НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Украйна отчитат напредък в отношенията си (ОБЗОР)

България и Украйна отчитат напредък в отношенията си (ОБЗОР)

26 Април 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепата на българското правителство в защита на териториалната цялост на Украйна, напредъкът на отношенията между двете страни, развитие на транспортните връзки и възможността за изучаване на предмети на български език в украинските училища – това бяха темите, обсъждани на среща между вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министър на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич, провела се в Министерски съвет. След нея двамата дадоха съвместен брифинг, на който очертаха позициите на двете страни по дискутираните теми.
„На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана категоричната позиция на правителството на България в защита на териториалната цялост на Украйна и в оценка на неприемане на агресивната намеса на Русия, агресивното завземане на Крим и на райони от Източна Украйна, където и в момента се води война, в която падат невинни жертви”, подчерта вицепремиерът Симеонов и поясни, че страната ни застава изцяло зад „справедливата борба за независимост на украинската държава”.
По думите му в рамките на срещата е констатиран значителен напредък в отношенията между двете страни, а за пример вицепремиерът посочи ръста в стокообмена и потока от туристи, както и развитието на транспортните връзки.
На срещата е повдигната и темата за изучаването, както и за обучението на български език в украинските училища. „Децата от български произход имат пълна възможност да изучават български език”, увери министър Лилия Гриневич и допълни: „ Освен това, ние сме готови да разширяваме тези възможности, за да могат децата да се обучават на родния език”. Тя изтъкна нуждата от преподаватели, които да го преподават и подчерта, че е обсъждана подготовката на такива специалисти в украинските висши училища.
В рамките на изказването си тя също изведен на преден план възможността за увеличаване на стокообмена между двете страни и подчерта важността на българската позиция относно териториалната цялост на Украйна.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана позицията на правителството в защита на териториалната цялост на Украйна

Вицепремиерът Валери Симеонов: На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана позицията на правителството в защита на териториалната цялост на Украйна

26 Април 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. На срещата с Лилия Гриневич беше декларирана категоричната позиция на правителството на България в защита на териториалната цялост на Украйна и в оценка на неприемане на агресивната намеса на Русия, агресивното завземане на Крим и на райони от Източна Украйна, където и в момента се води война, в която падат невинни жертви. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си с украинския министър на образованието и науката Лилия Гриневич, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Считаме това за един недопустим и ретрограден политически акт на Русия и заставаме изцяло в подкрепа на справедливата борба за независимост на украинската държава”, коментира Симеонов. Вицепремиерът обясни, че на срещата е констатиран напредък в отношенията между двете страни.
„Оценихме един чувствителен и забележим напредък след тежката криза 2008 година. Ръст в стокообмена, ръст на туристите от Украйна. Определихме програмата за бъдещото развитие на отношенията между двете страни. Това, което предстои – заседанието на междуправителствената комисия между България и Украйна, която не е заседавала от доста години. Това заседание се насрочва във втората половина на тази година, веднага след приключването на председателството на България”, обясни Симеонов. Той поясни, че на срещата са обсъждани и перспективите пред развитието на транспортните връзки между двете страни, а за пример вицепремиерът даде високата оценка на новооткритата директна самолетна връзка София – Одеса.
Вицепремиерът коментира още, че енергийната свързаност между двете страни функционират добре, но се предвижда усъвършенстване на връзките.
„Коментирахме и връзките в областта на образованието и в частност възможността за изучаване на български език и преподаване на предмети на български език в училищата в Украйна, основно в Бесарабия”, коментира още вицепремиерът Симеонов.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

26 Април 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов ще проведе среща с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Те ще обсъдят гарантирането на правата на българското малцинство в Украйна и активизиране на икономическото сътрудничество между двете държави.
На срещата ще присъства и посланикът на Украйна в България Микола Балтажи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.