НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Мисия България“ популяризира българския принос към световната цивилизация в 10 държави (ОБЗОР)

„Мисия България“ популяризира българския принос към световната цивилизация в 10 държави (ОБЗОР)

7 Юни 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Проектът „Мисия България“ популяризира българския принос към световната цивилизация в 10 държави на 2 континента и ще продължи и след българското европредседателство. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя припомни, че с началото на българското европредседателство Министерството на външните работи си е поставило задача да представи с какво България е допринесла за европейската и световната цивилизация. „Кръстихме тази мисия „Мисия България“. През тези няколко месеца проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров с лекции и снимки представиха това, което е дала България на световната и европейската цивилизация и бяха истински културни, исторически и образователни посланици, които успяха в 10 държави да представят по интерес начин българската история и култура“, отбеляза министър Захариева. Тя припомни, че началото на обиколката бе дадено на 17 март в Тараклийски държавен университет. Последва мисия в Екатеринбург, по време на която се зароди и идеята да бъде издигнат паметник на кирилицата там. „Излязохме и извън европейския континент - в Пекин. Тази мисия съвпадна с откриването на Център за българистични изследвания“, отбеляза министър Захариева, като уточни, че останалите дестинации на проекта са били: Белгия, Гърция, Кипър, Словения, Армения, Словакия и Унгария. „Нашите историци имаха възможност да представят историята и възможностите за културно-исторически туризъм в България. Благодаря им за инициативата, която поеха, както и на всички български посланици и дипломати, защото без тяхната подкрепа това нямаше да се случи“, каза още министър Захариева, като уточни, че осъществяването на всички 10 мисии е струвало 33 000 лева. „Планираме да продължим и в останалите държави, приносът на България за световната цивилизация трябва да се представи на различните континенти“, допълни още тя.
Археологът проф. Николай Овчаров, който е и инициатор на проекта, посочи от своя страна, че той е бил изключително успешен.„Това беше предназначено преди всичко за чуждите държави, но и за българите. Тоест имаше двойнственост. Навсякъде акцентът беше върху нещо, което интересува съответната държава“, отбеляза проф. Овчаров. „Тази кампания даде възможност да направим чрез Министерството на външните работи и на културата нещо, което малко ни куца – представянето на България, на българското културно и историческо наследство, нашите прекрасни паметници. Ние сме трети в Европа с най много археологически паметници. Можем да си ги направим, да реставрираме всичко с европейските програми, но ако това няма нужната реклама, то ще си остане за наша вътрешна консумация“, посочи още проф. Овчаров.
Историкът проф. Пламен Павлов заяви, че популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи. Той раздели на три групите, с които са се срещали по време на мисиите си в различните държави – учени, български общности в чужбина и приятели на България. „Имаше много силно присъствие на българските общности. Това се прави от много държави, но тази дейност трябва да бъде по-добре координирана и да има позитивен ефект от тази пропаганда. Това е една добронамерена стъпка и отваряне на България към света“, посочи проф. Павлов. По думите му навсякъде проектът е бил много добре приеман. „Имаше достатъчно отразяване в чужди медии. Този път според нас дава добри резултати и би следвало да бъде продължен по определен начин“, допълни той. „За два месеца и половина изминахме 50 хил. км в 10 държави и пред различна публика и навсякъде имаше някаква специфика“, отбеляза още проф. Павлов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Полагаме големи усилия за популяризирането на марката „България“

Министър Екатерина Захариева: Полагаме големи усилия за популяризирането на марката „България“

7 Юни 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Полагаме големи усилия за популяризирането на марката „България“. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Комуникационната стратегия, не само по време на председателството, но и по принцип, трябва да бъде позитивно представяне на България. Много добри културни събития се организираха по време на председателството и предстоят още“, отбеляза министър Захариева.
„Аз смятам, че ще продължим с тази мисия – да разказваме историята по интересен и достъпен начин. Двамата професори са много добри разказвачи на нашата история, така че да бъде интересна не само за научните среди, но да бъде и общодостъпна и интересна за обикновения читател и зрител“, коментира министър Захариева. „Много често, когато споделям с мои колеги, че сме на трето място по културно-историческо наследство, установявам, че много голяма част от тях знаят, но има и такива, които не знаят. Тоест има още какво да работим, за да популяризираме този факт“, допълни още тя. „Най-добрите посланици на България са хората на културата, науката, изкуството и спорта. Всеки един от тях, когато изнася концерт, изнася лекция или участва в събитие навсякъде по света е такъв посланик на българските изкуство и култура“, отбеляза министър Захариева. „Готови сме да помислим за нещо, което е по трайно с нашите малки възможности като Министерство на външните работи с комуникационната стратегия. Съгласна съм с двамата професори, че трябва да имаме по-голямо взаимодействие. Заедно с министерствата на културата и на образованието полагаме страшно много усилия за такива средища на българската култура“, посочи още тя. „Нашето правителство е изключително много фокусирано върху това да помагаме на българските общности, те са естествените участници и слушатели на такива мисии. В същото време са големи и усилията, които полагаме за популяризирането на марката „България“ и не само за туризъм“, допълни министър Захариева, като отбеляза, че нещата са свързани и ако някой слуша лекция за страната ни, може след това да дойде на туризъм в България, а после и да реши да инвестира в нея.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи

Проф. Пламен Павлов: Популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи

7 Юни 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Популяризирането на страната ни с проекти като „Мисия България“ дава добри резултати и трябва да продължи. Това каза историкът проф. Пламен Павлов на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Павлов раздели на три групите, с които са се срещали по време на мисиите си в различните държави – учени, български общности в чужбина и приятели на България. „Имаше много силно присъствие на българските общности. Ние тепърва ще оценяваме резултатите от тази идея на проф. Овчаров. Аз му благодаря, че ме покани да я реализираме заедно и специално на вицепремиера Захариева. Това се прави от много държави, но тази дейност трябва да бъде по-добре координирана и да има позитивен ефект от тази пропаганда. Това е една добронамерена стъпка и отваряне на България към света“, посочи проф. Павлов. По думите му навсякъде проектът е бил много добре приеман. „Имаше достатъчно отразяване в чужди медии. Този път според нас дава добри резултати и би следвало да бъде продължен по определен начин“, допълни той. „За два месеца и половина изминахме 50 хил. км в 10 държави и пред различна публика и навсякъде имаше някаква специфика“, отбеляза още проф. Павлов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ беше много успешен

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ беше много успешен

7 Юни 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Това действително беше едно много успешно мероприятие. Това каза археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това беше предназначено преди всичко за чуждите държави, но и за българите. Тоест имаше двойнственост. Навсякъде акцентът беше върху нещо, което интересува съответната държава“, отбеляза проф. Овчаров. „Добрата новина не е новина, както се казва, но ние с проф. Павлов не само с тази мисия, но и въобще сме се посветили на това да доказваме обратното“, допълни още той. „В Екатеринбург беше една от най-хубавите ни срещи. В момента не знаем дали ще се случи тази инициативата за паметник на кирилицата там, но такъв в Русия ще има“, каза още проф. Овчаров. „Много бяха интересни посещенията ни в Белгия. Обикновено, когато отидем там, аз съм имал 7-8 презентации в Европейски парламент, там нещата се загубват. Всичко се смесва, десетки държави и делегации говорят едновременно. Този път обаче ние не бяхме в Брюксел, а в Гент. Хората бяха впечатлени и любопитни“, разказа той, като уточни, че преди няколко с дни с проф. Павлов са се завърнали от тура си в централна Европа – в Словакия, Словения и Унгария, където са засегнали и темата за Западните Балкани, която е приоритет на българското председателство. „Мисля, че се получи добре в тези страни. Според мен това е най-успешното събитие в информационен план. Тази кампания даде възможност да направим чрез Министерството на външните работи и на културата нещо, което малко ни куца – представянето на България, на българското културно и историческо наследство, нашите прекрасни паметници. Ние сме трети в Европа с най много археологически паметници. Можем да си ги направим, да реставрираме всичко с европейските програми, но ако това няма нужната реклама, то ще си остане за наша вътрешна консумация“, посочи още проф. Овчаров.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: „Мисия България“ представи българския принос за световна цивилизация в 10 държави, планираме тя да продължи

Министър Екатерина Захариева: „Мисия България“ представи българския принос за световна цивилизация в 10 държави, планираме тя да продължи

7 Юни 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. „Мисия България“ представи българския принос за световна цивилизация в 10 държави, планираме тя да продължи. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция във връзка с резултатите от проекта „Мисия България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Захариева припомни, че с началото на българското европредседателство Министерството на външните работи си е поставило задача да представи с какво България е допринесла за европейската и световната цивилизация. „Кръстихме тази мисия „Мисия България“. През тези няколко месеца проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров с лекции и снимки представиха това, което е дала България на световната и европейската цивилизация и бяха истински културни, исторически и образователни посланици, които успяха в 10 държави да представят по интерес начин българската история и култура“, отбеляза министър Захариева. Тя припомни, че началото на обиколката бе дадено на 17 март в Тараклийски държавен университет. По думите ѝ тази първа лекция е била и с най-голямо участие - над 200 студенти, преподаватели, и представители на научните среди. „Следващата им мисия беше в Екатеринбург, където също имаше много голям интерес“, посочи министър Захариева, като припомни, че по време на това посещение се е родила и идеята да бъде издигнат паметник на кирилицата там. „Излязохме и извън европейския континент - в Пекин. Тази мисия съвпадна с откриването на Център за българистични изследвания“, отбеляза тя, като уточни, че останалите дестинации на проекта са били: Белгия, Гърция, Кипър, Словения, Армения, Словакия и Унгария. „Нашите историци имаха възможност да представят историята и възможностите за културно-исторически туризъм в България. Благодаря им за инициативата, която поеха, както и на всички български посланици и дипломати, защото без тяхната подкрепа това нямаше да се случи“, каза още министър Захариева, като уточни, че осъществяването на всички 10 мисии е струвало 33 000 лева. „Планираме да продължим и в останалите държави, приносът на България за световната цивилизация трябва да се представи на различните континенти“, допълни още тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: С проф. Пламен Павлов се отправяме към последния четвърти лъч от „Мисия България“ – Словения, Словакия и Унгария

Проф. Николай Овчаров: С проф. Пламен Павлов се отправяме към последния четвърти лъч от „Мисия България“ – Словения, Словакия и Унгария

27 Май 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. С прочутия наш средновековен историк проф. Пламен Павлов се намираме на Терминал 1 на Летище „София“, откъдето ще излетим за последния четвърти лъч за нашата „Мисия България“, която вече провеждаме два месеца и половина. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. „След като обходихме цяла Азия, стигайки до Китай, минавайки през Екатеринбург, в Армения, в Европа, Брюксел, Гент и т.н., Гърция, остров Кипър, ние вече сме на финала с последния четвърти лъч, който е централноевропейският. След два часа летим за Братислава, откъдето ще започне нашето пътуване в три страни. В рамките на шест дни трябва да обиколим освен Братислава, Будапеща и да завършим в Любляна, откъдето ще се приберем“, коментира проф. Овчаров. По думите му на пръв поглед това пътуване изглежда най-лесното, но не е така, защото става дума за неговата историческа стойност, която е изключително важна. „Ако преди обсъждахме въпросите на произхода на прабългарите, от къде Русия е приела православието, кирилицата и т.н., началото на българската християнска култура в Армения, сега в момента отиваме буквално на територията на Велика Морава, на страната, откъдето са тръгнали учениците на Кирил и Методий към България. Няма как в тези места в Словакия, Унгария, Словения да не приказваме именно за отново наблелия напоследък въпрос за кирилицата – каква е тя сега, кой и къде я е създал“, допълни той. Археологът уточни, че ще говорят за това, че тя е направена в България, в Плиска и във Велики Преслав. „Както много други данни, които са свързани с историята на Първото Българско царство, това ще бъде така да се каже основната тема. В Будапеща смятам да наблегнем и на един друг много важен исторически аргумент за българската история – прочутото „Златното съкровище от Над Сент Миклош“, което днес се пази във Виена в Музея на изобразителните изкусва. Всъщност то е открито в Трансилвания“, посочи той и уточни, че за него има много спорове, защото това е едно от най-големите съкровища от 9 век, за което претендират и българи, и маджари, и учени.
„Нашата теза с проф. Павлов ще бъде да покажем, че действително става дума за съкровище от началото на 9 в., което е било притежание на българските ханове. Тогава България се е разпростирала точно до центъра на Будапеща. За нас това е българско съкровище, едно от най-важните български съкровища. Ще защитим и доказваме тезите на България, като една от най-важните европейски културни държави още от Средновековието до днес. Това е голямата цел на „Мисия България“ – да покажем нашето културно-историческо наследство и колко то е важно и до днес. На 1 юни се връщаме в България. Това е финалът на нашето пътуване. Посетихме 10 държави – Молдова, Русия, Армения, Белгия, Китай, Гърция, Кипър и сега Словения, Словакия и Унгария“, поясни проф. Овчаров. Той подчерта, че цялата тази инициатива е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Тя е най-важната от тази комуникационна стратегия. Предполагам, че с министър Екатерина Захариева, която лежи в основата на тази идея, заедно ще направим една пресконференция, с която да покажем какво постигнали и колко то е важно за представянето на българската култура“, каза още проф. Николай Овчаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“

Проф. Пламен Павлов: Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“

9 Май 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“. Причината е, че старата българска столица е един от основните стожери в историята на страната ни. Това каза в града един от посланиците, които представят културно-историческото наследство на България в различни страни - проф. Пламен Павлов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той уточни, че инициативата вече е гостувала в седем различни държави и предстоят пътувания до още три. Във всички тях историкът Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров, инициатор на кампанията, са изнесли беседи, лекции и презентации на различна тематика. Основното, което ги е обединявало, е била българската история.
„Идеята на проф. Овчаров е великолепна, защото във всички държави има подобна пропаганда, пропаганда в техническия смисъл на думата. Ние в това отношения сме изостанали – хаотични действия, отделни неща. Тук идеята му е стратегическа да се върши една постоянна реклама, ако щете, на България, и то - най-вече на културно-историческото наследство. И двамата имаме опит, той и практически с разкриване на обекти, най-известният пример е Перперикон, който опит ни помага много“, допълни проф. Павлов. Той уточни, че държавите, които се посещават, са определени от Външно министерство, с оглед на това къде има най-голяма нужда от тези беседи. Двамата посланици разказаха и , че са посрещнати топло навсякъде, което е една от основните причини за искането им да продължат с проекта и в други страни.
Луиза ТРНАЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС

9 Май 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС. Първата крачка към осъществяването на тази идея вече е факт, след като преди броени дни бе регистрирана едноименната неправителствена организация. Това разказа пред журналисти в старата столица единият от основателите на проекта археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Целта на инициативата е да популяризира българската история в различни точки на света във връзка с Българското председателство. Тя се реализира под егидата на Министерство на външните работи, а двамата посланици на културно – историческото наследство са археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов. Те вече били в седем от общо десетте набелязани държави. Посетените страни са Молдова, Русия, Белгия, Армения, Китай, Гърция и Кипър. „Предстои ни последният лъч – средна Европа и Западните Балкани или Братислава, столицата на Словакия, Будапеща, столицата на Унгария и Любляна в Словения“, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че последните визите ще са в края на месец май. „След като видяхме какъв успех имаше нашата „мисия“, ние замисляме да я продължим и след като приключи Председателството. Има още страни, за които нямахме физическа възможност за посещение, например Германия. Ще я продължим, но не само в този формат, в който правим нещата – лекции и презентации. Идеята е да се продължи с мероприятия, свързани с българщината навсякъде по света, например Паметниците на Кирилицата. Знаете, че с Младен Станев направихме два такива – в Монголия и на Антарктида, следващият ще е в Екатеринбург. Вероятно ще бъде открит през лятото“, поясни още археологът. Той допълни, че има идея да се работи и с българите от съседните ни страни – западните покрайнини и Македония.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия

Проф. Николай Овчаров: Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия

30 Април 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът, проф. Николай Овчаров. „В края на краищата имаме кирилицата благодарение на мисията на братята Кирил и Методий, които са византийски сановници. Много други културни влияния имаме от Византия, но също така сме дали много неща на Византийската империя. В Никозия искаме да засегнем някои отношения между България и Кипър, които са много слабо известни“, каза още той. „Така например много малко българи знаят, че през 13-14 век Кипър е предимно с гръцко население, но в края на 12 век, по времето на Кръстоносните походи там се настаняват рицарите от Западна Европа. Там се създава едно кралство – Кипърското кралство от йерусалимския крал Ги дьо Лузинян, което съществува повече от 250 години като има невероятен културен и политически възход. То води доста войни и с мюсюлманите и с византийците. Има един много интересен момент от 13 век, в който при една обсада на замъка „Св. Иларион“, който е чисто кръстоносен замък се случва така, че обсадата се държи от български наемници“, допълни още Овчаров. „За съжаление не се дават много точни сведения за тях и с проф. Павлов искаме да проучим какви точно са били те. За тях се твърди, че са били коварно измамени от една жена – Елинор Арагонска се казва и краля на Кипър ги хвърля един по един под скалите. Чак при последният от българите, кралят разбира, че всъщност те са невинни и го остава да живее“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“

Проф. Николай Овчаров: В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“

30 Април 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът, проф. Николай Овчаров. „Може би най-приятното и най-екзотичното пътуване от „Мисия България“ беше до Китай. Това е една инициатива, която най-вероятно ще има развитие и в бъдеще, защото нашата лекция беше кулминацията на откриването на българистичен център в пекинския университет за чужди езици и култури, който има специална катедра по българистика, открита през 1968 г. и който подготвя китайските дипломати за света“, обясни проф. Овчаров. „Знае се много добре, че в момента Китай осъществява една грандиозна офанзива в целия свят. В този университет се изучават 84 езика като българистиката е на едно завидно предно място. В момента се подготвят около 200 души в следващите години с български език и с познаване на българската култура, което означава, че Китай подготвя едно навлизане и в България. Това, което всички искат, е китайските инвестиции, китайската култура, китайския опит да навлязат и у нас. Лекцията беше до голяма степен запознаване на студенти и преподаватели с българската култура. Тя се проведе на много високо ниво, беше почетена от ректора на университета и от българския посланик – Н. Пр. Григор Порожанов. Аз го отчитам като едно от най-успешните представяния на проекта“, каза още проф. Овчаров.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: В Китай „Мисия България“ ще представи цялата ни история до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

Проф. Николай Овчаров, археолог: В Китай „Мисия България“ ще представи цялата ни история до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

11 Април 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на старата ера и началото на новата ера с тези земи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров във връзка с проекта „Мисия България“, популяризиращ българското културно-историческо наследство в различни части на света. „Прабългарите са били част от империята Хунну, която е воювала цели столетия с Китай. Между другото Великата китайска стена или поне първите ѝ части са построени имено срещу хуните или по-скоро срещу империята Хунну, защото в тази огромна държава са влизали много народи. Акцентът ще бъде на тази тема“, разказа археологът.
„Навсякъде нашите дипломати са на изключително високо ниво и много добре организират нашите презентации и лекции. Доколкото разбирам в Китай ще се открие Българистичен център и нашата презентация ще бъде кулминацията на това“, подчерта проф. Овчаров.
По думите му в Пекин ще бъде организирана и кръгла маса във връзка с Българското председателство. „Попитаха ме каква тема смятам, че ще бъде добре да се разглежда. Няма съмнение – културно-историческия туризъм. Всички ние виждаме колко усилия се полагат, за да се привлекат туристи от Азия и особено от Китай, защото това е един неизчерпаем потенциал. В тази кръгла маса, както и в самата презентация ние ще се опитаме да покажем на китайците колко интересни неща има в България. В страната, която е трета, след Гърция и Италия, по брой исторически паметници на своята територия“, коментира проф. Овчаров.
„Това ще бъде всъщност китайското приключение. Надявам се от него наистина да има полза не само по отношение на европредседателството, а въобще по отношение на българската стратегия за развитието на туризма“, допълни още тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: „Мисия България“ може да се превърне във всенародно движение, обединяващо всички родолюбци

Проф. Николай Овчаров, археолог: „Мисия България“ може да се превърне във всенародно движение, обединяващо всички родолюбци

27 Март 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. „Мисия България“ може да се превърне във всенародно движение, обединяващо всички родолюбци. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод инициативата за духовното възраждане на България. В рамките на „Мисия България“ изнесени лекции в страни от бившия Съветски съюз, с участието и на историка проф. Пламен Павлов. Следващата дестинация е Белгия, а обиколката ще продължи до средата на май. Проф. Овчаров добави, че има идея няколко действащи към момента инициативи да бъдат обединени в „Мисия България“ и тя да продължи и след месеците на Българското председателство на Съвета на ЕС.
„Към тази мисия могат да се присъединят и други мисии. Едната от тях е тази с изграждането паметници на кирилицата по света. До този момент тя беше частна инициатива и заедно с инженер от Варна беше направен паметникът в Улан Батор, който беше открит от българския президент Росен Плевнелиев. В Антарктида - също паметник, който беше открит преди повече от месец. Това също е частна инициатива. В момента по частен път се прави в Новосибирск. Сега от кмета на Екатеринбург Евгений Ройзман, изключителен човек, един от малкото противници на руския президент Владимир Путин, получихме не само покана, но и изключително любезно отношение и прегръщане на идеята ни. Именно и там вероятно ще бъде изграден четвъртият паметник на кирилицата“, обясни той.
Проф. Николай Овчаров коментира още, че „Мисия България“ има за цел да привлече всички родолюбиви българи, които имат желание да направят нещо за страната си по света, изчиствайки наложения ни негативен имидж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мисия България“ предизвиква фурор в страните от бившия  Съветски съюз

„Мисия България“ предизвиква фурор в страните от бившия Съветски съюз

20 Март 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Двама български професори историци – Николай Овчаров и Пламен Павлов са на дълъг път из страни из бившия СССР, за да представят богатото културно наследство и история на Родината ни. Като истински мисионери, те прескачат от един през друг часови пояс, преминавайки хиляди километри в сняг и дъжд, студ и пек.
Както стана ясно, те са пратеници на България по време на нейното Европредседателство. Идеята е на Външно министерство по програмата за комуникационните стратегии. Мисията ще продължи до рая на май и ще бъдат обходени десетки страни. Първият „тур“ е в няколко страни от разпадналия се Съветски съюз.
Първата спирка бе Молдова, където на 17 март в Университета в Тараклия бе изнесена началната презентация на „Мисия БГ“. Централната зала на висшето учебно заведение в населения главно с българи град буквало се пръскаше по шевовете. В нея се бяха събрали повече от 250 души – преподаватели, студенти и граждани. Естествено там двамата историци наблегнаха на връзките на Родината с нейните синове и дъщери, напуснали я в годините на турското робство и намерили убежище в Молдова.
Още на другия ден самолетът отнесе лекторите в Москва, където вече течаха президентските избори. С друг полет те се озоваха в намиращия се в азиатската част на Русия голям град Екатеринбург от източната страна на планината Урал. Тук ги посрещна истинска сибирска виелица и температури от -20 градуса.
В Екатеринбург те бяха гости на един от най-мощните руски университети – Уралския. Аудиторията на изнесената на 19 март презентация беше на изключително ниво и се състоеше от декани на факултети, професори и множество студенти. Тук акцентът, разбира се, беше върху българо-руските отношения през вековете, въпросите на българското културно влияние на България върху Русия през Средновековието чрез създадената в Плиска кирилица и предадено от българи на руси православие. По тези въпроси бе постигнато пълно единомислие.
На професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов бе оказано изключително внимание и те бяха приети на едночасова среща с кмета на този четвърти по големина град на Русия с два и половина милионно население. Г-н Евгений Ройзман се оказа изключителен човек с историческо образование. Той има невероятна колекция от икони, сред които изключително рядка творба с просветителите св. св. Кирил и Методий и друга с образа на българския светец Иван Рилски. И двете са от 18 век. Трета икона пък показва българската светица св. Петка Търновска.
Г-н Ройзман разбра за другата инициатива на „Мисия БГ“ – поставянето на паметници на кирилицата в различни точки на света. Както е известно, такива вече са направени н столицата на Монголия, Улан Батор, и на Ледения континент Антарктида. На 24 май предстои откриването на такъв паметник в третия по големина град на Русия – Новосибирск.
И ето че сега кметът на Екатеринбург прояви огромен инерес към идеята и пожела и в неговия град да бъде изграден такъв монумент. Въпрос на време е кога това ще се случи.
А на двамата професори утре предстои нов тежък полет през Москва до столицата на Армения, Ереван. Приключението продължава, но резултатите обещават да са изключително положителни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.