НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Предвиждат се нови инициативи за Чудомирови празници 2018 в Казанлък

Стара Загора: Предвиждат се нови инициативи за Чудомирови празници 2018 в Казанлък

15 Март 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Предвиждат се нови инициативи за Чудомирови празници 2018 в Казанлък. Това съобщи пред журналисти директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Матова отбеляза, че за всички, които през годините са работили за каузата, е постижение фактът, че Чудомир вече е включен в програмите на средните училища. Тя поясни, че от тази учебна година той се изучава като художник в учебниците по изобразително изкуство, а от следващата 2018/2019 ще бъде включен в учебните програми по литература за 8 и 9 клас с четири разказа.
Добрина Матова посочи акцентите в програмата на Чудомирови празници 2018, които ще бъдат открити по традиция на 25 март – рождения ден на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, и ще продължат до 1 април. Тя обясни, че програмата включва конкурси, премиери на книги, концерти, театрални постановки, изложби, творчески работилници с различна насоченост. Освен традиционните прояви, организаторите предвиждат и нови инициативи. Сред тях са концерт и изложба под наслов „Завръщане“ с участието на студенти от висшите учебни заведения по изкуствата, родом от Казанлък.
Националното ученическо четене, чието начало бе поставено през 2018 година, в което взеха участие 93 училища от цялата страна и три училища от чужбина, през 2018 година ще бъде насочено към българските неделни училища, извън пределите на страната.
За четвърта поредна година ще се проведе научна конференция, като тази година тя е под надслов „Чудомир с перо и художествена четка“. Конференцията ще се проведе на 30 март, като неин научен ръководител ще бъде проф. Пламен Шумков. Към момента участие във форума са заявили 13 участници от различни университети в страната и Българска академия на науките. Ще бъде издаден и вторият сборник с научни доклади на участниците в нея.
В програмата на „Комедийният хит на сезона“ в Чудомирови празници 2018 година са включени спектакли, които не са показвани до този момент в Казанлък. Пред казанлъшка публика ще бъде игран премиерният спектакъл на Театър 199, моноспектакълът на Захари Бахаров „Чамкория“ по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев. Във фестивала ще участва със свой спектакъл и Театър „Любомир Кабакчиев“, с който ще бъдат открити и празниците - „Аферата с мъртвите души“ по Гогол. Другите два спектакъла, които ще бъдат част от програмата на „Комедийният хит на сезона“ са на два провинциални театъра. Единият е спектакълът на Теди Москов в Русенския театър – „Редки тъпанари“, с участието на Мая Новоселска и други актьори, с които работи режисьорът. Комедията е направена от Теди Москов по част от сценарии на някои негови любими италиански филми. За почитателите на Николай Урумов в Казанлък е спектакълът на Плевенския театър „Женитба“ на Гогол. „Нашата голяма френска сватба“ на театър „Бонини“ с участието на Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро и други ще бъде представен също в рамките на тазгодишните Чудомирови празници.
В Казанлък ще бъде игран спектакълът на Великотърновския музикален театър - оперетата „Графиня Марица“. „Вълшебникът от Оз“ на Държавен куклен театър Стара Загора ще бъде също част от театралния афиш на Чудомирови празници 2018г.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Чудомирови празници 2018 в Казанлък ще преминат с множество театрални постановки, изложби, конкурси и премиери на книги

Стара Загора: Чудомирови празници 2018 в Казанлък ще преминат с множество театрални постановки, изложби, конкурси и премиери на книги

12 Март 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Конкурси, премиери на книги, концерти, театрални постановки, изложби и творчески работилници с различна насоченост са част от събитията в програмата на Чудомирови празници 2018 в Казанлък, които ще бъдат открити по традиция на 25 март – рождения ден на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, и ще продължат до 1 април, каза за Радио „Фокус“ директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова. Освен тях организаторите предвиждат и нови инициативи. Сред тях са концерт и изложба под наслов „Завръщане“ с участието на студенти от висшите учебни заведения по изкуствата, родом от Казанлък.
Националното ученическо четене, чието начало бе поставено през 2018 година, в което взеха участие 93 училища от цялата страна и три училища от чужбина, през 2018 година ще бъде насочено към българските неделни училища, извън пределите на страната.
За поредната научна конференция, която ще се проведе на 30 март ще бъде издаден и вторият сборник с научни доклади от участниците в нея.
„В програмата на „Комедийният хит на сезона“ в Чудомирови празници 2018 година са включени спектакли, които не са показвани до този момент и ще зарадват казанлъчани“, каза директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Димитър Кабаков, който е и организатор на театралния фестивал. Най-голям интерес, според Кабаков, за публиката ще представлява премиерният спектакъл на Театър 199, чиято премиера бе последните дни на 2017 година, моноспектакълът на Захари Бахаров „Чамкория“ по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев. Във фестивала ще участва със свой спектакъл и Театър „Любомир Кабакчиев“, с който ще бъдат открити и празниците - „Аферата с мъртвите души“ по Гогол. Другите два спектакъла, които ще бъдат играни пред казанлъшка публика са на два провинциални театъра. Единият е спектакълът на Теди Москов в Русенския театър – „Редки тъпанари“, с участието на Мая Новоселска и други актьори, с които работи режисьорът. Комедията е направена от Теди Москов по част от сценарии на някои негови любими италиански филми. За почитателите на Николай Урумов в Казанлък, които са немалко, е спектакълът на Плевенския театър „Женитба“ на Гогол. Този спектакъл също е нов и не е представян пред казанлъшка публика. „Нашата голяма френска сватба“ на театър „Бонини“ с участието на Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро и други ще бъде представен в рамките на тазгодишните Чудомирови празници.
В Казанлък ще бъде игран спектакълът на Великотърновския музикален театър - опретата „Графиня Марица“. „Вълшебникът от Оз“ на Държавен куклен театър Стара Загора ще бъде също част от театралния афиш на Чудомирови празници 2018 г.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Богата програма са подготвили организаторите на Чудомирови празници 2018

Стара Загора: Богата програма са подготвили организаторите на Чудомирови празници 2018

23 Януари 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Конкурси, премиери на книги, концерти, театрални постановки, изложби, творчески работилници с различна насоченост са част от събитията, които включва програмата на Чудомирови празници 2018, каза за Радио „Фокус“ директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова. Освен тях организаторите предвиждат и нови инициативи, като например концерт и изложба под наслов „Завръщане“ с участието на студенти от Висшите учебни заведения по изкуствата, родом от Казанлък.
Националното ученическо четене, стартирало миналата година, в което взеха участие 93 училища от цялата страна и три училища от чужбина, през 2018 година ще бъде насочено към българските неделни училища, извън пределите на страната.
За поредната научна конференция, която ще се проведе на 30 март ще бъде издаден и вторият сборник с научни доклади от участниците в нея.
„Отново можем да очакваме хитови театрални постановки, интересни концерти, изложби и премиери на книги“, каза Добрина Матова.
В рамките на миналогодишните Чудомирови празници са реализирани 33 събития, сред които 6 конкурса, 6 премиери на книги, 5 концерта, 5 театрални постановки, 2 живописни и 1 фото-изложба, 3 уъркшопа с различна насоченост и др. За първи път през 2017 година в рамките на празниците бе проведено и първото в страната училище за карикатуристи.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.