НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Милен Балтов, Бургаски свободен университет: В Хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна

Проф. д-р Милен Балтов, Бургаски свободен университет: В Хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна

28 Май 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна. Това каза пред журналисти зам.-ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Всички участници в рамките на 24 часа ще търсят софтуерни и бизнес решения за приложения, свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства, поясни Проф. Балтов. „В края на Хакатона всички екипи ще представят своите готови разработки и приложения пред журита включващи изследователи, бизнес и общини. Направленията, в които ще се състезават екипите в Хакатона са няколко Е-кология и водни пространства, Е-туризъм в града, Е-дебати и гражданско участие, Е-плащания и финтех за всеки, Е-море и неговите ресурси, Е-инфраструктура за всеки, Цифрово образование, Цифрови услуги в администрацията и Смарт Енергийни източници“.
Проф. д-р Балтов поясни, че учениците, студентите и докторантите ще формират екипи от минимум 3 и максимум 5 участника. „Задължително от всички участници трябва да има един представител с нетехнически профил. Те следва да имат препоръка от ментор , в която са указани имената на участниците в екипа. Партньори на събитието са Агенция за развитие на София, Столична община, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Техническият университет София – филиал Сливен, белгийският инвеститор „Кодифик“, ИКТ Клъстер Бургас, Big boy pizza и Бургаски гимназии“, поясни още Проф. д-р Милен Балтов.
Еврокомисарят Мария Габриел обяви, че отборът-победител в Хакатона ще бъде поканен на посещение в Брюксел. „Ще бъде едно интересно и иновативно състезание. Състезателите все още не знаят върху какво ще работят. В рамките на 24 часа, затова се нарича Хакатон, като един маратон ще се състезават. Резултатите ще бъдат обявени утре, в 17:30 часа“, поясни още Мария Габриел.
Янислава КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В Бургаския свободен университет ще се проведе Хакатона "Цифровият град и аз"

Бургас: В Бургаския свободен университет ще се проведе Хакатона "Цифровият град и аз"

28 Май 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес и утре (29 май) в атриума на Бургаски свободен университет ще се проведе Хакатона "Цифровият град и аз". Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Официалното откриване на форума ще бъде в 14.00 часа, когато стартът на ИТ състезанието ще бъде даден от Комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, под чийто патронаж ще се състои събитието. Темата и дните за провеждане на Хакатона „Цифровият град и аз“ са в синхрон с провеждането на срещата на Комитета на регионите на Европейския съюз в Бургас на 29 май 2018 г. и със съпътстващите събития на Европейския морски ден, който ще се открие в сградата на БСУ на 31 май. В работата на хакатона ще вземат участие ученици, студенти и докторанти от цялата страна, които в рамките на 24 часа ще търсят софтуерни и бизнес решения за приложения, свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства. В края на хакатона екипите ще представят своите готови разработки и приложения пред журита включващи изследователи, бизнес и общини. Класираните на призови места разработки ще бъдат наградени от кметовете участници в срещата на Комитета на регионите и бизнеси партньорите.
Направленията, в които ще се състезават екипите в Хакатона са: Е-кология и водни пространства, Е-туризъм в града, Е-дебати и гражданско участие, Е-плащания и финтех за всеки, Е-море и неговите ресурси, Е-инфраструктура за всеки, Цифрово образование, Цифрови услуги в администрацията и Смарт е-нергийни източници.
Учениците, студентите и докторантите формират екипи от минимум 3 и максимум 5 участника (задължително включващи и представител с нетехнически профил). Те следва да имат препоръка от ментор (преподавател в съответния университет или гимназия), в която са указани имената на участниците в екипа.
Всички екипи следва да се представят за участие пред организаторите във фоайето на 1 етаж на Бургаския свободен университет от 12.30 до 13.30 часа.
Партньори на събитието са: Агенция за развитие на София; Столична община; Русенският университет „Ангел Кънчев“, Техническият университет София – филиал Сливен, белгийският инвеститор „Кодифик“, ИКТ Клъстер Бургас, Big boy pizza и бургаски гимназии.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.