НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бойко Борисов на срещата в Букурещ: България, Гърция и Румъния трябва да направят всичко възможно Сърбия да стане част от ЕС

Бойко Борисов на срещата в Букурещ: България, Гърция и Румъния трябва да направят всичко възможно Сърбия да стане част от ЕС

24 Април 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Букурещ. България, Гърция и Румъния трябва да направят всичко възможно Сърбия да стане част от Европейския съюз. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в рамките на пресконференция в Букурещ след среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, отбелязва скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Третата среща между лидерите на четирите страни се проведе в Букурещ, а домакинът й бе румънският премиер Виорика Дънчила. Гръцкият премиер Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич също участваха в събитието.
Борисов подчерта, че ако една балканска държава има проблеми, то те се отразяват на всички останали. Той отбеляза, че целта на срещата е развитието на инфраструктурата в региона, включително цифровата, свързаността, двустранните отношения, както и увеличаването на растежа на икономиките на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите (ОБЗОР)

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите (ОБЗОР)

24 Април 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието на Балканите по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който се проведе в Букурещ. Транспортните коридори, енергийната и дигиталната свързаност бяха във фокуса на разговорите между премиерите Бойко Борисов, Виорика Дънчила, Алексис Ципрас и президента Александър Вучич.
Лидерите решиха да се формират работни групи на министрите на транспорта и съобщенията на четирите страни, които да финализират проектите преди срещата от формата 16+1 през юли в София.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че това, че срещите им продължават да се провеждат, е една добра новина. Той подчерта, че нямат намерение да излизат с декларации, а искат да напреднат в инфраструктурата и пристанищата. Премиерът Борисов през есента миналата година домакинства във Варна първия форум в този формат и отново призова за разбирателство и диалог на Балканите, подчертавайки, че проблем в която и да е държава става всеобщ за региона.
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас посочи, че целта на четиристранния съвет е да допринася за мира, стабилността и сигурността в региона. „Балканите имат потенциал и ние сме тук, за да използваме възможностите за развитие според нашите интереси, а не само според дневния ред на трети страни“, каза Ципрас. Той съобщи, че страната му обмисля да се включи в инициативата 16+1.
Гръцкият, както и румънският премиер Виорика Дънчила, оцениха високо постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Те откроиха приоритета Западни Балкани и потвърдиха подкрепата си за процеса на евроинтеграция на страните от региона.
Президентът Александър Вучич благодари за ангажираността към Западните Балкани и конкретно към Сърбия и подчерта готовността и на четирите страни от Съвета за ускоряване на реализацията на инфраструктурните проекти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Следващата четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия ще се проведе в гръцката страна през юни

Следващата четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия ще се проведе в гръцката страна през юни

24 Април 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Следващата четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия ще се проведе в гръцката страна през юни. Това съобщи гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пресконференция след срещата между четирите страни в Букурещ,предаде репортер на Агенция "Фокус". Там ще бъдат поканени и транспортните министри на четирите държави.
Ципрас допълни, че са имали конструктивни разговори за редица проекти. "Отдадохме голямо значение на свързаността на Балканите и привличането на инвестиции в региона. Обсъдихме конкретно магистрали, жп линии, свързване на пристанища и нашите реки. Тук искам да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и с Дунав. Също така много важен е и инфраструктурният проект между Солун, София и Букурещ. Това е проект, който най-вероятно ще доведе до увеличение на пътнико-потока и на броя туристи, които преминават от Румъния и от България към Гърция и обратно. Важна е свързаността между Солун и Белград", заяви гръцкият премиер. По думите му друг важен проект е свързан с енергетиката - връзката между Гърция и България и вертикалният коридор, който свързва двете страни енергийно и с Румъния. "Тази свързаност ще даде допълнително измерение на свързаността на държавите ни", допълни Ципрас. Той благодари на премиера на Румъния, на премиера на България и на президента на Сърбия за тази важна среща. "Днес имахме повод да задълбочим нашите взаимоотношения и да анонсираме, че по време на следващата среща аз ще имам честта да съм домакин в Гърция в края на юни", каза Ципрас.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкият премиер Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа - целта ни е да развиваме региона и да правим това дори в най-трудните моменти

Гръцкият премиер Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа - целта ни е да развиваме региона и да правим това дори в най-трудните моменти

24 Април 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа - целта ни е да развиваме региона и да правим това постоянно дори в най-трудните моменти. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пресконференция след Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния в Букурещ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много съм доволен, че имам възможността да съм тук в Букурещ“, каза Ципрас. Според него четирите страни трябва да си сътрудничат, за да допринасят за мир, стабилност и сигурност в региона. „Балканите са място, което винаги е имало много предизвикателства. Това е регион, който често пъти е бил изправен пред конфликти, напрежение, но също така на Балканите има и много голям потенциал и ние сме се събрали тук, за да се справим с всички тези предизвикателства. Вярвам, че е изключително важно, че имаме нещо като институция в лицето на този четиристранен формат, който да работи за тези цели. Нашата цел е да сме в подкрепа за балканските държави и да допринасяме за развитието на нашия регион на база на нашите желания и интереси не само на създадения дневен ред от трети страни“, допълни Ципрас. Според него днес повече от всякога има нужда от четиристранния формат. "Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа", каза той и посочи, че трябва да се помогне на Западните Балкани в пътя им към ЕС и изпълнението на условията за това. "Дискусиите по темата продължават. Дискусиите започнаха по времето на срещата през 2003 г. в Солун, когато темата за Балканите беше поставена на дневен ред, както и членството на България и Румъния . Трябва да продължим това, което стартирахме преди 15 години", посочи още гръцкият премиер и заяви, че това ще бъде продължено на срещата в София на 17 май. Той подчерта, че председателството на България е изключително успешно. "Важно е следващите председателства да продължат линията, свързана със Западните Балкани и ние ще предоставим нашата подкрепа до максимална степен", допълни още Алексис Ципрас.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите

Премиерът Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите

24 Април 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Букурещ. България, Гърция, Румъния трябва да направим всичко възможно с нашите братя да сме голямо семейство на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция след Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния в Букурещ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, която и държава да има проблем на Балканите, той пряко рефлектира върху всички. „Сама по себе си срещите, че продължават да се осъществяват на четирите държави, е една добра новина. Няма като Вишеградската четворка да правим декларации. Ние искаме дигитална инфраструктура, пристанища, свързаност, вдигане на ръста на икономиката и съответно да напреднем в сфери като култура и туризъм“, заяви Борисов. „Благодарен съм и с цялото си уважение се отнасям към това, което направи Жан-Клод Юнкер, министърът за външните работи Могерини, обикаляйки Западните Балкани. Същото прави и председателят Туск. Не можем да подминем и личната ангажираност на канцлера Меркел по въпроса“, поясни Борисов. Според него не са леки решенията, които Вучич трябва да взима. „Без да преглътнем Косово, Босна и Херцеговина, не можем Балканите да вървим напред. Горд съм с политическия елит на Балканите“, допълни премиерът Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският президент Алекандър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

Сръбският президент Алекандър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

24 Април 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа. Това каза сръбският президент Александър Вучич по време на пресконференция след Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния в Букурещ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес имаме конкретни разговори и изводите са, че ще създадем съвместна работна група, която ще бъде на транспортните и комуникационните ни министри, за да могат да конкретизират проектите, които дискутирахме днес. Трябва да работим изключително бързо“, заяви той. Вучич поясни, че Сърбия има увеличен стокообмен с Румъния, България и Гърция и увеличение на туристопотока. „Вярваме, че тези четиристранни срещи са изключително важни. Ние сме единствената страна, която не е членка на ЕС все още, затова ни е важна подкрепата на Румъния, България и Гърция по пътя към ЕС“, заяви той. По думите му на срещата са разговаряли за магистралата към България, за финализиране и на сегмента за магистрала към Скопие, както и за модернизиране на жп линията Ниш- Димитровград, дигиталната инфраструктура, както и как да се преодолеят проблемите и предизвикателствата, съществуващи в региона.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва министър-председателят Бойко Борисов

Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва министър-председателят Бойко Борисов

24 Април 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Третата среща между лидерите на четирите страни се провежда в Букурещ, а неин домакин е румънският премиер Виорика Дънчила. В четиристранния формат участват също гръцкият премиер Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич.
Държавните и правителствени ръководители на четирите страни ще обсъдят развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона и подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.
Първата четиристранна среща беше проведена във Варна, а неин домакин беше министър-председателят Бойко Борисов. Второто събиране на формата България, Румъния, Сърбия и Гърция беше организирано в Белград от президента Александър Вучич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Преговорите между Македония и Гърция, Косово и ситуацията в региона са част от темите на срещата в Букурещ

„Курир“ (Македония): Преговорите между Македония и Гърция, Косово и ситуацията в региона са част от темите на срещата в Букурещ

24 Април 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Преговорите между Македония и Гърция за разрешаване на спора за името, ситуацията в Косово и събитията в региона са част от темите, включени в дневния ред на срещата в Букурещ между лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия, отбелязва скопското електронно издание „Курир“.
От кабинета на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас съобщиха по-рано, че във фокуса на разговорите ще бъде подкрепата за европейската перспектива на страните от региона.
Според източници, Александър Вучич, Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила ще координират стъпките си в навечерието на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Гръцките медии съобщават, че на срещата ще има „общ брифинг за събитията в региона, ситуацията в Косово и преговорите за името".
Очаква се също така да се обсъдят въпроси на влиянието на трети държави в региона. Ще бъдат разгледани също въпросите за сътрудничеството между четирите страни в областта на инфраструктурата, енергетиката, транспорта и др.
След срещата, която започва в следобедните часове на деня, ще бъде дадена пресконференция. Събитието в Букурещ ще приключи с с официална вечеря.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Последни срещи на лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния (Справка на Агенция „Фокус“)

Последни срещи на лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния (Справка на Агенция „Фокус“)

24 Април 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Агенция "Фокус" изготви справка на последните срещи, проведени между лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

9 декември 2017 г. в Белград
На 9 декември в Белград се проведе среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. На срещата бе обсъдено развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.
В рамките на посещението България и Сърбия подписаха Меморандум за намаляване на международните тарифи за роуминг услугите. В изявление българският премиер Бойко Борисов заяви, че с четиристранната среща четиримата лидери отправят послание, че Брюксел има мъдри, прогнозируеми и сигурни Балкани, които не генерират проблеми. Той заяви, че страната ни приема Българското председателство на Съвета на ЕС като Балканско. По думите му историята е за историците и не трябва да се връщаме към сключени в миналото международни договори и спогодби.
Сръбският президент Александър Вучич каза, че с всичко, по които лидерите работят, ще допринесат за Сърбия, България, Гърция и Румъния. По думите му Русия е приятел на Сърбия, но страната върви по своя европейски път и няма да подкопават взаимоотношенията си с други държави.
Според гръцкия премиер Алексис Ципрас България, Гърция, Румъния и Сърбия могат да изиграят изключително важна роля за придвижването и развитието на целия Балкански регион, и на цяла Европа. Румънският премиер Михай Тудосе заяви, че балканските лидери искат тези срещи да са регулярни и да носят важни послания и обяви, че следващата четиристранна среща ще се проведе през март в Букурещ.


3 октомври 2017 г. във Варна
На 3 октомври 2017 г. се проведе четиристранна среща във Варна между между балканските лидери Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Александър Вучич и Михай Тудосе. От срещата стана ясно, че България, Гърция и Румъния ще работят заедно за присъединяването на Сърбия към ЕС и за политически и икономически стабилитет на Балканите. Четирите страни стигнаха до извода, че имат нужда от енергийна независимост. Премиерът Бойко Борисов посочи, че мястото на Сърбия в ЕС е естествено. От своя страна сръбският президент Александър Вучич посочи, че мирът и стаби ността на региона са много важни. По думите му значима е и газовата връзка с България.

Румънският им колега Михай Тудосе обърна внимание на важността на газовите връзки между Сърбия и България и между България и Румъния. Той предупреди, че всички трябва да действат като един в отношенията с други страни, за да се избегне зависимост от един достачвик на енергийни ресурси. Срещата във Варна не завърши с подписване на договорености, но участниците в нея излъчиха послание, че на Балканите няма велики страни. Според тях всички са равни и отношенията ще се развиват така, че регионът да стане за пример. Гръцкият министър-председат л Алексис Ципрас допълни, че ако мащабните проекти, се реализират, регионът ще придобие друх размах.

13 юли 2017 г. в Солун.
На 13 юли 2017 г. в Солун се проведе среща между България, Гърция и Сърбия. На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, гръцкият му колега Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич. Трите страни постигнаха консенсус, че е необходима стабилизация на Македония. Според българския министър-председател Балканите имат шанс да заемат мястото на Великобритания в ЕС след Брекзит. Теми на срещата бяхa миграционният натиск, предизвикателствата пред страните от Западните Балкани, енергийната и транспортна свързаност на региона. България и Гърция обещаха на Сърбия помощ за ЕС. Тримата лидери обсъдиха и жп коридор между България и Гърция, който да минава от Кавала – Солун – Александруполис – Бургас – Варна и Русе.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов кацна в Букурещ за четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия

Премиерът Бойко Борисов кацна в Букурещ за четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия

24 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Премиерът Бойко Борисов кацна в Букурещ за четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съветът за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния ще се проведе в двореца „Виктория“, а домакин на срещата ще е румънският министър-председател Виорика Данчила. В нея ще вземат участие още гръцкият премиер Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич. След 18.00 часа се очаква да започне пресконференцията на четиримата лидери, която ще бъде последвана от обща снимка. Срещата в Букурещ бе предшествана от подобна в Белград на 9 декември 2017 г. Там бе обсъдено развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата на европейската интеграция на държавите от региона. Подобни бяха темите и на срещата, домакинствана от България на 3 октомври миналата година във Варна. Там стана ясно, че България, Гърция и Румъния ще работят заедно за присъединяването на Сърбия към ЕС и за политически, и икономически стабилитет на Балканите. Във Варна четирите страни стигнаха до извода, че имат нужда от енергийна независимост.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния се събират за среща в Букурещ

А1 On (Македония): Лидерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния се събират за среща в Букурещ

23 Април 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Във вторник, 24 април, в Букурещ ще се проведе заседание на Висшия съвет за сътрудничество на Сърбия, Гърция, България и Румъния, предава скопският телевизионен канал A1 On.
На срещата ще присъстват министър-председателят на България Бойко Борисов, колегите му от Румъния и Гърция, съответно Виорика Дънчила и Алексис Ципрас, и държавният глава на Сърбия Александър Вучич.
Провеждането на събитието в Букурещ бе договорено по време на разговорите между четиримата лидери в Белград през декември миналата година. Повод за срещата тогава бе подкрепата на Сърбия от трите страни-членки на ЕС за ускоряване на европейския й път чрез икономическото сътрудничество.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.