НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Бурни аплодисменти съпътстваха финала на „Тара-ра-бумбия”, зам.-кметът Христина Шопова връчи почетни грамоти на Александър Морфов и Македонския народен театър

Благоевград: Бурни аплодисменти съпътстваха финала на „Тара-ра-бумбия”, зам.-кметът Христина Шопова връчи почетни грамоти на Александър Морфов и Македонския народен театър

20 Май 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Бурни аплодисменти за актьорския екип на спектакъла на Александър Морфов „Ничия земя” съпътстваха последната вечер от магията на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Пълна зала и емоции дадоха ясна заявка, че с всяка година територията за млад театър се разраства. Благодарност към публиката, актьорите, екипа и участници в VI издание на „Тара-ра-бумбия” отправи заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова.
„Благодаря Ви, че бяхте част от VI издание на „Тара-ра-бумбия“! За споделените нощи и дни! За търсенето на обща пътека и за това да намерим пречистване чрез изкуството, наречено „Театър“! За нас беше чест да закрием фестивала с представлението „Ничия земя“ на Македонския народен театър и на големия български режисьор, признат и работил по света- Александър Морфов. Като пример за това как чрез изкуството можем да летим през граници, както каза скоро виртуозът Влатко Стефановски, тук, в Благоевград- за едно общо изкуство, за една обща култура, която да е навсякъде. Не беше случайно да изберем фокусът на театралния фестивал, на всички събития в Културния календар на Община Благоевград, да е Македония. Ние ще продължаваме да работим за нашето сътрудничество и за развитието му във всичките му форми. Благодаря на всички екипи- и творческия и техническия, благодарение на които днес имаме един успешен финал на VI поредно издание на „Тара-ра-бумбия“. Пожелавам успех на всички и догодина да се видим на същото място!, каза зам.-кметът Христина Шопова. От името на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, тя връчи две Почетни грамоти на Александър Морфов и на Македонския народен театър за представлението „Ничия земя“.
Девет дни, Благоевград се превърна в театрална сцена. Зрителите, на шестото издание на Територия за млад театър, успяха да видят любимите актьори, постановки, да си спомнят, да мечтаят заедно с героите. Породени бяха редица въпроси във всеки един спектакъл, а финалът даваше отговорите или поставяше нов казус за размисъл в публиката. За пореден път Благоевград предостави възможност за среща на поколенията на сцената на „Тара-ра-бумбия”. Млади, различни, алтернативни артисти и постановки бяха редом до утвърдени във времето заглавия и актьори, като едните допълваха другите.
Камен Донев, Александър Морфов, Ованес Оросян, Иво Димчев, Явор Гърдев, Театрална работилница „Сфумато“, Драматичен театър Пловдив, Театър „Българска армия“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Столичен куклен театър, Сдружение „Нейно величество тенджерата под налягане“, Независима компания „Северно от Импакт“, Театър „Джинот“-Велес, Театър „Възраждане“, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Реплика“, Театър „Азарян“, „36 маймуни“ бяха само част от съсвездието, което гостува в Благоевград. Зрителите не останаха безучастни и бяха въвлечени в магията на театъра не само чрез наблюдение на спектаклите, но и чрез реално участие в тях. И тази година предизвикателството беше отправено към всеки вкус, всяка гледна точка, всеки аспект от живота. Възхищението протече взаимно-от публиката към актьорите и обратното. Енергията, която девет поредни дни „Тара-ра-бумбия“ завихри, постави още по- голямо предизвикателство пред следващото издание на Международния театрален фестивал- Територия за млад театър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Общинско дружество „Благоевград фест“: Все още жителите и гостите на града имат възможност да се докоснат до най-новите издания и автори чрез „Литера Експо“

Десислава Кузманова, Общинско дружество „Благоевград фест“: Все още жителите и гостите на града имат възможност да се докоснат до най-новите издания и автори чрез „Литера Експо“

19 Май 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Все още жителите и гостите на Благоевград имат възможност да се докоснат до най-новите издания и автори чрез „Литера Експо“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Десислава Кузманова, управител на Общинско дружество „Благоевград фест“. „Панаира на книгата „Литера Експо“ провежда юбилейното пето издание, като то тази година е на площад „България“. Отново жителите и гостите на Благоевград могат да се докоснат до най-новите издания и най-новите автори. Всяка вечер имаме представяне на книга. От 18:00 до 18:30 имаме импровизирана сцена. Днес е последният ден от изложението „Литера Експо“ и тази вечер шатрите ще се развалят и в неделя си тръгват издателите. Така че, до днес Благоевград е книга и театър“, посочи Кузманова.
Лора КАЛЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, общинско дружество „Благоевград фест“: Благоевград се превърна в столица на книгите и театъра

Десислава Кузманова, общинско дружество „Благоевград фест“: Благоевград се превърна в столица на книгите и театъра

19 Май 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград се превърна в столица на книгите и театъра. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Десислава Кузманова, управител на Общинско дружество „Благоевград фест“.
„Литера Експо“ и „Тара-ра-бумбия“ винаги са в месец май и винаги се провеждат заедно. Тази година фестивалът „Тара-ра-бумбия“ отново е от 11 до 19 май. Един ден само остава от театралната програма. На 19 май е гвоздеят на програмата - закриването. Тогава ще можем да видим „Ничия земя“, като то е световноизвестно. Представлението е на Македонски народен театър- Скопие. Режисьор е Александър Морфов . Текстът е на Данис Танович. Това ще бъде нещо изключително и трябва задължително да бъде видяно. Пиесата представлява сатира и се говори за войната и медиите, които си играят с хората, с цел сензация и рейтинг. Това е една изключително важна тема. Има много малко билети, така че побързайте. Не трябва да пропускаме, че от 17:00 часа в зала „Куклен театър“ ще бъде представено „Добре дошли е България“ от Здравка Каменова“, посочи Кузманова.
По думите й на 11 май е било официалното откриване на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ с представленията „Януари“ и „Лекция № 1 – За народното творчество“ с Камен Донев. „До този момент жители и гости на Благоевград успяха да станат част от магията на театъра и чрез спектаклите- „Секс, наркотици и рокендрол“, „Любовни усмивки“, „Пияните“ на Явор Гърдев, Harlem Shake на Ованес Торосян, „Авеню Q”, “Повече не така или така нареченият Бернхард“, „Момчето от последния чин“, „Гората на моето дърво“, Великденско вино“, „Щастливият Бекет“, „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“. Какво предстои ще научите от Десислава Кузманова, управител на общинското дружество „Благоевград фест“, каза Кузнамова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Иво Димчев закри осмата вечер на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Иво Димчев закри осмата вечер на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“

19 Май 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С изключително присъствие, глас, пърформанс светоизвестният Иво Димчев покори публиката на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. След премиера във виенския "Фолкстеатър" и представяне на фестивала One Dance Week Иво Димчев представи първия си албум "Скулптури" и пред благоевградската публика. Хореографът и пърформанс артист със световно признание Иво Димчев покори публиката със своя соло концерт. Парчетата, които изпълни съчетават оперната школовка на гласа му, който среща меланхолията на артисти като Anthony and the Johnstons и електронната музика. Иво Димчев провокира публиката да усети всяка нота и движение чрез силната емоция. Всеки елемент, който показа на сцената на ДТ „Никола Вапцаров“ като симбиоза от театър, музика, танц, пеене, композиция ще остане като още един от незабравимите моменти, които поднася VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“.
„В очакване на Годо“ пък предизвика размисъл в зрителя на фестивала, който проследи разговора и очакването. Има ли го Годо, няма ли го? Къде? Ще дойде ли?- успя да разбере публиката в ДТ „Никола Вапцаров“. Театър „Азарян“ и режисьорското решение на Деян Донков, както и акьорите Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов постави акцент върху вечния опит на човека с времето, разкъсван между скуката и екстаза.
В последната вечер от театралния фестивал, който в VI поредни издания впечатлява публика с имена, актьорска игра,смели режисьорски решения, млад дух и различен поглед, публиката ще види „Добре дошли в България!“ от 17.00 часа в Младежки дом и „Ничия земя“ от 19.00 часа на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Световноизвестната пиеса „Ничия земя” ще закрие VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Световноизвестната пиеса „Ничия земя” ще закрие VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

19 Май 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спектакълът на Македонски народен театър „Ничия земя“ поставя финалния щрих на VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Oт 19.00 часа на Голяма сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград публиката ще види Сашко Коцев, Никола Ацески, Александар Михайловски, Гораст Цветкоски, Александар Микич, Славиша Кайевски, Александар Гьоргиески, Борче Начев, Оливер Митковски, Камка Тоциновски, Ненад Ангелкович, Стефан Спасов, Григор Йовановски, Кристина Гийева, Филип Миленкоски, Александар Иваноски, Мария Кондовска и Томе Станковски. Постановката от Данис Танович „Ничия земя“ е с адаптация и режисура на българския режисьор и актьор Александър Морфов. Спектакълът, създаден по филмовия сценарий на Танович, получава „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2001 година.
Сценографията е дело на Никола Тороманов и Валентин Светозарев, музикално оформление- Александър Морфов, костюми- Никола Тороманов и Валентин Светозарев, лайт дизайнер-Крис Егер. Асистент режисьори са Никола Кимовски и Николина Куяча.
Световноизвестната пиеса „Ничия земя” представлява сатира срещу войната и медиите, които се подиграват с хората с цел сензация и рейтинг, в този свят измъчван от тероризъм и войни.
След хитовия спектакъл „Животът е прекрасен”, Морфов продължава сътрудничеството си с МНТ, този път с човешката драма „Ничия земя”. Във филмовия сценарий „Ничия земя” на Танович става дума за войната от деветдесетте години на XX век в границите на бивша Югославия. Причината е суровия живот и налагането на своеобразна културна идентичност (включвайки и религиозната принадлежност), което се смесва с териториални, политически и икономически претенции.
Александър Морфов е един от най-добрите европейски режисьори. Работи по сцените на най-големите театри в България, Русия, Израел, Латвия, Румъния, Македония и.т.н. Получавал е многобройни национални и международни театрални награди между които: „Аскеер”, „Икар”, „Златна муза”, „Златна маска”, „Кристален Турандот” и „Чайка”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Световноизвестната пиеса „Ничия земя” ще закрие VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Световноизвестната пиеса „Ничия земя” ще закрие VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

18 Май 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спектакълът на Македонски народен театър „Ничия земя“ поставя финалния щрих на VI издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. На 19 май от 19.00 часа на Голяма сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград публиката ще види Сашко Коцев, Никола Ацески, Александар Михайловски, Гораст Цветкоски, Александар Микич, Славиша Кайевски, Александар Гьоргиески, Борче Начев, Оливер Митковски, Камка Тоциновски, Ненад Ангелкович, Стефан Спасов, Григор Йовановски, Кристина Гийева, Филип Миленкоски, Александар Иваноски, Мария Кондовска и Томе Станковски. Постановката от Данис Танович „Ничия земя“ е с адаптация и режисура на българския режисьор и актьор Александър Морфов. Спектакълът, създаден по филмовия сценарий на Танович, получава „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2001 година.
Сценографията е дело на Никола Тороманов и Валентин Светозарев, музикално оформление- Александър Морфов, костюми- Никола Тороманов и Валентин Светозарев, лайт дизайнер-Крис Егер. Асистент режисьори са Никола Кимовски и Николина Куяча.
Световноизвестната пиеса „Ничия земя” представлява сатира срещу войната и медиите, които се подиграват с хората с цел сензация и рейтинг, в този свят измъчван от тероризъм и войни.
След хитовия спектакъл „Животът е прекрасен”, Морфов продължава сътрудничеството си с МНТ, този път с човешката драма „Ничия земя”. Във филмовия сценарий „Ничия земя” на Танович става дума за войната от деветдесетте години на XX век в границите на бивша Югославия. Причината е суровия живот и налагането на своеобразна културна идентичност (включвайки и религиозната принадлежност), което се смесва с териториални, политически и икономически претенции.
Александър Морфов е един от най-добрите европейски режисьори. Работи по сцените на най-големите театри в България, Русия, Израел, Латвия, Румъния, Македония и.т.н. Получавал е многобройни национални и международни театрални награди между които: „Аскеер”, „Икар”, „Златна муза”, „Златна маска”, „Кристален Турандот” и „Чайка”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Театър „Азарян“ ще представи в града спектакъла „В очакване на Годо“ като част от програмата на Международния фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Театър „Азарян“ ще представи в града спектакъла „В очакване на Годо“ като част от програмата на Международния фестивал „Тара-ра-бумбия“

18 Май 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Театър „Азарян“ ще представи в Благоевград спектакъла „В очакване на Годо“ като част от програмата на Международния фестивал „Тара-ра-бумбия“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Началото е от 18.00 часа днес на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“. Пиесата, написана от нобелиста Самюъл Бекет, е под режисурата на Деян Донков. Сценографията и костюмите са дело на Чавдар Гюзелев, а музика на Калин Николов. В ролите жители и гости на Благоевград ще видят Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов.
Представлението е вдъхновено от огромното влияние, което работата и приятелството с проф. Крикор Азарян са оказали върху театралното присъствие на Деян Донков. На сцената, като Владимир ще излезе самият режисьор и актьор, който дели сянката на едно изсъхнало дърво с Иван Бърнев като вечно питащия Естрагон.
„В очакване на Годо“ е една от най-знаменитите драматургични творби на всички времена — пиеса от въпроси, които се разпадат, както се разпадат и възможните отговори. А смисълът? „Винаги намираме нещо, за да си даваме вид, че съществуваме“ — заявява един от героите в пиесата на Самюъл Бекет (1906–1989), носител на Нобелова награда за литература.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Постановките „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“ бяха представени в града в поредната вечер от фестивала „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Постановките „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“ бяха представени в града в поредната вечер от фестивала „Тара-ра-бумбия“

18 Май 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Постановките „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“ поднесоха на жители и гости на Благоевград един различен поглед за важни теми от живота. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Режисьорското решение на проф. Здравко Митков, допълнено от сценографията и костюмите на Петър Митев, превода на Снежина Русинова-Здравкова и актьорската игра на Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов поднесоха една провокативна вечер, част от театралния фестивал „Тара-ра-бумбия“. Съвременната френска комедия (с номинация за награда Молиер), чието заглавие копира длъжностната характеристика на Ерик (Михаил Билалов) създаде много усмивки, но и размисли в зрителите. Пиесата постави акцент върху съвременните отношения между половете. Сюжетът завихри героите във фарсов танц между истини и лъжи, тайни и откровения. Представлението постави въпроса дали спестяването на истината, или откритостта наранява повече.
В късната постановка, Театър „Реплика“ представи спектакъл,а по едноименната пиеса на румънската драматуржка Михаела Михайлов в превод на Лора Ненковска „Лоши деца“. Публиката видя вплетени и документални текстове от интервюта на учители, родители и деца. Акцентът е спектакъла бе поставен върху насилието в училище, като обществена болест. Екипът на представлението въвлече зрителя не само като свидетел, но и като участник в живота на една учителка, майка и дете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Иво Димчев ще представи първия си албум „Скулптури“ по време на фестивала „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Иво Димчев ще представи първия си албум „Скулптури“ по време на фестивала „Тара-ра-бумбия“

18 Май 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Иво Димчев ще представи първия си албум „Скулптури“ по време на фестивала „Тара-ра-бумбия“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Той ще представи първия си албум „Скулптури“ от 21.30 часа в Голямата зала на ДТ „Н. Вапцаров“, в рамките на фестивала „Тара-ра-бумбия“.
Хореограф и пърформанс артист със световно признание, Иво Димчев става все по-популярен с музиката си, първоначално композирана за различни представления през годините и записана с нов аранжимент. Албумът съдържа 12 парчета, в които оперната школовка на гласа на Димчев среща меланхолията на артисти като Anthony and the Johnstons и електронната музика. „За мен пеенето и творчеството с музика е било винаги орнамент към по-сериозната ми работа като режисьор и хореограф. Драматургията досега е била основна част от работата и експериментирането с различни теми и формати – театрални и сценични. Музиката винаги е освежавала спектаклите ми. Но реших в един момент да изкарам песните от контекста на спектаклите и да разбера дали те могат да съществуват самостоятелно. Оказа се, че се чувстват доста комфортно“, споделя артистът.
Билети се предлагат на касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Жители и гости на Благоевград ще станат част от един световен спектакъл на изкуството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 20 издателства са разположили новите си издания в 7 шатри за фестивала „Литера Експо“

Благоевград: 20 издателства са разположили новите си издания в 7 шатри за фестивала „Литера Експо“

18 Май 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 20 издателства са разположили новите си издания в 7 шатри за фестивала „Литера Експо“. За пета поредна година „Литера Експо“ представя най-добрите книжни заглавия в Благоевград. Юбилейното издание на изложението ще продължи до 19 май и включва международно участие. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Акцентът на „Литера Експо“ са Балканските автори и балканската литература. Превърналата се в традиционна инициатива се организира от Асоциация за култура и книжовност с подкрепата на Община Благоевград.
Най-голямата книжарница на открито е позиционирана на площад „България“. Жители и гости на Благоевград имат възможност да се срещнат с водещи български издателства, автори и да закупят книги на преференциални цени. По традиция в Благоевград по време на литературното изложение гостуват различни автори, с които всеки желаещ може да се срещне, получи автограф с лично посвещение и да намери отговори на своите въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Зрителите се превъплътиха в актьори в шестата вечер на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Зрителите се превъплътиха в актьори в шестата вечер на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

17 Май 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Зрителите се превъплътиха в актьори в шестата вечер на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“, съобщават от пресцентъра на Община Благоевград. На Великден поп Кръстьо Никифоров е сам в празната църква „Света Богородица“. Приготвил е свято причастие, но дори немият клисар отказва да го приеме от ръката му. Защото то може би съдържа отрова. Убийство чрез отравяне е начинът, по който ловешките граждани искат да отмъстят на свещенника, обвинен, че е предал през 1972 година на турците Васил Левски – организатора на българското национално-освободително движение. В един, минаващ през много драматични обрати, монолог поп Кръстьо разказа за трагизма на личността, поставена между императивите на революционното насилие и постулатите на християнския морал. В ролите се превъплътиха Свежен Младенов и Йордан Ръсин.
„Щастливият Бекет“ въвлече зрителите в създаването на спектакъла, който бе представен в Младежки дом. Режисьорът и актор Марий Росен, Ана Вълчанова, Петя Боюкова и Константин Тимошенко изградиха постановката със съдействието на публиката, която предварително бе избрана. Зрители и актьори станаха едно цяло, в едно пространство, обградено от емоция и усмивки.
Днес, „Тара-ра-бумбия“ продължава от 15.00 часа/ Камерна сцена на ДТ „Никола Вапцаров“/ с „Антигона“- 30 години по- късно. От 19.00 часа на Голяма сцена ще бъде представен спектакълът „Разделям двойки по домовете“, а от 21.30 часа на Камерна сцена излиза Театър „Реплика“ с „Лоши деца“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града ще бъде представена постановката „Разделям двойки по домовете“

Благоевград: В града ще бъде представена постановката „Разделям двойки по домовете“

17 Май 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В града ще бъде представена постановката „Разделям двойки по домовете“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Спектакълът става част от семейството на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“, като заменя постановката „Петел“. Промяната се наложи поради здравословен проблем на главната актриса от обявения предварително спектакъл от 19.00 часа днес. На Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“ жители и гости на Благоевград ще проследят постановката на Младежки театър „Николай Бинев“. Автор на представлението е Тристан Птижирар. Той е номиниран за награда „Молиер“ в категория „Най-добър жив франкофонски автор“ през 2015.
„Разделям двойки по домовете“ е история за двама влюбени, които се срещат отново след 7 години, но по необичаен начин.
С лек хумор и доза мистерия и преплитане на различни чувства, постановката обещава едно истинско забавление над ежедневните ситуации. В ролите ще се превъплътят Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов.
Вече закупените билети за спектакъла „Петел“ ще важат и за „Разделям хора по домовете“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В модул „Памет“ на фестивала „Тара-ра-бумбия“ ще бъде представена постановката „Антигона“

Благоевград: В модул „Памет“ на фестивала „Тара-ра-бумбия“ ще бъде представена постановката „Антигона“

17 Май 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В модул „Памет“ на фестивала „Тара-ра-бумбия“ ще бъде представена постановката „Антигона“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. В тазгодишното издание ще бъде представена една постановка, покорила сцената преди 30 години. Жители и гости на Благоевград ще могат да си спомнят „Антигона“ от 15.00 часа днес. На Камерна сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще се срещне отново екипът, реализирал първата постановка. Всички заедно ще сведат глава в памет на един от легендарните актьори на благоевградския театър Николай Кимчев.
„През април в Ню Йорк известният български режисьор Ставри Карамфилов казва „…Представете си…30 години след…“Антигона“ по Софокъл на Вапцаровска сцена!...Подобни театрални случвания, без дори само да подозираме, неусетно, но решително и завинаги дамгосва колективната ни творческа и публична Памет. Затова и с годините моята сърдечна Благодарност към всички, честно съпричастваствали за съзидаването на „Едип“ и „Антигона“ - двете части от епичната Софоклова трилогия, - расте и пребъдва!...“, посочват още от Общината.
В 19.00 часа на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“ ще бъде представен спектакълът „Разделям двойки по домовете“. Постановката на Младежки театър „Николай Бинев“ с автор Тристан Птижирар е история за двама влюбени, които се срещат отново след 7 години по един необичаен начин. Номинираният за награда „Молиер“ в категория „Най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 автор събира на една сцена Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.
От 21.30 часа театър „Реплика“ ще представи на Камерна сцена на ДТ „Никола Вапцаров“ спектакъла по едноименната творба на румънският драматург Михаела Михайлов „Лоши деца“. Преводът е на Лора Ненковска. Представлението е построено от документални интервюта, които екипът е събирал от родители, учители и ученици от няколко столични училища. Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото. Затова се стреми да въвлече активно зрителя в историята, като от наблюдател го превърне в съучастник, използвайки средствата на документалния театър. Режисьор на спектакъла е Благой Бойчев, сценографията е на Маргарита Данчева, музика- Ованес Торосян. В ролите на сцената излизат Боряна Пенева и Ваня Богданова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Книгата „Изкуството да си страхотен“ ще бъде представена във Второ ОУ „Димитър Благоев“ в рамките на изложението „Литера Експо“

Благоевград: Книгата „Изкуството да си страхотен“ ще бъде представена във Второ ОУ „Димитър Благоев“ в рамките на изложението „Литера Експо“

17 Май 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Изкуството да си страхотен“, или Малък наръчник за добри маниери, на издателска къща „Унискорп“ ще бъде представен във Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград днес от 16.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. От 18.30 часа на пл. „България“ пред МОЛ „Ларго“, жители и гости на Благоевград ще се запознаят с поредицата „1001 Светилища“ на автора Димитър Тонин на издателска къща „Шамбала“. На 18 май от 18.00 часа ще бъде представен романа на Николай Терзийски „Отлъчване“ на издателство „Жанет 45 „ в Регионална библиотека „Димитър Талев“.
Поредицата срещи с автори е част от най- големия книжен панаир в Благоевград „Литера Експо“. Юбилейното издание ще продължи до 19 май. Жители и гости на града ще могат да изберат книги от различни жанрове и тематика от 7 шатри. Освен книги, издателствата предлагат и учебни помагала и образователни детски издания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: „Изкуството да си страхотен“, „1001 Светилища“ и „Отвличане“ ще бъдат представени в книжното изложение „Литера Експо“ в Благоевград

Благоевград: „Изкуството да си страхотен“, „1001 Светилища“ и „Отвличане“ ще бъдат представени в книжното изложение „Литера Експо“ в Благоевград

16 Май 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Изкуството да си страхотен“ или Малък наръчник за добри маниери на издателска къща „Унискорп“ ще бъде представен във Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград утре (17 май) от 16.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. От 18.30 часа на пл. „България“ пред МОЛ „Ларго“ , жители и гости на Благоевград ще се запознаят с поредицата „1001 Светилища“ на автора Димитър Тонин на издателска къща „Шамбала“. На 18 май /петък/ от 18.00 часа ще бъде представен романа на Николай Терзийски „Отвличане“ на издателство „Жанет 45 „ в Регионална библиотека „Димитър Талев“.
Поредицата срещи с автори е част от най- големия книжен панаир в Благоевград „Литера Експо“. Юбилейното издание ще продължи до 19 май. Жители и гости на града ще могат да изберат книги от различни жанрове и тематика от 7 шатри. Освен книги, издателствата предлагат и учебни помагала и образователни детски издания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Модул „Памет“ в „Тара-ра-бумбия“ представя „Антигона“- 30 години по-късно

Благоевград: Модул „Памет“ в „Тара-ра-бумбия“ представя „Антигона“- 30 години по-късно

16 Май 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Модул „Памет“, който е основна част от Международния фестивал за млад театър – „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. В тазгодишното издание ще бъде представена една постановка, покорила сцената преди 30 години. Жители и гости на Благоевград ще могат да си спомнят „Антигона“ на 17 май (четвъртък), от 15.00 часа. На Камерна сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще се срещне отново екипът, реализирал първата постановка. Всички заедно ще сведат глава в памет на един от легендарните актьори на благоевградския театър Николай Кимчев.
„През април в Ню Йорк известният български режисьор Ставри Карамфилов казва „…Представете си…30 години след…“Антигона“ по Софокъл на Вапцаровска сцена!...Подобни театрални случвания, без дори само да подозираме, неусетно, но решително и завинаги дамгосва колективната ни творческа и публична Памет. Затова и с годините моята сърдечна Благодарност към всички, честно съпричастваствали за съзидаването на „Едип“ и „Антигона“ - двете части от епичната Софоклова трилогия, - расте и пребъдва!...“, посочват още от Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Четвъртък вечер предлага на зрителите на „Тара-ра-бумбия“ „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“

Благоевград: Четвъртък вечер предлага на зрителите на „Тара-ра-бумбия“ „Разделям двойки по домовете“ и „Лоши деца“

16 Май 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Седмата фестивална вечер от шестото издание на Международния фестивал за млад театър „Тара-ра-бумбия“ ще предложи на жители и гости на Благоевград два спектакъла. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. „Разделям двойки по домовете“ започва от 19:00 часа на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“. Постановката на Младежки театър „Николай Бинев“ с автор Тристан Птижирар е история за двама влюбени, които се срещат отново след 7 години по един необичаен начин. Номинираният за награда „Молиер“ в категория „Най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 автор събира на една сцена Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.
От 21.30 часа театър „Реплика“ ще представи на Камерна сцена на ДТ „Никола Вапцаров“ спектакъла по едноименната творба на румънският драматург Михаела Михайлов – „Лоши деца“. Преводът е на Лора Ненковска. Представлението е построено от документални интервюта, които екипът е събирал от родители, учители и ученици от няколко столични училища. Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото. Затова се стреми да въвлече активно зрителя в историята, като от наблюдател го превърне в съучастник, използвайки средствата на документалния театър. Режисьор на спектакъла е Благой Бойчев, сценографията е на Маргарита Данчева, музика- Ованес Торосян. В ролите на сцената излизат Боряна Пенева и Ваня Богданова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Представяне на антологията „Щедрост“ ще се проведе в Свищов

Велико Търново: Представяне на антологията „Щедрост“ ще се проведе в Свищов

16 Май 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Свищов. Представяне на антологията „Щедрост“ ще се проведе в Свищов. То ще се случи в Художествена галерия „Николай Павлович“ и ще започне в 17.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. В книгата на автора и съставител Иван Антонов са включени както негови творби, така и творби на поети и писатели от Русия, към които той е направил лични посвещения. По покана на Иван Антонов, културните деятели от Русия са в Свищов, за официалното представяне на антологията. Гостите от град Воскресенск, които са част от руския културен елит, бяха приети с радост от кмета на Свищов, който заедно със зам.-кмета Анелия Димитрова и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов ги приветстваха в Гербовата зала на Общината. Заместник-кметът Анелия Димитрова разказа на гостите за всички онези неща, които правят Свищов център на духовенство и просвета, и с които всички жители му се гордеят. Домакините и гостите поговориха за общите неща между двата славянски народа и дружбата датираща вече повече от 140 години. Руската делегация беше силно впечатлена от гостоприемството и богатото културно наследство на Свищов, и поднесе книги и подаръци, в знак на добра воля. Общинското ръководство също бе подготвило тематични дарове, които гостите да отнесат в родината си, като скъп спомен от гостуването им в Свищов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Театралният фестивал „Тара-ра-бумбия“ днес представя „Великденско вино“ и „Щастливият Бекет“

Благоевград: Театралният фестивал „Тара-ра-бумбия“ днес представя „Великденско вино“ и „Щастливият Бекет“

16 Май 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Театър „Възраждане“ излиза днес от 19.00 часа на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“ с постановката „Великденско вино“. Това съобщиха от Община Благоевград. В рамките на фестивала „Тара-ра-бумбия“ от 21.30 часа в Младежки дом ще бъде представен един алтернативен театрален спектакъл, вдъхновен от пиесата „О, щастливи дни“ на Самюел Бекет – „Щастливият Бекет“.
Пиесата, на Константин Илиев и режисьора Весела Василева „Великденско вино“, е с няколко номинации АСКЕЕР 2017 и Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „АСКЕЕР 2017“.
Както в криминалния роман (по Цв. Тодоров) пред очите на публиката ще се разгърнат едновременно две истории: едната завършена – тази на престъплението, и едната незавършена – тази на разкриването на престъплението. Само че сега престъпникът и разследващият са едно и също лице. Кои са героите и къде е истината, зрителите ще могат да разбера от 19.00 часа.
Режисьорът Марий Росен играе на сцената заедно с Ана Вълчанова, Петя Боюкова, Константин Тимошенко в „Щастливият Бекет“ от 21.30 часа в Младежки дом. Макар да е вдъхновено от пиесата на Самюъл Бекет “О, щастливи дни!”, в представлението се ползват само няколко цитата от нея. Основната част от текста ще бъде написан от зрителите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Наташа Панич представя „Паулина“ в панаира на книгата „Литера Експо“

Благоевград: Наташа Панич представя „Паулина“ в панаира на книгата „Литера Експо“

16 Май 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Известната авторка от съседна Сърбия ще представи в Благоевград своята книга „Паулина“ в рамките на „Литера Експо“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Срещата на писателката с читателите и любителите на книгите започва от 18.00 часа на площад „България“ пред МОЛ „Ларго“.
Творчеството на родената в Пирот авторка Наташа Панич е вдъхновено и сътворено от различни моменти, случили се в живота на хората от този край. Тя е сред най-известните писатели от българското малцинство в Сърбия. Пише поезия за възрастни, романи, разкази, приказки и стихотворения за деца. Автор е и на една комедия. Панич пише увлекателно, със затрогваща топлота и сърдечност, с което печели много приятели и почитатели на творчеството си. Носителка е на много литературни награди.
За романа си "Паулина" Наташа Панич казва: "Това е съдбата на моята майка, която е живяла в двора на българския цар Борис, но когато през 1943 г. бомбардират София, тя се завръща от царските палати при огнището си. В тази книга е нейната история, която е много специфична и много интересна."
Най- голямото изложение на книги в Благоевград продължава до 19 май. Всеки жител и гост на града може да намери своята книга на площад „България“. В разположените седем шатри са изложени заглавия от различни жанрове, като специално място е отредено и за най-малките читатели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Постановката „Момчето от последния чин“ беше представена в града в рамките на фестивала „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Постановката „Момчето от последния чин“ беше представена в града в рамките на фестивала „Тара-ра-бумбия“

16 Май 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Актьорите от „Момчето от последния чин“ показаха истински талант и силна игра вчера пред благоевградската публика. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Артистите Стефан Вълдобрев, Боряна Братоева, Димитър Николов, Димитър Банчев, Симеон Алексиев, Красимира Кузманова, под вещата режисура на Крис Шарков представиха сюжета на постановката с динамика, съспенс и невероятни режисьорски решения. Пиесата „Момчето от последния чин“ е написана от испанския драматург Хуан Майорга.
След края на спектакъла, публиката се наслади „Гората на моето дърво“ с Васил Зафирчев и Сашо Костов от Драматичен театър „Джинот“ от Велес. Постановката е под режисурата на Александър Ивановски по дело на младия, но доказал се автор Сашо Димоски.
„Тара-ра-бумбия“ продължава и днес с постановката на театър „Възраждане“ - „Великденско вино“ от 19.00 часа на Голяма сцена на ДТ „Н. Й. Вапцаров“. „Щастливият Бекет“ е втората пиеса за деня. Тя ще бъде поставена на сцената в Младежки дом от 21.30 часа. Щастливият Бекет“ е интерактивен театрален спектакъл, който е вдъхновен от пиесата „О, щастливи дни“ на Самюъл Бекет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: За пета поредна година изложението „Литера Експо“ представя в града най-добрите книжни заглавия

Благоевград: За пета поредна година изложението „Литера Експо“ представя в града най-добрите книжни заглавия

16 Май 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За пета поредна година изложението „Литера Експо“ представя в града най-добрите книжни заглавия. Юбилейното издание на изложението ще продължи до 19 май и включва международно участие. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Акцентът на „Литера Експо“ са Балканските автори и балканската литература. Превърналата се в традиционна инициатива се организира от Асоциация за култура и книжовност с подкрепата на Община Благоевград.
Най-голямата книжарница на открито е позиционирана на площад „България“. 20 издателства са разположили новите си издания на щандове в общо 7 шатри. Жители и гости на Благоевград имат възможност да се срещнат с водещи български издателства, автори и да закупят книги на преференциални цени. По традиция в Благоевград по време на литературното изложение гостуват различни автори, с които всеки желаещ може да се срещне, получи автограф с лично посвещение и да намери отговори на своите въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: V-тото издание на „Литера Експо“2018 бе официално открито в града

Благоевград: V-тото издание на „Литера Експо“2018 бе официално открито в града

15 Май 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова и председателят на Асоциация за култура и книжовност Венка Рагина откриха V издание на изложението на книгата в Благоевград „Литера Експо“ 2018. Това съобщиха от пресцентъра на общината. „За мен е чест да дам старт на 5 юбилейно издание на Литера Експо. Станаха 5 години. Когато нещо е хубаво и намери своето място в града ни, ние полагаме усилия да го запазим и продължим. Тук е мястото да благодаря на Асоциация за книжовност и култура, Регионална библиотека „Димитър Талев“, на всички, които се включват с много сърце и желание това да продължава и да го има. Всяка година търсим ново място и пространство, за да усетим къде благоевградският читател най- лесно ще заяви своята любов към книгата. За първи път имаме автори от Македония и Сърбия. Имате възможност да купите книга за любим човек или да поведете детето си към света на книгите. Всички знаем колко е важно да четем, но за нашите деца ние сме примера и колкото повече им показваме добрите примери, те ще ги следват. Благоевград Ви прие и ще се разширяваме и в бъдеще. Книгите са част от „Пролетен фестивал на изкуствата“ в Благоевград, имат своето място тук и ние ще продължаваме да се борим за това, децата да четат“, каза в приветствието си Христина Шопова. Председателят на Асоциация за култура и книжовност Венка Рагина благодари Община Благоевград за съдействието, усилията и отличната работа. Откриването на изложението продължи с богата музикална програма, в която взеха участие възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и представители от различни танцови клубове от Благоевград. По време на официалното откриване бе представена и програмата на изложението и срещите с авторите по дни и часове. 20 издателства разположиха новите си издания на книжни щандове в общо 7 шатри. Стотици жители и гости на областния център застанаха пред щандовете за да открият своите любими заглавия и с интерес разглеждаха подредените книги. Шатрите ще останат пред мол „Ларго“ до 19 май. През това време пл. „България“ ще бъде книжарница на открито.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: „Разделям двойки по домовете“ става част от семейството на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: „Разделям двойки по домовете“ става част от семейството на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

15 Май 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Разделям двойки по домовете“ става част от семейството на „Тара-ра-бумбия“, като заменя постановката „Петел“. Промяната се налага поради здравословен проблем на главната актриса от обявения предварително спектакъл на 17 май от 19:00 часа. Това съобщават от пресцентъра на Община Благоевград. На Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“ жители и гости на Благоевград ще проследят постановката на Младежки театър „Николай Бинев“. Автор на представлението е Тристан Птижирар. Той е номиниран за награда „Молиер“ в категория „Най-добър жив франкофонски автор“ през 2015.
„Разделям двойки по домовете“ е история за двама влюбени, които се срещат отново след 7 години, но по необичаен начин.
С лек хумор и доза мистерия и преплитане на различни чувства, постановката обещава едно истинско забавление над ежедневните ситуации. В ролите ще се превъплътят Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов.
Вече закупените билети за спектакъла „Петел“ ще важат и за „Разделям хора по домовете“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Със силни емоции, бурни аплодисменти и интересни представления продължава Международният театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Със силни емоции, бурни аплодисменти и интересни представления продължава Международният театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

15 Май 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. При голям интерес премина и четвъртата вечер от големия театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград. Стотици жители и гости на града се стекоха в залите на ДТ „Никола Вапцаров“, за да се докоснат до изключителните представления. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
Актьорите Камен Асенов, Венцислава Асенова, Цветелин Павлов, Лилия Гелева, Георги Георгиев- Антика, Павлета Семова, Мила Люцканова представиха постановката „Авеню Кю“. Специално участие на сцената имаше Рафи Бохосян, който влезе в ролята на Гари Колман. Идеята на представлението е на Робърт Лопес и Джеф Маркс, а режисьори са Уест Хайлър от САЩ и Петър Кауков. За музикалното оформление се грижеше Ангел Николов, който застана зад пианото.
Бродуейският мюзикъл за възрастни на Столичен куклен театър представи всички чувствителни теми на нашето време по неочакван начин. Расизъм, ксенофобия, гей-общество, порно-индустрия – всичко бе подложено на добронамерена шега, което доведе към признаване и преодоляване на предразсъдъците, осъзнаване на различията и приемане на разнообразието.
След бурните аплодисменти, фестивалът продължи на Камерна сцена със спектакълът на сдружение „Нейно Величество Тенджерата под налягане“ – „Повече не или така нареченият Бернхард“. Представлението се игра по текстовете на Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел, а участие в постановката взеха актьорите Александър Митрев, Цвети Даскалова, Деница Даринова. Театърът напомни на лекция, в която методът на изследване е поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата.
Тази вечер от 19:00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцатов“ ценителите на театралното изкуство ще имат възможността да станат част от „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, а от 21:30 на камерна сцена- „Гората на моето дърво“ от Сашо Димоски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Третата вечер от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ представи „Пияните“ и Harlem Shake

Благоевград: Третата вечер от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ представи „Пияните“ и Harlem Shake

14 Май 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Две постановки бяха изиграни в третия ден от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Първата беше на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров“, където беше показан спектакълът на Явор Гърдев - „Пияните“. Постановката на МГТ "Зад канала" има три номинации Икар 2018 - за режисура на Явор Гърдев, за сценография на Никола Тороманов и за авторска музика на Калин Николов. Сюжетът представи живота на един пиян мъж, който се скита безцелно. Животът го изправя пред предизвикателства и срещи, които разкриват изумителни изповеди.
Във втората част от фестивалната вечер беше представен авторският моноспектакъл на Ованес Торосян и съсценарист Лило Петров. Публиката се запозна с един проект за изгубената духовност, писменост и култура. Седем забавни разказа за хора живеещи в България. Техните възгледи, мечти и принципи. Поставени бяха въпроси за народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока. Кой е виновен, има ли такива? Кой днес пише нашата история? Какво бе в началото, а какво стана? Какво ще е? Отметнат ли е векът? Лош ли е жребият? Защо сме останали и що чиним? Културата ли окарикатуряра карикатуриста или народът окарикатурява културата? Черно-бяло. Ден-нощ. Да-Не. Действие-Надежда.
Тази вечер театралният маратон продължава. От 19.00 часа на Голяма сцена в ДТ „Никола Вапцаров” ще бъде представен Бродуейски мюзикъл за възрастни „АВЕНЮ Q". Музиката и стиховете са от Робърт Лопес и Джеф Маркс. Жители и гости ще могат да видят Камен Асенов, Венцислава Асенова, Цветелин Павлов, Лилия Гелева, Гьорги Георгиев - Антика, Павлета Семова, Мила Люцканова, Мариета Петрова и със специалното участие на Рафи Бохосян в ролята на Гари Колман и с участието на Ангел Николов – пиано. Режисьори на постановката са Уест Хайлър и Петър Кауков.
Вторият спектакъл започва от 21.30 часа на Камерна сцена на ДТ „Никола Вапцаров“. Автори на постановката „Повече не или така нареченият Бернхард“ са Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Фестивалът „Тара-ра-Бумбия“ ще продължи с представлението „АВЕНЮ Q“ на Столичен куклен театър

Благоевград: Фестивалът „Тара-ра-Бумбия“ ще продължи с представлението „АВЕНЮ Q“ на Столичен куклен театър

14 Май 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Фестивалът „Тара-ра-Бумбия“ в Благоевград ще продължи с представлението „АВЕНЮ Q“ на Столичен куклен театър. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Десислава Кузманова, директор на Общинско дружество „Благоевград фест“ ЕООД. „След това на камерна сцена от 21:30 часа Сдружение „Нейно величество тенджерата по налягане“ ще покаже „Повече не или така нареченият Бернхард““, каза Кузманова. Програма продължава и на 15 май, с представление на Драматичен театър Пловдив с „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга. На камерна сцена ще бъде представена и „Гората на моето дърво“ от Сашо Димоски. На 16 май Театър „Възраждане“ ще покаже „Великденско вино“.
„Разбира се имаме и „Щастливият Бекет“ на Марийн Росен, който участва всяка година и един много любим наш режисьор. На 17 май няма да бъде представена постановката „Петел“, тъй като един от актьорите не се чувства добре и няма да може да присъства. Допълнително ще дадем информация коя ще бъде постановката, която ще замести. Тя със сигурност ще бъде на Младежки театър „Николай Бинев“, каза още Кузманова. От 21:30 часа на камерна сцена е представлението на Театър „Реплика“ – „Лоши деца“, като те също са били участници на фестивала. „На 18 май очакваме Театър „Азарян“ с представлението „В очакване на Годо“. В 21:30 - „Скулптури“ на Иво Димчев. Той отново е в Благоевград. За нас е огромна чест, че успя да дойде, тъй като е изключителен творец“, подчерта Кузманова.
На 19 май е закриването на фестивала, което ще започне от 17:00 часа с „Добре дошли в България“. „Това е една постановка от Здрава Каменова и ще закрием фестивала с Македонски народен театър – Скопие „Ничия земя“. Тази година сме включили две македонски постановки, тъй като искаме да насочим вниманието изцяло към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата На 18 май ще имаме и кръгла маса, която ще бъде на тема „Театрален мост България- Македония“ и как да скъсяваме разстоянията. Съпътстващите ни програми са също интересни. На 16 май ще представим автобиографичната книга на Стефан Данаилов и ще имаме премиера на филма „Монолог“ . На 17 май очаквайте модул „Памет“ , който всяка година представяме. Ще го посветим на постановката „Антигона“ на ДТ „Никола Вапцаров“ или Антигона 30 години по- късно“, каза Кузманова.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: За шеста поредна година имаме едни от най-добрите представления във фестивала „Тара-ра-Бумбия“

Десислава Кузманова, Община Благоевград: За шеста поредна година имаме едни от най-добрите представления във фестивала „Тара-ра-Бумбия“

13 Май 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За шеста поредна година имаме едни от най-добрите представления във фестивала „Тара-ра-Бумбия“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова, директор на Общинско дружество „Благоевград фест“ ЕООД. „Стигнахме до шестото издание на фестивала, което е чест за нас, тъй като е голямо удоволствие да работим по фестивала „Тара-ра-Бумбия“. Тази година отново имам едни от най-добрите постановки. Стараем се да отразим търсенията на младите и независими театри. Фестивалът отново се провежда на двете сцени на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград, като имаме и други пространства“, каза още Кузманова. Тя подчерта, че програмата за фестивала може да бъдат открита на касата на театъра. „В неделя започваме в 19.00 часа с постановката „Пияните“. На камерна сцена ще бъде представен моноспектакълът на Ованес Торосян „HARLEM SHAKE”. На 14 май Столичен куклен театър ще покаже „АВЕНЮ Q“, а след това на камерна сцена от 21.30 часа Сдружение „Нейно величество тенджерата по налягане“ ще покаже „Повече не или така нареченият Бернхард“, каза Кузманова. По думите ѝ програма продължава и на 15 май с представление на Драматичен театър - Пловдив с „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга. На камерна сцена ще бъде представена и „Гората на моето дърво“ от Сашо Димоски. На 16 май Театър „Възраждане“ ще покаже „Великденско вино“.
„Разбира се имаме и „Щастливият Бекет“ на Марийн Росен, който участва всяка година и един много любим наш режисьор. На 17 май няма да бъде представена постановката „Петел“, тъй като един от актьорите не се чувства добре и няма да може да присъства. Допълнително ще дадем информация коя ще бъде постановката, която ще замести. Тя със сигурност ще бъде на Младежки театър „Николай Бинев“, каза още Кузманова. От 21.30 часа на камерна сцена е представлението на Театър „Реплика“ – „Лоши деца“, като те също са били участници на фестивала. „На 18 май очакваме Театър „Азарян“ с представлението „В очакване на Годо“. В 21.30 „Скулптури“ на Иво Димчев. Той отново е в Благоевград. За нас е огромна чест, че успя да дойде, тъй като е изключителен творец“, подчерта Кузманова.
На 19 май е закриването на фестивала и ще започне от 17.00 часа с „Добре дошли в България“. „Това е една постановка от Здрава Каменова и ще закрием фестивала с Македонски народен театър – Скопие „Ничия земя“. Тази година сме включили две македонски постановки, тъй като искаме да насочим вниманието изцяло към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата На 18 май ще имаме и кръгла маса, която ще бъде на тема „Театрален мост България- Македония“ и как да скъсяваме разстоянията. Съпътстващите ни програми са също интересни. На 16 май ще представим автобиографичната книга на Стефан Данаилов и ще имаме премиера на филма „Монолог“. На 17 май очаквайте модул „Памет“, който всяка година представяме. Ще го посветим на постановката „Антигона“ на ДТ „Никола Вапцаров“ или Антигона 30 години по-късно“, каза още Кузманова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Постановката „Секс, наркотици и рокендрол“ предизвика голям интерес във втората вечер от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

Благоевград: Постановката „Секс, наркотици и рокендрол“ предизвика голям интерес във втората вечер от Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“

13 Май 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изключителен интерес и бурни аплодисменти на театралната сцена в Благоевград предизвика постановката „Секс, наркотици и рокендрол“. Тя се игра в съботния ден на Голяма сцена на ДТ „Никола Вапцаров” от 19.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Спектакалът е дело на Ерик Богосян, а артистите вече 25 години показват весели и вълнуващи преживявания за проблеми, които може би съществуват вечно. От 17.00 часа на Kамерна сцена на Драматичен театър „Н. Вапцаров“ ценителите на театралното изкуство бяха част от „Любовни усмивки“ от А.П.Чехов по „Мечка” и „Предложение”.
Днес от 19.00 часа ще бъде поставен спектакалът „Пияните“ на Явор Гърдев, а от 22.00 часа на камерна сцена ще бъде представен моноспектакъл на Ованес Торосян „HARLEM SHAKE”.
„Тара-ра-бумбия” е единственият по рода си театрален фестивал в страната, чиято мисия е да подпомага и да дава възможност за изява на млади театрални творци, да показва търсенията и смелостта им да експериментират, с подчертан интерес към случващото се на независимата сцена, като същевременно участва активно в изграждането на вкус към стойностното изкуство, отвъд контекста на локалното и националното. Екипът му се стреми да показва най-ярките и провокативни режисьорски имена, също и да следи развитието на някои от тях чрез редовното им присъствие с нови заглавия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.