НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“

Проф. Пламен Павлов: Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“

9 Май 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново присъства във всяка една изнесена лекция в рамките на проекта „Мисия България“. Причината е, че старата българска столица е един от основните стожери в историята на страната ни. Това каза в града един от посланиците, които представят културно-историческото наследство на България в различни страни - проф. Пламен Павлов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той уточни, че инициативата вече е гостувала в седем различни държави и предстоят пътувания до още три. Във всички тях историкът Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров, инициатор на кампанията, са изнесли беседи, лекции и презентации на различна тематика. Основното, което ги е обединявало, е била българската история.
„Идеята на проф. Овчаров е великолепна, защото във всички държави има подобна пропаганда, пропаганда в техническия смисъл на думата. Ние в това отношения сме изостанали – хаотични действия, отделни неща. Тук идеята му е стратегическа да се върши една постоянна реклама, ако щете, на България, и то - най-вече на културно-историческото наследство. И двамата имаме опит, той и практически с разкриване на обекти, най-известният пример е Перперикон, който опит ни помага много“, допълни проф. Павлов. Той уточни, че държавите, които се посещават, са определени от Външно министерство, с оглед на това къде има най-голяма нужда от тези беседи. Двамата посланици разказаха и , че са посрещнати топло навсякъде, което е една от основните причини за искането им да продължат с проекта и в други страни.
Луиза ТРНАЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС

9 Май 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проектът „Мисия България“ ще продължи и след приключване на Председателството на България на Съвета на ЕС. Първата крачка към осъществяването на тази идея вече е факт, след като преди броени дни бе регистрирана едноименната неправителствена организация. Това разказа пред журналисти в старата столица единият от основателите на проекта археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Целта на инициативата е да популяризира българската история в различни точки на света във връзка с Българското председателство. Тя се реализира под егидата на Министерство на външните работи, а двамата посланици на културно – историческото наследство са археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов. Те вече били в седем от общо десетте набелязани държави. Посетените страни са Молдова, Русия, Белгия, Армения, Китай, Гърция и Кипър. „Предстои ни последният лъч – средна Европа и Западните Балкани или Братислава, столицата на Словакия, Будапеща, столицата на Унгария и Любляна в Словения“, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че последните визите ще са в края на месец май. „След като видяхме какъв успех имаше нашата „мисия“, ние замисляме да я продължим и след като приключи Председателството. Има още страни, за които нямахме физическа възможност за посещение, например Германия. Ще я продължим, но не само в този формат, в който правим нещата – лекции и презентации. Идеята е да се продължи с мероприятия, свързани с българщината навсякъде по света, например Паметниците на Кирилицата. Знаете, че с Младен Станев направихме два такива – в Монголия и на Антарктида, следващият ще е в Екатеринбург. Вероятно ще бъде открит през лятото“, поясни още археологът. Той допълни, че има идея да се работи и с българите от съседните ни страни – западните покрайнини и Македония.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия

Проф. Николай Овчаров: Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия

30 Април 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Акцентът на посещението ни в гръцкия лъч на проекта „Мисия България“ ще падне върху отношенията между България и Византия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът, проф. Николай Овчаров. „В края на краищата имаме кирилицата благодарение на мисията на братята Кирил и Методий, които са византийски сановници. Много други културни влияния имаме от Византия, но също така сме дали много неща на Византийската империя. В Никозия искаме да засегнем някои отношения между България и Кипър, които са много слабо известни“, каза още той. „Така например много малко българи знаят, че през 13-14 век Кипър е предимно с гръцко население, но в края на 12 век, по времето на Кръстоносните походи там се настаняват рицарите от Западна Европа. Там се създава едно кралство – Кипърското кралство от йерусалимския крал Ги дьо Лузинян, което съществува повече от 250 години като има невероятен културен и политически възход. То води доста войни и с мюсюлманите и с византийците. Има един много интересен момент от 13 век, в който при една обсада на замъка „Св. Иларион“, който е чисто кръстоносен замък се случва така, че обсадата се държи от български наемници“, допълни още Овчаров. „За съжаление не се дават много точни сведения за тях и с проф. Павлов искаме да проучим какви точно са били те. За тях се твърди, че са били коварно измамени от една жена – Елинор Арагонска се казва и краля на Кипър ги хвърля един по един под скалите. Чак при последният от българите, кралят разбира, че всъщност те са невинни и го остава да живее“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“

Проф. Николай Овчаров: В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“

30 Април 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. В Пекин се състоя едно от най-успешните представяния на проекта „Мисия България“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът, проф. Николай Овчаров. „Може би най-приятното и най-екзотичното пътуване от „Мисия България“ беше до Китай. Това е една инициатива, която най-вероятно ще има развитие и в бъдеще, защото нашата лекция беше кулминацията на откриването на българистичен център в пекинския университет за чужди езици и култури, който има специална катедра по българистика, открита през 1968 г. и който подготвя китайските дипломати за света“, обясни проф. Овчаров. „Знае се много добре, че в момента Китай осъществява една грандиозна офанзива в целия свят. В този университет се изучават 84 езика като българистиката е на едно завидно предно място. В момента се подготвят около 200 души в следващите години с български език и с познаване на българската култура, което означава, че Китай подготвя едно навлизане и в България. Това, което всички искат, е китайските инвестиции, китайската култура, китайския опит да навлязат и у нас. Лекцията беше до голяма степен запознаване на студенти и преподаватели с българската култура. Тя се проведе на много високо ниво, беше почетена от ректора на университета и от българския посланик – Н. Пр. Григор Порожанов. Аз го отчитам като едно от най-успешните представяния на проекта“, каза още проф. Овчаров.
Цветелин ДИМИТРОВ


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: В Китай „Мисия България“ ще представи цялата ни история до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

Проф. Николай Овчаров, археолог: В Китай „Мисия България“ ще представи цялата ни история до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

11 Април 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на старата ера и началото на новата ера с тези земи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров във връзка с проекта „Мисия България“, популяризиращ българското културно-историческо наследство в различни части на света. „Прабългарите са били част от империята Хунну, която е воювала цели столетия с Китай. Между другото Великата китайска стена или поне първите ѝ части са построени имено срещу хуните или по-скоро срещу империята Хунну, защото в тази огромна държава са влизали много народи. Акцентът ще бъде на тази тема“, разказа археологът.
„Навсякъде нашите дипломати са на изключително високо ниво и много добре организират нашите презентации и лекции. Доколкото разбирам в Китай ще се открие Българистичен център и нашата презентация ще бъде кулминацията на това“, подчерта проф. Овчаров.
По думите му в Пекин ще бъде организирана и кръгла маса във връзка с Българското председателство. „Попитаха ме каква тема смятам, че ще бъде добре да се разглежда. Няма съмнение – културно-историческия туризъм. Всички ние виждаме колко усилия се полагат, за да се привлекат туристи от Азия и особено от Китай, защото това е един неизчерпаем потенциал. В тази кръгла маса, както и в самата презентация ние ще се опитаме да покажем на китайците колко интересни неща има в България. В страната, която е трета, след Гърция и Италия, по брой исторически паметници на своята територия“, коментира проф. Овчаров.
„Това ще бъде всъщност китайското приключение. Надявам се от него наистина да има полза не само по отношение на европредседателството, а въобще по отношение на българската стратегия за развитието на туризма“, допълни още тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: „Мисия България“ може да се превърне във всенародно движение, обединяващо всички родолюбци

Проф. Николай Овчаров, археолог: „Мисия България“ може да се превърне във всенародно движение, обединяващо всички родолюбци

27 Март 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. „Мисия България“ може да се превърне във всенародно движение, обединяващо всички родолюбци. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод инициативата за духовното възраждане на България. В рамките на „Мисия България“ изнесени лекции в страни от бившия Съветски съюз, с участието и на историка проф. Пламен Павлов. Следващата дестинация е Белгия, а обиколката ще продължи до средата на май. Проф. Овчаров добави, че има идея няколко действащи към момента инициативи да бъдат обединени в „Мисия България“ и тя да продължи и след месеците на Българското председателство на Съвета на ЕС.
„Към тази мисия могат да се присъединят и други мисии. Едната от тях е тази с изграждането паметници на кирилицата по света. До този момент тя беше частна инициатива и заедно с инженер от Варна беше направен паметникът в Улан Батор, който беше открит от българския президент Росен Плевнелиев. В Антарктида - също паметник, който беше открит преди повече от месец. Това също е частна инициатива. В момента по частен път се прави в Новосибирск. Сега от кмета на Екатеринбург Евгений Ройзман, изключителен човек, един от малкото противници на руския президент Владимир Путин, получихме не само покана, но и изключително любезно отношение и прегръщане на идеята ни. Именно и там вероятно ще бъде изграден четвъртият паметник на кирилицата“, обясни той.
Проф. Николай Овчаров коментира още, че „Мисия България“ има за цел да привлече всички родолюбиви българи, които имат желание да направят нещо за страната си по света, изчиствайки наложения ни негативен имидж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мисия България“ предизвиква фурор в страните от бившия  Съветски съюз

„Мисия България“ предизвиква фурор в страните от бившия Съветски съюз

20 Март 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Двама български професори историци – Николай Овчаров и Пламен Павлов са на дълъг път из страни из бившия СССР, за да представят богатото културно наследство и история на Родината ни. Като истински мисионери, те прескачат от един през друг часови пояс, преминавайки хиляди километри в сняг и дъжд, студ и пек.
Както стана ясно, те са пратеници на България по време на нейното Европредседателство. Идеята е на Външно министерство по програмата за комуникационните стратегии. Мисията ще продължи до рая на май и ще бъдат обходени десетки страни. Първият „тур“ е в няколко страни от разпадналия се Съветски съюз.
Първата спирка бе Молдова, където на 17 март в Университета в Тараклия бе изнесена началната презентация на „Мисия БГ“. Централната зала на висшето учебно заведение в населения главно с българи град буквало се пръскаше по шевовете. В нея се бяха събрали повече от 250 души – преподаватели, студенти и граждани. Естествено там двамата историци наблегнаха на връзките на Родината с нейните синове и дъщери, напуснали я в годините на турското робство и намерили убежище в Молдова.
Още на другия ден самолетът отнесе лекторите в Москва, където вече течаха президентските избори. С друг полет те се озоваха в намиращия се в азиатската част на Русия голям град Екатеринбург от източната страна на планината Урал. Тук ги посрещна истинска сибирска виелица и температури от -20 градуса.
В Екатеринбург те бяха гости на един от най-мощните руски университети – Уралския. Аудиторията на изнесената на 19 март презентация беше на изключително ниво и се състоеше от декани на факултети, професори и множество студенти. Тук акцентът, разбира се, беше върху българо-руските отношения през вековете, въпросите на българското културно влияние на България върху Русия през Средновековието чрез създадената в Плиска кирилица и предадено от българи на руси православие. По тези въпроси бе постигнато пълно единомислие.
На професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов бе оказано изключително внимание и те бяха приети на едночасова среща с кмета на този четвърти по големина град на Русия с два и половина милионно население. Г-н Евгений Ройзман се оказа изключителен човек с историческо образование. Той има невероятна колекция от икони, сред които изключително рядка творба с просветителите св. св. Кирил и Методий и друга с образа на българския светец Иван Рилски. И двете са от 18 век. Трета икона пък показва българската светица св. Петка Търновска.
Г-н Ройзман разбра за другата инициатива на „Мисия БГ“ – поставянето на паметници на кирилицата в различни точки на света. Както е известно, такива вече са направени н столицата на Монголия, Улан Батор, и на Ледения континент Антарктида. На 24 май предстои откриването на такъв паметник в третия по големина град на Русия – Новосибирск.
И ето че сега кметът на Екатеринбург прояви огромен инерес към идеята и пожела и в неговия град да бъде изграден такъв монумент. Въпрос на време е кога това ще се случи.
А на двамата професори утре предстои нов тежък полет през Москва до столицата на Армения, Ереван. Приключението продължава, но резултатите обещават да са изключително положителни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще популяризира българската история в различни точки на света

Проф. Николай Овчаров: Проектът „Мисия България“ ще популяризира българската история в различни точки на света

13 Март 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Проектът „Мисия България“ ще популяризира българската история в различни точки на света. Това каза за предаването "Добро утро, България" на Радио „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров, по повод инициативата, която ще намери трибуна в десет държави. Обиколката започва на 17 март в Кишинев и ще продължи до 31 май. Проектът „Мисия България” е част от комуникационния план на Министерството на външните работи за Българското председателство, добави още той и обясни, че целта е популяризиране на българското културно-историческо наследство. "Целта е, когато България председателства Съвета на ЕС да излезем извън страната, като обиколим градове и столици, за да разкажем за българската история. Вече има цялостна програма по проекта. Наистина много тежка програма. Буквално за малко повече от два месеца, ние трябва да обиколим десет страни, на няколко тура. Сега започваме с първия, с посещение в Кишинев, после пътуваме през Москва за Екатеринбург в Русия, където ще говорим за значението на кирилицата и българския принос за формиране на руската държава, руската нация и нейната култура", каза проф. Николай Овчаров. Той уточни, че сред държавите, които „Мисия България“ ще посети са: Армения, Белгия, Китай, Гърция и Кипър. Историческият тур ще завърши с три столици-Любляна, Будапеща и Братислава. Фокусът на лекциите e насочен към историята на българските земи от дълбока древност до финала на средновековната ни държава края на XIV, която със своята саможертва спасява Европа, допълни Овчаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.