Тачи заяви, че споразумението между Прищина и Белград трябва да се постигне до края на март 2019 г. Той допълни, че платформата на Прищина в новата фаза на преговорите не се основава нито на разделение, нито на обмен на територии.С
Според него нормализирането на отношенията е единственият сигурен начин за действие и то трябва да се основава на признаването на независимостта на Косово и пълно зачитане на правата на сърбите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Хашим Тачи очаква споразумение между Косово и Сърбия до март 2019 година

„Курир“ (Македония): Хашим Тачи очаква споразумение между Косово и Сърбия до март 2019 година

24 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи обяви, че очаква споразумението между Сърбия и Косово да бъде постигнато не по-късно от март 2019 г., предава македонската електронна медия „Курир“.
Тачи и сръбският президент Александър Вучич проведоха отделни срещи с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, преди съвместната им лична среща, насрочена за по-късно днес. Тачи изрази своята надежда, че след по-малко от година ще има споразумение за статута на Косово и за другите открити въпроси.
„Нормализирането на отношенията е единственият сигурен път и трябва да се основава на признаването на независимостта на Косово, както и на пълното зачитане на правата на сърбите“, заяви Тачи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“A1 On” (Македония):  Техническите преговори между Белград и Прищина продължават със среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

“A1 On” (Македония): Техническите преговори между Белград и Прищина продължават със среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

24 Юни 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След тримесечна пауза, в неделя, в Брюксел, ще се срещнат президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, за да продължат техническия диалог Белград – Прищина, но имайки предвид изявленията от двете страни преди преговорите, няма поводи за оптимизъм за постигане на напредък в разговорите, провеждани при посредничеството на Европейския съюз, предава македонската електронна медия “A1 On”.
На срещата, посветена на „отворените въпроси като формирането на Общност на сръбските общини, енергетиката и отварянето на моста в Косовска Митровица“ ще присъства Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
От последните технически преговори в средата на март не е постигнат никакъв напредък, отбелязва медията, а в същото време търканията между двете страни и взаимните обвинения за липса на желание за компромис се увеличават.
В навечерието на срещата Вучич заяви, че Прищина, под влияние на западните си ментори, не иска компромисно решение, докато Косово иска преговорите да завършат с правно обвързващо споразумение, което би означавало Белград да признае независимостта на Прищина в сегашните й граници без никакви отстъпки за сръбската страна.
Косовските представители настояват първо да се преговаря за енергетиката, а чак след това за формиране на Общност на сръбските общини, което бе договорено през април 2013 година.
Федерика Могерини ще има отделни срещи с двамата президенти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово

Макфакс: Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово

23 Юни 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай е избран повторно за лидер на Алианса за бъдеще на Косово (ААК), съобщава Макфакс.
След избора Харадинай, който е основател на тази партия, отбеляза, че през следващите четири години на новия мандат той ще се ангажира с по-нататъшно увеличаване на броя на членовете на партията. "Ние сме в труден период, но вярвам, че като партия ще дадем голям принос за повишаване на стандарта на гражданите в Косово, особено чрез увеличаване на заплатите. Очакваме също либерализиране на визовия режим ", каза основателят на ААК.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Очаквам най-малко десетина държави да преразгледат позицията си за признаване на Косово

Ивица Дачич: Очаквам най-малко десетина държави да преразгледат позицията си за признаване на Косово

22 Юни 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Белград. „Най-малко десетина държави понастоящем мащабират позицията за Ким (Косово и Метохия). Много страни признаха Косово, когато не разполагаха с точната информация, и сега, когато видят как наистина са нещата, те ще преразгледат решенията“, заяви Дачич, цитиран от МКД (Македония).
„Ето защо имаме основания да вярваме, че този брой ще падне под 100, а след това така нареченото Косово може само да мечтае да стане част от международни организации ", каза Дачич пред белградския вестник Вечерне новости.
Досегашните дипломатически действия на Белград на международната сцена дадоха резултат, а неотдавнашното решение на Либерия за оттегляне на признаването на независимостта на Косово е второ за период от четири месеца, и с предишните две от миналата година в Белград се надяват, че е реално по-нататъшно намаляване броят на страните, които спряха в Прищина през предходните години, съобщава вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Не очаквам резултати от срещата Тачи – Вучич

Авни Арифи, главен преговарящ за Косово в диалога Белград-Прищина: Не очаквам резултати от срещата Тачи – Вучич

22 Юни 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Марко Джурич и Авни Арифи, които са главни преговарящи съответно за Белгрд и Прищина в диалога между двете страни, проведоха в петък в Бюксел поредния кръг от техническите преговори между Сърбия и Косово след тримесечно прекъсване, предава македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
Срещата между преговарящите се проведе при посредничеството на директорката на отдела за Западните Балкани към Европейската служба по външните работи Ангелине Айнхорст.
Според Арифи, диалогът е в критична фаза и затова „не очаква резултати от предстоящата среща на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич в неделя в Брюксел“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Диалогът Белград-Прищина в неделя ще е труден

Александър Вучич: Диалогът Белград-Прищина в неделя ще е труден

22 Юни 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че диалогът Белград-Прищина в неделя ще е „труден“, но страната му „ще защитава позициите си“, предава белградското радио „Б92“.
Сръбският държавен глава, добави още, че Белград ще се бори за компромисно решение.
Ще бъде, подчерта той, „поредна възможност нашата позиция да бъде чута, поредна възможност да се борим за нашата страна и нашия народ, като същевременно ще покажем уважение към другата страна и желание да стигнем решение“.
Вучич, който направи това изказване в Димитровград в петък, където беше на посещение заедно с българския си колега Румен Радев, бе запитан от много репортери, дали Сърбия ще разреши въпроса с паспортите, който препятства сърбите в Косово и Метохия да пътуват без визи в Шенгенската зона.
Той отговори, че проблемът „съществува“, но Брюксел „е възпрепятствал разрешаването му на няколко пъти“.
В отговор на забележка, че множество млади сърби напускат Косово и Метохия, защото нямат работа, сръбският държавен глава отбеляза, че Белград „отделя по 500 милиона евро на година“ за областта.
„Но младите хора не напускат само Косово, но също и Белград и други части от Сърбия. Важно е да се знае, че трябва да настигнем другите, колкото е възможно по-скоро, по отношение на качеството на живот“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Опозицията в Косово отхвърли поканата за участие в диалога с Белград

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Опозицията в Косово отхвърли поканата за участие в диалога с Белград

21 Юни 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозицията в Косово отхвърли категорично поканата на президента Хашим Тачи да се включи във финалната фаза от диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, която започва в неделя, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Опозиционните партии се противопоставят на водещата роля на Тачи в диалога с Белград. Според тях президентът не може да се счита за обединяващ фактор в страната.
След месеци на спекулации в началото нас седмицата бе потвърдено официално, че диалогът Белград-Прищина ще бъде възобновен на високо ранище със среща в неделя в Брюксел между президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Аргументи и факти" (Русия): Подготвя ли Прищина силова операция в северната част на Косово?

"Аргументи и факти" (Русия): Подготвя ли Прищина силова операция в северната част на Косово?

18 Юни 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Все по-често се появява информация, че се подготвя сериозна провокация в Косово. Сценарият изглежда прост: изкуствена дестабилизация на ситуацията, за да бъде оправдано провеждането на спецоперация за налагане на контрол над северните части на страната, където живеят предимно представители на сръбското малцинство, пишат в редакцията на руското издание "Аргументи и факти".
През април на територията на Косово бяха проведени ученията "Сребърна сабя - 2018-1". В тях участваха полицейски части и сили за сигурност на Косово, но в координация с КейФОР и с подкрепата на ЕУЛЕКС. Сръбският ежедневник "Телеграф" реагира с незабавна публикация, в която подчерта, че КейФОР, като единствена разрешена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН военна сила в Косово, обучава местните части. Докато бяха в ход ученията, хеликоптери на КейФОР разузнаваха над северната територия на най-младата държава на Балканите. По земя там също бе забелязано засилено присъствието на представители на службите на Прищина.
Белград се противопоставя на трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, аргументирайки позициите си преди всичко със сигурността на сърбите в северната част на страната. Публикацията на "Телеграф" обаче не се появи от нищото. Информацията за ученията бе държана в тайна, но пресата съобщи: "Сребърна сабя" е била насочена към отработването на действия при стихийни бедствия и... граждански безредици. В Белград стигнаха до извода, че провеждането на тактически учения е намек за подготовка за реализирането на албанския план за установяване на контрол над Северно Косово.

Какво представлява албанският план?

Албанската страна е уверена, че преговорите в Брюксел не вървят по план, затова подготвя план, който да промени фактическата ситуация. Разбира се, с подкрепата на американците.
Към настоящия момент задачата е намирането на друга площадка за преговори, за да се отърват от посредничеството на Брюксел. Косово и Албания биха искали разширяване на списъка с официалните посредници в диалога с Белград с представители на САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Италия. Този сценарий означава автоматично прекратяване на преговорите в Брюксел. Новият формат почти 100% ще се окаже неприемлив за Сърбия заради новите условия, които "партньорите" ще поставят на Белград. По този начин в очите на международната общност вината за прекратяване на диалога ще падне върху сърбите. А междувременно Прищина и нейните международни лобисти ще получат благословия за провеждане на силова операция.
"Косово се намира на границата на завършване на процеса за изграждане на държавността и разширяване на международните й права и възможности. В този контекст много важно значение има подкрепата на Албания. В рамките на среща с президента на Албания Илир Мета бе гарантирано, че Албания ще окаже на Косово необходимата подкрепа за тези цели", намекна председателят на парламента на Косово Кадри Весели, който по-рано бе начело на разузнавателните служби на Прищина.
След това в ефира на косовската РТК Весели заяви, че диалогът за нормализиране на двустранните отношения навлиза в заключителен етап. Той уверява, че през юни ще бъде проведен нов кръг преговори на високо равнище и дори ще бъдат подписани споразумения. Съгласно думите му, косовските власти са получили от "международните партньори" гаранции, че "териториалната цялост" на Косово ще бъде запазена и след завършването на диалога с Белград.

Силова операция?

На този фон водещото сръбско издание "Вечерние новости" публикува материал, в който съобщи, че властите в Косово планират със сила да установят контрол над граничните пунктове със Сърбия. Според вестника подготовката за евентуална операция се извършва с подкрепата на представители на НАТО, дислоцирани в американската военна база "Бондстийл" в Косово. В нея са ангажирани подразделения на КСС, чиято задача ще бъде установяване на контрол над двата ГКПП със Сърбия. Целта на акцията е при евентуални демонстрации от страна на сръбското население властите в Прищина да имат възможност да наложат блокада в северната част на страната. По информация на сръбския вестник, в рамките на подготовката на кампанията вече са поръчани 12 хил. единици ръчни гранатомети "Амбруст" ("Арбалет").
Изданието отбелязва, че операцията може да бъде проведена с мълчаливото съгласие на ЕУЛЕКС, както се случи по-рано тази година. През март сили от спецчастите РОСА задържаха в Косовска Митровица ръководителят на сръбската Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич, който бе освободен след острата реакция на Белград.
В сръбските средства за масова информация циркулира още един вариант за силово развитие на събитията. Според медиите месеците август и септември са отпускарски и поради тази причина ще бъдат използвани от КСС като повод, за да установят контрол върху отделни райони. Разбира се, с подкрепа на външните сили, представени военно в страната. Полицейските звена на Косово и ЕУЛЕКС ще бъдат пряко отговорни за изземването на властта от населените места в северната част на страната.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): За трансформацията на КСС в армия ще бъде необходимо десетилетие, твърди командващият силите на НАТО в Косово

Danas (Сърбия): За трансформацията на КСС в армия ще бъде необходимо десетилетие, твърди командващият силите на НАТО в Косово

14 Юни 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според командващия натовските мироопазващи сили в Косово (КФОР), италианския генерал Салваторе Куочи, за трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия ще бъдат необходими поне десет години, отбелязва електронното издание на сръбския вестник Danas.
Командирът от КФОР бе категоричен обаче, че независимо колко време ще трае процесът, той трябва да бъде приемлив за всички в Косово, включително и за представителите на малцинствата. При това Куочи увери, че формирането на армия не може да бъде завършено в рамките на ден или „просто чрез приемане на един законопроект“.
„Във всеки случай, когато бъде взето решение, ще са необходими най-малко 10 години, за да се формира армия. Въпросът не е само за преход или трансформация. Необходими са оборудване, обучение, изграждане на способности и капацитет“, обясни италианският генерал.
Куочи обърна внимание и на финансовата страна на въпроса – закупуването на оръжия и подготовката на войниците ще изискват значителни промени в бюджета на Прищина. „Всичко това показва, че решението не е толкова просто, процесът ще бъде дълъг. Дори ако бъде утвърден проектозаконът, процесът ще продължи поне 10 години“, е мнението на генерала.
Куочи припомни, че КФОР подкрепя преобразуването на КСС в армия и утвърждаването на конституционните промени, които да позволят това да се случи.
„Подкрепяме конституционните промени, трансформацията и прехода. Това означава, че какъвто и да бъде процесът, той трябва да бъде приемлив за всички, включително за малцинствата. Ето защо НАТО подкрепя промените в Конституцията, а ако няма такива, позицията ще бъде ревизирана на най-високо ниво в Алианса“, отбеляза командващият силите на НАТО в Косово.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич призова сърбите: Не постъвайте в косовската армия

Александър Вучич призова сърбите: Не постъвайте в косовската армия

12 Юни 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка се обърна с призив към косовските сърби да не постъпват на служба в армията на Прищина, която трябва да бъде създадена до края на текущата година, отбелязва скопското електронно издание „Курир“.
Вучич подчерта, че сърбите имат само една армия – и това е армията на Сърбия.
Лидерът на кабинета в Прищина Рамуш Харадинай заяви в понеделник, че косовската армия ще бъде създадена тази година и че армията „спечели доверието на всички, дори това на сърбите от Косово".
„Косово ще има армия тази година. Измина много време, но това не е загубено, през този период армията спечели доверието на всички, дори на сърбите от Косово. Има младежи от северната част на страната, които са в армията на Косово и по този начин показваме, че не създаваме националистическа армия“, коментира Харадинай в рамките на пресконференция.
Министър-председателят на най-младата държава на Балканите твърди, че процесът на създаване на косовската армия е на финалната права и скоро ще бъде завършен, независимо дали чрез конституционни или законови промени.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ще трябва да сформираме косовската армия със закон

Рамуш Харадинай: Ще трябва да сформираме косовската армия със закон

11 Юни 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово заяви в понеделник, че трансформацията на Силите за сигурност на Косово (ССК) в Армия на Косово не може да бъде направена чрез конституционни промени заради съпротивата на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава македонската електронна медия „Свободна Европа“.
За промяна на Конституцията, е заявил Харадинай, са нужни две трети от гласовете на депутатите от „Сръбска листа“, което не може да се очаква, с оглед на категоричната позиция на партията, но и на официален Белград, против формиране на косовска войска.
„Регулирането на въпроса чрез конституционна промяна, е кажи-речи невъзможно, тъй като е нужно квалифицирано мнозинство от две трети, което значи и от депутатите сърби. С оглед на състоянието на нещата, ни е трудно да калкулираме, че ще имаме тези гласове. В определен момент ще бъдем принудени да регулираме войската на Косово със закон“, обясни косовският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Косово допринася за регионалната и глобалната стабилност

Рамуш Харадинай: Косово допринася за регионалната и глобалната стабилност

5 Юни 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. По време на Глобалната конференция за сигурност в Тирана, със специално ударение върху борбата срещу тероризма, крайния екстремизъм и радикализма, министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че страната му играе конструктивна роля за регионалното сътрудничество, за да създава мир и стабилност, пише Gazeta Express.
По този повод Харадинай заяви, че религиозните общности и религиозните лидери ще продължат да бъдат едни от най-важните партньори в борбата срещу посланията на екстремизма и крайния радикализъм, като допълни че ще продължи да работи тясно с религиозните лидери за заздравяване на отношенията на различните религиозни общности.
Говорейки по въпросите на глобалните предизвикателства и следващите стъпки в преодоляването им, премиерът заяви че Косово е усвоило Стратегията за превенция на крайния екстремизъм и радикализацията водеща до тероризъм, както и Планът за действие, бидейки част от глобалните ангажименти на демократичните световни сили водени от САЩ, в борбата срещу всички заплахи и форми на екстремизъм и тероризъм. Рамуш Харадинай заяви, че институциите на Косово са решени да предотвратят всякакво разпространяване на екстремистки идеологии, които имат потенциала да преминат в тероризъм и също така са приели закон, забраняващ на гражданите да участват в чуждестранни войни.
Харадинай допълни, че крайният екстремизъм и радикализъм са феномен, който няма родина, няма конкретно местонахождение, но представлява опасност за съвременния свят, за човечеството, за мира и най-вече за невинните хора.
В края на своята реч, премиерът преповтори желанието си Косово да се присъедини към международните институции за сигурност, особено Интерпол, както и желанието за сътрудничество с Европол, за да може Косово даде своя принос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Тирана: Само чрез мир и толерантност можем да се противопоставим на заплахите за сигурността и живота на хората

Премиерът Бойко Борисов в Тирана: Само чрез мир и толерантност можем да се противопоставим на заплахите за сигурността и живота на хората

4 Юни 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Тирана. Само чрез мир и толерантност можем да се противопоставим на заплахите за сигурността и живота на хората. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Конференция в Тирана, посветена на насилствения екстремизъм, съобщиха от правителствената информационна служба.
Българският премиер посочи за пример страната ни, където християни и мюсюлмани живеят заедно мирно и се уважават. По думите му усилията на държавите трябва да бъдат насочени към подобряване на координацията и по-близко сътрудничество между страните от Западните Балкани и с международните партньори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят на Албания Еди Рама удостои премиера Бойко Борисов с медал за признателност

Министър-председателят на Албания Еди Рама удостои премиера Бойко Борисов с медал за признателност

4 Юни 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с Медала за признателност – най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания. Наградата му беше връчена от Еди Рама за неоспоримите заслуги на Борисов за работата му по европриобщаването на държавите от Западните Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
„Признателни сме, че през тези 6 месеца работехте активно за европерспективата на всички балкански страни, посочи премиерът Еди Рама. Той изрази надежда, че доброто сътрудничество и приятелство между двете страни ще продължи.
„Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна“, каза министър-председателят Бойко Борисов. По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.