НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

9 Юли 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заплаши Сирия с „твърд отговор“, ако нейната армия наруши десетилетното споразумение за прекратяване на огъна в зоната на Голанските възвишения, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
Проправителствени сирийски сили напредват към израелската граница през последните седмици и Израел призова за спазване на споразумението от 1974 година за прекратяване на огъня и за зачитане на демилитаризираната буферна зона на границата.
„Ще зачетем споразумението от 74-та и ще настояваме върху всеки малък детайл. Всякакви нарушения ще бъдат посрещнати с твърд отговор от Израел“, заяви Либерман.
Той повтори и, че Израел няма да позволи на Иран да използва Сирия като плацдарм, от който да извършва нападения над израелска територия. „Нищо не се е променило и няма нищо ново“, заяви Либерман.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

7 Юли 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският журналист Сет Францман, в анализ за израелското електронно издание The Jerusalem Post, пише за наскоро постигнатото мирно споразумение между сирийските бунтовници и Русия в южната сирийска провинция Дараа. Според журналиста, това споразумение няма да промени ситуацията за Израел и въпросите за сигурността му остават. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Хиляди сирийци, които избягаха от бойните действия, започнаха да се завръщат по домовете си в петък, след като сирийските бунтовници в Южна Сирия постигнаха споразумение с Русия. Русия е ключов съюзник на сирийския режим и водеше преговори за прекратяване на огъня.
Бунтовниците се съгласиха да предадат тежкото си въоръжение и някои от районите, които контролират близо до Дараа. Споразумението е добра новина за Дамаск, Иран, Хизбула и Москва, които спечелиха този кръг и лесно подчиниха бунтовниците в Юга, след седемгодишната гражданска война. Това са добри новини и за Йордания, защото масовият натиск от близо 200 000 цивилни, които избягаха от бойните действия към йорданската граница, сега най-вероятно ще намалее и тези цивилни ще се завърнат вкъщи.
Въпреки това, за Израел споразумението може и да не донесе мир. Пълните детайли на споразумението не са ясни, но не изглежда то да съдържа контролираните от сирийските бунтовници области, съседни на Голанските възвишения. То не съдържа и областта контролирана от Ислямска държава близо до Голан. Това означава, че отбранителните интереси на Израел не са част от споразумението. Всъщност иранската държавна телевизия отпразнува споразумението, твърдейки че то ще подрине „сътрудничеството“ на Израел с „бунтовниците“ до Кунейтра и ще подкопае контрола на Израел върху Голан.
В петък Ерусалим реагира на отломка, която попадна на израелската част от линията за прекратяване на огъня от 1974 година в Голан, като порази позиция на сирийския режим от другата страна. Това не вещае добро за предстоящия период. Има достатъчно притеснения за Ерусалим. Първо и най-важно е присъствието на Иран в Сирия и подкрепените от Иран бунтовници, които участваха в скорошната офанзива. Израел заяви, че Иран трябва да напусне Сирия, след като войната вече затихва, но бунтовниците на Иран са активни и в южната част на Сирия. Допълнително, Хизбула е активна недалеч от Кунейтра. Докато бунтовниците губят контрол, тези антиизраелски сили продължават със стремежа си да контролират района около Голан.
Тогава идва и въпросът за хилядите сирийски цивилни граждани, които намериха подслон близо до голанската граница. Те пристигнаха през последните две седмици и Ерусалим ги снабди с хуманитарна помощ. Много от тези цивилни се страхуват от бруталността на сирийския режим и отмъстителните нападения. Ще успеят ли те да се завърнат у дома при споразумение на по-късен етап?
Израел е изолиран в преговорите за южната част на Сирия. Това е от части и по собствената вина. Той не участва в сирийския конфликт и не е приел голям брой бежанци, както го направиха Йордания, Ливан и Турция. Въпреки това, Израел отбеляза на няколко пъти, че иранската заплаха в Сирия е червена линия. В тази посока имаше редица въздушни удари, някои обявени, а други съобщени по чуждестранните медии, през последните няколко години. Тези напрежения се увеличиха драстично през последната година. Ирански дрон навлезе в израелското въздушно пространство през февруари, а на 20 май към Израел бяха изстреляни ракети от иранските сили в Сирия.
Въпреки това, дори докато Иран провокираше Израел, за да разбере какъв ще е отговорът му, сирийският лидер Башар Асад заяви пред журналисти, че иранските сили не присъстват в Сирия. Москва обяви, че „чуждестранните“ сили трябва да напуснат Сирия. Всичко това сочи към многопластов опит на Иран да се скрие в Сирия, преструвайки се, че „официалните“ му сили на присъстват, докато пипалата на влияние на Техеран се разпространяват. Например, в средата на юни иракски бунтовници, подкрепени от Иран, бяха нападнати от мистериозен въздушен удар на сирийската граница с Ирак. Тези бунтовници бяха установили база върху стратегически наземен коридор между Ирак и Сирия. Дамаск обвини САЩ за удара, докато САЩ обвиниха Израел.
В някои аспекти победата над бунтовниците в южната част на Сирия отбелязва края на сирийския конфликт. Гражданската война започна именно с протестите в Дараа. Бунтовниците не бяха победени директно, или пък завършиха под турска протекция в Севера. Но сега започва нов рунд – битката за поствоенна Сирия. Това е сложна борба, включваща САЩ и Турция, но засягаща и Израел. И за Ерусалим основният въпрос е дали Дамаск ще излезе по-силен, или Иран ще излезе повече като победите в Южна Сирия, както и какво означава руската роля. Ако споразумението с бунтовниците в Дараа успее, режимът на Башар Асад ще насочи поглед към пограничния район до Голанските възвишения и всички тези въпроси ще придобият още по-голямо значение за Израел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Сирийската армия засилва офанзивата си в югозападната част на страната

Sputnik: Сирийската армия засилва офанзивата си в югозападната част на страната

21 Юни 2018 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Сирия. Активността на сирийската армия се е увеличила значително в югозападния регион на страната, където контролираните от бунтовници райони граничат с Йордания и спорната област на Голанските възвишения, предава Sputnik.
Сирийската армия е започнала бомбардирането на град Кафр Шамс в сряда, фронтов град между територията контролирана от правителството и тази окупирана от бунтовниците.
Според интернет сайта „Sirya.liveuamap.com“, само един пласт от бунтовнически-контролирана територия разделя сирийското правителство от Голанските възвишения, които са спорен регион между Сирия и Израел.
Сирийската военна операция в югозапада ще бъде рискована, след като Израел и Йордания са открито раздразнени от възобновяването на контрола в граничните области от страна на сирийските сили. Докато Израел твърди, че ирански сили наближават Голанските възвишения заедно с войниците на сирийския президент Башар Асад, в Йордания са по-притеснени от справянето с нова вълна от бежанци, бягащи на юг от конфликта.
Сирийско-йорданската граница е затворена, заради въоръжения конфликт, който последователно удря сирийската и йорданската икономика.
Очаква се бомбардировките да бъдат последвани от пълномащабен сблъсък, след като местните и бунтовниците съобщават за натрупване на правителствени сили близо до югозападния регион.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху, в телефонни разговори с Владимир Путин и Майк Помпео, е повторил позицията си, че Иран трябва да напусне Сирия

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху, в телефонни разговори с Владимир Путин и Майк Помпео, е повторил позицията си, че Иран трябва да напусне Сирия

17 Юни 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е заявил по време на ежеседмичното правителствено заседание на кабинета си в неделя, че е провел телефонни разговори през уикенда с президента на Русия Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, повтаряйки пред тях позицията си, че е от голямо значение Иран да бъде изкаран от Сирия, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
„Изясних им нашите принципи по този въпрос. Иран трябва да напусне Сирия и ние ще действаме, и вече го правим, срещу опитите на Иран да се установи в тази страна“, заяви Нетаняху.
От Кремъл съобщиха, че Путин и Нетаняху са говорили за „общите усилия за осигуряване на сигурността близо до сирийско-израелската граница“ по време на телефонния си разговор. Те също „изразиха готовността да засилят координацията на общите си действия във връзка със Сирия, включително борбата с международния тероризъм“, се гласи в съобщението на Кремъл.
Израел на няколко пъти повтори позицията си, че няма да толерира иранското военно присъствие в Сирия и извърши удари срещу подкрепени от Иран сили, както и срещу опитите да се внесе оръжие към ливанската терористична групировка „Хизбула“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Генерал от военното разузнаване на Израел предупреди, че Иран подготвя нападение над Израел от Сирия

Sputnik: Генерал от военното разузнаване на Израел предупреди, че Иран подготвя нападение над Израел от Сирия

15 Юни 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Изтекъл видеоклип от среща между началника на военното разузнаване на Израел генерал-майор Тамир Химан и няколко чужди министри на сигурността показва Химан, който ги предупреждава, че присъствието на Иран в Сирия не е предназначено да подкрепя борбата на сирийския президент Башар Асар срещу терористи, а цели да заплаши Израел, предава Sputnik.
Химан показва на групата от чужди министри карта на предполагаемите бази на Иран в Сирия. Видеото не е от най-високото качество, за да се разбере повече, но то все пак „показва как те се разпростират сред страната“, според израелския вестник „The Times of Israel“. Предполага се, че видеото е заснето по време на тайна конференция по държавна сигурност, проведена в Ерусалим от министъра на сигурността на Израел Гилад Ердан.
„Вие най-вероятно си мислите, че те се опитват да помогнат на режима на Асад да се бори срещу екстремистите и терора. Е, подгответе се за изненада: във всичките тези места върху картата, няма никакви битки от половин месец“, е заявил Химан, докато е показвал картата.
Според него Иран се „опитва да увеличи усилията за възможност и способност за изстрелване на ракети от там и за установяване на собствени клетки, които могат да пробият Израел и да наранят селищата в Голанските възвишения“.
По време на конференцията, Тамир Химан отбеляза че победата на Асад във войната в Сирия е широко осигурена. „Няма реална заплаха за Асад, тогава защо иранците стоят там? Ако те искаха да помогнат на режима му, Асад към този момент вече можеше да им каже „благодаря и довиждане““, заяви той.
Фактът, че иранците успяха в изстрелването на ракети към Израел, принуждавайки ни да отваряме приюти, създаде в техните очи огромен успех, въпреки че беше пълен провал операционно“, заяви Химан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Израелската армия е започнала „изненадващо“ военно учение в Голанските възвишения

Sputnik: Израелската армия е започнала „изненадващо“ военно учение в Голанските възвишения

10 Юни 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелските сили са започнали голямо мащабно военно учение в Голанските възвишение, заявиха от израелските отбранителни сили, предава Sputnik.
„Преди не много време е започнало изненадващо голямо мащабно военно учение в областта на Голанските възвишения. В допълнение, като част от учението, е активирана системата за привикване на запасни войници“, заявиха от израелските сили, цитирани от вестник „The Times of Israel“.
От армията допълниха, че ученията са „планирани предварително като част от тренировъчния график за 2018 година“ и не са свързани с настоящата ситуация в региона.
Военните също са предупредили местните жители, че може да чуят звуци от експлозии и че трафикът в района може да се увеличи, заради ученията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Ирански военни и членове на „Хизбула“ се дегизират като сирийски войници, за да избегнат израелските удари

The Wall Street Journal: Ирански военни и членове на „Хизбула“ се дегизират като сирийски войници, за да избегнат израелските удари

10 Юни 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийският режим прикрива милициите на иранските съюзници като свои собствени бойци, предоставяйки им униформи на военни от армията на президента Башар Асад, пише американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава на информация от противниците на Дамаск.
Според изданието по този начин подкрепяните от Техеран бойци се опитват да прикрият следите от присъствието си в Сирия, но и да понижат риска от нови ракетни удари от страна на Израел срещу ирански съоръжения на територията на близкоизточната република.
Израел многократно увери, че няма да допусне силите, лоялни на Иран, да укрепят позициите си в Сирия. В тази връзка израелските военни следят ситуацията в страната внимателно, докато правителството на Башар Асад и неговите съюзници изглежда подготвят военна атака срещу бунтовниците в Югозападна Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенямин Нетаняху: Израел запазва свободата си на действие по отношение на иранското присъствие в Сирия

Бенямин Нетаняху: Израел запазва свободата си на действие по отношение на иранското присъствие в Сирия

3 Юни 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му си запазва пълната свобода на действие по отношение на опитите на Иран да се укрепи във военно отношение в която и да е част от Сирия, предава ТАСС.
„Израел си запазва и ще запази своята свобода на действие срещу иранското военно присъствие в Сирия“, написа Нетаняху на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Посланикът на Турция се завърна в САЩ, след като беше привикан за консултации в Анкара

Daily Sabah: Посланикът на Турция се завърна в САЩ, след като беше привикан за консултации в Анкара

1 Юни 2018 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Посланикът на Турция във Вашингтон се завърна на поста си, след като беше привикан в Анкара за консултации заради преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, пише Daily Sabah.
От външното министерство потвърдиха, че Сердар Кълъч е напуснал Анкара в четвъртък, две седмици след като Турция го привика за консултации.
Кълъч се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателя Бинали Йълдъръм, за да обсъдят местенето на посолството и сблъсъците в Ивицата Газа.
Говорейки пред телевизия „Haber“ в сряда, външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Кълъч ще се завърне към поста си преди срещата му с американския му колега Майк Помпео на 4 юни във Вашингтон.
„Както знаете, не сме го изтеглили за постоянно. Не е правилно да нямаме посланик във Вашингтон“, заяви Чавушоглу.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Палестина ще подаде иск в Международния съд на ООН срещу решението на САЩ за Ерусалим

ТАСС: Палестина ще подаде иск в Международния съд на ООН срещу решението на САЩ за Ерусалим

29 Май 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Рамала. Властите на Палестинската автономия ще подадат иска в Международния съд на ООН срещу решението на САЩ да пренесат посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предава ТАСС.
„Палестинското ръководство ще се обърне към Международния съд на ООН срещу решението на американската администрация. Искът ще бъде готов в близките дни“, заяви генералният секретар на изпълнителния комитет на Организацията за освобождаването на Палестина Саиб Арикат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На границата на Израел с Ивицата Газа са активирани сирените за въздушна опасност

РИА Новости: На границата на Израел с Ивицата Газа са активирани сирените за въздушна опасност

28 Май 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. На израелската граница с Ивицата Газа са задействани сирените, предупреждаващи гражданите за възможен ракетен обстрел от територията на палестинския анклав, предава РИА Новости. Системата е активирана в град Сдерот, където на 20 хиляди жители им бе препоръчано да потърсят подслон в бомбоубежищата.
От армията потвърдиха информацията, като уточниха, че се проверяват обстоятелствата около активиране на сирените.
По-рано в понеделник израелски танк атакува наблюдателен пункт в отговор на опит за преминаване на границата от двама палестинци и обстрел при опита за задържането им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Американски конгресмен призовава за признаване на Голанските възвишения за израелска територия

Sputnik: Американски конгресмен призовава за признаване на Голанските възвишения за израелска територия

22 Май 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски конгресмен призовава за признаване на Голанските възвишения за израелска територия, предава руската информационна агенция Sputnik.
Конгресменът републиканец от Флорида Рон ДеСантис е внесъл предложението си в конгресната комисия по външни работи.
В изказване пред интернет сайта Walla news той заявява, че въпреки че това би бил символичен акт, по този начин САЩ ще даде знак на Израел, че никога няма да го принуди да се откаже от своя територия.
Израел завладява Голанските възвишения през Шестдневната война, а ги анексира през 1981 година. Нито една държава включително САЩ не признава анексирането и счита Голанските възвишения за окупирана територия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Според мирния план на Доналд Тръмп столица на Палестина трябва да стане предградие на Ерусалим

The Jerusalem Post: Според мирния план на Доналд Тръмп столица на Палестина трябва да стане предградие на Ерусалим

21 Май 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Предградието на Ерусалим Абу Дис, на изток от Свещения град, трябва да стане столица на бъдеща Палестинска държава според замислите на американския президент Доналд Тръмп за мирно споразумение между евреите и палестинците, заяви председателят на израелската партия „Йеш Атид“ Яир Лапид в понеделник, цитиран от електронното издание The Jerusalem Post.
“През почивните дни, различни източници разкриха, че в американския документ, който ще бъде представен следващия месец, Абу Дис ще бъде споменат като столица на Палестина“, заяви Лапид по време на партийно заседание.
Според неговите думи, премиера на Израел Бенямин Нетаняху знае за плана и се е съгласил с него, пише вестникът.
„Това води до два въпроса“, посочи Лапид. „Единият е, дали решението за две държави е обратно на масата със съгласието на премиера? Вторият е, дали Абу Дис е приемлив за Нетаняху като бъдеща палестинска столица. Знам, че премиерът не дава интервюта, но има граници на неговото мълчание. Ако това е вярно, израелското общество трябва да го знае“, подчерта той.
По време на срещата на „Ликуд“, чийто председател е премиерът, малко след това, Нетаняху не коментира конкретно по въпроса, но заяви: „Нашите успехи тепърва предстоят. Нашите политики не се основават на слабост. Не се базират на концесии, които ще ни поставят под заплаха“.
Нетаняху добави, че „Ликуд“ вярва в правото на еврейския народ над неговата земя и има воля за мир със съседите си, които действително го желаят.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След САЩ: И Парагвай откри посолство в Ерусалим

Reuters: След САЩ: И Парагвай откри посолство в Ерусалим

21 Май 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Парагвай откри посолство в Ерусалим, превръщайки се във втората държава след Гватемала, която последва примера на САЩ да премести дипломатическото си представителство в Израел от Тел Авив, предава Reuters. На церемонията присъстваха президентът на Парагвай Хорасио Картес и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.
Агенцията припомня, че точно преди седмица в Ерусалим се състоя церемонията по откриването на американското посолство. Само два дни по-късно Гватемала също премести дипломатическото си представителство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Баку: Преместването на американското посолство в Ерусалим е довело до хуманитарна катастрофа

Баку: Преместването на американското посолство в Ерусалим е довело до хуманитарна катастрофа

19 Май 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Преместването на американското посолство в Ерусалим е довело до хуманитарна катастрофа, заявява азербайджанския министър на външните работи Елмар Мамедяров на конференцията на Организацията за ислямско сътрудничество , провеждаща се в Истанбул, предава TACC.
„Признаването от президента на САЩ на Ерусалим за столица на Израел и преместването на посолството в този град противоречи на международното право. Тази стъпка, предприета въпреки множеството предупреждения, разби надеждите за постигане на справедливо разрешаване на палестинско-израелския конфликт и отвори пътя към хуманитарна катастрофа“, заяви Мамедяров пред форума.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ очакват и други техни съюзници да преместят посолствата си в Ерусалим

ТАСС: САЩ очакват и други техни съюзници да преместят посолствата си в Ерусалим

18 Май 2018 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп очаква, че и други техни съюзници, следвайки примера на САЩ, ще преместят своите посолства от Тел Авив в Ерусалим, обявиха от Белия дом след откриването на новото посолството на Гватемала в Ерусалим, предава ТАСС.
„САЩ приветстват преместването на гватемалското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Благодарни сме на нашия партньор от Западното полукълбо, за това че се присъединява към нас, признавайки Ерусалим за столица на Израел. Очакваме и много други наши приятели и съюзници да постъпят по същия начин“, се казва в изявлението на Белия дом.
Гватемала стана втората страна след САЩ, която откри свое посолство в Ерусалим.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Говорител на израелската армия потвърди, че сирените на Голанските възвишения са били фалшива тревога

The Jerusalem Post: Говорител на израелската армия потвърди, че сирените на Голанските възвишения са били фалшива тревога

17 Май 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Сирените, които се задействаха в четвъртък следобед на Голанските възвишения, са били фалшива тревога. Това потвърди говорител на Израелските сили за сигурност малко след задействането на предупредителната система в граничния район със Сирия, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Въпреки че бе активирана противоракетна система Iron Dome, по-ранните съобщения за неидентифициран обект, навлизащ в израелското въздушно пространство, са били фалшиви, увериха от армията. На живущите в района вече е казано, че може да напуснат бомбоубежищата и да се завърнат по домовете си, а също и че няма пострадали или нанесени материални щети.
По-рано в четвъртък в контролираната от Израел част от Голанските възвишения по границата със Сирия бяха задействани сирени, които предупредиха за възможен обстрел и призоваха гражданите да се укрият в бомбоубежища. Първоначално военните съобщиха, че изясняват причините за активирането на предупредителната система. „По предварителни данни сирените са задействани в северната част на Голанските възвишения“, бе казано в съобщение от армията на Израел.
Последният път, в който сирените бяха задействани, бе в нощта на 9 срещу 10 май заради ракетна атака от страна на Сирия. Израел обвини Иран за ударите и в отговор извършиха атака срещу военни съоръжения на Техеран, разположени на територията на Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: По границата между Израел и Сирия са задействани сирени за тревога, причините се изясняват

РИА Новости: По границата между Израел и Сирия са задействани сирени за тревога, причините се изясняват

17 Май 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. В контролираната от Израел част от Голанските възвишения по границата със Сирия са задействани сирени, които предупреждават за възможен обстрел и призовават гражданите да се укрият в бомбоубежища, предава РИА Новости.
Военните увериха, че изясняват причините за активирането на предупредителната система. „По предварителни данни сирените са задействани в северната част на Голанските възвишения“, се казва в съобщение от армията на Израел.
Последният път, в който сирените бяха задействани, бе в нощта на 9 срещу 10 май заради ракетна атака от страна на Сирия. Израел обвини Иран за ударите и в отговор извършиха атака срещу военни съоръжения на Техеран, разположени на територията на Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ХАМАС съобщи, че 50 негови членове са убити тази седмица на границата на Ивицата Газа

AFP: ХАМАС съобщи, че 50 негови членове са убити тази седмица на границата на Ивицата Газа

16 Май 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Газа. Високопоставен член на палестинското движение ХАМАС съобщи, че повечето от 62-та убити от израелски огън палестинци по време на протестите и сблъсъците на границата на Ивицата Газа от тази седмица са членове на групировката, предава AFP.
Салах Бардавил не представи допълнителни детайли дали убитите са членове на въоръженото или политическото крило на движението, както и какво са правили, когато са били убити.
„50 от мъчениците са членове на ХАМАС, а останалите 12 от радона“, заяви Бардавил.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турският министър-председател призова мюсюлманите по света да се обединят „в името на палестинската кауза“

Hurriyet: Турският министър-председател призова мюсюлманите по света да се обединят „в името на палестинската кауза“

16 Май 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм призова мюсюлманите по света „да се съберат заедно“ в името на палестинската кауза, след като при сблъсъци в Ивицата Газа с израелските сили загинаха повече от 60 души, пише Hurriyet.
„Никога не е имало преди такъв инцидент, при който ООН да е била толкова безпомощна“, заяви Йълдъръм, говорейки за насилието в Газа. Според местните здравни власти най-малко 62 палестински демонстранти са загинали. По-рано Йълдъръм покани своите колеги от мюсюлманските държави да проведат спешна среща в Организацията за ислямско сътрудничество за инцидента.
Хиляди палестинци протестираха на 14 май по случай 70 години от създаването на ислямската държава Израел – събитие наричано от палестинците „Катастрофата“ както и срещу решението посолството на САЩ в Израел да се премести от Тел Авив в Ерусалим.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Палестинската автономия оттегля четирима от посланиците си в Европа

AFP: Палестинската автономия оттегля четирима от посланиците си в Европа

16 Май 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Рамала. Палестинската автономия съобщи за оттеглянето на посланиците си от четири държави от Европейския съюз, които изпратиха свои представители на церемонията по откриването на американското посолство в Ерусалим, предава AFP.
Четирите засегнати страни са Австрия, Унгария, Чешката република и Румъния, заявиха от външнополитическото ведомство в Рамала.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След САЩ: И Гватемала откри посолство в Ерусалим

AFP: След САЩ: И Гватемала откри посолство в Ерусалим

16 Май 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Гватемала откри официално своето посолство в Eрусалим в сряда, превръщайки се в първата страна, която последва стъпките на САЩ, предава AFP.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху и президентът на Гватемала Джими Моралес бяха сред официалните лица, които присъстваха на церемонията по откриване на новата дипломатическа сграда в спорния град, който е в в сърцето на израелско-палестинския конфликт.
Нетаняху поздрави централноамериканската нация за предприемането на този ход, като отбеляза, че той е предприет само два дни след откриването на американското посолството в Ерусалим. Израелският премиер обеща, че ще посети Гватемала при следващото си пътуване до Латинска Америка.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турското МВнР настоя генералния консул на Израел да напусне страната „за известно време“

Anadolu Agency: Турското МВнР настоя генералния консул на Израел да напусне страната „за известно време“

16 Май 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция настоя генералния консул на Израел в Истанбул Йозеф Леви Сфари да напусне страната „за известно време", предава държавната Anadolu Agency.
Според дипломатически източници, пожелали анонимност, от ведомството са казали на Сфари да напусне Турция заради безразборното насилие и убийства от страна на израелски войници по границата с Ивицата Газа.
Турският генерален консул в Ерусалим бе призован от израелското външно министерство във вторник и също така от него бе поискано да напусне страната за неопределен период от време.
Най-малко 62-ма палестинци бяха убити и още хиляди бяха ранени от израелските сили по границата с Ивицата Газа по време на протест в понеделник. Хиляди палестинци се бяха събрали на източната граница, за да вземат участие в протестите, целящи да отбележат годишнината от Деня на Накба и да протестират срещу преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция към Израел: „ХАМАС“ не е терористична организация

Турция към Израел: „ХАМАС“ не е терористична организация

16 Май 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изпрати „напомняне“ на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, заявявайки че „ХАМАС“ не е терористична организация, предава Anadolu Agency.
„Напомняне към Нетаняху: Хамас не е терористична организация и палестинците не са терористи. Това е съпротивително движение, което защитава палестинските земи срещу окупиращата сила“, написа Ердоган в пост в социалната мрежа „Туитър“.
„Светът стои в солидарност с хората на Палестина срещу техните потисници“, допълни президентът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Саудитска Арабия ще конфронтира „незаконното“ решение на Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим

The Daily Express: Саудитска Арабия ще конфронтира „незаконното“ решение на Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим

16 Май 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия е свикала среща на Арабската лига, за да обсъди „незаконното решение“ на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, пише британският всекидневник The Daily Express.
Саудитска Арабия е поискала среща на външните министри, за да обсъди кризата между Израел и Палестина, според държавната агенция на Египет.
Вътрешен източник е заявил, че срещата ще „обсъди израелската агресия върху палестинския народ“, след откриването на новото американско посолство в Йерусалим.
Източникът допълни, че те ще „предприемат действия, с които да конфронтират незаконното решение на САЩ да преместят своето посолство в окупирания Йерусалим.“
Външните министри на държавите от Арабската лига ще се срещнат в четвъртък, 17 май, но по-ранна среща на представители се очаква да се осъществи още в сряда.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Реджеп Тайип Ердоган приключи своята визита във Великобритания наричайки журналистите в затвора „терористи“

The Guardian: Реджеп Тайип Ердоган приключи своята визита във Великобритания наричайки журналистите в затвора „терористи“

16 Май 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган приключи своята тридневна визита във Великобритания, настоявайки че всички затворени журналисти в Турция са терористични престъпници, пише британският вестник The Guardian.
По този начин Ердоган игнорира предупреждение от британския премиер Тереза Мей, която го посъветва да не губи поглед към демократичните ценности, докато се опитва да защити страната си от „необикновения натиск на проваления опит за преврат и кюрдския тероризъм“.
На пресконференция на Даунинг стрийт заедно с Тереза Мей, Ердоган не отговори на забележките на британския премиер за човешките права, вместо това настоявайки от Великобритания да направи повече, за да екстрадира турски изгнаници от гюленистките или кюрдски движения, заявявайки че ако Мей не действа срещу тероризма, това би ѝ се върнало.
Тереза Мей, която е нетърпелива да сключи пост-брекзит търговска сделка с Турция, заяви че Великобритания винаги е готова да екстрадира кюрдски терористи, ако бъдат представени доказателства.
Мей заяви, че докато е правилно да се търси справедливост спрямо тези, които са направили опит да свалят демократично избрано правителство, „също толкова важно е Турция да не изгуби своя поглед върху ценностите, които иска да защити. Затова днес подчертах пред президента Ердоган, че искаме да видим демократичните ценности и международните задължения спрямо човешките права, да бъдат спазени.“
Но Ердоган игнорира нейните изказвания, заявявайки: „Трябва да правим разлика между терористи и журналисти. Говорим за… тези, които са хванати да носят оръжие, тези които са убивали хора. Трябва ли да ги наричаме журналисти, защото носят акредитивни писма и лични карти? Към момента турската съдебна система преследва и наказва хора, които са свързани с тероризъм и са участвали в терористични действия.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция „никога няма да приеме“ Йерусалим като столица на Израел

Anadolu Agency: Турция „никога няма да приеме“ Йерусалим като столица на Израел

16 Май 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Турция никога няма да приеме решението на САЩ да признае Йерусалим като столица на Израел, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган във вторник, предава Anadolu Agency.
„Никога няма да приемем опита на САЩ да премести посолството си в Йерусалим и да го признае за столица на Израел“, заяви Ердоган в съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей.
Ердоган заяви, че „безразличните политики“ на американското правителство са подтикнали Израел да използва повече насилие и окупация в Палестина.
„Израел предприе тези стъпки следвайки логиката „Аз съм силен, значи съм прав““, заяви турският президент добавяйки: „Израел е окупаторът там и продължава да тероризира палестинците“.
Той призова международната общност и ООН „да действат без да губят време и да спрат репресиите“ в Палестина.
„Историята няма да ви прости (САЩ), ние ще виждаме тази реалност; историята няма да прости и на Израел, ние ще виждаме това също“, допълни Ердоган.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Поне двама палестинци са убити и над 400 са ранени след сблъсъци в Ивицата Газа

Sputnik: Поне двама палестинци са убити и над 400 са ранени след сблъсъци в Ивицата Газа

16 Май 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Газа. Поне двама палестинци са убити и 400 други са ранени в сблъсъци с израелските сили на границата на Ивицата Газа във вторник, предава Sputnik.
„Още един палестинец е загинал в централната част на Ивицата Газа. Днешната бройка на загинали е двама убити“, заяви представител на местното здравно министерство, добавяйки че 417 други са ранени от куршуми или от сълзотворен газ.
Според армията на Израел около 4 000 души са взели участие в протестите в Газа във вторник, в сравнение с около 400 000 предишния ден.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Израелската армия е неутрализирала осем убийци от „ХАМАС“, опитали да проникнат през оградата в понеделник

The Times of Israel: Израелската армия е неутрализирала осем убийци от „ХАМАС“, опитали да проникнат през оградата в понеделник

15 Май 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелските войници са предотвратили опит за проникване на територията на еврейската държава от клетка от осем въоръжени мъже на „ХАМАС“ в северната част на Ивицата Газа по време на граничните сблъсъци в понеделник, съобщиха от Силите за отбрана на Израел (СОИ) във вторник, пише електронното издание The Times of Israel.
Всички осем предполагаеми терористи са убити в хода на престрелка с войници от елитната израелска част „Маглан“, добавиха още военните.
В понеделник около 40 хиляди палестинци участваха в безредиците край граничната ограда на Ивицата Газа. По последните данни за сблъсъците на Министерството на здравеопазването на Палестина от вторник, поне 60 палестинци са загинали, а още 2771 са ранени в различна степен.
Във вторник Силите за отбрана на Израел съобщиха, че най-малко 24 от убитите от израелската армия палестинци са били идентифицирани като известни членове на терористични организации.
„Повечето от убитите са последователи на терористичната групировка „ХАМАС“, а други са членове на „Палестинския ислямски джихад““, заявиха военните, цитирайки данните от съвместно разследване с разузнавателната служба Шин Бет.
Израелската армия настоява, че демонстрациите в понеделник, а и предшестващите ги протести, не са спонтанен народен бунт, а организирана от „ХАМАС“ военна операция за осъществяване на нападения срещу войници от СОИ и евентуално над мирни израелски граждани, под претенцията за невинни протести.
Армията посочи, че сблъсъците между воините от „Маглан“ и осемте последователи на „ХАМАС“ са доказателство за това. Според информацията, в ранния следобед на понеделник, военните „са получили информация за подготовка на членове на „ХАМАС“ да пробият граничната ограда“ в северната част на Ивицата Газа.
Екипът на елитната част, тренирана да действа във вражеска територия, е изпратена на мястото малко след 13 часа, разказват СОИ.
„Там, осемте въоръжени терористи започнаха да мятат бомби и гранати по войниците и оградата“, обясняват от армията на Израел.
Запис от охранителна камера, заснела сблъсъка, показва как предполагаемите терористи се крият зад купчина горящи гуми. В момента, в който военните се приближават на джиповете си, към тях полетяват най-малко шест експлозива откъм границата.
„За да ги отхвърлят от границата, войниците са използвали средства за разпръскване на бунтуващи се тълпи. В отговор, терористите от „ХАМАС“ са открили огън по тях“, се казва в заявлението на израелската армия.
Според командира на елитната част „Маглан“, щом членовете на палестинската групировка са открили огън, останалите демонстранти в района бързо са избягали от района.
„Масите се разпръснаха изцяло и затова дадох заповед да се открие огън“, заяви командирът, чието име не може да бъде разкрито.
„Войниците действаха професионално, с голяма смелост и точност и предотвратиха сериозно нападение с огнестрелно оръжие срещу нашите военнослужещи“, продължи той.
В съобщението си, армията заявява, че планът на „ХАМАС“ е бил да „премине оградата под прикритието на мирните протести“ и да навлезе на израелска територия. Заключението изглежда се основава на намерените клещи за рязане на тел, пистолети, ръчни гранати и експлозиви.
Не става ясно какво се е случило с телата на осемте предполагаеми терористи и СОИ са отказали да коментират този въпрос.
В миналото, израелските военни са взимали телата на заподозрените, за да ги използват като разменна монета в преговорите за връщането на телата на двама убити израелски войници, които в момента са скрити в района на Ивицата Газа от „ХАМАС“, обяснява израелското издание.
След проваленото проникване, СОИ също бомбардираха позиции на палестинската групировка в северната част на анклава, като използваха танкове и самолети, съобщиха още в понеделник от израелската армия.
Военните съобщиха, че в понеделник е имало общо четири нападения с огнестрелно оръжие на палестинци срещу израелските войници, както и други четири атаки, за които са използвани самоделни експлозиви.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Яков Кедми пред „Взгляд“: Русия постъпи по-тънко по въпроса за признаването на Ерусалим за столица на Израел

Яков Кедми пред „Взгляд“: Русия постъпи по-тънко по въпроса за признаването на Ерусалим за столица на Израел

15 Май 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Москва. „Руският пример демонстрира начин за правилно решаване на този проблем от гледна точка на установяването на справедливостта“. Така оцени събитията около признаването на Ерусалим за столица на Израел бившият ръководител на израелската специална служба „Натив“ и водещ политически анализатор Яков Кедми. Той разказа пред руския вестник „Взгляд“ къде именно е била грешката на американския президент Доналд Тръмп.
Броят на палестинците, загинали в хода на стълкновенията с израелските сили за сигурност на границата на Ивицата Газа, достигна 59, съобщи във вторник Министерството на здравеопазването на Палестина. Количеството на ранените се оценява на около 2700 души. Протестите продължават. Израелската армия заяви, че хиляди агресивно настроени палестинци са се опитали да разрушат заградителните бариери на границата и да проникнат в близките израелски населени места, с което е свързана употребата на сила. За организатор на безредиците в Израел се смята групировката „ХАМАС“.
Акциите на палестинците в Газа започнаха още преди пет седмици. Но рязкото повишаване на интензивността и масовостта на протестите се случи във връзка с откриването в понеделник на посолството на САЩ в Ерусалим, което съвпадна с празненствата по случай 70-ата годишнина от основаването на еврейската държава.
Вестник „Взгляд“ коментира, че още при обявяването си този необмислен и противоречив ход е предизвикал бурното негодувание на европейските съюзници на Америка. Освен това, с критики спрямо действията на САЩ и Израел излязоха всички арабски държави, както и Турция, която отзова за консултации своите посланици в Тел Авив и Вашингтон. Европейците и Съвета за сигурност на ООН изказаха неодобрението си във връзка с кръвопролитието в Газа, но кувейтската резолюция, осъждаща действията на Израел и призоваваща за провеждане на независимо разследване, бе блокирана от американците. Русия реагира доста сдържано.
Струва си да се напомни, че Русия, въобще, беше една от първите страни, признали Западен Ерусалим за столица на Израел, правейки го много преди САЩ – през април 2017 година. Във връзка с това официалният представител на Министерството на външните работи на Израел Емануел Нахшон изрази удивлението си от руската позиция, наричайки „странновато“ нежеланието на Русия да премести посолството си в Ерусалим.
За това, защо руското признаване на Ерусалим не предизвика такава бурна международна реакция, при какви условия руското посолство може да бъде преместено от Тел Авив и как ще се развие ситуацията в палестино-израелския конфликт в бъдедещ, вестник „Взгляд“ разговаря с бившия ръководител на израелската специална служба „Натив“ и водещ анализатор Яков Кедми.

„Взгляд“: Господин Кедми, темата за признаването на Ерусалим от САЩ и пренасянето там на американското посолство вече не за първи път води до скандал и конфликти. Беше ли възможно тези въпроси да бъдат решени, като се избегнат конфликтите и жертвите? Например, как Русия успя да направи това.

Яков Кедми: Да, именно руският пример и демонстрира начин за честно и правилно решение на този проблем от гледна точка на установяването на справедливостта. От една страна, се признава Ерусалим за наша столица, а от друга – не се изостря обстановката и не се излиза извън рамките на международното право. Т.е. Русия призна само Западен Ерусалим, който обявихме за столица на Израел още през 1951 година и който не беше признат за столица от никой преди Русия.
Разбира се, самите ние смятаме, че нашата столица е единният Ерусалим, тъй като ние го обединихме. Но това решение не бе признато от международната общност и затова Русия не излезе от тези рамки. И това устройва всички.

„Взгляд“: А възможно ли е по някакъв начин, в същата спокойна и безконфликтна форма, да се организира и пренасянето на посолството в Ерусалим? И защо Русия не го прави?

Я.К.: Ако беше заявено, че САЩ признават Западен Ерусалим, те щяха лесно да пренесат посолството там без всякакви проблеми.
Работата е в това, че за разлика от САЩ, Русия признава Палестинската държава. Затова тя действа на принципа: когато можем да открием посолство в столицата на Палестинската държава ( в качеството на която Москва определя Източен Ерусалим), тогава ще можем да пренесем и дипломатическото си представителство в израелската столица. Т.е., когато Израел разреши на руското Министерство на външните работи на открие посолство в Източен Ерусалим, Москва ще открие посолство и в Западен Ерусалим.
Но, докато ние не признаваме Палестинската държава и смятаме, че целият Източен Ерусалим е територия на Израел, това е невъзможно, докато САЩ нямат този проблем.

„Взгляд“: Излиза, че на Тръмп просто му е бил нужен целият този скандал и затова той изобщо не пробва да го избегне?

Я.К.: Той изобщо не е мислил, че ще има скандал, не е мислил за последствията. Него го е интересувал моменталния ефект от укрепването на вътрешнополитическата му позиция против Демократическата партия. Той успя в това. Останалото не го интересува. Това е резултат от неразбирането и безразличието към, каквито и да е съпътстващи резултати.
Тръмп, когато тръгна към решаване на въпроса за пренасянето на посолство и признаването на Ерусалим, реши да хвърли сянка върху оградата и говореше за Ерусалим въобще, с което предизвика критики от другите страни, включително и от Европа. Той реши да излезе от това положение чисто пропагандистки, заявявайки, че границите, на това, което е признато, ще бъдат определени в процеса на преговори.
Освен това, това е типична американска работа с публиката, включително и с пренасянето на посолството.Какво се случи - четирима чиновника от консулството ще бъдат прехвърлени в Ерусалим и ще бъде сменена табелата. Но на практика, то няма да функционира като пълноценно посолство във всяка друга страна, защото всички основни функции ще се изпълняват в Тел Авив. Както м например, не е ясно, ще могат ли жителите на Източен Ерусалим да се обръщат в посолството или не. А жителите на Западен Ерусалим ще получават ли сега визи за Щатите в Ерусалим, или както и по-рано – в Тел Авив. Тръмп реши да остави тези неща неопределени.

„Взгляд“: Кака ще се развие по-нататък ситуацията? Трябва ли да очакваме нарастване на конфликта?

Я.К.: Не, не трябва. Те изпълниха своята задача. Още повече, че всичко това беше свързано по-скоро със 70-ата годишнина на Израел, отколкото с преместването на посолството. Против разрастването на конфликта е настроен Египет, който вече поиска от „ХАМАС“ рязко да намали напрежението, както и Саудитска Арабия. Така че „ХАМАС“, който се намира под силно влияние от Кайро и Рияд, ще трябва да се успокои. Освен това, „ХАМАС“ вече получи политическия ефект, който търсеше.

„Взлгяд“: Тоест, арабите ще пошумят и ще се успокоят?

Я.К.: Аз не бих обвинил всички араби. Инициативата е на „ХАМАС“ заради нейните вътрешни проблеми. Това е опит да покажат, че съществуват, да окажат натиск, за да получат допълнителни помощи, които в момента съвсем не са им достатъчни. Във всеки случай, що се касае до нашата позиция, ние знаем със сигурност, че никой няма да премине нашата граница. А който все пак я премине, ще бъде ликвидиран.

„Взгляд“: А какво ще кажете за демаршите на турския президент Ердоган и опитите да се прокара резолюция в ООН?

Я.К. Ердоган може да крещи, колкото си иска. Никой няма да обърне сериозно внимание на неговата истерия. А в ООН ще има обсъждане, но резолюция, в която се осъждат Израел или САЩ, няма да бъде приета. Рязко антиизраелска резолюция ще бъде блокирана, или ще бъде празно осъждане.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Бенямин Нетаняху има палестинска кръв по ръцете си

Реджеп Таийп Ердоган: Бенямин Нетаняху има палестинска кръв по ръцете си

15 Май 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху има „палестинска кръв по ръцете си“, след безразборните убийства на израелските сили за сигурност на границата на Ивицата Газа, предава Anadolu Agency.
„Нетаняху е премиер на държава, в която има апартейд и която е окупира земята на беззащитни хора от повече от 60 години в нарушение на резолюциите на ООН“, написа турският държавен глава в „Туитър“.
„Той има палестинска кръв по ръцете си и не може да прикрие престъпленията си като напада Турция. Искате урок по хуманност? Прочетете десетте Божии заповеди“, добави още Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция помоли посланикът на Израел да напусне страната

Anadolu Agency: Турция помоли посланикът на Израел да напусне страната

15 Май 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във вторник Турция помоли посланикът на Израел да напусне страната заради безогледното насилие и убийствата, извършени от израелските войници край източната граница на Ивицата Газа, съобщиха дипломатически източници пред Anadolu Agency.
Министерството на външните работи на Турция привика посланик Ейтан Наех и му заяви, че ще бъде „уместно“ да се върне в своята страна „за малко“, според неназования източник на „Анадолската агенция“.
Медията припомня, че според здравното министерство на Ивицата Газа, най-малко 60 палестинци са загинали, а още хиляди са били ранени от израелските сили за сигурност в понеделник, когато хиляди жители на анклава се стекоха на източната му граница, за да вземат участие в протестите по случай 70-ата годишнина от „Катастрофата“ – основаването на Израел и преместването на посолството на САЩ в страната от Тел Авив в Ерусалим.
От началото на протестните акции на 30 март, повече от 90 палестински демонстранти бяха убити от израелските силите за сигурност, пише „Анадолската агенция“. Кулминацията на демонстрациите трябва да е във вторник, когато Израел отбелязва 70-ата годишнина от основаването си.
Миналата седмица правителството на Израел заяви, че граничните демонстрации на палестинците са „враждебен акт“, за който не важат международните хуманитарни норми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Посланикът на Турция в Израел е привикан в Анкара за консултации

Anadolu Agency: Посланикът на Турция в Израел е привикан в Анкара за консултации

15 Май 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на Турция в Израел е пристигнал в Анкара във вторник за консултации във връзка със смъртта на десетки палестинци край границата на Ивицата Газа във вторник, предава Anadolu Agency.
Самолетът на Кемал Окем се е приземил в 13:05 часа на международно летище Есенбога в Анкара.
В понеделник вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заяви, че турското правителство е извикало посланиците си в Тел Авив и Вашингтон за консултации.
В същия ден, хиляди палестинци се появиха на източната граница на Ивицата Газа по случай 70-годишнината от „Катастрофата“ – създаването на Израел през 1948 година. Те протестираха също и срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, което също се случи в понеделник.
Израелските сили за сигурност край границата отговориха на опитите за пробиване през граничната ограда с огън от снайпери, в резултат от което загинаха, според информацията на Министерството на здравеопазването на Палестина, около 60 души, а още хиляди бяха ранени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания и Германия призовават за независимо разследване на насилието в Ивицата Газа

AFP: Великобритания и Германия призовават за независимо разследване на насилието в Ивицата Газа

15 Май 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин. Великобритания призова за „независимо разследване" на насилието на границата между Израел и Ивицата Газа, след като САЩ блокираха изявление на Съвета за сигурност на ООН, в което се призовава за провеждането на такова, предава AFP.
„Обединеното кралство подкрепя независимо разследване на случилото се", заяви пред парламента Алистър Бърт, министър, отговарящ за отношенията в Близкия изток.
С подобна позиция излязоха и в Берлин. „Нашето мнение е, че независима комисия за разследване може да изясни инцидентите с насилие и кървавите нарушения в граничния район", заяви говорителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: САЩ блокираха независимото разследване на насилието в Ивицата Газа

FAZ: САЩ блокираха независимото разследване на насилието в Ивицата Газа

15 Май 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Рамала. САЩ отхвърлиха независимото разследване на насилието в Ивицата Газа, в резултат на което загинаха най-малко 58 палестинеца, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Сред членовете на Съвета за сигурност на ООН в понеделник бе разпространено проектоизявление относно насилието, в което се призоваваше за стартирането на разследване на сблъсъците. САЩ обаче блокираха този проект, потвърди източник от дипломатическите кръгове. Очаква се по-късно във вторник Съветът за сигурност да обсъди ситуацията в региона. Пред органа ще говори българският дипломат Николай Младенов, специален пратеник на ООН за Близкия Изток.
Междувременно Палестинската автономия обяви тридневен траур, след като 58 души, включително осеммесечно бебе станаха жертви на насилието, избухнало по време на протестите по границата между Израел и Ивицата Газа. За вторник президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви обща стачка. Денят маркира и годишнината от експулсирането на стотици хиляди след основаването на израелската държава през 1948 г.
През последните седмици десетки хиляди протестираха по границата на Ивица Газа в т.нар. похода на завръщането" с искане за прекратяване на блокадата и зачитане правото на завръщането на палестинците на днешната територия на Израел. Очаква се протестите да приключат във вторник. Напрежението бе допълнително подхранено от откриването на американското посолство в Ерусалим.
В шестседмичните протести бяха ранени повече от 2 770 палестинеца, твърдят от Министерството на здравеопазването в Рамала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестите по границата между Израел и Ивицата Газа – починало  е бебе в резултат на вдишване на сълзотворен газ

AFP: Протестите по границата между Израел и Ивицата Газа – починало е бебе в резултат на вдишване на сълзотворен газ

15 Май 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Рамала. Палестинското бебе е починало в резултат на вдишване на сълзотворен газ по време на сблъсъци по границата между Израел и Ивицата Газа, съобщи Министерството на здравеопазването в Рамала, предава AFP.
Не се пояснява на какво разстояние от мястото на сблъсъците се е намирало семейството, чието осеммесечно бебе е починало. Агенцията припомня, че при протестите загинаха най-малко 58 палестинци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Бройят на загиналите в Ивицата Газа достигна 59

Sputnik: Бройят на загиналите в Ивицата Газа достигна 59

15 Май 2018 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Газа. Броят на убитите палестинци в сблъсъците от понеделник с израелските сили в Ивицата Газа е достигнала 59, включително 8-месечно бебе, обявиха от министерството на здравеопазването на Палестина, предава Sputnik.
Масови протести изригнаха в Газа в светлината на 70-годишнината от създаването на Израел и отварянето на посолството на САЩ в Йерусалим в понеделник.
„8-месечно бебе загина след като е вдишало газ в източната част на Газа“, заявиха от министерството.
По-рано, говорителят на здравното министерство в Газа Ашраф Кидра заяви пред Sputnik, че бройката на загиналите палестинци е достигнала до 55.
Пълната бройка на загиналите е 104, а ранените са над 12 000 откакто започнаха антиизраелските протести по границата между Газа и Израел на 30 март, допълни Кидра.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: В Ерусалим беше открито посолство, в Ивицата Газа поне 58 загинаха в най-кървавия ден от години

The Independent: В Ерусалим беше открито посолство, в Ивицата Газа поне 58 загинаха в най-кървавия ден от години

15 Май 2018 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Газа. Беше ден, който САЩ искаха да представят като началото на нова ера, но който всъщност брутално разкри колко далеч е президентът Доналд Тръмп от разрешаване на един от най-трудните конфликти на планетата, пише британският вестник The Independent.
Докато Джаред Къшнър и Иванка Тръмп бяха заети с дълбоко противоречивото откриване на посолството на САЩ в Ерусалим, само на 50 мили в Ивицата Газа израелски военнослужещи стреляха и убиха поне 58 палестинци протестиращи срещу ход, който те виждат като отказ на базовото им право на споделена столица в този свещен град.
Терминът „реципрочен“ трудно придава справедливост към това, което лесно може да се определи като най-кървавия ден от началното на войната в Газа през 2014 година.
Бройката на убитите изглежда сякаш се подигра на твърдението на Доналд Тръмп, че търси мирно разрешение за Израел и палестинците. Проливането на кръв изглежда, че символизираше вяра в правителството на Израел, еуфорично изразена с преместването на посолството, че силата, вместо компромиса, ще е пътят за подсигуряването на сигурно бъдеще за 70-годишната държава.
Израел заяви, че пази своите граници и обвини управляващата групировка в Газа „ХАМАС“ за жертвите. Армията на Израел обяви, че три въоръжени бунтовници са били убити, тъй като са се опитали да заложат експлозиви близо до границата в южната част на Газа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Новото посолство на Доналд Тръмп отвори – и десетки бяха убити

The Guardian: Новото посолство на Доналд Тръмп отвори – и десетки бяха убити

15 Май 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Газа. Газа имаше най-кървавия си ден от години, след като израелски сили стреляха и убиха 55 палестинци и раниха поне още 1 200 докато десетки хиляди протестираха по границата с Израел срещу отварянето на посолството на САЩ в Йерусалим, пише британският вестник The Guardian.
Сцените на насилие контрастираха дълбоко с бляскавата инаугурация на новата мисия на Вашингтон около 60 мили надалеч във влиятелен квартал в Йерусалим. Дъщерята на президента на САЩ, Иванка Тръмп, отпразнува отварянето с ръкопляскане и аплодисменти от американски и израелски ВИП гости.
В болниците в Газа десетки пострадали бяха в критично състояние и медиците заявиха, че сред загиналите има и 14-годишно момче. Има доклади, че мъж в инвалидна количка, който е бил заснет да използва прашка, също е бил убит.
Небето беше затъмнено с гъст дим, след като протестиращите запалиха автомобилни гуми. Бяха дочути периодични изстрели от снайпер и тълпи от протестиращи започнаха да се втурват към оградата с Израел, въпреки че от армията на Израел заявиха, че никой не е успял да я достигне.
Гняв и отчаяние срещу решението на Доналд Тръмп от декември да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим помогнаха за разпалване на шестседмичното протестно движение.
Демонстрациите трябваше да кулминират в масов протест срещу откриването на посолството в понеделник, но скоро станаха най-кървавия ден в бреговия анклав от началото на войната през 2014 година.
Управителите на Газа „ХАМАС“ са провели три конфликта с Израел, но твърдят че подкрепят мирни идеали водени от граждански протестни лидери.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Израелските сили са във висока степен на готовност след протестите в Ивицата Газа

Sputnik: Израелските сили са във висока степен на готовност след протестите в Ивицата Газа

15 Май 2018 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелската армия и полиция са във висока степен на готовност след масивните палестински протести в Ивицата Газа и преди честването на палестинците на 70-годишнината от деня „Накба“, заявиха в изявление от офиса на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, предава Sputnik.
Нетаняху проведе среща със служители на правоприлагащите органи на Израел, след като над 50 палестинци бяха убити и повече от 2,700 други ранени в сблъсъците с израелските сили в Ивицата Газа в понеделник, след откриването на посолството на САЩ в Йерусалим.
„Министър-председателят Нетаняху отбеляза, че предприемането на активни мерки от армията и силите за сигурност са предотвратили нарушаването на границите на Израел. Израелските отбранителни сили, вътрешните сили за сигурност и полицията са поставени в най-висока степен на готовност“, се казва в изявлението.
Антиизраелски протести се очаква да продължат и във вторник, когато палестинците ще отбележат деня „Накба“, ежегодно събитие, което отбелязва палестинското изселване от 1948 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН срещу резолюция за насилието в Ивицата Газа

AFP: САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН срещу резолюция за насилието в Ивицата Газа

15 Май 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН срещу приемането на резолюция, която щеше да призове за независимо разследване на насилието в границата между Израел и Газа, заявиха дипломати, предава AFP.
„Съветът за сигурност изразява своето възмущение и тъга за убийствата на палестински цивилни упражняващи своето право на мирен протест“, се чете в част от резолюцията, която AFP е видяла.
„Съветът за сигурност призовава за независимо и прозрачно разследване на тези действия, за да се потвърди отговорността“, се казва още в текста.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция обяви тридневен траур заради загиналите в Ивицата Газа

Anadolu Agency: Турция обяви тридневен траур заради загиналите в Ивицата Газа

15 Май 2018 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция обяви тридневен траур в солидарност с Палестина, за да почете жертвите от атаките в Ивицата Газа в понеделник, заяви вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, цитиран от Anadolu Agency.
Боздаг, който направи изявлението след среща на Съвета на министрите в Анкара, заяви че САЩ са нарушили резолюциите на Съвета за сигурност на ООН като са отворили свое посолство в Йерусалим.
„Днешният ден ще остане в историята като Кървавият понеделник за мюсюлманите и ислямските държави“, заяви Боздаг.
Боздаг допълни, че Турция е свикала спешна среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), която ще се състои в петък, 18 май.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания призова Израел да покаже сдържаност след убитите в Ивицата Газа

Reuters: Великобритания призова Израел да покаже сдържаност след убитите в Ивицата Газа

14 Май 2018 | 23:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания призова Израел да покаже сдържаност, след като нейни военнослужещи убиха дузина палестински протестиращи в Ивицата Газа в понеделник, съобщава Reuters.
„Възмутително е, че екстремистки елементи може да са търсели начин да използват тези протестиращи за техните насилствени цели“, заяви министърът за Близкия Изток на Великобритания Алистър Бърт в изявление.
„Няма да се отметнем от подкрепата си за правото на Израел да защитава своите граници. Но голямото количество огън е сериозно притеснение. Продължаваме да молим Израел да покаже по-голяма сдържаност“, допълни Бърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Asharq Al-Awsat: Саудитска Арабия осъжда насилието срещу невъоръжени палестинци

Asharq Al-Awsat: Саудитска Арабия осъжда насилието срещу невъоръжени палестинци

14 Май 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия осъжда използването на смъртоносно насилие от Израел срещу невъоръжени палестинци в Ивицата Газа, заяви официален източник от министерството на външните работи на Саудитска Арабия, съобщава Саудитската прес агенция, цитирана от Asharq Al-Awsat.
Източникът е отбелязал нужда международната общност да споделя отговорностите си за спиране на насилието и защитата на палестинския народ.
Той препотвърди твърдата позиция на Саудитска Арабия към палестинската кауза и подкрепата за палестинския народ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел в „държавен терор“ и „геноцид“ и привика посланиците на САЩ и Израел за консултации (ОБНОВЕНА)

AFP: Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел в „държавен терор“ и „геноцид“ и привика посланиците на САЩ и Израел за консултации (ОБНОВЕНА)

14 Май 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел в „държавен терор“ и „геноцид“, заради загиналите в Ивицата Газа, съобщава AFP.
"Израел извършва държавен терор. Израел е терористична държава", заяви Ердоган пред турски студенти в Лондон в реч излъчена по държавната телевизия. "Това, което Израел извърши, е геноцид. Осъждам тази хуманитарна драма, геноцидът, независимо дали идва от САЩ или Израел", допълни той.
В същото време вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заяви пред репортери, че посланиците на САЩ и Израел ще бъдат привикани за "консултации".


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Южна Африка привика своя посланик от Израел

The Times of Israel: Южна Африка привика своя посланик от Израел

14 Май 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Кейптаун. Южна Африка привика своя посланик в Израел „до второ нареждане“ като протест, заради смъртта на поне 55 палестинци в сблъсъците в Ивицата Газа, пише The Times of Israel.
„Правителството на Южна Африка осъжда по най-строгия възможен начин последния акт на насилствена агресия извършена от военните сили на Израел в Ивицата Газа, която доведе до смъртта на над 40 цивилни“, се казва в изявление на Департамента за международни отношения и сътрудничество на Южна Африка.
„Жертвите вземаха участие в мирни протести срещу провокативната инаугурация на посолството на САЩ В Йеруалисам“, пише още в изявлението.
„Вземайки предвид безразборния маниер на последните израелски атаки, правителството на Южна Африка взе решени да привика своя посланик Сиса Нгомбане до второ нареждане“, допълниха още от департамента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Израел заплаши да продължи да избива лидерите на „ХАМАС“ ако протестите продължат

The Times of Israel: Израел заплаши да продължи да избива лидерите на „ХАМАС“ ако протестите продължат

14 Май 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел е предупредил управляващата в Ивицата Газа ислямистка организация „ХАМАС“, че ще продължи да избива лидерите на групировката, ако те продължат да предизвикват и организират сблъсъци край граничната ограда на палестинския анклав, пише електронното издание The Times of Israel.
„Ако протестите продължат, убийствата ще се върнат“, е заявил пред израелският телевизионен канал „Хадашот ТВ“ неназован източник от силите за сигурност на еврейската държава, който е уточнил, че посланието е изпратено на „ХАМАС“ чрез Египет.
Израелската медия обяснява, че предполагаемото предупреждение е направено, докато самата палестинска групировка е отправила смъртни заплахи към израелтяните.
„Днес заявяваме ясно пред целия свят, че мирният протест на нашия народ предизвика врага да пролее още кръв“, е заявил един от лидерите на групировката Халил ал Хаийа, според цитата на израелското издание.
Той е добавил, че въоръженото крило на „ХАМАС“ и други групировки „няма да мълчат за престъпленията на окупацията“.
Цитирайки източници от ислямистката организация, „Хадашот ТВ“ съобщава, че десетима нейни членове са убити по време на сблъсъците в понеделник, включително синът на съоснователя Абдел Азиз ал Рантиси.
Силите за отбрана на Израел определиха днешните сблъсъци като "безпрецедентни" в сравнение с тези от последните седмици.
"Това е безпрецедентно по отношение на нивото на насилие в сравнение с предишните седмици", заяви говорителят бригаден генерал Ронен Манелис, като посочи три опита за нападение от въоръжени мъже срещу израелските сили по време на безредиците като основно доказателство за жестокостта на бунтовете.
Въпреки международната критика за начина по който армията се спрява със сблъсъците, премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че Израел "ще продължи да действа решително и ще защитава нашия суверенитет и нашите граждани".
"Всяка страна има задължението да защитава своите граници. Терористичната организация "Хамас" обяви намеренията си да унищожи Израел и изпрати хиляди, за да пробие граничната ограда за тази цел", подчерта той преди извънредната среща на кабинета по сигурността във връзка със ситуацията в Газа в понеделник вечерта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Отговорността за загиналите в Ивицата Газа е „изцяло на ХАМАС“

Белият Дом: Отговорността за загиналите в Ивицата Газа е „изцяло на ХАМАС“

14 Май 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон.От Белия Дом заявиха, че управляващата Ивицата Газа ислямистка групировка „ХАМАС“ е виновна за това, че по демонстрациите срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим край граничната ограда на палестинския анклав, прераснаха в безредици, които доведоха до смъртта на най-малко 52-а араби и раняването на още хиляди, както твърдят от палестинското Министерство на здравеопазването, предава AFP.
„Отговорността за тези трагични смъртни случаи лежи изцяло върху „ХАМАС“, заяви говорителят на американското президентство Рай Шах пред репортерите.
„ХАМАС, съвсем съзнателно и цинично, предизвиква тази реакция“, уточни той, като добави, че „Израел има право да се отбранява“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Истанбул започна многохиляден митинг срещу действията на Израел в Ивицата Газа

РИА Новости: В Истанбул започна многохиляден митинг срещу действията на Израел в Ивицата Газа

14 Май 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няколко хиляди души са излезли да протестират по улиците на Истанбул срещу действията на Израел в Ивицата Газа, в резултат от които загинаха най-малко 50 палестинци, съобщава телевизионния канал NTV, предава РИА Новости.
По-рано президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган отново заяви, че не приема решението на Вашингтон да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, тъй като това противоречи на нормите на международното право и резолюциите на ООН. Според думите на турския вицепремиер Бекир Боздаг, САЩ, както и Израел, носят отговорност за големия брой жертви от стълкновенията в Ивицата Газа по време на протестите заради преместването на американското посолство.
Отбелязва се, че демонстрантите са се събрали в центъра на Истанбул и провеждат шествие в района на пешеходната улица Истиклял и площад Таксим. Те носят знамена на Палестина и скандират антиизраелски и антиамерикански лозунги. Полицията не препятства провеждането на акцията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Елисейският дворец осъди насилието в Ивицата Газа

AFP: Елисейският дворец осъди насилието в Ивицата Газа

14 Май 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Париж.Френското президентство осъди насилието в Ивицата Газа в понеделник, след като 52-а палестинци загинаха в хода на сблъсъците с израелските сили за сигурност, предизвикани от откриването на посолството на САЩ в Ерусалим, предава AFP.
Президентът на Франция Еманюел Макрон „ще говори с всички страни в региона през следващите дни“, се казва в изявлението на Елисейския дворец.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.