НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Общинският съвет прие годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските  търговски дружества

Благоевград: Общинският съвет прие годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските търговски дружества

27 Април 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общинският съвет в Благоевград прие на днешната си сесия годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските търговски дружества. предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Бяха приети и докладите за осъществените читалищни дейности и финансови отчети за изразходваните средства през 2017 г . Очаквано, дебати предизвика годишният финансов отчет на „Специализирана болница за активно лечение по онкология “Свети Мина” ЕООД.
Бяха направени изказвания относно искане на оставката на управителя - д-р Георгиев, опасения от запориране на сметките на лечебното заведение, поради натрупани огромни задължения към доставчиците на лекарствени препарати, както и предложения за евентуалната възможност за включване на другите общини, ползващи се от услугите на болницата, в нейната издръжка. Финансовият отчет и баланс за 2017 година на „Общински футболен клуб Пирин” ЕООД бе отхвърлен.
Най-подробно бе разискван и отчетът на общинско търговско дружество „Паркинги и гаражи – Благоевград” ЕООД. В изказванията си някои от съветниците направиха предложения за премахване на „Синя зона“, поради недостатъчната ѝ ефективност. Мнозинството от общинските съветници обаче, се обедини около становището, че без опита за регулация на движението, осъществяван чрез „Синя зона“, и предвид броя на автомобилите в града ни, би настъпил истински хаос и това за момента остава единственото адекватно решение.
Лора КАЛЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинският съвет одобри няколко предложения относно кандидатстване по Програмата за трансгранично сътрудничество

Благоевград: Общинският съвет одобри няколко предложения относно кандидатстване по Програмата за трансгранично сътрудничество

27 Април 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общинският съвет в Благоевград одобри на днешната си сесия няколко предложения относно кандидатстване по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-бивша Югославска Република Македония 2014-2020, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Те приеха и Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Община Благоевград за 2018 година, наименуване на улици в с. Изгрев и приемане на годишен план за развитие на социалните услуги в Община Благоевград за 2019 година. Съветниците гласуваха и издаване на разрешително за водовземане от находище за минерална вода „Благоевград”- изключителна държавна собственост, чрез съществуващи съоръжения на Община Благоевград, за басейна на спортен комплекс „Пирин“. Общинските съветници върнаха за преразглеждане и изготвяне на нова пазарна оценка на предложение за закупуване на имот в землището на с. Еленово.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинските съветници упълномощиха кмета д-р Атанас Камбитов да представлява Общината в предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К

Благоевград: Общинските съветници упълномощиха кмета д-р Атанас Камбитов да представлява Общината в предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К

27 Април 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общинските съветници в Благоевград гласуваха на днешната си сесия за упълномощаване на кмета на Общината д-р Атанас Камбитов, да участва в предстоящото извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Заседанието ще се проведе на 10 май. В проекта за решение беше включено предложение, прието с пълно мнозинство, задължаващо кмета Камбитов, като представител на Общината с най-голямо дялово участие, да поведе инициатива за свикване на извънредно Общо събрание на Асоциацията. На това заседание да бъдат поканени кметовете и представители на единствените две общини, които не участват в Асоциацията по ВиК – Кресна и Сандански. Целта е да се ускори процесът на консолидация, която от своя страна би дала възможност за кандидатстване по редица програми от европейските фондове.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Започва събиране на подписи за референдум в защита на разкопките край селата Зелен Дол и Покровник

Благоевград: Започва събиране на подписи за референдум в защита на разкопките край селата Зелен Дол и Покровник

27 Април 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На редовно заседание на Общински съвет-Благоевград съветникът Сашо Мицов обяви, че започва събирането на подписи за референдум, който е в защита на разкопките край селата Зелен Дол и Покровник, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Подписката е организирана от няколко общински съветници и граждани, като настояват откритите археологически разкопки да бъдат запазени като паметник на културата.
Сашо Мицов подчерта, че искането за местен референдум е продиктувано по две причини. „Първата е възможността за развитие на икономиката в сферата на културно-историческия туризъм. Запазването и възстановяване ще е процес на изпълнение на приетата стратегия за развитие на Община Благоевград, както и на областната стратегия за развитие“, каза още Мицов. По думите му този археологически обект трябва да бъде запазен и да бъде съхранен за следващото поколение. Той подчерта, че най- вероятно това е древното селище Скаптопара. „Знам, че е от голямо значение да бъде построена АМ „Струма“, но такова древно селище също трябва да бъде запазено“, каза още Сашо Мицов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 52 точки ще разгледат общинските съветници на редовната си сесия

Благоевград: 52 точки ще разгледат общинските съветници на редовната си сесия

27 Април 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 52 точки ще разгледат общинските съветници в Благоевград на редовна сесия, която ще се проведе от 09.30 часа в зала „22 септември“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Общински съвет – Благоевград. Като първа точка в заседанието е включено представянето на отчет и прекратяване правомощията на Комисия по номинация за избор на обществен посредник на територията на община Благоевград.
Веднага след това общинските съветници ще разгледат и гласуват предложение, относно предстоящо извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по В и К. Местния парламент ще разгледа и няколко предложение, свързани с кандидатстване на Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ с проектно предложение по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег- ИПП България- бивша Югославска Република Македония 2014-2020; Предложение, относно кандидатстване с проектно предложение по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег- ИПП България- бивша Югославска Република Македония 2014-2020, Втора покана за набиране на проектни предложения № 2014TC16I5CB006-2018-2, Приоритетна ос 1: „Околна среда“, Специфична цел 1.2 „Предотвратяване и намаляване на последиците от природни бедствия и бедствия, причинени от човека с трансгранично измерение и въздействие“.
В рамките на сесията общинските съветници ще приемат годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските дружества.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Здравко Димитров, археолог: Не се налага изместване на трасето на автомагистрала „Струма“ предвид археологическите проучвания, които се правят в района

Доц. д-р Здравко Димитров, археолог: Не се налага изместване на трасето на автомагистрала „Струма“ предвид археологическите проучвания, които се правят в района

26 Април 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Не се налага изместване на трасето на автомагистрала „Струма“ предвид археологическите проучвания, които се правят в района. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на древното селище "Скаптопара" край благоевградското село Покровник. „На този етап изместване на трасето не се налага, тъй като тази част от структурите, които откриваме, е доста лабилна. Доста пари ще отидат за реставрирането. Освен това, тези трайни структури, които открихме като гробницата, която през последните дни проучихме, в нея имаше много хубави находки. Това е много голямо откритие, което не се случва във всеки археологически сезон. Находките постъпват в музея в Благоевград. По-трайните места могат да бъдат премествани“, коментира доц. Димитров. По думите му трябва да се гледат и двете неща – хем да се запази археологията, хем да си върви и проектът на магистралата. „Ние спазваме сроковете на АПИ и магистралата ще си премине в срок. Смятам, че няма да има проблем за това. Другото важно нещо е, че по-ценните неща могат да се пренесат и находките да отидат в музея в Благоевград“, уточни той.
Доц. Димитров поясни, че като цяло има над 1500 находки, като около 1000 от тях са монети. „Имаме няколко доста интересни стъклени съдове, които бяха открити в гробницата, лампичка и тъкани, с които е бил завит починалият по време на гробната церемония. Имаме 12-13 пещи за всякакви видове производствени дейности – керамика, стъкло, метал. Много е вероятно да има и пещи, в които са били изпичани тежести за станове. Още от времето, когато той е известен, са откривани най-много тежести за тъкачни станове“, обясни той и добави, че това са доста интересни находки, които ще обогатят изключително много фонда на Регионалния исторически музей в Благоевград и ще могат да бъдат показвани на хората. „Много изложби могат да се направят. Даже с директората на музея сме обсъдили да организираме една изложба за нощта на музеите. Възможностите, които се получават от проучването на този проект на базата на договора, който имаме с АПИ, са много добри“, подчерта археологът.
Според него основният въпрос, с който всички започват, дали се изисква промяна на трасето, е безсмислен. „Естествено, че магистралата е първостепенен проект не само за България, но и за Европа. По-важният въпрос е какво става с останалата част на обекта. Той е огромен и продължава много назад извън трасето. С община Благоевград вече сме в контакт и можем да сътворим неща, които да продължат в бъдеще и този проект да се проучва извън трасето. Тогава всички тези въпроси дали нещо ще се запазва или унищожава, ще са напълно излишни“, посочи доц. Димитров и подчерта, че целта е след тези спасителни разкопки, които ще приключат през месец юли, ако може да продължат с проучванията в региона. „За това нещо обаче ни е необходима помощта на общината“, каза още доц. Здравко Димитров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.