НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валентина Георгиева, РЗИ-Благоевград: Има  тенденция за намаляване на тютюнопушенето сред населението

Валентина Георгиева, РЗИ-Благоевград: Има тенденция за намаляване на тютюнопушенето сред населението

17 Април 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Има тенденция за намаляване на тютюнопушенето сред населението в Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Валентина Георгиева, инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоции на здравето“ към Дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Благоевград. Тя отбеляза, че в Благоевград функционира специален кабинет, в който се оказва съдействие на хората, които искат да се откажат от вредния навик. По думите на Георгиева той е посещават от най-различни хора, които искат да се откажат от този вреден навик, но не знаят как или срещат затруднения да получат помощ. „При нас те получават помощ от квалифициран психолог, който работи към „Регионална здравна инспекция“ – Благоевград. Гражданите могат да звънят ѝ на телефонния номер, който е обявен като гореща линия“, добави Георгиева. Тя допълни, че психологът към инспекцията помага на хората като им дава различни съвети и разговори. Валентина Георгиева отбеляза, че на телефона се обаждат както жени, така и мъже. Инспекторът апелира към всички, които имат желание да подобрят качеството си на здравословен живот да се свържат със психолога в кабинета за „Отказ от тютюнопушене“.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Три предписания при констатирано неспазване на забраната за тютюнопушене на закрито са издали инспектори от РЗИ от началото на годината

Велико Търново: Три предписания при констатирано неспазване на забраната за тютюнопушене на закрито са издали инспектори от РЗИ от началото на годината

17 Април 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Три предписания при констатирано неспазване на забраната за тютюнопушене на закрито са издали инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Велико Търново от началото на годината. За миналата година броят им е бил седем. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът на Инспекцията д-р Красимира Петрова. За миналата година са извършени са общо 3 930 проверки , част, от които съвместно с Районните управления на МВР в областта. Предписанията са издадени основно във Велико Търново, Павликени и Полски Тръмбеш. „През първото тримесечие на 2018 година са осъществени 919 проверки и са издадени 3 предписания – до управители на кафе-клубове и кафе във Велико Търново и Полски Тръмбеш. При осъществяването на контрола върху забраната на тютюнопушенето и анкетирането на жалбите се срещат редица трудности, като основната е високата обществена търпимост към тютюнопушенето“, обобщи още д-р Петрова. Тя уточни, че през миналата година във връзка с проблема в РЗИ – Велико Търново са консултирани 228 лица – 155 жени и 73 мъже от Велико Търново, Павликени, Горна Оряховица и Свищов, с над 21 годишен стаж на пушене.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентина Георгиева, РЗИ-Благоевград: Спазва се въведения Закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места в региона

Валентина Георгиева, РЗИ-Благоевград: Спазва се въведения Закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места в региона

17 Април 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спазва се въведения Закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места в Благоевградския регион. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Валентина Георгиева, инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоции на здравето“ към Дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Благоевград. По думите ѝ като цяло законът се спазва, но за съжаление не на всякъде. „От направените от нас и нашите служители проверки става ясно, че хората търсят „вратички“ в закона“, коментира тя. Георгиева допълни, че те заобикалят въведения закон като пристрояват и заграждат пространства пред заведенията си. „Но когато навън е студено, особено през зимните месеци, всички страни на пристройката се затварят, което го превръща в закрито обществено място“, обясни тя. Инспекторът заяви, че тютюнопушенето е забранено на такива закрити обществени места.
Георгиева посочи, че от началото на годината са извършени 477 проверки в заведения за бързо хранене и развлечения в област Благоевград, свързани със забраната за тютюнопушене. По думите ѝ отдел „Профилактика на болестите и промоции на здравето“ към Дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ -Благоевград се занимава с контрола в заведенията за бързо хранене и развлечения на тютюнопушенето. „Проверките правим заедно с отдел „Здравен контрол“ на територията на Област Благоевград. От началото на годината сме проверили най-различни заведения за бързо хранене и развлечения, като са съставени 25 акта“, обясни тя. Инспекторът допълни, че част от направените проверки са били планували, а останалата част са били по сигнали и жалби на граждани. Валентина Георгиева апелира към всички собственици на заведения да спазват въведените правила за тютюнопушене на закрити обществени места.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изнесените кампании за отказване от тютюнопушенето са основен акцент в дейността на РЗИ

Велико Търново: Изнесените кампании за отказване от тютюнопушенето са основен акцент в дейността на РЗИ

17 Април 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изнесените кампании за отказване от тютюнопушенето са основен акцент в дейността на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Велико Търново. Те се провеждат най-често във фирми и различни образователни институции. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Йорданка Илиева, завеждащ Кабинета за отказване от тютюнопушене при Инспекцията. Тя уточни, че през последните години се наблюдава тенденция на място в РЗИ да преминават по-малко хора, които искат да се справят с проблема. „Заради това ние се стремим да организираме повече изнесени кампании – на работното място или в организации, училища, навън в природата и по време на други наши инциативи. През месец май предстои Клиника на открито, където освен консултации за отказване от тютюнопушенето ще правим измерване на кръвно налягане и кръвна захар“, коментира още Йорданка Илиева. Предстои да се уточнят и точните дати на предстоящите кампании.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.