НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили

Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили

16 Май 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 г. С него Министерският съвет представя изводи и насоки за съсредоточаване на усилията през следващия отчетен период. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
През 2017 г. във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто.
Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.
В доклада е отбелязано и присъединяването на България към нотификацията за създаването на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната и заявеното участие в три от предложените многонационални проекта.
Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.
В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020; изготвяне на пътна карта за разработване на дългосрочна, всеобхватна и финансово осигурена програма за развитие на въоръжените сили след 2020 г.; реализация на разчетите в приетия Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.; стартиране на трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили; попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв; изграждане на способности за киберотбрана и др.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г.

Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г.

16 Май 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще обсъди доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Р България през 2017 г. Това предвижда първата точка от дневния ред на министрите за днешното редовно правителствено заседание. Точката е внесена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Кабинетът ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2018 година.
Министрите ще определят и спечелилия конкурса участник за концесионер на морски плаж „Слънчев ден“, община Варна, област Варна. Точката е внесена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Правителството ще разгледа наредба за изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията. Предложението е внесено от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Кабинетът „Борисов“ 3 ще гласува проект на постановление за промени на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, приета с постановления на Министерския съвет от 2016 г.
Министерският съвет ще разгледа проект на закон за промени в Закона за защита от шума в околната среда, внесен от министъра на здравеопазването. Министрите ще разгледат проект на Закон за киберсигурност, внесен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.