НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Столичната РЗИ: Няма отклонения в качеството на питейната вода на територията на гр. София

Столичната РЗИ: Няма отклонения в качеството на питейната вода на територията на гр. София

20 Май 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с появили се в социалните мрежи спекулативни публикации за опасна за употреба вода в София, Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) уведомява, че показателите от извършвания постоянен (група А) и периодичен (група Б) мониторинг на водата са в норма.
Питейната вода на територията на гр. София отговаря на изискванията за качество на водата. Стойностите на показателите от изследваните контролни проби са в съответствие с изискванията на Наредба 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
СРЗИ уверява всички жители и гости на столицата, че консумацията на питейната вода не крие риск за здравето на хората.
Здравните власти призовават гражданите да черпят информация от достоверни източници, каквито са институциите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Софийска вода”: Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

„Софийска вода”: Питейната вода в София е чиста, безопасна и с отлични качества

20 Май 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. През последното денонощие в социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини, свързани с качеството на водата. „Софийска вода“ уверява, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Това се доказва и от многобройните лабораторни изследвания, направени през последните денонощия. Всички физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания не само са в норма, но и са в по-ниски стойности, от допустимите по стандарт и по Наредбата за качеството на водата.
„За доказване на истината, че питейната вода в София е качествена и безопасна, си сътрудничим и със здравната инспекция, Столична община и други отговорни институции, на които сме предоставили пълна информация от нашите данни и изследвания, както и възможността сами да направят проби и анализи. Напомняме на нашите потребители, че питейната вода подлежи на постоянен и денонощен мониторинг, контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, като се правят над 140 000 анализа на 8000 проби годишно. Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода“ следи качеството на водата по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до потребителите. Преди няколко месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е сред най-модерните в страната, обогати обхвата на акредитираните изследвания и може да прави не само задължителните изследвания, но и допълнителни микробиологични анализи", посочват още от дружеството.
Потребителите също могат да следят качеството на водата на сайта на “Софийска вода”, където се публикуват данните за параметрите на водата, предоставени по отделни райони.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, ГЕРБ: Публикацията на Таско Ерменков за замърсяване на водата в София е безотговорна и е една некоректна и недостойна фалшива новина

Лорита Радева, ГЕРБ: Публикацията на Таско Ерменков за замърсяване на водата в София е безотговорна и е една некоректна и недостойна фалшива новина

20 Май 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Публикацията на Таско Ерменков за замърсяване на водата в София е безотговорна и е една некоректна и недостойна фалшива новина. Това каза по време на брифинг председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Радева отчете, че водата на София е шестата по чистота в Европа и подчерта, че резултатите от изследванията на водата не могат да се поставят под съмнение, тъй като лабораторията е била модернизирана през последните месеци. „Тя осъществява анализ на много повече показатели на водата, извън задължителните по закон. Ще помоля чрез вас да насочим вниманието на софиянци към страницата на „Софийска вода“, АД, където от днешния ден по искане на кмета на София г-жа Фандъкова бяха публикувани данните за различни показатели“, заяви Радева. Тя поясни, че там са публикувани данни за показателите: живак, олово и естествен уран, за които се е твърдяло, че са завишени.
От ГЕРБ обърнаха внимание, че информацията за качеството на водата в София се потвърждава и от главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, който казва, че няма никакви притеснения. "Столичната регионална здравна инспекция също ще извърши допълнителни изследвания на качествата на водата", каза Радева. "Годишно Столична община чрез „Софийска вода“ осъществява над 140 хил. изследвания на качеството на водата. Подобен анализ е аргументът ни да твърдим, че и в този момент чрез денонощния мониторинг се дава гаранция за това, че софиянци получават навременна и качествено проверена вода“, каза Радева. Тя поясни, че нейните деца са родени през 1985 г. и 1987 г., когато майките на София и на цяла България са изтръпнали от дълго време критата информация за случващото се в Чернобил. „Ние имаме своя урок за това как политиците си позволяват да си играят със здравето, търпението и с морала. Не си го позволяваме. Нищо от онова, което би се случвало и което може да бъде тревога, нямаме нито страха, нито притесненията, да го съобщим. Към настоящия момент всичко изнесено в публичното пространство е една некоректна, непочтена, недостойна фалшива новина“, заяви Радева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Иванов, ГЕРБ: БСП да поемат отговорност за статуса на Таско Ерменков, защото той се заиграва с националната ни сигурност

Станислав Иванов, ГЕРБ: БСП да поемат отговорност за статуса на Таско Ерменков, защото той се заиграва с националната ни сигурност

20 Май 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. БСП да поемат отговорност за статуса на Таско Ерменков, защото той се заиграва с националната ни сигурност. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Водата е националната сигурност“, каза Иванов и отбеляза, че пишейки статус за водата в София, Таско Ерменков се заиграва освен със страховете на хората и с националната сигурност. Според Иванов БСП трябва да понесат отговорност, а не да коментират, че са му се смели, както предния път. „Този път да излязат и ясно и точно да поемат отговорността за неговия статус“, допълни депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях

Таско Ерменков, БСП: Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях

20 Май 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Това написа в профила си във „Фейсбук“ народният представител от БСП Таско Ерменков по повод предишно негово съобщение в социалната мрежа, в което заявява, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали.
Искам да благодаря на ръководството на ДАНС за бързата реакция. Споделената от мен тук във Фейсбук тревога за състоянието на водата в София във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения от вчера не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на Държавната агенция. В личен разговор ме информира, че подобна информация вече от седмица се носи из София. Съобщи ми също така, че няма основания за тревога. Колкото до предишната ми публикация, смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат! И един въпрос - след като от една седмица това се върти из публичното пространство, защо никой не взе отношение?“, написа Ерменков.
Агенция „Фокус“ припомня, че събота вечерта депутатът публикува в профила си следното съобщение:
„Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:
"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).
Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода.
Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат."
Запознатият депутат съм аз.
Призовавам интитуциите, които разполагат с информация за случая още днес, веднага, по средствата за масова комуникация или да опровергаят това като фалшива новина или да предупредят гражданите на София.
Недопустимо е при такива случаи държавата (ако я има) да мълчи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Призоваваме Таско Ерменков да  разкрие кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена

Александър Иванов, ГЕРБ: Призоваваме Таско Ерменков да разкрие кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена

20 Май 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме Таско Ерменков да разкрие кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ивавнов попита какво цели Таско Ерменков със заиграването със страховете на хората и добави, че това е практика, която БСП не се свени да използва. „Засрамете се. Трябва неделно да излизаме да успокояваме гражданите да им казваме, че регулярно водата в столицата се следи за нейните качества. Софиянци пием шестата по качество вода в Европа“, каза Иванов и попита защо от БСП не казват това, а се заиграват с неоснователни твърдения и анонимни сигнали във „Фейсбук“.
„Ще инициираме разследване със сигнал до прокуратурата защо някой цели да постави софиянци в ситуацията на страх и парализа“, заяви Иванов. „Ще си позволя да бъда по-твърд в изказа си към БСП“, каза той и припомни трагедията в Чернобил преди години. По думите му предшествениците на БСП са криели от българските майки и деца месеци наред за положението и реалната заплаха, която е имало върху българския народ. „Те тогава са яли, пили, внасяна храна и вода без да се притесняват за своето здраве, но не са се посвенили да излъжат гражданите на България за качествата на водата и на хранителните продукти, произтичащи от аварията в Чернобил“, каза депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, ГЕРБ: Искам да успокоя гражданите на София, че отсъстват основания да се твърди,че има промяна в качеството на водата в столицата

Лорита Радева, ГЕРБ: Искам да успокоя гражданите на София, че отсъстват основания да се твърди,че има промяна в качеството на водата в столицата

20 Май 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Искам да успокоя гражданите на София, че отсъстват основания да се твърди за промяна в качеството на водата в столицата. Това каза по време на брифинг председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам чрез вас да успокоя гражданите на София за качествата на водата на столичния град и да потвърдя това, което преди час съобщи кметът на София. По всички данни от лабораторни изследвания на „Софийска вода“ отсъстват каквито и да било основания да се твърди, че има промяна в качествата на водата“, заяви Радева. Тя поясни, че всичките изследвания, осъществявани от различни точки от водоснабдителната система на столицата не показват отклонения от качеството, каквито се внушават от публикацията на Таско Ерменков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Иванов, ГЕРБ: Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков за водата в София и питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират

Станислав Иванов, ГЕРБ: Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков за водата в София и питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират

20 Май 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за публикацията на Таско Ерменков за водата в София и питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във „Фейсбук“. Защо го е направил той, не мога да кажа“, каза Иванов. Той отбеляза, че това не е първият такъв статус на Ерменков. „Предишният път той спомена, че САЩ и Ееропа могат да си гледат работата едва ли не и каза, че този статус го е написал по гащи. Ако това е така, къде са БСП, къде е г-жа Нинова, защо и дали те ще се намесят? Ако те не се намесят, защо няма да се намесят? Ако предишният път са се смяли на г-н Ерменков, този път отново ли ще се смеят? Тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят“, заяви Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Над 100 хиляди изследвания на година се правят на водата в столицата

Д-р Ангел Кунчев: Над 100 хиляди изследвания на година се правят на водата в столицата

20 Май 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Над 100 хиляди изследвания за година се правят на водата в столицата. Това каза за Агенция „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, във връзка с разпространилата се в социалните медии информация, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали. Той обясни, че преди водата да достигне до домакинствата тя преминава през изключително строги проверки. „По отношение на здравния контрол със „Софийска вода“, а и с всички оператори на водопреносни мрежи в страната, имаме предварително изготвени графици, по които се взима проби с водата. За цялото водоподаване на столичния град за една година съвместните изследвания, които правят отделно „Софийска вода“ и софийската регионална здравна инспекция са малко над 100 хиляди на брой. Така че непрекъснат е контролът. А когато се налага, както в случая, се взимат извънредни проби, за да имаме данни към момента на възникването на опасения и каквито и да е съмнения в нейното качество, за да бъдем сигурни“, обясни д-р Кунчев. „Искам да уверя всички граждани, че ако има съмнения дори и за най-малки отклонения, тази вода няма да бъде допусната за използване“, подчерта той. По думите му единствените резултати, които все още се чакат, тъй като технологично стават по-бавно, са микробиологичните. „Но нямаме никакви съмнения в тях. Още повече, че нямаме и никакви данни от здравната мрежа за търсене на някаква медицинска помощ, за някакви отклонения или оплаквания“, отбеляза още д-р Кунчев. „Аз не мога да преценя от къде тръгнаха тези слухове. Неприятното е, че, според мен уж с желанието за гласност, се включиха и политици, публикувайки във „Фейсбук“ въпроси и страхове, което всъщност само подклажда тези слухове и създава една психоза сред хората, която е абсолютно излишна“, коментира д-р Кунчев. Той уточни, че всеки, който има някакви съмнения в качеството на водата, независимо дали са свързани с цвят мирис или привкус, винаги може да подаде сигнал и да се вземат допълнителни проби. „Контролът е строг и чест. Вие може да си представите в рамките на 1 година 100 хиляди направени изследвания какъв огромен брой са и какъв изключително строг контрол има, когато говорим за питейна вода. Определено няма от какво да се тревожат потребителите“, каза още д-р Кунчев.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Водата в София отговаря напълно на нормите и изискванията

Д-р Ангел Кунчев: Водата в София отговаря напълно на нормите и изискванията

20 Май 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода. Това каза за Агенция „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, във връзка с разпространилата се в социалните мрежи информация, че водата в столицата е опасна за употреба, тъй като в нея са били изсипани отровни химикали. Д-р Кунчев увери, че по данните, събрани до момента, подобни притеснения са абсолютно неоснователни. „Първо, от страна на оператора – "Софийска вода" са взети извънредни изследвания. Ние сме ги дублирали допълнително и в Столична регионална здравна инспекция. Така че вече имаме и първите резултати. Късно довечера или до утре ще имаме и пълния анализ за всички десетки показатели, които следим, но към момента нямаме никакви притеснения, тъй като показателите са в норма“, обясни д-р Кунчев. „Не знаем какво точно съдържат слуховете, но се говори, както за тежки метали – живак и олово, така и за радиоактивност. По всички тези показатели ние вече имаме резултати и те са отрицателни. Водата в София отговаря напълно на изискванията за питейна вода“, увери д-р Кунчев. Той поясни, че изследванията са направени, както на входа на пречиствателните станции, където влиза „суровата вода“, така и на изхода, след пречистването й. „И на двете места тя отговаря на нормите и на изискванията“, подчерта специалистът.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.