НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

300-годишна уникална цигулка пристига в Казанлък

300-годишна уникална цигулка пристига в Казанлък

26 Май 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Изключително ценна цигулка - на 3 века, пристига в Казанлък в рамките на 115-тия Фестивал на розата и провеждащият се за първи път в България Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Редкият музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci датира от 1734 година и е дело на прочутия италиански майстор – лютиер Джузепе Гуарнери. 300-годишната цигулка е притежание на частен колекционер от Китай. Тя ще остане в Казанлък само 24 часа. Жителите и гостите на града на розите ще могат да видят ценното бижу, произведение на изкуството в Музей на розата.
Музикалният инструмент пристига специално за конкурса, който ще събере на едно място жури от световноизвестни и признати майстори – лютиери. Именно те са журито, което издава най-престижните сертификати за цигулки – оценката на името на Антонио Страдивари, живял и изработвал своите инструменти през XVII-XVIII век в Кремона, Италия. Възпитаник на най-престижната италианска школа – Кремонската, е и неговият съвременник Джузепе Гуарнери, чиято 300-годишна цигулка ще остане в Казанлък на 2 и 3 юни.
За Гуарнери, който е роден през 1698 г., днес се знае сравнително малко. Славата му идва едва след смъртта му – 1744 г. И до ден днешен никой все още не разгадал тайната на неговото майсторство и не може да каже от къде е вълшебният звук на изработените от него инструменти. Мнозина казват, че звукът от творенията на Страдивари бил звезден, а на Гуарнери – божествен.
Днес на цигулките, измайсторени от ръцете на великия Джузепе Гуарнери, свирят само най-добрите и признати в световен мащаб виртуози. Творенията на италианеца остават все така неподвластни на времето.
В дните на 115-тия Фестивал на розата Международният конкурс за съвременно лютиерство ще бъде съпътстван и от два класически концерта в Музей на розата:
- 1 юни – 19.00 часа - класически концерт на струнен квартет „КласикАрт”

- 2. юни – 18.00 часа - церемония по награждаване и концерт на камерен ансамбъл за класическа музика „Софийски солисти”
Изложбата на световните струнни музикални инструменти, участници в конкурса, ще остане в Казанлък до 22 юни 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Казанлък ще се проведе 115-ия фестивал на розата и Международен конкурс по лютиерство (ОБЗОР)

В Казанлък ще се проведе 115-ия фестивал на розата и Международен конкурс по лютиерство (ОБЗОР)

21 Май 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. В Казанлък ще се проведе 115-ия фестивал на розата и Международен конкурс по лютиерство. Това стана ясно по време на пресконференция във връзка с предстоящите събития в града, на която присъстваха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, казанлъшкият лютиер Едрьо Едрев и главният експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерство на културата Анна Виденова. По думите на кмета Галина Стоянова се очакват на 100 000 туристи на карнавалът в Казанлък, който ще бъде кулминацията на Фестивала на розата. Празниците на розата са започнали на 18 май, когато е избрана 50-ата юбилейна царица на розата и ще продължат около месец. Акцент във фестивала ще бъде и отбелязването на 100-годишнината от началото на лютиерския занаят в казанлъшкия края. В тази връзка в рамките на 40-годишнината от побратимяването на Казанлък с Кремона за първи път в България, в Казанлък ще се проведе 9-ият Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Престижният конкурс за струнни музикални инструменти е на името на световния виртуоз Антонио Страдивари. Международният конкурс по лютиерство се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия. Участват лютиери от цял свят, които продължават да изпращат своите инструменти – участници в конкурса. Самите инструменти са уникални по своята изработка. Те са изработени специално за конкурса. Получените инструменти, в т.ч. цигулки, виоли, виолончела, китари, ще бъдат подредени и изложени в специална зала в уникалния Музей на розата в Казанлък. Журито, което ще оценява инструментите, е от международна величина, от три континента - Европа, Азия и Америка. Специално за журирането на 28 май от Италия ще пристигне председателят на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини. За първи път конкурсът напуска пределите на гр. Кремона, Италия, благодарение на съвместното ни партньорство с Едрьо Едрев, който е почетен гражданин на Казанлък и е първият български лютиер, завършил Школата по лютиерство на Антонио Страдивари в гр. Кремона, Италия. Благодарение на Едрев посетителите на казанлъшкия Исторически музей „Искра“ могат да се докоснат до стърготини от ателието на великия Антонио Страдивари.
Главният експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерство на културата Анна Виденова поздрави ръководството на Община Казанлък за грижата към традициите и културното наследство. Тя допълни, че се надява догодина традицията да се продължи и добави, че Министерството на културата ще продължи да подкрепя Община Казанлък в организирането на тези празници, защото бъдещето е в изкуствата.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Едрьо Едрев, лютиер: Участници от 11 държави ще се включат в Международния конкурс по лютиерство, който ще се  проведе в Казанлък в рамките на 115-ия Фестивал на розата

Едрьо Едрев, лютиер: Участници от 11 държави ще се включат в Международния конкурс по лютиерство, който ще се проведе в Казанлък в рамките на 115-ия Фестивал на розата

21 Май 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Участници от 11 държави ще се включат в Международния конкурс по лютиерство, който ще се проведе в Казанлък в рамките на 115-ия Фестивал на розата. Това каза казанлъшкият лютиер от международна величина Едрьо Едрев по време на пресконференция във връзка с предстоящия 115-и Фестивал на розата и провеждащият се за първи път Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Взехме решение с председателя на асоциацията на италианските лютиери Международният конкурс по лютиерство по изключение да се състои в Казанлък. Това е чест от тяхна страна. Миналата година Община Казанлък и Община Кремона, Италия подписаха рамков договор между двете кметства, за да може това мероприятие да се осъществи на 100%“, допълни той. „В Международния конкурс по лютиерство има участници от 11 държави, включително Япония, Китай, Нова Зеландия, Мексико, Тайван, Италия, Франция. Конкурсът е отворен за всички участници и посетители безплатно. Всеки, който желае да посети град Казанлък по време на Фестивала на розата, нека го направи“, каза още Едрьо Едрев. „България има над 20 участници в конкурса. Там участват общо около 130 души на инструменти от най-различни класове – виолончело, виола, цигулка, класическа китара. Казанлък е център на лютиерското изкуство. Имаме фабрика, която е дала много на нашите ученици и художествена гимназия, където от 30 години има паралелка по лютиерство“, каза още казанлъшкия лютиер.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък: Кулминацията на 115-тия Фестивал на розата ще бъде карнавалът в Казанлък, на който очакваме повече от 100 000 туристи

Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък: Кулминацията на 115-тия Фестивал на розата ще бъде карнавалът в Казанлък, на който очакваме повече от 100 000 туристи

21 Май 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме повече от 100 000 туристи на карнавала в Казанлък. Това каза кметът на Община Казанлък Галина Стоянова по време на пресконференция във връзка с предстоящия 115-ти фестивал на розата и провеждащия се за първи път Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстоят 115-ите празници на розата в Казанлък. Тези празници на розата започнаха на 18 май, когато 49-те досегашни царици избраха 50-ата юбилейна царица роза. Тя се казва Михаела Хаджиева. Празникът е прераснал във фестивал, който продължава почти месец. Акцент във фестивала ще бъде отбелязването на 100-годишнината от началото на лютиерството в Казанлък. Това е много стар, но труден и красив занаят“, каза още тя. „В Казанлък има професионална гимназия, в която се учат деца по лютиерство. Това е единствената паралелка по лютиерство в България. В Казанлък работи и една Фабрика, „Кремона“. Тя е уникална с производството на струнни инструменти, основно китари. 100-годишнината от началото на лютиерството ще отбележим с Международния конкурс по лютиерство, който за първи път излиза от Кремона, Италия. Тази година за първи път той ще се проведе в Казанлък. Той ще бъде журиран от много известни специалисти на това изкуство от 3 континента – Азия, Европа, Америка“, допълни още Галина Стоянова. „В Казанлък вече пристигнаха повече от 120 инструмента от целия свят. 115-тите празници на розата ще бъдат съпътствани с много събития. Кулминацията ще бъде карнавалът в Казанлък, в който участват повече от 4000 участници тази година и който е посещаван от над 100 000 туристи. Коронясването на царицата на розата ще бъде на 1 юни, както и обявяването на почетни граждани на Казанлък. На 2 юни ще е награждаването на победителите от лютиерския фестивал“, каза още кметът на Община Казанлък.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.