НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха две престъпни групи, занимавали се с фалшифициране на документи и трафик на хора през България (ОБЗОР)

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха две престъпни групи, занимавали се с фалшифициране на документи и трафик на хора през България (ОБЗОР)

21 Март 2018 | 20:32 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР са неутрализирали две престъпни групи. Едната, занимаваща се с фалшифицирането на документи и пари, а другата – с трафик на хора през България. Акциите са част от международна операция, реализирана в координация с Европол и SELLEC, стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, на който подробности разкриха прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, прокурор Иван Гешев – ръководител на Специализираната прокуратура и старши комисар Стоян – зам.-директор на ГДБОП.
Операциите са проведени на 16 и 17 март от служители на ГДБОП в София, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол, включително и служители на ОДМВР-Пловдив. По време на брифинга стана ясно, че едната от неутрализираните групи е изготвяла и разпространявала неистински документи за самоличност, а другата се е занимавала се с трафик на мигранти от Албания, през България за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправяните документи.
В хода на процесуално-следствените действия по неутрализирането на първата група са задържани 10 български граждани, част от тях - криминално проявени и осъждани за подобен род престъпления. Петима от участниците са задържани на територията на София, където са извършени претърсвания на 6 адреса и 9 коли. На един от адресите, в багажника на лек автомобил, са открити 5114 неистински банкноти с номинал 100 евро. На друг адрес са намерени множество документи за самоличност – български паспорти и лични карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, множество снимки паспортен формат. Заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев уточни, че иззетите документи са предадени за експертиза с цел установяване на истинността им. Той допълни, че други петима са задържани на територията на Пловдив, където са извършени процесуално – следствени действия на 9 адреса и 7 моторни превозни средства. На един от адресите е открита работилница за изработка на неистински официални документи. 7 от задържаните лица са привлечени като обвиняеми, а от тях 4-ма са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо останалите 3-ма - „парична гаранция“.
При осъществената международна полицейска операция и в резултата на взаимодействието на партньорски служби е неутрализирана и организирана престъпна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправени документи. Информацията е подадена към службите ни от Албания, съобщи старши комисар Темелакиев. По думите му било установено, че за да стигнат до Великобритания, мигрантите са заплащали за „услугата“ сума от 7000 паунда, а за САЩ и Канада - от 25000 до 30000 щатски долара. Престъпната дейност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и САЩ, като по първоначални данни през годините са от тази „услуга“ са се възползвали хиляди желаещи да стигнат до Великобритания, САЩ и Канада. Реализираната печалба от престъпната дейност варирала около 15 милиона щатски долара. 7 лица са подведени под отговорност - 5-ма са задържани под стража, двама са с мярка „парична гаранция“, стана ясно от думите на прокурор Гешев. Той допълни, че в хода на проведените общи действия са задържани 40 лица на територията на Албания, други 12 са обявени за международно издирване и уточни, че двете престъпни групи са си взаимодействали много добре като две търговски дружества.
Иван ЛАЗАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Стоян Темелакиев, ГДБОП: В един от етапите на разследването срещу групата за фалшиви документи се включи и Службата за дипломатическа сигурност на САЩ

Ст. комисар Стоян Темелакиев, ГДБОП: В един от етапите на разследването срещу групата за фалшиви документи се включи и Службата за дипломатическа сигурност на САЩ

21 Март 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Паралелно с нашата реализация беше извършена и специализирана операция на колегите в Албания, като на територията на албанската държава бяха задържани 40 лица, албански граждани, а 12 са обявени за издирване. Това от само себе си налага извода какви са мащабите. Това каза по време на брифинг старши комисар Стоян Темелакиев, заместник-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР, във връзка с неутрализираната престъпна група за производство на фалшиви пари и документи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По време на брифинга стана ясно, че групата е помогнала на хиляди хора в продължение на няколко години до достигнат до страни в Западна Европа, САЩ и Канада. Лицата, които основно са купували подправените документи, са били албански граждани, чиято цел е била пътуване и оставане на територията на достигнатата държава.
„В началото информацията касаеше канал от Албания, през Европа и към Доминиканската република. Крайната дестинация е САЩ, Канада и Обединеното кралство. Става въпрос за албански граждани, които посредством неистински документи пътуват на територията на Европа и Америка. Крайната цел е територията на САЩ и Канада”, уточни старши комисар Темелакиев. По думите му при разследването са установени и случаи, в които са използвани истински български документи за самоличност – откраднати или купени. „При тях се използваше приликата с лицето от истинския паспорт. Имаше данни, че се променят прически, за да приличат на реалната снимка в документа за самоличност”, уточни зам.-директорът на ГДБОП. По думите в различни етапи на разследването са се включили както Европол, така и Службата за дипломатическа сигурност на САЩ. „В резултат на координирани действия пристъпихме към реализация, успяхме да задържим участниците и събрахме годни доказателства, които да бъдат ползвани в съдебния процес”, подчерта ст. комисар Темелакиев.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Неутрализирани са две престъпни групи, едната за трафик на хора, а другата – за фалшиви пари и документи

Прокурор Румяна Арнаудова: Неутрализирани са две престъпни групи, едната за трафик на хора, а другата – за фалшиви пари и документи

21 Март 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Неутрализирани са две престъпни групи. Едната се е занимавала с незаконно превеждане на чужди граждани през територията на България в посока Западна Европа. Другата престъпна група се е занимавала основни с изготвяне на неистински лични документи и фалшиви парични знаци. Това заяви прокурор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, по време на брифинг, на който бяха изнесени подробности за две неутрализирани престъпни групи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Прокурор Арнаудова уточни, че само от един обект на претърсване в София са открити банкноти от по 100 евро, които са били на обща стойност 511 400 евро.
От своя страна ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев заяви, че добрата работата по двата случая отново показва доброто взаимодействие на службите, включително и новия антикорупционен орган.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брифинг във връзка с две съвместни разследвания на Специализираната прокуратура и ГДБОП ще се състои в Съдебната палата

Брифинг във връзка с две съвместни разследвания на Специализираната прокуратура и ГДБОП ще се състои в Съдебната палата

21 Март 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. В 14.00 часа, в Зала 2, на ет. 4, в Съдебната палата административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев ще оповестят подробности във връзка с две съвместни разследвания на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за трафик на хора през границата, задържани са 18 души

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за трафик на хора през границата, задържани са 18 души

21 Март 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Под наблюдението на Специализираната прокуратура на 17 март служители на ГДБОП и териториалните ѝ служби в Хасково, Кърджали и София проведоха специализирана полицейска операция с цел неутрализиране на организирана престъпна група, превеждала чужденци през границата на страната и подпомагала тяхното пребиваване у нас. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на действията по разследването са претърсени 15 адреса на територията на област Хасково и Годеч, както и два автомобила. Иззети са множество мобилни телефони, сим карти, парични суми и други вещи и предмети, имащи отношение към документирането на престъпната дейност на групата. Задържани са 18 души. На седем от тях - български, турски и сирийски граждани, са повдигнати обвинения за престъпление по чл.321 от НК. На петима от обвиняемите е наложена постоянна мярка „задържане под стража“, а на други двама - мярка за неотклонение „парична гаранция“.
Работата по документирането и доказването на престъпната дейност на групата продължава под наблюдението на прокуратурата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.