НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Любка Павлова, РЗИ – Бургас: Между отровните гъби има и такива, които причиняват много тежки поражения, каквито са бялата и зелената мухоморка

Д-р Любка Павлова, РЗИ – Бургас: Между отровните гъби има и такива, които причиняват много тежки поражения, каквито са бялата и зелената мухоморка

21 Май 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Между отровните гъби има и такива, които причиняват много тежки поражения, каквито са бялата и зелената мухоморка. Това за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Любка Павлова, токсиколог в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Бургас. По думите й много лесно могат да бъдат сбъркани с цветните двойници и е добре, когато се берат гъбите да е от компетентни хора. След това да се оставят известно време, за да се види дали няма някакви изменения по тях. „Пак не е гаранция и най-добрите гъбари са умирали от отравяне с гъби“, каза още д-р Павлова.
Тя добави, че при най-малките симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, защото бързото реагиране може да бъде животоспасяващо и при тежките отравяния. Според думите й много е малък периодът от яденето на гъби до тяхното въздействие върху човека, в рамките на час и половина до три часа, с изключение на тежките натравяни при двете мухоморки. При останалите гъби, ако веднага се потърси лекарска помощ ще има благоприятно развитие, в рамките на няколко дни. „При бялата и зелената мухоморка има един период, който може да продължи 12-18 часа и в който да има леки симптоми наподобяващи на грип, след това да започне усилено повръщане и диария. Може да последва и период на уж леко възстановяване, но това е един мним период. След което да започне една истинска чернодробна и бъбречна недостатъчност“, допълни още Любка Павлова.
Според нея при най-малките симптоми на отравяне,които са от страна на гастроинтестеналния тракт, храносмилателната система, касаещи гадене, повръщане, втрисане, веднага да се потърси лекарска помощ. „Моят съвет е да не се използват гъби, за които не се знае произхода им. Дори и при тези гъби, за които се знае, че са ядливи и при тях може да се включи отравяне, ако те са стари или пръскани с различни пестициди и т.н“, каза още тя.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Няма регистрирани случаи за натравяне от гъби в БАБХ от миналата година насам

Бургас: Няма регистрирани случаи за натравяне от гъби в БАБХ от миналата година насам

21 Май 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма регистрирани случаи за натравяне от гъби в БАБХ – Бургас от миналата година до този момент. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Митев, директор на регионалната структура на Агенцията по безопасност на храните. По думите му обектите, които се регистрират за изкупуване на диворастящи гъби, са временни и се издават за всеки сезон. Митев добави, че от началото на годината до този момент все още няма подадени молби за регистрация. „Тепърва ще се регистрира ново производство за култивирана гъба, която е както печурката, но от друг вид. Ще се гледа при култивирани условия“, каза още д-р Митев.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.