НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Посещението на Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене"

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Посещението на Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене"

26 Май 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Посещението на Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. "Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България. Не възприемам посещението му като цел за възкресяване на АЕЦ „Белене”. Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти. Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен”, поясни Йотова.
Тя допълни, че Румен Радев отново е станал заложник на ниски вътрешнопартийни страсти, а не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус.
„Унизително е за нас като българи да поставяме на такова ниско ниво този диалог”, на мнение е Илияна Йотова.
Вицепрезидентът коментира и обиколката, която направи в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Основната цел бе отдаване на почит към делото на светите равноапостоли. „Отидохме на местата, където са стъпвали светите братя и техните ученици. Беше много голямо удовлетворението, че се знаеше много за България”, поясни Йотова.
„Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. Не трябва да сме наивници”, каза в вицепрезидентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Парламентарная Газета“ : България се интересува от крупни енергийни проекти

„Парламентарная Газета“ : България се интересува от крупни енергийни проекти

25 Май 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че България се интересува от това да бъде съпричастна с големите международни енергийни проекти. Но на срещата между президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин, според него, не е имало никакви разговори на тази тема, пише „Парламентарная Газета“.
„Това е отделна тема, която иска гаранции от българска страна и така нататък. Вие знаете, че съществуват проекти, които сега са в стадий на осъществяване. Определеният интерес от българска страна се проявява, но нямаше водени никакви конкретни разговори по тази тема“, отбеляза Песков. На 22 май президентите проведоха среща, обсъждайки възможността за задълбочаването на икономическото сътрудничество. Откривайки срещата, руският държавен глава приветства Радев и отбеляза, че положителната динамика на стокооборота между страните „няма как да не радва“.
Радев отбеляза, че България ще съдейства в полза на диалога между ЕС и Русия. Според него никой няма стимул да се връща във епохата на Студената война. Той допълни, че страната има нужда от преки доставки на газ от Русия. Той предложи прекия газопровод да се нарече „Български поток“.
Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак отбеляза, че Русия очаква от България гаранции за строителството на продължение на газопровода „Турски поток“ по територията на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посещението на българския министър-председател в Русия ще се състои на 30 май

ТАСС: Посещението на българския министър-председател в Русия ще се състои на 30 май

23 Май 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът на руския президент Юрий Ушаков обяви, че българският министър-председател Бойко Борисов в Русия ще се проведе на 30 май, предава ТАСС.
„Очакваме на 30 май работно посещение на българския министър-председател Бойко Борисов“, заяви Ушаков. Тази седмица на посещение в България бе българският президент Румен Радев.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ Звезда“: Експерт коментира „Български поток“: България не изпълнява обещанията си

„ТВ Звезда“: Експерт коментира „Български поток“: България не изпълнява обещанията си

23 Май 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия не може да построи нито един съвместен проект с България, тъй като българската страна не изпълнява обещанията си. Такова заявление направи директорът на Института за национална енергетика на Русия Сергей Правосудов, в коментар за думите на българския президент Румен Радев, че страната се нуждае от директни доставки на руски газ през Черно море, предава „ТВ Звезда“.
„Изначално, както помним, преди „Турски поток“ се планираше „Южен поток“, който трябваше да отиде директно в България. Но се получи така, че България отначало даде разрешение за строителството на този газопровод, а след това оттегли това решение – след като американците им казаха, че е по добре да не правят това. Русия не може да направи нито един проект с тази страна, защото отначало те обещават, че ще направят всичко, а след това не правят нищо“, заяви Правосудов в хода на разговор с кореспондент на „Звезда“.
Директорът на Института за национална енергетика отбеляза, че „този проект е абсолютно нереален в този случай“, тъй като първата тръба на „Турски поток“ вече е положена, а втората в момента се намира в стадий на строителство.
„Разбираемо е, че българите се опомниха късно и всичко това се прави, за да се покаже пред вътрешните избиратели, че ръководството на страната се грижи за националните интереси“, заключи експертът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Национальная Служба Новостей“: Груба газова грешка. Как България изпусна своя шанс

„Национальная Служба Новостей“: Груба газова грешка. Как България изпусна своя шанс

23 Май 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Членът на комисията на Съвета на Федерацията по конституционно законодателство и държавно строителство Алексей Пушков, който също е ръководител на комисията на горната камара на руския парламент по информационна политика, нарече „груба грешка“ отказа на България от „Южен поток“. Той публикува съобщението си на своята страница в „Туитър“, предава руската информационна агенция „Национальная Служба Новостей“ (НСН).
„Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция веднага се възползва от своя шанс, а Германия строи „Северен поток 2“. Добър урок за София“, подчерта сенаторът.
Пушков реагира така на заявлението на българския президент Румен Радев за необходимостта от директни доставки на газ от Русия през Черно море. Интересно е, че именно тръбопроводът „Южен поток“ трябваше да свърже Анапа с българското пристанище Варна. Газът за България и другите европейски страни трябваше да мине по дъното на Черно море.
Заместник-директорът на Института по национална енергетика Александър Фролов разкритикува в ефира на НСН идеята на Радев за строителството на газопровод „Български поток“.
„Да се договаряш с България е безсмислено и даже вредно. Договорете се с нея, а утре тя след овикване от Брюксел и даже Вашингтон ще каже: ‚Извинете, ние сме малки и ни притискат‘. НО ако вие сте малки, тогава отместете се и ние ще говорим с „големите“. Не България трябва да излиза с каквито и да е предложения. С предложения трябва да излезе Брюксел“, заяви експертът.
Според думите на Фролов, именно от страна на ЕС трябва да прозвучи предложението за строителство на допълнително разклонение на „Турски поток“, което може да бъде пуснато през България. Такъв проект би бил „изгоден, както за Русия, така и за Европейския съюз“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: България проявява интерес към крупните енергийни проекти

Дмитрий Песков: България проявява интерес към крупните енергийни проекти

23 Май 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Не е имало задача да се постигне договорка с България по газовите въпроси на преговорите между президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Вчера нямаше задача да се договорим за газа. Никой не се е и опитвал. Вчера президентите сами разказаха за какво са говорили“, заяви Песков пред журналистите.
„България проявява, както и по-рано, заинтересованост да участва в крупните международни енергийни проекти. Това е отделна тема, която изисква гаранции от българската страна и така нататък. Вие знаете, че съществуват проекти, които в момента са в стадий на реализация. Българската страна проявява определен интерес, но никакви конкретни разговори по този въпрос не са водени и не можеха да бъдат водени, такава задача не е поставяна“, отбеляза говорителят на руския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Работим за запазване на стратегическото място на България на газовата карта на Европа, не се ангажирам да коментирам думите на президента за „Български поток“

Министър Теменужка Петкова: Работим за запазване на стратегическото място на България на газовата карта на Европа, не се ангажирам да коментирам думите на президента за „Български поток“

23 Май 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. България и правителството работим изключително целенасочено от години наред за това да запазим стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова за идеята на президента Румен Радев за „Български поток“, за доставки на руски газ към страната ни през Черно море, която той обяви при посещението си в Русия, след откриването на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че резултатите са налице“, заяви тя. Попитана как ще коментира идеята на президента Румен Радев за „Български поток“ Теменужка Петкова посочи: „Не бих се ангажирала с това да коментирам думите на президента Радев“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Президентът на България пристигна при Путин за тръба

„Комсомолская правда“: Президентът на България пристигна при Путин за тръба

23 Май 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Едва долитайки в Русия, президентът на България Румен Радев веднага извади козовете, заявявайки, че много иска да възкреси от мъртвите газопровода „Южен поток“. Преди няколко години българите, под натиска на Европейския съюз, погребаха най-изгодния за всички от икономическа гледна точка проект, забранявайки достъпа на Русия до своя бряг. В България останаха да лежат тръби, докарани за началото на строежа, а Русия се прехвърли на другия край на Черно море и вече почти завърши „Турски поток“, пише електронното издание на руския вестник „Комсомолская правда“, известен с пиперливите си коментари. Материалът е представен без редакторска намеса.
И ето, че след няколко години в България започнаха да излизат материали със заглавия „Отказвайки се от газопровода, ние подарихме на Турция 750 млн. долара годишно“, имайки предвид приходите от транзита. Да сондира почвата в Русия дойде Румен Радев, който първо обсъди въпроса с Дмитрий Медведев, а след това пристигна в резиденцията на Владимир Путин в Сочи.
„Нашите възможности са много по-големи от това, с което се занимаваме днес и това, което сме постигнали“, заяви на срещата Путин, като подчерта, че България не е положила особени старания да се обърне с лице към Русия през последните години.
„Целта на моята визита е да възстановим диалога между нашите страни на най-високо ниво след многогодишното прекъсване“, призна Радев. „Затова този диалог има голямо значение във всички области, представляващи взаимен интерес.
За това, че този взаимен интерес най-вече е в енергийната сфера, свидетелстваше присъствието на министрите на енергетиката и промишлеността Александър Новак и Денис Мантуров.
Най-интересното е, че независимо от всичко, Русия не затвори вратите пред България. И Путин, в отговор на журналистически въпрос, заяви, че проектът все още е възможен.
„Сега ние виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект“, посочи руският държавен глава. „Но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект. Сега едни намерения не са достатъчни, трябват ни абсолютно стоманобетонни гаранции от юридически характер“.
Наистина, за детайлите на бъдещото сътрудничеството трябва да се разговаря не с Радев, а с премиера на България. По Конституция България е парламентарна страна и реалната власт в нея е в премиера Бойко Борисов.
„След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателят на България, така че и с него също ще продължим тези дискусии“, заключи Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: Посещението на президента Румен Радев и предстоящото на премиера Бойко Борисов в Русия ще изградят трайни рамки на двустранните отношения

Татяна Буруджиева, политолог: Посещението на президента Румен Радев и предстоящото на премиера Бойко Борисов в Русия ще изградят трайни рамки на двустранните отношения

23 Май 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Посещението на президента Румен Радев и предстоящото на премиера Бойко Борисов в Русия ще изградят трайни рамки на двустранните отношения, като покажат техните стабилност и перспектива. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева. Тя обясни, че знакът за размразяване на обтегнатите отношения идва именно от президентската институция.
„В доста обтегнати отношения с Русия бяхме, първо защото като страна членка на ЕС сме част от политиката на Европа към Русия; на второ място България като държава с излаз на Черно море и като европейска граница има своите интереси; от трета страна – имаме исторически основи на тези отношения. Беше много важно да се направи тази първа крачка след 10-годишно прекъсване. От друга страна, „Южен поток“ беше много напреднал проект в България и фактът, че не можахме да бъдем част от него, трябва да бъде компенсирам. Силно се надявам да може да се възстанови, по същия начин, по който ни се струваше невъзможно и проектът АЕЦ „Белене“ да бъде рестартиран“, коментира Татяна Буруджиева, като обясни, че въпреки информационно равнище на отразяване на срещата в руските медии, първоначалните коментари издават до каква степен Русия е била засегната от липсата на добри двустранни отношения. Политологът допълни, че възобновяването на българо-руските отношения е очаквана крачка, към която се пристъпва по-предпазливо, след като веднъж вече отношенията са били разрушавани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurAsia Daily: На България ще й се наложи да се бори за „Турски поток“

EurAsia Daily: На България ще й се наложи да се бори за „Турски поток“

23 Май 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Москва. В България разчитат да променят маршрута на второто разклонение на „Турски поток“. В навечерието на визитата си в Русия българският президент Румен Радев заяви, че Радев разчита на директен газопровод по дъното на Черно море. Експертите отбелязват, че икономически този вариант е по-целесъобразен за „Газпром“, но облекченият вариант на „Южен поток“ отново се сблъсква със същия проблем – отсъствието на гаранции от Европейския съюз. Изходът? България може да е заинтересована в отсрочката на строителството на второто разклонение на „Турски поток“, за да може след завършването на „Северен поток 2“ все пак да убеди Брюксел в необходимостта от директен транзитен газопровод през страната, който може да стане част от газовия хъб „Балкан“, пише руското електронно издание EurAsia Daily.
Заместник-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност (ФНЕС) Алексей Гривач смята, че второто разклонение на „Турски поток“, преговорите за чийто маршрут тъкмо са започнали, може лесно „да се приземи“ на територията на България, ако се получи разрешение за строителство от София и гаранция за развитието на инфраструктурата за пренос на газ през България. Но за това не са достатъчни само гаранциите на София, коментира експертът.
„Ако се абстрахираме от всички външни фактори, то е по-добре да доставяме газ в Европа директно в Европа през България. Но след историята с „Южен поток“, на България ще й бъде много трудно да ни убеди, че е надежден партньор. А още по-трудно ще й е да се противопостави на външния натиск. Ако американците могат да шантажират дори Германия с търговска война, изисквайки отказ от „Северен поток 2“, то България просто ще бъде направена на пух и прах“, заяви Алексей Гривач.
Водещият аналитик на ФНЕС Игор Юшков също казва, че директният газопровод в България е най-изгоден икономически, тъй като повтаря маршрута на „Южен поток“. „Но всички ние знаем какво се случи с „Южен поток“, след като в България имаше десант от американски сенатори. Затова Сергей Лавров не напразно каза, че са нужни гаранции от Европейския съюз“, отбелязва експертът. Игор Юшков коментира, че засега София не проявява активност за придвижвването на проекта в ЕС и отново иска да се договори директно с Москва. „София можеше да докаже самостоятелността си, ако не бе подкрепила продължаването на антируските санкции на ЕС, а предложението на България за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“ едва ли може да се приема за сериозен довод за възобновяване на „Южен поток“. Газовата тема е по-политизирана и изисква насрещни ходове от другите страни“, отбеляза Юшков. Водещият аналитик на ФНЕС предполага, че София би била заинтересована в това, второто разклонение на „Турски поток“ да бъде отложено до завършването на „Северен поток 2“. След неговото завършване, на София би й било по-лесно да получи разрешението на Европейския съюз“.
Президентът на България, пише EA Daily, заяви, че България е твърдо решена да укрепи своите позиции на регионален газоразпределителен център и Европейският съюз поддържа идеята за хъба „Балкан“. На своя сайт компанията „Българтрансгаз“, която планира да осъществява проекта, съобщава, че руският газ от „Турски поток“ е един от източниците в бъдещия хъб. Също така се споменават доставки от газопровода „Южен газов коридор“ и добиви от българския и румънския сектори на Черно море. Руският газ, коментира медията, е основният източник, тъй като от всички останали договор има само за доставката на 1 млрд. куб. м. от Каспийско море.
За България, продължава EA Daily, очевидно би било удобно да съгласува директен газопровод от Русия в рамките на хъба. Но това ще изиска отсрочки в строителството и той няма да се появи нито през тази, нито през следващата година. Чак през септември ще бъде завършен самият проект за „Балкан“. В същото време „Газпром“ планира да пусне второто разклонение на „Турски поток“ догодина.
Засега в България, общо взето, няма построено нищо за второто разклонение на „Турски поток“ независимо от маршрута му – дали директно в страната, или през Турция, пише изданието.
В петък министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич подписаха декларация за строителството на 62-километров интерконектор. Газопроводът с мощност 1,8 млрд. куб. м. годишно трябва да бъде пуснат през 2022 година.
Премиерът на България Бойко Борисов по-рано заяви, че има договорка с Анкара и Москва за подаването на 1 млрд. куб. м. към Македония и 10 млрд. към Сърбия (и нататък), припомня EA Daily. Затова заместник-директорът на ФНЕС Алексей Гривач говори, че мощностите на интерконектора са прекалено малки за второто разклонение на „Турски поток“ и е необходима допълнителна инфраструктура.
Пътят от България в Сърбия, Унгария и Австрия е разглеждан от „Газпром“ като един от основните, коментира руската медия. Сръбската компания Gaztrans, принадлежаща на „Газпром“ и Srbijagas, планират да построят газопровод, който да съедини газопреносните системи на България и Унгария. Инвестиционното решение по проекта трябва да бъде взето през лятото, когато трябва да бъдат получени разрешения за строителство от трите страни. Самият газопровод трябва да бъде пуснат през есента на следващата година. Неговата мощност трябва да е 15 млрд. куб. м. Заявките за този обем, все още непотвърдени чрез контракти, са подадени от 9 компании, съобщиха преди седмица от Gaztrans.
Само в Сърбия, както заяви Владимир Путин, обемът на доставки на руски газ може да нарасне до 3,5 млрд. куб. м. през 2022 година. Освен това, „Газпром“ подписа споразумение с правителството на Унгария за присъединяване към „Турски поток“ и доставката на около 8 млрд. куб. м. газ. Засега страните получават газ по украинския маршрут.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Харизанов, политически коментатор: Националният ни интерес е нито един държавен лев да не потъва в ямата на корупционните енергийни проекти

Георги Харизанов, политически коментатор: Националният ни интерес е нито един държавен лев да не потъва в ямата на корупционните енергийни проекти

22 Май 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. Националният ни интерес е нито един държавен лев да не потъва в ямата на корупционните енергийни проекти, каза политическият коментатор Георги Харизанов в интервю за Радио „Фокус“. Според него в момента фокусът трябва да е върху интерконекторните връзки със съседните държави членки на ЕС, а не на всяка цена руско трасе през Черно море. „Не знам защо продължаваме да говорим за проекти в множествено число. Колкото до бившият южен поток и борбата България да влезе руски газ през Черно море не е лоша идея, но тази идея не трябва да бърка в джобовете на българските данъкоплатци, не трябва да нарушава европейските правила и регламенти. Има смисъл тя да се случи не само поради търговските ползи за България, а и поради това, че с напредъка на Северен поток 2 се увеличават шансовете руският транзит през Украйна да бъде спрян, което ще нанесе тежък удар и върху българските доставки на газ“ каза той.
Георги Харизанов допълни, че България има огромен национален капитал в лицето на лицензираната площадка. Той каза още, че няма друга площадка за ядрена мощност в Европа, която да продължава да има лицензи и разрешителни от всички европейски органи и регулатори. Според Харизанов повече и една стотинка не трябва да отива за АЕЦ „Белене“ от джоба на българския данъкоплатец, защото парите ще бъдат откраднати или ще потънат в ямата на обвързаностите и договорите. В най-добрият случай след 10-12г. ще имаме ядрена мощност с доста стара технология в една коренно различна реалност, допълни той. Построяването на ядрена централа трябва да стане с частен капитал и само на свободният пазар на енергията, без държавни обвързаности, без държавни гаранции и без преференциални цени. На междудържавно ниво разговорът за АЕЦ „Белене“ отдавна е приключил, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: България няма ясно дефиниран национален интерес в отношенията си с Русия

Проф. Александър Маринов: България няма ясно дефиниран национален интерес в отношенията си с Русия

22 Май 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. България няма ясно дефиниран национален интерес в отношенията си с Русия. Това каза проф. Александър Маринов в интервю за Радио „Фокус“. Той каза още, че политиката не може да се прави само, за да се отразява в медиите или да се харесва на журналистите, важно е какви са резултатите по същество. Маринов обобщи посещението на президента Румен Радев в Русия и резултатите от него като възобновяване на диалога или опит за създаване на нормални, трайни рамки за политически диалог. „Ние въобще нямаме дефиниран национален интерес. Той се приравнява във формалното ни участие в някакви формати. Големият въпрос е какво искаме и какво можем да постигнем чрез участието си в тези формати, включително какво искаме, какво можем да постигнем от двустранните си отношения с Русия? Това са главно икономически, но не само икономически условия, блага и придобивки. Очевидно, че в такъв случай ще трябва да се търси някаква взаимност, не само в личния живот, а и в голямата политика трябва да има взаимност, т.е. да има взаимен интерес. Трябва ясно да се дефинират чувствителните точки или области за нас. Между другото президентът доста открито и откровено заяви такива точки на срещата си с министър-председателя Медведев по начин, по който друг български държавник не го е правил на среща“ каза той. Проф. Александър Маринов каза още, че българските позиции във всички сфери трябва да се заявяват и да се търси добронамерен диалог за постигане на взаимно изгодно съгласие. В отношенията с Русия има грешки от двете страни, но е време да се започне на чисто, каза още той. Според Маринов, Руснаците са хора, с които трябва да се говори открито.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсанть“: Спомени за пропуснатия газ

„Коммерсанть“: Спомени за пропуснатия газ

22 Май 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Всички ние съжаляваме, че не можем да се върнем в миналото със знанията, с които разполагаме в момента и да променим хода на събитията. Например, връщайки се през 2013 година, да купим долари. Или, ако сте България, да не се отказвате от строителството на газопровода „Южен поток“ от Русия по дъното на Черно море, пише журналистът на руския вестник „Коммерсанть“ Юрий Барсуков, в материал, публикуван на електронния сайт на изданието и представен без редакторска намеса.
Проектът трябваше да донесе на страната милиарди евро инвестиции, стотици милиони евро годишно под формата на транзитни такси и отстъпка в цената на газта. А в крайна сметка всички тези преимущества, макар и в по-малък обем, сега ще получи Турция, тъй като именно през нейна територия сега „Газпром“ строи газопровода.
Съжаленията за изпуснатите възможности са напълно разбираеми, както е понятно и желанието да се избегне повтаряне на грешките от миналото. Именно така разбирам заявлението на българския президент Румен Радев пред „Коммерсанть“ за това, че София иска прокарване на директен газопровод от Русия през Черно море – той повтори това предложение и на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев.
Сигурно и „Газпром“ щеше да се радва, ако нещата се бяха развили другояче. Турция е традиционно сложен партньор за компанията и Анкара е практикувала едностранна промяна на договорите (например през 2011 година), даже когато беше просто потребител на газ. Сега, след построяването на „Турски поток“, Анкара ще стане транзитьор и ще получи допълнителен лост за натиск над „Газпром“ във всякакви преговори. Както не веднъж са признавали събеседниците на „Коммерсанть“ от отрасъла и от самия „Газпром“, размяната на украинския транзитен риск с турски изглежда доста рискована. Освен това, „Турски поток“ в днешния му вид, за разлика от „Южен поток“, не решава задачата на „Газпром“ да снабди с газ Балканите, заобикаляйки Украйна.
Така че, защо да няма връщане към „Южен поток“, макар и в орязан вариант? Защото в текущата външнополитическа ситуация на Русия са нужни партньори в транзитирането на газа, които могат да издържат на натиска на Вашингтон.
Германия засега се справя успешно с тази задача по отношение на „Северен поток 2“, както и Турция, но България вече не успя да се справи през 2014 година, отменяйки „Южен поток“ и едва ли ще го направи сега.
Но София може да съхрани част от транзита на руски газ, ако разшири успешно своята газопреносна мрежа до Сърбия и си осигури прием на газ от второто разклонение на „Турски поток“. По този начин може да бъде възстановено определено ниво на доверие между Русия и България, което силно пострада през 2014-а година. Отчитайки, че потреблението на газ в Турция расте, след 2020 година строителството на нов газопровод през Черно море може да стане отново актуално. И ако той бъде продължен директно от Русия в България, това ще позволи на „Газпром“ да преориентира „Турски поток“ само на турския пазар и да диверсифицира транзитните рискове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ каналът на Съвета на Федерацията на Русия: За строителството на газопровод в България е нужна сериозна обосновка

ТВ каналът на Съвета на Федерацията на Русия: За строителството на газопровод в България е нужна сериозна обосновка

22 Май 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Заявлението за необходимостта от директни доставки на руски газ в България от страна на президента на страната Румен Радев трябва да се разглежда само като пожелание. Така коментира инициативата на българския държавен глава руският сенатор Владимир Джабаров, цитиран от „Вместе-РФ“ - официалният телевизионен канал на Съвета на Федерацията.
Джабаров напомни, че Радев, като президент, изпълнява само представителни функции, а реалната власт в България принадлежи на премиера. Затова може да се говори за сериозността на намеренията само след конкретно предложение от главата на българското правителство, отбеляза сенаторът. Ако действително има подобно предложение, то в Москва са готови да разгледат вариантите за сътрудничество.
„Трябва да видим условията. Главното е това да е икономически целесъобразно. За нас тук няма политика. Трябва това да е изгодно за всички участници в този „Поток“, възможно е да е и „Български“. Не изключвам, че той може да не се развие, ако няма сериозна обосновка за неговото строителство“, заяви първият заместник-председател на Комитета на Съвета на Федерацията по международните работи.
На свой ред сенатор Сергей Цеков постави под съмнение вероятността за построяване на „Български поток“. Той напомни, че строителството на „Южен поток“ е било осуетено именно благодарение на действията на официална София. По този начин републиката се е показала като ненадежден партньор в големите инфраструктурни проекти.
„Реализацията на самия проект, ако тя се случи, ще бъде дълга и сложна. Но това подчертава, че Европа трудно ще се оправи без руския газ ( и това го разбират не само в България, но и в Европа, като цяло). Самият факт е добър знак, но реализацията на този проект се намира под голяма въпросителна“, отбеляза членът на Комитета на Съвета на Федерацията по международните работи Сергей Цеков.
В материала се уточнява, че президентът на България Румен Радев е бил на двудневна визита в Русия, като в понеделник той се е срещнал с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, а във вторник с колегата си Владимир Путин в Сочи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакциите в руската преса през втория ден на посещението на Румен Радев в Русия (ОБЗОР)

Реакциите в руската преса през втория ден на посещението на Румен Радев в Русия (ОБЗОР)

22 Май 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Президентът на България пристигна в понеделник на двудневна визита в Русия. През първия ден той се срещна с премиера на страната Дмитрий Медведев в Москва, а във вторник той пътува до Сочи, където бе приет от своя колега Владимир Путин, което беше първата от десет години насам среща между държавните глави на България и Русия.
В навечерието на заминаването си за Русия, Радев отговори писмено на въпросите на кореспондентите на вестник „Коммерсанть“, като цялото интервю бе публикувано от изданието със заглавие: „Никои санкции не са вечни“. Това предизвика сериозен отзвук в руските медии, които публикуваха редица материали, основани на отговорите на български президент, като акцентът им бе най-вече върху предложението за прокарване на директен газопровод между България и Русия, който да се казва „Български поток“.
В отговор на предложението на българския държавен глава, членът на Съвета на Федерацията и редовен участник в различни коментарни предавания по руските телевизионни канали Алексей Пушков написа в своя „Туитър“, „Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция веднага се възползва от своя шанс, а Германия строи „Северен поток 2“. Добър урок за София“, което бе широко отразено от местните медии.
Руските средства за масова информация подхванаха темата за „Български поток“ още в понеделник и продължиха да я развиват през целия ден във вторник, като коментари по въпроса направиха редица експерти и други специалисти.
Веднага след срещата между Путин и Радев в Сочи, руските медии акцентираха върху поканата към руския държавен глава да посети България през тази година и върху заявлението на българския президент, че София търси възстановяване на прекъснатия диалог с Москва. Не остана без внимание и съобщението на руския лидер, че Бойко Борисов ще пристигне на посещение в Русия през близките дни.
Агенция „Фокус“ предлага заглавията на материалите в руските медии, без да препредава съдържанието им, което в голяма степен се припокрива с това на основните материали във водещите руски агенции, които вече бяха предадени от нас.


Агенции

„РИА Новости“ : Радев покани Путин в България
„РИА Новости“ : Президентът на България иска да възстанови диалога с Русия
„РИА Новости“ : Пушков определи като „груба грешка“ отказа на България от „Южен поток“
„РИА Новости“ : София ще съдейства за диалога между ЕС и Русия, заяви президентът на България
„РИА Новости“ : „Росатом“ има намерение да участва в търга за построяването на АЕЦ „Белене“ в България
„РИА Новости“ : Владимир Путин смята, че визитата на българския президент е сигнал за възобновяване на отношенията
„РИА Новости“ : Удар по глобалната йерархия: Русия принуди европейците да направят най-страшното
„РИА Новости“ : Междудържавните отношения между Русия и България
„ТАСС“ : Путин ще се срещне с президента на България и двамата ще обсъдят перспективите пред сътрудничеството между двете страни
„ТАСС“ : Путин и Радев обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество
„ТАСС“ : Радев покани Путин на официална визита в България
„ТАСС“ : Владимир Путин заяви, че визитата на българския президент ще помогне за възобновяването на пълноформатните отношения между страните
„ТАСС“ : Александър Новак заяви, че Русия е готова да разгледа газовите проекти с България при гаранции от София и Брюксел
„Интерфакс“ : Путин съобщи за предстоящи преговори с премиера на България
„НСН“ : Изключително груба газова грешка: Как България изпусна своя шанс
„НСН“ : От Съвета на Федерацията нарекоха грешка отказа на България от „Южен поток“
„Федеральное агентство новостей“ : Президентът на България покани Владимир Путин да посети страната през 2018-а година
„Федеральное агентство новостей“ : Путин обсъди задълбочаването на икономическото сътрудничество с президента на България
„Федеральное агентство новостей“ : Путин видя „добър сигнал“ във визитата на българския президент
„Агенция REX“ : България отново се нуждае от руски газ
„Рамблер/новости“ : България се опитва да заслужи „газовата прошка“ на Русия
„EADaily“ : Президентът на България обяви намерението на страната си да възстанови диалога с Русия

Електронни издания

„Взгляд“ : Пушков коментира надеждите на София за „Български поток“
„Коммерсантъ“ : Спомени за изпуснатия газ
„Коммерсантъ“ : Президентите на България и Русия поставиха срокове за АЕЦ „Белене“
„Комсомольская правда“ : Президентът на България обяви намеренията на страната си да възстанови загубения диалог с Русия
„Комсомольская правда“ : Преди четири години България се отказа от строителството на Южен поток
„Известия“ : Пушков определи като грешка отказа на България от „Южен поток“
„Российская Газета“ : Путин и Радев обсъдиха възстановяването на диалога между България и Русия
„ВЕДОМОСТИ“ : България се отказа да купува руски изтребители

Интернет портали и други

„ТВ Цариград“ : След 13 години: България помоли Русия да помогне за възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“
„ТВ Цариград“ : Груба грешка: Пушков разказа как Турция и Германия
“URA.Ru” : Пушков коментира намеренията на България да прокара газопровод от Русия
„Российский Диалог“ : Пушков обясни с няколко думи какво загуби България от отказа си да построи „Южен поток“
„iReactor“ : Президентът на България предложи на Путин да възобнови строителството на „Южен поток“
„ТВ 360“ : Българският президент покани Путин в своята страна за възстановяване на диалога
„Южный Федеральний“ : „Български поток се появи като идея в навечерието на пускането на „Турски поток
„Утро.Ru“ : Европа направи груба грешка по отношение на „Южен поток“
„Газета.Ru“ : Путин се срещна с президента на България
„Life.ru“ : Президентът на България обяви, че страната му има желание да възстанови диалога с Русия
„Life.ru“ : Пушков определи като грешка отказа на България от „Южен поток“
„Интернет издание Багнет“ : Президентът на България инициира директен газопровод от Русия
„Свободная Пресса – Поволжье“ : Колко са нужни на Европа руските газопроводи

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата в Путин-Радев в Сочи: „Добър сигнал“ и „положителен импулс“ за  руско-българските отношения (ОБЗОР)

Срещата в Путин-Радев в Сочи: „Добър сигнал“ и „положителен импулс“ за руско-българските отношения (ОБЗОР)

22 Май 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Сочи. В рамките на втория ден от посещението си в Руската федерация държавният глава на България Румен Радев бе приет за разговор в Сочи от лидера на Кремъл Владимир Путин. Срещата помежду им бе първа по рода си между президенти на България и Русия за последните 10 години и вече бе определена от тях като „добър сигнал“ и „положителен импулс“ за отношенията между двете страни.

„Основната цел на моето посещение, това е възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво и на доверието. Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и между Русия от друга, в условията на санкции, ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години. Въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена“, подчерта Радев след разговора с руския президент. Същевременно той допълни, че „очакваме оттук нататък този положителен импулс от нашата среща да бъде използван от двете правителства“.

„Както е известно, президентът на България пристигна по наша покана в рамките на мероприятия, свързани с отбелязването на годишнината от освобождението на българския народ от османско иго, от края на Освободителната война. Това е знаково събитие както за България, така и за нас. В рамките на дискусията – тя бе достатъчно подробна – в тесен и широк формат, информирах президента за нашите приоритети в двустранните отношения и за позициите на Русия по международните проблеми и въпроси. Считам, че тази визита е добър сигнал за възстановяването на пълноформатните руско-български отношения“, заяви на свой ред Путин.

В рамките на срещата в руския курорт на Черно море двамата лидери обсъдиха различни аспекти от двустранното сътрудничество, включително възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество. В първия ден от визитата на Радев стана ясно, че държавният глава на България се застъпва за строителството на директен газопровод, който да свърже двете страни чрез Черно море. По-късно в руските медии бяха разпространени доклади, съгласно които Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Съответната информация, според медиите, става ясна от документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев. От тях става ясно също, че Русия може да завърши преговорите за VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на 2018 г.

„С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите отношения, разгледахме всички възможности, всички добри традиции. Има наистина огромен потенциал в най-различни сфери на икономиката, търговията, енергетиката особено, на туризма, културата, образованието и науката, транспорта. Радващото е, че в резултат на моята визита имаме положителен импулс и на българското правителство, което се взе по-сериозно с българо-руските отношения. Заговори се вече за възобновяване на някои от спрените проекти. Това за мен е признак на реализъм и отговорно поведение, от което имат нужда и двете страни”, заяви още българският президент.

В Сочи стана ясно, че българският президент е поканил Владимир Путин да посети страната. „Иска ми се да възобновя своята покана към президента Путин да посети България през тази година, когато празнуваме 140-ата годишнина от освобождението на България, победата в Руско-турската война“, заяви Радев пред журналистите след края на преговорите с руския президент. Обявено бе също, че предстои посещение на българския премиер Бойко Борисов в Русия.

Тереза ГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Новак: Русия е готова да разгледа газовите проекти с България при гаранции от София и Брюксел

Александър Новак: Русия е готова да разгледа газовите проекти с България при гаранции от София и Брюксел

22 Май 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е готова да разгледа съвместните газови проекти с България при условие, че те бъдат гарантирани от правителството на България и Европейския съюз. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в ефира на руския телевизионен канал „Россия 24“, предава ТАСС.
„Русия реализира строителството на газопровода „Турски поток“. България отново проявява интерес транзитът на газта да преминава през територията на страната. Включително те искат да се разгледа въпросът за възможно строителство на газов хъб в България. В момента се разработват технико-икономическите основания. По принцип Русия не се отказва от сътрудничество и сме готови да разгледаме всички варианти“, заяви Новак.
„За нас е важно да получим гаранции, че всички тези големи проекти и бъдещи инфраструктурни проекти ще бъдат гарантирани от гледна точка на покупателите на газа, че ще съответстват с изискванията на европейското законодателство и ще имаме гаранции от правителството на България и Европейската комисия“, добави енергийният министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: България е отворена за участие на Русия в проект за атомна централа

Reuters: България е отворена за участие на Русия в проект за атомна централа

22 Май 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Москва. България възобновява плановете си за построяване на атомната електроцентрала „Белене“ и е отворена за руско участие в проекта, заяви президентът на страната Румен Радев в понеделник след разговора си с премиера на Русия Дмитрий Медведев в Москва, предава агенция Reuters.
България отказа 2000 мегаватовата централа през 2012-а година, след като бе подложена на натиск от Вашингтон и Брюксел да намали енергийната си зависимост от Русия, с която бе сключен договорът за строежа на централата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“: Владимир Путин съобщи за предстоящи преговори с премиера на България

„Интерфакс“: Владимир Путин съобщи за предстоящи преговори с премиера на България

22 Май 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Москва.Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че след няколко дни в Русия ще пристигне премиера на България Бойко Борисов, с когото ще бъдат продължени руско-българските преговори, предава агенция „Интерфакс“.
„След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем премиера на България Бойко Борисов в Москва, така че с него ще продължим дискусиите“, заяви Путин във вторник на срещата си с президента на България Румен Радев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: „Росатом“ обяви, че има намерение да участва в търга за построяването на АЕЦ „Белене“ в България

РИА Новости: „Росатом“ обяви, че има намерение да участва в търга за построяването на АЕЦ „Белене“ в България

22 Май 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руската държавна корпорация „Росатом“ планира да участва в търга за строителството на АЕЦ „Белене“ в България, съобщи директорът на компанията Алексей Лихачов, цитиран от РИА Новости.
„При всички случаи „Росатом“ планира да участва в него. Думата е на българите“, съобщи пред журналистите Лихачов, в отговор на съответстващ въпрос.
Както поясни директорът на компанията. В момента се очаква решение по този въпрос на българския парламент, който въведе мораториум върху строителството на централата през 2012 година.
Руската агенция припомня, че президентът на България Румен Радев съобщи по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев, че възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ предполага и руско участие в него.
По-рано първият заместник-генерален директор на отдела по развитието на международната дейност на корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, на форума „Атомекспо-2018“, съобщи пред журналистите, че компанията е готова да помогне на България в строителството на атомната електроцентрала.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство

Президентът Румен Радев: Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство

22 Май 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Сочи. Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство. Това каза президентът на България Румен Радев по време на срещата му с руския президент Владимир Путин, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната цел на моето посещение, това е възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво и на доверието. Знам, че е трудно да говорим за доверие след 3 спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и между Русия от друга, в условията на санкции, ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години“, допълни още той. "Въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена. С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите отношения, разгледахме всички възможности, всички добри традиции. Има наистина огромен потенциал в най-различни сфери на икономиката, търговията, енергетиката особено, на туризма, културата, образованието и науката, транспорта. Радващото е, че в резултат на моята визита имаме положителен импулс и на българското Правителство, което се взе по-сериозно с българо-руските отношения. Заговори се вече за възобновяване на някои от спрените проекти. Това за мен е признак на реализъм и отговорно поведение, от което имат нужда и двете страни”, каза още българският президент. „Също така очакваме оттук нататък този положителен импулс от нашата среща да бъде използван от двете правителства. Очакваме скоро посещението на премиера Борисов и аз много се радвам, че ще бъдат обсъдени вече конкретни теми за нашето сътрудничество, най-вече 16-ата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Обсъдихме и важни въпроси от международната сигурност. Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, защото никой няма нужда от връщането на времето на Студената война, най-малко Европа и Русия“, каза още Румен Радев. „Очаквам оттук нататък положително развитие във всички области. Остават проблеми, по които тепърва трябва да работим докато постигнем приемливо решение за двете страни. Поднових своята покана към президента Путин да посети България и то в годината, в която отбелязваме 140 години от нашето Освобождение“, каза още президентът Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Посещението на българския президент е добър сигнал за възобновяването на пълноформатните руско-български отношения

Владимир Путин: Посещението на българския президент е добър сигнал за възобновяването на пълноформатните руско-български отношения

22 Май 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Сочи. Посещението на президента на България Румен Радев е добър сигнал за възобновяването на пълноформатните руско-български отношения. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин след срещата с българския държавен глава Румен Радев в Сочи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Както е известно, президентът на България пристигна по наша покана в рамките на мероприятия, свързани с отбелязването на годишнината от освобождението на българския народ от османско иго, от края на Освободителната война. Това е знаково събитие както за България, така и за нас. В рамките на дискусията – тя бе достатъчно подробна, информирах президента за нашите приоритети в двустранните отношения и за позициите на Русия по международните проблеми и въпроси. Считам, че тази визита е добър сигнал за възстановяването на пълноформатните руско-български отношения“, заяви Путин след срещата с българския президент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Румен Радев покани Владимир Путин в България

РИА Новости: Румен Радев покани Владимир Путин в България

22 Май 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на България Румен Радев съобщи, че е поканил руския държавен глава Владимир Путин в България през тази година, предава РИА Новости.
„Иска ми се да възобновя своята покана към президента Путин да посети България през тази година, когато празнуваме 140-ата годишнина от освобождението на България, победата в Руско-турската война“, заяви Радев пред журналистите след края на преговорите с руския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: София ще съдейства в диалога между ЕС и Русия, заяви президентът на България

РИА Новости: София ще съдейства в диалога между ЕС и Русия, заяви президентът на България

22 Май 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Сочи.България ще съдейства в диалога между Европейския съюз и Русия, никой няма интерес да се връща към времената на Студената война, заяви пред журналистите президентът на България Румен Радев, цитиран от РИА Новости.
„България ще съдейства за цялостното развитие на диалога и разбирателството между нашите страни, защото никой няма интерес да се връща към старите времена на Студена война в отношенията между Русия и ЕС“, заяви Радев след края на преговорите с руския държавен глава Владимир Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Визитата на българския президент в Русия ще помогне за възобновяването на пълноформатните отношения между страните

Владимир Путин: Визитата на българския президент в Русия ще помогне за възобновяването на пълноформатните отношения между страните

22 Май 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Русия Владимир Путин смята, че визитата на българския държавен глава Румен Радев е сигнал за възобновяването на пълноформатните отношения между двете страни. Той изрази тази гледна точка след края на двустранните преговори, предава ТАСС.
„Смятам, че тази визита на господин президента е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения“, заяви руският държавен глава.
Путин отбеляза още, че разговорът в тесен и широк кръг е била достатъчно подробен. „Информирах господин президента за нашите приоритети в двустранните отношения и за подхода на Русия към редица международни проблеми и въпроси“, заключи държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският сенатор Алексей Пушков: Отказът от „Южен поток“ е добър урок за България

Руският сенатор Алексей Пушков: Отказът от „Южен поток“ е добър урок за България

22 Май 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Българските власти трябва да извлекат урок от грешката, извършена през 2014-а година, когато страната се отказа от участие в проекта „Южен поток“. Това заяви на 21 май члена на комисията на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) по конституционно законодателство и държавно строителство Алексей Пушков, цитиран от агенция REGNUM.
„Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция веднага се възползва от своя шанс, а Германия строи „Северен поток 2“. Добър урок за София“, написа сенаторът в своя „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Българският президент иска да възстанови диалога с Русия

РИА Новости: Българският президент иска да възстанови диалога с Русия

22 Май 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Сочи.Президентът на България Румен Радев разчита в хода на срещата с руския лидер Владимир Путин да обсъди възможните реални действия в областта на двустранните отношения, предава РИА Новости.
„Очаквам, че днес ще направим стратегически преглед на нашите двустранни отношения, не само, за да констатираме нашите силни традиции и огромният потенциал, който съществува, но и за да обосновем необходимостта от реални действия“, заяви Радев на срещата с Путин.
„Целта на моята визита е да възстановим диалога между нашите страни на най-високо ниво след многогодишното прекъсване. Защото този диалог има голямо значение във всички области, представляващи взаимен интерес“, добави той.
Радев отбеляза, че отношенията между Русия и България се основават не само на политически или икономически интерес. „Те се основават на много дълбоки исторически, културни, духовни и езикови връзки между нашите народи. Това ни дава цяла редица преимущества и прави нашите отношения по-естествени“, отбеляза българския президент.
Той също поздрави Путин с преизбирането му на поста президент на Руската Федерация и му пожела успех.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Междудържавните отношения между Русия и България

РИА Новости: Междудържавните отношения между Русия и България

22 Май 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Дипломатическите отношения между България и Русия са установени на 7 юли 1879 година, между Съветския съюз и България – 23 юли 1934 година. През септември 1944 година те са прекъснати и са възстановени през август 1945 година, пише в материал на РИА Новости за отношенията между София и Москва след разпадането на СССР, представен без редакторска намеса.
На 4 август между Руската Федерация и Република България е сключен основополагащият Договор за дружески отношения и сътрудничество. Двете страни поддържат редовни контакти на висше, високо и министерско ниво.
На 17-18 януари 2008-а година президентът на Русия Владимир Путин беше на официална визита в България. На 17 януари Путин и българският му колега Георги Първанов официално откриха „Годината на Русия в България“. На следващият ден се състояха руско-българските преговори на високо ниво. Тогава бяха обсъдени перспективните направления на двустранното сътрудничество в транспортната сфера, инвестиционното и военно-техническото сътрудничество и туризма. След края на разговорите бе подписан пакет от документи за сътрудничество.
Преговорите между Путин и Първанов станаха деветата от 2002 година нататък среща между ръководителите на Русия и България.
В рамките на визитата руският президент се срещна също с премиера на България Сергей Станишев и председателят на българския парламент Георги Пирински.
В края на визитата в България Путин положи венец на паметника на руския император Александър II и посети Националният военно-исторически музей.
На 4-6 февруари 2009-а година на официална визита в Русия беше българският държавен глава Георги Първанов. В хода на преговорите на най-високо ниво бяха обсъдени въпроси за реализация на съвместни проекти. След края на разговорите беше подписан пакет от документи.
На 26-28 април 2009-а година българският премиер Сергей Станишев беше на работна визита в Русия.
По време на XXII-ите Олимпийски игри в Сочи през февруари 2014-а година в Русия бяха президентът и премиерът на България Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски. Осъществени са контакти по парламентарна линия.
На 14-16 март 2010-а година в Москва на официална визита в Москва беше председателят на българския парламент Цецка Цачева. На 22-25 май 2012 година председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко върна официалната визита на България.
През юли 2014 година, по случай 135-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения, на официална визита в София пристигна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.
Ежегодно се провеждат планови консултации на външните министерства на двете страни по двустранни и международни въпроси.
През последните години диалогът на между Русия и България не винаги е успешен, много съвместни проекти бяха отменени.
Под натиска на Вашингтон и Брюксел, София взе решение да се откаже от строителството на стратегически важния газопровод „Южен поток“.
През март 2012 година българските власти се отказаха от строителството на АЕЦ „Белене“, което се осъществяваше с активното участие на руската страна.
В момента българските партньори демонстрират заинтересованост в развитието на конструктивното сътрудничество. През юни 2017-а година ПАО „Газпром“ и Министерството на енергетиката на България подписаха „пътна карта“ за развитието на сътрудничеството в газовата сфера, която предполага изучаването на възможностите за разширяване на българската газопреносна мрежа.
Възобнови се и ръста на стокооборота: През 2017 година неговият обем се увеличи с 23,14% до 3,4 млрд. долара – руският износ е нараснал с 2,9 млрд. долара, а импорта с 548,7 млрд. долара.
Руският износ в България е представен от групи стоки като: суровини (75,42% от общия обем на руския износ в България), машини, оборудване и транспортни средства (15,57%), метали и метални изделия (3,67%), продукция на химическата промишленост (2,30%).
Основна част в структурата на българския износ в Русия заемат следните видове стоки: продукция на химическата промишленост (36,37% от целия обем на вноса на Русия от България), машини, оборудване и транспортни средства (35,87%), текстил и обувки (11,06%), стоки за бита и селскостопански суровини (6,74%), метали и метални изделия (4,79%) дървесина и целулозно-хартиени изделия (1,26%).
Съгласно данните на Банката на Русия, обемът на натрупаните директни руски инвестиции в икономиката на България към 1 януари 2017 година са били 3,25 милиарда долара (през 2016 година те са били 41 милиона долара). Основните отрасли на българската икономика – получатели на руски инвестиции са: сферата на недвижимите имоти (43,6%), търговията (11,8%), хотелиерството и ресторантьорство (11,2%), строителство (10,9%). Най-големи инвестиции са вложени в развитието на притежавания от руската петролна компания „Лукойл“ нефтопреработвателен завод (НПЗ) „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ (от 1999 година – близо 3 милиарда долара).
Важен механизъм за решаване на текущите въпроси от търговско-икономическата сфера на двустранните отношения е Междуправителствената руско-българска комисия по икономическото и научно-техническото сътрудничество. Последното й, 15-о, заседание се състоя през януари 2016 година в София. Междусесионната среща на нейните съпредседатели се проведе през септември 2016 година във Варна.
За есента на 2018-а година е планирано 16-ото заседание на Междуправителствената руско-българска комисия по икономическото и научно-техническото сътрудничество.
Русия е стратегически партньор на България в сферата на туризма. Съгласно данните на министъра на туризма на България Николина Ангелкова, през 2016-а година България са посетили повече от 580 хиляди туристи от Русия, а регистрираният ръст е съставил почти 20%. Министърът поясни, че този показател не отчита руските граждани в втори дом в България.
Според данните на Росстат, през първите девет месеца на 2017-а година, 463 хиляди руски туристи са посетили България.
Динамично се развиват и културно-хуманитарните контакти. С голям успех се ползват гастролите на руските музикални, хореографски и театрални колективи и изпълнители. На основата на междууниверситетски договори се развива активен академически обмен между руските и българските висши учебни заведения.
Укрепват позициите и на руския език в България, който остава втори по популярност чуждестранен език в местните учебни заведения. В страната е развита мрежа от центрове и офиси на фонда „Руский мир“ с големи библиотеки и бази от мултимедийни ресурси на различна тематика.
Развиват се междуцърковните връзки. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил посети България на 2-4 март 2018 година и участва в празненствата по случай 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско владичество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Политическият диалог между България и Русия е важен за успешното сътрудничество във всички области от взаимен интерес

Президентът Румен Радев: Политическият диалог между България и Русия е важен за успешното сътрудничество във всички области от взаимен интерес

22 Май 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Сочи. Политическият диалог между България и Русия е важен за успешното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо искам да Ви поздравя с преизбирането на тази висока и отговорна длъжност и да Ви пожелая успешен мандат. Целта на моята визита е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване, защото този диалог е важен за успешното сътрудничество във всички области от взаимен интерес“, заяви президентът Радев. „Радостно е, че моята визита е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Още по-радостно е, че днес нашите народи празнуват заедно този празник“, отбеляза той. „Заедно отбелязваме и една знакова годишнина – 140 години от освобождението на България и Руско-турската освободителна война, благодарение на която България възкръсна на картата на Европа. Затова и нашите отношения са по-особени. Те не се основават на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различни нерешени въпроси“, допълни още той. „Аз очаквам днес наистина да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, да констатираме не само силните традиции и огромния потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме много взаимни интереси, в областта на търговията и на икономиката, на енергетиката, на образованието и на културата. Ще се радвам на един откровен и задълбочен диалог днес, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока“, каза още българският президент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Румен Радев обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество

ТАСС: Владимир Путин и Румен Радев обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество

22 Май 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Сочи. Държавният глава на Русия Владимир Путин се срещна с президента на България Румен Радев и те обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество, предава ТАСС.
„В момента няма да влизам във въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година товарооборота между двете страни отбеляза ръст, което не може да не ни радва“, заяви Путин на откриването на срещата в тесен кръг. „Но пред нас има много по-големи възможности“.
Руският държавен глава отбеляза, че след няколко дни Русия „ще има удоволствието да приеме министър-председателят на България“. „И с него също ще продължим тези дискусии“, заяви той.
Приветствайки Радев в Сочи, Путин напомни, че българският лидер се намира на посещение в Русия във връзка със 140-ата годишнина от освобождението на българския народ от османско владичество. Според неговите думи, това е едно от съществените събития в общата история. „Но тя не се ограничава до това, обединява ни много“, подчерта руският президент. „Вдругиден отбелязваме Денят на славянската писменост“.
Освен това, Путин отбеляза, че е запознат с това, че Радев е посетил редица културни мероприятия в Москва и добави, че през есента в България ще се състоят аналогични културни събития.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: До края на юни България ще представи на Русия варианти за използване на оборудването на АЕЦ „Белене“

ТАСС: До края на юни България ще представи на Русия варианти за използване на оборудването на АЕЦ „Белене“

22 Май 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Сочи/София. Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, които се водят в Сочи, предава TACC.
„До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите, представени пред агенцията.
От тях става ясно също, че Русия може да завърши преговорите за VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на 2018 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Forbes: Газово дежавю: България поиска съживяване на проекта за „Южен поток“

Forbes: Газово дежавю: България поиска съживяване на проекта за „Южен поток“

22 Май 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. София разчита на съживяване на проекта за доставки на руски природен газ в страната през Черно море. Държавният глава на България Румен Радев сравни желанието на страната да се превърне в държава, разпределяща ценното гориво, с намерението на Германия да реализира „Северен поток 2“, отбелязват в руската редакция на списание Forbes.
Преди близо три и половина години държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви, че Москва се отказва от проекта за строителството на „Южен поток“, след като правителството в София така и не издаде разрешение за него. Почти веднага след това „Газпром“ подписа споразумение за изграждането на ново съоръжение със същите параметри, които бяха предвидени за „Южен поток“ – но само до границите на Турция и Гърция.
От редакцията припомнят, че в периода 2010-2014 г. „Газпром“ загуби за изграждане на инфраструктура за „Южен поток“ 138,7 млрд. рубли. Но в крайна сметка проектът бе отменен, а Турция се превърна в алтернатива на България за Москва.
През 2014 г. София не успя да защити своите интереси, а именно – запазването на статута на транзитна страна за доставки на газ в Турция и Гърция, но и към Западна Европа. Тогава натискът на Брюксел и Вашингтон бе непосилен за българските власти. И правителството така и не издаде разрешение за строителството на газопровода в своите териториални води и на сушата.
Ще успее ли София да направи нов опит? Радев, който заема поста президент на България от януари 2017 г., във вторник, 22 май, ще бъде приет от Владимир Путин за среща в Сочи. Преговорите помежду им са първите по рода си за последните 10 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Москва президентът Румен Радев се срещна с български и руски дейци на културата по повод предстоящия Ден на славянската писменост

В Москва президентът Румен Радев се срещна с български и руски дейци на културата по повод предстоящия Ден на славянската писменост

22 Май 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Самият факт, че в българския календар има такъв празник е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете, подчерта президентът. Румен Радев напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател и призова политиците да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на хората на науката, изкуството и културата.
„Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит“, каза държавният глава.
Българският президент се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. „Винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията“, посочи Румен Радев.
Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева присъстваха в Болшой театър на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер – част от успешните гастроли на Софийската опера и балет на престижната сцена.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и съпругата му присъстваха на постановката „Зигфрид“ на Софийската опера и балет в Болшой театър

Президентът Румен Радев и съпругата му присъстваха на постановката „Зигфрид“ на Софийската опера и балет в Болшой театър

22 Май 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Москва. В Болшой театър президентът Румен Радев и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин

Президентът Румен Радев ще се срещне с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин

22 Май 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Сочи. Българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега Владимир Путин. Двамата президенти ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев и Владимир Путин ще направят съвместни изявления за представителите на медиите.
Това е вторият ден от работно посещение на президента Румен Радев в Руската федерация. В официалната делегация на българския държавен глава участват съпредседателят на „Групата за приятелство България - Русия“ в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: България се опитва да заслужи „газово опрощение“ от Русия

„Взгляд“: България се опитва да заслужи „газово опрощение“ от Русия

22 Май 2018 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Москва. България се опитва да заслужи „газово опрощение“ от Русия, пише руският вестник „Взгляд“.
Президентът на България заяви, че страната му се нуждае от преки газови доставки и затова е необходим отделен газопровод. Иронията е в това, че именно Русия искаше да строи газопровод преди няколко години и София предаде Москва под натиска на САЩ пише изданието.
При какви условия Русия би простила на България и би дала разрешението за такъв газопровод, се пита вестникът.
България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море, не само заради собствената си енергийна сигурност, но и тази на целия Европейски съюз.
Българските желания изглеждат откровено хумористично, пише „Взгялд“. Преди няколко години "Газпром" беше готов да направи това, за което сега моли България.Строителството на „Южен поток започна през 2012 година и през 2015 година през него трябваше да потече газ, но през 2014 година България под натиска на САЩ предаде своя руски партньор и забрани строителството на газопровода на своя територия. Русия се принуди да преустанови проекта и да се преориентира към сътрудничество с Турция.
И сега изведнъж България иска да влезе отново в играта, като идеята е втората тръба от „Турски поток“ да промени маршрута си и вместо към европейската част на Турция да се насочи към България. Но шансовете Русия да се съгласи на подобна промяна са крайно малки според изданието.
„България се показа като несамостоятелна страна за строителството.Преди четири години с тях (българите) се бяхме договорили за всичко по проекта „Южен Поток“, българите дадоха разрешението. И изведнъж пристигнаха американски сенатори, водиха преговори с българите и те оттеглиха съгласието си и проекта беше закрит“, казва Игор Юшков – експерт на Фонда за национална енергийна сигурност.
Според него България очаква решението по въпроса за „Северен поток-2“ и ако той бъде реализиран, България ще започне да преговаря за своя проект, като ще има като аргумент даденото на Германия разрешение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Според руски експерт, за всички би било изгодно втората нитка на „Турски поток“ да мине през България

„Известия“: Според руски експерт, за всички би било изгодно втората нитка на „Турски поток“ да мине през България

21 Май 2018 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Водещият експерт от Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков коментира изявлението на българския президент Румен Радев, че страната се нуждае от директни доставки на руски газ през Черно море, пише руският ежедневник „Известия“.
„Българите все още имат шансове. Първата нитка на „Турски поток“ е достроена до брега на Турция и е напълно възможно втората нитка да е достроена до акваторията на България и да е останала до там в замразено състояние“, заяви Юшков пред журналист от телевизионния канал RT.
Според неговите думи, за всички би било изгодно, маршрутът на втората нитка да минава през България. Експертът обясни, че по това направление вече са подписани всички необходими междуправителствени съглашения.
„Но не трябва да се таят надежди занеочаквано намаление на газа за България и свърхприходи от транзита“, обясни още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: България е отворена за участие на Русия в проекта за АЕЦ „Белене“

Yeni Safak: България е отворена за участие на Русия в проекта за АЕЦ „Белене“

21 Май 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
София. България възобнови плановете си за построяване на АЕЦ „Белене“ и е отворена за участие на Русия в проекта, заяви президентът на страната Румен Радев в понеделник след разговора си с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
България наложи мораториум върху строителството на 2000 мегаватовата централа през 2012-а година, след като не успя да намери инвеститори, коментира изданието. Тя бе подложена на натиск от Вашингтон и Брюксел да намали енергийната си зависимост от Русия, която трябваше да построи електроцентралата.
Миналата седмица българското правителство реши да поиска от парламента да вдигне забрана за развитието на ядрения проект, припомня Yeni Safak.
„Вече бе обявено, че проектът за АЕЦ „Белене“ ще бъде възобновен, което предполага също и руско участие“, заяви Радев пред репортерите в понеделник, след като се срещна с Медведев.
България, обяснява турският ежедневник, трябва да плати повече от 620 милиона евро на руската държавна компания „Росатом“ за това, че прекрати проекта „Белене“, но също получи части за два хиляда мегаватови реактора. В резултат, страната трябва да реши какво ще прави с оборудването.
Отделно от това, Радев заяви също, че разговорите за директни доставки на руски газ в България могат да бъдат продължени.
„Йени Шафак“ обяснява, че в България властта се държи от премиера и правителството, а президента има церемониална роля, но може да влияе върху общественото мнение, да назначава посланици и да налага вето на закони.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакции за интервюто на българския президент Румен Радев пред „Коммерсант“ в руската преса (ОБЗОР)

Реакции за интервюто на българския президент Румен Радев пред „Коммерсант“ в руската преса (ОБЗОР)

21 Май 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Президентът на България пристигна в понеделник на двудневна визита в Русия. През първия ден той се срещна с премиера на страната Дмитрий Медведев в Москва, а във вторник ще пътува до Сочи, където ще бъде приет от своя колега Владимир Путин, което ще бъде първата от десет години насам среща между държавните глави на България и Русия.
В навечерието на заминаването си за Русия, Радев отговори писмено на въпросите на кореспондентите на вестник „Коммерсанть“, като цялото интервю бе публикувано от изданието със заглавие: „Никои санкции не са вечни“. Това предизвика сериозен отзвук в руските медии, които публикуваха редица материали, основани на отговорите на български президент, като акцентът им бе най-вече върху предложението за прокарване на директен газопровод между България и Русия, който да се казва „Български поток“. Освен това, вниманието на руските средства за масова информация бе привлечено от заявената от Радев позиция, че София няма да купува руски изтребители МиГ-29. Електронните медии обърнаха внимание и на това, че българският държавен глава ще поднови поканата за Путин да посети България през 2018-а година.
Агенция „Фокус“ предлага заглавията на материалите в руските информационни ресурси, като не представя съдържанието им, защото то се припокрива с вече публикуваното от нас интервю на Румен Радев.


„Български поток“

Агенции

РИА Новости: Президентът на България предложи да се построи директен газопровод от Русия
ТАСС: България се надява на преразглеждане на въпроса за директни доставки на руски газ
„Интерфакс“ : Президентът на България е заинтересуван от възможността за директни доставки на газ от Русия през Черно море
„EA Daily” : Президентът на България: Трябва ни „Български поток“
„РБК“ : Президентът на България се обяви за построяване на „Български поток“ от Русия
„РБК“ : Президентът на България напомни на Медведев идеята за директен газопровод
„Рамблер“ : Президентът на България заяви, че страната се нуждае от директни доставки на руски газ

Електронни издания

„Взгляд“ : Помолиха Русия да построи „Български поток“
„Взгляд“ : България помоли Русия за директни доставки на газ
„Комсомолская правда“ : Президентът на България заяви, че страната се нуждае от директни доставки на руски газ през Черно море
„Експерт“ : Президентът на България направи неочаквано предложение на Русия по доставките на газ
„Московский комсомолец“ : Президентът на България разчита на директни доставки на руски газ
„Московский комсомолец“ : Президентът на България: На София й е нужен собствен „Северен поток 2“
„Аргументи и факти“ : Румен Радев предложи да се построи „Български поток“
„Коммерсанть“ : Президентът на България се обяви за директен газопровод от Русия през Черно море
„Газета.Ru” : България предложи преразглеждане на възможността за директни доставки на газ от Русия

Сайтове на ТВ канали

„ТВ Цариград“ : Радев предложи на Русия да построи газопровод „Български поток“
„ТВ НТВ“ : Предложиха на Русия да построи „Български поток“
„Рен ТВ“ : „Български поток“: Президентът Радев предлага да се построи директен газопровод от Русия

Интернет портали

„Военное обозрение“ : Президентът на България: Постройте ни „Български поток“
“Life.ru” : Президентът на България призова Русия да прокара газопровод в неговата страна
“Info.sibnet.ru” : България помоли за завой на руския газ
„Вести.Ru“ : Президентът на България временно залюби Русия за газ
„Вести.Ru” : Радев: На България са й нужни доставки на руски газ
“Вести.Ru“ : България иска преразглеждане на въпроса за доставките на газ от Русия през Черно море
“News.ru” : Радев разказа за „Български поток“ от Русия
“Lenta.ru” : България сигнализира на Медведев за нов газопровод
„Lenta.ru“ : Предложиха на Русия да построи нов газопровод в Европа
„Известия“ : Президентът на България предлага построяване на директен газопровод от Русия
“Mail.ru” : Президентът на България посочи необходимостта от директни доставки на руски газ
„Утро.ру“ : Българите решиха да узурпират руския газ


За отказът от закупуване на изтребители МиГ

„Взгляд“ : Президентът на България опроверга покупката на руски самолети МиГ
„Коммерсанть“ : България няма да купува руски изтребители МиГ
„РБК“ : Президентът на България призна, че е невъзможно страната да купи изтребители от Русия
„Московский комсомолец“ : Президентът на България обясни отказа от покупка на руски изтребители МиГ
„ТВ Цариград“ : Президентът на България се отказа окончателно от руските самолети
„Ведомости“ : България се отказа да купува руски изтребители
„Газета.Ru“ : България обясни защо не може да купи руски изтребители МиГ
„Росбалт.RU” : България се отказа да купува изтребители от Русия
„Радио Ехо Москви“ : България отказва да купи руски изтребители МиГ

Поканата за посещение на Путин, АЕЦ „Белене“ и други

ТАСС: Президентът на България има намерение да покани отново Путин да посети страната
Life.ru: Президентът на България има намерение да покани Путин да посети страната отново
„Коммерсанть“ : Президентът на България разказа за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“ с участието на Русия
„Новости Mail.ru“: Никои санкции не са вечни

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пълното интервю на Румен Радев пред „Коммерсант“: Никои санкции не са вечни

Пълното интервю на Румен Радев пред „Коммерсант“: Никои санкции не са вечни

21 Май 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Днес започва двудневната визита в Русия на президента на България Румен Радев. В понеделник той ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, а във вторник – в Сочи, със своя колега Владимир Путин. В навечерието на визитата президента Радев отговори писмено на въпросите на кореспондентите на руското издание „Коммерсант“ Галина Дудина и Юрия Барсукова, като увери, че санкциите не са повод за замразяване на отношенията, но за всеки случай предупреди България да не се меси във вътрешната политика на България.

Отсъствието на политическа воля и смелост винаги се е компенсирала от историческата и човешката близост.

„Ъ“: Какво очаквате от визитата в Русия?

Румен Радев: Това е първата среща между президентите на България и Русия от десет години. Толкова дълго отсъствие на диалог на най-високо ниво не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки. Трябва да отбележим, че „народната дипломация“, общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен и т.н. никога не е прекъсван.
Отсъствието на политическа воля и смелост винаги се е компенсирала от историческата и човешката близост. Днес е важно да възстановим доверието и да пристъпим към конкретни действия. През втората половина на 2018 година трябва да проведем поредната, 16-а сесия на Българо-руската междуправителствена комисия по икономическото и научно-техническото сътрудничество. Очаквам, че след тези срещи президентите и правителствата на нашите две страни ще набележат конкретни мерки и проекти във всички сфери.

„Ъ“: По-рано поканихте президента Владимир Путин на гости за 140-ата годишнина от освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 година. Успяхте ли да съгласувате дата за тази визита.

Р.Р.: С президента на Руската федерация имаме принципна договорка за негово посещение в България през 2018 година, когато заедно ще отбележим 140-ата годишнина от края на Руско-турската война и нашето освобождение. Но преди президентските избори господин Путин, разбира се, не можеше да назове конкретна дата. В Сочи ще подновя своята покана пред него. Уверен съм, че подобна визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество.

„Ъ“: В условията на изостряне на диалога между Русия и западните страни след събитията в Солсбъри България се оказа една от малкото страни, която не изгони руски дипломати, а само отзова посланика си за една седмица. Как бихте обяснили решението на вашите парньори в ЕС.?

Р.Р.: В качеството на действащ председател на Съвета на Европейския съюз, България се стреми към конструктивен и съдържателен диалог. Смятам, че такова отговорно решение беше единственото възможно в тази сложна ситуация, изискваща принципно и далновидно поведение.

„Ъ“: В медиите се появи информация за възможно по-нататъшно разширяване на санкциите по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Крим. Ще ги подкрепи ли София?

Р.Р.: Моето отношение към санкциите е известно. Те не са повод за замразяване на отношенията. Никои санкции не са вечни. Санкциите носят загуби на всички страни и са неефективен инструмент. Нещо повече, аз смятам, че свободната търговия в най-голяма степен способства мира, защото създава взаимовръзки, от чието прекъсване не е заинтересован никой.
Що се касае до ограничителните мерки на ЕС по отношение на Русия, то те имат за цел да разрешат кризата в Украйна. Отмяната на санкциите е свързана с пълното изпълняване от всички страни на Минските споразумения. Тяхната реализация би позволила възстановяване на доверието между ЕС и Русия и, следователно, би способствала за по-нататъшното задълбочаване и разширяване на двустранното българо-руско сътрудничество.
ЕС и Русия трябва да отговорят на въпроса в каква посока искат да градят нашите отношения и как ще решаваме спорните въпроси – в режим на диалог или отказвайки се от него. В последните дни диалогът се активизира. Преди няколко дни в Сочи беше канцлерът Меркел, днес и утре ще обсъждаме българо-руските отношения с министър-председателя Медведев и президента Путин, а в близките дни в Русия ще пристигне и президентът Макрон. Смятам, че тази динамика е многообещаваща.

„Ъ“: По-рано казвахте, че българската страна „прави всички възможно, за да опрости визовия режим за туристи от Русия“ (В интервю пред „Российская газета“, март 2018 година). За какви мерки става дума? И имате ли очаквания за броя руски туристи през тази година?

Р.Р.: Туризмът е една от тези сфери, в които България няма нужда от реклама. Според руски данни, нашата страна е сред най-популярните туристически дестинации и това е естествено – ние предлагаме отлични условия за морски, планински и ски почивки, а нашите народи имат общи духовни и културни традиции.
В България има също и много места, свързани с историческата памет за Освободителната руско-турска война от 1877-1878 година. Повече от 450 хиляди руски граждани придобиха недвижима собственост в България, основно в морските курорти. България, както и Русия, вече взима мерки за опростяване на визовите изисквания и те носят добри резултати.

„Ъ“: През март тази година вашият предшественик Росен Плевнелиев заяви, че Русия финансира политически партии и се меси във вътрешните работи на България. Според вашето мнение, това обвинение обосновано ли е?

Р.Р.: Не искам да коментирам действията на нито един от моите предшественици. Доколкото ми е известно, това не е прието и в Русия. Мога с увереност да кажа, че страната, в която исторически се отнасят към Русия със симпатия, подобни действия могат само да й навредят.

Нека бъдем реалисти – покупката на допълнителни изтребители „МиГ“ е невъзможна

„Ъ“: През 2015 година, още преди да станете президент, в едно интервю вие разказахте за тежката ситуация с бойната авиация на България и че в бюджета на Министерството на отбраната няма достатъчно средства за поддържането на изтребителите МиГ-29 в състояние на бойна готовност и има риск да се остане само с два самолета. Вие и сам сте управлявали МиГ-29, така че сте запознат с проблема лично. През март правителството на България подписа рамков договор за ремонт на самолетите с корпорация „МиГ“ на стойност повече от 40,5 милиона евро. Това ще реши ли проблема?

Р.Р.: Това е още едно доказателство за необходимостта от възстановяването на взаимноизгодните отношения с Руската Федерация. Независимо от това, че България е член на НАТО, тя ще продължи да охранява въздушното си пространство с помощта на изтребители МиГ-29 и във връзка с това трябва да се обезпечи тяхната своевременна техническа поддръжка. От финансова гледна точка сумата 40,5 млн. евро не е толкова малка, но от гледна точка на отбранителната способност това е крайно недостатъчно за осигуряване на пригодност за полети на достатъчен брой самолети до приемането на въоръжение на изтребители от нов тип. Проблемът с техническата поддръжка на изтребителната авиация няма да бъде решен, но това ще позволи на България самостоятелно да гарантира своя въздушен суверенитет.

„Ъ“: Има ли шанс България да купи допълнителни изтребители „МиГ“ от Русия – или сега, когато вашата страна е член на НАТО, това е изключено?

Р.Р.: България обяви намеренията си да модернизира своите военновъздушни сили чрез закупуването на боен самолет от нов тип. Съгласно изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени и да се намират на въоръжение най-малко в една страна-членка на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на нашите съюзнически задължения. Това изискване дава отговор на въпроса, така че нека бъдем реалисти – покупката на допълнителни изтребители „МиГ“ е невъзможна.

„Ъ“: България все още не иска да се присъедини към Черноморския флот на НАТО? Идеята за създаване на такава флотилия бе озвучена през 2016 година от Румъния.

Р.Р.: Трябва да отбележим, че няма решение на Алианса за създаване на т.нар. флотилия в Черно море. България винаги е смятала, че предприеманите в сферата на отбраната действия не трябва да водят към ескалация на напрежението. Това трябва да бъде общ принцип на страните от НАТО и Русия в Черноморския регион.

Най-сигурният, надеждният и евтин път е директният. Особено, когато става въпрос за доставка на газ

„Ъ“: Друга важна сфера в сътрудничеството между Москва и София остава енергетиката. Но след отмяната на газопровода „Южен поток“ през 2014 година в Русия се образува недоверие към България като към партньор в големи инфраструктурни проекти, тъй като, от руска гледна точка, именно действията на България доведоха до отмяна на строителството на газопровода. Как, според вас, България може да убеди ръководството на Русия, че в случай на продължаване на „Турски поток“ на територията на България няма да възникнат същите проблеми, като с „Южен поток“?

Р.Р.: Преди всичко, смятам, че тази тема се нуждае от деполитизация и че трябва да се вслушваме в мненията на експертите и икономистите. Във всеки случай, България е заинтересова от това, да стане енергиен център в Югоизточна Европа, което означава също да стане държава, разпределяща природен газ.
Що се касае до доставките на газ от Русия, то аз смятам, че България се нуждае от директни доставки на руски газ през Черно море. Да го наречем „Български поток“. Подобен подход се диктува от здравия разум и изискванията за енергийна сигурност и ефективност и не само по отношение на България, но и на Европейския съюз, като цяло. Тези стремежи не се различават по нищо от намеренията на Германия да реализира „Северен поток 2“. Разбира се, България и Германия са страни-членки на ЕС и трябва да спазват правилата на Третия енергиен пакет. Надявам се, че руската страна и Брюксел ще възприемат тази идея с разбиране.
На второ място, това, че българското правителство отново повдигна темата за АЕЦ „Белене“ е добър ход. Преди време същите тези политици се гордееха с прекратяването на този проект. Мисля, че това е проява на разум и зрелост. Този проект има бъдеще, но с ясни юридически, времеви и ценови рамки.

„Ъ“: Съществува ли в момента договорка между България и Брюксел по отношение на транзита на руски газ през България по газопровода „Турски поток“ след 2019-а година?

Р.Р.: България е решена да укрепи своите позиции като газоразрпеделителен център и Европейският съюз ни поддържа в това. По линия на Фонда за съединение на Европа бяха отделени 920 хиляди евро за предпроектни изследвания. Тези дейности вече са в ход, а една от основните цели на проекта е увеличаване на транзита на природен газ, включително и руски, през територията на България.

„Ъ“: В резултат от замяната на „Южен поток“ с „Турски поток“ транзитна страна за руския газ трябва да стане Турция вместо България. Според вас, как влияе това обстоятелство на енергийната сигурност на България и ЕС? Предлагали ли сте на Русия идеята да се върне към прокарване на газопровод през Черно море директно от Русия в България?

Р.Р.: Безспорно, най-сигурният, най-надеждният и най-евтиният път е директният. Особено, когато става дума за доставката на допълнително количество руски природен газ в България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия. Както за Русия, така и за България, логичният избор за разширение на доставките на руски природен газ в Европа е пътят през българската територия.
Затова влиза в интересите и на двете страни да се получи директен излаз на руския газ на българското черноморско крайбрежие.
Убеден съм в това.
В това отношение много силен аргумент на България е вече построената и действаща газотранспортна система, която в момента се разширява, а газовите интерконектори със съседните страни ще осигурят достъп и до страните от Централна Европа.

„Ъ“: Какво смята да прави България с оборудването, закупено от Русия за АЕЦ „Белене“?

Р.Р. България е атомна държава и трябва да остане атомна. Ние имаме многогодишен опит и силни традиции в атомната енергетика, което осигурява стабилност и предсказуемост в производството на електроенергия в България. Този опит, както и нашите планове за бъдещето и проектите в областта на енергетиката трябва да включват АЕЦ.
Що се касае до строителството на АЕЦ „Белене“, през последните няколко дни правителството на България промени позицията си и се очаква, че Народното събрание също ще отмени мораториума за реализацията на този проект. Трябва да се има предвид, че в него вече са вложени три милиарда лева от българските граждани, основното оборудване вече е платено и доставено, Европейската комисия е информирана за проекта, а площадката е построена и лицензирана.
Към АЕЦ „Белене“ проявяват интерес чуждестранни инвеститори и аз очаквам, че българското правителство ще пристъпи към реализация на този проект именно чрез избирането на стратегически инвеститор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев: С министър-председателя Медведев възобновихме диалога между България и Русия на най-високо ниво

Държавният глава Румен Радев: С министър-председателя Медведев възобновихме диалога между България и Русия на най-високо ниво

21 Май 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Тази среща е пробив, защото възобновява диалога между България и Русия на най-високо ниво след продължително прекъсване. Това заяви президентът Румен Радев днес в Москва пред журналисти след срещата си с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата между двамата продължи два пъти повече от предвиденото и с нея започна работното посещение на българския президент в Русия.
„Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие“, посочи президентът. По думите на държавния глава, проведеното наскоро посещение на българския министър на енергетиката в Русия е похвално, но и недостатъчно.
„На първо място, положителният импулс от тази визита, която правя с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство“, призова президентът. Румен Радев подчерта, че тези срещи отварят възможности за работа на министрите от двете държави. „Затова очаквам, и тук вече премиерът Медведев се ангажира, есента, най-вероятно септември, да се състои отлаганата от години 16-а сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Там вече в конкретика всички проекти трябва да се разглеждат и съответно да се вземат решения по тях“, добави президентът.
Държавният глава посочи също така, че средата за сигурност остава сложна и ЕС осъзнава необходимостта от директни доставки на природен газ в държавите-членки на съюза. „Затова аз призовавам правителствата на двете държави да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се, с Европейската комисия“, каза Румен Радев и открои като пример в това отношение проекта „Северен поток“.
В отговор на въпрос дали на срещата са били обсъдени наложените от ЕС на Русия санкции, президентът отбеляза, че темата не е била коментирана, но санкциите не са повод за замразяване на отношенията. „След два дни тук ще бъде президентът на Франция, която за миналата година успя да измести Германия като пряк инвеститор № 1 в Руската федерация. Франция има стокообмен с Русия за миналата година от 16 млрд. долара, а Германия - стокообмен около 50 млрд. евро. Нека сами да си направим извод за санкциите“, посочи Румен Радев. „Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“, каза още Румен Радев.
Пред представителите на медиите Румен Радев посочи, че има въпроси, на които трудно би се намерило решение, но не трябва да се бяга от диалог. Като такъв президентът Радев открои лицензионния режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР. По думите му, тук България има своите определени интереси и както е обяснил откровено на премиера Медведев, „българският военнопромишлен комплекс е важна част от българската икономика“.
„Има изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас и България трябва да отстоява своите интереси“, подчерта Румен Радев. Като пример той открои претенцията България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други държави. „Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимноизгодно и за двете страни“, добави още президентът.
В Москва Румен Радев поднесе венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и отдаде почит пред паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г.
По-късно през деня в Болшой театър държавният глава и неговата съпруга ще присъстват на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.
В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с изтъкнати български и руски културни дейци и общественици. Утре в Сочи българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега президента Владимир Путин.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев положи венци пред паметника на св. св. Кирил и Методий и паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва

Държавният глава Румен Радев положи венци пред паметника на св. св. Кирил и Методий и паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва

21 Май 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Румен Радев положи венци пред паметника на св. св. Кирил и Методий и паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Эхо Москви": България се отказва от покупката на руски изтребители МиГ

Радио „Эхо Москви": България се отказва от покупката на руски изтребители МиГ

21 Май 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. България се отказва от покупката на руски изтребители МиГ, предава Радио „Эхо Москви“, като уточнява, че съответната информация стана ясно от интервю на българския президент Румен Радев за вестник „Коммерсант“.
Радев обясни решението на София с необходимостта от модернизация на българските ВВС – самолетите трябва да са произведени или да са на въоръжение в армиите на страните от ЕС или НАТО. В същото време държавният глава на България подчерта, че наличната съветска авиотехника ще се поддържа в състояние на бойна готовност.
През март българското правителство подписа рамково споразумение с корпорацията МиГ за ремонт на самолети на стойност над 40,5 млн. евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Политолог коментира идеята на София за построяване на директен газопровод от Русия

РИА Новости: Политолог коментира идеята на София за построяване на директен газопровод от Русия

21 Май 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на България Румен Радев предложи да се построи директен газопровод от Русия, тъй като страната се нуждае от директни доставки на руски газ. В ефира на радио Sputnik независимият политолог Александър Сафонов оцени тези предложения, предава РИА Новости.
България се нуждае от директни доставки на руски газ през Черно море, заяви президентът на страната Румен Радев в интервю пред „Коммерсант“.
„Ще го наречем „Български поток“. Подобен подход се диктува от здравия разум и изискванията за енергийна сигурност и ефективност и не само по отношение на България, но и Европейския съюз, като цяло“, отбеляза държавният глава. Според неговите думи, стремежът на София не се различава от намеренията на Берлин да реализира „Северен поток 2“.
Предполага се, че след 2019 година България ще получава руски газ по газопровода „Турски поток“, който се прокарва по дъното на Черно море. Но в този случай на страната ще й се наложи да използва транзитен газ от Турция.
Радев пристигна на двудневна визита в Русия. В понеделник той ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва. Във вторник, в Сочи, ще се проведат преговори между него и президента на Русия Владимир Путин, което ще е първата двустранна среща на президентите на България и Русия от десет години.
През декември 2014 година, заради неконструктивната позиция на ЕС, както пише руската агенция, Русия обяви, че преустановява работата по проекта „Южен поток“.
Независимият политолог Александър Сафонов, в интервю пред радио Sputnik, отбеляза, че българската страна се стреми да получи изгода за себе си.
„Мисля, че силно влияние върху България оказа примерът на Турция и възможността да получава енергийни ресурси от Турция. Защото реализацията на руско-турското енергийно взаимодействие в дългосрочен план отваря вратата за възможността да се доставят енергоресурси в Европа чрез Турция. Ако те преминат през България или ако България дори частично получава ресурси от турска територия, това ще бъде много изгодно за София. Освен това, прагматичният курс на българското правителство далеч не е толкова твърдо антируски, както в Прибалтийските страни, например. Действащото българско правителство се стреми да получи максимална изгода и към максимално разширяване на търговията с всички окръжаващи го играчи. Затова то е така открито за предложения. Мисля, че след турския вариант започна голяма активизация в енергийната сфера в Югоизточноевропейски регион, на Балканския полуостров и конкретно в България“, заяви Александър Сафонов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията с нея

Президентът Румен Радев: Санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията с нея

21 Май 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както се мисли много често. Това каза пред журналисти в Москва президентът Румен Радев след срещата му с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След два дни тук ще бъде президентът на Франция, която за миналата година успя да измести Германия като пряк инвеститор N1 в Руската федерация. Франция има стокообмен с Русия за миналата година от 16 млрд. долара, а Германия има стокообмен от 50 млрд. евро. Нека сами да си направим извод за санкциите. Моето мнение за санкциите го знаете, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя“, заяви Радев. По думите му визитата на министър-председателя ще бъде скоро. „Затова ви казвам, че е много важно да се използва този импулс и двете правителства да работят заедно за конкретизиране на конкретни сфери за сътрудничество. Има и тежки области, където трудно ще намерим решение, но това не означава, че трябва да бягаме от тях. Мога веднага да ви кажа кои са – лицензионният режим за производство за военна техника, въоръжени резервни части по спогодба между Народна Р България и СССР. Тук България има своите определени интереси, българският военно-промишлен комплекс е важна част от българската икономика“, допълни президентът. Той уточни, че има изисквания на руската страна, които са неприемливи за страната ни и България трябва да отстоява своите интереси. „Например, България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена в България военна техника и въоръжения в други страни. Това за нас е неприемливо. Много ясно го обясних на премиера Медведев, но това не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни“, каза още Румен Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Призовавам правителствата на България и Русия да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в страната ни

Президентът Румен Радев: Призовавам правителствата на България и Русия да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в страната ни

21 Май 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Призовавам правителствата на България и Русия да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в страната ни. Това каза пред журналисти в Москва президентът Румен Радев след срещата му с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев и с президента Путин утре, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство. Тези срещи дават един импулс и отварят възможности за работа на министрите. Очаквам и тук вече премиерът Медведев се ангажира, есента, най-вероятно през септември, да се състои отлаганата от години 16-ата сесия на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество“, заяви Радев. По думите му там вече в конкретика трябва да се разгледат всички проекти и съответно да се взимат решения по тях. „Средата за сигурност вече стана толкова сложна, че не само България, а ЕС осъзнава все повече, че най-добре е да има директен излаз за доставка газ в държава-член на ЕС. Призовавам двете правителства да преразгледат още веднъж възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море в България, разбира се и с ЕК. Нека вземем за пример и „Северен поток“, подчерта президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия

Президентът Румен Радев: В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия

21 Май 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Москва. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Това каза пред журналисти в Москва президентът Румен Радев след срещата му с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, но е недостатъчно“, заяви Радев.
Той уточни, че за него тази среща е пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване. „Нейната важност е голяма, защото активният политически диалог на най-високо равнище е важно условия за резултати във взаимодействията от всички останали области от взаимен интерес. Говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал. Има такъв и в енергийните проекти. Визитата ми вече дава резултат“, каза още Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев разговаря с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев

Президентът Румен Радев разговаря с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев

21 Май 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Москва. В Москва президентът Радев разговаря с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По-късно през деня в Большой театър президентът ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.
В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.
По време на посещението си в Русия българският президент е придружаван от своята съпруга.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Президентът на България планира да покани Владимир Путин на посещение в страната

Regnum: Президентът на България планира да покани Владимир Путин на посещение в страната

21 Май 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Сочи. Българският президент Румен Радев има намерение да отправи покана към държавния глава на Руската федерация за посещение в страната, отбелязва информационната агенция Regnum.
„Уверен съм, че такава визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество“ между Москва и София, подчерта българският лидер в интервю за вестник „Коммерсант“.
Агенцията припомня, че на 22 май в Сочи ще се състои срещата между Владимир Путин и президента на България, който е на двудневна работна визита в Русия, посветена на 140-та годишнина от освобождението на България в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.