НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Служителите на болниците във Враца и Ловеч получиха заплатите си

Служителите на болниците във Враца и Ловеч получиха заплатите си

30 Май 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването преведе дължимите средства за заплати на персонала в болниците МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", Ловеч и МБАЛ „Христо Ботев“, Враца, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Служителите в областната болница в Ловеч получават заплатите си за месеците февруари, март и април 2018 г. Работещите в МБАЛ Враца получават възнагражденията си за месеците март и април т.г.
По този начин здравното министерство изпълни Решението на Министерския съвет от 23 май 2018 г. болницата в Ловеч да получи 1 022 985 лв., а тази във Враца - 1 200 128 лв. Средствата се предоставят от МЗ като безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал.
Към днешна дата вече е преодоляно забавянето при изплащането на възнагражденията на работещите в двете болници.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Медици и жители на града блокираха движението на главния път София - Варна, в района на пътен възел Абланица

Ловеч: Медици и жители на града блокираха движението на главния път София - Варна, в района на пътен възел Абланица

27 Май 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Ловешки медици и жители на града блокираха движението на главния път София - Варна, в района на пътен възел Абланица, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите настояват за повече яснота относно бъдещето на болницата в града, която е в тежко финансово състояние. Протестът ще продължи до 18.00 часа, като на всеки 10 мин. движението ще бъде пропускано, за да не се образуват големи колони от автомобили.
По-рано днес от Министерство на здравеопазването съобщиха, че до края на следващата седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ - Ловеч.
Протестът се състои за четвърта поредна неделя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на следващата седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ - Ловеч

До края на следващата седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ - Ловеч

27 Май 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. До края на следващата седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ - Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Във връзка с изразена позиция от представители от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, че няма яснота относно бъдещето на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването информира, че в изпълнение на Решението на правителството болницата ще получи 1 022 985 лв. безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал за месец февруари, месец март и месец април 2018 г. До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на персонала и по този начин ще се преодолее изоставането.
В инвестиционната програма на министерството са предвидени допълнително 175 хил. лв. за оборудване, което е предпоставка за подобряване дейността на водещи структури в болницата.
В разчетите на НЗОК за дейност месец април лечебното заведение е предвидено да изработи клинични пътеки и клинични процедури на стойност над 440 хил. лв. като потенциалът на болницата е да достигне приходи от здравна каса в размер на близо 532 хил. лв. Това са параметри, които гарантират оптимално реализиране на текущата дейност, разпределение на паричните потоци както за персонал, така и за консумативи и медикаменти, а и за погасяване на просрочени задължения, в рамките на възможностите на лечебното заведение.
Министерството на здравеопазването постигна споразумение за разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори, като най-големият кредитор е опростил лихвите и 300 хил. лв. от задълженията на болницата, а останалите са приели периоди на погашения, които позволяват оптимално реализиране дейността на МБАЛ.
Изброените факти и обстоятелства доказват, че многопрофилната болница със смесено държавно и общинско участие в капитала е приоритетна за държавата, за местната власт и е основен фактор за развитие на здравеопазването в област Ловеч.
Предприети са действия за анализ и сигнализиране относно причините и факторите, довели до тежкото финансово състояние на МБАЛ "Проф. д-р Параскева Стоянов" с цел тяхното елиминиране в бъдеще. За да има гаранции, че лечебната дейност ще се реализира законосъобразно и целесъобразно в лечебното заведение се търсят подходящи механизми за реализиране на оздравителния план. Той трябва да се изпълнява така, че да гарантира лечебната дейност и разпределението на паричните потоци както за лечение на пациентите, така и за осигуряване спокойствие и предвидимост в работата на персонала на областната болница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За четвърта поредна неделя медици и жители на Ловеч излизат на протест

За четвърта поредна неделя медици и жители на Ловеч излизат на протест

27 Май 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Ловеч. За четвърта поредна неделя, медици и жители на Ловеч ще блокират за един час, след 17.00 часа, движението по главния път София - Варна, в района на пътен възел Абланица, предаде БНР. Протестиращите настояват за повече яснота относно бъдещето на болницата в града, която е в тежко финансово състояние.
Въпреки обещаните им от правителство пари за изплащане на забавените им заплати чрез безлихвен заем, медиците от Ловешката болница и днес излизат на протест, на който ще бъдат подкрепени и от жители на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството осигури средства за заплати в болниците във Враца и Ловеч (ОБЗОР)

Правителството осигури средства за заплати в болниците във Враца и Ловеч (ОБЗОР)

23 Май 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предостави финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД във Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, в Ловеч в размер на малко над 2 млн. лева. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 година. Премиерът Бойко Борисов заяви: „Болниците в Ловеч и Враца ще продължат да работят и служителите в тях ще си получават редовно заплатите“. Той призова Министерството на здравеопазването да направи реформи, но не за сметка на лекари, санитари и медицински сестри. „Те си вършат работата и трябва да получават заплатите“, изтъкна премиерът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осигурени са средства за заплати за болниците във Враца и Ловеч

Осигурени са средства за заплати за болниците във Враца и Ловеч

23 Май 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лв. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 година. Решението съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Болниците в Ловеч и Враца ще продължат да работят и служителите в тях ще си получават редовно заплатите

Премиерът Бойко Борисов: Болниците в Ловеч и Враца ще продължат да работят и служителите в тях ще си получават редовно заплатите

23 Май 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят. Другото си е наша работа. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби“, коментира премиерът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще представи пред правителството механизъм за изплащането на заплатите на медиците в Ловеч и Враца

Министър Кирил Ананиев ще представи пред правителството механизъм за изплащането на заплатите на медиците в Ловеч и Враца

23 Май 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от болниците в Ловеч и Враца. В понеделник на 21 май министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в двете болници, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв.
Правителството ще определи и двама заместник-председатели на ДАНС. Това предвиждат 31 и 32 точка от дневния ред на министрите за днешното редовно правителствено заседание. Предложенията са внесени от министър-председателя Бойко Борисов.
Кабинетът ще разгледа и Проект на постановление за българските неделни училища, внесен от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Министерският съвет ще разгледа и Списъка на общинските пътища, както и отчет за 2017 г. за изпълнението на третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30% от избрано законодателство за периода 2015-2017 г. и на неизпълнените мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса. Кабинетът ще отпусне допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Правителството ще одобри и максималния размер на новите държавни граници за 2019 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти.
На правителственото заседание ще бъде разгледан и проекторешение за отнемане правото на управление върху инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница – обект публична държавна собственост, от МВР и за предоставянето му за управление на областния управител на Ямбол.
Кабинетът ще одобри допълнителни разходи и по бюджета на МОН за 2018 г. и ще разгледа промени в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на България.
На вниманието на министрите ще бъде поставен и проект на постановление за промени в Правилника за устройството и дейността на Служба „Военна информация“, внесен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов възложи изготвянето на механизъм за изплащане на възнагражденията в болниците в Ловеч и Враца

Премиерът Бойко Борисов възложи изготвянето на механизъм за изплащане на възнагражденията в болниците в Ловеч и Враца

21 Май 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв.
В разговор с двамата министри премиерът посочи, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, посочи Борисов.
Той подчерта, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците. Министър-председателят настоя за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.
След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от страна на министерствата на финансите и на здравеопазването, на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници. Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването:  Възстановена е дейността на реанимацията във врачанската болница

Министерство на здравеопазването: Възстановена е дейността на реанимацията във врачанската болница

17 Май 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Враца. От днес Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ) на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца възстановява дейността си, съобщават от Министерство на транспорта.
От ръководството на лечебното заведение уточняват, че за да се стигне до положителната развръзка активно е съдействал началникът на ОАРИЛ д-р Ростислав Стефанов. Вече е изготвен и график за работата на реанимацията в областната болница.
Възстановена е и оперативната дейност на Отделението по акушерство и гинекология, както и на хирургичните отделения в МБАЛ.
Все още се работи за подновяване функционирането на Спешното приемно отделение на МБАЛ „Христо Ботев“.
Екипът на министър Кирил Ананиев приветства проявеното разбиране и отговорното поведение на работещите във врачанската болница и още веднъж уверява, че министерството прави всичко възможно за възстановяването на нормалния ритъм на работа на МБАЛ „Христо Ботев“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Яйца трябваше да се хвърлят срещу хората, които докараха Врачанската болница до това състояние, а не срещу тези, които искат да стабилизират системата

Министър Кирил Ананиев: Яйца трябваше да се хвърлят срещу хората, които докараха Врачанската болница до това състояние, а не срещу тези, които искат да стабилизират системата

16 Май 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Яйца трябваше да се хвърлят срещу хората, които докараха Врачанската болница до това състояние, а не срещу тези, които искат да стабилизират системата. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.
"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита той, след като в началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката му Жени Начева, защото не са получавали заплати от февруари. "Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", посочи Ананиев.
"Тези болници в продължение на 13 и повече години се водят във фалит. Източвани са милиони", каза Ананиев. В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца.
"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", категоричен бе министърът.
"Откакто вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с инвеститорите. Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", допълни той.
Министърът поясни, че още през декември ресорното му министерство е започнало акция заедно с Главна прокуратура и МВР: "Направили сме проверките и сме изпратили документацията в прокуратурата. Те са влезли в 21 болници, в които са установени порочни практики. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на здравеопазването и МБАЛ „Христо Ботев“-Враца са изготвили план за изплащането на заплатите на служителите в болницата

Министерството на здравеопазването и МБАЛ „Христо Ботев“-Враца са изготвили план за изплащането на заплатите на служителите в болницата

14 Май 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес бяха изплатени трудовите възнаграждения за месец февруари на работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, която по-рано през деня посети лечебното заведение и разговаря с персонала на врачанската болница, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. По време на срещата беше поет ангажимент до края на месец май т.г. МБАЛ „Христо Ботев“ да получи изработените по договор с НЗОК средства за месец април, в т.ч. и средствата за извършената от персонала дейност. Целта, която си поставят МЗ и ръководството на врачанската болница, е до края на месец юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските възнаграждения.
Зам.-министър Начева съобщи, че е постигнато съгласие с кредиторите на МБАЛ „Христо Ботев“, което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно. За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места, за да може лечебното заведение да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа.
Според Жени Начева средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези по Националния рамков договор за 2017 г. и МБАЛ „Христо Ботев“ има потенциал и възможност да реализира същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.