НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Regnum: Русия няма намерение да предава Едуард Сноудън

Regnum: Русия няма намерение да предава Едуард Сноудън

30 Юни 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната не е обсъждала въпроса за бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън с администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, предава Regnum.
„Президентът на Русия Владимир Путин засегна този въпрос преди няколко години, когато поискаха от него предаването на Сноудън. Той отговори, че решението трябва да се вземе от самия Сноудън, ние уважаваме неговите права като личност и затова няма да го предадем против волята му“, заяви Лавров. Той допълни, че бившият служител на Агенцията за национална сигурност е „господар на съдбата си“.
Сноудън, който се укрива в Русия, по-рано заяви, че никой не обича руския президент Владимир Путин така, както неговия колега от САЩ Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Едуард Сноудън описа руското правителство като „корумпирано“

The Guardian: Едуард Сноудън описа руското правителство като „корумпирано“

30 Юни 2018 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Избягалият от САЩ бивш служител на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който живее в Русия описа недвусмислено руското правителство като „Корумпирано“, пише британският вестник The Guardian.
Неговите коментари означават, че предложената среща на върха между САЩ и Русия в Хелзинки на 16 юли е потенциално опасна за него, ако Доналд Тръмп поиска от Владимир Путин да го предаде.
Сноудън е издирван в САЩ по три обвинения по Закона за шпионажа, носещи по минимум 10 години в затвора. Путин може да балансира пропагандната стойност на това, че Сноудън живее в Русия с това да даде на Тръмп лесен подарък.
В интервю за германския всекидневник Süddeutsche Zeitung Сноудън, който живее в Русия от 2013 г., заяви: "Руското правителство е корумпирано по много начини, това е нещо, което руският народ осъзнава. Руският народ е топъл. Те са умни. Това е красива страна. Тяхното правителство е проблемът, а не хората."
Русия е единственото сигурно убежище в света за Сноудън. Китай не му позволи достъп до континенталната част на страната, когато беше в Хонг Конг през 2013 г. Нито Германия, където има силна обществена подкрепа за Сноудън, нито друга европейска държава, изглежда, желае да се скара с САЩ, като му предложи убежище. Ако го отиде в Латинска Америка или навсякъде другаде по света, САЩ биха могли да наложат икономически натиск или да изпратят екип на ЦРУ, за да го отвлекат.
Той каза: "Вече приех, че ще прекарам живота си, като се се справям с последствията от решението си да кажа на обществеността какво знам. Но ако не за мен, то Германия трябва да приеме необходимите закони, за да позволи на бъдещи случаи като мен да намерят безопасно убежище.
Сноудън каза, че ако някой руснак, който направи това, което е направил той "се появи на прага на канцлера Ангела Меркел, тя ще го защити. Но ако един американец се появи на прага й? На този въпрос не е отговорено",каза Сноудън.
Какво означава за света, ако при всичко, което казахме за Русия, тя е единственото убежище за хора като мен?“, се запита Сноудън
Запитан за издателя на Уикилийк Джулиян Асанж, с когото често се сравнява, Сноудън каза: "Аз съм реформатор, той е революционер. Аз не искам да разруша системата, ако вярвам, че тя все още може да бъде спасена."
Въпреки че Асанж помогна да се организира бягството на Сноудън от Хонг Конг, двамата имат много различни възгледи, включително колко класифицирана информация трябва да бъде публикувана, а Сноудън предпочита по-селективен подход.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ призоваха членовете на Съвета за сигурност на ООН да се присъединят към санкциите против Иран

ТАСС: САЩ призоваха членовете на Съвета за сигурност на ООН да се присъединят към санкциите против Иран

28 Юни 2018 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вашингтон продължава политиката си на санкции срещу Иран и призовава останалите членки на Съвета за сигурност на ООН да се присъединят към него, заяви заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен по време на заседание на Съвета за сигурност разглеждащо изпълнението на резолюция 2231, приета в подкрепа на ядреното споразумение с Иран, предава ТАСС.
„Новите санкции демонстрират нашата твърда позиция и тези санкции ще бъдат продължени“, подчерта Коен.
Той обвини Иран в нарушаването на резолюциите 2231, 2226 и 2701. „В тези резолюции членовете на Съвета за сигурност забраниха на Иран доставките на оръжия. Именно поради това предлагаме членовете на Съвета да се присъединят към нас в наложените санкции“, допълни Коен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Хасан Роухани обеща да постави САЩ „на колене“

РИА Новости: Хасан Роухани обеща да постави САЩ „на колене“

27 Юни 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани отказа да „капитулира“ пред Вашингтон и да направи отстъпки по въпроса за преразглеждане на ядрената сделка, съобщи самият той в изявление, излъчвано по държавната телевизия, предава РИА Новости.
„Ще съхраним историческото си национално величие и сами ще поставим САЩ на колене в тази силова борба“, заяви той.
Роухани подчерта, че в тази цел Техеран ще помогне на президента на САЩ Доналд Тръмп, чиято политика, по негово мнение, настройва против САЩ целия свят.
„Като се има предвид това, което прави Тръмп, виждаме как светът се събира и всеки се обединява един с друг. Мисля, че Тръмп прави на всички добро, обединявайки света, а в същото време изолирайки себе си“, допълни иранският държавен глава.
Той засегна и въпросите за икономическите затруднения. „Ние сме длъжни да покажем на света, че можем да преживеем проблемите и трудностите без да променяме своето величие, свобода, независимост, демокрация, републикански строй, религия и култура“, заяви Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Едуард Сноудън разкрива истинските чувства на Доналд Тръмп към Владимир Путин

„Взгляд“: Едуард Сноудън разкрива истинските чувства на Доналд Тръмп към Владимир Путин

26 Май 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия разказва за чувствата на американския президент към руския му колега в материал на Huffington post, цитиран от “Взгляд“.
„В целия свят Тръмп не обича никого така силно, както руския президент Владимир Путин“, заявява Сноудън.
В същото време Сноудън отбелязва, че не си заслужава да се очаква разследването на специалния прокурор Мюлер да открие неопровержими доказателства срещу Доналд Тръмп. Той смята, че американският президент не прави впечатление на човек, който би се занимавал със сложни операции.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Отношенията ни с Доналд Тръмп не са се подобрили и не са се влошили

Владимир Путин: Отношенията ни с Доналд Тръмп не са се подобрили и не са се влошили

25 Май 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. На международния икономически форум в Санкт Петербург президентът на Руската федерация Владимир Путин е заявил, че отношенията му с американския президент Доналд Тръмп нито са се влошили, нито са се подобрили, предава TACC.
„Що се отнася до нашите отношения с президента на САЩ, то те нито са се подобрили, нито са се влошили. Между нас практически няма пряк диалог и това не ни дава възможност да постигнем някакъв прогрес в руско-американските отношения“, заявява Путин
Владимир Путин обяснява настоящата ситуация с продължаващия „и даже задълбочаващ се конфликт вътре в американския елит“, отразяващ се както на вътрешната така и на външната политика на САЩ.
„Ние в известна степен се оказваме заложници на вътрешните противоречия вътре в САЩ. Надявам се , че това все някога ще приключи и обективната потребност от развитието на руско-американските отношения ще ни постави на масата на преговорите, където подробно могат да бъдат разгледани проблемите, представляващи взаимен интерес и в областта на сигурността и в областта на разрешаването на конфликтите в редица региони, и надявам се и в областта на икономическото сътрудничество“, подчерта руският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Владимир Путин обяви, че  Русия е готова на диалог със САЩ

Макфакс: Владимир Путин обяви, че Русия е готова на диалог със САЩ

25 Май 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Владимир Путин обяви по време на своето изказване пред икономическия форум в Санкт Петербург, че Русия е готова на диалог със САЩ, но изключи възможността в скоро време да се срещне с Доналд Тръмп, предава Макфакс.
Руският президент смята, че поради въпросите около Иран и Северна Корея, срещата между двамата лидери е още по-наложителна, но има много проблеми, които възпрепятстват нейното провеждане.
„Подготвени сме за диалог с Доналд Тръмп, но засега това не предстои, появяват се многобройни проблеми“, заяви Владимир Путин
Той похвали американския президент, че изпълнява предизборните си обещания, но не е съгласен с оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение.
„Все пак, не всичко още е изгубено“, допълва Владимир Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Владимир Путин излизането на САЩ от иранското ядрено води до задънена улица

Reuters: Според Владимир Путин излизането на САЩ от иранското ядрено води до задънена улица

25 Май 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Руският президент Владимир Путин, коментирайки решението на Вашингтон да се оттегли от иранското ядрено споразумение, заяви че едностранните мерки, предприемани от страни като САЩ водят до безизходица, което е винаги контрапродуктивно, предава Reuters.
По време на Международния икономически форум в Санкт Петербург Путин заяви, че излизането на Вашингтон от иранското ядрено споразумение е довело до сриване на доверието.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еманюел Макрон изрази надежда, че Доналд Тръмп ще се завърне в иранските ядрени преговори

Reuters: Еманюел Макрон изрази надежда, че Доналд Тръмп ще се завърне в иранските ядрени преговори

25 Май 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че се надява неговият американски колега да се върне на ядрените преговори с Иран, както и че засега френските компании сами ще решават как да реагират на подновените американски санкции спрямо Техеран, предава Reuters.
Френският президент заяви, че негово задължение е да продължи работата си с американския президент, описвайки отношенията си с Тръмп като силни, макар и да има „въпроси, по които двамата да имаме различия“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин смята, че не всичко е загубено при спасяването на иранското ядрено споразумение

AFP: Владимир Путин смята, че не всичко е загубено при спасяването на иранското ядрено споразумение

25 Май 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Руският президент Владимир Путин заяви, че все още е възможно спасяването на иранското ядрено споразумение от 2015 г. въпреки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от него, предава AFP.
„Президентът на САЩ не затваря вратата за преговори“, заяви Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Мисля, че все още не всичко е загубено“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран обяви седем условия към Европа за запазване на ядреното споразумение

ТАСС: Иран обяви седем условия към Европа за запазване на ядреното споразумение

24 Май 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният и духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей постави седем условия към Европа за запазване на ядреното споразумение, предаде телевизия „Al-Jazeera“, цитирана от ТАСС.
Тези условия включват мерки към Европейските банки, които трябва да предпазват търговията с Техеран, дори след излизането на САЩ от ядреното споразумение и гаранции от Европейския съюз за продажбата на ирански суров петрол.
Освен това държавите от ЕС трябва да обещаят, че ще повдигнат въпроса за балистичната програма на Иран и регионалните действия на ислямската република.
„Ние нямаме конфликти по отношение на тези три държави (Великобритания, Франция и Германия), но не им вярваме, заради предишен опит“, заяви аятолах Али Хаменей.
Ако европейците се бавят с нашите изисквания, Иран има правото да продължи своите ядрени дейности. Когато виждаме, че ядреното споразумение е безполезно, един от начините е рестартиране на тези спрени активности“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обвини САЩ в нарушаване на обещания

AFP: Иран обвини САЩ в нарушаване на обещания

24 Май 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран не може да „взаимодейства“ със САЩ, тъй като това е държава, на чиято дума не може да се вярва, заяви върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей в сряда, цитиран от AFP.
„Първото ни впечатление е, че правителството на Ислямската република не може да взаимодейства с Америка… Защо? Защото Америка не е отдадена на своите обещания“, беше цитиран той от „Press TV“.
Коментарът му идва, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че Иран ще бъде ударен с „най-силните санкции в историята“ и предупреди европейските фирми да спрат да допринасят за бизнеса в Техеран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Позицията на Германия за Иран остава непроменена

ТАСС: Позицията на Германия за Иран остава непроменена

21 Май 2018 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Позицията на Германия за Иран остава непроменена след изказването на американския държавен секретар Майк Помпео, предава TACC.
Германският външен министър Хайко Маас е казал това на срещата на министрите на външните работи на страните от Г-20, която се провежда в аржентинската столица Буенос Айрес.
„Ние приехме за сведение американската позиция, изказана тази сутрин“, казва той. По негови думи това не е изненада“.
Хайко Маас е припомнил, че му предстои посещение във Вашингтон , където ще проведе лична среща с Майк Помпео.
„За нас ситуацията не се променя. На срещата в София ЕС подаде единен сигнал, за това, че искаме да запазим иранското ядрено споразумение“, добави Маас.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: САЩ нямат право да диктуват условия на Техеран

Хасан Роухани: САЩ нямат право да диктуват условия на Техеран

21 Май 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Техеран. САЩ нямат право да диктуват на Иран и целия свят, какво трябва да правят. Това заяви в понеделник иранският президент Хасан Роухани по време на лекция пред професори и лекари от цялата страна, предава ТАСС.
„Днес повече не можем да се съгласим с това, Америка да взима решения от името на независими и суверенни държави“, цитира думите на Роухани иранската агенция Mehr.
Тези думи, коментира руската агенция, прозвучаха в отговор на програмната реч на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, в която той обрисува новия подход на администрацията на президента Доналд Тръмп спрямо Иран.
„Правителството на САЩ се върна 15 години назад, към времената на заявленията на Джурж Буш-младши от 2003-а година“, заяви Роухани. „Но днес ние не можем да се съгласим с това, Америка да определя съдбата на целия свят и да налага своя подход от позицията на силата, което се отхвърля изцяло от света“.
„Човек, който до вчера работеше в шпионски център, сега се представя в качеството на държавен секретар на САЩ и има намерение да реши съдбата на страната (Иран)“, отбеляза президентът, обръщайки се към Помпео. „Кой си ти, че да разговаряш така с Иран и останалия свят? Времето на вашите заявления свърши. Иранският народ вече се пресити от вашия фалш и никога не го е приемал“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Майк Помпео обеща, че близкоизточните съюзници на САЩ ще „смажат“ хората на Иран по целия свят

The Washington Post: Майк Помпео обеща, че близкоизточните съюзници на САЩ ще „смажат“ хората на Иран по целия свят

21 Май 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпео предприе широкомащабна офанзива срещу правителството на Иран, като обеща да използва икономическата и военната мощ на Съединените американски щати, за да унищожи икономиката му и да „размаже“ бойците и „прокситата“ му по целия свят, пише американското либерално издание The Washington Post, в материал, представен без редакторска намеса.
В първата си голяма външнополитическа реч като държавен секретар, Помпео изброи десетки изисквания спрямо международните дейности на Иран, както и ядрената и ракетната му програма. Ако Техеран се съгласи на тези изисквания, заяви той, САЩ ще отменят всички санкции, ще възобновят дипломатическите си отношения със страната и ще й дадат достъп до съвременни технологии.
Помпео заяви, че ще работи с американското Министерство на отбраната и регионалните съюзници – група, в която са Израел, Саудитска Арабия и останалите държави от Персийския залив – за „сдържане на иранската агресия“ в региона, включително по море и в киберпространството.
„Ще обезпечим свободата на навигацията в тези води и в региона“, увери той в речта си пред Heritage Foundation във Вашингтон, консервативен тинк-танк, чиито идеи се възприемат от администрацията на Тръмп. „Ще работим предотвратяване и противодействие на зловредната кибер активност на Иран. Ще намерим иранските воини и техните проксита от „Хизбулла“ по света и ще ги смажем. Иран никога повече няма да има карт-бланш за доминация в Близкия Изток“.
Служители в Държавния департамент казват, че целта на речта е да очертае пътят, който е решил да следва Доналд Тръмп, след като обяви, че изкарва САЩ от ядрената сделка с Иран и възобновява санкциите – решение, което означава нарушение на обещанията, дадени от Вашингтон, коментира WP.
Министерството на финансите на страната вече върна санкциите срещу директорът на Централната банка на Иран и други компании и групи.
„Иранският режим трябва да знае, че това е само началото“, предупреди Помпео.
„След като пълните ни санкции влязат в сила, те ще водят борба за оцеляването на икономиката си“, добави държавният секретар. „Иран ще бъде принуден да направи избор: или да се бори, за да запази жизненоважната подкрепа за икономиката си, или да продължи да пръска безценното си богатство за битки в чужбина. Няма да има ресурси и за двете“.
Много европейски чиновници, включително тези, които договориха иранската сделка заедно със САЩ, се противопоставиха на позицията на администрацията на Тръмп за Иран, Парижкото споразумение за климата, преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим и повишването на вносните мита, обяснява американското издание. „С приятели като тези, на кой му трябват врагове“, заяви председателят на Европейският съвет Доналд Туск наскоро.
Новият държавен секретар, който кара четвъртата си седмица на поста, даде ясно да се разбере, че САЩ са готови да се разправят с Европа, използвайки вторични санкции срещу компаниите, които правят бизнес в Иран, уточнява WP.
„Разбираме, че възобновяването на санкциите и предстоящата кампания на натиск срещу режима на Иран ще предизвика икономически и финансови затруднения за редица наши приятели“, обясни Помпео. „Но трябва да знаете, че ние ще държим отговорни тези, които правят забранен бизнес в Иран“.
По време на преговорите за иранската сделка администрацията на Обама също започна с дълъг списък от изисквания, но направи отстъпки в хода на разговорите по въпроси, които смяташе за по-маловажни от целта да се постави лимит на иранската ядрена програма и осигуряването на международен контрол за развитието й, припомня американският вестник.
„В списъка с изискванията спрямо Иран има всичко, освен приемане на Християнството и изглежда повече като искане за безусловна капитулация, отколкото истински опит за преговори“, заяви Джереми Шапиро, директор на Европейският съвет по международни отношения.
Помпео заяви, че администрацията иска цялостно споразумение с Иран, а не само да внесе „поправки“ в ядрената сделка, известна като Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Той поиска пълната капитулация на Иран по 12 точки. Съдейки по реакциите му на подобни предложения в миналото, Техеран най-вероятно ще отхвърли повечето, ако не всички, коментира изданието.
Сред елементите на списъка на желанията на Помпео са пълното признание за предишните опити на Иран да развие ядрено оръжие. Иран отхвърли някога да е искал да строи ядрени оръжия. Преговарящите на САЩ се опитаха неуспешно да накарат Иран да признае, че се опитва да я построи в началото на 2000-те години.
Други искания, с които иранците е малко вероятно да се съобразят, включват спиране на обогатяването на уран и тестовете на балистични ракети и даването на позволение на международните инспектори за достъп до всички обекти, включително военни съоръжения, където критиците подозират, че се водят нелегални изследвания. Понастоящем инспекторите трябва да обосноват на какво основание са подозренията им.
Изискването, с което Иран може да се съгласи теоретично, е освобождаването на всички граждани на САЩ, вкарани в затвора по различни обвинения, както и граждани на съюзници на Съединените щати като Франция и Великобритания. Най-малко шест американци са в затвора или не се знае къде са и се смята, че те ще бъдат използвани като разменна монета.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Европейците трябва да се откажат от икономическите си дейности в Иран

Майк Помпео: Европейците трябва да се откажат от икономическите си дейности в Иран

21 Май 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон.Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наложи санкции на европейците и другите съюзници, които се противопоставят на идеята за изолация на икономиката на Иран, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от американското консервативно издание Washington Examiner.
„Ще взимаме под внимание извършване на забранени бизнес дейности в Иран“, подчерта Помпео по време на реч пред Heritage Foundation. „Прекарах много време с нашите съюзници през първите ми стри седмици. Знам, че те могат да решат да запазят действието на старата ядрена сделка с Иран. Определено това е тяхно решение. Те знаят какво мислим ние“.
Изданието припомня, че водещите европейски държави се опитват да убедят Иран да остане в подписаната през 2015-а година сделка, като според тях тя е предотвратила голяма регионална криза. Европейската комисия се зае да защити компаниите от американските санкции, за да позволят на режима да се възползва от икономическите придобивки на сделката. Но Помпео отново потвърди, че това няма да попречи на Съединените американски щати да наложат „безпрецедентни“ санкции, които да поставят Иран на колене.
„В момента, в който бъдат наложени санкциите, страните трябва да се откажат от икономическите си дейности“, отговори той, когато бе запитан дали Държавният департамент ще се опита да омекоти удара над Европейските съюзници. „Всяка страна ще трябва да разбере, че ние не можем да продължим да създаваме богатство за (иранския генерал) Касем Сюлеймани. За това става въпрос. В крайна сметка, тези пари отидоха в него... Нашите усилия целят да удушат икономическият му капацитет да причинява вреди на Близкия Изток и на света“.
Washington Examiner коментира, че европейските съюзници на Вашингтон се тревожат, че Иран ще използва заплахите, за да възобнови ядрената си програма, което би подновило кризата в Близкия Изток, аналогична на тази, предизвикана от ядрените и ракетните изпитания на Северна Корея. Помпео предупреди Иран да не го прави.
„Ако се опитат да се върнат към това, ако се опитат да започнат да обогатяват (уран), ние сме напълно подготвени да отговорим и на това“, отсече държавният секретар. „Със сигурност няма да разкривам какъв точно ще е отговорът ни. Но ние ги гледахме как говорят и чухме как казват това. Надявам се, че ще вземат различно решение, че ще изберат друг път“.
Вестникът припомня, че за разлика от САЩ, европейските им съюзници се опитват да осигурят юридическа защита за европейските компании, които инвестират в Иран. „Европейският съюз се ангажира да смекчи въздействието на санкциите на САЩ върху европейските предприятия и да предприеме стъпки за запазване на растежа на търговските и икономически отношения между ЕС и Иран”, заявиха от Европейската комисия в петък.
Европа има ограничена способност да влияе за американските санкции, но, поради това, че най-големите корпорации, които инвестират в Иран имат големи инвестиции в САЩ, те не могат да си позволят да провокират Министерството на финансите във Вашингтон, обяснява изданието. Освен това, Помпео твърди, че санкциите биха довели до нова ефективна горна граница за ядрената програма на режима.

"Ядрените програми не са евтини", обясни той. "Доколкото ние сме ефективни в това, да създадем по-големи трудности на иранския режим, ние ще намалим капацитета му да продължи да развива своите ядрени системи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще упражнят безпрецедентен финансов натиск върху Иран

Майк Помпео: САЩ ще упражнят безпрецедентен финансов натиск върху Иран

21 Май 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще засилят финансовия натиск срещу Иран с „най-тежките санкции в историята“. Това предупреди американският държавен секретар Майк Помпео, предава AFP л
„Ние ще приложим безпрецедентен финансов натиск срещу режима в Иран. Лидерите в Техеран няма да се съмняват в нашата сериозност", подчерта Помпео в първата си важна външнополитическа реч, след като смени ЦРУ с Държавния департамент на САЩ.
„Иран вече няма да има „карт бланш“ за доминация в Близкия изток", увери Помпео, очертавайки новата стратегия на САЩ за работа с Иран, и представяйки 12 условия на Вашингтон за „нова сделка" за ядрената програма на Техеран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.